Dodaj do ulubionych

pociągiem na Święta

17.12.22, 23:06
Szok właśnie przeżyłam.
Bilety chciałam kupić, na luziku, z wyprzedzeniem. Na czwartek rano.
No i nie kupiłam otóż. Brak miejsc siedzących. Nawet w pierwszej klasie nie ma 🙄
Byłam głęboko przekonana, że wzięłam się za to wystarczająco wcześnie; wyjeżdżam też wcześnie, w połowie tygodnia, a nie tuż przed. Tak mi się wydawało 😯

Jeśli więc emama planuje pociągiem na Święta, to bilet kupować należy teraz, już, natychmiast 😲😲😲
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:12
      Kupujesz 4 dni przed odjazdem w najgorętszym okresie i się dziwisz? Do tego - wiesz ze to już najdroższe bilety?
      • 7katipo Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:32
        5 dni wink
        Myślałam, goopia ja, że to tak wcześnie, że się na promocje jakieś przyjemne załapię zapewne big_grin
        A wyobraź sobie, że za to załapałam się na zniżkę, "razem z bliskimi" czy coś tam tongue_out
        • ichi51e Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:39
          U mnie to jes różnica 114 zeta vs 600 na bilecie wiec się wyczulilam i kupuje w odpowiednim okienk czasowym u big_grin
          • 7katipo Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:46
            Ile wcześniej jest takie okienko, zazwyczaj?
            Mam ci ja nauczkę, na zawsze 🙄
            U mnie nie byłoby aż takiej różnicy.
            Zapłaciłam zaś za to mniej, niż zwykle. Przypadkowa promocja wink
            • ichi51e Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:56
              10-7 dni co do minuty suspicious i czasem warto tez VPN włączyć jak ci nagle robi się cena z kosmosu…
              • ichi51e Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:58
                10-7 ten najtańszy a potem już rośnie zależnie od algorytmów PKP…
                • czerwonylucjan Re: pociągiem na Święta 19.12.22, 10:35
                  A to nie jest tak, ze im wczesniej tym lepiej i ze najlepiej miesiac wczesniej kupowac?
    • suki-z-godzin Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:13
      Dla jednej osoby czy dla kilku? Jeśli dla kilku, czy próbowałaś kupować pojedynczo?
      W zeszłym roku przeżyłam to samo zaskoczenie, próbując kupić trzy bilety na raz, system wypluwał że nie ma takiej opcji, ale kiedy testowo spróbowałam z jednym biletem, okazało się, że są pojedyncze miejsca w pociągu.
      Możesz jeszcze sprawdzić flix busa.
      • 7katipo Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:49
        Widzisz, na to nie wpadłam. Bałabym się, że np. dla siebie dostanę, a dla Synusia już nie wink i co wtedy?
        • ichi51e Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:54
          Jak kupowała dwa to może być kwestia debilnego systemu jaki ma PKP. Jak kupujesz bilet z dzieckiem to system generuje bilet dorosły a potem sprawdza czy jest miejsce dla dziecka obok. Kiedyś się uparłam ze będę czekać aż znajda i mimo ze pani 5 biletów wydrukowała i unieważniła 6 okazał się mieć miejsce obok….
          • ichi51e Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:55
            Jak kupowałas dwa*
            • 7katipo Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 00:03
              Próbowałam też dwa "dorosłe".
              I w pierwszej klasie próbowałam, tam nie ma zniżek.
              I doopa 🙄
        • suki-z-godzin Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 10:59
          7katipo napisała:

> Widzisz, na to nie wpadłam. Bałabym się, że np. dla siebie dostanę, a dla Synus
          > ia już nie wink i co wtedy?

w kolejnych formularzach jak kupujesz na Icka widać wolne miejsca do wyboru, to pozwala się zorientować czy miejsca jeszcze są.
          • droch Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 11:42
            Podgląd miejsc nie jest dostępny w składach zestawionych z wagonów.
            • suki-z-godzin Re: pociągiem na Święta 19.12.22, 08:45
              droch napisał:

> Podgląd miejsc nie jest dostępny w składach zestawionych z wagonów.

nie całkiem rozumiem, chodzi o składy w których na trasie coś się doczepia dodatkowo, albo rozłącza bo wagony 1-5 jadą do Rzeszowa a 6-8 do Przemyśla?
              • droch Re: pociągiem na Święta 19.12.22, 10:27
                "Skład zestawiony z wagonów", to pociąg który ma lokomotywę i wagony. Podgląd miejsc, które można zarezerwować, jest dostępny jedynie w ETZ/SZT (zespołach trakcyjnych), np. pendolinie.
                • suki-z-godzin Re: pociągiem na Święta 19.12.22, 10:35
                  a to pierwsze słyszę, chyba musiało tak być, że nie jeździłam pociągami z lokomotywą od bardzo dawna. w intercitach zawsze do tej pory udawało mi się rezerwować miejsce. przyjrzę się następnym razem temu o czym wspominasz.
      • totutotam.org Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 00:06
        Mnie siè zdarzyło podobnie, na stronie intercity dla 4 osób nie było, a na koleo owszem; nie mam pojęcia dlaczego, cena ta sama.
        Innym razem kupowałam 10 dni przed podróżą i żeby usiąść w 4 razem musiałam kupić 1 klasę (ze zniżką razem.z bliskimi różnica w cenie nie była duża), też byłam zdziwiona popularnością kolei.
        • 7katipo Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 10:31
          A mnie system oznajmił, że w pierwszej klasie ta promocja nie działa 🙄
          Nie nadążysz za nimi...
          • droch Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 23:50
            A mnie system oznajmił, że w pierwszej klasie ta promocja nie działa

Działa w 1 i 2 klasie, ale wyłącznie w pociągach IC, TLK i tylko w przedsprzedaży:

Taniej z Bliskimi
    • beata985 Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:16
      Wczoraj kupowałam na wigilię..bez problemu...Z cswartkiem ani piątkiem nie próbowałam
      • droch Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:31
        Ale Wigilia nigdy nie była szczytem przewozowym, chyba, że w krótkich, lokalnych relacjach.
        • beata985 Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:33
          Nie wiem..pierwszy raz jadę w taki dzień..W sumie jestem bardzo ciekawa jakie będzie oblozenie
          • 7katipo Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:39
            w samą Wigilię może być luźniej wbrew pozorom.
            Kto miał pojechać, już pojechał - nawet takie sieroty, jak ja big_grin
    • panna.nasturcja Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:20
      Nie, nie już natychmiast, raczej w listopadzie smile
      Nie wiem od kiedy szkoły i studenci mają wolne, ale czwartek to nie jest wczesny wyjazd.
      Udało Ci się coś kupić?
      • little_fish Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:26
        Szkoły od piątku. Studenci przeważnie też, choć to zależy od uczelni - mój student ma w piątek tylko jedne zajęcia, zdalnie.
      • 7katipo Re: pociągiem na Święta 17.12.22, 23:37
        Na środę dostałam. Dwa bilety - z dzieckiem - i też nie takie, jak chciałam, nie obok siebie. Ale nie grymaszę już, rzecz jasna ☺ biorę, co jest.
        I tak miałam wolne; planowałam ogarnąć to i owo w chałupie na spokojnie, spakować się itp.
        No i zmiana planów się zrobiła.
        Pociąg mój to długa trasa; jeździ dwa razy na dobę.
        Z ciekawości sprawdziłam, czy na piątek byłyby bilety. Nima 😲
        • igge Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 00:57
          My w piątek wyjeżdżamy i mąż miał ogarnąć ewentualny pociąg odpowiednio wcześnie.
          I dooopa. Nie ogarnął. Tzn twierdzi, że dużo drożej niż autem wychodzi.
          Jedziemy więc autem tylko opony na zimowe trza zdążyć zmienić.
          W sumie może to auto i na miejscu się przyda plus z bagażem luz. Niech będzie.
          Do Wiednia planujemy niedługo jechać to może wtedy pociągiem. Lubię pociągiem. Chyba, że bilety lotnicze tańsze będą znowu.
        • panna.nasturcja Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 03:19
          Dobrze, że dostałaś i dojedziesz. I w sumie pewnie bezpieczniej niż samochodem, bo ma padać przy temperaturze bliskiej zera, będzie ślisko.
    • konsta-is-me Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 01:07
      Jesteś jak mój ojciec, który każdego roku 24 grudnia, po południu, idzie robić zakupy na Wigilię.
      I wraca oburzony "sklepy pozamykali a w ogóle to karpia już nie ma!!
      • 7katipo Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 10:35
        🤗🤭 No jestem.
        A nie wiedziałam.
        Myślałam, że taka sprytnie wyrywna jestem, że tak szybko działam 😁😁😁
    • miruka Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 10:42
      Kierując się tym, doświadczenia z zeszłego roku, kupiłam tydzień temu
    • segregatorwpaski Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 12:05
      Dzieć - student - kupuje bilety do domu i powrotne w terminach świąt i długich weekendów tak ze 3 tygodnie wcześniej conajmniej. Zresztą na zwykły piątek, z miejscowości akademickiej na godziny popołudniowe też trzeba kupować znacznie wcześniej by usiąść, bilety na powrót: niedziela popołudnie/wieczór, to też chodliwy towar.
    • palacinka2020 Re: pociągiem na Święta 18.12.22, 13:13
      Bilety na swieta to ja kiedys kupowalam na miesiac wczesniej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka