leute Re: Problemy z nastolatką 09.12.22, 10:12 Edukacja domowa to może być fajna sprawa, która wcale nie oznacza izolacji od rówieśników, sądząc po informacjach z wywiadu o zhakowaniu systemu edukacji na kanale "7 metrów pod ziemią": youtu.be/9wVC34DAhS4 Odpowiedz Link Zgłoś
irenkakwitek Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 20:35 Jak to ktoś nazwał w innym wątku, moją córkę przerasta życie. Chce mi się wyc, ale wiem że nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 20:43 Płacz jak nie widzi i moze siegnij po antydepresanty. Jest duze prawdopodobienstwo, ze corce to minie. Moze poziom w szkole za wysoki i ja przerasta a moze towarzystwo niefajne. Moze chcialaby zmienic szkole nawet koszrem roku. Ja tak zrobilam przy pomocy rodzicow i odzylam. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 21:52 Nie czytam całego wątku, więc możliwe, że się powtórzę. 1. Psycholog jest i super, ale czy ustaliliście jaki jest cel tych spotkań, co ile czasu rozmawiacie z psychologiem o tym, jak widzicie problemy córki? Czy coś się zmienia? Co proponuje psycholog? 2. Radzę podejść do psychologa szkolnego/ pedagoga i z nim porozmawiać na ten temat. 3. Pójść na konsultację z nauczycielami i porozmawiać jak oni widzą sytuację. Jak już zbierzesz informacje, to wtedy podejmij decyzję, ale na tym etapie uznałabym ją za przedwczesną (tę o ED). Działaj, pytaj, szukaj. W niektórych miastach są grupy pomagające młodzieży w nawiązywaniu relacji, taki rodzaj warsztatów. Odpowiedz Link Zgłoś
irenkakwitek Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 22:25 Na obecnym etapie zmieniamy psychologa, pierwsza wizyta w czwartek. Mąż dziś rozmawiał z pedagog i przedstawił sytuację, że córka jedzie do szkoły, jest w szkole, ale nawet już nie idzie do klasy, chowa się w toalecie. Na moje pytania odpowiada, że idzie na następną lekcję ale jak przychodzi czas to zmienia zdanie, pisze mi że tam zwymiotuje i że nie może tam iść. Rano ja budzę, mówię by szła na lekcje i codziennie jest to samo. Pedagog dziś szukała jej w szkole, wreszcie chyba zobaczyła że jest w toalecie, ale nic do niej nie mówiła żeby nie pogorszyć sytuacji . Ja napisałam do córki żeby poszła do tej pani, bo (skłamałam) dzwonili czy jest w szkole i powiedzieliśmy że jest ale źle się czuła. Chciałam żeby córka do niej poszła i w końcu z kimś porozmawiała. Po wielkich namowach poszła, a po wyjściu wyzwala ją w wiadomościach do mnie, że przez nią musiała iść na lekcje, po której i tak uciekła. Naprawdę nie mam już siły, nie mogę skupić się w pracy, nie mogę skupić się na drugim dziecku, mam gdzieś święta, nic mnie nie cieszy. Zastanawiam się czy to już nadaje się na leczenie jej w jakimś ośrodku dla młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
irenkakwitek Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 22:27 Nauczyciele już ja kojarzą że ucieka, tak powiedziała pedagog. A sytuację z ocenami nie ma zła jak na 1 klasę, chyba zostanie jedna, może dwie 1 na semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 22:34 A corka chce zmienic szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
irenkakwitek Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 22:45 Nie. Chce szkołę w chmurze. Ona chyba nie chce wychodzić do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Problemy z nastolatką 19.12.22, 22:34 Pozwoliłabym na edukację domową. Koleżanki córka po pierwszej klasie liceum przeszła na ED. Dziewczyna odżyła. Ma swoje pasje i plany. Chodziła do topowego liceum i się rozczarowała.. Zawsze można wrócić do tradycyjnego szkolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś