Dodaj do ulubionych

Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować

04.05.25, 15:31
Od kilku dni coś dziwnego dzieje się z moją nogą. Cały czas czuję w niej delikatne mrowienie i to dziwne uczucie, które pojawia się zaraz po tym kiedy noga zdrętwiała i próbujemy ją rozchodzić, a krążenie powoli wraca. Mogę normalnie chodzić, poruszać nią i nic mnie nie boli. Nie jest ani sina, blada czy opuchnięta. Mam żylaki, ale wszystkie wyglądają normalnie. Objawy pogarszają się, kiedy stoję lub chodzę.
W piątek byłam na izbie przyjęć, bo mój GP podejrzewał początki zakrzepicy. Zbadali mnie i zrobili badania krwi, gdzie d-dimery wyszły negatywnie. Kazali wrócić do lekarza i kontynouwać diagnostykę.
Do lekarza dostanę się dopiero we wtorek, bo jutro jest u nas wolne. A póki co siedzę i trochę panikuję, zastanawiając się co to może być. Wiem, że muszę zrobić dopplera, bo może to powikłania żylaków. Ale może ktoś z kiedyś zetknął się z czymś podobnym i coś mi podpowie.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 15:33
      Lewa?
      • aankaa Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 15:35
        na prawą byłaby inna diagnoza? big_grin
      • agatha.trixie Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 15:42
        Prawa. Czy to ma znaczenie? 🤔
    • anilkamalinka Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 15:57
      Miałam podobną sytuację rok temu, ( ale to nie było w Polsce i procedury są inne) z tym że to była lewa noga. obudziłam się z całkowicie zdrętwiała noga tak ze nie potrafiłam chodzić. byłam na Emergence , zrobili CT scan, badania krwi, wysłali do neurologa, który zlecił MRI kręgosłupa i głowy i jeszcze jakieś dodatkowe badania gdzie przełączali mi kabelki z prądem. Po wszystkich badaniach wyszło że prawdopodobnie jest to meralgia paraesthetica. wytłumaczyli mi że to jakiś mały nerw w okolicy biodra jest przycisniety przez mięsień nie jest to nic groźnego z tym można żyć. Do tej pory czuję czasami. mrowienie, ale w niczym to niebprzedzkadza.
      Życzę żeby to nie było nic poważnego .
      • agatha.trixie Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 17:04
        To raczej nie to, bo u mnie noga dretwiej tylko od stopy do kolana, a poza tym jest sprawna. Gdybym miała niedowład też przebadaliby mnie od razu wzdłuż i wszerz, a tak będę musiała się bujać ze skierowaniami i terminami.
    • yenna_m Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 16:09
      Przeswietl kregosłup.
      • hrasier_2 Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 18:47
        Rezonans. Neurolog+ Neurovit. I nie panikuj.
    • szaszka Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 18:38
      Bierzesz może aktualnie furagine?
    • ardzuna Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 20:34
      AI mówi tak:

Drętwienie prawej nogi od stopy do kolana może mieć różne przyczyny, zarówno łagodne, jak i poważniejsze. Oto najczęstsze z nich:
      Uciśnięcie nerwu:
      Rwa kulszowa: Podrażnienie lub ucisk nerwu kulszowego, często spowodowane przepukliną dysku w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, może powodować drętwienie, mrowienie lub ból promieniujący do nogi.

Neuropatia obwodowa: Uszkodzenie nerwów obwodowych, np. przez długotrwałe siedzenie w jednej pozycji lub ucisk na nerw strzałkowy (np. przy skrzyżowanych nogach).

Problemy z krążeniem:
      Niedostateczne ukrwienie: Zwężenie naczyń krwionośnych (np. miażdżyca) może powodować drętwienie, zwłaszcza podczas aktywności fizycznej.

Zakrzepica żył głębokich: Choć rzadziej objawia się drętwieniem, może powodować dyskomfort w nodze.

Choroby neurologiczne:
      Stwardnienie rozsiane (SM): Może powodować drętwienie i mrowienie w kończynach jako jeden z wczesnych objawów.

Polineuropatia: Często związana z cukrzycą, niedoborem witamin (np. B12) lub toksynami.

Niedobory witamin i minerałów:
      Niedobór witaminy B12, magnezu lub potasu może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, w tym drętwienia.

Urazy lub przeciążenia:
      Urazy mechaniczne, np. stłuczenia, naciągnięcia mięśni lub urazy stawów, mogą uciskać nerwy.

Długotrwałe stanie, chodzenie lub niewłaściwa postawa mogą powodować chwilowe drętwienie.

Cukrzyca:
      Neuropatia cukrzycowa to częsta przyczyna drętwienia nóg, wynikająca z uszkodzenia nerwów przez wysoki poziom cukru.

Inne przyczyny:
      Choroby autoimmunologiczne, infekcje (np. borelioza), skutki uboczne leków lub toksyny (np. alkohol).

Ciąża, która zwiększa ucisk na nerwy i naczynia krwionośne.

Co robić?
      Obserwuj objawy: Jeśli drętwieniu towarzyszą inne objawy, takie jak ból, osłabienie mięśni, problemy z równowagą, gorączka lub obrzęk, konieczna jest szybka konsultacja lekarska.

Zmień pozycję: Jeśli drętwienie pojawia się po długim siedzeniu lub staniu, spróbuj zmienić pozycję, rozciągnąć się lub przejść się.

Skonsultuj się z lekarzem: Neurolog, ortopeda lub internista może zlecić badania, takie jak RTG, MRI, EMG (badanie przewodnictwa nerwowego) lub badania krwi (np. poziom cukru, witaminy B12).

Uwaga: Jeśli drętwienie jest nagłe, nasila się, dotyczy obu nóg lub towarzyszą mu inne niepokojące objawy (np. zaburzenia mowy, widzenia), może to być stan nagły, np. udar, i wymaga natychmiastowej pomocy medycznej.
      • agatha.trixie Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 04.05.25, 23:58
        Miałam nie panikować, a tu każda kolejna opcja gorsza od poprzedniej. 🤦‍♀️
        • ardzuna Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 05.05.25, 01:44
          Te przyczyny są różnej wagi, np. niedobory mikroelementów są dość łatwe w obsłudze. A ty masz prawdopodobnie tylko jedną z nich.

Ja od paru lat odczuwam drętwienie jednego miejsca na ciele, poważne przyczyny zostały wykluczone, lekarz powiedział, że prawdopodobnie kiedyś uszkodziłam sobie jedną wiązkę nerwu i tak już będę mieć.
    • princesswhitewolf Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 05.05.25, 05:52
      Rwa kulszowa
    • srubokretka Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 05.05.25, 06:16
      Bralas Mg? z wit C bym sie nie rozstawala do konca zycia (zylaki)
      Przytylas ostatnio? Bralas przez dluzszy czas np antykoncepcyjne, aspiryne jakies inne leki?
      Cwiczysz?
      • srubokretka Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 05.05.25, 06:21
        pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_t%C4%99tnic_obwodowych
    • leyla76 Re: Drętwiejąca noga- czy powinnam panikować 05.05.25, 09:58
      Znajomemu zaczęła drętwieć noga, ale podczas siedzenia przy biurku. Na początku nieznacznie, potem już nie chciało przejść.

Skierowanie na MRI i jeszcze tego samego dnia wieczorem telefon, że ma się zgłosić do szpitala.
      Okazało się, że ma guza w odcinku szyjnym kręgosłupa (wysoko, przy potylicy), operacja i ponad roczna rehabilitacja, bo trzeba było odbudować połączenia nerwowe. Znajomy stracił jakby władzę/czucie w rękach i nogach. Chodząc, mówił, że się czuję jakby chodził po wodnym łóżku. Chodząc musiał patrzeć pod nogi/widzieć stopy bo inaczej nie wiedział jak iść.

Od nowa musiał sie uczyć trzymać sztućce, długopis. Dużo ćwiczeń typu zabawa w piasku, małymi koralikami, ugniatanie plasteliny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka