annanichtvergessen 14.09.22, 14:49 Pogadac chcialam. Zglodnialam a zem malo ruchliwa, stwierdzilam, ze cos zamowie. Ale przypomnialo mi sie, ze jeszcze taki cusik mam. Lubicie? To ryz w lisciach winogron marynowany. Grecki i turecki specjal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:08 Lubię, ale na gorąco, zimny mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:12 To sie da podgrzewac? Zawsze jadlam na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:14 Teraz mi zabilas cwieka. 🤔 To to jak podgrzewane sushi... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:21 no nie sushi robisz już zimne a dolma z garnka wychodzi gorącą www.allrecipes.com/recipe/25310/dolmas-stuffed-grape-leaves/ na Bałkanach bardzo popularne Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:28 Znam, średnio lubię.Same te kwaśne liście bym jadła.😂 Nie przepadam za ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:33 Ja nie lubie golabkow. Tu mi ryz inaczej wchodzi... 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:59 Mi dawali tez w tawernach tylko zimne, cieplego bym nie zjadla. Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 17:59 ja robie sama więc pierwsze jem gorące Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 16:13 w Grecji dają zimne (te z ryżem, bo z mięsem na ciepło). uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:14 Coś na wzór gołąbków? Wygląda fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:19 Yess, ze sposobu zawijania. 😅 Tylko to kiszonka. 😅 Smakuje jak kwasne sushi. 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:26 Poszukaj w lidlu na bank maja a jak masz jakis turecki sklep pod bokiem, to tez trafisz. Jest w puszkach i pudelkach. Polewasz to cytryna i wcinasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:40 annanichtvergessen napisał(a): > Poszukaj w lidlu na bank maja a jak masz jakis turecki sklep pod bokiem, to tez > trafisz. Jest w puszkach i pudelkach. Polewasz to cytryna i wcinasz. Nigdy nie jadlam, zaciekawiłas mnie, jak znajdę to kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:25 Dolmades. Najlepsze prosto z puszki, na skalistym greckim wybrzeżu, popijane retziną, po całym dniu z żagielkiem Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:28 Potworem jestes. 🙄😂 Jesas jak bym chciala to w Grecji zezrec. 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:29 tak, w Grecji smakuja duzo lepiej, chociaz jak dla mnie bez szalu. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 16:38 To chyba polaczone z emocjami, ale ich, fety, oliwek, oregano zbieranego w gorach, retziny, moussaki , cytryn zbieranych z drzewa, bede bronic jak niepodleglosci. 😂 Tak mi sie na sentymenty przy jedzeniu zebralo. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 23:01 a to tak, bardzo lubię greckie jedzenie. cudownie aromatyczne . Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 16:05 W Grecji lepsze podają niż te z puszki u nas do kupienia. A retsinę kupiłam sobie w tym roku taką, że autentycznie muszę rozcieńczać. A w sklepie powiedzieli (chłopu) "Będzie pan zadowolony!" Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 16:12 Dla mnie to smak wakacji i szum morza i dziewcze szczesliwe jak dziecko w piaskownicy. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 23:02 powinnas może pojechać. pomedytować w monasterku, wieczorem kolacja przy plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:35 Teraz mi sie retziny zachcialo... 🙄😂 Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 17:57 annanichtvergessen napisał(a): > Teraz mi sie retziny zachcialo... 🙄😂 Smakuje tylko na wyspach 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:33 Mają sens w zestawie z oliwkami, jakimś serkiem, sardelami, plackami, generalnie jako podkład pod zimne, białe wino. Same w sobie dupy nie urywają, ale da się zjeść Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 15:43 Mi urywaja. To jakis rodzaj tesknoty za Grecja i siostra. 🙄🤦♀️😂 Pamietam jak mi oliwki dawala i tlumaczyla, ze dla Grekow to jak chleb i nie mozna tak normalnie wypluwac, jak nie smakuje. Wtedy sprobowalam i myslalam, ze padne. 😂 Teraz uwielbiam oliwki. 😂 Feta oryginalna na cieplym chlebie z swiezym oregano... Chyba musze do Grecji... 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 17:05 Moja siostra zmarla, ok? Nie o tym byl watek. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 22:42 Rozumiem sentymenty, jednak obiektywnie nie jest to jakaś eksplozja smaku, Grecy potrafią nakarmić dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 16:41 Zjadlam pol puszki, chcesz druga? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 17:37 Moja tesciowa (Turczynka) zawsze je przygotowywala na nasz przyjazd - wielki gar, pierwszego dnia byly na cieplo, potem jesli cos zostalo, to juz na zimno. Z duza iloscia gestego jogurtu W izmirze nazywaja sie sarma, w pozostalej czesci Turcji dolma. Tesciowa zmarla w zeszlym roku, nikt juz na nas nie czeka z lodowka pelna jedzenia Lepsze niz z puszki beda swieze z tureckich sklepow, ale te tez wygladaja niezle Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 18:24 Cudny opis! Twoja tesciowa ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 17:58 Boże tak!!!! Kupiłam sobie ostatnio 3 litrowy słoik liści Odpowiedz Link Zgłoś
annanichtvergessen Re: Kto zna i lubi? 14.09.22, 18:27 😂 Jedz kochana, to milosc, ktora trzeba odkryc. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś