Dodaj do ulubionych

Teraz można panikować

29.08.22, 10:30
www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,28833413,przez-efekt-domina-zabraknie-nabialu-miesa-lekow-wpadlismy.html
Po #Azotystop bez interwencji w cenach gazu sypie się cały łańcuch produkcji i dostaw. Nie chodzi tylko o bombelka do napojów gazowych i piwa, produkcję mięsa i nabiału, ale również szklarnie czyli produkcję warzyw i owoców.
Nie, weganie i wegetarianie nie mogą się wyluzować, nabywcy eko sreko produktów również nie, bo ta nisza to promil produkcji, do tego z chłodni korzystają wszyscy.
Info, że na najbliższej RM we wtorek Sasin (spółki skarbu państwa) ma przedstawić rozwiązania nie pomaga.
Tym optymistycznym akcentem rozpoczynam kolejny tydzień w #tenkraj.
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:33
      Spokojnie, obajtek nas uratuje, już wznawiają produkcję.
      • alterego72 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:48
        A to Obajtek nie abdykował przypadkiem?
        • szmytka1 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:14
          Nie wiem, na gazeta.pl jest na głównej artykuł, coś tam Obajtek informuje o wznowieniu produkcji. WidziaLam tylko nagłówek 😆
    • aleubaw Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:34
      a ta panika, to na co pomaga?
      • madami Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:54
        Panika to ulubione zajęcie Polaków wink

"powiedzcie mi drogie forum, czy już mam panikować...?"
    • pasquda77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:34
      Mój kraj taki piękny...(dzięki rządom PiS)🤦
      • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:16
        W sensie ze PiS mial poprzec Rosje w wojnie z Ukraina i nie wpuszczac Ukraincow by nie doszlo do sytuacji?
        • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:22
          Nie. W sensie, że skoro o wstrzymaniu produkcji zdecydowały spółki Skarbu Państwa a teraz to odkręcają to zanim to ogłosiły i wywołały panikę na rynku, należało usiąść i sprawdzić, produkcję czego i w jakim stopniu można ograniczyć, żeby nie oberwały branże kluczowe (takie jak przemys spozywczy). Ale to ktoś by musiał mieć cień pojęcia o przemyśle nawozów sztucznych. I tym kimś nie jest Jacek Znowu w Życiu Mi Nie Wyszło ale Wysyłaj Choć Puste Koperty Historyk Sasin
          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:24
            Nie. To jest zjawisko ponad polskie. Polskie decyzje tylko pogorszyly sprawe

www.nationalgeographic.com/environment/article/global-food-crisis-looms-as-fertilizer-supplies-dwindle#:~:text=Sanctions%20on%20Russia%2C%20bad%20weather,to%20keep%20the%20world%20fed.
            • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:28
              Zjawisko wzrostu cen gazu nie jest tylko polskie i problemow branzy nawozów tez nie. Ale to, że najpierw się wstrzymuje produkcję, bo jest nieopłacalna, a potem ją przywraca, to już jest polska specyfika. Jak w socjalizmie. Bohatersko pokonujemy trudności nieznane w żadnym innym ustroju.
              • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:29
                Tez mowie ze PiS dowalil sprawie durna polityka ale braki sa ogolnoswiatowe.
                • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:35
                  Ale w Polsce nie jest problemem brak nawozów jako taki póki co tylko to, że wstrzymanie z dnia na dzień produkcji nawozów = brak CO2 dla przemysłu mleczarskiego, mięsnego i produkcji napojów. Czyli tak naprawdę wstrzymanie z dnia na dzień również działalności tych gałęzi (tam nie ma jak narobić zapasów, zresztą nawet nie było kiedy). Nie chodzi o brak nawozów w dalszej perspektywie tylko o wyłączenie kolejnych gałęzi przemysłu na już.
                  • bigimax4 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:45
                    Nie chodzi o brak nawozów w dalszej perspektywie t

znaczy te nawozy sie magicznie pojawia z nikad czy o co ci chodzi ?
                  • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:49
                    Koszta gazu sa przyczyna dlaczego wstrzymano produkcje

biznes.wprost.pl/gospodarka/10831345/producenci-wstrzymuja-produkcje-nawozow-to-przelozy-sie-na-ceny-zywnosci.html
                    • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:52
                      Tak. O czym napisalam o 11.28. No i? Najpierw wstrzymano a teraz wznowiono. Gaz staniał?
                      • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:19
                        Nie bardzo rozumiem po co mi to mowisz czy ja argumentuje ze macie wspanialy rzad? Napisalam tylko ze przyczyny problemu sa geopolityczne a Pis tylko pogarsza.
                        • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:37
                          A po co mnie uświadamiałaś, że przyczyną są ceny gazu, skoro ja to już wcześniej napisalam? Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.
              • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:35
                Jest to możliwe głównie dlatego, że zakłady są państwowe, niestety to prosta droga do katastrofy w naszej sytuacji. Odgórne sterowanie przez idiotów nie ma szans się udać.
              • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:35
                Bohatersko walczymy z problemami, które sami stworzyliśmy. I wszyscy razem S-A-S-I-N zbawca narodu żeby nie było głodu. Kurfa.
                • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:42
                  No wiesz, człowiek od 2020 roku żyje w strachu, że jak stracą władzę to pójdzie siedzieć za wybory kopertowe, wpycha tę abolicję gdzie może, a to do ustawy o cowidzie a to do ustawy o Ukraincach. Ty byś chciała, żeby on myślał o jakimś CO2.
                • milva24 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:26
                  berdebul napisała:

> Bohatersko walczymy z problemami, które sami stworzyliśmy. I wszyscy razem S-A-
                  > S-I-N zbawca narodu żeby nie było głodu. Kurfa.

Pytanie czy nie po to został ten problem stworzony, żeby go bohatersko rozwiązać...
                  • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:31
                    Zasadniczo uważam, że wszystkie działania od covidu i z covidowym szaleństwem włącznie mają na celu zduszenie klasy średniej, zubozenie i pozbawienie jej choćby cienia stabilności.
                    • milva24 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:42
                      triss_merigold6 napisała:

> Zasadniczo uważam, że wszystkie działania od covidu i z covidowym szaleństwem w
                      > łącznie mają na celu zduszenie klasy średniej, zubozenie i pozbawienie jej choć
                      > by cienia stabilności.

Nie wiem czy taki był cel ale efekt jest jak widać.
                    • balladyna Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:12
                      Ale że co? Przed covidem to PiS dopieszczał klasę średnią? Doceniał jej znaczenie, pomagał przedsiębiorcom, szanował wkład w rozwój gospodarki?
                  • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:23
                    >Pytanie czy nie po to został ten problem stworzony, żeby go bohatersko rozwiązać...

A to juz swiadczy o trafnej obserwacji procesów i jak to dziala
        • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:43
          Nie odcinać się od dostaw od razu tylko poczekać na inne państwa UE i najpierw zakontraktowac dostawy via Baltic Pipe.
          • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
            Ogólnie podpisać kontrakt via Baltic Pipe, a nie kozakować i obrażać Norwegów.

To jest właśnie poziom negocjacji PIS i jego efekty.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:33
              NO ale skoro nam groża prawdziwe zagrożenia z zachodu...to pewnie z północy tez
              • anorektycznazdzira Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:56
                Najprawdopodobniej do Norwegii nie powinniśmy się odzywać wcześniej, niż nam zapłacą reparacje za potop Szwedzki. Trzeba mieć jakąś godność.
                • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:02
                  big_grin Widzę to, jak krzyczymy do nich przez Bałtyk: - NIE ODZYWAJCIE SIĘ DO NAS! A po chwili zdumionego milczenia przez fale z powrotem leci: - ALE TO WY DZWONICIE.
                  • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:39
                    smile
                  • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:33
                    smile
                  • martishia7 Re: Teraz można panikować 30.08.22, 09:01
                    A potem "Hej, chcesz coś z Avonu?".
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 11:19
                      smile
                    • annaboleyn Re: Teraz można panikować 30.08.22, 20:00
                      martishia7 napisała:

> A potem "Hej, chcesz coś z Avonu?".

big_grin big_grin big_grin
                    • anorektycznazdzira Re: Teraz można panikować 31.08.22, 06:25
                      big_grin
          • bigimax4 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:11
            via Baltic Pipe.

tam nie ma nic do zakontrakotwania , moze za pare lat norwedzy zwieksza wydobycie
            • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:15
              Ano nie ma.
      • kropka_kom Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:23
        pasquda77 napisała:

> Mój kraj taki piękny...(dzięki rządom PiS)🤦

tak mój kraj jest piękny i ma najlepszy rząd👍
        • arthwen Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:50
          Jasne. I jeszcze najlepszych księży, z których żaden (ŻADEN!) nigdy pożądliwie nie spojrzał na dziecko. A KK w Polsce dba tylko o to, żeby wszyscy się miłowali i byli dla siebie miłosierni.
          I jeszcze edukację mamy super, i służbę zdrowia. I największą sieć autostrad w całej UE. I węgiel tani jak barszcz, bo przeciez Polska węglem stoi i mamy takie złoża, że jeszcze nasze praprawnuki będą ten węgiel tani miały.
        • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:52
          kropka_kom napisała:

> tak mój kraj jest piękny i ma najlepszy rząd👍

............
          Żałosny jet ten twój komentarz.
    • alicia033 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:34
      edukacja (ekonomiczna) na żywym organiźmie boli.
      Mam nadzieję, że tym razem Polacy zapamiętają tę lekcję dłużej, niż 25 lat.
      • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:40
        alicia033 napisała:

> Mam nadzieję, że tym razem Polacy zapamiętają tę lekcję dłużej, niż 25 lat.
        >
        Na jakiej podstawie ta optymistyczna nadzieja?
        • alicia033 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:27
          primula.alpicola napisała:

> Na jakiej podstawie ta optymistyczna nadzieja?

Nadzieja ma to do siebie, że tli się wbrewsmile
          • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:53
            alicia033 napisała:

> Nadzieja ma to do siebie, że tli się wbrewsmile
            >
            >
            I umiera ostatniawink
      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:40
        Wątpię, duża część będzie przekonana, że to wina UE i Tuska, ten naród chyba już całkiem zatracił zdolność uczenia się, nawet jak dostaje w doopę i po kieszeni nie wyciąga wniosków.
      • leosia-wspaniala Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:00
        Oj naiwna, naiwna. Dla pisowców najważniejsze, że nie rządzi Tusk, aborcja zakazana, Rydzyk syty.
      • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:01
        Edukacja i prawo średnio się u nas przyjęły. Większość niczego nie nauczy.
        • alicia033 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:30
          gulcia77 napisała:

> Większość niczego nie nauczy.

Uczy się, uczy.
          Jak przestanie wystarczać na kaszankę i przyjdzie siedzieć w głodzie i chłodzie to rozum szybko wraca.
      • la_mujer75 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:11
        Nie byłabym optymistką. Większość ma przeprane mózgi. I dla nich to wina Tuska, złej Unii, etc.
      • madami Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:57
        Nie ma szans patrząc na komentarze nawet tutaj. Forumki nie mają pojęcia i nawet nie zliżą się myślowo do wieloczynnikowej prawdy, poza tym, że PIS zły, skąd skoki cen energii wink druga strona obwini Tuska lub Putina - do wyboru, do koloru. A ty kogo dzisiaj obwinisz? Jareczka czy Donaldzika a może Władymirka?
        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:20
          Dokladnie.
      • anorektycznazdzira Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:57
        sądzę że wątpię
    • gallanonim2022 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:35
      Ja nie panikuje, umarlem na covid w 2020 jak ci Chinczycy, co ich w TV pokazywali, jak padali jak muchy na ulicach tam gdzie stali.
      • pasquda77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:38
        gallanonim2022 napisał:

> Ja nie panikuje, umarlem na covid w 2020 jak ci Chinczycy, co ich w TV pokazywa
        > li, jak padali jak muchy na ulicach tam gdzie stali.
        Borze zielony, kolejny foliowy przygłup na forum, idź stąd nieuku
        • gallanonim2022 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:44
          Jaki znow foliowy? Przeciez foliarze zdechli bo sie nie zaszczepili.
          • la_mujer75 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:12
            To witaj w zaświatach. Bo my - szczepione- też powinnyśmy b yły zdechnąć. I ten grafen, co nam żyły ciął...
            • aniani7 Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:48
              No właśnie, co z tym grafenem? Miał mnie pociąć na drobne kawałeczki, a tu cały czas jestem w jednym.
      • bigimax4 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:39
        ale przynajmniej pojezdziles sobie ciearowka po bergamo
    • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:35
      Spoko, Anwil już rano ogłosił, że jednak wznowi produkcję. To po prostu kolejny przykład cudownego zarządzania przez wybitną ekipie humanistów po kursikach menedżerskich robionych w suczym tempie.
      • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
        Oj, to na pewno tanio wyjdzie, takie zastopowanie i uruchomienie po chwili.
        Trzymajcie mnie...
        • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:55
          Przestańcie drwić z tego dobrego, zatroskanego, pracowitego, przewidującego i skutecznego rządu! Cały świat ma takie problemy, nie rozumieecieeeee???
          • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:16
            Ja nie drwię, ja wielbię, tylko mam taki sarkastyczny styl, ale to wszystko z miłości do władzuchny!
            • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:17
              (Prezes poczty polskiej poleciał, ciekawe czy to zasłona dymna czy odwrotnie big_grin)
              • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:32
                big_grin
        • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:26
          annaboleyn napisała:

> Oj, to na pewno tanio wyjdzie, takie zastopowanie i uruchomienie po chwili.

Wróciłam do domu, pogadałam z tatusiem. 6 dóbek. Sześć dóbek to potrwa. Falalala zabawa trwa....
          • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:56
            daniela34 napisała:
            >
            >
            > Wróciłam do domu, pogadałam z tatusiem. 6 dóbek. Sześć dóbek to potrwa. Falalal
            > a zabawa trwa....

WUT?? Sześć dób trwa uruchamianie?
            A ile trwa wyłączenie? I czy ja chcę wiedzieć?
            Słabo mi.
            • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:02
              Tak, 6 dóbek, bodajże Kędzierzyn ograniczył produkcję, reszta zatrzymała i zaczęli naprawy. Tak że tego.
              Niejedną " stójkę" (planowaną z ogromnym wyprzedzeniem i precyzją kampanii napoleńskiej) w moim życiu przeżyłam- nie pytaj 😃
              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:41
                Ja wiem, jak to jest mieć w domu odpowiedzialnego pracofanatyka, chono, utulę Cię!
                • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:48
                  Dziękuję!!! Muuu!
              • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:53
                Jestem córką emerytowanego głównego mechanika maszyn wyciągowych. Jak ja Cię rozumiem... 👩‍❤️‍👩
                • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 21:02
                  Boże! Wiedziałam, że jest nas więcej!
      • martishia7 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:47
        > po kursikach menedżerskich robionych w suczym tempie

W Collegium Tumanum...
      • lily_evans011 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:38
        Kokodżambo i do przodu!
    • bigimax4 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:37
      przyspieszona lekacja ekonomi
      jak sie wycina glownego dostawce towaru -> ceny rosna
      gaz nie jest uzywany glownie w kuchenkach a w przemysle
      jarek ma zerowy wpolyw na ceny gazu

odpalili produkcje znowu pewnie gazem z zapasow , zabraknie bardziej za jakis czas
    • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:38
      #jakośtobędzie
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      Tzn. wiem że będzie ujowo. Nawet bardzo ujowo, skoro ratunkiem ma być Sasin. Wdech- wydech.
    • twarz2 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:39
      Pis niszczy wszystko. Dziękuje wyznawcom za cale to guano, którego sa współtwórcami.
    • purchawka2020 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:39
      E, zaraz wjedzie Jarosław na białym koniu i nas uratuje.
      Koza rabina.
      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:41
        Powie, że to wszystko przez UE, ale oni dadzą radę, rady nie dadzą, więc znajdzie się kolejny winny.
    • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:42
      next.gazeta.pl/next/7,151003,28842081,daniel-obajtek-wznawiamy-produkcje-nawozow-i-co2-robimy-wszystko.html#s=BoxOpMT

Podobno już wznawiają produkcję.
      • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:52
        Tak, tak. To już naprawdę jest kabaret. Wg pani minister Semeniuk rząd został poinformowany przez spółki o planowanym wstrzymaniu produkcji i NIKT nie wpadł na to, że przy produkcji nawozów powstają też inne produkty. Rozumiem, że na chemii spali a Mościcki to dla nich li I jedynie prezydent II RP.
        • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:05
          Przecież kiedyś prawdę powiedzieli: to nie jest rząd ekspertów, bo eksperci nie chcieli dla nich pracować.

Pod dupami im się pali, więc robią nieprzemyślane, histeryczne ruchy.
          • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:16
            No tak, prawo jest źle napisane, bo prawnicy nie chcą dla nich pracować, nowy wał jaki jest każdy widzi, bo ekonomiści nie chcą dla nich pracować, zapinało im się, że produkcja nawozów to też gazy dla przemysłu, bo...hmm...chemicy nie chcą dla nich pracować? Może to już pora kupić sobie to siodło?
            • jednoraz0w0 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:24
              > Może to już pora kupić sobie to siodło?

O! I w charakterze konia udać się do Janowa!
            • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:56
              daniela34 napisała:

> No tak, prawo jest źle napisane, bo prawnicy nie chcą dla nich pracować, nowy w
              > ał jaki jest każdy widzi, bo ekonomiści nie chcą dla nich pracować, zapinało im
              > się, że produkcja nawozów to też gazy dla przemysłu, bo...hmm...chemicy nie ch
              > cą dla nich pracować? Może to już pora kupić sobie to siodło?

Mój Kraj Taki Piękny!
              <niektóre ciuchy mają fajnebig_grin>
        • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:32
          Tak wyleciało z pracy wielu specjalistów. Ci w laboratoriach jeszcze się trzymają, czy techynolodzy ( bo grupa azoty ma swietne zaplecze labów czy technologiczne) ale już wyżej same pociotki siedzą.
          Jakaś kretynka z PISu powiedziała, ze najwyżej piwa będzie mniej...kretynce nikt nie powiedział, ze brak CO2 w branzy spożywczej to zapaść ogólna, nie tylko o bąbelki w piwie chodzi
          • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:39
            Nawet mi nie mów, Azoty to całe życie mojego ojca. Jak widzę zaskoczonych kredytów, którym się nagle objawiło, że CO2 jest potrzebne to bym lała i patrzyła czy równo puchnie. Specjaliści po MBA. Administracja kurzu na podwórzu.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:48
              Ja z Azotami współpracuje od lat. Tam była cała masa naprawde swietnych specjalistów. To są wielkie zakłady, nowe technologie. Niestety od kilku lat zarzadzanie leci na łeb na szyje., Na wysokich stołkach siedza idioci bez wiedzy i doświadczenia.
              • kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:52
                Dziewczyny, ale tak jest w KAŻDEJ spółce Skarbu Państwa. To, jaki pissie mózgi rządzą, to przechodzi wszelkie granice przyzwoitości. To, co widać w tv, to wierzchołek góry lodowej, bo takich Zaleskich, Czarnków, Sasinów oni mają setki i poupychali, gdzie się dało. U znajomego są 2 osoby w zarządzie, w tym jeden bhpowiec z Radomia czy tam innych Siedlec, i nie, spółka nie zajmuje się wdrażaniem procedur bhp ani niczym podobnym. I oni oczywiście swoich wciskają na każde możliwe stanowisko, większość to "specjaliści" po AON. Więc naprawdę nie ma się co dziwić, że nasza gospodarka wygląda tak, jak wygląda.
                • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:08
                  To prawda. Pół biedy jeżeli w ten sposób upchnięto w zarządzie czyjąś żonę, która jedynie pobiera wynagrodzenie, a faktycznie bawi bombelki i w firmie nie bywa.
                  Gorzej jeśli toto zechce pracować. Z jednej strony głupie to jak but. Z drugiej szarogęsi się, bo skoro jest tu z polecenia partyjnego to wydaje mu się, że jest nieruszalny. Prędzej czy później ostatni mocni merytorycznie pracownicy rzucają papierami, bo mają dosyć użerania się z debilem na stanowisku.
                  • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:34
                    Tak dokłądnie. Najgorzej jak chcą zarządzać
            • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
              Aż nie do wiary (tzn. wiem, że jednak możliwe). Jakoś to by było do pojęcia, gdyby wstrzymali produkcję z powodu utraty płynności finansowej, całkowitego braku dostaw gazu, poważnej awarii czy czegoś podobnego, ale że nie pomyśleli, jakie fizycznie będą natychmiastowe skutki?...
              • kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:58
                A Harry Potter przewidział, czym się jego nowy ład skoczy? Nie, bo nie ma zielonego pojęcia, że przedsiębiorstwo to jest zbiór naczyń połączonych i obszar płac ma wpływ na wiele innych rozliczeń. Ale skąd taki pustak ma o tym wiedzieć, skoro książkowy teoretyk na poziomie basic.
            • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:53
              > Specjaliści po MBA

Szczerzę wątpię.

Raczej była taka córka leśnika, co to pracy znaleźć nie mogła, to się ją upchnęło na stanowisku kierowniczym w Azotach.
              • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:22
                Są podwodne szkółki produceni dyplomów MBA na potrzeby PIS, tłuką je jak KUL tytuły doktorskie.
    • headonshouldersbaby [...] 29.08.22, 10:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:53
        Tak, to ONI, O.N.I.
        Widzę, że PiS z narracją wszędzie jest źle (prawda), pomijającą fragment, ale nie tak źle jak u nas dotarł pod szurskie strzechywink
      • bywalec.hoteli Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:55
        ??
      • pasquda77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:57
        Spisek!🙈🙈🙈
        Polecam psychiatrę, jest na NFZ, co prawda trochę poczekasz na wizytę i nie wiadomo czy ONI cię nie wykończą do tego czasu, ale cóż - życie 🤷😂
      • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:14
        >To nie PiS to wasza panika covid i zgoda na zamknięcie ekonomii oraz proxy wojna dla idiotów

A ktos pytal o zgode by mizna bylo sie wyrazic na nie?

Poza tym na pewno czytasz wiadomości? Przyczyna jest sytuacja geopolityczna ( Rosja, Chiny) a pandemia to miala maly wplyw.
      • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:33
        Zapomniałeś dodać "wo wina Tuska". Wpis się nie liczy...kasy nie dostaniesz. Jeszcze raz ale tym się przyłóż.
      • g.r.uuu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
        A ty jak wyrażałaś swoją niezgodę?
      • joasia33 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:14
        Hahahahahaha, dobre, dobre. smile)))
      • malia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:24
        No nie, tylko ty jedna czytasz i wszystkich oświecisz. To globalny spiseg, a nie wina pisu, to oczywiste
      • jednoraz0w0 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:27
        Ale znasz powiedzenie, że lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć? No to Polska jest w sytuacji „z głupim zgubić” #najgorzej.
        Dla przykładu, inne kraje tez były dotknięte Covidem ale nie miały wyborów a la Sasin ani nie kupowały respiratorów od handlarza bronią.
        • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:11
          jednoraz0w0 napisał(a):

> Dla przykładu, inne kraje tez były dotknięte Covidem ale nie miały wyborów a la
          > Sasin ani nie kupowały respiratorów od handlarza bronią.

Szkoda, ze nie widzisz ze te " inne kraje" handlowaly bronia z Rosja i teraz mamy tego skutki za wschodnia granica. Uzaleznienie Niemcow i pol Europy od ruskiego gazu, tez cudowny pomysl. Brawo. UE to jeden wielki raj na Ziemi, oprocz oczywiscie, tej parchatej Polski, ktora opoznia postep. Och, ale gdyby Polska rzadzila jakas inna partia, Polska bylaby zamoznym i szczesliwym krajem europejskim. Moze nawet covidu by nie bylo. Nie moge sie wprost doczekac, kiedy wreszcie pis przestanie rzadzic. Chce zobaczyc na wlasne oczy, te plynace z Zachodu do Polski,, madrosci i dobrobyt.
          • jednoraz0w0 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:34
            Pierdu pierdu. Nie chodzi o blame game tylko o umiejętności reakcji na kryzys.
            • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:24
              No faktycznie, widzimy jaka jest reakcja Niemiec i Francji na kryzys za wschodnia granica Polski, oraz na kryzys gazowy. Tylko czy Polska moglaby dyktowac Niemcom i UE warunki na jakich chce reagowac na kryzys? Jedynie co moze zrobic Polska, to nie godzic sie na warunki Niemiec, bo poki co, jestesmy suwerennym panstwem, ale to w krotce sie skoczy, ku radosci "postepowych" ematek.
              • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:29
                Dlatego Polska jako suwerenne państwo, które wstało z kolan, kupuje teraz ruski gaz od Niemiec.

Ale przynajmniej już nie kupuje ruskiego węgla- przecież nawet rząd powiedział, że po co stać w kolejkach po węgiel, skoro jest upał. Suwerennie.

• malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:35
                  niemcyy napisał(a):

> Dlatego Polska jako suwerenne państwo, które wstało z kolan, kupuje teraz ruski
                  > gaz od Niemiec.

A dlaczego czepiasz sie Polski, a nie czepisz Niemcow, suwerenie? Dlaczego Niemcy kupuja gaz od ruskich?

• triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:44
                    Bo mają kontrakty?
                  • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:45
                    Żeby nie musieć zamykać niemieckiego odpowiednika Azotów.

Oraz żeby Polska miała jakieś dostawy gazu, jak nie od wschodniego, to chociaż pośrednio od zachodniego wroga :p

Poza tym nie jestem suwerenem, bo nigdy nie głosowałam na pis.
                    • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:50
                      Niemcy sprzedadza ruskim cala Wschodnia Europe za swoje "azoty"

Tez nigdy nie glosowalam na pis. I co?
                      • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:57
                        Nic się nie martw. Jeśli ktoś sprzeda Europę Wschodnią czy teraz Ukrainę to USA, a nie Niemcy, bo Niemcy mają takie braki militarne i energetyczne, że mimo szczerych chęci nie będą głównymi decydentami, tylko muszą być miłe, żeby mieć dostęp do LNG z USA i w razie czego jakiegoś sprzętu wojskowego.
                        • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:16
                          Wlasciwie Niemcy juz sprzedali ruskim E. Wsch. Nie przewidzieli tylko, ze Ukraina nie da sie sprzedac.

Niemcy beda mile tak dlugo, jak dlugo bedzie sie im oplacalo. A jak juz uzupelnia braki militarne, bedzie powtorka z historii.

• niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:25
                            Może i będzie.

Póki co- i to jest tematem wątku- w Polsce pod panowaniem pis zbliża się inna powtórka z bliższej historii, a pechowo do tego winter is coming.
                          • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:40
                            > Wlasciwie Niemcy juz sprzedali ruskim E. Wsch.

Przeceniasz rolę Niemiec kształtowaniu polityki wschodniej. Nikt nas nie sprzedawał. Sami sobie zgotowaliśmy ten los.
          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:05
            Jednak obywatel Niemiecki jest lepiej przez rząd zabepieczony niż obywatel polski...
            • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:31
              No masz, wielkie mi odkrycie. A skad kasa na niemieckie zabezpieczenie swojego obywatela?
              • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:36
                Chyba z tych składek, które Polska wpłaca do budżetu UE, mimo że sama mniej dostaje. Morawiecki mówił...

(ironia)
                • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:16
                  Naprawde nie widzisz roznicy miedzy gospodarka Niemiec i Polski?
                  I moze nie wiesz skad wziely sie te roznice?
                  • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:25
                    Wina Tuska.
                    • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:47
                      Widze, ze nie znasz historii Niemiec, Polski, swiata. Moglabys zaczerpnac wiedzy, no tak przynajmnie od 18 wieku, to takie minimum.
                      • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:54
                        Tak, w XVIII wieku leży przyczyna wstrzymania działalności Azotów oraz natychmiastowego odwołania tej decyzji po wszczęciu alarmu przez wtajemniczonych w działanie łańcuchów logistycznych.
                        • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:12
                          Oczywiscie. Nie mamy elit politycznych, tradycji dyplomatycznych, nie mamy ciaglosci gospodarczej. Polska rzadza poczynajac od1989 przypadkowi i slabo wyksztalceni ludzie. Nie mowiac juz o komunistach.
                          Niemcy natomiast, zawsze chca dominacji, grabierzy. Sa bardzo podobni pod tym wzgledem do ruskich. Od ruskich rozni ich pruska dyscyplina, bezwgledne posuszenstwo wladzy. Niemcy sa posluszni z przekonania, ruscy ze strachu.

Czytam wlasnie Dziennik Berlinski Willima L. Shirera. Poczytaj, ciekawych rzeczy sie dowiesz.
                          • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:15
                            malgosiagosia napisała:

> slabo wyksztalceni ludzie. Nie mowiac juz o komunistach.
                            > Niemcy natomiast, zawsze chca dominacji, grabierzy.

grabieŻy
                            • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:57
                              niemcyy napisał(a):

> malgosiagosia napisała:
                              >
                              > > slabo wyksztalceni ludzie. Nie mowiac juz o komunistach.
                              > > Niemcy natomiast, zawsze chca dominacji, grabierzy.
                              >
                              > grabieŻy

big_grin Zaorane.
                              • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:03
                                Raczej zagrabione. smile
                      • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:18
                        Akurat historia Polski z przełomu XVII/XVIII wieku, to fantastyczny przyczynek do wytłumaczenia, dlaczego "Azoty" przestały produkować nawozy i produkty uboczne. W konkurencji "co by tu jeszcze spieprzyć, panowie" mamy tradycję długą i bogatą. Do tego stopnia, że w omawianym okresie przehuśtaliśmy całe Królestwo Polskie. Bo rozbiory to my sami sobie zafundowaliśmy.
                        • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:06
                          gulcia77 napisała:

"co by tu jeszcze spieprzyć, panowie" mamy tradycję długą i b
                          > ogatą. Do tego stopnia, że w omawianym okresie przehuśtaliśmy całe Królestwo Po
                          > lskie. Bo rozbiory to my sami sobie zafundowaliśmy.

Dokladnie. Teraz tez sobie fundujemy.
                        • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:10
                          > Bo rozbiory to my sami sobie zafundowaliśmy.

Jeszcze kilka reform prawa w Polsce i za czytanie takich wypowiedzi będzie można trafić do więzienia big_grin
                          • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:28
                            Trudno, jestem genetycznym buntownikiem. 😜
                            Jakby co, drogą zbiorowa emamo, to zadbajcie, żebym miała kawę i fajki. 😏
                            • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:59
                              Cebulę smile
                      • grey_delphinum Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:51
                        malgosiagosia napisała:

> Widze, ze nie znasz historii Niemiec, Polski, swiata.

Ty za to znasz wersję Roszkowskiego z podręcznika do shitu li i jedynie.
                        • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:02
                          Nie wiem co do mnie mowisz. Naprawde, takie zaczpki jak Twoje, nie robia na mnie najmniejszego wrazenia.
                          Mysle, ze nie masz nic szczegolnie madrego do powiedzenia.
                  • langsam Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:13
                    Ja widzę. A za jedną z przyczyn mam 200 lat.
                    W roku 1717 król Prus Fryderyk Wilhelm I Hohenzollern wydał nakaz by wszystkie dzieci w całym kraju uczęszczały do szkół podstawowych.
                    7 lutego 1919 wydano dekret o obowiązku szkolnym. Wprowadzał on obowiązkową 7-letnią szkołę powszechną dla wszystkich dzieci od 7. do 14.

Tu masz mapkę analfabetyzmu z połowy XIX wieku.
                    https://www.researchgate.net/publication/313258179/figure/fig2/AS:961750820216843@1606310672894/Literacy-rates-in-1871-Note-Quintiles-Prussian-county-borders-as-in-1849.gif

Na przełomie XIX i XX wieku w zaborze pruskim do szkół uczęszczało niemal 100% dzieci. Nieco gorzej było w zaborze austriackim, gdzie edukację podjęło około 85% najmłodszych. Najgorsze wyniki odnotowywano w Rosji i Królestwie Polskim – tam stopień skolaryzacji ledwie przekraczał 20%.

Przekładało się to na analfabetyzm. Szacuje się, że na ziemiach zaboru rosyjskiego blisko 60% mieszkańców nie potrafiło czytać ani pisać. Nieco lepiej było w Galicji, gdzie liczba niepiśmiennych wynosiła 40%. Analfabetyzm był marginalnym problemem jedynie w zaborze pruskim, gdzie nie przekraczał 5%. Miało to przełożenie na skalę problemu po odzyskaniu niepodległości – według spisu powszechnego z 1921 roku analfabeci stanowili 33% mieszkańców ziem odrodzonej Rzeczypospolitej; największy ich odsetek zamieszkiwał Kresy Wschodnie.
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:35
                      Pamietajmy, ze na ziemiach polskich przez lata Kosciół blokował dostęp do szkolnictwa mieszkancom wsi.
                      • langsam Re: Teraz można panikować 30.08.22, 01:38
                        To nawet nie chodzi o to kto (generalnie jak się pozbyli protestantów, to szkółki podupadły), szlachta miała w tym udział, bo chłop uczony, co dokumenty przeczyta i zrozumie to gotowy kłopot, ale o dalekosiężne rezultaty. Prosty wniosek: polska gospodarka jeśli idzie o kapitał ludzki była w stosunku do niemieckiej o sporo ponad 100 lat do tyłu.
                        Małgosia mogłaby sobie to przemyśleć, zamiast klepać że "Niemcy zawsze chca dominacji, grabierzy".
                        • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 30.08.22, 07:22
                          Nie. Małgosia niczego nie przemyśli.
                          A teraz zdenerwowałaś ją tymi głupimi mapkami i poszła sobie.
                        • malgosiagosia Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:27
                          langsam napisała:

Prosty wniosek:
                          > polska gospodarka jeśli idzie o kapitał ludzki była w stosunku do niemieckiej
                          > o sporo ponad 100 lat do tyłu.
                          > Małgosia mogłaby sobie to przemyśleć, zamiast klepać że "Niemcy zawsze chca dom
                          > inacji, grabierzy".

123 lata pod zaborami, rusyfikacja, germanizacja, dwie wojny swatowe przetaczajace sie na terenie Polski, 6 mil. polskich obywateli w piach, komuna i rzady ruskich komuchow i slysze, ze ojej, polska gospodarka 100 lat do tylu. A jaka miala byc?
                          I powtorze, Niemcy zawsze chca dominacji i grabiezy, podobnie jak ruscy.
                          • langsam Re: Teraz można panikować 30.08.22, 19:05
                            Tak, nacki już tak maja. Oni zawsze winni, my jako te lelije.
                            W kwestiach gospodarczych analfabetyzm był niewątpliwie jednym z istotnych czynników. A o ile można wnioskować z posiadanych danych, to właśnie ostatni wiek przedrozbiorowy był w Polsce okresem bardzo wyraźnego wzrostu analfabetyzmu. To była wciąż wolna Rzeczpospolita kiedy wszystko mocno rozjechało się z zachodem Europy. Tamta bowiem część kontynentu odnotowała wówczas dynamiczny rozwój - w przeciwną stronę.
                            Podczas kiedy my w początkach XVIII wieku zaczęliśmy ostry zjazd cywilizacyjny, we Francji odsetek alfabetyzacji wzrósł do 37%. W Szkocji w 1600 r. piśmienność ocenia się zaledwie na 15%, a więc na polskim poziomie, ale w roku 1800 na oszałamiające 82%.
                            Rozbiory nastąpiły potem. Nie przedtem.
                  • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:34
                    Widze przede wszystkim niekompetentnych debili w rządzie.
    • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:51
      Podobno to była rozpaczliwa próba robienia zapasów gazu na zimę. To nam mówi co nas czeka za kilka miesięcy.
      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:56
        Z tymi zapasami problem jest taki, że zbiorniki są pełne, nam brakuje umów na dostawy i pieniędzy na przebicie ofert składanych przez kraje, które nie palą pieniędzmi w piecu. Najmniejszym wyrokiem jaki możemy dostać to chłód w domach, ale to na niewiele się zda, bo zużycie w gospodarstwach domowych jest stosunkowo niewielkie.
        • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:07
          To też. Matołuszek napyskował Norwegom i umowy na Baltic Pipe nie ma.

Zimą będą wybierać czy przeznaczyć gaz na produkcję czy na ogrzewanie. Już wiadomo, gdzie ten gaz popłynie i kto będzie zostawiony na lodzie.
          • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:22
            Tam to nawet nie Norwegowie, a Duńczycy decydują.
            Nawet gdyby na całą zimę odciąć gaz gospodarstwom domowym to nadal mamy problem, bo za 70% zużycia odpowiada przemysł.
            Uratowałyby nas tylko nowe umowy i dużo pieniędzy, pieniądze poszły na kiełbasę, a z prawie wszystkimi jesteśmy pokłóceni.
            Teraz wypadałoby wyjść i powiedzieć co będzie, żeby ludzie mieli czas kupić ciepłe skarpety, nazbierać chrustu, grzybów i co tam w lesie zostało, nauczyć się jeść owsiankę zamiast chleba, kupić świeczki i przygotować się na olbrzymie turbulencje.
            • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:55
              O chruście zapomnij, już wyzbierany.
      • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:56
        A to te kawerny nie są wypełnione w 110%?
        • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:04
          Może i są. Tylko nasze 110% to jakieś 25 % możliwości magazynowych Niemiec. A na Baltic Pipe NIE MA podpisanych kontraktów, a sama rura nie wystarczy.
          • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:09
            Niedawno pajace chwaliły się rurką na Słowację.

Tak, tylko gaz miał płynąć od nas, a nie w przeciwnym kierunku 🤦‍♀️ Wyborcy PIS są na tyle durni, że pewnie poczuli się uspokojeni.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:35
              Lauren odpal sobie TVP i wiadomości.
              Jest super:
              - jest węgiel i jeszcze dopłacą nam do węgla
              - jest gaz
              - jest wszystko
              - tylko głupia opozycja robi ferment i napada na biednego wiceministra za traktor...
              • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:38
                Przecież padł tekst, że „dziś z rządu płyną same dobre wiadomości, bo ceny wzrosną o 40%” padł w publicznej tv, a nie w filmie Barei.
                • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:44
                  Tak, tak, duży wzrost cen to dobry znak, bo znaczy, że ludzie mają pieniądze, żeby po takich cenach kupować, czyli powodzi im się. Jakby nie kupowali, ceny i inflacja by spadły.
                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:18
                    big_grin Może to jest rządowy sposób na wygłuszenie inflacji? Nie ma produkcji, nie będzie towaru, nie będzie pompowania kasy na rynek, gotówka odpłynie, inflacja w dół?
                    Geniusze, widzicie, to są wszystko przemyślane ruchy, a Wy szydzicie!
                  • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:56
                    Ludzie mają papier z nadrukiem, za coraz więcej papieru można kupić coraz mniej towaru geniuszu
                    • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:02
                      Do mnie to było? Dzięki, nie trzeba, wiem, co to inflacja. Geniuszu.
                      • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:08
                        Raczej do mnie, ale też się zdziwiłam big_grin
                • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:56
                  Ceny wzrosną nie więcej niż o 40% wink

Jest pięknie w Polsce, jak to mawiał PISowski troll smile
                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:58
                    Tak swoją drogą - między "powiedzieli, że ceny wzrosną o 40%" a faktycznym wzrostem cen jest olbrzymi wachlarz pisich możliwości. I co im zrobimy?
                    • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:02
                      Pozostaje nam czytać memy, że jedyny słuszny wzrost cen w Polsce to 21,37%.

Nic już nam nie zostaje poza satyrą.
                      • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:07
                        Sute czasy dla kabaretów. Całkiem, jak kiedyś, nie?
            • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:46
              Jeśli nawet słowacka rurą popłynie gaz do Polski, będzie to ten sam rosyjski gaz tylko drożej. Po co więc było hurrapatriotyczne odcinanie się od dostaw z Rosji?
              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:38
                Wystarczyło nie pluc na Norwegów. Bo odcięcie sie od gazu ruskiego ma sens nie tylko w związku z Ukrainą. Niezależność energetyczna od ruskiech to bardzo wazny krok...
                • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:49
                  Nie, nie wystarczyło.
                  • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:07
                    Oni działali w atmosferze ciśnienia: cały naród pomaga ukraińskim uchodzcom, a polski rząd nic nie robi.

Najpierw wpadli na pomysł zamknięcia przestrzeni powietrznej nad Polską dla ruskich i faktycznie inne państwa wzięły z nas przykład i zrobiły tak samo.
                    Widocznie jakiś geniusz uznał, że jak zrezygnujemy z rosyjskiego gazu to nasza nieustępliwa postawa powali Niemcy na kolana ze wstydu, a Norwegowie (czy tam Duńczycy) będą przynosić nam gaz w zębach, w ramach gestu uznania i podziwu.

Co mogło pójść nie tak?
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:16
                      Tylko ze zaleznośc od ruskiego gazu to nic dobrego. Tyle ze uniezalezniać trzeba sie było wczesniej a nie teraz.
                      • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:18
                        Too late. I tak będziemy kupować węgiel i gaz z Rosji tylko naokoło i drożej więc rezygnacja była kompletnie bez sensu i szkodliwa dla Polski.
                        • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:24
                          Swoją drogą - ciekawe, jak będzie wyglądała kwestia płodów rolnych, które kupowaliśmy z Rosji i Ukrainy.
                          Jakoś nie widzę tam żniw w tym roku suspicious I w przyszłym też nie bardzo.
                          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:39
                            Jakie płody rolne kupowlaismy z Rosji??
                            Chyba tu bardziej my wysyłaliśmy tam mięso i np. jabłka.
                            Ukraina produkuje duzo pszenicy ale głównie na rynki afrkańskie,
                            • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:45
                              Oj, nie żartuj!
                              Makuchy, oleje, rzepak, pszenicę, mięso drobiowe. Ukraina to w ogóle było chyba ok. 20% naszego importu mięsa, AFAIR. Choć mnie ten rzepak bardziej martwi.
                              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:08
                                Ale to nie tak ze nam zabraknie podstawowych produktów. Na szczęscie.
                                Przy tym wszystkim niestety Ukraina i Rosja były odbiorcą od naszych producentów też. Widzę jak moim kleintom zdechł handel za wschód Europy
                        • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 29.08.22, 17:05

> Too late. I tak będziemy kupować węgiel i gaz z Rosji tylko naokoło i drożej wi
                          > ęc rezygnacja była kompletnie bez sensu i szkodliwa dla Polski.

Ale można prestiżowo potupać nóżką i powywijać szabelką w kierunku Wschodnim. A suweren dumny i ucieszony, że pisi rząd nie da sobą pomiatać i pokaże i Rosji i Unii.
                          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:37
                            Pamietaj ze machamy szalebką tez w stronę Zachodu (podobo z zachodu grozi nam wieksze zagrożenie niz ze wschodu) oraz na północ...Ja to juz bym machała tez na południe. Jak wszyscy to wszyscy
                            • niemcyy Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:40
                              Na południe już było machane- hasło Turów.
                              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 11:21
                                O fakt..taki helikopterek z szabelki robi PIS
                            • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 30.08.22, 07:26
                              Oczywiście! Szabelka nasza macha we wielu kierunkach.

"„No, koniec tego dobrego". (...) Wykazaliśmy maksimum dobrej woli, poszliśmy na duże kompromisy. Trzeba było spróbować choćby po to, by sprawa była jasna. I dzisiaj jest jasna, każdy widzi, o co chodzi, jaka to gra – przekonuje. (Jarosław Kaczyński)
                    • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:17
                      Rezygnacja z rosyjskiego gazu z pompą i fanfarami, przy czym dalej kupowali/kupują tenże gaz od Niemiec.
                • agatazieba Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:47
                  Podrzucisz jakiś link? O co chodzi z tym pluciem na Norwegów? Czuję, że coś mnie ominęło.
                  • mia_mia Re: Teraz można panikować 30.08.22, 01:02
                    Pinokio stwierdził, że Norwegia żeruje na wojnie w Ukrainie i zalecił młodzieży pisanie listów do Norwegów, żeby podzielili się nadmiarowym zyskiem z gazu😀
    • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 10:59
      Panikować to można było siedem lat temu, kiedy populistyczni dyletanci zostali wybrani do władzy. Teraz pozostaje raczej chłodny spokój i włączenie opcji "przetrwać".
      • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:12
        Nie ze kocham PiS 🤢 ale warto wiedzieć ze tylko czesciowo jest to ich wina a w wiekszosci sytuacji geopolitycznej.

Oni tylko pogorszyli sprawe zaniedbaniami i zkyni decyzjami
        • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:28
          Princessa, ja to doskonale wiem, że sytuacja na świecie jest kiepska. Ale jeszcze pięć lat temu koniunktura była jak ta lala. I kto mógł, ten odkładał. Więc dzisiaj ma z czego ratować sytuację. Nasi geniusze zrobili wprost przeciwnie i w momencie piku koniunktury zadłużyli kraj po kokardkę, celem rozdania ordynarnych łapówek i prowadzenia iście goebbelsowskiej propagandy, nie zapominając przy okazji o pomniejszych wałach prywatnych.
          Spójrz jaki jest stosunek złotówki do czeskiej korony, to znakomity wskaźnik. Złotówka straciła nawet w stosunku do bułgarskich lew.
          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
            No nie mam watpliwosci gulcia ze w Polsce sprawa jest pogorszona przez nieudolny rzad. Ale przypomnialam o tym ze wiekszosc krajow ma podwyzki.
            • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:59
              Princess, chodzi o skalę! W Niemczech gazu też nie zbywa i tani nie jest, ale od miesięcy jest trąbione o tym, jakie fatalne- dla całej gospodarki i zwykłych ludzi- skutki miałoby wstrzymanie działalności zakładów chemicznych i że zatrzymanie procesów, a później ich wznowienie to strasznie droga impreza, więc nie należy do tego dopuścić.

(Przy czym Niemcy popełniły inne poważne błędy, żeby nie było.)
              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:03
                Dokładnie o tym mówię. Ale przez wrzask ZAPAAASYYY!!! nic się nie przebije.
                • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:08
                  >Ale przez wrzask ZAPAAASYYY!!! nic się nie przebije.

Przeciez nie musialas i nie musisz robic zadnych zapasow. Gdzie widziss wrzask poza swoja glowa? Terapia cos Ci nie idzie, stany lękowe nadal trwaja.
                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:12
                    Ty masz jednak strasznie ograniczoną pulę odzywek wink Trzy na krzyż, idz na forum psychologia, smiejecie się ze mnie bo sie boicie, lincz i mobbing. Tymczasem śmiejemy się z ciebie, bo wykorzystujesz każde newsy, żeby się popucować swoją rzekomą przezornością, sądząc po nudnym pitonieniu z forum psychologia wywodzisz się osobiście, a pojęć związanych z polityką i gospodarką używasz równie od czapy jak terminów "lincz" i "mobbing". A teraz idź płakać na forum o moderacji, że cię linczujemy, nara.
                    • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:21
                      Oo pozdrow Jacka.
                      • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:22
                        Lol, co...?
                        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:24
                          >Lol, co...

No przeciez nie Szymon 😄

Kurski. Dowcipy chodza ze od 2019 fuchy u Kurskiego robisz 🤣🤦
                          • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:30
                            Jezu, ty już zupełnie w piętkę gonisz. Ale to chyba nikogo nie zdziwi.
                            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:41
                              Mam mowic dalej? Nie to nie laz za mna.
                              • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:43
                                XD
                              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:47
                                Ależ mów, nie krępuj się, sama jestem ciekawa, o co ci chodzi. Jedyny Jacek, który mi wynika z tej konwersacji, to Sasin, nie podejrzewałam cię o takie znajomości big_grin Oraz tu jest parę osób, które mnie znają osobiście, myślę, że na wizję mnie na pensji Kurskiego dostały spazmów radości. Ale płyń dalej big_grin
                                • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:09
                                  Ja nie znam a uśmiałam sie jak norka.
                                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:41
                                    hanusinamama napisała:

> Ja nie znam a uśmiałam sie jak norka.
                                    >
                                    Prawda? big_grin
                              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:47
                                princesswhitewolf napisała:

> Mam mowic dalej? Nie to nie laz za mna.

Srogi szantaż, baronowo big_grin
                            • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:27
                              Anna, ona nie odróżnia foremek od siebie nawzajem. Oraz przejęła od taniuchy pogląd, że Ty, ja i jeszcze kilka foremek to jedna osoba. Dlatego twierdzi, że ja się podaję ba forum za prawniczkę. Trzeba mieć umysł rozwielitki żeby kojarząc mnie na forum nie wiedzieć jakie studia kończyłam. I ile one mają wspólnego z prawem.
                              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:40
                                Ja z prawem mam tylko tyle wspólnego, że je istotnie skończyłam big_grin Acz prawnikiem nie byłam w życiu ani przez pół sekundy smile Ale tak, rzeczywiście, pamiętam, że tani sobie ubzdurał, że jestem jakąś tam justyną, na pewno Tobą i kimś jeszcze. Boże, to się nigdy nie skończy big_grin
                                • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:54
                                  Ale chociaż skończyłaś. Ja koło prawa nawet nie stałam smile
                                • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 30.08.22, 07:28
                                  Jakąś tam Justyną?! Kultowa annajustyna, jakież ona wątki płodziła!
                                  Szkoda, że poszła.
                                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 30.08.22, 13:24
                                    Aa, no wiedziałam, że coś z Justyną! Ja się załapałam chyba na samą końcówkę jej tworczości, coś było o tym, że eks dziecko odwozi i potworna jatka z tego wynikła, tak?
                                    • primula.alpicola Re: Teraz można panikować 30.08.22, 13:34
                                      To żałuj!
                                      Jatek z udziałem annyjustyny było wiele, większość rozkręcała się na tle jej hipokryzji oraz całkowitego jej wyparcia.

Oraz, lata temu był jej wątek o książce-prezencie z dwuznaczną dedykacją. Podarunek dla jej męża od stażystki. Czułam się w tym wątku jak pierdolnięta paranoiczka, bo miałam paskudne podejrzenia; a otóż potem się okazało, że stażystka była kochanicą, a forum jeszcze długo żyło życiem rozwodowym i porozwodowym annyjustyny.
                              • leosia-wspaniala Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:18
                                Mnie też kiedyś brała za kogoś innego, ale ja faktycznie przygodę z prawem (studiami) miałam big_grin Może żyjemy w spisku i nawet o tym nie wiemy surprised
                                • annaboleyn Re: Teraz można panikować 30.08.22, 13:24
                                  To może być. Reptilianki-prawniczki i wannabe prawniczki, ew. semi prawniczki. Podstępne, zjaszczurzone, złe!
                                • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 30.08.22, 19:11
                                  leosia-wspaniala napisał(a):

> Mnie też kiedyś brała za kogoś innego, ale ja faktycznie przygodę z prawem (stu
                                  > diami) miałam big_grin Może żyjemy w spisku i nawet o tym nie wiemy surprised

Pewnie, że nie wiemy, w końcu wyparcie to moja specjalizacja smile
                          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:43
                            Gdzie te dowcipy?? Na forum prepersów? Znudziły sie wam tematy upychania maki przy podłodze?
                            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:50
                              Czy ty naprawde wierzysz ze ja chodzę na jakiekolwiek inne fora polskie ? 🤦

Jestem na 2 forach brytyjskich gdzie nikt nie rozmawia o K

• princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:07
                Niemcy popelnily jedna długotrwałą pomylke od czasow Schrodera.

Jeśli chodzi o tajemnice i co dopiero teraz stalo sie jasne to wlasnie jest ta pomylka: uzaleznienie energetyczne od Rosji
                • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:58
                  Pomyłka to zaczęła się jakieś pół wieku temu, kiedy to, ogólnie pojętym, Zachód odkrył tanią siłę roboczą i tanie zasoby. Przestał chronić swoich obywateli w imieniu ideologii "greed is good", a mentalność innych nacji (chińskiej, rosyjskiej łotewer) nie ma żadnego wpływu na możliwość robienia kasy, przy jednoczesnym obniżeniu kosztów i wpływu klasy średniej. Ale teraz to już płacz nad rozlanym mlekiem, którego zresztą zaraz nie będzie.
                  • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:59
                    Eee, coś mi nie pyklo w tym wpisie. 🤔 Mam nadzieję, że sens wyciągniecie.
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:44
                      Wyciagniecie smile
                    • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:49
                      Mnie tez gulcia niepokoi ze w sumie narody z krajow z rezimem takis jak Chiny i Rosja sa lepiej przygotowane do przetrwania brakow. Ich hierarchia potrzeb jest wytresowana na minimalna.

Niestety wspolczesne pokolenie Europy nie jest i to beda bardzo trudne czasy feraz bo beda sie musieli przestawić na ograniczenia
                  • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:46
                    No okolo Pol wieku temu albo ciut mniej w sumie. Za Reagana kiedy to przestala byc wazna niezależność ekonomiczna ( energetyk w tym tez) i uzaleznili sie od produkcji w Chinach czy tez rosyjskiego gazu. A wydawaloby sie ze dywersyfikacja eksportu jest czyms oczywistym, nie wspominajac tez ze lepiej produkowac wewnętrznie co sie da. Prawda znana od czasow rozumienia podstaw ekonomii. A teraz z reka w nocniku sie budza
                    • gulcia77 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:32
                      Reagan uniezależnił gospodarkę od kontroli państwa, chyba w 1982, ale to się zaczęło od odwilży po wizycie Cartera w ChRL.
                      Jest taka interesującą seria dokumentalna o gospodarce wojennej w czasie IIWŚ. Nikomu wtedy do głowy nie przyszło, że może istnieć lepsza przestrzeń do rozwoju gospodarczego niż demokracja. Niestety, obecnie najbogatsi z najbogatszych odkryli, że istnieje - otwarty na zarabianie kasy reżim. To, że to się skończy krachem można było przewidzieć, ale myślę, że Bezos et consortes niespecjalnie się tym przejmują.
                      • bywalec.hoteli Re: Teraz można panikować 29.08.22, 21:01
                        fajnie napisałaś
                  • leosia-wspaniala Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:10
                    >Pomyłka to zaczęła się jakieś pół wieku temu, kiedy to, ogólnie pojętym, Zachód odkrył tanią siłę roboczą i tanie zasoby.

Ten "Zachód" ma konkretne imiona i nazwiska. Konkretni politycy Zachodu ułatwili wielkiemu biznesowi przenosiny do Chin, bo tu robotnicy to by chcieli jeść 3 razy dziennie, w domach mieszkać i jeszcze coś o jakichś prawach przebąkują. A biedni milionerzy nie mogą przez nich być miliarderami, przypływ podnosi wszystkie łodzie, blablabla. Zresztą w Polsce było podobnie, tu lud na neoliberalne pierdololo bardzo podatny - ile razy, jak gdzieś robotnicy strajkowali, to pojawiały się głosy, że zaraz cała produkcja wyniesie się na Ukrainę. No to część się wyniosła...
        • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:37
          Ty to chyba nie mieszkasz tutaj wiec proszę zamilknij w tej kwestii.
          Tak na swiecie nie jest wesoło...tym gorzej ze nami rządzą dyletanci, a radach waznych spółek znajomi królika.
          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:04
            >wiec proszę zamilknij w tej kwestii.

alez oczywiście ze zamilkne bo ty tu wydajesz rozkazy i to forum na ktorym sprawdzaja zameldowanie i gdzie oplacane podatki. Inni nie maja prawa pisac.
            🤣
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:10
              Mają prawo tylko niech nie piszą kocopołów słoneczko.
              • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:19
                ...kazdy pisze co uwaza, ksiezycu. Juz ci uswiadamialam że ludzie maja osmienne zdanie niz ty czasami. Nie powinno to byc Eureka
                • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:21
                  No ale skoro tu (ale warto wiedzieć ze tylko czesciowo jest to ich wina a w wiekszosci sytuacji geopolitycznej.
                  Oni tylko pogorszyli sprawe zaniedbaniami i złymi decyzjami) sie wpisujesz wiec zapewne sugerujesz ze
                  1. Brak gazu i pestycydów to sprawa wyjatkowo i tylko Polska i nie dotyczy innych krajow
                  2. PiS nie pogorszyl sprawy swoimi zlymi decyzjami

Aha
                  .....

😄🤦
        • jednoraz0w0 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:31
          „Tylko”
    • extereso Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:01
      No właśnie. Zabraknie też azotu do nawozów co oznacza olbrzymie straty: plony, żywność, mniej niż połowa dotychczasowej efektywności. A więc ceny w górę zdecydowanie, za rok. No ale, po nad choćby potop ☹️
      • extereso Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:53
        Acha, już było. Ja się akurat tego najbardziej boję.
    • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:10
      Triss no ale ty mowilas ze nie ma co zapasow robic wiec wiesz co robisz...
      • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:18
        Niech mi ktoś jeszcze powie że ona nie trolluje z tymi zapasami big_grin
        • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:20
          Przypuszczam, że niestety jest prawdziwa.
          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:22
            >Przypuszczam, że niestety jest prawdziwa.

I taka glupia ze radzila zrobic chocby male zapasy i na bieżąco wymieniac.

A czas pokazal ze nastal dobrobyt i wszystko jest....
            • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:50
              Here we go again!
              • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 23:19
                I tak wkoło macieju aż zjemy własny ogon.
          • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:22
            No fiksację ma w tym temacie pewnie prawdziwą, ale co jakiś czas sama wytwarza wpisy pt. "Wystarczy im powiedzieć o zapasach i się zaczyna, hi hi".
            Różne rzeczy ludzi bawią...
            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:25
              No wlasnie bardzo smieszne, po co komu zapasy?
              • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:25
                Nie wiem, tylko ty tutaj je praktykujesz to pewnie widzisz sens.
                Mnie pytasz po co?
                • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:29
                  >tylko ty tutaj je praktykujesz

I nikt na forum nie robi zapasow haha....nawet twoje kolezanki forumowe maja male i wieksze.

Ty zreszta tez masz pare dodatkowych opakowan tego i owego

Straszne masz kompleksy i dlatego casus princess i zapasy powoduje ze zawsze ochoczo pedzisz by dyskutowac. Costam sobie kompensujesz. Myslisz: jesten gaka madrzejsza i rozsadniejsza bo uwazalam ze pare dodatkowych opakowan to taki bezsens nawet gdy jest coraz większ widmo brakow
                  • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:31
                    Nie ma widma braków, jest widmo wzrostu cen, a na to mi dodatkowe opakowania nie pomogą. Ani nikomu. Serio, dodatkowa paczka makaronu niczego nie zmienia, ale gromadź sobie przecież, wolno ci.
                    • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:35
                      Nie moja droga. Wzrost cen to poczatek. Beda tez autentyczne braki. Nie mowie ze będzie 10 lat glodu ale zobaczysz tez braki tego i owego i racjonalizowanie. Przypomne ci.
                      • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:36
                        Wiem, wiem. Przypomnisz, zobaczymy za 2 miesiące itd.
                        Już to słyszałam, ale nigdy jeszcze nie przypomniałaś. No to ok, przypomnij kiedyś w końcu i będzie spoko. Będę czekać.
                        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:41
                          >Już to słyszałam, ale nigdy jeszcze nie przypomniałaś

A ten tu wpis powyzej to niby co jak nie przypomnienie? O czym jest ten watek?
                          Tak sie boisz ze zaprzeczasz realiom.
                          • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:42
                            Ale przypominasz o czym? Że nie zrobiłam zapasów? No nie zrobiłam, dzięki za przypomnienie big_grin
                            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:46
                              O tym ze zapowiadalam kryzys. I juz go media zapowiadaja. To dopiero poczatek. Poprawa dopiero za ok 2 lat ale juz na innych warunkach ..
                      • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:40
                        Ale to ty nie kumsz. Te braki jezeli bea to nie na 2 tygodnie a na dłużej i twoje zapasy mąki w listawach podłogowych na ile wystarczą??
                        Jezeli zabraknie nawozów i padnie system chłodnictwa...to co ci dadzą twoije zapasy?? 2 tygodnie po reszcie zaczniesz głodowac??
                        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:43
                          >braki jezeli bea to nie na 2 tygodnie a na dłużej i twoje zapasy mąki w listawach podłogowych na ile wystarczą??

Hanusinamama, czy ty masz wizje glodu morowego? Ja pisze i pisalam o brakach a nie wieloletnim glodziem

Mloda musisz byc i komuny nie pamietasz.

Jak byly braki to uzywalismy zapasow. Potem rzucili do sklepu i uzupelnialismy zapas. Potem znow byl brak itd

W gospodarkach kryzysowych dostepnosc jest nieregularna i cos sie pojawia rzutami.
                      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:42
                        Braki w większości zastąpi import, ale to będą drogie produkty plus ucierpi eksport, bo rzeczy na produkcji których zarabialiśmy, teraz nie będzie produkowanych.
                        Już teraz z czystej ciekawości nabyłam rafinowany cukier chyba trzcinowy z Brazylii, leżał w Biedronce tam gdzie kiedyś polski.
                        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:44
                          Przy zalozeniu ze bedzis skad importowac bo te braki w azotanach i susza wszedzie...
                          • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:50
                            To kwestia pieniędzy, pewne podstawowe produkty staną się dobrami luksusowymi i na zmianę nawyków należy ludzi przygotować choćby kampaniami społecznymi, żeby np. konieczność rezygnacji z kanapek, bo chleb drogi nie była poczuciem klęski. Pełne zamrażarki przy brakach prądu to nie jest najlepszy pomysł, ludzie powinni wiedzieć, że taką ewentualność trzeba brać pod uwagę.
                          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:50
                            Oj nie wiszedzie. Chiny rosną w siłę. Teraz chińskie produkty są tansze. Jak u nas padnie produkcja, wtedy Chinczycy podniosą ceny i bedzie kupowac podstawowe produkty za cene złota.Chiny wiedzą co robią, małymi kroczkami do przodu
                            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:59
                              Jak zacznie sie wojna na Tajwanie to i z Chin produktow nie zobaczysz
                              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:11
                                I wtedy wymrze całe forum oprócz princeski, która ma zapas groszku w konserwach na 100 lat.
                      • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:28
                        Póki co to puste półki i przerwanie łańcuchów dostaw jest w UK po Brexicie.
                        Jak tam ruch Don't Pay UK?
                        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:53
                          >Póki co to puste półki i przerwanie łańcuchów dostaw jest w UK po Brexicie.

O ciekawe. Moze wejrzyj na asda, tesco, sainsbury's, ocado....

Problem tu nigdy nie byl z dostawcami ale z kierowcami. Juz unormowany.

• princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:20
          Trolluje bo nie ma powodu do zapasow jak ten watek pokazuje 🤣🤦
          • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:30
            Są, jeśli ktoś ma miejsce do przechowywania żywności sporo zaoszczędzi, bo bardzo drożeje i będzie jeszcze bardziej, jeśli coś może poleżeć ze dwa lata to stopa zwrotu może być nawet 100% na niektórych produktach.
            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:33
              Choc jedna rozumie.....
      • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:23
        Jak chcesz robić zapasy w takiej sytuacji?? Tak z ciekawości pytam.
        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:26
          Zapasy to sie robilo PRZED sytuacja a nie teraz. Teraz to wymienia sie na biezaco zuzywajac wszystko i zastepujac nowym. A jak zabraknie to masz dluzej na znalezienie produktu brakujacego.

I nie, nie musi byc to 24 swiecznikow czy ile tam ona ich miala.... Wystarczy dodatkowe 2 opakowania
          • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:39
            Można i teraz, raczej będzie gorzej niż jest. Fizycznie póki co żadnych produktów nie brakuje, kwestia cen, a te będą rosły.
          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:42
            Ok przed. Jak?? Do ciebie nie dociera, ze to czym strasża to braki na dłużej niz 3 tygodnie?? Co ci da ze masz kilka paczek makaronu i mąkę w listawach podłogowych??
            Masz zapasy miesa? Chyba zasolone bo jak w zamrażarce to przypominam, ze mówią tez o długich wyłączeniach prądu.
            Te twoje zapasy to się nadają na wycieczkę kilkudniową a na to czym straszą.
            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:45
              >Masz zapasy miesa?

Tak suszonego. Zwie to sie karma psia i kocia. Reszta miesa nie jada.
              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
                Ok. Owoce warzywa z własnego pola?? Czy tego tez nie jadacie?
                • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:55
                  >Ok. Owoce warzywa z własnego pola?? Czy tego tez nie jadacie?

Jadamy. Slyszalas o puszkach sloikach i suszeniu?
                  Poogladaj sobie kanaly preppersowskie bo dziwne rzeczy opowiadasz

Jak ludzie wg Ciebie bez zamrazarek przezywali zimy przez tysiace lat? 🤣
                  Polowali tylko?
                  • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:05
                    Swoją drogą teraz doceniam hobby męża, ryb nam nie zabraknie niezależnie od okoliczności😀
                    • jakis.login Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:07
                      mia_mia napisał(a):

> Swoją drogą teraz doceniam hobby męża, ryb nam nie zabraknie niezależnie od oko
                      > liczności😀

Rybki z Odry serdecznie pozdrawiają.
                      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:59
                        Na szczęście my z nad Wisły, tyle dobrego, a on świr, który rybę wyciągnie z każdej większej kałuży. Swoją drogą przypomniał, że 10 lat temu tak Buk załatwili i winnych do tej pory nie mauncertain
                    • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:07
                      Ryby to chyba bardzo zależne od okoliczności ostatnio.
                    • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:08
                      Zabrzmiało trochę podejrzanie wink Łowi czy hoduje?
                      • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:02
                        Hodowla to chyba bardziej praca niż hobby, ale w sumie może trzeba gdzieś jakoś potajemnie zarybić jakąś kałużę i zająć się hodowlą na własny użytekwink
                    • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:19
                      Ryb skąd?
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:47
                      NO chyba ze z miejscem gdzie mąz łowi zrobi sie jak z Odrą...
                  • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:47
                    Nie dzięki, za mało mam czasu na tekie gówno.
                    Dziwne rzeczy to ty opowiadasz ale kazdemu jego porno.
            • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:45
              Cukru jak nie było tak nie ma, zawsze jak jestem to z ciekawości zerkam na miejsce gdzie powinien być.
              • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:49
                Cukier jest.
                • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:51
                  Koło mnie nadal nie ma, przynajmniej do zeszłego tygodnia. Mam pod domem Lidla i Biedronkę.
                • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:54
                  U mnie też jest, nie wiem po ile bo nie używam ale widziałam że stoi spokojnie.
                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:14
                    U mnie też jest dookooła w sklepach, tylko to Warszawa, więc nie wiem czy to miarodajne.
                    • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:18
                      We frisco zabrakło cukru w kostkach. Koniec świata się zbliża.
              • malia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:30
                we wszystkich okolicznych sklepach całe półki cukru
        • lauren6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:58
          > Jak chcesz robić zapasy w takiej sytuacji?

Wystarczy napierdzieć do butelki, schować ją pod podłogą i będzie gaz na zimę 🤷‍♀️
          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:00
            No teraz tylko to wam pozostalo
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:02
              Tak ty masz jeszcze make w podłodze i gorszek w puszkach....
              • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:13
                Hanusina mowilam ci wielokrotnie ze nie mieszkam blokach jak ty i nie mam problemu z miejscem. Ja mam dom, ogrod i budynek.goslodarczy i letni.
        • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:31
          Normalnie - mam 100kg mąki w garażu, kasz, 40 kg ryżu, warzywa s sloikach, olej, tyndalizowane słoje dla psa itd. Kiszonek jeszcze muszę zrobić. Spokojnie doczekam wiosny, licząc ze wszystko jebnie i zaczniemy wtedy wdrażać system naprawczy.
          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:51
            No i o to chodzi.
    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:20
      CO się dzieje w zakłądach azotowych?? Rżad wiedział o przestoju w produkcji, teraz nagle ruszyła produkcja. Tam sie dzieją grube wałki.
      I nie to nie tylko bąbelki w oranżadzie. To cały system chłodnictwa.
      • kaktusowepole Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:28
        Bo oni wiedzą i nic nie robią , myśląc jak do tej pory że jakoś to będzie. Gdy sprawa wychodzi do mediów wtedy gaszą pożar benzyna. Oni już nie kontrolują sytuacji w kraju, jesteśmy jak w kołowrotku.
        • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:45
          Ale grupa azoty to jest wielki producent nawózów, melaminy, plastyfikatorów, amoniaku m.in. do przemysłu kosmetycznego, wielkie laby, działy badania nowych technologii.
          Jak sobie pomyśle ze ma sie tym zając Sasin to się złabo robi
          • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:50
            Przecież tym się zajmuje, to spółka skarbu państwa podlegająca MAP.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:53
              Ale przypominam, ze Azoty swoją wielkośc nie mają dziecki PISowi. Rozpierdolenie takiego molocha to nie 2 lata...ale widzę ze PIS sobie radzi w tym kierunku
      • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:30
        Nie spodziewali się w zeszłym tygodniu, że to może mieć takie skutki, więc jednak bohatersko wznowili produkcję.

Tak jak się nie spodziewali, że wpuszczanie ścieków do Odry może spowodować coś brzydkiego, ale akurat zatrutej wody nie dało się zatrzymać dekretem.
      • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:40
        Rząd nie tylko wiedział, o przestoju zdecydowały spółki skarbu państwa. Jaki debil tam siedzi, ze nie wie jak wyglada łańcuch produkcji.
        • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:46
          Humaniści po stosunkach międzynarodowych i kursikach. Kurde, sama jestem humanistką ale się nie pcham do tego, na czym się nie znam (akurat o CO2 wiem od dzieciństwa #córkaniehumanisty)
        • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:54
          NO właśnie debile. Tacy, któzy śmieszkują, ze najwyżej piwa nie bedzie...
        • kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:05
          A skąd mają wiedzieć? Przecież to nie są specjaliści, tylko tłuki z łapanki, którzy są maszynką do głosowania, a za psucie państwa płaci im się upychaniem ich i rodzin w spółkach skarbowych i wszelakich agencjach.
          • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:53
            Bo nawet tłuk z łapanki chyba ma maturę i nie siedział pod kamieniem ostatnie X lat?
            • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:00
              Tak Ci się wydaje wink. Chemia nie jest obowiązkowa na maturze, a wielu z tych orłów nie zdawało nawet matematyki, więc wystarczyło prześliznąć się z mierną.
              Pod kamieniem nie siedzieli- byli zajęci agitacją i zdobywaniem i utrzymywaniem kontaktów, które im zapewniły w/w intratne stanowiska.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:04
              NO chyba nie....jeden tłuk z PIS wczoraj zabłysnął myślą, ze najwyżej piwa zabraknie. Pani chyba do głowy nie przyszło, ze brak CO2 i suchego lodu, to zapaśc w mleczarstwie, przemysle miesa i wędlin, warzyw i owoców itd...
              • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 23:41
                I dlatego nie mam telewizora, nerwy tylko psuł.
            • kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:47
              Siedział na stołkach Urzędu Gminy. A żeby zdać maturę, wystarczy 30% postawy, poprawiać można i pod koniec wakacji i podchodzić za rok. A potem uczelnia Rydzyka, Akademia Sztuki Wojennej albo jakiś KUL i nawet do doktora można dojść, a nawet MBA zrobić.
              Kiedyś (za moich czasów) matematyka nie była obowiązkowa, a jak poszło się na humana, chemia była 2 lata.
              Więc nie wiem na jakiej postawie mamy zakładać, że takie Janusze Kowalskie czy inne Beaty Mazurek mają pojęcie o zakładzie produkcyjnym.
              BTW, Kaja Godek była w RN spółki produkującej komponenty do układów wtryskowych silników wysokoprężnych.
              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:55
                BTW, kropko, jesteś tu Ty i ta druga kropka, o poglądach typu nieszczęsne dusze zarodków krzyczą i jarosławpolskezbaw i ja już dostaję oczopląsu, a jak jesteście w jednym wątku, to w ogóle... big_grin
                (Byłam na humanie i wydawało mi się, że chemię miałam 3 lata, ale byłam tak straumatyzowana chemicą, że mogło mi się dłużyć..)
                • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:59
                  Ja miałam 2 lata w LO smile
                  • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 19:00
                    Ale ja jestem od Ciebie o całe eony starsza, młoda damo!
                    Może i dwa lata, muszę sprawdzić.
                    Za to PTSD na całe życie wink
                  • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:41
                    To było wielce niesprawiedliwe. Human miał 2 lata chemię, 3 biologię...jak w biol-chemie z rozszerzoną fizyką...miałam historie 4 lata!!!
    • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:39
      Suweren wymrze z zimna i głodu, ale pech.
      • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:47
        Według różnych szacunków, przy zapowiadanym wzroście cen ciepła 70-80% odbiorców indywidualnych nie będzie w stanie płacić rachunków, dotyczy głównie odbiorców z małych lokalnych elektrociepłowni (wspolnoty, małe spółdzielnie).
        • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:54
          Co oczywiście będzie skutkować upadkiem dostawców ciepła i zimnem w mieszkaniach nawet tych, którzy mają pieniądze na płacenie wysokich rachunków. Pierwsze przypadki już są.
        • milva24 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:45
          Dlatego cieszę się, że mieszkam na starym osiedlu i jestem podpięta pod ogrzewanie miejskie. Ceny będą jakie będą ale może choć do 18 stopni w mieszkaniu dobije.
          • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:50
            Mieszkańcy starych osiedli będą mieli większe podwyżki niż nowych - to raz.
            W mniejszych miejscowościach małe spółdzielnie i wspólnot odbierają ciepło z lokalnych małych elektrociepłowni (węglowych lub gazowych), a te muszą kupować paliwo na rynku i nie podlegają regulacjom URE.
            • milva24 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:57

> Mieszkańcy starych osiedli będą mieli większe podwyżki niż nowych - to raz.
              >

Pewnie tak ale szanse na ciepło mam większe niż w małych wspólnotach.
          • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:51
            Miejskie ciepłownie często są prywatne i kierują się wynikiem finansowym, tak jak inne firmy i jak inne firmy mogą upadać, choć oczywiście w przypadku dużych dostawców szanse są mniejsze.
            • milva24 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:54
              No nie, mojej akurat właścicielem jest miasto.
          • gaskama Re: Teraz można panikować 31.08.22, 12:57
            Ale chyba większość dużych miast podpięta pod ogrzewanie miejsckie, no nie?
            • mia_mia Re: Teraz można panikować 31.08.22, 13:08
              W Warszawie duże źródła ciepła należą do spółki PGNIGu, czyli obecnie będzie nimi zarządzać Obajtek, sieci jeszcze do kogoś innego.
              • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 31.08.22, 13:24
                E.ON jest niemiecką firmą, bardzo aktywną na rynku rosyjskim zresztą.
                • yadaxad Re: Teraz można panikować 31.08.22, 15:06
                  Wiara w kapitalizm, że stosunki gospodarcze cywilizują. Owszem "na węglu i stali" się sprawdziło. Tylko, że nie można spać, jak psychologia się rozwija. Rosję przestano rozumieć polegając na swoich społecznych doświadczeniach demokratycznego świata. Chiny, Indie też. Chiny tak postawiły na kontrolę indywidualnego człowieka, że to je sparaliżuje.
            • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 01.09.22, 01:09
              Ale przecież nie w całości. Mieszkam w Warszawie, więc pod duże miasto ewidentnie podpadam i całe moje osiedle bloków nie jest podpięte pod miejsce ogrzewanie.
        • berdebul Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:28
          Pech. Gdzie się głosuje na PiS? W małych miastach i wsiach, niech zamarzają.
          • kropkaa Re: Teraz można panikować 01.09.22, 12:14
            Na wsiach nie zamarzną. Spalą wszystkie śmieci, nagromadzone przez lata plastki, jakoś to będzie.
    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 11:55
      Wszyscy się dziwią, ze naród rosyjski taki głupi i naiwny i zyje w swojej bance, stworzonej przez Putina....naród Polki głupszy jak widać
    • pepsi.only Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:20
      O tak, można panikować!
      A najgorsza jest NIEPRZYWIDYWALNOŚĆ bo my nie wiemy, co będzie:
      jakie będą ceny (czegokolwiek),
      nie wiemy co bedzie dostępne (a czego produkcję najpierw wstrzymają by ponownie wznowić),
      nie wiemy czy wolno nam coś planować,
      czy lepiej już zamykać firmy (i spieprzać na zachód),
      czy może poczekać jeszcze i pracować (choćby na czarno), skoro jeszcze zlecenia są w toku.
    • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 12:28
      Tymczasem, bez żadnego związku: "Według sondaży podczas wyborów parlamentarnych ponad 2/3 rolników zagłosowało na kandydatów z list Prawa i Sprawiedliwości."
      oraz:
      wyborcza.biz/biznes/7,177151,28838944,wstrzymanie-produkcji-nawozow-to-cios-w-polska-wies-ktos-chyba.html
      Pośmiałabym się z suwerena, ale chyba jednak nie.
      • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:48
        Pytanie kto to "rolnik"
        Bo rolnik- producent zywności nie bedzie głosował na PIS ( no chyba ze to rolnik z kręgu PIS).
        Za to na wsi jest masa ludzi, którzy z roli nie żyją....zyją z tego co "panstwo im da". Takich ludzi jest więcej.
        Oni mają w dupie szkolnictwo, psychiatrię dziecięcą, produkcję w PL ( w tym dostęność nawózów bo ich nie uzywają), sądownictwo....oni chcą jedynie 500+, 300+, dostać zapomoge z gminy, węgiel na zimę i tyle.
        • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:53
          hanusinamama napisała:

> Pytanie kto to "rolnik"
          > Bo rolnik- producent zywności nie bedzie głosował na PIS ( no chyba ze to rolni
          > k z kręgu PIS).

Jesteś pewna, Hanusino, że tak to się rozkłada? Bo jednak rolnik to z założenia producent żywności, nawet z założeniem, że jest to żywność dla mojej żywności...
          Z tym, że jak mówię, mnie to zupełnie nie śmieszy. Może i rzeczywiście niewielkie miasta dostaną po dupie najbardziej (chociaż orlenowy Płock ma mieć, zdaje się, zamrożone ceny energii), ale w ogólnym bilansie wszyscy oberwiemy i wtedy już nawet nie będzie sensu liczyć, kto mocniej...
          • amast Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:08
            > ...niewielkie miasta dostaną po dupie najbardziej (chociaż orlenowy Płock...

Płock nie jest znowu takim niewielkim miastem. Warszawa to to nie jest, ale bez przesady... (uniosłam się patriotycznie wink )
            • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:12
              Ależ, najbliższe mi osoby są z Płocka smile No dobra, przesadziłam z tym niewielkim, przyznaje, pasowało mi do tezy wink
          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:10
            Anna chyba nie zrozumiałaś co napisałam
            Nie mówię o rol;niku który sadzi dla siebie ziemniaki, cebule i ma swoje kury. Mowie o masie ludzi mieszkajacych na wsi, zyjących njedynie z socjalu.
            U moich tesciów rolników- produkujących zywnośc (nawet tylko dla siebie ) jest kilku. Za to wiekszość to ludzie zyjący z socjalu. Albo sprzedali całą ziemie...albo ta lezy odłogiem "bo kto by pracował w polu".
            Cała masa ludzi mieszkających na wsi, którym "zyje sie dobrze" bo panstwo da. Na tekst mojej tesciowej ze panstwo nie ma pieniedzy...oni się smieją. Jak nie ma, jak daje. Ale oni podatków nie płaca wiec im to lotto. Oni oglądają TVP i oni są wyborcami PISU.
            Zapewniam cię że ani moj 70letni tesc nadal pracujący na roli ani jego 40 letnie sąsiad (teraz uprawiający pola) nie głosują na PIS. Tylko ze takich jest mało, z roku na rok coraz mniej
            • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:15
              hanusinamama napisała:

> Anna chyba nie zrozumiałaś co napisałam
              > Nie mówię o rol;niku który sadzi dla siebie ziemniaki, cebule i ma swoje kury.
              > Mowie o masie ludzi mieszkajacych na wsi, zyjących njedynie z socjalu.

Ok, to mówimy o różnych kwestiach, rzeczywiście. Ale ci, którzy żyją z tego socjalu, sprzedali całą ziemię albo jej nie uprawiają nie są rolnikami, prawda? Są mieszkańcami wsi, po prostu. Mnie chodziło o jednostki faktycznie trudniące się rolnictwem, z których (zakładam, że o nich mowa) 2/3 głosowały na PiS, wedle badań, a teraz są zdumieni...
              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:18
                Tak ale ja nie ejstem pewna czy badający odsetek głosujących na PIS to rozróżnia...Pewnia jesteś ze tutaj rolnik to utrzymujący się z ziemi mieszkaniec wsi?? Bo ja obstawiam, ze kazdy mieszkaniec wsi
                • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:22
                  A, to już pytanie, jak rozumieją to jednostki, przeprowadzające badanie.
                  Chciałam napisać, że na pewno grupują po faktycznej działalności, ale potem sobie pomyslalam; LOL NIE MA NA PEWNO, TO KRAJ KOSZTOWNYCH WYBORÓW KOPERTOWYCH, KTÓRE SIĘ NIE ODBYŁY wink
                  • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:24
                    Trochę ludzi kupiło swego czasu ziemię na wsi, żeby płacić niższe składki, bo na KRUS, i ewent. kasować dopłaty, a nic nigdy tam nie uprawiali. W statystykach są chyba liczeni jako rolnicy.
                    • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:26
                      Co mi przypomina KRUS Ziemkiewicza wink
                      Oni raczej na pewno są tak liczeni, tylko nie wiem, jaki to był procent.
    • heca7 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:18
      Weszłam dziś do Stokrotki. Sklep wyglądał jak za PRL-u. Puste półki, brak niektórych rodzajów oleju, keczupów, mleka, jajek, wszelkich sałat, pieczarek, bananów, winogron, wody w butelkach, niektórych jogurtów itd. Za to cukier jest wink Po 5,29 tongue_out Podobno nie przyjechała dzisiejsza poranna dostawa.
      • 35wcieniu Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:23
        To raczej jakiś wypadek niż ogólny trend. Jak nawala dostawa po niedzieli handlowej to nie dziwne że pusto.
      • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 13:32
        #brak_kierowców
      • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 23:32
        Ja byłam dziś w sparze, cukier po 8 zł.
    • volta2 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:50
      czyli wieś się wyżywi i należy sobie przypomnieć, gdzie na wsi rodzina z krowami i świniami została.
      dobrze że daleko nie mam, pytanie czy mnie nie pogonią, że przypomniałam sobie o nich w takim momencie.

ostatecznie, polecę do męża, tam nie ma sasinasmile a jest sporo serów

• kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:52
        Wieś się żywi w biedrze. Pojedyncze świnie czy krowy zdarzają się sporadycznie.
        • volta2 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 14:56
          no nie wiem, kuzynka ma z 80 krów na stanie, ciotka z 300 kur i wszystkie szczęśliwe, połowa białołęki od niej bierze urobeksmile
          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:06
            Tak a świstak siedzi i zawija w sreberka.
            • volta2 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:23
              rozumiem, że twoje horyzonty nie są tak szerokie, jak myślałaś że są. musisz zrewidować, jeśli 300 kur cię przerasta w wyobrażeniu
              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:42
                Nie przerasta. W przeciwieństwie do ciebie ja wieś i prawdziwe gospodarstwo widuje raz w miesiącu (czasami częsciej).
                Kazdy kto na wsi był wiecej niz 3 razy w życiu wie ze bajki opowiadasz...nie tylko na ten temat.
                • volta2 Re: Teraz można panikować 30.08.22, 10:57
                  nie pisz więcej o prawdziwej wsi, bo widać ten raz w miesiacu to za mało, byś była kompetentna w temacie.
                  horyzonty zawężone, skoro 80 krów cie przerasta.
          • afro.ninja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:44
            Ale jak masz krowy,.nie mozesz mieć swini, ani drobiu. I tak,.wies sie żywi w biedrze. Rolnik nie ma czasu robić własnych przetworów, wędlin, piec chleba. 80 krów to nie jest takie hop siup. Praca rolnika jest bardzo stresująca.
            • volta2 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 21:53
              no i dlatego jedna ma krowy, a druga z tego co kojarzę miała niedawno jeszcze świnie i te kury. dawno nie byłam, ale wiem, że kury są na pewno, nie wiem, co z wieprzkami.
          • kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:34
            Piszesz o hodowli. A ja mówię, że gospodarstwa, jakie pamiętamy z dzieciństwa, czyli 2 świnki, 2 krowy, kilkanaście kur, trochę pola, kawałek łąki, czyli orka i uwiązanie na własne potrzeby, odchodzą do lamusa. Bo roboty przy tym po pachy, koszty ogromne, a kilko mięsa w biedrze kupisz za 2 dychy na promocji (teraz trochę więcej).
            • kropkaa Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:35
              *kilo mięsa
            • volta2 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:37
              ale czy ja gdzieś zastrzegam, że piszę o małym gospodarstwie rolnym? krowa to krowa, kura to kura i nie ważdne czy z dużego gospodarswa czy z małego
              • kropkaa Re: Teraz można panikować 30.08.22, 10:16
                Ale jak masz 80 krów czy 300 kur, to nie wyżywisz się z gospodarki w sensie, o jakim piszemy. Poza mlekiem (jedna ciotka) czy jajkami (druga) chyba coś jeszcze potrzebują, aby się wyżywić? I to właśnie kupują w biedrze.
                • volta2 Re: Teraz można panikować 30.08.22, 10:52
                  jak mogą to kupują, jak nie będa mogli to sobie wysieją te marchwie, kurze i krowie ciapną łepek i coś oprócz jaj i mleka mieć będą. przecież oprócz tej zwierzyny mają hektary hektarów, oni dadzą sobie radę lepiej niż paniusia z uprawą balkonową pomidorków koktajlowych
              • leosia-wspaniala Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:23
                >ale czy ja gdzieś zastrzegam, że piszę o małym gospodarstwie rolnym?

Piszesz o wyżywieniu się przez wieś. A wyżywić to się może ktoś, kto ma swoją pszenicę, ziemniaki, kilka kur, świń i krowę.

> krowa to krowa, kura to kura i nie ważdne czy z dużego gospodarswa czy z małego

Dość ważne, bo jak ktoś ma nioski na jajka, to te jajka sprzedaje, a nie przejada i kur na rosół nie zabija. W dodatku ma wtedy tylko kury, a nie uprawia dodatkowo warzyw, nie hoduje krowy, jabłek i pomidorów.
                • volta2 Re: Teraz można panikować 30.08.22, 13:32
                  ale jesteś w stanie zrozumieć, że ludzie potrafią się dostosować do warunków i jak ktoś nagle zapotrzebuje mięsa z drobiu, to oprócz niosek będzie też sypał ziarno dla kogutków?
                  kury likwidują sady owocowe i pola pszeniczne? co jeszcze wymyślisz?
                  • kropkaa Re: Teraz można panikować 31.08.22, 19:06
                    Tyle, że dyskusja dotyczy sytuacji aktualnej, czyli faktu, że wieś żywi się w sklepie, a nie na polu.
                    Owszem, w razie potrzeby można wrócić do takich gospodarstw, jak były kiedyś, ale chyba potrzeba na to czasu, bo i pole trzeba przygotować, i posiać w odpowiednim momencie. A krowa jakąś łąkę latem i siano zimą potrzebuje.
                    • volta2 Re: Teraz można panikować 31.08.22, 19:28
                      uważasz, że kury nie pozwalają obsiewać pól? skąd mieliby czerpać pszenicę dla drobiu, jak nie stamtąd. pola są cały czas używane, po to rolnicy mają dopłaty żeby obrabiać, a nie trzymać nieużytki.
                      • kropkaa Re: Teraz można panikować 31.08.22, 19:47
                        Z tego co się orientuję, jeśli ktoś ma kury na własne potrzeby (czyli kilkanaście, w porywach do ok. trzydziestu), nie obsiewa pola pszenicą, tylko kupuje zboże.
                        • yadaxad Re: Teraz można panikować 31.08.22, 20:02
                          Kury się zjada dość szybko, wykarmić prosiaka to na rok.
                        • volta2 Re: Teraz można panikować 31.08.22, 21:47
                          i pole leży odłogiem? acha
                          • kropkaa Re: Teraz można panikować 01.09.22, 12:31
                            Aha.
                            Nikt nie mówi, że leży odłogiem. Może na nim być tytoń, rzepak, kukurydza, krzaki malin czy porzeczek, owies, buraki cukrowe. Pole nie równa się pszenica.
                            Jeszcze kilka lat temu ludzie sadzili swoje pomidory, paprykę, ogórki, truskawki czy ziemniaki. Tyle, że roboty przy tym tyle, a efekt zależy od wielu czynników i często jakaś zaraza przyszła i pół zbiorów szlag frafił, że ludzie to porzucili.
                            Mam ciotkę, która zawsze miała wszystko swoje. Krowy, świnie, kury, kaczki, sad, ogród, pola, do tego na grzyby chodzili - cała spiżarnia i zamrażalnik pełne. Non stop coś piekła, gotowała, przetwory, ciasta, nalewki robiła. I co? Teraz ma kilka kur, truskawki i pomidory. Nawet ziemniaków nie sadzi. Budynki gospodarcze stoją puste, pola oddała w dzierżawę. Została sama z mężem, dzieci wyjechały, rodzice dawno nie żyją. Nawet gdyby wyhodowała sobie świnię, to kto to zje. Wsie się wyludniają, takie gospodarstwa nie mają racji bytu.
                            Ktoś przyjeżdża, dzierżawi pół wsi albo buduje zakład na setki zwierząt, ale nie o tym jest ten wątek.
      • hanusinamama Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:06
        Gdzie ty masz wieś z krowami i świniami?? Powodzenia.
        Ja mam tescia ze swporym gospodartwem...tyle ze piec maja na ekogroszek, a chłodnie na prąd....
        • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:11
          To juz w Polsce ludzid nie maja krow?
          • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:22
            Jest bardzo mało gospodarstw typu 2 krowy i 3 świnie jak 30 lat temu, bo więcej z tym zachodu niż korzyści.

A duże gospodarstwa w razie kryzysu typu brak prądu itp. będą same miały problem, bo dojarki nie zadziałają i nie będzie jak schłodzić mleka.
            • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:25
              No tu tez nie ma zbyt sielu celach masowej sprzedazy bo sie nie oplaca. Ale ludzie maja 1.-2 krowy, koze, kury dla potrzeb własnych.
              Modne sie zrobily tez...alpaki bo to ponoc oplacalne
              • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:45
                Zaraz sie okaze ze princeska w ramach prepersowania zakupiła krowe, koze, 4 kury i 2 świnki
                • panna.nasturcja Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:45
                  I elektrownię.
                  • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 11:25
                    I kopalnie...do tej elektrowni
                  • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:37
                    >I elektrownię.

A juz jest. Panele sloneczne na dachu i baterie sie to zowie
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 13:31
                      To sie pochwal jeszcze system magazynowania energii z tychże.
                • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:36
                  I mini wersje hanusinejmamy gdyby nie bylo podlaczenia do ematki
            • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:47
              Te gospodarstwa zazwyczaj mają agregaty i korzystają przez 2-3 dni jak sieć bywa uszkodzona przez wichurę (to akurat wiem z pierwszej ręki, od znajomego właściciel takiego biznesu).
              • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:04
                W przypadku kryzysu energetycznego to i brak benzyny a nie wolno duzych ilosci przechowywac w domu
                • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:07
                  Wiesz, na głębokiej wsi nikt nie pyta czy i co może przechowywać tylko przechowuje.
                  • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:25
                    Ale sie tez nie da triss. Benzyna to substancja w wiekszosci lotna. Po paru miesiacach a kanistrze traci wlasnosci. Kazdy kto ma kosiarke na paliwo dokladnie to wie.
                    Sa sroski wydluzajace zdatnosc benzyny do 2 lat ale to watpliwa oplacalnosc bo to koszt dodatkowych ok 40zl na 20litrow. Przydaje sie to uzytkownikom kosiarek by ciagle nie latac na stacje benzynowa.ale nie nadaje sie w przypadku uzywania agregatu- nieoplacalne
                    • triss_merigold6 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:40
                      Jakby Ci to delikatnie wytłumaczyć... jakoś bardziej wierzę typowi, który od lat ma hodowlę przemysłową, że ma zdywersyfikowane źródła energii, żeby utrzymać zwierzęta żywe.
                      • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 21:56
                        Rozmawiamy o jednej dwoch krowach a ty tu o hodowli przemysłowej. Od czapy
                        • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:15
                          Nie od czapy, tylko tłumaczymy Ci, dlaczego ludzie nie mają jednej czy dwóch krów.
                          • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:24
                            A propos rozważań, choć nieco z boku:
                            "Późną jesienią i zimą, ceny jaj w Polsce i Europie mogą być wyższe od obecnych nawet o kilkadziesiąt procent - ostrzega Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Izba wskazuje na spadek wielkości wylęgów kur niosek w lipcu o ponad 52 proc. rok do roku."
                            • martishia7 Re: Teraz można panikować 30.08.22, 09:09
                              Znaczy że jeszcze kury się przestają nieść? Wspaniale...
                              • annaboleyn Re: Teraz można panikować 30.08.22, 19:59
                                Raczej - nie ma komu nieść, ale nie jest to najlepsza wiadomość, tak.
                          • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:54
                            Niemcyy ale chyba sa ludzie ktorzy maja tylko zwierzeta dla potrzeb wlasnych a nie cala hodowle. Hodowla to sie oplaca tylko ogromna i rownie ogromne sa to inwestycje
                            • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 23:27
                              Są, ale mało. Większość kupuje mleko, marchewkę itp. "normalnie" w supermarkecie.

Właśnie dlatego, że nie opłaca się- też w sensie organizacyjnym- trzymać krowy, żeby napić się trochę mleka- jakkolwiek to nie brzmi wink
                        • niemcyy Re: Teraz można panikować 29.08.22, 22:19
                          A kto ma jedną czy dwie, nie kupuje dojarki ani agregatora do niej, więc problem z paliwem solved.
                    • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:47
                      Teśc ma specjalny zbiornik. Mało co sie ulatnia (bez przesady benzyna czy ropa nie jest az tak lotna, to nie ksylen). Weź się pronceska nie kompromituj
                      • princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 30.08.22, 01:09
                        >Teśc ma specjalny zbiornik. Mało co sie ulatnia (bez przesady benzyna czy ropa nie jest az tak lotna, to nie ksylen). Weź się pronceska nie kompromituj

Widzisz to ty sie kompromitujesz bo wypowiadasz sis na temat o jakim nie masz pojecia jak zwykle z duza pewnoscia siebie.
                        A niby gdzie wg Ciebie ja trzymam benzyne jak nie w metalowym kanistrze do tego?

Tesc to zapewne podobny poziom przekonan co ty skoro uwaza ze benzyna sie nie ulatnia

• princesswhitewolf Re: Teraz można panikować 30.08.22, 01:11
                          Z tym do ok 2 lat jak zreszta ulotka donosi.
                          Testowalam ok 3 lat i juz kosiarka nie chciala odpalic. Don't teach the grandma how to suck eggs

• bywalec.hoteli Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:13
                          Princeska, trzymasz benzynę w garażu? A nie obawiasz się pożaru?
                          Ja z uwagi na bezpieczeństwo wybrałem kosiarkę elektryczną akumulatorową.
                          • bywalec.hoteli Re: Teraz można panikować 30.08.22, 12:17
                            A odnośnie zbiorników na paliwo, to wiem, że polscy preppersi potrafią wkopać w ziemię zbiorniki na kilkaset litrów paliwa.
          • afro.ninja Re: Teraz można panikować 29.08.22, 18:46
            Teraz gosodarstwa są ukierunkowabe na jedno zwierzę. To jest unijne prawo. Krów jest sporo, raczej świń mniej, bo przez afrykanski pomor, nie opłaca się hodować świń.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:48
              Amen. I jak krowy są to dla wiekszej ilości prąd jest niezbędny. Co sie dzieje jak zabraknie prądu na fermie z krowami mlecznymi fajnie było pokazane w serialu Blackaut
          • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:44
            Mają i jak im prądu zabraknie to są w czarniejszej dupie niż my (o ile mają wiecej niż 2 krowy)
      • asiairma Re: Teraz można panikować 30.08.22, 19:45
        Wieś nawet mleka od własnych krów nie pije. Jak masz krowy mleczne to tylko tym się z reguły zajmujesz. Jak świnie to tylko świnie. Trochę kur się pałęta na jajka ale to nie są smaczne kury. Wieś hobbistycznie to nawet warzyw nie uprawia- no może ogórki. Prędzej przedmieścia. Jak już uprawia coś, to hurtowo. Nie ma już wsi w stylu 5 krów, 6 świnek, gęsi i kury +zasobny ogródek. No i wieś zjada więcej mięsa niż miasto. Mięsa z biedronki.
    • nangaparbat3 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:18
      Info, że na najbliższej RM we wtorek Sasin (spółki skarbu państwa) ma przedstawić rozwiązania nie pomaga.

big_grin
      • annaboleyn Re: Teraz można panikować 29.08.22, 15:42
        Tu ma zastosowanie ta templatka, tylko że za #Turów podstawiamy dowolny sasinowy problemik. "Jestem w drodze do grupy Azoty"... wink
        • daniela34 Re: Teraz można panikować 29.08.22, 16:03
          Dlatego, nie czekając na plan wesołego duetu Sasin-Kowalczyk, Anwil ogłosił, że wznawia produkcję. Bo duet egzotyczny mógłby na przykład wprowadzić w życie Plan Goła Ziemia i wyciąć puszcze polskie. Jak wiadomo lasy pochłaniają CO2 🤣
          • mia_mia Re: Teraz można panikować 29.08.22, 20:15
            Anwil należy do Orlenu, wygaszanie i wznawianie produkcji odbywa się na telefon z centrali wedle kaprysu jednego człowieka.
            • hanusinamama Re: Teraz można panikować 30.08.22, 00:49
              Jezeli mowisz o Kaczynskim to on juz chyba nie jest w stanie. Dziadek jest jak wystawiana raz w miesiacu żywa mumia
        • dyzurny_troll_forum Re: Teraz można panikować 31.08.22, 12:38
          annaboleyn napisała:

> Tu ma zastosowanie ta templatka, tylko że za #Turów podstawiamy dowolny

Przypominam, że to rząd PiS pokazał Niemcom i EU środkowy palec i nie wyłączył elektrowni Turów. Donald Wspaniały oczywiście by wyłączył i Polska byłaby w jeszcze większej czarnej...
          • mia_mia Re: Teraz można panikować 31.08.22, 12:52
            Rząd PiS pokazał środkowy palec wszystkim i więc we wszystkich negocjacjach jesteśmy sami, kary się sypią, miliardy przepadają i nie jesteśmy w czarnej dupie bardziej niż inni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka