Dodaj do ulubionych

początek reumatyzmu

17.11.22, 22:09
Co jakiś czas "czułam" palce u dłoni.
Ale od wczoraj (mimo ziąbu dość długo byłam wczoraj na dworze, na zewnątrz, no i zmiana pogody)
palce u obu dłoni wskazujący i środkowy bolą, jeden z nich jest lekko spuchnięty, nie bardzo daje się zgiąć.
Właśnie wypiłam Aspirynę, wysmarowałam dłonie Opokanem (naproxen) i zastanawiam sie:
CO DALEJ?
Do rodzinnego?
Do reumatologa, czy trzeba skierowanie (zatem jednak najpierw rodzinny)? Czy iść od razu prywatnie, na zasadzie- do dentysty, ginekologa i reumatologa chodzi się prywatnie...
Jakieś badania?

Czy to daje sie wyleczyć?

Obawiam się, że mogłam w genach otrzymać predyspozycje uncertain bo w starszym pokoleniu w mojej rodzinie były przypadki RZS
(w tym jeden przedwczesny zgon z powodu RZS, a nawet jedno MRZS się trafiło... )

hmmm....
Obserwuj wątek
    • asiairma Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:21
      Do rodzinnego po skierowanie na morfologie (+ OB, CRP, RF), mocz i prześwietlenie rąk. Z tym do reumatologa.
    • abecadlowa1 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:26
      Nie da się wyleczyć. A leczenie oferowane w Polsce pozostawia wiele do życzenia.
      Niemniej jednak trzeba do reumatologa. Skieruje na badania, które potwierdzą lub nie potwierdzą choroby. Możliwe, że pozostawią Cię w zawieszeniu. Ja na początku pomimo jednoznacznych wyników badań pozostałam długo bez żadnego leczenia bo miałam zajęte zbyt mało stawów.
      Wszyscy reumatolodzy u których byłam zalecają higieniczne życie w ogólnym dobrostanie. Ruch, czysta micha i mindfulness.
      • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:39
        Reumatolog musi zrobić Tobie USG nawet nie idź do takiego który nie robi USG. Na początku mojej choroby (mam RZS odziedziczone po mamie) byłam prywatnie aż u 3 reumatologów którzy leczyli mnie tylko na podstawie wyników badań. U każdego zostawiłam duże pieniądze a oni nawet USG nie zrobili!
        Dopiero po roku trafiłam na b.dobrego lekarza a przeczytałam o nim na jakimś forum.
        On zaczął badanie od USG.
        • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:42
          Jeśli chodzi o reumatologów to chyba poza NFZ. Nawet do prywatnych reumatologów czeka się bardzo długo na wizytę.
          • pepsi.only Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:50
            O jakim mieście piszesz?
            • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:56
              Szczecin
              • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:00
                Tych moich 3 pierwszych reumatologów znalazłam na znany lekarz. Mieli same pochwały. Dopiero kiedy czytałam o tej chorobie znalazłam forum i tam przeczytałam nazwisko reumatologa ktory prowadzi mnie już 5 rok
                • pepsi.only Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:03
                  O forum, nie pomyślałam. Na FB?
                  możesz dać linka?
                  • slonko1335 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 12:31
                    na przykład:
                    www.facebook.com/groups/798751063553803
                • juztubylam Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 20:55
                  na znanym lekarzu można sobie wykupić pochwalne opinie.
              • slonko1335 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 10:58
                Tymianku u kogo się leczysz? ja też ze szczecina.
                • birch70 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 12:28
                  Tymianku, ja też ze Sz-na, czy możesz zdradzić tajemnicę, co to za lekarz?...
                  • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 13:06
                    Ten ze Szczecina to dr Fliciński.
                    Ja jestem bardzo zadowolona.
                    Nigdy nie spotkałam takiego lekarza tylko bardzo trudno dostać się do niego nawet prywatnie. Przyjmuje tylko 1x w tygodniu więc czas oczekiwania na wizytę to kilka miesięcy.
                    • slonko1335 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 13:10
                      Fliciński jest mega ale faktycznie z dostaniem się do niego jest cięzko. Mnie moja doktor umawia do neigo na usg (i tylko do niego każe iść) bo po znajomosci ma lepsze terminy dla swoich pacjentów. TYmianku masz leczenie biologiczne?
                      • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 13:54
                        Nie mam biologicznego.
                        Na razie brałam metex potem mi pięknie zatrzymalo się.
                        To dobry pomysł z tym usg u niego bo potem może prowadzić inny lekarzcdo ktorego masz zaufanie!
                        • slonko1335 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 13:58
                          Oby na jak najdłużej trwało w tym zatrzymaniu. Ja w remisji jestem od kilku lat ale na biologii, inne leki nie dały rady.
                          • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 15:20
                            Slonko czytałam że pacjent musi przebyć bardzo długi proces leczenia metexem lub podobnymi żeby zakwalifikować się do tego biologicznego.
                            Tak jak u Ciebie!
          • pepsi.only Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 22:59
            Rozumiem.

Nie wiem jak jest z reumatologami, ale na Znanym lekarzu widzę terminy. Teraz muszę sie dobrze rozejrzeć do kogo warto iść. Najwyżej trochę poczekam.

Chociaż odnoszę wrażenie, że ostatnio wszystko totalnie zmeinia się:
            jak chciałam zapisać się na konsultację do specjalisty, prywatnie, to zastałam dosłownie puste przychodnie. A wizytę umówiłam z dnia na dzień, serio- w poniedziałek umawianie a wizyta we wtorek.
            (podkreślam u specjalisty).
            Wiesz dlaczego, bo prywatnie to kosztuje.
            A teraz ludzi nie stać na to.
            A jeśli nawet mają kasę to "nie ma klimatu" na wydawanie pieniążków... stąd nie ma żadnych odległych terminów, przynajmniej w dziedzinach jakie ostatnio ja mogłam sprawdzić na mojej rodzinie .
            • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:05
              Masz rację taka wizyta z USG to w zależności od miasta minimum 300 zł.
              Ja wpisałam kilka lat temu w google: reumatolog Szczecin forum Rzs i tak znalazłam tego mojego.
              Oczywiście na znany lekarz też mogą być b.dobrzy fachowcy z prawdziwymi opiniami.
              Szukaj tylko takiego co robi USG
      • bertie Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:26
        abecadlowa1 napisała:

> Wszyscy reumatolodzy u których byłam zalecają higieniczne życie w ogólnym dobro
        > stanie. Ruch, czysta micha i mindfulness.

Potwierdzam ze swojego doświadczenia reumatyka od 2 dekad. Największą poprawę zdrowia miałam po zmianie pracy na mniej stresującą, po przeprowadzce jak nagle musiałam chodzić po 3 km do owej pracy i po zmianie diety
    • pepsi.only Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:00
      Dzięki dziewczyny za wszystkie wskazówki.
      • tymianek21 Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:13
        Jeszcze jedno.
        Ten mój lekarz odcrazu dał mi skierowanie na....boreliozę. Okazuje się że bóle stawów, nerwobóle itp to klasyczny objaw boreliozy. Trzeba było więc wykluczyć boreliozę.
        Musiałam też zrobić badanie cytologię bo jedna z chorób też daje takie objawy.
    • bertie Re: początek reumatyzmu 17.11.22, 23:15
      Zacznij od internisty. Pewnie sam może część badań wypisać.
      Pytanie ile czasu czeka się u ciebie na wizytę u reumatologa na NFZ? Bo jak termin długi to jednak wizyta prywatna może się przydać, bo jak to rzeczywiście rzs, to liczy się każdy miesiąc wcześniejszego brania leków.

Ja mam rzs od prawie 20 lat, najpierw leczyłam się na NFZ. Od ponad dekady pół-prywatnie, bo na abonament. Oprócz początkowego bardzo zachowawczego podejścia lekarza w sprawie leków różnic między NFZ a prywatnie nie widziałam dużych, wizyta co kwartał, recepta, skierowania na badania krwi, czasami rtg czy usg czy rehabilitacja. Wyleczyć się nie da, no ale jakoś funkcjonuję, teraz w zasadzie tylko na jednym leku. Bo był czas, że były potrzebne 3. W tym biologiczny. Na szczęście teraz dostęp do leczenia biologicznego na NFZ jest już dużo lepszy niż nawet kilka lat temu (wiem, bo osoba z rodziny jest na takim).
      Niemniej życzę ci, aby twój problem z bólem dłoni okazał się czymś łatwiejszym do opanowania niż rzs
    • sasha_m Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 00:03
      Najpierw idź do rodzinnego lub internisty, da skierowanie na badania, w tym na RF, czyli czynnik reumatoidalny, to podstawa.
    • princesswhitewolf Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 01:15
      Cale zycie mnie gnaty bola na zmiane pogody..Pamietam ze jako 7 latka juz to odczuwalam. Jak idzie burza to ja moge zaklad robic...Takie.mikro opuchniecie to u metereopatow to norma ale... Na boga, nie az tak zeby palce aie nie mogly zginac. Z tym to do lekarza.
    • slonko1335 Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 11:00
      Do reumatologa potrzebujesz skierowania jeżlei chcesz korzystać na nfz. U mnie na nfz porażka. Generalnie to najlepiej chyba iśc prywatne do lekarza który pracuje na oddziale gdzie są dostępne nowoczesne terapie. RZS nie wyleczysz ale można spowolnić lub opóźnić jego postęp. Tylko póki co zrób diagnozę bo to wcale rzs być nie musi.
    • swinki_trzy Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 14:26
      Rodzinny niech wystawi tobie przy okazji skierowanie na ASO (paciorkowce). Przed laty wyniki miałam wywalone w kosmos i skierowanie na wycięcie migdałów na cito, choć nigdy anginy nie miałam. Mnie pomogło i przewlekłe bóle nóg minęły.
    • juztubylam Re: początek reumatyzmu 18.11.22, 21:07
      cieśń nadgarstka? www.fizjosport.krakow.pl/zespol_ciesni_nadgarstka.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka