livia.kalina Re: Verdano - gratulacje 06.12.22, 21:49 GRATULACJE! dzisiaj, po wyroku w sprawie E. Podleśnej, W. Sadurskiego i kierowniczce z IKEI, kolejna dobra wiadomość, przywracająca nadzieję, że jeszcze wszystko w tej biednej Polsce może być uczciwie i sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Verdano - gratulacje 06.12.22, 22:16 Najwyższe uznanie; gratulacje! 💐 Odpowiedz Link Zgłoś
buka-123 Re: Verdano - gratulacje 06.12.22, 22:25 Duma nas rozpiera. Flesze, autografy. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Verdano - gratulacje 06.12.22, 22:51 O dzizas i verdana jest córką Ireny Landau? Wychowałam się na jej utworach! 😯 Odpowiedz Link Zgłoś
aluap1980 Re: Verdano - gratulacje 07.12.22, 07:50 Jak również się dołączam - gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Verdano - gratulacje 07.12.22, 07:52 Też się przyłączam do gratulacji! 🍾 Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl Re: Verdano - gratulacje 07.12.22, 08:58 Jak ja kocham takie wiadomości!!! Gratulacje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Verdano - gratulacje 07.12.22, 13:52 Super informacja, dziękuję bo nie wiedziałam. Gratulacje Verdano!Ematki sa z Ciebie dumne. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Verdano - gratulacje 07.12.22, 19:05 A to fajnie, gratki i wygląda zupełnie jak Verdana Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Verdano - gratulacje 07.12.22, 22:17 Gratuluję, a przy okazji polecam forumowiczkom "profesorską" książkę Verdany pt. "Synowi będzie Lech", poświęconą problemowi asymilacji Żydów. Naukowa, dokumentalna, a czyta się jak ciekawą powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_anuszewska11.2022 Re: Verdano - gratulacje 08.12.22, 09:29 Tylko gdzie ją dostać? Chętnie bym przeczytała. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Verdano - gratulacje 08.12.22, 16:24 beata_anuszewska11.2022 napisała: > Tylko gdzie ją dostać? Chętnie bym przeczytała. Sprawdziłam na półce z książkami i poprawiam się: "Syn", nie "Synowi". "Syn będzie Lech". Gdzie dostać, nie wiem, ja kupiłam od razu, gdy została wydana. Może sama Verdana podpowie. Naprawdę dobrze się czyta, niezależnie od tego, że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_anuszewska11.2022 Re: Verdano - gratulacje 08.12.22, 16:29 Dzięki. Poszukam - może Polin- tam chyba jest księgarnia albo ŻIH- tam kiedyś była. A jak się nie uda napiszę na forum, rzeczywiście może Verdana pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Verdano - gratulacje 09.12.22, 21:34 Dzięki wszystkim za gratulacje. Uroczystość sie odbyła. Laudacja była wybitna, albowiem moja przyjaciółka, która ją wygłaszała, stwierdziła, ze stworzyłam nowy nurt w nauce "historę zmartwień" i nawet koty w moich ksiązkach są okrutne. Co do książki "Syn będzie Lech", to jest w repozytorium cyfrowym rcin.org.pl/dlibra/publication/83288/edition/63794?language=en Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Verdano - gratulacje 10.12.22, 08:56 Dzięki! Jeszcze nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_anuszewska11.2022 Re: Verdano - gratulacje 10.12.22, 12:02 Verdano-tu na forum Verdano właśnie- raz jeszcze gratulacje. Po południu postaram się sięgnąć do "Syna ..." i "Kotów". Historia zmartwień - ciekawie to brzmi - jest łatwiejsza do zrozumienia jeśli zna się historię Twojej Rodziny - i z dostępnych powszechnie źródeł i z tego co przemycilas nam w mailach - także tych dawnych ( a może przede wszystkim). Może się mylę, nie jestem socjologiem, psychologiem . W każdym cieszę się na duchową frajdę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Verdano - gratulacje 10.12.22, 12:05 Verdano, skoro już się w wątku pojawiłaś, mogłabyś mi wyjaśnić, o co chodzi z "drugim pokoleniem"? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_anuszewska11.2022 Re: Verdano - gratulacje 10.12.22, 18:08 Verdana pewnie wyjaśni to dokładniej i w sposób naukowy, ale "drugie pokolenie" to dzieci ( a trzecie - wnukowie) Żydów, którym dane było przeżyć holokaust. Traumę pierwszego pokolenia odziedziczyło - tak nie omieszkam użyć tego określenia- drugie czyli dzieci. Ponadto w domach duch mrocznych wydarzeń, holokaustu, prześladowania był obecny - w róznym stopniu. Przedstawiciele drugiego pokolenia ( nie jestem pewna czy używać wielkich czy mozna małych liter) wykazywali się nadopiekuńczością w stosunku do rodziców a rodzice nie potrafili do końca kochać ..albo okazywać uczyć. U wielu z nich po latach ujawniła się depresja, toksyczne zachowania. Tyle porafię na ten temat napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
evolventa Re: Verdano - gratulacje 10.12.22, 09:12 Gratulacje! a dla poprawności, Verdana nazywa się Anna Landau-Czajka Odpowiedz Link Zgłoś