nowyczlowiekforumu 18.12.22, 20:25 Szukałam sobie wątków jedzeniowych, i trafiłam na to: forum.gazeta.pl/forum/w,567,155454642,155454642,Co_do_kanapek_z_pasztetem_.html?p=155454676 Jak tam Wasze kulinarne szaleństwa przed świętami?🤪 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Jedzenie 18.12.22, 20:33 Póki co w ramach szaleństw w piątek były: pierożki francuskie ze szpinakiem, pieczarki faszerowane, salatka, kwadraty francuskie z gruszką, serem pleśniowym i orzechami, grzanki z fetą i dżemem figowym oraz ciasto orzechowo-makowe z jabłkami i kremem czekoladowym,muffinki cytrynowe z ricotta i nasionami chia oraz pierniczki. Wczoraj rolada z ciasta francuskiego z resztą maku i pierogi z resztkowym farszem szpinakowo-pieczarkowo-miesnym. Dziś robiłam rolady z piersi kurczaka ze śliwkami, ale to już na jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jedzenie 18.12.22, 20:41 To powinno być zabronione! Zawsze jak Cię czytam ti jestem głodna i obśliniona. Czy Ty być nie mogła jednak porzucić zawodu wyuczonego i założyć restauracji? Rastauracyjki choćby? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jedzenie 18.12.22, 20:45 Chciałabym, ale to cholernie trudny biznes. Póki co karmię otoczenie, akurat w piątek miałam gości, a w sobotę przerabiałam resztki i stąd tyle tego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jedzenie 18.12.22, 21:58 Wiem, wiem, przyjaciółka prowadziła trzy, ciężki kawałek chleba. To chociaż ksiązkę kucharską ze zdjęciami, bo Ty piszesz o jedzeniu tak smakowicie, że chce się gotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jedzenie 19.12.22, 01:27 Zdjęcie jest stąd: christmasfood.marksandspencer.com/mushroom-parfait-with-a-port-glaze-serves-5-/p/fdp60585940 więc pewnie i przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jedzenie 19.12.22, 01:28 A nie, tam nawet nie ma przepisu, to strona, gdzie można to po prostu kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jedzenie 19.12.22, 03:11 ok, ale są skladniki😊 i dziwię się, ze Prince to kupiła 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jedzenie 19.12.22, 03:17 No też się dziwię, chemiczne to strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Jedzenie 19.12.22, 10:04 Mialam kiedys lokatora, ktory w kuchni trzymal tylko sosy, musztardy i keczapy w butelkach. Nazywalismy go chemiczny Ali... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jedzenie 19.12.22, 01:48 Nie robilam ale kupilam. Robic to robie pierniczki. Jutro bede czekoladowic je Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Jedzenie 18.12.22, 20:41 My dziś rano wstaliśmy chorzy ( ja i chłop,młoda, oczywiście, nie:p) więc był makaron z pesto ze słoika i podudzia z kurczaka z frajera z sałatą rzymską. Szał. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jedzenie 19.12.22, 04:54 Oooooo..... Krupnik mogę nawet nad ranem i w każdej ilości 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Jedzenie 18.12.22, 21:32 Ja dziś piekłam pasztet. A na obiad jedliśmy miso i sushi. Nie chciało mi się gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Jedzenie 18.12.22, 21:41 A ja, chyba przez mrozy, zapragnęłam kalorii, dużo kalorii. Rano zanarynowałam kotlety z karkówki. Potem obsnażyłam, doszły w piekarniku, do tego frytki i sałata lodowa z sosem czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jedzenie 18.12.22, 22:57 polędwiczki z kurczaka z pesto, pomidorkami, mozarellą, szpinakiem, posypane ziołami, pokropione oliwą i zapieczone w piekarniku, serwowane z pieczonymi ziemniakami i rukolą. Odpowiedz Link Zgłoś
milin94 Re: Jedzenie 19.12.22, 05:32 Produkty żywnościowe tyle kosztują, że w mojej rodzinie szaleństw nie będzie. Raczej skromnie. Prawie wszyscy prowadzimy własną działalność i prawie wszyscy dostaliśmy po tyłku - najpierw przez pandemię, teraz - wiadomo. Kombinuję, skąd tu wytrzasnąć jeszcze trochę grosza na premie świąteczne dla pracowników, bo im się należy, czekają na nie. O serach pleśniowych i truflach na długo muszę jeszcze zapomnieć. Zresztą, nie mogę tyle jeść, przypuszczam, że na wikcie takiej Danieli (z całym szacunkiem i podziwem) w krótkim czasie ważyłabym ze dwieście kilo a cukier po dżemie figowym osiągnąłby wartość z pińcet. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jedzenie 19.12.22, 13:04 Przecież Daniela słowa nie napisała o wielkości porcji, można sobie dobrać według potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jedzenie 19.12.22, 05:49 U nas od nieco ponad tygodnia mrozy i śniegi, więc chciało mi się dań rozgrzewających. Najpierw był wielki gar rosołu, który jedliśmy 3 dni, potem zupa ogórkowa, a na weekend czirke, czyli węgierskie danie z kurczaka, cebuli i kwaśniej śmietany. Na ten tydzień póki co moi faceci zażyczyli sobie zupę klopsową. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jedzenie 19.12.22, 05:59 W sobote chrupiaca kaczka (pulled) w chinskich nalesnikach z sosem hoisin plus dodatki czyli krewetki w ciescie itp. Wczoraj karahi chicken curry z naan bread. Dzies leftovers. A na reszte tygdnia sie pomysli. W czwartek gammon z ananansem, jajkiem smazonym i frytkami ale to specjalnie dla corki ktora przyjezdza w czwartek z uni. Syn pewnie upiecze jakies cookies. Odpowiedz Link Zgłoś