chwiledwie 06.12.22, 09:55 Przesyłka dostarczona przez kuriera będzie płatna przy odbiorze. Czy jeśli kurier dostarcza paczkę pod drzwi, to dajecie napiwki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdanskamarylka Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:09 Nigdy. Może i nieładnie, ale sorka - ja nie dostaję napiwków, a kasy też nie mam tyle, żeby ją na prawo i lewo rozdawać. Gdybym miała więcej, to pewnie bym dawała napiwki, niech tam Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:11 Ja daje tylko w przypadku gabarytowych, niewygodnych przesyłek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:23 anilorak174 napisała: > Ja daje tylko w przypadku gabarytowych, niewygodnych przesyłek. Ja też,w pozostałych przypadkach staram się pomóc w pracy,schodząc po schodach po przesyłkę Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:17 Tak. Jakieś zaokrąglenia więc wychodzi np 5 -7 zł. Niby nic. Ale na czekoladę jest. Z tym ,że ja mam mega fajnych kurierów. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:25 Ja mówię że na oranżadę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:25 Ja swojego kuriera Dpd to najpierw muszę „wychować”, a jak odniosę sukces to nagrodzę. Materiał ciężki do współpracy, ale już „dzień dobry” mówi i nie rzuca paczkami, wiec nadzieja jest. Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:26 Mój ojciec zawsze tak zamawia i płacąc zaokrągla co równej sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 10:27 Jeśli ciężka to daję, parę zł. mnie nie zbawi. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 11:24 Dwa razy w roku - świątecznie- wnoszą tony( żarcie psie/ kocie/ końskie) . Obsada kurierska taka sama od kilku lat i DPD i GLS - wychowani🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 11:24 Nie, przeciez to jego praca. Odpowiedz Link Zgłoś
pannazdzieckiem Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 11:30 Płace karta przy odbiorze, wiec raczej nie. Na święta daje moim kurierom prezenty Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 11:34 Nie, nie daje kurierom napiwkow. Nie ma w domu gotowki a nawet gdybym miala to fortune bym wydala bo jakas dostawa jest kilka razy w tygodniu. Oczywiscie nie spotkalam sie tez z placeniem przy odbiorze, nie sadze ze cos takiego w ogole funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 11:38 A dlaczegóż miałoby nie funkcjonować? Przesyłka kurierska pobraniowa, to żadna niezwykłość. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:11 No wiesz, w Jukeju jest LEPIEJ i INACZEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:25 iberka napisała: > A dlaczegóż miałoby nie funkcjonować? Przesyłka kurierska pobraniowa, to żadna > niezwykłość. U mnie nie istnieje. Towary kupuje sie placac za nie od razu. Wyobrazam sobie jakby to skomplikowalo prace kurierow Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 13:14 Haha, szalenie 😂 mają ze sobą terminale do płatności kartą, wyobraź sobie.. A jeśli nie, to po prostu przyjmują gotówkę - tak jak wielu pracowników handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 13:19 Pewnie dodatkowe 3 sek. na przytknięcie karty do terminala... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 15:17 Gorzej gdy terminal nie zadziala albo klient placi tylko gotowka...🤣🤣 Ja kupuje wiekszosc online dostarczane jest do domu, zazwyczaj zostawiaja pod drzwiami, czasem u sasiadow co jest bardzo wygodne, nie wyobrazam sobie byc w domu zeby zaplacic przy odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 15:59 W życiu się nie spotkałam z sytuacją, że kurier zostawia paczkę pod drzwiami i idzie, gdyby tak zrobił to ja zrobiłabym raban. Mieszkam na parterze, w bloku mieszka większość ludzi dla mnie anonimowych, wynajmujących. Pierwsze słyszę i zostawianiu bezpańsko paczek, a zamawiam często. Kurier zawsze dzwoni, a raz jak mnie nie było to przekazał koledze z późniejszej zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:01 U mnie kurier zostawia pod drzwiami i ja to sobie chwalę, tylko że ja nie mieszkam w dużym bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:17 imponderabilia22 napisała: > W życiu się nie spotkałam z sytuacją, że kurier zostawia paczkę pod drzwiami i > idzie, Normalna sprawa, ale u mnie wiekszosc mieszka w domach nie w blokach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 19:15 Jak ktoś wie, że nie będzie go w domu, albo nie ma ochoty płacić przy odbiorze, to - nie zgadniesz - wybiera inną metodę płatności. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 19:49 angazetka napisała: > Jak ktoś wie, że nie będzie go w domu, albo nie ma ochoty płacić przy odbiorze, > to - nie zgadniesz - wybiera inną metodę płatności. > Wiekszosc ematek wybiera platnosc przy odbiorze 🤣🤣🤣 ale karta wiec nowoczesnie 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:32 Bo ona musi wyrazić swoje zdumienie, że gdzieś jest inaczej niż w UK. I że na polskim forum dziewczyna pyta raczej o Polskę. No wiesz, najma… był czas przywyknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:07 ritual2019 napisał(a): ... Oczywiscie nie spotkalam sie tez z placeniem przy odbiorze, nie sadze ze cos takiego w ogole funkcjonuje. W Polsce funkcjonuje i ma się dobrze. Sama przy dużych, drogich rzeczach - taką opcję wybieram. I wtedy zaokrąglam do równej kwoty. Więc parę groszy kurier dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 11:46 To zależy od czlowieka, swojemu stalemu kurierowi, ktorego lubię zawsze daję 10 zł, jak trafię na nowego, niezbyt ogarnietego, który błądzi, albo jest nieuprzejmy to nie dam zlamanego grosza😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:14 U mnie kurier nie dostarcza pod drzwi bo sama odbieram przy furtce . A dwa - nie zamawiam nic ciężkiego czy wielkogabarytowego. NIE daję napiwków kurierowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:21 Nie. Każda przesyłka jest dostarczana pod drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:27 nie daję napiwków kurierom. Mozliwe, że zapłaciłabym ekstra za jakąś ekstra usługę - wniesienie ciężkiej rzeczy po schodach, czy cos takiego, ale raz, że nie mam schodów, dwa nie zamawiam aż tak ciężkich rzeczy, trzy - nawet jesli zamawiam, to kurier potrafi odmówić (mimo, że celowo zamawiam z wniesieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:09 kurt.wallander napisała: ... trzy - nawet jesli zamawiam, to kurier potrafi odmówić (mimo, że celowo zamawiam z wniesieniem). Jak to potrafi odmówić, jak się przecież dodatkowo za to płaci? Przy wyborze formy płatności. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:39 No miałam wybrane z wniesieniem (lodówka). Przyjechał jeden pracownik (nie pamiętam, czy to był transport własny sklepu, czy kurier) i stwierdził, że nie wniesie, bo nie da rady sam. A dlaczego przyjechał sam jeden - nie mam pojęcia. Był mąż w domu, to razem wnieśli, ale lekko sie wkurzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:45 kurt.wallander napisała: > No miałam wybrane z wniesieniem (lodówka). Przyjechał jeden pracownik (nie pamiętam, czy to był transport własny sklepu, czy kurier) i stwierdził, że nie wniesie, bo nie da rady sam. A dlaczego przyjechał sam jeden - nie mam pojęcia. Był mąż w domu, to razem wnieśli, ale lekko sie wkurzyłam. Napisałabym skargę i zażądałabym zwrotu pieniędzy za wniesienie. Ja w tamtym tygodniu kupowałam telewizor przez net i też wybrałam opcję z wniesieniem. To wniesienie kosztowało 49 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 19:18 A chyba nawet reklamowałam. Ale to było kilka lat temu i nie pamiętam już, czy dostałam te pieniądze z powrotem, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 22:20 Kupiłam pralkę z opcją wniesienia i zabrania starej. Za usługę zapłaciłam (sklep proponował) dodatkowo 80 zł. Przyjechało 2 panów. Wysokie 4 piętro w kamienicy. Wnieśli, odłączyli starą (narzędzia mieli), podłączyli nową i zabrali starą i zbędne opakowania nowej ( schodząc i znosząc starą strasznie głośno klęli, bo cholernie ciężka była). Ja - zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:34 Nie daję kurierom napiwków, natomiast jeśli płacę gotówką, to nie oczekuję wydawania reszty. Z tym że coraz rzadziej płacę gotówką, raczej kartą albo Blikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:34 Daję napiwki tylko w szczególnych przypadkach, np. kurierowi, który wjechał paletą do garażu i zaoszczędził nam tym samym przenoszenia kilkuset kg z podjazdu do piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 12:42 Tylko wtedy jak zrobi coś dodatkowego np. wniesie coś ciężkiego, a nie musiał. Gdybym zamawiała paczki płatne przy odbiorze to pewnie nie oczekiwałabym wydania reszty gdyby nie była to jakaś zawrotna kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 13:58 Ode mnie kiedyś kurier pięciu złotych nie przyjął. Obraziłam go tak śmieszną kwotą czy jak 🤔 dziwny był jakiś. Ale się podepnę innym pytaniem. Z jednej firmy mam super kuriera. Jak jest ta firma do wyboru, to zawsze ją zamawiam. Pan przyjeżdża kilka razy w tygodniu nieraz, jest pomocny, jak coś ciężkie, itd. Nie daję napiwków w ciągu roku, ale rok temu, jak miałam paczkę pobraniową (rzadkość) dałam dzień przed BN 50 PLN, po prostu proszący, by nie wydawał reszty. W tym roku nie mam w planach zamawiać nic pobraniowo. Pomyślałam, że w kopertę włożę kartkę świąteczną i kasę i dam z życzeniami. Tylko pytanie, ile. Ile byście dały? Tyle samo? A może w ogóle inaczej to ogarnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 14:21 No nie wiem, wg mnie to co najmniej zaproszenie na kolację ( bez śniadania) Ewentualnie bon do galerii, może jakieś wczasy? Turcja ma ponoć ciekawe i niedrogie kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 15:10 powodzenia_juno napisała: > Ode mnie kiedyś kurier pięciu złotych nie przyjął. Obraziłam go tak śmieszną kw > otą czy jak 🤔 dziwny był jakiś. > > Ale się podepnę innym pytaniem. Z jednej firmy mam super kuriera. Jak jest ta f > irma do wyboru, to zawsze ją zamawiam. Pan przyjeżdża kilka razy w tygodniu nie > raz, jest pomocny, jak coś ciężkie, itd. > Nie daję napiwków w ciągu roku, ale rok temu, jak miałam paczkę pobraniową (rza > dkość) dałam dzień przed BN 50 PLN, po prostu proszący, by nie wydawał reszty. > W tym roku nie mam w planach zamawiać nic pobraniowo. Pomyślałam, że w kopertę > włożę kartkę świąteczną i kasę i dam z życzeniami. Tylko pytanie, ile. Ile byśc > ie dały? Tyle samo? A może w ogóle inaczej to ogarnąć? Kłopotu mu narobisz z tą kopertą,50 zł-świat i ludzie🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 14:09 W żadnej sytuacji nie daje napiwków. Nie uznaję tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 15:17 Nigdy nie daję napiwków kurierom. Płacę zawsze z góry przy zamawianiu, więc przy dostawie kurier dzwoni do drzwi i informuje o dostawie, po czym zostawia paczkę pod drzwiami i od razu odjeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 15:22 No wlasnie, zazwyczaj nie widze nawet kurierow chyba ze przez video bell jesli akurat odbiore. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 15:24 Oni zazwyczaj spieszą się, więc jak jeszcze mieliby na mnie czekać, aż zejdę z drugiego piętra, to narobiłabym im większej szkody niż pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 16:37 Dokladnie, zostawia pod drzwiami, zazwyczaj za donica z kwiatami, gdy pada wkladaja do followej torby. Sporadycznie u siasiadow. Dla mnie wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 06.12.22, 22:28 U mnie nigdy kurier nie zostawia paczki pod drzwiami, tylko dzwoni domofonem i dostarcza osobiście do mieszkania. Co dla mnie dziwne - od jakiegoś czasu nie chce podpisu, że dostarczył. Skąd sprzedawca wie, że przesyłka dostarczona? Płacę z góry, nigdy za pobraniem. Ostatnio paczki dostarcza Ukrainiec (grzeczny) - zawsze chwilę wcześniej pyta telefonicznie czy jestem w domu i może przynieść. Jeszcze nie zmanierował się. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy kurierowi DPD dać napiwek? 09.12.22, 00:40 Tak samo. A najczęściej zamawiam sobie do paczkomatu bo mam 200m. Nie mam w ogóle gotówki w domu, zawsze płacę kartą z góry za zamawiane rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś