Dodaj do ulubionych

Kto to dzwoni?

21.10.22, 14:25
Od 3 dni wydzwaniają do mnie różne numery komórkowe: 510..., 571...
Pytam e-matki, kto to może być? smile
Numery, które wcześniej wysyłały do mnie fałszywe wiadomości, typu: musisz uregulować rachunek za gaz, zablokowałam.
Aha, mam 2 telefony. I ten, na który wydzwaniają, nie ma żadnego powiązania z Bankiem/szkołą/lekarzem.
Oddzwaniać czy blokować? Czy może odebrać?
Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 14:31
      Odebrac
    • alpepe Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 14:32
      Ja tam bym odebrała.
    • sweterwkrate Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 14:34
      jesiennie napisała:

> Pytam e-matki, kto to może być? smile

To nie my 😕

• asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 15:07
        > To nie my 😕

Odpowiadaj za siebie, a moze to ja wlasnie sie nudze?
        Kto pyta nie bladzi, ... w wyszukiwarce big_grin
        • sweterwkrate Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 15:29
          Ale w wyszukiwarce widocznie wyskoczyło „ spytaj ematkę „ 😀
          • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 15:37
            > „ spytaj ematkę „ 😀

wyszukiwarka zawsze tak robi.
            Jedyne pytanie, ktore nigdy nie pojawilo sie na emamie to: Gdzie kupic koperek?
            Specjalnie na nie czekam zeby sobie w notesie odhaczyc za zaliczone.
            • alpepe Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:10
              Jesteś pewna? Taki sobie nick kiedyś pytał o coś równie absurdalnego.
              • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:29
                > Jesteś pewna?

Oświadczam, że zgodnie z moją najlepszą wiedzą pytania gdzie nabyć najlepszy koperek jeszcze nie bylo. Nie tracę nadziei.
    • jomarch Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 14:36
      Odbieram, ale nie oddzwaniam. A jak nie kojarzę tematu albo słyszę robota/call center to od razu się rozłączam i wrzucam na listę blokowanych.
    • iwles Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 14:38

wrzucam numer w wyszukiwarkę
      • banicazarbuzem Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 14:58
        Ja też i jeśli widzę że ewentualną rozmowa mnie nie interesuje to numer blokuje
      • jesiennie Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 15:06
        Wrzuciłam. To albo głuchy tel albo naciągacze na preparaty kolagenowe. Zagadka rozwiązana.
        • taniarada Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 16:08
          To masz po problemie .Tak jak napisała iwles wrzucam w wyszukiwarkę ,a pózniej oddzwaniam .
        • livia.kalina Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 00:15
          Do mnie wczoraj dzwonili.
    • kk345 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 15:15
      A nie możesz odebrać i się dowiedzieć, o co chodzi?
      • aniani7 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 15:42
        Są tacy, którzy boją się odbierać połączenia od nieznanych osób. Ja też unikam, ale z innego powodu. Zawsze ktoś próbuje mnie wpakować w jakaś dodatkową robotę i nauczyłam się nie być ciekawą nieznanych telefonów.
        • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 16:05
          > nauczyłam się nie być ciekawą nieznanych telefonów.

To tylko do czasu az okaze sie wazny.
          Ja o malo nie odebralam obcego numeru gdyz na oko wydawal mi sie taki od upierdliwych sprzedawcow, ale cos mnie tknelo i odebrawszy warknelam nie tyle nieuprzejmie co zniechecajaco. Okazalo sie to moj rodzony syn pozyczyl telefon od kolegi gdyz jego wlasny mu zdechl.
          Ja: - przepraszam, ze ci warknelam, myslalam ze to sprzedawca.
          Syn: - I mialas racje, kolega jest sprzedawca i to jego pracowy telefon.

Czyli dobrze miec wyczucie i dobry wech. big_grin
          • aniani7 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 17:02
            Znajomych nauczyłam, że z obcego numeru skontaktują się tylko smsem.
            • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 17:32
              aniani7 napisała:

> Znajomych nauczyłam, że z obcego numeru skontaktują się tylko smsem.

To bardzo dobra strategia, ale czasem "sie pali" i nalezy juz natychmiast, a sms moze wtedy swoje odlezec.
            • leosia-wspaniala Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:19
              Nie zawsze kontaktują się znajomi, może się kontaktować np. szpital albo ktoś obcy z ulicy, kto był świadkiem wypadku, omdlenia twoich bliskich. To może być mąż/siostra/rodzic, któremu padł telefon i potrzebuje się pilnie skontaktować, a nie czekać, aż odbierzesz SMS: Słuchaj Aniani, miałem wypadek, wiozą mnie do szpitala świętej Kunegundy/Hej Aniani, właśnie mnie okradli na ulicy, pomóż, bo nawet na tramwaj kasy nie mam.

Jasne, że bardziej prawdopodobne, że dzwoni spamer, ale nigdy nie wiesz. Nie rozumiem tego nieodbierania obcych numerów, no chyba, że dzwoni stacjonarny z drugiego końca Polski, to wiadomo, że jakiś spam.
              • panna.nasturcja Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 23:27
                Nie odbieram telefonu również jak śpię, biorę prysznic, wyszłam po zakupy albo wyrzucić śmieci, prowadzę samochód, jestem w kinie, teatrze, mam gości, sama jestem z wizytą, u lekarza…
                Nikt nie ma obowiązku odbierania telefonu 24 na dobę.
                • little_fish Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 07:55
                  Nie ma obowiązku odbierania telefonu nawet przez 15 minut w ciągu dnia. Należy się jedynie liczyć z konsekwencjami i w razie czego pretensje mieć do siebie. I tyle.
                • kamin Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 08:58
                  Ale wątek nie jest o sytuacji kiedy ktoś nie odbrał telefonu, bo nie mogł. Mówimy o sytuacji, gdy ktoś nie odbiera tylko dlatego, że to obcy numer.
                • leosia-wspaniala Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:35
                  Argument na brak argumentu: nie ma obowiązku. Wyjątkowo idiotyczny.

Nie rozmawiamy o sytuacji, w której nie słyszysz, ale o sytuacji, w której słyszysz, ale nie odbierasz. Wiesz - tak samo jak nie ma obowiązku wyglądania przez okno, ale jak już patrzysz na ulicę i widzisz, że kogoś biją, to dzwonisz na policję.
                  • kura17 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 18:24
                    > Wiesz - tak samo jak nie ma obowiązku wyglądania przez okno,
                    > ale jak już patrzysz na ulicę i widzisz, że kogoś biją, to dzwonisz na
                    > policję.

a jesli policja nie odbiera polaczen z nieznanych numerow???
                • sol_13 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:40
                  Nie odbierasz jak prowadzisz? Dlaczego? Ja w samochodzie właśnie ogarniam zaległe rozmowy, bo wtedy mam czas.
              • szmytka1 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:42
                Jak mnie dziecko zMknelo na balkonie, to tak się uratowałam. Darłam się z góry do jakiejś kobiety, co była z dzieckiem na placu zabaw, czy mogłaby zadzwonić do mojego męża. I ona zadzwoniła. Mąż też z frakcji, że nieznane numery odbiera niechętnie, ale coś go tknelo wtedy I odebrał.

Ja odbieram zawsze, najwyżej przerywam wpół słowa i mówię: dziękuję, nie jestem zInteresowana, do widzenia
        • kk345 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:25
          aniani7 napisała:

> Są tacy, którzy boją się odbierać połączenia od nieznanych osób.

Kuriozalne.
    • profes79 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 16:04
      Sprawdzić sobie po prostu w google co to za numery - jest kilka stron które pozwalają zidentfyikować największych natrętów i spamerów.
    • chebellacosa92 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 17:20
      Do mnie z uporem maniaka od piątkowego wieczoru do niedzieli wydzwaniają z fotowoltaiki.
      • bialyhenio Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 17:36
        fotowoltaika? a to hype na to nie minął i firemki co to oferowały nie zaczęły się zwijać?
      • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 17:57
        > wydzwaniają z fotowoltaiki

Moj ostatni nagabywacz powaznie spytal czy ja wiem, ze moje dane sa widoczne w internecie.
        No wiem, internet sklada sie z danych.
        Widzac ze sie nie przejelam nagabywacz wyciaga asa z rekawa: - Czy twoj nummer osobowy to xxxxxx-xxx? I tu juz mnie szlag trafil, bo gosc ewidentnie chce mnie przestraszyc, wiec wpadam w ton nie znajacy sprzeciwu: - Mow od razu po co dzwonisz i jaka usluge chcesz mi sprzedac zebym zniknela z internetu, albo nie zawracaj mi glowy. Gosc lekko stropiony zaczyna od poczatku: czy zdajesz sobie sprawe, ze twoje dane...
        I tu juz przerywam: - Brzmisz jak kretacz naciagasz, naglosnie ten numer i twoje dane w INTERNECIE.
        I rozlaczyl sie.
        Nummer sprawdzilam (Call Center z Malmö) i zablokowalam, i wydalam opinie w Internecie (hahaha) na kilku stronach "Sprawdz numer".

Takich nagabywaczy po prostu trzeba sprawdzic i naglasniac.

Acha, lewe biura podrozy dzwonia teraz do emerytow proponujac kilkumiesieczna podroz do cieplych krajow w celu wygrzania sie na sloneczku i unikniecia drogich rachunkow za elektrycznosc/ogrzewanie we wlasnym domu. Pomyslowosc naciagaczy nie zna granic, ni kordonow.
        • bib24 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:10
          jak gosc mowi od początku to byl robot a nie człowiek.
          • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:21
            bib24 napisała:

> jak gosc mowi od początku to byl robot a nie człowiek.

Nie, to byl wyszkolony mlody czlowiek z call center. Dali mu szybki kurs co ma mowic i w jakiej kolejnosci zeby osiagnac efekt wzbudzenia niepokoju, niepewnosci i watpliwosci. To najczesciej mlodzi ludzie w swojej pierwszej pracy.
            • bib24 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:24
              nie słuchałam to nie wiem. ale roboty są teraz naprawdę trudne do rozróżnienia. jedną ze wskazówek jest jak zrobisz coś niezgodnie ze skryptem a on zaczyna nawijać od początku.
              • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:39
                > roboty są teraz naprawdę trudne do rozróżnienia.

To wiem, ale on mi pare razy odpowiedzial poza skryptem. Bylam wsciekla wiec dalam mu popalic, chociaz mam wiele zrozumienia dla mlodziezy pracujacej na telefonie. Maja okropne warunki pracy i najczesciej im sie obrywa. Znam paru, dlugo nie wytrzymuja w tej pracy
    • fifiriffi Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 17:40
      Ja ostatnio miałam tak , że zadzwonił do mnie nr... odebrałam...Ewidentnie pani Ukrainka łamaną polszczyzną mówi, że z banku i pyta czy pani Genowefa? Odp, że tak , ale ma jeszcze raz powtórzyć skąd dzwoni? I się rozłączyła.
      Oddzwoniłam z innego nr dosłownie za parę sekund i odebrał koleś, Ukrainiec i pytam... o co kaman. A on zdzwiony
      I mowi , że może jego żona Olena dzwoniła? Pytam czy ma ją obok, mówi, że nie i że to niemożliwe, żeby dzwoniła przed chwilą z tego nr.
      No więc...Nie wiem co mam myśleć.
      Dodam, że jakieś dziwne numery nie dzwonią do mnie praktycznie w ogóle.
      Wrzuciłam nr w wyszukiwarkę, niczego nie podpowiedział.
      • kamin Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:00
        Naciągacze podpięli się pod numer tego faceta. Może próbowali pod bank, tylko pomylili cyferki.
        • sol_13 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:42
          Dokładnie.
        • fifiriffi Re: Kto to dzwoni? 23.10.22, 08:15
          kamin napisał(a):

> Naciągacze podpięli się pod numer tego faceta. Może próbowali pod bank, tylko p
          > omylili cyferki.

Oczywiście też tak pomyślałam.
          Tylko dziwny zbieg okoliczności, że babka Ukrainka i właściciel nr Ukrainiec.
          • aniani7 Re: Kto to dzwoni? 23.10.22, 16:04
            Do mojego męża zadzwonił właśnie Ukrainiec, że na jego koncie są dziwne operacje i wszystko byłoby pięknie, tylko nie wiedział, w jakim banku mąż ma konto i wymienił inny bank, i spalił sobie misterny plan.
            • aniani7 Re: Kto to dzwoni? 23.10.22, 16:10
              Dodam, że miał też telefon od miłej Polki, że jego daleka ciocia (o której nigdy nie słyszał) umarła i zostawiła przepiękny pensjonat nad morzem. Poradziłam, jak następnym razem zadzwoni, niech zaproponuje jej spółkę, Pani pokryje wszystkie koszta, a za to mój mąż podzieli się z nią zyskiem ze sprzedaży tego cuda.
    • ichi51e Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:00
      wrzuć w google numer +jaki to numer.
    • woman_in_love Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:03
      listonosz
      • sweterwkrate Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:37
        Listonosz zawsze puka, dwa razy.
        • little_fish Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:56
          Jakie puka? Dzwoni!!! Liczba się zgadza 😉
          • tapatik Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 15:19
            little_fish napisała:

> Jakie puka? Dzwoni!!! Liczba się zgadza 😉

Czasami puka.
            www.ckm.pl/m/lifestyle/listonosz-puka-1300-razy,16347,a.html
    • shmu Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:07
      Odebrać i poprosić o usunięcie twojego telefonu z bazy danych. Czy pomoże, nie wiem, ale jak rany, nie rozumiem niechęci do odbierania nieznanych telefonów. Moi rodzice też tak robią, przez co nie odbierali czasem telefonów ode mnie ... Nie było to ważne, ale jak na przykład coś się stanie poważnego i ktoś będzie dzwonił ze szpitala?
      • panna.nasturcja Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 23:30
        To zadzwoni drugi raz, a w szpitalu mu pomogą beze mnie.
        Nie rozumiem tej manii odbierania telefonu zawsze i wszędzie, chyba, że ktoś ma nieletnie dzieci puszczone gdzieś bez opieki to wtedy oczywiście tak.
        • shmu Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 07:21
          Odbierania zawsze i wszędzie też nie rozumiem, jeśli chodzi o ścisłość. Ale gapienie się w telefon jak dzwoni i nie odbieranie, po to żeby potem się zastanawiać kto to dzwonił, też nie bardzo rozumiem. Ludzie, którzy mają zasadę ,,nie odbieram od nieznanych numerów" nigdy nie odbiorą telefonu ze szpitala?
        • little_fish Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 07:59
          Jak ktoś ze szpitala zadzwoni drugi raz, to nadal będzie numerem nieznanym i połączenie nie zostanie odebrane. Oprócz nieletnich dzieci puszczonych samopas, można mieć też inne bliskie osoby. No chyba, że ktoś nie ma.
        • kk345 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:30
          Miedzi odbieraniem zawsze i wszędzie a popularnym na ematce nie odbieraniem nieznanych numerów jest morze możliwości. A dzwonić z nieznanego może kurier, przychodnia, szpital, ZUS, urząd skarbowy i milion innych instytucji.
          • angazetka Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 19:10
            To sprawdzasz i gdy widzisz, że kurier, przychodnia, ZUS - oddzwaniasz.
            • kk345 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 20:26
              Ale po co takie korowody, skoro można po prostu odebrać i usłyszeć, ze to kurier, przychodnia czy ZUS?
              • sol_13 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 21:33
                Po co dzwoni ZUS? W życiu do mnie nie dzwonil.
                • little_fish Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 21:45
                  Do mojego męża kiedyś dzwonili - miał dostarczyć jakiś dokumenty do kontroli i później pani dzwoniła, że skończyli kontrolę i można je odebrać 🙂
    • imponderabilia22 Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:08
      Wbijaj numery w google, wyskoczy Ci jeśli to spam itp
    • leosia-wspaniala Re: Kto to dzwoni? 21.10.22, 18:20
      Ja pitolę, to sprawdź w guglach albo odbierz i się przekonasz.
    • grazbed Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 08:04
      Odbieram bo czasami moze to byc jakis ważny telefon. Raz mama dzwonila do mnie z nieznanego mi numeru telefon miala rozładowany a zgubiła klucze. Jak to naganiacz to w zależności od nastroju albo ucinam sobie pogawędki albo ucinam rozmowę i rozłaczam się
    • bib24 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 09:12
      odebrać. jak naciągacz to rozładować sobie nastrój puszczając mu mega wiązankę. mnie się zawsze po czymś takim humor poprawia. aż żałuję, że potem dłuugo nie dzwonią.
      • sophia.87 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 14:55
        Moja koleżanka, która świetnie udaje głosy innych w takich sytuacjach mówi głosem staruszki; "Steeefa? Mów głośniej Steeefa. Jozinek przynieś zeby , Stefa dzwoni", itd w ten deseń.
        Jeśli dzwoni młoda kobieta to jej robi awanturę podejrzewając ją o próbę uwiedzenia jej misia.
        Generalnie mało do niej dzwonią 😂
        • chatgris01 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 18:12
          Znajomy (tez umiejacy swietnie imitowac) na telefon z proba wcisniecia kredytu z banku odpowiada entuzjastycznie glosem i zargonem przepitego menela: "Tak!!! Swietny pomysl, wlasnie wyszedlem z pudła i mi bardzo potrzeba kasiory! To kiedy moge dostac te kase?"
          Jakos szybko koncza te proby zyskania klienta tongue_out
          • sophia.87 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 18:58
            Piękne 😀
            Któraś z forumek pisała, że ona lub jej siostra, nie pamiętam, w odpowiedzi na próbę wcisniecia kredytu odpowiadała, że to super, z nieba jej spadli i ile jej mogą dać bo właśnie mąż konkubent ją zostawił w ciąży i ma jeszcze dwójkę dzieci 😁
    • sol_13 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 15:02
      Odbieram wszystkie obce, jeśli słyszę że to naciągacze, od razu się rozłączam nawet nie dyskutuję (strata czasu) i blokuję numer.
    • eliszka25 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 15:22
      Wychodzę z założenia, że telefon mam również po to, żeby można się było do mnie dodzwonić, więc po prostu odbieram, gdy dzwoni. Oczywiście nie waruję przy telefonie 24/dobę, ale jak mogę, to odbieram również nieznane numery.

Ostatnio zadzwonił do mnie facet z informacją, że mój samochód jest gotowy do odebrania z jego warsztatu. W pierwszej chwili mnie trochę zatkało, bo mój samochód stał w naszym garażu i mówię panu, że to raczej mało prawdopodobne, gdyż nie oddawałam mu samochodu w żadnym celu. Upierał się początkowo, że pewnie mąż oddał, ale wyjaśniłam, że to też raczej niemożliwe, gdyż właśnie jedziemy autem męża, więc raczej pomylił nr tel. Chwilę po tym, jak się rozłączył dostałam SMS z informacją, że mogę odebrać samochód tam i tam, klucze są w skrytce nr x, a kod do skrytki to xyz. Normalnie mogłam spokojnie pojechać i wziąć sobie cudzy samochód 😄.
      • asia.sthm Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 15:28
        > Normalnie mogłam spokojnie pojechać i wziąć sobie cudzy samochód 😄.

Wziac jak wziac, ale pojezdzic sobie nim moglas. Gdyby to byl jakis cudmiod, to ja bym sie chetnie pokusila na Porsche czy innego Lamborghini. W mysl kultury: Ty, daj sie przejechac.
        • eliszka25 Re: Kto to dzwoni? 22.10.22, 17:52
          No na stałe, to wiadomo, że nie. Prędzej czy później by się kapnęli, ale spokojnie mogłam odebrać i pojeździć.

Nie skusiłem się, bo po pierwsze byliśmy akurat na wakacjach, a po drugie, to skoda była. Na lamborghini bym się może skusiła 😄
    • brzoza100 Re: Kto to dzwoni? 23.10.22, 12:11
      Odebrać i się dowiedzieć o co chodzi. Ja odbieram i nawet oddzwaniam na obce numery. Ale mój numer telefonu jest często podawany do kontaktu np. zgłoszenia do konkursu. Jak się okazuje że to namolni sprzedawcy to się rozłączam i tyle. Jle razy się zdarzyło że to dzwonił nauczyciel, kurier albo brat któremu rozładował się telefon I pożyczył od kolegi by zadzwonić. Oczywiście nie oddzwaniam na międzynarodowe. Nie rozumiem ludzi którzy nie odbierają nieznanych numerów, przecież nie ma obowiązku prowadzić rozmowy.
      • chatgris01 Re: Kto to dzwoni? 23.10.22, 15:07
        brzoza100 napisał(a):

> i nawet oddzwaniam na obce numery.

Z tym to trzeba ostroznie, bo jest pelno przekretow z dzwonieniem z jakichs krajow afrykanskich, jeden dzwonek i tyle, a jak oddzwonisz, to ci przylupie kosmiczny rachunek. Dlatego przed oddzwonieniem trzeba zawsze sprawdzic prefiks numeru, na ktory chce sie oddzwonic, zeby sprawdzic, z jakiego kraju.
        • aniani7 Re: Kto to dzwoni? 23.10.22, 16:14
          Uparcie miałam telefony z Sierra Leone, aż w końcu sprawdziłam, gdzie to jest, bo nie miałam pojęcia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka