Dodaj do ulubionych

Chce żyć w kamperze

25.08.22, 18:17
Czy któraś też ma takie głupie pomysły?
Chciałabym rzucić pracę, wynająć dom i żyć sobie w kamperze zwiedzając świat.
Niestety mam dzieci na utrzymaniu więc przez następne 10 lat to niemożliwe ale tak mi się marzy...
Może któraś ma już takie doświadczenia? Pozytywne lub negatywne?
Obserwuj wątek
    • potworia116 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:20
      Bardzo często. Zrobimy sobie taki rok, jak młoda podrośnie.
      • olpa7 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 20:47
        Z dzieckiem?
        • potworia116 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:01
          Tak
    • bistian Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:23
      Rozmawiałem z kimś z rodziny. Problem jest taki, żeby wszyscy chcieli to samo, co jest trudne w grupie, a samemu jest ciężko, czasami potrzeba pomocy. Poza tym, ograniczona przestrzeń powoduje konflikty.
      Jednym słowem, to jest opcja, ale tylko dla ludzi, którzy bardzo się lubią, dobrze dogadują i nie męczy ich stały pobyt razem
      • olpa7 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 20:48
        Ja nienawidzę jaki problem miałabym mieć a moim facetem. I tak zawsze wolny czas sprzedamy razem
        • ichi51e Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:07
          I siedzicie razem cały czas na 10m2? Z jedna łazienka?
          • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:24
            Jedna łazienka to największy dramat, faktycznie 😁
            • black_magic_women Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:43
              little_fish napisała:

> Jedna łazienka to największy dramat, faktycznie 😁
              👍👍👍
            • chebellacosa92 Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 18:29
              little_fish napisała:

> Jedna łazienka to największy dramat, faktycznie 😁
              Co kto lubi -dla mnie akurat dramat. 🛀
              • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 18:31
                Z tym dramatem mierzy się chyba większość ludzkości 😉
                • ichi51e Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 19:11
                  poza tymi co się nie mierzą tongue_out
                  • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 19:18
                    Oczywiście. Ale z pewnością rodzin w których na dwie osoby przypadają co najmniej dwie łazienki jest sporo i nie żyją w traumie.😉
                    • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 19:19
                      Tfu, w których na dwie osoby przypadają mniej niż dwie łazienki miało być.🤦
                    • ichi51e Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 19:24
                      zauważmy ze mój wpis dotyczył osób które siedzą na 10m2 plus jedna łazienka.
                      • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 19:30
                        A dwie łazienki w sytuacji 10 metrów robią różnicę? Bo chyba nie kumam 🤔
    • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:25
      Mamy taki plan na emeryturę 😀
      • iza232 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:24
        little_fish napisała:

> Mamy taki plan na emeryturę 😀

I ja!
      • sweterwkrate Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:41
        O to to właśnie 😀 u nas był kiedyś zjazd kamperów i wszyscy kamperowicze to emeryci byli. Od tej pory my też tak chcemy 😀
    • borsuczyca.klusek Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:33
      Jeżu nigdy w życiu 🙄
      • nuclearwinter Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:20
        U mnie też opcja nigdy w życiu, ani trochę mnie nie pociąga.
    • misiamama Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:36
      czytałam o takiej rodzinie z tym że na jachcie. Żona chyba odpadła po jakimś czasie, ale ojciec z dwójką dzieci pływa po morzach i oceanach. Kosztowo to jakoś mu się spinało, on tym jachtem był w stanie zarobić przez parę miesięcy na kolejne kilka miesięcy pływania. Dla mnie kosmos. Ale dzieci miały taką wiedzę z różnych dziedzin, znajomość języków i ogólne obycie, jakich nie nabyłyby w najlepszej szkole prywatnej. A i jest taka dziewczyna z Polski która zwiedza świat z córką, bardzo małą (tzn. teraz już może nie taka mała, ale wyruszyły kiedy dziecko miało chyba rok). To był hardcore, one często nie miały gdzie spać, czego jeść - dziewczyna wprost mówiła, że najpierw karmi dziecko. No więc wyjazd kamperem po Europie to małe miki smile
      • marion.marion Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:59
        Super. Ciągać male dziecko po nieznanych miejscach, nie mieć gdzieś spać i co jeść... No faktycznie, cudne życie....
      • n-ell Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:35
        Chyba był o nich artykuł w „Kosmosie dla dziewczynek” jakoś niedawno. Pokazane niby jaki to super sposób na życie. Mi było szkoda dziecka, jak to czytałam
      • clk Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 23:16
        To przypadkiem nie somos dos?
    • mae224 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:37
      Ja mam takie same marzenia, na szczęście dziecko zaraz dorosłe, a praca właściwie mogłaby być wykonywana zewsząd.
      • olpa7 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:54
        Tez mam pracę zdalną tylko dzieci nie mają szkoły online big_grin
    • nenia1 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:41
      Podróżować tak, ale niekoniecznie w kamperze. Plus to tańsze noclegi, ale jedziesz znacznie wolniej, na wielu górskich drogach (które osobiście uwielbiam) kamperem nie wjedziesz, albo się nie zmieścisz, na dziurawych czy żwirowych drogach też kiepsko, przez mniejsze rzeki nie przejedziesz, no i zużycie paliwa, kamper jednak "żre" więcej. Nocować też nie zawsze możesz, gdzie się chce, a do tego żyjesz dłużej w małej przestrzeni. Praktycznie nie mam lęku wysokości, ale w małych wnętrzach zaczynam czuć "duszenie się".
      • myelegans Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:47
        graba
    • eliszka25 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:47
      Mamy z mężem plan, że jak się dzieciaki wyprowadzą, to jedziemy na co najmniej 3 miesiące do Stanów, wynajmujemy wielki kamper i robimy objazdówkę po Ameryce 😁.
    • pani_tau Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:53
      Z tym to mam tak jak z tatuażami - są takie, które mnie zachwycają, ale nie mam zamiaru żadnego sobie fundować.
    • homohominilupus Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 18:59
      Fajna sprawa.
      Można wynająć swoje mieszkanie np na rok i w drogę.
      Chciałabym kiedyś.
    • majenkir Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:17
      Takie rzeczy to tylko sa fajne na instagramie i tiktoku 😉
      • bistian Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:20
        majenkir napisała:

> Takie rzeczy to tylko sa fajne na instagramie i tiktoku 😉

Dlatego piszę, że to opcja wyłącznie dla osób bardzo lubiących swoje towarzystwo.
        Inaczej, już po tygodniu, każdy ma duże wątpliwości, przekładane myślami, w jaki sposób zamordować swojego współmieszkańca? big_grin
        • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:33
          Na szczęście lubię towarzystwo męża 😁
    • mamkaantka Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:33
      Nie, za to mam na podwórku kampera mojego ojca. Wypożycz go najpierw, a potem wszystko stanie się jasne.
      • olpa7 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 20:28
        Podróżujemy i śpimy w aucie kombi. Myślę że kamper to jest taki przeskok że nie może być źle big_grin
    • myelegans Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:45
      nasi znajomi, zrobili sobie roczna przerwe w pracy, kupili camper i wloczyli sie po Stanach i Kanadzie jak ptaki wedrowne, zima na poludniu, latem na polnocy.

moja kolezanka zamierza tak spedzic kilka lat zycia po przejsciu na emeryture, tylko ona i pies, ze znajomymi dolaczajacymi sie od czasu do czasu.

nie mam takich planow... nie lubie kamperow, zuzywaja duzo paliwa, sa ciasne, trudne do nawigowania na waskich drogach... za bardzo lubie komfort.
    • dni_minione Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:50
      Ja bardzo, ale to musiałby być naprawdę duży kamper. W malym (a może i dużym też) po paru tygodniach mogłabym zacząć świrować z braku przestrzeni. A jak się trafi np. na tygodniową ulewę albo inne niesprzyjające warunki, to gniecenie się między aneksem, mikrołazienką a koją do spania może zabić cała radość z takiego życia.
      • mamkaantka Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:52
        A duży to dopiero koszmar w manewrowaniu, parkowaniu, paliwo ciągnie jak smok.
        • dni_minione Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:55
          Tez prawda. Może w Stanach na tamtejszych drogach lepiej by się sprawdził niż u nas. Ja teraz jestem pod granicą z Czechami, w małej wioseczce na zboczu góry. Nie przyjechałam kamperem, ale ledwo żywa jestem z nerwów jeżdżąc tutejszymi drogami. Nie dość, że są momentami naprawdę strome, to jeszcze mają szerokość jednego samochodu osobowego i słabo mi na myśl, że ja tak ledwo ledwo ciągnę pod górę, a tu na mnie z góry jakiś szybki miejscowy. A po bokach rowy uncertain Mojego kampera musiałby prowadzić ktoś inny big_grin
      • grey_delphinum Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 19:54
        Nie, raczej to nie dla mnie. Za dużo zachodu, a za mało przyjemności wink
      • mid.week Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:40
        Jak leje to odpalasz silnik i jedziesz yam gdzie jest lepsza pogoda. Po co siedzieć tydzień w deszczu w pojeździe???
        • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:48
          Żeby się umartwiać! Najlepiej w jednej łazience 😁
          • mid.week Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 10:17
            little_fish napisała:

> Żeby się umartwiać! Najlepiej w jednej łazience 😁

No chyba tylko. To najbardziej absurdalny wpis w tym wątku 😁
    • chebellacosa92 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:07
      Życie w kamperze jest super, tyle, że bez dzieci. Znam parę, która żyła świetnie, jeżdżąc po świecie, dopóki nie urodziło im się dziecko. I koniec. Teraz planują, że kiedy dziecko odchowają, będą kontynuować - wcześniej nie.
    • pepsi.only Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:13
      Znajomi mają remont domu, więc zamieszkali w kamperze ponad miesiąc temu.

Gdy zapytałam czy im ok, czy nadal czują się jak na wakacjach, to zgodnie stwierdzili, że najpierw pojechali na wakacje, i jak wrócili z wojaży, to nadal w kamperze przez pierwsze 1,5 tygodnia nawet im było okej, taki nieco przedłużony wyjazd. Ale teraz są tym przepotwornie zmęczeni.
      Już im za długo...
      (Oboje pracują z domu, tzn w ogródku. W pergoli mają biuro. Jak pada, to siedzą w garażu. Dzieci nie mają, za to dużego psa).
      • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:26
        Życie na własnym podwórku i praca pod pergolą to jednak zupełnie coś innego niż swobodne zwiedzanie bez obowiązków.
        • pepsi.only Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:09
          Bardziej chodziło o to, że wyjazd+1,5 tygodnia w kamperze, to takie przedłużone wakacje, ale po tym czasie to już im jest tam źle, i coraz gorzej- w którymś momencie zaczyna przeszkadzać że jest ciasno i niewygodnie.
          • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:14
            No bo siedzą tam i pracują. Idea podróżowania w kamperze nie polega na tym żeby w nim siedzieć cały dzień.
        • pepsi.only Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:13
          Nie ważne gdzie, ważne ile to trwa.... i z tego co zauważyłam, jeszcze potrwa
          (bo ten remont to mają taki kapitalny, ze stolarką, okienną drzwiową, gładziami itd)
          • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:16
            Oczywiście, że ważne gdzie. Bo jak siedzisz na swoim podwórku i pracujesz to nie jest to samo jak jedziesz i zwiedzasz nowe miejsca, a do kampera wracasz spać.
            • pepsi.only Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:38
              To ich słowa, wyraźnie artykułowane, cytuję:
              za długo to trwa.

Sądzisz, że dojrzali ludzie, bezdzietni, z dużym psem, którzy od dawna mają kampera (na wiele lat przed emeryturą) , dla których to nie jest ani jakaś nowość, ani niewiadomo jaka wielka atrakcja, wciskają mi KIT?!
              Czy może uznasz, że po prostu przez pewien czas było im fajnie,
              a teraz już mają dość i: jesteśmy tym przepotwornie zmęczeni.
              • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:42
                Ok. Od dwudziestu lat jeżdżę z przyczepą. Kilka tygodni w roku minimum. Najdłuższy nieprzerwany okres to miesiąc. Wracałam z żalem. Gdybym miała mieszkać na własnym podwórku i w dodatku pracować na tak małej przestrzeni, to bym gryzła i warczała. Więc ja piszę o swoich odczuciach popartych doświadczeniami. Im nie pasuje, więc nie będą uskuteczniać całorocznych podróży.
              • palacinka2020 Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 12:01
                Za dlugo to trwa na wlasnym podworku. Gdyby jezdzili od campingu do campingu to by pewnie bylo ok.
                A jak siedza w garazu a jeszcze obok maja pelen remont, to sie nie dziwie ze sa zmeczeni.
                • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 18:32
                  I jeszcze pracują. To nużące i męczące. W każdym razie dla mnie by było. Wakacje i zwiedzanie -nie.
    • jkl13 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:14
      Też mamy z mężem taki pomysł, do zrealizowania za okolo 10 lat, gdy młodszy syn będzie samodzielny. Całkiem serio rozważamy taki sposób na życie.
    • kanna Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:31
      Nigdy w życiu.
      Jestem z opcji hotel z basem, nie namiot.
    • alicjamagdalena Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:38
      Spanie na parkingach, bocznych uliczkach, polach namiotowych w aucie....średnio i bez klimatu.
      • tenjedennick Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 21:51
        W życiu. Kiedyś tydzień w "wypasionym" kamperze.
    • ichi51e Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:06
      Moja koleżanka 3 lata temu po tym jak mąż rzucił robotę kupili lodz i żeglują po świecie z 2 dzieci 11 i 10 lat (wtedy odpowiednio 9 i 7). Dzisiaj akurat naprodukowała cały post o tym ze dzieci bywają strasznie „niewdzięczne” a przecież kawał świata zobaczyły. Niestety rzeczywistość skrzeczy.
      • tenjedennick Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:23
        No bo dzieci powinny piszczeć z wdzięczności za zajefajne życie na łódce wg wizji rodziców wink
        • kamin Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 18:51
          Za to zmniejszyła im się różnica wieku między dziećmi.
    • mayaalex Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 22:48
      ojej, to jedna z tych rzeczy, ktore dla mnie sa w kategorii “po moim trupie”. Mezowi marza sie wakacje w kamperze, ja absolutnie sie na to nie pisze (tzn niech jedzie i nawet dzieci zabierze, tylko ja zostane w domu smile
      Pewnie to troche skutek rodzinnych wyjazdow z przyczepa w latach 80 - wiem, to byly zupelnie inne przyczepy, inne warunki, teraz mozna miec luksus etc - ale dla mnie nadal cos okropnego.
      Natomiast rozumiem, ze komus moze cos takiego sie marzyc. Tez mam podobne marzenia - na przyklad spieniezyc wszystko, kupic maly domek gdzies nad morzem na poludniu Europy i zyc spokojnie, prosto i bezstresowo. I tez mam dzieci na utrzymaniu wiec na razie nic z tego wink
    • klementyna156 Re: Chce żyć w kamperze 25.08.22, 23:11
      Ja!
      Ale nie żyć na stałe - powiedzmy, pojechać na miesiąc na Islandię. Na początek starczy.
      Na pewno by mi się podobało, przywykłam do wakacji na jachtach, na morzach i jeziorach, więc wiem, że daję radę na małej przestrzeni.
      Dzieci mam już "stare", raczej bym ich nie zabrała ze sobą. Za to chętnie wzięłabym psy.
      • piesfafik Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 00:08
        Moja przyjaciolka wymyslila sobie ze pojezdzi przez rok po Stanach z psami a potem sobie gdzies osiadzie. Miala vana za ktorym ciagnela mala Honde. Wyjechala z New Mexico I juz w Colorado miala dosyc. Na jednej z pierwszych stacji benzynowych rabnela Honda w slupek I musiala ja zostawic u kolegi co sie znal na samochodach. Dojechala do stanu Washington , sprzedala vana I wynajela maly domek - miala kompletnie dosyc tej zabawy chociaz w mlodosci spedzila 2 lata jezdzac rowerem po Europie.
    • bywalec.hoteli Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 00:31
      za jakiś czas zrealizuję taki wyjazd kamperem w wymarzone miejsca
      • suki-z-godzin Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 10:10
        bywalec.hoteli napisał:

> za jakiś czas zrealizuję taki wyjazd kamperem w wymarzone miejsca

o, zaczęli asfaltowanie Orlej Perci?
    • palacinka2020 Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 09:43
      Kiedys tak chcialam po czym dowiedzialam sie jakie sa koszty kamperowania. Absolutnie nie, taniej wyjdzie spac w Mariotcie.

Wzielismy raz tzw sabbatical trzymiesieczny i wyruszylismy w podroz z dzieckiem. Spalismy roznie, troche pod namiotem, troche w pensjonatach i hotelach. Dziecko zachwycone ale to byly wakacje z wieloma atrakcjami a nie mormalne zycie i szkola.

Na lodke nie pojechalabym z dzieckiem, dla mojej corki lodki sa jak wiezienie bez wyjscia, nie lubi nawet na godzinne trasy.
      • pyza-wedrowniczka Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 13:14
        Kamper a Mariot to zupełnie inny rodzaj wakacji czy życia. Więc nie ma co tego porównywać do siebie. Może i taniej, ale po prostu niektórzy nie lubią hoteli
      • little_fish Re: Chce żyć w kamperze 26.08.22, 18:35
        Koszty kamperowania mogą być baaaaardzo różne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka