asia_i_p 21.09.22, 14:24 Jak było to skasujcie. Jakie są wasze pierwsze myśli? Bo moja w ogóle pierwsza była, że Putin się chyba bardzo niecierpliwi, kiedy go wreszcie obalą. Jak myślicie, jak się ta sytuacja rozwinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:26 Dla mnie to coś, co po niemiecku nazywa się Drohgebärde, czyli takie ruchy, które mają pokazać, jak to zły rozjuszony rosyjski niedźwiedź i on teraz pokaże tej musze, co mu bzyczy. I sądzę, że Putina nikt nie obali. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:24 I bardzo dobrze, - doprowadzi do rewolucji w samej rosji, oslabienia i rozdarcia kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:43 No taka jedna z kosa w koncu obali Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:24 Ta. Umrzemy, wszyscy umrzemy. Putni nieco wcześniej zapewne, ale najpierw wyśle jeszcze kilkoro ludzi przed sobą na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:39 alpepe napisała: > Ta. Umrzemy, wszyscy umrzemy. To jest fascynujące. Macie bekę, że ktoś straszy falą uchodźców i ogólną katastrofą (nie mówię czy słusznie, czy niesłusznie), a z drugiej strony jesteście w stanie zimę w kożuchu przy świeczce spędzić, żeby "bomby na łeb nie spadały". Wariatkowo 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:46 A nie można pogodzić się z tym, że chocbyśmy na rzęsach latały to ta zima moze byc inna. I na ile się da na to przygotować, zaakceptować ? Przerwać ? I równocześnie dworować sobie z nielotnych trolli ? I brzydzić nimi ? Mała to cena za zatrzymanie wojny w Ukrainie i zakończenie jej tam Pomijalna patrząc na to z czym mierzą się ofiary orka naczelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:55 gama2003 napisała: > A nie można pogodzić się z tym, że chocbyśmy na rzęsach latały Nie trzeba na rzęsach stawać. Wystarczy myśleć. Nie musisz się bać bomb i nie musisz się godzić na wungiel w cenie złota. Ale z jakiegoś powodu boisz się bomb i zakładasz kożuch, ale masz bekę z tego, że ktoś straszy czym innym. I to jest fascynujące Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 16:28 Nie można mieć beki, że i trolle się pjutinowi ni udały ? I to te marne na odcinku ematka ? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 07:21 A co daje "niegodzenie się"? Ja się. Je godzę na inflację i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 17:01 No i się odkryłeś trollu, ty byś sprzedał ojczyznę i własną rodzinę ruskom, byle tylko bezpiecznie dupe ogrzać ruskim węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 17:25 iwles napisała: > No i się odkryłeś trollu, ty byś sprzedał ojczyznę i własną rodzinę ruskom Jaką ojczyznę, obywatelko Europy? Nie tak dawno nie miałyście nic przeciwko zrobienia z Polski niemieckiego landu, a teraz wielkie narodowe patriotki Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:26 No cóż, może jednak w chwili próby okazało się, ze lewaki to patrioci w przeciwieństwie do wygodnie rozłożonych w przedziałku Putina tradycjonalistów prawakow, to jest dopiero beka! Byleby grzać do 28 stopni, gdzie te wartości, o które „walczycie”? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 20:02 manon.lescaut4 napisał(a): > gdzie te wartości, o które „ > walczycie”? Nie wyznaje ich ani Putin, ani anglosasi. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:35 manon.lescaut4 napisał(a): > Byleby grzać do 28 stopni, gdzie te wartości, o które „walczycie”? Prawdziwa prawacka cywilizacja ze zdrowych 'chrześcijańskich korzeni'. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:46 Ja piszę o TWOJEJ ojczyźnie. A co nią jest, to ty sam najlepiej wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:31 A wiesz co wczoraj dostałam rachunek za prąd. 4 osoby a starszy w nocy czasem śpi przy świetle. albo na kompie gra. Nie zadaje pytania ile mi wyszło bo nikt nie zgadnie. Odpowiadam 12 zł plus jakieś grosze. Nawet dzwoniłam do PGNIGU czy to nie pomyłka. A kaloryfery grzeją. jak ktoś chce siedzieć w kożuchu to jego sprawa. Ja nie będę, Zresztą nie mam kożucha xd Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 11:33 stephanie_harper2 napisał(a): > A wiesz co wczoraj dostałam rachunek za prąd. 4 osoby a starszy w nocy czasem ś > pi przy świetle. albo na kompie gra. Nie zadaje pytania ile mi wyszło bo nikt n > ie zgadnie. Odpowiadam 12 zł plus jakieś grosze. Nawet dzwoniłam do PGNIGU czy > to nie pomyłka. A kaloryfery grzeją. jak ktoś chce siedzieć w kożuchu to jego s > prawa. Ja nie będę, Zresztą nie mam kożucha xd Jak czytam takie teksty to wracam myślami do wdrożenia w PL przedmiotu 'Przygotowanie do życia'. Taryfy dla odbiorców indywidualnych nie zostały zaktualizowane. Masz ceny z początku roku - ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:44 Ależ czytaj co chcesz, ja się wczoraj bałam kopertę z PGNIGU otworzyć. A dziś niespodzianka. Jestem przygotowana do życia byle nie w kiepskich warunkach. I nie zakręcam kaloryferów u siebie. Reszta rodziny robi co chce. I mam gdzieś eko sreko. I jakoś się nie boję. Pisów nie trawię ale nie pozwolą na ograniczenia. W końcu wybory. I nie głosuję na nich Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:50 Jesteś pewna, że nie dostaniesz korekty? Tak niedawno miała znajoma, ok. 12 zł, a za kilka tygodni korekta - 250 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:57 iwles napisała: > Jesteś pewna, że nie dostaniesz korekty? > > Tak niedawno miała znajoma, ok. 12 zł, a za kilka tygodni korekta - 250 zł. Mogła mieć FV zaliczkową na kilkaset zł a teraz rozliczenie. Albo te 12zł to jakieś wyrównanie. Ciężko stwierdzić bo ona nie wie ile, komu i za co płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:55 stephanie_harper2 napisał(a): > Ależ czytaj co chcesz, ja się wczoraj bałam kopertę z PGNIGU otworzyć. A dziś n > iespodzianka. Jestem przygotowana do życia byle nie w kiepskich warunkach. Skoro nie wiesz ile za co płacisz to nie jesteś. Ogrzewanie masz z PGNiG na prąd za 12zł... Aha, aha ... Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:26 Teraz masz tanio ale podrożeje-cudów nie ma. W całej Europie drożeje Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 16:52 Ogrzewanie mam z elektrowni. I nie marznę. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 17:32 stephanie_harper2 napisał(a): > Ogrzewanie mam z elektrowni. I nie marznę. Elektrownia produkuje prąd nie ciepło 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 16:56 Wiem za co płacę, i ile i komu. Przychodzą rachunki a ja się zajmuje opłacaniem ich. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 17:31 stephanie_harper2 napisał(a): > Wiem za co płacę, i ile i komu. Przychodzą rachunki a ja się zajmuje opłacaniem > ich. Naprawdę? To podaj zużycie x stawkę (z taryfą) tego ogrzewania na prąd, które wyszło ci 12zł Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 09:38 Wyszedł mi prąd. Za ogrzewanie raz w roku rozliczam się ze spółdzielnią i za ogrzewanie na nadpłata zwykle, za wodę, czasem nadpłatę.. I sory nie chce mi się szukać rachunków., nie mam ogrzewania na prąd tylko za węgiel. Ciepłociepłownia jak to w dużych miastach bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 09:51 To gdzie ty mieszkasz, że rachunki za prąd wynoszą 12 zł? Za jaki to okres: 1 miesiąc? 2 miesiące? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:33 O serio masz takie rachunki co miesiąc? Zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:27 Na razie ponoć gwałtowną popularność w google zyskała fraza "jak wyjechać z Rosji" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:29 A bilety do Turcji podrożały z kilkuset euro do kilku tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:31 Wiem, i po raz pierwszy zrobiło mi się ich żal. Wiem, nie powinno, ale z drugiej strony myślę, że w tym układzie pierwsi do armii trafią raczej nieprawomyślni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:33 asia_i_p napisała: > Wiem, i po raz pierwszy zrobiło mi się ich żal. Wiem, nie powinno, ale z drugie > j strony myślę, że w tym układzie pierwsi do armii trafią raczej nieprawomyślni > . > Zawsze mogą się poddać, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:38 już prędzej strzelić sobie w łeb, wolałabym to niż 10 lat gułagu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:42 Poddać po stronie ukraińskiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:45 ale wymieniają jeńców... nawet miałam taki pomysł - niech biorą tych nieszczęsnych ruskich poborowych, którzy chcą się poddać, i zatrudniają ich przy odbudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:48 Nie wiem czy tak wymieniają hurtowo. Ruskie mordują jeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:19 > Zawsze mogą się poddać, czyż nie? Zmieniają prawo i za oddanie się w niewolę ma im grozić do 10 lat więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:21 I tak jest postęp; za Stalina była kula w łeb albo kompania karna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:14 lauren6 napisała: > > Zawsze mogą się poddać, czyż nie? > > Zmieniają prawo i za oddanie się w niewolę ma im grozić do 10 lat więzienia. No cóż, gdyby się zbuntowali gremialnie, to wszystkich by ich nie zamknęli. W Iranie kobiety potrafia wyjść na ulice i palić hidżaby, a ruskim poborowym strach? No jakże mi ich nie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:40 Raczej biedni i nieumiejący się wymigać. Przeyebane. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:15 asia_i_p napisała: > Wiem, i po raz pierwszy zrobiło mi się ich żal„ Nie idź tą drogą. Od początku popierali Putina, teraz poczuli , ze nie wszystko idzie tak jak oczekiwali. Mimo , ze absolutnie wszytko może się jeszcze wydarzyć i spełnić sie mogą najgorsze scenariusze , to mam nadzieje , ze to początek końca tego mocarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:31 No mi właśnie chodzi o to, że tak coś czuję, że do tej poborowej armii to trafią ci, co nie popierali - co mają w papierach zatrzymanie za protesty na początku wojny na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:35 Najpierw trafia rezerwiści 300 tys, wiadomo, ze nic nie jest zerojedynkowe zawsze ktoś się trafi , kto nie pójdzie pójdzie z własnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:13 Biedni i nie umiejący się wymigać wszędzie mają przeyebane. Ale moja pierwsza myśl też taka była - ludzie, których nie stać na opłacenie sobie życia i lotu na parę miesięcy za granicę, ktorzy nie mogą ot tak porzucić swojej pracy i trudno im związać koniec z końcem. Mięso armatnie . Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:26 asia_i_p napisała: > Wiem, i po raz pierwszy zrobiło mi się ich żal. Bez przesady. Wojna toczy sie od lutego, a w zasadzie od 8 lat, gdzie ci protestujacy byli wczesniej? Protestowali przeciwko aneksji krymu i donbasu? Wrecz przeciwnie, byli dumni i wiekszosc ruskow popierala. Obecna masakra na Ukrainie - wychodzili na ulice przez ostatnie 6 miesiecy I krzyczeli niet wojnie? W dupie mieli, albo popierali albo twierdzili ze do polityki sie nie mieszają. Protestowaliby gdyby ruskie wygrywaly tę wojnę, gdyby udalo im sie zaanektowac ukrainę? Nic by nie zrobili. A teraz wielkie oburzenie I pacyfistyczne hasla bo sie okazuje ze oni sami albo ich bliscy mogą trafic na front. Przykro mi ale nie potrafie sie zachwycac postawą tych protestujacych i współczuc im Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:29 Bo oni nie protestują przeciwko wojnie, oni nie chcą być mięsem armatnim jak ci, którzy stamtąd w worach wracają. A nim zginęli mordowali/gwałcili/kradli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:34 No otóż to. Oczywiście, to bardzo dobrze z punktu widzenia Ukrainy, a i naszego, że Rosjanie nie chcą zostać mięsem armatnim i zaczyna im entuzjazm niesienia ruskiego mira wyparowywać, gdy mają to robić osobiście i dobrze byloby, gdyby zrobili jakieś grubsze rozruchy wewnętrzne (niestety, nie widzę na to duzych szans, ale jakież to byloby piękne!), ale współczuć im? Toż to dla nich ostatni moment na to, by coś zrobić - a próbują pomóc TYLKO sobie samym, niech się ogarną. W Moskwie mieszka ze 14 mln ludzi, tam na ulicach powinien być taki tlum, że milicja nie moglaby nawet podejść, niestety - widać za mało jeszcze zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:28 Moja pierwsza myśli ... kur.a, żeby to się nie rozlało dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:33 A moja pierwsza myśl - ciekawe w co niby wyposaża tych dodatkowych poborowych... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:55 W nico. Jak za Stalina - ma to być mięso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:45 >W nico Mysl. Rozleje sie i na Polske w postaci kilku mln wiecej uchodźców Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 17:09 Moja tak samo, tamci mieli przeterminowane apteczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:36 Teraz dostaną apteczki z datą produkcji 1945 i tak za długo im nie posłużą Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:44 Jak teraż świat nie dociśnie Rosji to się właśnie rozleje dalej. Ich trzeba zdusić, pokazać ze to żadne mocarstwo. Panstwo z dykty i gówna. Nie ugąc sie jak mowi Triss bo zima idzie. Bo teraz Ukraina a potem będa kraje bałtyckie. Zgnieść ruskich, niech zostaną wasalem Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:42 Jesteś pewna, ze potrzebujemy tak mocnych Chin? Licząc ich wpływy w Afryce, oraz zapędy do udzielania pożyczek (również Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:53 A wygrana w Ukrainie osłabi Rosję? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 17:57 Jestem pewna ze potrzebujemy słabej Rosji. NIemcy, Francja i Włochy pozwoliły Putinowi być wielką siłą na wschdozie i to był błąd. Wiem ze Chiny dązą do bycia mocarstwem i niestety...ale im się to uda. Bo działają wg planu od lat, bo nie robią nic pochopnie. Czy ruskie wygrają czy nie Chiny będą mocarstwem, natomiast dla nas im ruskie słabsze tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:28 Nie pozwoliły tylko robiły świetne interesy i teraz nie umieją pogodzić się z myślą ze tak dalej sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:30 No i jak widać część ruskich ucieka z moskwy jak może- ruch niezły: twitter.com/antiputler_news/status/1572652688323801088?s=20&t=s5XcP116KkrciAQsMwZwog Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:37 Ty się śmiej. Kumpel z Kanady dziś się mnie pyta co tu się dzieje bo jego znajomy Rosjanin który żyje w Kanadzie od 5 roku życia dziś po obudzeniu się miał ponad 100 nieodebranych połączeń z Rosji. Dzwonili nawet znajomi z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:04 Słaba Rosja to Syberia (złoża…) w rękach Chin. Mam mocno mieszane uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:08 Też mam, bo jaka jest Rosja każdy widzi ale jakie są Chiny też widać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:13 Czyli wolisz poświęcic Ukrainę, no niech sie poddadzą dla dobra świata...tylko potem nie płaczmy jak świat poświęci nas Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:26 Ale do kogo to? Nikt nic takiego tu nie napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:32 > Wiem ze Chiny dązą do bycia mocarstwem i niestety...ale im się to uda. Moim zdaniem nie, na pewno nie w konfrontacji ze Stanami. Wypi#olą się o własną demografię. Wieściłam to jakieś 10 lat temu w rozmowach przy kieliszku z moim jeszcze wtedy nie mężem, gotowa jestem odszczekać za jakieś 10-15 lat, jeśli się nie spełni. Także notuj, wróciĶy do tematu w 2032 Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:54 Też liczę, że się na własnej demografii wyebią. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:59 Chyba w chwili obecnej (czy jak to mówią dziennikarze "na dzień dzisiejszy" ) to jest nawet już jest zgrubnie policzone, że już się wyebali, tylko jeszcze są w locie w kierunku gleby. Znaczy ok, to jest kraj, który jest jaki jest, więc tak jak wprowadzali politykę jednego dziecka, tak mogą zupełnie swobodnie przeprowadzić systemową eksterminację seniorów żeby poprawić sobie kształt piramidy demograficznej, nie zdziwi mnie to bardzo. Ale jednak jakieś bardzo wysoko prawdopodobne się to nie wydaje. Już prędzej przymus rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 26.09.22, 01:48 Dlatego standardowy plan opanowania świata do połowy stulecia ma alternatywę w postaci zdobycia panowania nad światem jeszcze za czasów aktywności pokolenia wyżu. Poza tym, jeśli zginą starzy, dla władców Chin to nawet korzyść. Schrony przeciwatomowe buduje się w wielkich miastach z przeznaczeniem tylko dla ludzi w wieku produkcyjnym (i chyba też dzieci). Nie ma w schronach miejsc dla ludzi starych, pewnie za wyjątkiem elity. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 11:03 Nie wyjebią się, bo mają plan do którego dąża od ponad juz 10 lat. Spokojnie, powoli i do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:36 Przecież Chiny już są mocarstwem -zaraz za Stanami. Atutem stanów są jedynie ogromne zbrojenia, do których Chinom na razie daleko Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:55 co ja piszę daleko- są tuż za, ale jeszcze trochę im jednak brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:29 Na naszych oczach zmienia sie porzadek swiatowy Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love [...] 21.09.22, 14:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:37 masz już wzwód na myśl o tej "prawdziwej rosyjskiej młodzieży, kwiecie narodu"? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:41 Nie, ale czuje ze ty masz, sniac o wolnej Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:43 to ma być riposta? pffff, wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:40 woman_in_love napisała: > A Putin wyciągnie z magazynu prawdziwą broń. Mowisz ze do tej pory specjalnie ja chowal czekajac na odwrot swojej armii? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:43 Na pewno. Ten czlowiek to geniusz: wsadzil do czolgow z 1964 roku pijanych Inguszow zeby rozpoznac przeciwnika, a teraz bedzie na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:44 Żaden geniusz. Kiedy ros. armia straciła mnóstwo (nie pamiętam ile, chyba ponad 1000) nowoczesnych czołgów, żeby zachować pozostałe, na linię frontu zaczęto wysyłać stare T-62 (nowoczesne są na Ukrainie też, ale nie wysyła się ich już na pierwszą linię). W celu minimalizacji skutków społecznych na front zaczęto brać ludzi z najbardziej zacofanych części Rosji. Okazało się, że te rezerwy są na wyczerpaniu, werbunek przestępców też nie robi pogody, także dlatego ogłoszono dziś mobilizację. Nie wróżę jej wielkiego powodzenia ani przełomu w walkach po naborze nowych żołnierzy. Nie ma dla nich nowoczesnego uzbrojenia, nie ma i nie będzie, bo na składach są stare nie nadające się do użytku rupiecie (wg źródeł rosyjskich 2 na 10 czołgów, dział itd. nadają się do użycia, i to po remoncie. Nowych czołgów, samolotów, śmigłowców, dronów, rakiet nie będzie, bo nie ma do nich zachodnich podzespołów. Systemów walki elektronicznej nowych też nie będzie, bo brak elektroniki. Będzie armia wyposażona w standardzie sowieckim końca lat osiemdziesiątych i z tym też będą problemy, bo nie ma np. produkcji luf, a posiadane kończą swoje życie (lufy zużywają się po niewielu tys. wystrzałów). Brak odpowiednich łożysk do czołgów, o czym wiele mówiono, to drobiazg, bo życie czołgu w walce z armią ukraińską, to pewnie nie więcej, niż kilka dni walki, tyle wytrzyma każde łożysko. Ale produkować rakiet precyzyjnych nie da się. Putin zarządził produkcję Kalibrów na trzy zmiany i okazało się, że produkcji nie będzie, nie tylko na trzy zmiany, ale wcale (czy prawie), bo nie ma z czego ich robić. Napisałem "czy prawie", bo może trochę części uda się przeszmuglować. Trochę, bardzo niewiele. Amunicji też brak, wyciąga się ze składów starą i odnawia, ale za niedługo skończy się i to, zakupionych w Korei pocisków (podobno 1 mln szt.) wystarczy może na miesiąc albo mniej. Czego Putin nadal ma bardzo dużo, ok. 7 tys. sztuk, to rakiet przeciwlotniczych S-300, S-400 (angielska wiki podaje, że wyprodukowano 28 tys., nie sprawdzałem, może chodzi o to, że większość ma za małe głowice za małe, żeby niszczyć pancerne cele naziemne, może też ma za małą donośność. Ale w największych wersjach rakiety mają głowice 100-140 kg, to ile w nich materiału wybuchowego? Jeśli rakieta nie zostanie przerobiona, to wybuchnie kilkadziesiąt metrów od czołgu i w jego stronę polecą rozżarzone kawałki o masie kilku gramów, co wystarcza na poszycie samolotu, ale nie znaczy nic dla pojazdu opancerzonego. I tak można długo. Jeśli pomoc z USA będzie taka, jak dotąd, armia Putina będzie bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:47 Jeśli pomoc z USA będzie taka, jak dotąd, armia Putina będzie bez szans. Tiaaa, uzyje broni atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:32 I vo z tego wyniknie . Wojska ukraińskie nie siedzą ma kupie. Jak walnie w jedno miejsce dalej będzie reszta. A takim ruchem sprowokują Amerykanów które rozważa konwencjonalna odpowiedz siłami lotniczymi. Pozostają ich w jeden dzień i już żaden kraj na świecie z onucami nie będzie gadał . To jest ruch jednorazowy bez żadnej przyszłości . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:12 Nie użyje. Bron atomowa nie ejst po to aby jej użyc ale aby nią straszyć. Raz, ze nie wiadomo co on ma i czy to co ma nadaje się do użycia. Nie zrzuci tego z samolotu...musi wykorzystać rakiety zystrzelonez ziemi. A to łatwo jest zauazyć na zdjęciach satelitarnych Dwa, ze wojska Ukrianskie nie siedzą na kupie w jednym miejscu. Nawet jak nieroztropnie walnie atomówką to rozwali tylko w jednym miejscu. I pamietajmy jak wiatry wieją w na tych terenach, połowa skażenia pójskie na ruskie tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:03 buldog2 napisał: > Czego Putin nadal ma bardzo dużo, ok. 7 tys. sztuk, to rakiet przeciwlotniczych > S-300, S-400 (angielska wiki podaje, że wyprodukowano 28 tys., nie sprawdzałem > , może chodzi o to, że większość ma za małe głowice za małe, żeby niszczyć panc > erne cele naziemne, może też ma za małą donośność. Ale w największych wersjach > rakiety mają głowice 100-140 kg, to ile w nich materiału wybuchowego? Jeśli rak > ieta nie zostanie przerobiona, to wybuchnie kilkadziesiąt metrów od czołgu Jak może być przerobiona? To raczej żart, musiałby być inny silnik, inne paliwo, a to się w ogóle nie opłaca. Przy czym, jest niebezpieczne. Lepiej nie grzebać w tak starej i sowieckiej rakiecie, jeżeli chce się żyć. Część nie wystartuje, część nie doleci, tylko spadnie w Rosji. Celność żadna. To się nadaje jedynie do terroryzowania ludności cywilnej i raczej do tego będzie używane Amerykanie przerobili swoje "stare" samolotowe rakiety na system przeciwlotniczy, ale tam jest rygor i pilnuje się wszystkiego i nic się nie dzieje. W Rosji to już inna gadka, tam bym uważał Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love [...] 21.09.22, 20:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:15 Oglądam protesty w Moskwie i innych miastach rosji. Tyle że to nie są protesty przeciwko wojnie, nagłe przebudzenie rosjan. Oni nie chcą być mięchem armatnim, to, co inni od ruskich tam wyprawiali, nie przeszkadzało im. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:17 Tym lepiej. Nie ma lepszej motywacji niż strach o własną du..ę Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:33 Dlatego nie ma vo ich żałować j współczuć. Co nie zmienia faktu ze dobrze jak rozsadza Rosję od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:38 marzeka11 napisała: > Oglądam protesty w Moskwie i innych miastach rosji. Tyle że to nie są protesty > przeciwko wojnie, nagłe przebudzenie rosjan. Oni nie chcą być mięchem armatnim, > to, co inni od ruskich tam wyprawiali, nie przeszkadzało im. To jest prawda, co piszesz. Społeczeństwo reagowało w ten sposób, że "róbcie sobie co chcecie, ale my nie chcemy w tym uczestniczyć". Przykręcana jest śruba, próbuje się wprowadzać do szkół zajęcia patriotyczne miłe Putinowi. Rosjanie to jakoś przeżyją, bo przecież w domu nie musi być takiej nagonki. Teraz jednak sięgnięto do domów, wyciąga się ludzi na wojnę i to już przestaje się podobać, bo to łamie tamtą niepisaną umowę. Jest trochę różnych filmików, z różnych stron Federacji, tam też się je ogląda, może nie wszyscy, ale część na pewno. Wojskowi są zszokowani, że można zginąć na wojnie, że brakuje wszystkie, bo nie tak to miało być, oni mieli być myśliwymi, nie zwierzyną, widać, że są bardzo przestraszeni. Był reportaż z babcią z Tuvy, komsomołka pełną gębą, chociaż staruszka. Pojechał wnuczek na front po sławę i pieniądze, miał zdobyć medal Żukowa, a wrócił z worku. W małej miejscowości, sporo grobów, same młokosy, ale babcia ma jeszcze dwóch wnuków, więc za bardzo nie jest podłamana. Za to, starszy facet stamtąd, tylko westchnął, że tacy młodzi zginęli, a "nas Tuvieńców tak mało". Do niektórych dociera, najczęściej, przez przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:49 Ogólnie być w rosyjskim wojsku to jak być w filmie "samowolka" do sześcianu. Gorzej niż więzieniu bo też kilka lat, karmią cię gównem i biją ale nie wymagają ryzykowania życiem i wysiłku fizycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:21 Już przerabiają: Высокоточные ракеты земля-земля, переделанные из старых зенитных ракет. Новую жизнь старому высокотехнологичному оружию. Теги: армия Новый опрос Новый фотосет Новая тема Написать сообщение в тему 1 2 3 GB Serg Ivanov #22.12.2015 14:31 @Tolka#22.12.2015 14:10 + - edit Serg Ivanov аксакал ★☆ ☠ S.I.>> Зачэм переделывать, дарагой? Tolka> Переделывать старые, морально устаревшие и годные только на утилизацию. Шкурка выделки не стоит.© Переделать старое сложнее, чем сделать новое. Т.е. производственные мощности и специалисты которых мало будут отвлекаться. Другой вопрос, что под видом ЗУР развёртываются фактически ОТР: С-300 способны бить по наземным целям. Но белорусы их этому не учили | БЕЛОРУССКИЕ НОВОСТИ Возможность поражения неподвижных наземных целей изначально была заложена разработчиками в конструкцию принятого на вооружение в 1979 году ЗРК С-300... // naviny.by Боевая часть ЗУР комплекса общим весом до 140 кг содержит огромное количество готовых осколков (до 19 000) и приводится в действие неконтактным радиовзрывателем. Тяжелые осколки и высокая кинетическая энергия взрыва фокусируются в ограниченном телесном угле, что значительно повышает плотность потока энергии осколков и гарантирует полное разрушение цели независимо от угла встречи ракеты с целью. Дальность поражения наземных объектов может достигать 120 км. Ограничителем здесь выступает система наведения. Между тем энерговооруженность ракеты позволяет ей покрывать гораздо большие расстояния. Известно, что в ходе работы над комплексом С-400 в восьмидесятые годы был произведен успешный экспериментальный пуск ракеты комплекса С-300 на 400 км по траектории, близкой к баллистической, с максимальной высотой 70 км. Тем не менее, в советские времена из-за дороговизны ракет (и наличия на вооружении большого количества оперативно-тактических ракетных комплексов — ОТРК) стрельба зенитными ракетами по наземным целям не практиковалась. Ныне ситуация изменилась, и такие учения уже проводятся. Во-первых, берутся во внимание особо важные цели, ради поражения которых не жалко дорогих ракет (например, радары ПРО или штабы бандформирований), во-вторых, резко сократилось количество ОТРК. В мае «Российская газета» сообщила, что на полигоне «Телемба» состоялись учения трех зенитных ракетных полков из объединения ВВС и ПВО Восточного военного округа вооруженных сил России. В ходе маневров пять ЗУР комплекса С-300 были выпущены по «неизвестному вооруженному формированию», которое было полностью уничтожено. Возможность поражения наземных целей сохранена и в ЗРК С-400, который, по сути, является глубокой модернизаций С-300. Управление новыми ракетами комплекса — комбинированное. На большей части траектории полета к цели они управляются с помощью бортовой инерциальной системы с использованием информации наземного радиолокатора о координатах цели, вводимой в бортовую аппаратуру наземными средствами ЗРК перед стартом и корректируемой в процессе полета по радиолинии коррекции. На конечном участке полета ракета управляется по данным, вырабатываемым активной радиолокационной головкой самонаведения. Подобное наращивание боевых свойств С-400, похоже, тревожит польских военных. Если верить публикации в издании Ekran, один из офицеров военной разведки CWW заявил относительно ЗРК С-400: «Официально это ракеты «земля — воздух», но что летает, то может и падать». Отметим, что эти комплексы установлены в Калининграде, в самой западной части России, непосредственно граничащей с Польшей. В поле их контроля попадают Варшава, Гданьск, Эльблонг, Быдгощ, Лодзь. Читать полностью: С-300 способны бить по наземным целям. Но белорусы их этому не учили | БЕЛОРУССКИЕ НОВОСТИ yandexwebcache.net/yandbtm?fmode=inject&tm=1663787739&tld=ru&lang=ru&la=1662318720&text=модернизация+с-300+для+наземных+целей&url=https%3A//forums.airbase.ru/2015/12/t92333_2--vysokotochnye-rakety-zemlya-zemlya-peredelannye-iz-starykh-z.html&l10n=ru&mime=html&sign=09c68b0f34212bc2f3b833a79a03bd8b&keyno=0 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:22 Już nie tylko przerabiają, przerobione S-300 już atakują cele na froncie i poza nim. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:32 buldog2 napisał: > Już nie tylko przerabiają, przerobione S-300 już atakują cele na froncie i poza > nim. Dobrze, że nie napisałeś, że trafiają w cele Co nie oznacza, że to nie jest groźne, bo jest groźne Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:29 buldog2 napisał: > Już przerabiają: Bałbym się i tak Zresztą, już teraz zdarza się, że coś spada na teren FR i nie dolatuje do granicy. Rzadko, ale jednak. Te stare S-300 to jeszcze większy złom. Jakoś tym strzelali na poligonach, ale w Rosji się nie informuje o wypadkach. Ten tekst na potrzeby propagandy Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:24 Propagandowa może być tam groźba użycia przeciw Polsce. Możliwości technicznych to nie dotyczy. A S-400 to nowe rakiety, S-300 w Ukrainie skutecznie atakują nawet rosyjskie rakiety. Cele naziemne to co innego, bazę elementową mają obecnie własną, z magazynów z lat 60, tak podają. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:52 Buldog nie zmuszaj mniw do.odcyfrowywania bukw.... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:15 Jako prawdziwa preperska powinnas znać jezyk ruski. Wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 15:59 woman_in_love napisała: > Na pewno. Ten czlowiek to geniusz: wsadzil do czolgow z 1964 roku pijanych Ingu > szow zeby rozpoznac przeciwnika, a teraz bedzie na powaznie. Taki geniusz że właśnie cały świat zobaczył, że król jest nagi. Do tej pory sądzono że Rosja to militarna potęga, wieszczono że Ukraina polegnie w tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:22 ..czy twoje fryzjerki hanusina, dzięki którym masz tańsze usługi w PL, też zostaną w końcu zmobilizowane i wysłane na front, by walczyły za Krym? Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:04 woman_in_love napisała: > ..czy twoje fryzjerki hanusina, dzięki którym masz tańsze usługi w PL, też zost > aną w końcu zmobilizowane i wysłane na front, by walczyły za Krym? Jej Bohu! Demencja czy jak? Ile razy można powtarzać w towarzystwie ten sam dowcip? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 11:26 a co? jesteś modką i ciągle mnie kasujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:34 Fryzjerki rosyjskie wkurzone , że Wowa się miga ( a własny sedes już był tak blisko) zapewne za chwilę polecą na wojnę i bez mobilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:47 e tam, te nie: one tylko podżegają do gwałtów i mordów Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:36 pierwsza myśl - to ohydztwo będzie trwało dalej. nic spektakularnego, ani upadku Putina, ani czynów, które zmobilizowałyby Zachód - po prostu morze ludzi, którzy będą tam iść, mordować, niszczyć, gwałcić i sami ginąć. więcej nieszczęścia, więcej płytkich grobów. w sumie właśnie tego należało się spodziewać... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:46 A do czego chciałabyś zmobilizować Zachód poza juz ogromną pomocą w sprzęcie, szkoleniach i utrzymaniu uchodźców? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:55 to, co ja bym chciała, to najmniejszy problem. chodziło mi o to, co by zrobił Zachód, gdyby Putin przywalił bronią masowego rażenia. no więc nie przywali, tylko będzie zalewał Ukrainę morzem orków. dobrze, gdyby Zachód robił to, co robi. na taką skalę by zdławić to zło. ale nie wiem, czy to się "opłaca". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:58 Niespecjalnie. Zrównanie z ziemią Rosji się nie opłaca. Oplacalaby się zmiana władzy, szybki rozejm i business as usual. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:14 no ba. niestety, Zachód nie może mieć wszystkiego, o czym zamarzy. może robić interesy z Putinem po trupach gwałconych niemowląt, albo stawić czoło rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:56 Jak dla mnie bardzo się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:07 triss_merigold6 napisała: > Niespecjalnie. Zrównanie z ziemią Rosji się nie opłaca. Oplacalaby się zmiana w > ładzy, szybki rozejm i business as usual. To raczej dość naiwne myślenie, że po zmianie wladzy nagle im się tam wszystkim zmieni mentalność i nagle staną się stabilnym i wiarygodnym partnerem biznesowym. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:54 Więcej sprzętu. Duuuuuuuuuuuuuuużo więcej. Może zakaz lotów nad Ukrainą. Może i oddziały zachodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:13 Do zmiany myślenia czym jest Rosja i przekonania ze niepowinno jej być Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:50 Niestety, myślę podobnie. Mnie w dodatku drażnią artykuły - jak to ludność rosyjska wyjeżdża w popłochu, jak to putin drży przed obaleniem i jakie powstały nowe memy prześmiewcze na jego temat. Bo moim zdaniem Ludność rosyjska nawet w formie mięsa armatniego nadal będzie na klęczkach uwielbiać putina. A putin ma 70 lat, broń jądrową, jest starym politycznym wyjadaczem, a jako ludobojca i zjeb - nie ma nic do stracenia. Ma wywalone za Zachodnie memy i pogrzeb angielskiej królowej. Jak mu mięsa armatniego braknie to zawsze może rozpętać jądrowe piekło. Prawdę mówiąc, ja osobiście nie śpię po nocach, bo myślę, że to mnie przypadło żyć we względnie bezpiecznym świecie, a moje dziecko zastało takie gówno i porządek świata w rozsypce. I pierwszy raz dziś rano pomyślałam, ze muszę koniecznie kupić jodek potasu. A najlepiej to gdzieś całą rodziną wyjechać. Wy się nie boicie? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:54 antonina.n napisała: > Ludność rosyjska nawet w formie mięsa armatniego nadal będzie n > a klęczkach uwielbiać putina. "Ludność rosyjska" nie uwielbia Putina - szczególnie ta w wieku poborowym. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:55 Boję się kryzysu i biedy, a nie czy jodku potasu zabraknie. Zresztą i tak nie wolno go przyjmować samodzielnie ot tak. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:04 Kryzysu i biedy, swoją drogą. Mam jednak dodatkowo lęki apokaliptyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:08 Bardziej obawiam się, że rodzime elity pod pretekstem wojny na Ukrainie, tak jak wcześniej pod pretekstem covida, przepchna setki niekorzystnych zmian prawnych i przekrętów. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:58 antonina.n napisała: > > Wy się nie boicie? Rosji? W ogóle. Bardziej tego, że Polska jest na najlepszej drodze by stać się takim właśnie krajem, pełnym tępych ludzi, którzy ślepo wierzą autorytarnej władzy, poziom nierówności wybija w kosmos, a zamiast rozwoju jest "duma narodowa". Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:05 Gdzie ty widzisz całe spoleczeństwo wielbiące Putina? Nie ma już czegoś takiego, tak do lata większość była za Specjalną Operacją Wojskową, ale i to się skończyło. A za chwilę przygniatająca większość będzie przeciw wojnie. U nas się podaje, że Rosja nie wpuszcza na swój teren nawet tych, którzy wzięli ros. paszporty, dlatego, żeby zostali na miejscu i głosowali za przyłączeniem do Rosji. Mocno wątpię. To może być powód dodatkowy, podstawowy jest inny, chodzi o to, że szybko (2-3 lata) przeszła euforia krymnasza, kiedy Rosjanie zobaczyli, ile ich podatków idzie na modernizację zapuszczonego Krymu (w stosunku do Rosji zacofanie było może 20 lat, bo Rosja modernizowała infrastrukturę za pieniądze z eksportu surowców, Ukraina nie inwestowała wcale), utrzymanie administracji, wypłaty czasem wielokrotnie wyższych emerytur, . I już nie było chętnych na inkorporację Donbasu nie było, w sumie traktuje się tych ludzi jak gorszy sort i ich stosunek do Rosji też ochłódł (co nie zmienia tego, że ci którzy zostali, nienawidzą Ukraińców szczerze, mają powody). Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:12 buldog2 napisał: > Gdzie ty widzisz całe spoleczeństwo wielbiące Putina? > A gdzie coś takiego napisałam? Oczywiście że nie całe, ale to nieistotne, bo wystarczy beton który wierzy ślepo, garstkę zbuntowaną można spacyfikować, a reszta jest bierna i udaje że polityka ich nie dotyczy. Wypisz wymaluj jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:14 Tylko problem jest taki że Putina wielbią głównie Rosjanie po 50-tce. Ci którzy pamiętają ZSRR. Bo on obiecuje im powrót ZSRR. Ale to nie oni będą walczyć tylko młodzi którzy mają inne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:55 Tam jest bardzo ostry podział. Putina wielbi starsze pokolenie. Młodzi go nienawidzą. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:06 Ja się boję. Jest we mnie dużo pesymizmu i nie rozumiem tych optymistycznych tekstów o upadku Putina. Chciałabym w nie wierzyć... Mam takie same myśli o moim dziecku - powinnam je przeprosić, bo sprowadziłam je na taki świat, w którym nic dobrego się nie wydarzy. Możecie się śmiać z tego, ale tak czuję, nic nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:35 Bałam się w marcu. Teraz nie. . Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:52 stephanie.plum napisała: > morze ludzi, którzy będą tam iść, mordować, niszczyć, gwałcić i s > ami ginąć. Nie sądzę, że to "morze" się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:31 Popieram. Demografia jest przeciw planom Putina. W Rosji nie ma nadpodaży chłopa w wieku poborowym, są wychuchani jedynacy. Mężczuźni wygłodniali i chciwi z dziczy czy patoli już dobrowolnie poszli na te wojnę, i wrócili w trumnach. Zostały głównie rosyjskie bombelki, których rosyjskie ematki nie dadzą na front. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:39 Ucieczka przed opadającym toporem do przodu? W normalnym kraju wzbudziłoby to zapewne masowe protesty zakończone zmianą władzy. W tym przypadku mikro-stalin-wannabe przed zmianą władzy próbuje się wymknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:39 Ja sie nie znam na psychologii wojskowej ani na strategiach militarnych, ale zastanawiam sie jaka wartosc bojowa beda mieli tacy sila zaciagnieci zolnierze. Przeciez ci, ktorzy chca walczyc mieli 7 miesiecy zeby sie zaciagnac. Ci ktorzy zostana zmobilizowani teraz, ochoty do walki nie maja, tym bardziej ze wiedza ze sa mobilizowani bo zaczynaja wojne przegrywac. W dodatku rzuca ich na front w samym srodku zimy, co tez ich morale nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:46 Zerową. Już teraz popularnym wyszukiwaniem w Rosji jest- jak złamać rękę 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:14 Będą zabijać, żeby samemu nie zostać zabitym. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:48 Ruskie myślą ze ilością są nadal w stanie trzymać Europe za łeb. Miały nas nakryć czapki ruskie, tylu ich miało być. I jakoś Ukraincy sobie dobrze radzą. Jak się teraz nie ugną Niemcy i Francja to ruskie przestaną być mocarstwem i dobrze. Tylko ze Niemcom i Francuzom nie jest po drodze z wygraną Ukrainy bo się róznowaga w Europie przesunie na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:37 Dokładnie. FR i DE to musza dupy ruszyć a nie się nie dać. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:07 hanusinamama napisała: > Ruskie myślą ze ilością są nadal w stanie trzymać Europe za łeb. Miały nas nakr > yć czapki ruskie, tylu ich miało być. I jakoś Ukraincy sobie dobrze radzą. Jak > się teraz nie ugną Niemcy i Francja to ruskie przestaną być mocarstwem i dobrze > . Tylko ze Niemcom i Francuzom nie jest po drodze z wygraną Ukrainy bo się róz > nowaga w Europie przesunie na wschód. pierwszy raz zgadzam się z twoimi wpisami Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:48 azalee napisał(a): > Ja sie nie znam na psychologii wojskowej ani na strategiach militarnych, ale za > stanawiam sie jaka wartosc bojowa beda mieli tacy sila zaciagnieci zolnierze. Wartość mięsa armatniego. Na dodatek jeśli mają jako alternatywę kulkę w czoło od własnych dowódców lub ewentualne zdobycie mikrofalówki oraz masła orzechowego to sądzę, że jednak się nie cofną. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:00 azalee napisał(a): > Ja sie nie znam na psychologii wojskowej ani na strategiach militarnych, ale za > stanawiam sie jaka wartosc bojowa beda mieli tacy sila zaciagnieci zolnierze. > To są ich stare metody. Na Berlin też nie parli tak sami z siebie, tylko mieli NKWD za plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:05 runny.babbit napisał(a): > To są ich stare metody. Na Berlin też nie parli tak sami z siebie, tylko mieli > NKWD za plecami. Niemcy byli najeźdźcami. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:11 runny.babbit napisał(a): > To są ich stare metody. Na Berlin też nie parli tak sami z siebie, tylko mieli > NKWD za plecami. Tylko ze czasy sie zmienily i wojny tez. Teraz wojny wygrywa sie technologia a nie miesem armatnim, a technologie Ukraina ma lepsza niz ruscy. Wg mnie ta mobilizacja to przyznanie sie do porazki i do tego ze na nic innego ich nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:21 Oczywiście, że tak, chodziło mi o to, że armia radziecka/rosyjska nigdy nie była specjalnie zdyscyplinowana czy zmotywowana. Braki w technologii można próbować nadrabiać liczba zdeterminowanych żołnierzy, ale to nie ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:02 W pierwszej kolejności zaciągną rezerwistów, więc to nie będą takie totalne randomy zabrane z ulicy. Poza tym podobno planują przerzucić siłę specjalne z Syrii. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:25 Ale tam rezerwistą jest masa ludzi, któa nie planowała w życiu w wojsku sie znaleźć. Jest wiele stanowisk na które aby sie dostać musisz byc rezerwistą...i teraz ogień im sie pod ruskimi dupami pali Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:44 Pierwsza myśl - zarobią spekulanci na biletach i pogranicznicy na łapówkach. Druga - konflikt będzie się ciągnął latami, na wschodniej granicy będzie dzicz, przemyt, skokowy wzrost przestępczości Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:46 Niech się Ukraina podda zeby Triss miała spokojne sny...Już byś nic nie pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:47 Przeciez ona nic takiego nie napisala. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:50 Jak to nie. Od dawna tak pisze. Ukraincy nas tylko kosztują, tylko problem przez tą wojne...jakby sie poddali to byłby spokój. Cała Triss. Nie wiem czego sie boi, ze ją jakaś Ukrainka z urzedniczego stołka wygryzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z [...] 21.09.22, 22:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:14 Podniecać się będę kim i czym chcę. I coż to za słowo Ukr. Mieszkanieć Ukrainy to Ukrainiec. Na polskim się spało? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:14 simply_z napisała: > A ty juz tak.nie podniecaj sie tymi ukrami. Uuuu, w formie dziś jesteśmy, widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:25 Nie własnie jakoś tak słabo simply_z...powiedziałam ostatnie tchnienie przed poborem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:53 Get real, wojnie zawsze towarzyszy chaos i okazje do robienia interesów, przerzutu ludzi, broni, kasy, narkotyków etc. Nie ma powodu by w tej wojnie było inaczej. Jak sądzisz, dlaczego nagłe zaczęto zatrzymywac na granicy puste samochody/busy/ciężarówki wracające DO Polski po zawiezieniu na Ukrainę pomocy humanitarnej? Najpierw wracały i puszczano je szybko, żeby zdążyły zrobić więcej kursów. Jak sądzisz, dlaczego teraz wszystkie idą na rentgen celników? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 17:05 Myślisz że Putin zatrzyma się na Ukrainie? A może wolisz żeby twoje dzieci uczyły się ruskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:00 Ja w sumie nie wiem o co ona ma taką straczkę w tym temacie (wszedzie musi wrzucić, ze to wszystko przez Ukrainę). Stołka w urzedzie jej Ukrainka raczej nie zabierze, bąbelkom w szkole miejsc ukraińskie bąbelki też nie. W domu Ukrińców nie przyjmuje, raczej rączką nie ruszyła aby pomóc uciekającym przed wojną...chyba tak dla zasady bycia przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:11 Cóż po akcjach na białoruskiej granicy chyba każdy powinien sobie zdawać sprawę, że nie jest w naszym interesie mieć ponad tysiąc km granicy z ruską dziczą. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:21 ruska dzicz, w tym putin ciągle myślą, że wszystko załatwi liczba powołanych. Nie ma chyba niczego równie waznego w czasie wojny niż motywacja. Ilu rosjan będzie chciała za putina ginąć. Poza tym trzeba ich przygotować, a okazała ta wojna, że całe mnóstwo słów o wielkości rosji to tylko słowa na papierze. No wygląda to tak: Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:21 Każdy powinien również zdać sobie sprawę, że jeżeli ruska dzicz zaczyna okrążać Polskę z różnych kierunków to po coś to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:24 Czytałam, że na niezależonym portalu Mediazona zhakowano stronę internetową lotniska Pułkowo w Petersburgu. Na portalu zamieszczono hasła przeciwko ogłoszonej tego dnia w Rosji mobilizacji na wojnę z Ukrainą . I pojawił się napis: ""Szalony starzec idzie va banque, jego stawka to nasze życia!" Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:26 No i pojawiają się już filmiki z protestów w Moskwie- słychać "lubicie nienawidzić" twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1572622621316943874?s=20&t=s5XcP116KkrciAQsMwZwog Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:31 marzeka11 napisała: > Czytałam, że na niezależonym portalu Mediazona zhakowano stronę internetową lot > niska Pułkowo w Petersburgu. Na portalu zamieszczono hasła przeciwko ogłoszonej > tego dnia w Rosji mobilizacji na wojnę z Ukrainą . I pojawił się napis: ""Szal > ony starzec idzie va banque, jego stawka to nasze życia!" Refleks mają, nie ma co. Pół roku mordowania ludzi, niszczenia miast, infrastruktury i Putin był eeeeeksttra, bo znowu będziemy mocarstwem. Ale jak nagle okazuje się, że trzeba iść na front to już nie jest taki fajny... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:36 No opóźniony, bo dotychczas, jak patrzy się na mordujących Ukraińców w Buczy, to do wojska ściągali z mniejszości etnicznych i ich śmierć na wojnie ich nie ruszała, teraz sami mogą poczuć i zostać armatnim męchem. Poza tym czytałam o zapaści demograficznej w rosji- to dopiero jak na tak wielki kraj problem, do tego wielka śmiertelność chłopów zachlanych na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:18 A może ty powiesz, z czym Putin ruszy przeciw Polsce i NATO? Spróbuj, może się dowiemy czegoś, co radykalnie zmieni zdanie na temat możliwości "drugiej armii świata". Dodam, że o drugiej armii mówi się od niedawna, wcześniej zastanawiano się, która armia silniejsza - rosyjska czy amerykańska. I na ogół w popularnych porównaniach wskazywano rosyjską. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:43 A teraz sie okazuje, ze dupa a nie armia. Pół śiwata (a przynajmniej cała EU) bała sie tej jego mitycznej armii, tego wyposarzenia, wyszkolonego wojska i co? I gówno. Ruskie gówno. Wiec nie strasz, nie strasz Putinem...bo się zesrasz. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 16:10 Daruję sobie uwagi na temat srania, niech to będzie twoja specjalność. Ale powiedz, w którym miejscu straszę armią Putina. Czy wtedy gdy mówię, że nie ma czym Polski atakować, bo zużył już większość broni, amunicji itd., a nowych w potrzebnej ilości nie jest w stanie kupić ani wyprodukować? Chyba daruję sobie w tej chwili uwagi na twój temat, pitupitu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:57 No dokładnie. I zdecydowanie lepiej jest pomagać armii ukraińskiej w walce z ruskiemi niż własnej polskiej. I lepiej pomagać ukraińskim rodzinom w PL, bo tam si ę tłuką też za naszą wolność. Nawet jeżeli wschodnia flanka przesunie się po tym wszystkim na terenu Ukrainy i nasze wosjka z wosjami nato tam bedą stacjonować tym lepiej dla nas Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:13 A ty umiesz powiedzieć, z czym Putin pójdzie przeciw Polsce i NATO, kiedy nie może wyprodukować nawet 20 samolotów rocznie. Podobnie z czołgami, rakietami, elektroniką, jedno i to samo miejsce na Ukrainie ros. satelity widzą raz na 16 dni, kiedy amerykańskie mają zdjęcia w czasie rzeczywistym? Jesteś rzecznikiem urojonej wielkości rosarmii? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:23 Wystarczy że ostrzela rakietami okolice Suwałek. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:37 I co, w ten sposób podbije Polskę? Prędzej straci Obwód Kaliningradzki, tam w ogóle nie ma oddziałów liniowych (poza ochroną Iskanderów, nie wiadomo, czy one są tam wciąż jeszcze). Przy czym Iskandery w Obwodzie Kaliningradzkim to na Berlin, Niemcy to dobrze wiedzą). Rakiety na Polskę mają być z Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:44 I co zrobi?? Juz pomijam, ze Ukrainy tylko czeka az jakas ruska rakieta trafi na teren Nato.... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:53 Hanusina! Ty mi zabierasz fuche Baby Wangi bo straszysz! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:16 Ja nie straszę. Czytać ze zrozumieniem w jezyku ojczystym już nie umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:50 Pierwsza myśl - sarkastycznie: "powodzenia!". Ruscy nie mogą zawodowego wojska zmobilizować a liczą na chęć cywili na posadę mięsa armatniego? Liczę na bunt. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:55 evening.vibes napisała: > Liczę na bunt. Bunt to może za wiele ale bierny opór na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:01 Podobnie. Żeby walczyć trzeba mieć kim i czym, a co im zostało, mięso armatnie pozbawione chęci walki i z zerowym morale? W to że Putin chowa cudowną nowoczesną broń i tylko czeka żeby ją wyjąć, to sorry, ale nie wierzę. Typowe, nerwowe ruchy, bo już sami nie wiedzą co robić, podobnie jak ze straszeniem bronią jądrową - miota się z bezsilności. Bałam się na początku wojny, teraz już mnie tylko dobija, że jeszcze tyle niepotrzebnego zniszczenia i śmierci zanim Rosja nieuchronnie padnie na ryj Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:23 Nie tyle bunt z walkami wewnątrz Rosji, co rozkład państwa. Ale rozkład jest Rosji pisany od dawna, wojna może na jakiś czas go zahamować (przykręcenie śruby), później w sytuacji braku zwycięstwa przyśpieszyć i pogłębić. Już dziś w odległych częściach Rosji mówi się głośno, że ich bogactwa naturalne są grabione przez Moskwę. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:51 Boję się, że ta wojna się rozprzestrzeni na caly świat. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:17 Jesli Zachod nie przestanie tego co robi to owszem, jest spore ryzyko ze tak sie stanie. Moze wlasnie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:27 A zachod co robi? Nie zauważyłaś, kto jest agresorem i kto zaatakował suwerenne państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 [...] 21.09.22, 19:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:50 Tak, tak wiemy. Mieszkasz daleko i Ci nic nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:57 To, co piszesz, jest obrzydliwe. Gdyby to się działo w Twoim kraju, to wrzeszczałabyś najgłośniej o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:21 Tak, tak, "szczekanie od drzwiami Rosji" już było, to retoryka Watykanu. Dobiłaś właśnie do tutejszych kopiejkowych trolli typu kloi i alicjacośtam. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:07 Ty masz naprawdę ze mną problem. Zacytuj coś dla przykładu latarno. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:34 kloi0505 napisał(a): > Ty masz naprawdę ze mną problem. Zacytuj coś dla przykładu latarno. Tak, mam problem z ruskimi onucami na forum, powinno się was banować na stałe: ciebie, demono, apallosę, alicjęmagdalenę. Aż trudno zacytować, bo szybko was wycinają, ale proszę, specjalnie dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 11:26 latarnia_umarlych napisał(a): > kloi0505 napisał(a): > > > Ty masz naprawdę ze mną problem. Zacytuj coś dla przykładu latarno. > > Tak, mam problem z ruskimi onucami na forum, powinno się was banować na stałe: > ciebie, demono, apallosę, alicjęmagdalenę. Rany kota, a to wszystko antyszczepy były🤦♀️ > > Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:24 > szczekanie prowakacyjne Zachodu Zamilcz. Szczekanie Zachodu, drażnienie Rosji, znamy tę retorykę. Nie wystawia ci ona dobrego świadectwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:53 Dla najmy Ukraina to nieszczególnie suwerenne państwo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:33 Ona chyba uważa że ZSRR nadal istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:49 g.r.uuu napisała: > Ona chyba uważa że ZSRR nadal istnieje Tak, uważa również że Polska była w ZSRR... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:52 Dokladniem i mowil to jeszcze jesienia 2021 kiedy bredzil ze granice maja wygladac tak nak na poczatku lat 90tych.... Czyli Polska nie w NATO i pod ruskimi wplywami . Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:08 g.r.uuu, czy dziewczyny z twojej ukraińskiej rodziny są też tak chętne do walki i też tak podżegają swoich synów do walki o Krym? czy może same w końcu dostaną powołanie i pójdą walczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:40 Z moich znajomych Ukrainek kilka dostało wezwania i bez kombinacji spakowały się i pojechały. O co bym większosci Polek nie podejrzewała w analogicznej sytuacji. Rozumiejąc niechęć. Faceci tych kobiet wszyscy w Ukrainie, w tym tacy, którzy wyjechali z Polski po rozpoczęciu wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:45 Super! Mam nadzieję, że w obliczu ruskiej mobilizacji, Ukraina zwiększy w pierwszej kolejności zaciąg wśród miłośniczek wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:18 Ukraina nie ma problemu z liczebnością chetnych do walki w obronie atakowanej ojczyzny. I nie są to milośnicy wojny a pokoju w suwerennym państwie. Miłośnicy wojny z Rosji własnie teraz lecą na nią biegiem, łamiąc rece i nogi, w drodze do punktow moblizacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:47 No być może: ja znam z kolei 2 ukraińskich informatyków, którzy nie wrócili: - jeden od lat jest w Polsce, w mojej byłej firmie - a drugi zwiał za łapówkę do Polski a potem do Irlandii Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:19 Absolutnie wszystkie dziewczyny z mojej ukraińskiej rodziny są już od dawna na froncie. Zaczyna mi się to podobać - posiadanie wymyślonej rodziny daje więcej możliwości niż posiadanie wymyślonego przyjaciela Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:54 fajnie by było, niestety po twych wypowiedziach sprzed pół roku, mam jednak pewność ze raczej grzeją tyłki w Polce Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:30 Lepiej wiem, co robi moja niewidzialna rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:59 Oj tam. W Niemczech też ich na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:56 Czyli co? Mamy się poddać i być ruską gubernią? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 [...] 21.09.22, 20:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:04 A Ty jesteś na tyle ograniczona, że nie rozumiesz, że na Ukrainie się nie skończy? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:39 A to już puste gadanie, bo właśnie teraz potencjał Rosji - gospodarczy, naukowy, technologiczny, cywilizacyjny, militarny - sypie się i cofa o dziesięciolecia, tak gdzieś pół wieku w stosunku do Zachodu (wcześniejsze możliwości utracone, zaczynać trzeba od stanu z lat 70.-80., a potencjał przemysłowy niewielki, wcześniejszy sowiecki też utracony). Skołkowo, które miało być wylęgarnią technologii, stało się niewypałem. Tam nie tworzy i nie wdraża się stamtąd praktycznie nic, bo z wielu powodów, poza nielicznymi wyjątkami, głównie nierynkowymi w kompleksie wojskowo-przemysłowym, przemysł nie ma możliwości zaawansowanych technologicznie wdrożeń. Zresztą podobnie było pod Sowietami, instytuty były na poziomie światowym, ale szeroko pojęty niedoinwestowany przemysł nie był w stanie przejmować i wdrażać najnowszych technologii. Teraz też i dlatego w ub. 2021 roku wyprodukowali 1 samolot niby V generacji Su-57 (i jeden stracili w katastrofie) i ani jednego czołgu Armata, podobnie Sarmat to też gadanie (w jednostkach miał być 5 lat temu, czy wcześniej), na razie jeden start rakiety (bez uzbrojenia, o którym nie wiadomo, czy jest w realu). Rosjanie piszą, że wszystko ukradł leszab czy jakaś stonka marnotrawna zjadła. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:52 Tak jak tej rakiety z napędem jądrowym. Nadal szukają ochotników do obsługi jak pochowali poprzednich w ołowianych trumnach... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:08 A pamiętasz co Putin mówił o Polsce? Że NATO ma się wycofać z Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:43 Tak, pamiętam. Mówił też, że parada w Kijowie będzie w ciągu 2-3 dni. Pochód wojsk rosyjskich został zatrzymany jeszcze przed otrzymanie wielkiej pomocy z Zachodu. Oczywiście, własnych środków wystarczyłoby na kilka dni oporu, ale opór był skuteczny. Putin nie jest wiarygodny, ros. propaganda też nie. A np. Striełkow rzetelnie i trafnie oceniał możliości rosyjskie i ukraińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:53 Gdyby padła Ukraina to Polska będzie następna. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:19 tanebo001 napisał: > Gdyby padła Ukraina to Polska będzie następna. Raczej państwa bałtyckie ale nie ma to większego znaczenia bo to i tak będzie III wojna światowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:26 A to jest dobre, syna Pieskowa, rzecznika Kremla nabrali- zadzwonili, że z komisji i pytają, dlaczego nie stawił się na komisji, by "walczyć" twitter.com/wartranslated/status/1572608312298053632?s=20&t=08g9YEuUUxKHGDUCBUz46A Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:43 A czym by atakował Polskę, kiedy wszystko co ma mniej niż pół wieku, kończy się, a ros. przemysł produkuje amunicję na ok. miesiąc walk na Ukrainie. Zresztą, niedługo może i tego wystarczy, bo kończy się artyleria, a nowej masowej produkcji nie ma. Czołgów robili ostatnio nowych ok. 30 szt. rocznie, tak akurat na tydzień poważnych walk. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:26 tanebo001 napisał: > Gdyby padła Ukraina to Polska będzie następna. > Takie grozby brzmialy powaznie w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:57 Chyba jednak nie. W każdym razie ja tego się nie obawiałem. Czym? Kilka lat temu Amerykanie robili porównanie wartości bojowej samolotów V pokolenia (F22 i F35) i samolotów IV pokolenia. Porównanie zawierało jakieś ograniczenia, nie pamiętam jakie, ale wyniki były z grubsza takie: w walce w której samoloty V pokolenia mogą wykorzystać swoją "niewidzialność" (czyli nie w bliskim boju w warunkach widzialności, przy użyciu karabinów i działek) jeden samolot V pokolenia niszczy ponad 15 samolotów wcześniejszych generacji. Najnowocześniejszy rosyjski samolot myśliwski i wielozadaniowy to Su-35. Su-57 jest 10 szt. i choć zapowiedzi szumne, w przewidywalnej przyszłości więcej raczej nie będzie, pomimo zamówienia chyba 76 szt. z terminem wykonania chyba 2028. Nie będzie ich, no chyba że wypatroszone z zaawansowanego wyposażenia, tak jak Łady i podobne, ale to już poziom sprzed, powiedzmy, 30 lat. Dodajmy, że najtrudniejszej części samolotu, silnika w docelowej wersji, Rosjanie nie zdołali wyprodukować, przyczyną są zapóźnienia materiałowe oceniane przez ich ekspertów na ok. 30 lat (nadal nie osiągnięto poziomu Raptora sprzed 30 lat). Kilka lat temu Rosjanie przyznawali, że do ok. 2028 roku będą ten samolot udoskonalać i eliminować błędy, a produkcję rozpoczną dopiero po tym czasie. I to przed ostatnimi sankcjami, które do zaawansowanych technologii pozbawiają ich dostępu w ogóle. W warunkach bez porównania lepszych w 2021 byli w stanie wyprodukować 1 (słownie: jeden) Su-57, do tego, ogólnie rzecz biorąc, w minionym roku potencjał przemysłu wojskowego oraz siła rosarmii osiągnęły swoje maksimum. Zamiast tego mówią "co tam piąte pokolenie, my już pracujemy nad szóstym!". Tu: forum.gazeta.pl/forum/w,28,162526783,162526783,Kolejnaafera_agentury_PiS_tymrazem_Obw_Kaliningrad.html jest jakaś próba omówienia rozwoju sytuacji i stanu rosarmii w najbliższych latach. Znaczy, nie myślałem, że Putin dokona agresji na NATO, to był zabieg literacki, bośmy się tak z kolegą z forum umówili. Na wojnę z USA Rosja wszystkiego ma wiele za mało, NATO jest poza jej zasięgiem teraz i zawsze. Znaczy, spróbować można, ale skutki mogą być opłakane, wszystko zależy od determinacji USA. Ale że w tym czasie potęga rosarmii osiągnie maksimum, później będzie zmniejszać się. Do prowadzenia wojny na dużą skalę nie mają nic. Karabinów niecałe 900 tys. deklarowali niedawno (kilkadziesiąt tysięcy pewnie już ubyło). A wśród nich karabiny maszynowe z II i zwykłe sprzed I wojny światowej (takie wydają mobilizowanym żołnierzom zbuntowanym Donbasie i Ługańsku). Zobaczymy, jak ten milion rezerwistów będą wyposażać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:54 Ale tez napadl i urzadzil rzez na Ukrainie. Nie bagatelizowalabym tego psychopaty. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 20:06 Oczywiście, bagatelizować nie wolno. Ale jego możliwości są mocno ograniczone, na już z powodu wyczerpywania się zapasów (ocenia się, że wszystkiego wystarczy nie dłużej niż do wiosny), a na dłuższą metę przede wszystkim z powodu braku utraconego potencjału technologicznego i przemysłowego. Oni współczesnej obrabiarki (tokarki, frezarki, tym bardziej centrum obróbczego) wyprodukować nie są w stanie. A w końcu komuny zbliżali się do poziomu światowego, zaprzepaścili wszystko i tego z rynkiem 150 mln ludzi nie odrobią. Dlatego tak bardzo chcieli się rozszerzać do minimum 300 milionów (moim zdaniem i tego mało, i ani UE, ani USA nie są samowystarczalne, dopiero razem). Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 20:22 buldog2 napisał: Dlatego tak bardzo chcieli się > rozszerzać do minimum 300 milionów (moim zdaniem i tego mało, i ani UE, ani US > A nie są samowystarczalne, dopiero razem). > > 300 mln? To chyba gdyby doszli do Łaby... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 09:47 To miał być wspólny rynek różnych państw. Stąd pomysł na BRIC, BRICS. Ale Brazylia padła gospodarczo, Indie i Chiny przestały traktować Rosję jako partnera, a już Republika Południowej Afryki, sam nie wiem czy to można na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:47 ritual2019 napisał(a): > Jesli Zachod nie przestanie tego co robi to owszem, jest spore ryzyko ze tak si > e stanie. Moze wlasnie o to chodzi. No ale o co chodzi?? Przecież w lutym glosilas, że oczywiste jest że Ukraina upadnie w ciągu paru dni...Nie upadła jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:07 OJP cenzura w temacie Ukrainy 🤣🤣🤣 zenujace Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:17 Ale to już przecież ustaliliśmy, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia a my siedzimy w zupełnie innym miejscu niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:23 Żenująca jesteś przede wszystkim Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:35 Proponuję zbiórkę forumową. Na słownik języka polskiego dla najmy. Biedna nie zna znaczenia słowa "żenujący" a to już kolejne słowo, którego nie zna w języku ojczystym. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 14:52 bo najma językiem polskim, tak jak i Polską, się brzydzi siedzi na tym forum tylko po to, żeby nam pokazać, w jakim to my gównie siedzimy, a ona w raju Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:51 Nie. Siedzi na tym forum żeby siebie przekonać, że zrobiła dobrze i ma wspaniałe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:58 Cenzura nie jest w temacie Ukrainy, dziubku. Cenzura dotyczy twoich bezmyślnych wypowiedzi, będących doskonałymi kopiami ruskiego przekazu, który jest bardzo dobrze w Polsce znany. Pooglądaj sobie dokumentację z odkrywania masowych grobów i wykopywania zmasakrowanych zwłok dzieci, a potem zamilknij na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:42 sumire napisała: > Cenzura nie jest w temacie Ukrainy, dziubku. > Pooglądaj sobie dokume > ntację z odkrywania masowych grobów i wykopywania zmasakrowanych zwłok dzieci, Ten kto nie lubi cenzury, ten popiera zabijanie dzieci! 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 16:27 Ty dramatik coraz bardziej schodzisz na psy. Wybierasz sobie pojedyncze zdania z całej logicznej wypowiedzi, sklejasz cos nowego i odpowiadasz na to, co NIE zostało napisane. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 16:37 Przecież to zawsze tak było. To kretyn z ogromnymi brakami w logice i erystyce, które próbuje nerwowo nadrabiać, a jak mu nie wychodzi, to zaczyna pieprzyć o kucharach i babach z magla. To nigdy nie było nic innego niż dno. I nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 17:33 sumire napisała: > To kretyn z ogromnymi brakami w logice i erystyce Nie zniżam się do erystyki, a u ciebie nawet erystyka kuleje. Propaganda jak z TVP "kto nie chce zamordyzmu i cenzury, ten tymi własnymi ręcami seniorów i dzieci morduje". Popracujta tam nad skryptem, bo to co pchacie do internetów łykają tylko ociężali umysłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 17:29 iwles napisała: > odpowiadasz na to, co NIE zostało napisane. A co, może nie macie beki z princesowej, która straszy kolejną kilkumilionową falą uchodżców i brakami żywności, podczas gdy same dajecie się straszyć bombami? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 17:46 Princesowa to żalosna jest a nie skuteczna w straszeniu. Teraz pewnie wannę plynu Lugola zabezpiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:01 gama2003 napisała: > Princesowa to żalosna jest a nie skuteczna w straszeniu. Ci, co was straszą bombami, też są żałośni. Tak jak wy, co się dajcie na to nabierać. Własnemu dziecku od ust odejmiecie dla Ukrainy i naprawdę, mniej żałosny jest cukier i mąka za listwami Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:07 Co za bzdury. Kto straszy bombami ? Nikt dzieciom nie odbiera, to nie rosja, gdzie garsć cebuli musi nasycić rodzinę. Nie bój ruskiej żaby i dzieci nakarmię i Ukraińców. Zresztą wszyscy których znam pracują i sami się nakarmią. Nauczeni że od chleba po sedes sami muszą zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:22 Coś w tym jest, wszyscy Ukraińcy, których znam juz pracują, poza dwiema matkanmi niemowlaków, ale tam ktoś inny w rodzinie pracuje. Oni nie chcą być na naszym utrzymaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:25 Ale przekaz jest, naszym bombelkom odbierajo ! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:30 Od ust to odejmuje twojemu dziecku jego tatuś, nasze się mają dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:43 g.r.uuu napisała: > Od ust to odejmuje twojemu dziecku jego tatuś, nasze się mają dobrze Celny strzał, milordzie! 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 19:28 Jakiej cenzury? Święte prawo własności - właściciel portalu decyduje. Masz prawo nie pięć tortów na śluby gejowskie, masz prawo nie publikować pewnych wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 14:53 Jakoś mnie to przestraszyło i mam ponure myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:08 I bardzo dobrze. Ci, którzy do tej pory skutecznie wypierali lub kibicowali zobaczą na własnej skórze, skórze swoich synów, wnuków itd. jaka to operacja specjalna. Żadne próby przebicia się do nich z informacjami nie były skuteczne a teraz spłynie na nich rozeznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:10 Sądzisz, że synowie moskiewskich i petersburskich elit pójdą do tankow i w okopy? To dla tych, którzy nie są w stanie albo nie zdążą dać łapówek. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:11 Nie wiem skąd wywnioskowałaś że tak sądzę i skąd pomysł że mówię o elitach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:00 w moskwie i petersburgu mieszka łącznie pewnie z 20 mln osób - nie wszyscy to dzieci nomenklatury ale dużo z nich popierało zbrodniarza za dobry standard życia w tych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:35 Ale wiesz, elita to maks. 1% mieszkańców Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 10:56 droch napisał: > Ale wiesz, elita to maks. 1% mieszkańców Rosji... jakiś czas temu było w moskwie milion milionerów - nie wiem jak dziś Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 11:16 bywalec.hoteli napisał: > jakiś czas temu było w moskwie milion milionerów - nie wiem jak dziś Bywalec, co ty pierdzielisz. Ponad 15 tys. milionerów opuści w tym roku Rosję. To 15 proc. najzamożniejszych mieszkańców tego kraju. No jakby nie liczyć, to wychodzi ok. 100.000 na cały kraj. Chyba ze ty liczysz te miliony w rublach? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uuu Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:30 Taaa, co 12 mieszkaniec Moskwy był milionerem Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:01 Nikt nie mowi o elitach. Ale juz mieszczanstwo w wiekszych miast tak. Jak na wojnę jechali mało rozgarnięci chłopsy z Syberii to ruska klasa średnia miała to w dupie. Jak na wojne ma jechać wychuchany, doinwestowany jedyny synek Dmitrij to taką Galine krew zaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:42 Swoją drogą widać, że całość była zaplanowana i przemyślana (czy rozsądna to już inna kwestia) - do rezerwistów już trafiają powołania a te przecież trzeba było podrukować i powysyłać, nie mówiąc już o przygotowaniu spisów poborowych. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:47 Niczego nowego nie zaplanowali ani nie przemyślali. Plany mobilizacyjne są aktualizowane od zawsze, także w czasie pokoju. Tylko po nie sięgnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:50 Że za rok Rosji nie będzie. Po pierwsze Ukraina to spory kraj. Nie da się jej podbić trzystutysięczną armią. Co najwyżej zahamują ukraińską ofensywę. Po drugie nawet w to wątpię. Nie wystarczy żołnierza ubrać w mundur i wskazać mu kierunku na zachód. Trzeba go uzbroić. A z tym kiepsko. Po drugie - sytuacja zmieni się gdy zaczną do Moskwy i Petersburga wracać trumny. Będzie jak w 1917 - jakiś strajk, stłumiona demonstracja i wierchuszka skończy jak car - w jakiejś piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:29 Jak patrze na to co sie dzieje w Rosji, widze rok 1917. Toczka w toczke. Biore podrecznik do historii i juz widze spiewajacego Putina: wsiasc do pociagu byyylejakiego... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:52 sueellen napisała: > Jak patrze na to co sie dzieje w Rosji, widze rok 1917. Toczka w toczke. rili? To skąd przyjedzie lenin-bis? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:13 A myślisz że po Putinie lepszy nastanie? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:43 sueellen napisała: > A myślisz że po Putinie lepszy nastanie? czy ja się pytałam o putina? Pytam, kto będzie leninem-bis. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:57 Tanebo mylisz sie bo ty zakladasz ze Putin bedzie uzywal takich samych metod jak dotad. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 15:54 W tym przypadku ogłoszenie mobilizacji to oznaka słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:49 Nie widzę tego tak. Oznaka realizmu. A realizm w Rosji jest niebezpieczny dla przeciwników. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:32 Realizm w tym przypadku jest przyznaniem się do porażki. Bo miało być tak pięknie i wszyscy mieli ochotniczo bronić mateczki Rosji. A tu uj bombki strzelił i trzeba "ochotników" wcielać siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:05 Pierwsza myśl nowa fala uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:53 lalkaika napisała: > Pierwsza myśl nowa fala uchodźców. Skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:42 Do Turcji, Serbiii czy Gruzji . Niech jadą na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf [...] 21.09.22, 22:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:43 Na razie to zamiast mobilizacji jest zwiewanie z rosji na szybkiego: tu granica rusko-gruzińska: twitter.com/KShoshiashvili/status/1572653051433086978?s=20&t=ovnk5EXhRzCl0ARcoOS4Mg Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:52 Hanusi za to co robiła dla uchodźców to możesz buty czyścić. Wstrętny wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf [...] 21.09.22, 22:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:02 Jakie wstrętne ? Że onucę w Tobie widzę ? Jak pół forum już ? Stylizacja na paranoiczkę wojenną nie wyszła ci kompletnie, troliku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf [...] 21.09.22, 23:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:04 eGrażyno ? Dobre sobie 😀 Pisz pisz. Coraz bardziej się odslaniasz, już nikt chyba nie ma wątpliwości do ktorej bramki grasz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:57 Gama z toba jest cos powaznie nie tak. Ale to twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:16 gama2003 napisała: > eGrażyno ? > Dobre sobie 😀 > Pisz pisz. Coraz bardziej się odslaniasz, już nikt chyba nie ma wątpliwości do > ktorej bramki grasz. Ona ma duzo racji w tyum, co pisze. Gdyby to ode mnie zależało, wysłałabym na pierwszą linię frontu każdego zwolennika wojny z Rosją. Tu takich osób nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:22 a ty, demono2004, jesteś zwolennikiem czego...? Poddania się Putinowi? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:24 demono2004 napisała: > gama2003 napisała: > > > eGrażyno ? > > Dobre sobie 😀 > > Pisz pisz. Coraz bardziej się odslaniasz, już nikt chyba nie ma wątpliwoś > ci do > > ktorej bramki grasz. > > > > Ona ma duzo racji w tyum, co pisze. > Gdyby to ode mnie zależało, wysłałabym na pierwszą linię frontu każdego zwolenn > ika wojny z Rosją. Tu takich osób nie brakuje. Tu nie ma zwolenników wojny z Rosją, są zwolennicy tego, żeby Rosja zabrała wojska z terenu suwerennego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:05 Nie dziwi mnie, ze macie jedno zdanie. Tyle, że mylisz pojęcia. A raczej piszesz z tezą wiadomą. Gdyby rosja wojny nie zaczęła to nikt by z nią nie walczył zbrojnie. I zwolennik wojny z tym terrorystycznym krajem, do tego wojny nie na terenie rosji, co jest kluczowe w tym temacie to ktoś kto chce pokoju i suwerenności dla kazdego państwa. Zwolennik wolności dla Ukrainy. Kto nie chce wojny, nie zaczyna jej. Ale ty to wszystko doskonale wiesz, nie w roli sprawiedliwego tu jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:36 gama2003 napisała: > eGrażyno ? > Dobre sobie 😀 > Pisz pisz. Coraz bardziej się odslaniasz, już nikt chyba nie ma wątpliwości do > ktorej bramki grasz. Co tam było? Princess onucuje? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:57 No własnie nie wiem. Jakieś przytyki w moją stronę a mnie omineły. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:00 A wycięto ? Onucowała jednym głosem z taniuszką. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:19 Myślę, że to objaw gonienia w piętkę i że Putin straci władzę na skutek wewnętrznych rozgrywek. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:21 Myślę, że to niewiele zmieni. Jak nie będzie potrzebny, to go usuną w taki czy inny sposób. Znajdą nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:19 Teoretycznie ta mobilizacja dotyczyć ma osób po szkoleniach wojskowych i byłych żołnierzy kontraktowych. To nie jest mięso armatnie ani przypadkowa zbieranina. Jakaś częś tych poborowych doskonale wie, co to jest wojna i walka, gwałty, mordy i tortury. Specjaliści twierdzą, że może być problem z poborem, ale po prostu do wojska wciągani są zbyt biedni i zbyt etniczni, po prostu. Gubernatorzy odpowiadają za zaciąg - mają dostarczyc określoną ilość poborowych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:24 Jakaś część tych poborowych wie, co to wojna i jak karabin trzymać, pelna zgoda, natomiast zerowa część tych poborowych chce sie znaleźć na froncie. Kto chciał walczyc z pobudek dowolnych, skuszony czy to wzmożeniem proputinowsko imperialnym, czy kasą, mógł to zrobić przez ostatnie 7 miesięcy bez żadnego problemu. Ci moblizowani teraz mieli zdecydowanie inne plany na najbliższe miesiące, ciekawe ilu z nich stawi sie przed komisja z wszystkimi calymi kończynami i ze zdrową głową. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:56 W Rosji jest wiele stanowisk, dziedzin, gdzie wymaga się odbycia szkolenia wojskowego, i ludzie odbywają te szkolenia w błogim przeświadczeniu, że to tylko pro forma. Teoretycznie rezerwistami są liczni urzędnicy, petersbursko-moskiewscy mieszczanie, wychuchani i zamożni, którzy nijak nie zgodzą się na swój udział w wojnie i obruszą się na taki scenariusz. Do tej pory rosyjskie warstwy wyzsze milczały, bo ta wojna była robiona, jak słusznie zauważasz, wygłodniałymi ochotnikami z zapóźnionych cywilizacyjnie republik albo z patologii. Szła biedota i rabowała mikrofalówki. Teraz miałyby iść rosyjskie drogocenne bombelki - na ogół jedyni synowie rodzin, doinwestowani, z wysoką samooceną i przyzwyczajeniem do wygodnego życia. Moim zdaniem, nie pójdą. Najpierw będą się migać, a wreszcie bardziej gremialnie się zbuntują i będzie po Putinie. Nawet pro-putinowski dziadzio, który w maju przebiera się w czapkę z czerwoną gwiazdą, będzie gotów obalać władzę w obronie jedynego wnusia. Mam przynajmniej taką nadzieję. Poza tym Putin niezdrów jest i coraz bardziej to widać. Rosja nie poważa słabości, choroby. Darwinizm przeciw Putinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 17:49 > Moim zdaniem, nie pójdą. Najpierw będą się migać, a wreszcie bardziej gremialnie się zbuntują To Rosja. Buntu nie będzie, tylko duże łapówki. > Poza tym Putin niezdrów jest i coraz bardziej to widać. Putin ma opiekę medyczną, o której żadna z nas nie może pomarzyć. Czy ma raka, czy inne licho go bierze, mogą mu przedłużyć życie o miesiące, może lata. Wystarczy by namieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:09 Może obie mamy rację i po prostu upadek będzie bardzo powolny. Będą się migać, dawać łapówki. Łapówki mają to do siebie, że z czasem muszą być coraz większe. Coraz częściej kogoś jednak nie będzie stać. Bunt będzie powoli narastał, aż wywali, ale nie od razu. Co do żywotności Putina, to owszem, może pociągnąć, ale ta choroba niszczy jego wizerunek, a czysto fizyczna sprawność i moc ceni się w Rosji jako atrybut wodza w boju. Cherlak nie będzie przekonujący wzywając na bój. Zauważ, że Stalin z całym swym wstrętnym oczywiście charakterem, fizycznie był okazały, zdrowy, epatujący siłą i mocą. On poprowadził, ale czy poprowadzi chromający, niski, chudo-napuchnięty gość, który w dodatku ma widoczne już niepowodzenia?... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:00 Warstwy wyższe w ogóle nie są zagrożone poborem. Ale już inteligencja z wielkich miast - tak. Pobór może omijać Sadowoje Kolco (tę część Moskwy, która wewnątrz tej obwodnicy), kawałki Petersburga. Tam to oddzielna sytuacja, w Petersburgu od początku publicznie lży się wojnę, Petersburg jest prawdziwie europejski i od początku komuny każda władza centralna go nienawidzi, ale to ile będzie? 10, może 15 milionów nie więcej. Cała Moskwa to 20 mln, Petersburg - 5, zostaje ponad 100 milionów. Ich mobilizacja nie ominie, w tym inteligencji stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:37 Jak mamusie prostych chłopaków zza Uralu dostaną swoich synków w trumnach, to już tak Putina kochać nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 18:50 cosmetic.wipes napisała: > Jak mamusie prostych chłopaków zza Uralu dostaną swoich synków w trumnach, to j > uż tak Putina kochać nie będą. To nie będą tylko chłopaki zza Uralu, w tajnych punktach jest informacja o tym, że to ma być nawet milion ludzi z poboru. Oni nie są w stanie sensownie wyposażyć nawet 100 tysięcy regularnej armii, więc gdzie możliwości na 1,2 mln luda na froncie? Ukraińcy dostaną, co będą chcieli. Nas w Unii jest prawie 450 milionów, zawsze ktoś pomoże, mamy pieniądze, mamy możliwości produkcyjne, mamy technologie. Nie widzę szans rosyjskiego żołnierzy w konfrontacji z ukraińskim wojskiem, chociaż po obu stronach zginie wielu, kompletnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:33 > To nie będą tylko chłopaki zza Uralu, w tajnych punktach jest informacja o tym, że to ma być nawet milion ludzi z poboru. Podobno w zachodniej Rosji jako pierwsi powoływani są mężczyźni, którzy wcześniej byli zatrzymani na antywojennych protestach. M.in. dziennikarze, nauczyciele, studenci. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:35 Nooo. Ich motywacja do walki będzie wielka... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:16 Oni będą wysyłani na śmierć w rozpoznaniu walką (tak jak mieszkańcy Donbasu i Ługańska już są wysyłani przez oddziały rosyjskie). Dzięki temu w sposób chwalebny władze będą oczyszczać Rosję z elementów wywrotowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:35 Jasne. Prędzej uciekną nocą albo podczas zamieszania i poddadzą się Ukraińcom. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:51 www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zadzwonili-do-syna-pieskowa-aby-wezwac-go-do-wojska-kuriozalna-odpowiedz/t2vrsnt,79cfc278 Dzieci prominentów na pewno nie pójdą. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:21 Putin ogłasza mobilizację w Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 16:23 Nijak. Zanim przeszkola pierwszych zolniezy minie pol roku. Do lutego - marca bedzie bez zmian, chyba ze wysla na front takich po "poligonie". Bedzie powtorka do tego co bylo pod Kijowem. Dla nas dobrze bo moze to oznaczac bunt w samej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 17:23 Nie wiem jak się sytuacja rozwinie. Dla mnie to dowód, że hurraoptymizm z początku tej wojny był przedwczesny, a marzenia o szybkim zakończeniu to były marzenia raczej zachodniego świata niż Rosji i że sankcje nie zadziałały przynajmniej na razie. Może zadziałają w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:31 Na poczatku wojny to wiekszosc Ukrainie nie dawała wiecej niz 3 tygodnie. Ruskie miały najechąc i masą zdobyć....no coś im nie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:07 Słusznie dawali. Ukraina nie utrzymałaby się dłużej, niż dwa tygodnie, gdyby nie ogromna pomoc USA, w jakimś stopniu GB, a także Polski (Pioruny i usługi logistyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:17 Tak tylko tera zpomyśl jakie my byśmy mieli szanse...nawet ze sprztem z USA i zachodu EU? Prawda jest taka ze po anekcji Krymu Ukrińcy odrobili lekcje i to na 6+. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:27 Prawda jest taka ze po anekcji Krymu Ukrińcy odrobili lekcje i to na 6+. Dokladnie. Wyciągnęli wnioski i po cichu zaczęli się przygotowywać na to ,co nieuchronnie nadchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 07:19 A u nas przez ten czas wojsko ktoś rozpieprzył... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:38 Nie oni, tylko Amerykanie im to zrobili. Oni sami wstrzymali dostawę do jednostek tysiące brytyjskich rakiet przeciwpancernych NLAW, ukrywali je w pierwszych dniach wojny, kiedy sytuacja była dramatyczna, dopiero kiedy protesty z Ukrainy dotarły do USA, Amerykanie zmusili agenturę do "odnalezienia" ich. Wbrew instrukcji były przechowywane w nieogrzewanym magazynie, co doprowadziło do awarii niektórych sztuk na polu walki. Rosjanie byli poinformowaniu o "odnalezieniu" i zbombardowali ten magazyn, na szczęście spóźnili się 2-3 godziny. Ale pomimo amerykańskich (i nie tylko) oskarżeń o agenturalność, Jermak nadal jest szefem kancelarii Zelenskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:26 Mielibyśmy szanse takie jak Ukraina albo większe. Na pewno większe. Bo mamy samoloty (na Ukrainie było kilka sztuk, chyba 1 Su), mieliśmy ok. 700 czołgów (prawie 500 przekazane Ukrainie), pomoc dla nas nie ograniczałaby się chyba niczym, linia frontu (przez Białoruś) krótsza, a artyleria, Himarsy i rakiety do nich byłyby od pierwszych dni walki. Oczywiście zamiast wyczerpywać siły wroga niszcząc w kolejnych liniach obrony jego oddziały i uzbrojenie, stratedzy PIS wybrali strategię, która rzuciłaby siły do walki spotkaniowej i pozwoliłaby zniszczyć je wrogowi, który mógłby wykorzystać swoją przewagę w artylerii krótszego zasięgu itd. Teraz dziwi mnie tylko, że Rosjanie prawie nie wykorzystują bomb paliwowych, o których wiadomo, że je mają. Wychodzi na to, że albo mają ich bardzo niewiele, albo jeszcze wszystko przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:16 Bo wbrew powszechnym przekonaniu na forum, że Zachód nic nie robi, to zrobił bardzo dużo. Inaczej już dawno byłoby po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:15 Oczywiście, że zachód robi ale upewniwszy się, że Ukraina ma wolę walki. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 23:00 Nie tylko wolę walki. Przecież Ukraińcy obronili swoją stolicę nie dzięki Javelinom czy Piorunów. Dostawy ciężkiego sprzętu zaczęły się później. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 19:43 Wtedy, w pierwszych dniach walki, właśnie dzięki nim i dezinformacji Rosjan przez ich własny wywiad. Jeszcze dzięki zatopieniu dróg dojazdowych do Kijowa (poszkodowani nadal nie otrzymali żadnych rekompensat), pomyślnym zatrzymaniu rosyjskiego desantu lotniczego przez żołnierzy SBU. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 21:32 buldog2 napisał: > Wtedy, w pierwszych dniach walki, właśnie dzięki nim i dezinformacji Rosjan prz > ez ich własny wywiad. Oni nie musieli być wprowadzani w błąd. Oni mieli mapy sprzed 30 lat, krążyli po okolicy i nic im nie pasowało, bo Ukraina bardzo się zmieniła przez te lata. Poza tym, pozmieniane były drogowskazy, a ludzie nie chcieli im pomagać, a wtedy jeszcze się nie bali i potrafili zadrwić wprost i nachalnie wypytywać o przyczyny wizyty i pytać, czy nie chcą podwózki do domu? Wiem to od ludzi, którzy tam byli w tym czasie. Co do oceny, kto jest szpiegiem i kto co zrobił, ja bym się na Twoim miejscu wstrzymał z ocenami, ale ja chyba jednak jestem starszy i pamiętam jak tamten system działał, a Rosjanie to bardzo udoskonalili. Jesteśmy zasypywani fałszywkami, ludzie powtarzają je w dobrej wierze, inni w złej. Obejrzałem urywki z Dumy, w dniu, w którym zostały zaostrzone przepisy, więc wtorek albo poniedziałek. Tam też się pojawiła ta rosyjska bomba z Kramatorska z napisem "za dzieci", według deputowanego, napisane tam było "dla dzieci" i bomba poleciała w kierunku Dombasu, oczywiście, wystrzelona przez Ukraińców. I tyle w temacie manipulacji, oni wszystko zrobią, żeby okraść, oszukać, zdobyć teren, porwać ludzi itd. Deputowani, zdają sobie z tego sprawę, że to jest ewidentne świństwo, za które kiedyś bekną, kamera przejeżdżała po twarzach, wszyscy byli okrutnie skupieni i wpatrzeni w monitory, byle nie pokazać emocji. Za grosz im nie wierzę i w te powielane informacje, dlatego czuję pewien niepokój, czytając Twoje wpisy z taką pewnością siebie Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:07 bistian napisał: > Jesteśmy zasypywani fałszywkami > , ludzie powtarzają je w dobrej wierze, inni w złej. I wy też to robicie z buldogiem. "Dyskutujecie" o wojnie, a jedyne co macie, to propagandę jednej strony. Moim zdaniem to jest definicja szaleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:15 tanebo001 napisał: > Której strony? Co za różnica? Obie strony NIE reprezentują interesu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:45 tanebo001 napisał: > Czyli jesteś ruskim trolem A ty jesteś polonofobem, który swój interes utożsamia z interesem swojego kolonizatora, kimkolwiek by nie był. Rok temu chciałeś być landem Niemiec, dziś chcesz być stanem USA bo nie zdajesz sobie sprawy z tego, że istnieje naród polski, który jest zdolny do samostanowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:47 Jak to samostanowienie będzie wyglądać jak w pomysłach kucfederacji to będziemy znowu krajem przywiślańskim... Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 09:27 profes79 napisał: > Jak to samostanowienie będzie wyglądać jak w pomysłach kucfederacji to będziemy > znowu krajem przywiślańskim... Oligarcha w stylu rosyjskim to mokry sen Konfy przecież... Oczywiście z męskimi kcami w roli carów Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:50 A ktoś ci zabrania samostanowienia? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 00:00 tanebo001 napisał: > A ktoś ci zabrania samostanowienia? Głupio pytasz, kukoldzie. Naród polski jest opresjonowany, sekowany i cenzurowany na swoich ziemiach, bo nie ma władzy. A ty z innymi bezjajecznymi uważasz, że Polacy nie powinni mieć państwa, bo nie potrafią go mieć i dlatego lubisz służyć wszystkim kolonizatorom, którzy świecą ci paciorkami. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 00:03 Mylisz swoje poglądy z racją. Państwo powinno reprezentować poglądy wszystkich. Od liberałów do konserwatystów. Sęk w tym że część ludzi w tym ty uważa że powinno reprezentować tylko ich poglądy. A jak mają żyć ci którzy mają odmienne poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 00:12 Naród polski stanowi o sobie od 1989 roku. Postanowił m.in. przystąpić do NATO i przystąpić do Unii Europejskiej. Z przynależności do obu Naród polski jest bardzo zadowolony i to pomimo wieloletniej propagandy antyunijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 09:18 irma223 napisała: > Naród polski stanowi o sobie od 1989 roku. Postanowił m.in. przystąpić do NATO > i przystąpić do Unii Europejskiej. > Z przynależności do obu Naród polski jest bardzo zadowolony i to pomimo wielole > tniej propagandy antyunijnej. Przypomnijmy, że kucówna Dramatik jak tylko jej pasowało pobiegła do sadu płakać, że ją bank oszukał powołując się na... PRAWO UE Tyle z pitolenia o 'samostanowieniu'. Samostanowiła kredyt w CHF ale jakoś w tym samostanowieniu trwać nie chciała Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 09:22 Po tej jego wpadeczce z denazyfikacją nie jestem pewna czy w ogóle jest jakiś kredyt w CHF. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 09:26 milva24 napisała: > Po tej jego wpadeczce z denazyfikacją nie jestem pewna czy w ogóle jest jakiś k > redyt w CHF. Ależ to się pięknie wpisuje to prawacką 'wyjątkową sytuację' Plebs ma dotrzymywać umów (wolność zawierania umów) a Piepusi należy się ochrona UE! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:04 evening.vibes napisała: > Plebs ma dotrzy > mywać umów (wolność zawierania umów) a Piepusi należy się ochrona UE! Co ty bredzisz? Gdzie kiedykolwiek wyraziłam opinię a`la Balcerowicz czy Gwiazdowski, że umów należy dotrzymywać, nawet jak są bezprawne? Przecież to idiotyzm, nigdy niczego takiego bym nie napisała oraz nigdy nie pisałam, że prawo UE jest co do zasady złe. To, że istnieje unijna ochrona konsumentów nie legitymizuje imperialnej agresji Niemiec na Polskę przejawiającą się w różnych unijnych sankcjach. Nie muszę godzić się na bycie niewolnikiem (kolonią Niemiec) i grzecznie przyjmować baty dlatego, ze pan daje mi michę i kwaterę w czworakach (ochronę konsumencką). Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:34 milva24 napisała: > Po tej jego wpadeczce z denazyfikacją Wpaść to wy wpadłyście jako przeciwniczki nazywania rzeczy po imieniu bez dwuznaczności. Niedługo będziecie hajlować, bo Putin deklaruje antynazizm. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:38 dramatika napisał(a): > milva24 napisała: > > > Po tej jego wpadeczce z denazyfikacją > > Wpaść to wy wpadłyście jako przeciwniczki nazywania rzeczy po imieniu bez dwuzn > aczności. Niedługo będziecie hajlować, bo Putin deklaruje antynazizm. Potup jeszcze biedusiu Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:57 "bo Putin deklaruje antynazizm" Ten nazim, którego nie ma tam, gdzie on deklaruje? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:01 iwles napisała: > "bo Putin deklaruje antynazizm" > > Ten nazim, którego nie ma tam, gdzie on deklaruje? Nieważne czy jest ten nazizm, czy go nie ma - będziecie hajlować tylko dlatego, ze Putin deklaruje, że jest przeciwnikiem nazizmu. Przypuszczam, że zbojkotujecie także matematykę, bo Putin jej nie bojkotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:12 dramatika napisał(a): > milva24 napisała: > > > Po tej jego wpadeczce z denazyfikacją > > Wpaść to wy wpadłyście jako przeciwniczki nazywania rzeczy po imieniu bez dwuzn > aczności. Przestańże już brnąć. Trzeba było przeczytać, co się napisało w pierwszym poście i tak chachmęcić (to znaczy pot. «czynić coś zagmatwanym»), żeby to miało jakieś pozory prawdopodobieństwa. Udawanie, że to było tylko postulowanie reformy językowej, tych pozorów nie trzyma. Że przypomnę to wprowadzenie tematu: dramatika napisał(a): > irma223 napisała: > > > W Rosji należy koniecznie przeprowadzić denazyfikację > > To słowo to "denazifikacja", a nie "denazyfikacja" i uważaj z tym byciem święts Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:26 irma223 napisała: > Naród polski stanowi o sobie od 1989 roku. Postanowił m.in. przystąpić do NATO > i przystąpić do Unii Europejskiej. Mogę się zgodzić z tym uproszczeniem, że "naród polski się zgodził", ale zgodził się na uczestnictwo w organizacjach, które wtedy wyglądały zupełnie inaczej niż teraz. UE była organizacją suwerennych państw narodowych, dziś komisarze unijni dążą do federalizacji, czyli utworzenia państwa Europa i likwidacji państw narodowych i żadnego referendum w tej kwestii nie będzie, tylko zostaniemy postawieni przed faktem dokonanym. > Z przynależności do obu Naród polski jest bardzo zadowolony i to pomimo wielole > tniej propagandy antyunijnej. Raczej dzięki propagandzie prounijnej, ale zobaczymy jak będzie dalej, zwłaszcza że do ludzi zaczyna docierać, że np. dzisiejsza braki węgla to wina układu Niemcy - Rosja, skierowanego takze przeciwko Polsce, który to układ się posypał. Fajna ta organizacja, której najsilniejszy członek tworzy sojusze, na których tylko on skorzysta. Już nie mówiąc o tym, jak do ludzi zacznie docierac, że UE chce zlikwidować państwa narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:29 Jak wy wytrzymujecie dyskusję z tą agentką? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:32 Dzisiejszy brak węgla, to opieranie się przez pis latami na węglu rosyjskim i wstrzymywanie i opóźnianie (czyli klody pod nogi) jakichkolwiek alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:36 iwles napisała: > Dzisiejszy brak węgla, to opieranie się przez pis latami na węglu rosyjskim i w > strzymywanie i opóźnianie (czyli klody pod nogi) jakichkolwiek alternatyw. To, jak te "alternatywy" działają doskonale widać na przykładzie Niemiec. Coś im te wiatraczki i panele jakoś nie wystarczają, a przecież Kaczyńskiego u siebie nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 10:55 Ale niewystarczaja dużo mniej, niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:04 iwles napisała: > Ale niewystarczaja dużo mniej, niż w Polsce. A to po jakiemu jest, strażniczko poprawnej polszczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:04 U.K. od kilku lat wegla praktycznie nie uzywa (cos 3% rocznie), nie mowic o rosyjskim, Kaczynskiego tez nie ma. Wiatraki, solary, biomasa sa i to coraz bardziej - cos rzedu 35-40% elektrycznosci albo i wiecej bo dane pamietam sprzed paru lat. I jakos nie ma zadnych obaw, zeby energii mialo braknac; to co sie odczuwa to tylko ceny. Jedyna roznica to nieuzaleznianie sie od rosyjskich rur. Brak wegla z jednoczesnym 100%owym odrzuceniem paliw z Rosji moze jak najbardziej dzialac z powodzeniem w Europie. G.B. tego dowodzi. Niemcy upieraly sie przez lata ze Rosja jest jaka jest, ale ogolnie jest fajnym partnerem handlowym - i tu spaprali. I dobrze to wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:23 no_easy_way_out napisał: > Brak wegla z jednoczesnym 100%owym odrzuceniem paliw z Rosji moze jak najbardzi > ej dzialac z powodzeniem w Europie. > G.B. tego dowodzi. Tylko po co iść w jakieś dziwne rozwiązania, skoro na terenie Polski są złoża węgla? To, że marionetkowe rządy w Polsce nie potrafiły urentownić kopalń to jedno, ale lekiem na ból głowy nie jest gilotyna, czyli całkowita likwidacja kopalń pod dyktando Niemiec, które miały układ z ruskimi. Prouniści - wielcy qwa tropiciele ruskiej agentury, a latami przymykali oko na niemiecko - rosyjski układ skierowany przeciwko reszcie państw UE, nazywając go "biznesem". Teraz nagle im się oczęta otworzyły a i tak tylko niektórym, większość kręci głupa do samego końca tworząc teorie, że to wina Kaczyńskiego, że nie mamy jakichś alternatyw dla węgla, które to alternatywy a) nie działają nawet w Niemczech, b) są ekonomicznie bezsensowne dla Polski, bo Polska ma złoża węgla i urentownienie kopalń kosztowałoby 10 razy mniej niż cała te rewolucja energetyczna motywowana walką ze śmiercionośnym CO2. A kto kolportował koncepcję śmiercionośnego dwutlenku węgla? Ruscy, nawet niemiecki Die Welt to przyznał. I kto tu jest ruską onucą? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:29 Po pierwsze ten węgiel na 300 lat to mit. Węgiel się kończy a wydobywanie go z kilometra jest drogie i usiane trupami górników. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika [...] 24.09.22, 11:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:39 A co z ociepleniem klimatu? Skutki już widać. Choćby w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:47 tanebo001 napisał: > A co z ociepleniem klimatu? Skutki już widać. Weź się updejtuj. Nie mówi się dziś "ocieplenie klimatu", tylko "zmiany klimatu". Ciekawe jak się będziesz tłumaczył jak się znowu okaże i przyklepie to jakiś Die Welt, że koncepcja zmian klimatu powodowanych działalnością człowieka, to też produkt ze stajni Putina. Wszystko by się zgadzało - UE sama sobie robi kuku walcząc ze swoimi pięcioma (czy tam siedmioma) procentami zanieczyszczeń w skali globu doprowadzając swoje gospodarki do ruiny, Putin nawet jednego zielonego ludzika nie musi nasyłać. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:55 Ty już może nie próbuj nas uczyć języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 23:01 Tylko ja sobie nie przypominam akceptacji w Polsce np. NordStreama. Pamiętam głosy o "pakcie Ribbentrop-Mołotow bis". Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 25.09.22, 00:30 mysiaapysia napisała: > Tylko ja sobie nie przypominam akceptacji w Polsce np. NordStreama. Pamiętam gł > osy o "pakcie Ribbentrop-Mołotow bis". Pisowcy i inne prawackie szury się sprzeciwiali. Reszta głosikami Merkelowej, że to "projekt biznesowy". Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:45 Naród polski się zgodził na uczestnictwo w UE w czasach, gdy UE regulowało nawet dopuszczalną krzywiznę banana czy krzywiznę ogórka. I krótko po sankcjach wobec Austrii, kiedy Haider wszedł do rządu. Naród polski wiedział, na co się decyduje. Nie ma nic lepszego dla Polski od jej przynależności do UE. Naród polski zdecydował się na wstąpienie do NATO na krótko przed interwencją NATO w Kosowie. A to, co Rosja wyprawia w tej chwili upewnia nas, że nic nie byłoby dla nas lepszego, niż uczestnictwo w UE i w NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 11:58 irma223 napisała: > Naród polski wiedział, na co się decyduje. Dlatego pisałam o "uproszczeniu". Narodowi puściło się odpowiedni przekaz w TV i już wszyscy byli zachwyceni. Niemniej owszem, wtedy UE wyglądała zupełnie inaczej niż teraz i nawet nie chodzi o zmiany traktatowe, bo dzisiejsza UE traktatami się podciera i realizuje politykę faktów dokonanych, nie mających nic wspólnego z prawem. UE była związkiem państw i tak się deklarowała - dziś dąży do utworzenia państwa związkowego, na co Polacy w żadnym referendum zgody nie wyrazili (pomijając, że większość nie ma zielonego pojęcia co się dzieje) > A to, co Rosja wyprawia w tej chwili upewnia nas, że nic nie byłoby dla nas lep > szego, niż uczestnictwo w UE i w NATO. Mogłabym podyskutować, gdyby nie cenzura, dlatego ciesz się swoją przewagą w dyskusji, polegającą na zaklejaniu rozmówcy ust taśmą. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 12:00 Masz na myśli propagandę brexitową? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 23:16 O tym, kto jest szpiegiem, mówią Amerykanie, mówi opozycja, której portale (np. strana) są blokowane przez władze ukraińskie w taki sam sposób, w jaki blokowane są portale antyputinowskie. Bomba "dla dzieci" była na profilu żołnierza Azowa, jakiekolwiek rosyjskie prowokacje (mogły być) nic w tej kwestii nie zmieniają. Takie powody do dumy zaczęły znikać może 2017-2018 (pewności nie mam), w 2014, 2015 może jeszcze w 2016 było ich na portalach ukraińskich pełno (np. zdjęcie dziewczyny z Main Kampf w ręku na tle pomnika Bandery, zniknęło kilka dni po tym, jak pokazałem je na forum Świat). Poza tym kiedy może, rosyjska propaganda korzysta także z prawdziwych materiałów. Bomba "za dzieci", omawiana tu, to była inna bomba. Tak, propagandziści rosyjscy wciskają kit i praktycznie wcale nie słucham ich, czasem wtedy, gdy łamie się ich narracja (Simonian, s...syn Kedmi). Ale po jednej i drugiej stronie kłamią tak samo (Wyspa Wężów to tylko jeden przykład, jest ich wiele). A jak tylko mają możliwość, chwytają się prawdy, żeby się uwiarygodnić i lepiej kłamać. Dlatego jako źródła informacji nie słucham żadnych. Są nieliczne wyjątki, np. Szwec, od dawna krytykujący władze. Inny przykład to Striełkow. Choć zdeklarowany wróg, Ukraińcy wolą informacje od niego, niż państwowych mediów Zelenskiego. Dla proputinowskich Striełkow mediów nie istnieje, bo nie ukrywa rosyjskich klęsk, którymi obciąża Putina. Posiedzeń Dumy, wystąpień Putina i Co. nie oglądam. Czasem mówią prawdę, co można potwierdzić w niezależnych źródłach. Moje wpisy są pisane z pewnością siebie tylko wtedy gdy coś wiem, jak wtedy kiedy piszę w jakiej odległości od frontu znajduje się artyleria (lufowa i rakietowa). Niedawno znalazłem konkretną informację na piśmie: ukraińskie ok. 20 km za linią frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 13:15 buldog2 napisał: > Poza tym kiedy może, rosyjska propaganda korzysta także z prawdziwych materiałó > w. > Bomba "za dzieci", omawiana tu, to była inna bomba. Tamto zdjęcie, to była ewidentna fałszywka. Napis wklejony programem przez osobę, która nie posługuje się nim biegle, chociaż już coś potrafi. Nie zdziwiłbym się, gdyby z książką MK było tak samo, też wklejka. Łapiesz jakieś źródła, ale brakuje Ci innych umiejętności i nie jesteś w stanie to ocenić. A Striełkow jest zawodowym terrorystą i tak należy go traktować, jasne, że zależy mu na Rosji, więc pewne rzeczy mówi wprost i z przekonaniem, ale my mamy własne lepsze źródła, niż snajper spod Sarajewa. Jeżeli chodzi o ocenę Amerykanów, to ja mam do tego dystans. To są zupełnie inne światy. Tutaj musiałby przyjść gen. Skrzypczak i przetłumaczyć z jednego systemu na drugi. Dlaczego akurat Generał? Bo zna oba światy i wie, jak jest, przy tym ma dla siebie bardzo wysoko postawioną poprzeczkę, ale ludzi nie potępia. Jak mnie wkurzają wszystkie nacje z bloku byłego Układu Warszawskiego, szkoda gadać. To nie tylko Ukraińcy, ale i Bułgarzy, Rumuni, ale też Polacy. Takie peegerusy w dużych ilościach, cały czas coś kombinują, coś wziął, bo potrzebował do domu, żadnych wątpliwości. Ale ja rozumiem, ludzie chcą jakoś przetrwać i normalnie żyć. Obawiam się, że Amerykanie tego pomysłu na życie, nie zrozumieją i dlatego mają porażki, jak choćby ostatnio w Afganistanie. Ukrainę też oglądają przez swój filtr, a w tych rozmowach Ukrainy z USA, myślę, że Ukraina duża zawdzięcza Polakom, którzy to tłumaczyli z naszego na ich i na odwrót. Polityków mamy byle jakich, ale dowódców całkiem sensownych i obytych. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 17:42 najbogatsi już wyjechali, podobno milion rosjan, tzw. wąskich, świetnie wykształconych specjalistów w stylu jematki, od dawna już pracuje na zdalnym w krajach ościennych i zaprzyjaźnionych, a nawet nie zaprzyjaźnionych ale na tyle biednych, że ruski dolar nie śmierdzi i golą ich równo. teraz jeszcze wyjedzie kolejny milionik a reszta ruszy w bój. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:18 Tak, do Gruzji i Armeni. Azerbejdżan lubi to. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:59 od kiedy jesteś specjalistką od gruzji i azerbejdżanu? że o armeni nie wspomnę? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 20:32 A ty?Specjalistka rynków wschodnich się znalazła... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 00:04 biorąc moje kilkuletnie zamieszkiwanie w ww regionie chcesz coś podważyć, czy jak, bo nie bardzo rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 08:59 Ja tam nic nie biorę, nie wnikam co ty bierzesz... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 15:17 ciężko się żyje z obsesjami czy jakoś dajesz radę? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:22 zacznij brać to co ja, bo na czczo wychodzisz na głupka. a granica stoi, info z gazetowego portalu, linka nie daję, żebyś się krócej żenowała własnym popisem: Po ogłoszeniu tej informacji w ciągu kilka minut Rosjanie wykupili bilety na loty do Turcji, Gruzji i Armenii - informował w środę portal "Wjorstka" w Telegramie. By wjechać do tych krajów, obywatele Federacji Rosyjskiej nie potrzebują wiz. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:37 Oczywiście, że uciekają. A co ma zrobić potencjalny poborowy o IQ wyższym niż ameba, wiedząc, że armia zawodowa nie daje rady? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 23:16 Ooooo, czyżby na granicy Armenii i Azerbejdżanu już zapanowal spokój? Volto, wiesz cos więcej, niż inni? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 23:33 a dlaczego miałby tam panować spokój? tam jest wojna od 20 lat z okładem, nie wiem, czego się spodziewasz. nie zmienia to faktu, że granica z rosją stoi. zdaje się powątpiewałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 00:16 I Putina nic a nic to nie obchodzi? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mobilizacja w Rosji 23.09.22, 12:07 umów się z nim na kawkę i podpytaj, skoro nagle tak cię zainteresowały sprawy tego regionu. możesz też się tam wybrać, póki samoloty latają. przez kilka lat żadna kulka mnie nie trafiła to i ciebie też nie powinna Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:34 Byłam w lipcu w Czarnogórze w Barze i wieczorem na deptaku było od groma Rosjan, w Kotorze było jeszcze więcej. W sumie to słychać było albo rosyjski albo polski. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 21:47 mamawojtuska79 napisała: > Byłam w lipcu w Czarnogórze w Barze i wieczorem na deptaku było od groma Rosjan > , w Kotorze było jeszcze więcej. W sumie to słychać było albo rosyjski albo pol > ski. I czego to ma dowodzić skoro oni tam zwyczajnie mieszkają od wczesnych lat 2000? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:41 Jestem obecnie w Czarnogórze. W Kotorze ruskich się spotyka ale wcale nie jakiś dużo. Budva jest rosyjsko-serbska, nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 18:37 Pierwsza myśl? Sądząc po dotychczasowym popisie logistycznym "drugiej armii świata" będzie niezły ubaw. Bo połapać tych 300 tys to jedno ale ubrać ich w miarę jednakowo, dać do łapy choć zabytkowa pepeszke i dowieźć w miejsce docelowe +/- 200 km to może być operacja która na 10lecia stanie się materiałem dla kabaretów. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 19:10 julita165 napisała: > Pierwsza myśl? Sądząc po dotychczasowym popisie logistycznym "drugiej armii świ > ata" będzie niezły ubaw. Bo połapać tych 300 tys to jedno ale ubrać ich w miarę > jednakowo, dać do łapy choć zabytkowa pepeszke i dowieźć w miejsce docelowe +/ > - 200 km to może być operacja która na 10lecia stanie się materiałem dla kabare > tów. Już to jest zauważane i jako przykład na obrazie Napoleon zimą w rosji twitter.com/noclador/status/1572530315251568642?s=20&t=s5XcP116KkrciAQsMwZwog Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 21.09.22, 22:42 Ale Putin teraz zacznie z powietrza bardziej.... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 09:00 Chyba bąki puszczać. Princeska wyślij ty im swoje zapasy preperowskie, to ruskie wojska nie umrą z głodu Odpowiedz Link Zgłoś
sweetbog Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 16:00 A ty nie masz zapasów dziwne .A jak tam konie nie padły z głodu 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 22:44 Chyba mnie z hamerykanką pomyliłaś. W życiu konia nie posiadałam...i się raczej nie zapowiada Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 21:21 Ladies and Gentlemen, przedstawiam Wam Hanusinamama, moja groupie! ) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 21:39 Dzisiaj stracił kolejny helikopter szturmowy. Nowego nie wydrukuje się na drukarce. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 22:40 JUż ci pisałem w innym wątku - rosyjski sprzęt zaczyna się sypać a w przypadku nowszych wersji pojawia się problem z częściami zamiennymi. To raz. Dwa - wyszkolenie pilota to nie jest kwestia przegonienia gościa po poligonie z kałachem i pokazanie mu "nieprzyjaciel - tam" tylko trochę bardziej skomplikowana czynność - nawet, jeżeli wśród rezerwistów powoływanych do wojska są przeszkoleni piloci wojskowi to pytanie, czy będą mieli na czym latać. Zresztą stosunkowo słabe działania lotnictwa rosyjskiego od początku wojny są widoczne. Tak naprawdę co Rosjanie mają dobre to artyleria - tyle, że ten komponent Ukraina zaczęła od jakiegoś czasu skutecznie kontrować niszcząc zaplecze logistyczne Rosjan. Oni z tym mają problem - nie z tym, że trzeba z kałachem pójść do ataku tylko z tym, że leżą dostawy wszystkiego na pierwsza linię frontu; leżą dostawy amunicji; żywności; sprzętu i komponentów niezbędnych do jego działania. Nie bez powodu już jakiś czas temu pisano, że Rosjanie "z zamrażarki" wyciągnęli T-62 - po prostu do pojazdów konstruowanych trzydzieści lat temu mają albo części zamienne albo są w stanie kanibalizować część pojazdów, żeby resztę utrzymać w linii. Nawet najpotężniejsza armia świata nic nie zdziała jak nie będzie miała żywności, amunicji i paliwa; przykładów tego z historii jest aż nadto. Owszem, dodatkowe siły mogą być odczuwalne na froncie - tylko zauważ, że Ukraińcy, żeby się skutecznie odwinąć pod Charkowem wykorzystali siły szkolone od kilku miesięcy a nie rezerwowych powołanych prosto w kamasze. Rosjanie w tej chwili trzymają front garścią sił regularnych i uzupełnieniami z pseudorepublik czy Kadyrowcami - ich wartość bojową kontrofensywa charkowska pokazała doskonale. Teraz to Ukraińcy wybierają gdzie i w jaki sposób uderzą a Rosjanie czekają. Role się odwróciły. Pytanie na jak długo, ale samą przewagą liczebną się wojen nie wygrywa. Zresztą polecę klasykiem sprzed dwóch tysięcy lat (nie mam pod ręką polskiej wersji): In war, numbers alone confer no advantage. Do not advance relying on sheer military power Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mobilizacja w Rosji 22.09.22, 22:47 Teraz ruskie poznają największą tajemnicę II wojny - że wygrał robotnik z Chicago produkujący tuszonkę... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 21:19 Nie no profes, ale nie mowimy ze Putin ma jakas nadzwyczajna flote powietrzna. Chodzi o to ze psychol moze narozrabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Mobilizacja w Rosji 24.09.22, 23:02 Właśnie stracił kolejny bombowiec o wartości kilkunastu milionów dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś