Dodaj do ulubionych

Pytanie do nauczycielek

19.12.22, 08:18
Dziewczyny, ze statutu szkolnego wynika, że ocenom podlegają osiągnięcia edukacyjne ucznia oraz jego zachowanie. Czy w związku z tym nauczyciel może:
- wystawić 1 za brak pracy domowej?
- wystawić ocenę za prowadzenie zeszytu?
- wystawić 1 za częściowy brak pracy domowej (np. W zeszycie jest zrobione 5 zadań, w ćwiczeniach było do zrobienia jedno zadanie, ale uczeń nie ma ze sobą ćwiczeń w szkole)?
- wystawić np za brak podręcznika na lekcji, z opisem „brak pracy domowej”?
- wystawiać oceny za wcześniejsze (np. sprzed 2 tygodni) prace domowe, a nie na bieżąco?
Opisuję zachowania nauczyciela (nie wiem o wszystkich oczywiście) w klasie, wobec różnych uczniów- z ostatniego semestru.
Obserwuj wątek
    • alicjamagdalena Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:22
      www.google.com/amp/s/mamadu.pl/amp/166354,czy-nauczyciel-ma-prawo-wstawic-jedynke-lub-minus-za-brak-podrecznika
      • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:27
        W internecie są różne opinie, z przepisów oświatowych wynika jedno, a nauczyciel robi swoje.
    • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:26
      Najlepiej niech 5 wystawi.
      • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:28
        A coś merytorycznie odpowiesz czy nie bardzo?
        • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:32
          Nie bo po co. Ja wystawiam 1. Albo 0 zalezy od okoliczności.
          • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:39
            A możesz wskazać podstawę - opartą na przepisach i statucie - takiej oceny?
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:24
              Zamiast tracić czas na czytanie statutów i szukania paragrafów na nauczycieli, proponuję zająć się dzieciątkiem i dopilnować, żeby miało i robiło wszytko, czego nauczyciele wymagają, wtedy jedynek nie będzie aż tyle dostawało.
              • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:39
                Kwestia nie dotyczy tylko jednego dziecka.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:42
                  Przeszkadza ci to, że jakieś obce dziecko dostało 1 za brak pracy domowej??????????????????
                  • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:06
                    Tobie nie przeszkadza łamanie przepisów, dopóki ciebie nie dotyczy?
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:22
                      A gdzie tu jest łamanie przepisów??
                      • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:33
                        Ocena za prowadzenie zeszytu? Wydaje mi się że to sprawa ucznia jak prowadzi zeszyt. Jeżeli umie to co było na lekcji, a nauczyciel może wiedzę zweryfikować kartkówką albo poprzez odpowiedz ustną to jakie znaczenie ma to w jaki sposób uczeń prowadzi zeszyt i co w niego wpisuje? To chyba bardziej podchodzi pod ocenę z zachowania i stosunek do przedmiotu.
                        • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:11
                          Kontrolowanie zeszytów ma sens w przypadku młodszych dzieci, tak do 6-7 klasy, kiedy dzieci uczą się robić notatki, a wcześniej ćwiczą pisanie.
                      • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:07
                        Przyniesienie podręcznika jest osiągnięciem edukacyjnym? W którym punkcie podstawy programowej się znajduje?
                  • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:11
                    Tak, tak jak innym rodzicom przeszkadza to że moje dziecko dostało 1 - zachowanie tej pani ma wpływ na uczniów, atmosferę w klasie, dzieciaki są zniechęcone do przedmiotu. Pani uczyć nie potrafi, wyniki jej uczniów na egzaminie 8 klasy są średnie (jeżeli dzieci nie maja zajęć dodatkowych z tego przedmiotu)
                    • spirit_of_africa Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:38
                      Trudno żeby dziecko które nie ma podręcznika, nie ma zeszytu ćwiczeń i nie odrabia zadań błyszczało na egzaminie.
                      • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:01
                        spirit_of_africa napisała:

> Trudno żeby dziecko które nie ma podręcznika, nie ma zeszytu ćwiczeń i nie odra
                        > bia zadań błyszczało na egzaminie.

No więc moje dziecko egzamin próbny napisało najlepiej w szkole na 92 procent właśnie, nie odrabia zadań domowych, nie prowadzi zeszytu, często nie ma podręcznika ani zeszytu ćwiczeń. Teoria się rypła zatem.
                        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:13
                          Żeby nie było że zmyślam
                        • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:16
                          Jednak większość dzieci musi pracować i uczyć się, żeby czegoś się nauczyć. Jeśli Twoje dziecko często nie ma podręcznika to zwyczajnie wykorzystuje te które pamiętają i dźwigają, trochę nie fair moim zdaniem.
                          • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:20
                            Moje dziecko za brak podręcznika ponosi konsekwencje w szkole, jak widać brak podręcznika, ćwiczeń, czy pracy domowej nijak nie ma wpływu na to co dzieciak ma w głowie i umie.
                            • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:32
                              Chciałabyś żeby w związku z tym, że nauka przychodzi mu łatwiej niż komuś innemu miał więcej praw i mniej obowiązków?
                              Ja się cieszę, że mojego syna rozliczają z takich rzeczy i prace domowe ma mieć odrobione nawet jeśli uznaje je za banalne.
                              • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:44
                                Ale czy ja piszę że ma mieć więcej praw? Odpowiadam tylko na z tyłka wzięta teorię spirit. Brak zeszytu, książki i nieodrabianie zadań domowych nijak nie wpływa na brak umiejętności i wiedzę mojego dziecka.
                                • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:17
                                  Ale nauczyciel musi uwzględniać większość dzieci, a większości nie można odpuścić, bo wtedy zupełnie nic nie będą robić i umieć.
                                  • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:25
                                    ale co w związku z tym? czy ja optuję za odpuszczaniem? nie dziecko powinno ponosić konsekwencje zgodne z przepisami oświatowymi, nie zgadzam się natomiast z teorią jakoby brak ksiażki czy zadania domowego był jednoznaczny z sieczką w głowie...
                        • pierwszykot Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 23:58
                          slonko1335 napisała:

> spirit_of_africa napisała:
                          >
                          > > Trudno żeby dziecko które nie ma podręcznika, nie ma zeszytu ćwiczeń i ni
                          > e odra
                          > > bia zadań błyszczało na egzaminie.
                          >
                          >
                          > No więc moje dziecko egzamin próbny napisało najlepiej w szkole na 92 procent
                          > właśnie, nie odrabia zadań domowych, nie prowadzi zeszytu, często nie ma podrę
                          > cznika ani zeszytu ćwiczeń. Teoria się rypła zatem.
                          >
                          I rozumiem że nie ma żadnych korkow smileot zdolniacha 😀
                          • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 00:02
                            ... ale właściwie dlaczego nie odrabia i nie prowadzi?
                            • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 06:13
                              Bo mu się nie chce, a jednak istnieją zdolne lenie i mi sie taki trafil...
                              • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 22:45
                                Wiem, bo sama byłam. No ale skoro mu się nie chce, to dostaje oceny za brak pracy domowej. Poza tym skoro taki superzdolny, to chyba szybko by mu poszło?
                                • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 05:25
                                  Oczywiście że szybko by mu poszło tylko to trzeba chcieć i zrobić. Nie robi. A ja nie będę sprawdzać zeszytów, plecaka i lekcji 14 latkowi który jak widać doskonale sobie bez tego radzi....
                                  • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 05:54
                                    Tylko, jak rozumiem, nie masz pretensji do świata, za 1 za prace domowe, których nie może pokazać, żeby dostać lepszą ocenę i np za brak podręcznika.
                                    • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 06:19
                                      Tylko to, że rodzic nie ma pretensji nie zmienia faktu, że nauczyciel postępuje niezgodnie z przepisami i statutem szkoły.
                                      • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 06:37
                                        To może należy zmienic przepisy i statuty, ktore są oderwane od rzeczywistosci. Bo rośnie nam pokolenie leni, które nic nie muszą.
                                        • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 06:50
                                          Z pewnością lepiej zmienić przepisy niż je łamać. No ale to chyba nauczyciele musieliby o to zawalczyć, bo chyba nie oczekujesz tego od uczniów?
                                          • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 17:18
                                            Oczekuje tego od ministerstwa edukacji.
                                            • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 18:00
                                              Obawiam się, że minister może nie wiedzieć o twoich oczekiwaniach
                                              • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 19:11
                                                Obawiam sie, ze jest mi to obojetne.w uczeniu kieruję sie zdrowym rozsądkiem
                                        • droch Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 08:58
                                          To może należy zmienic przepisy i statuty, ktore są oderwane od rzeczywistosci. Bo rośnie nam pokolenie leni, które nic nie muszą.

Nie ograniczajmy się, od razu dajmy nauczycielowi władzę imperatora, której nie będzie można kwestionować.
                                          • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 17:19
                                            Byłabym zadowolona z tego co bylo w PRL i tego co jeat w brytyjskich szkołach. Nie popadajmy w egzaltacje.
                                    • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 06:51
                                      Ale co to ma do rzeczy czy mam pretensje czy nie? Fakt jest taki że nauczyciel stawiając tą jedynkę za brak podrecznika, zeszytu czy zadania nie przestrzega przepisow no ale to przecież żadna nowość w Polskiej szkole...
                                      • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 17:27
                                        Przepisy dotyczace szkol sa absurdalne. Dostalam 2 za brak zeszytu z praca domowa w latach 70tych. Pretensji nikt o.to nie mial. Juz nigdy nie zapomniałam żadnego zeszytu. Mialam 8 lat. 1 jeszcze nie bylo. Nie rozumiem lamentow.
                                        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 18:00
                                          fogito napisała:

> Przepisy dotyczace szkol sa absurdalne.
                                          Co nie zmienia faktu, że szkoly powinny się do nich stosować bo są przepisami.
                                          • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 19:12
                                            Aha. Daleka jestem od bycia bezmyślnå owcą.
                                        • droch Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 18:20
                                          Dostalam 2 za brak zeszytu z praca domowa w latach 70tych. Pretensji nikt o.to nie mial.

Mój dziadek klęczał kącie klasy na grochu, ale to było jeszcze przed II WŚ. Pretensji nikt o.to nie miał.
                                          • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 19:14
                                            No i pewnie Twoj dziadek nie byl platkiem śniegu. Przesada w zadna stronę nie jest dobra. Ani znęcanie sie ani zaglaskiwanie na śmierć.
                                            • natalia.nat Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 19:50
                                              fogito napisała:

> No i pewnie Twoj dziadek nie byl platkiem śniegu. Przesada w zadna stronę nie j
                                              > est dobra. Ani znęcanie sie ani zaglaskiwanie na śmierć.

Zagłaskiwanie? Dyskutujemy o łamaniu szkolnego statutu przez nauczyciela, czyli de facto właśnie znęcaniu się nad uczniem. Tyle że dla ciebie uczeń nie ma żadnych praw, więc nie zrozumiesz.
                                              • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 20:41
                                                Walnij baranka. Mamy wewnetrzny system oceniania. Nie ja go tworzyłam. Nikt sie nad nikim nie zneca. Histeryzujesz
                                                • natalia.nat Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 11:46
                                                  fogito napisała:

> Walnij baranka. Mamy wewnetrzny system oceniania. Nie ja go tworzyłam. Nikt sie
                                                  > nad nikim nie zneca. Histeryzujesz

To ty walnij baranka. Nie dyskutujemy o tobie i jakimś twoim systemie oceniania, tylko o ewidentnym nieprzestrzeganiu zapisów statutu czyli łamaniu prawa w szkole (patrz post założycielski), co jest właśnie znęcaniem się nad uczniami. To że ty jako nauczyciel, który uczniów nie lubi i ma o nich jak najgorsze zdanie, tak tego nie widzisz, nie jest argumentem na nic. Faktów nie zmienisz.
                                                  • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 19:26
                                                    Bzdury piszesz. Jakie kurva znęcanie. Strzel jednak tego baranka
                                                  • natalia.nat Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 19:05
                                                    Nie. To ty piszesz bzdury i ty strzel baranka. Niesprawiedliwe traktowanie uczniów, niesłuszne stawianie im jedynek, to jest właśnie znęcanie się. Tego pojęcia nie rozpatrujemy tylko w kategorii fizycznej przemocy, kurva.
                                                  • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 20:58
                                                    Aha biedne udreczone owieczki. Weź juz przestań z tą egzaltacją.
                                      • kub-ma Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 23:45
                                        slonko1335 napisała:

> Ale co to ma do rzeczy czy mam pretensje czy nie? Fakt jest taki że nauczyciel
                                        > stawiając tą jedynkę za brak podrecznika, zeszytu czy zadania nie przestrzega
                                        > przepisow no ale to przecież żadna nowość w Polskiej szkole...

Tak, oczywiście. Polska szkoła to nauczyciele, których głównym celem jest nieprzestrzeganie przepisów.
                                        • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 23:48
                                          No to niech Słonko zgłosi to nieprzestrzeganie.
                                        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 05:55
                                          Cóż jak wejdzie się na umarle statuty czy wolność od religii to niestety tak to właśnie wygląda. Statut w szkole podstawowej moich dzieci ciagle zmieniają bo po co napisać go zgodnie z przepisami.. w tym roku nowa ogarnięta dyrekcja i widzę że idzie ku lepszemu na szczęście ale dużo pracy przed nią bo niektórzy nauczyciele ciągłe nie ogarniają celującej za 100%, opinii o dys czy czepiają się wyglądu ba zdarzają się ciągłe tacy którzy pacną linijką....
                                          • kub-ma Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 09:37
                                            slonko1335 napisała:

> Cóż jak wejdzie się na umarle statuty czy wolność od religii to niestety tak to
                                            > właśnie wygląda. Statut w szkole podstawowej moich dzieci ciagle zmieniają bo
                                            > po co napisać go zgodnie z przepisami.. w tym roku nowa ogarnięta dyrekcja i w
                                            > idzę że idzie ku lepszemu na szczęście ale dużo pracy przed nią bo niektórzy na
                                            > uczyciele ciągłe nie ogarniają celującej za 100%, opinii o dys czy czepiają si
                                            > ę wyglądu ba zdarzają się ciągłe tacy którzy pacną linijką....

A mi na hasło - "Zmiana zapisów w Statucie" - podnosi się ciśnienie.
                                            Wszelkie zmiany muszą wprowadzić nauczyciele. Gdyby ktoś nakazał mi teraz przyłączenie się do zespołu do spraw zmian w Statucie, złożyłaby chyba wypowiedzenie (wiem, nie mogę, muszę pracować do końca roku szkolnego). Mam tyle nadgodzin, tyle pracy, że nie wiem w co ręce wsadzić. I gdybym zamiast np. skupiania się na uczniach, którzy przeszli do kolejnego etapu konkursu, musiała siedzieć i dostosowywać Statut, miałabym wszystkiego dość.
                                            Celujący za 100% czy wypełnianie zaleceń opinii (realnych do zrealizowania) realizuje się, bo tak należy. Niezależnie co tam w Statucie jest.
                          • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 02:28
                            Ja wierzę, tylko to jest do czasu, można tak na wrodzonym potencjale przelecieć podstawówkę, można przeciętne Lo, ale jeśli trafi się do dobrego, gdzie są sami, którym nauka nie sprawiała wcześniej problemu, potem na wymagające studia jest bolesne zderzenie z rzeczywistością.
                            • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 06:34
                              Nie wiem czemu zakładasz ze mu nauka sprawia jakieś problemy.
                          • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 06:11
                            Z matmy i owszem nie ma zadnych. Chodzi na kurs przygotowujacy do egzaminu z polskiego i angielskiego. Jeżeli to rozpatrujemy w kategorii korków.
                            • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 22:57
                              Rozpatrujemy. Przynajmniej ja.
                        • forsycja222 Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 12:35
                          Obowiązkiem ucznia jest posiadać zeszyt i podręczniki do danego przedmiotu. Nie rozumiem pani zadowolenia i popierania postawy (niewłaściwej zresztą) własnego dziecka. Postawa pani dziecka dezorganizuje pracę na lekcjach nauczycielowi i innym uczniom też
                          • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 12:46
                            Nie wiem skąd światła myśl, że popieram nieprowadzenie zeszytu, nieodrabianie lekcji itd. Dziecko jak sie nie wywiązuje z obowiązków domowych ponosi konsekwencje w domu, jak się nie wywiązuje z obowiązków szkolnych ponosi konsekwencje w szkole. Ma lat 14 a nie 7 zatem samo wybiera. Ja wymagam aby się uczyło przynajmniej dobrze i przyzwoicie zdało egzamin i to dziecko spełnia z nawiązką.
                      • arwena_11 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:49
                        A żebyś się nie zdziwiła. Mój syn z angielskiego do połowy klasy 3 miał coś w okolicy dst. Nie prowadził zeszytu, nie odrabiał prac domowych - bo nie chciał tracić czasu. Po angielsku mówił płynnie, jako chyba jedna z 2 osób w klasie ( słowa nauczycielki ). Maturę z angielskiego zdał na max. Egzamin IELTS zdał na 8,5 ( na 9 możliwych ) - po przedstawieniu zaświadczenia - na koniec klasy 3 miał piątkę.
                        Dostał się na studia do Anglii, poradził sobie na nich bezproblemowo i licencjat skończył z najwyższą oceną.

Po ch...j mu było tracenie czasu na prace domowe i prowadzenie zeszytu skoro jego poziom to był C1+ ( określony przez BC - do dopuszczenia do IELTS ), a reszty klasy sporo niżej?
                        • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 22:29
                          No dobrze, A. juz się pochwaliła wspaniałym synalkiem, ale w tym przypadku nie ma to nic do rzeczy.
                    • skumbrie Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:49
                      Pomijając to, że jedynki wystawia niezgodnie z prawem, to dwie uwagi: wyniki uczniów, to wyniki uczniów, nie pani. Nic dziwnego, że są słabe, skoro bombelki nie skalały się pracą wink
                      • riskylea Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:56
                        Bombelki zaopiekowane, z zajęciami dodatkowymi uzyskują lepsze wyniki, to nic nowego.
                        • skumbrie Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:55
                          Bombelki na tych zajęciach dodatkowych zwyczajnie pracują. O efektywności pracy jeden na jeden kolejny raz trzeba pisać i wykazywać jej wyższość na pracą z grupą, którą przychodzi nieprzygotowana?
                    • hanusinamama Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:17
                      Jakby nie patrzeć nie odrabianie lekcji w domu, nieprzygotowanie do lekcji chyba nie pomaga dzieciom?
                      • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:10
                        No nie pomaga, oczywiście. Dostaną zatem słabszą ocenę na sprawdzianie i egzaminie, jeśli nie wykażą się odpowiednio wiedzą. Bo to wiedza podlega ocenie, nie noszenie podręcznika.
                        • alfa36 Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 00:12
                          No niby tak, ale znam dziewczynę, która na poziomie szkoły podstawowej bardzo dobrze się uczyła. Była zdolna i miała solidne podstawy, które wykorzystywała w gimnazjum, kiedy to już uczyła się mniej. Egzamin gimnazjalny z polskiego zdała na 100 procent. I ona, ta sama dziewczyna, kilka lat później nie zdała matury z polskiego. Nie wystarczyły już podstawy, nie wystarczyły zdolności. Przebimbała liceum i efekt jest, jak wyżej. Nie znam szczegółów, być może omijała szkołę, ale i tak twierdzę, że trzeba mieć ten zeszyt i jednak odrabiać pracę domową. To również uczy systematyczności i solidności, której przecież wymagamy od późniejszego pracownika.
                          • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 20.12.22, 02:24
                            Nie tylko pracownika, będąc pracodawcą, prowadząc swój biznes ta solidność i systematyczność przynajmniej w niektórych sprawach jest ważniejsza niż u pracownika.
              • alewcale Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 19:09
                Dalsza część dyskusji ograniczy się do udowadniania przez niektóre osoby, jaki nauczyciel jest głupi a dziecko mądre i szlachetne, bo nic nie musi. Dlatego też proponuję dać dziecku medal, najlepiej ruski, za łamanie zasad. Tam też się odznacza za brak zasad.
                Potem się mamusia jedna z drugą zdziwi, że synulo ma rozbitą głowę a zapomni jak starannie i systematycznie rzucają co poniektórzy kłody pod nogi nauczycielom właśnie w takich sytuacjach. Uczcie dalej dzieci łamania zasad.
                • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 20:33
                  Szkoda ze wymagasz tylko od dziecka a nie wymagasz od dorosłego wykonującego swoją pracę przestrzegania tych zasad. To chyba powinno działać w obie strony z naciskiem jednak na tego doroslego bedacego w pracy.....
                  • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 21:59
                    No dobrze, załóżmy, że nauczyciel przestrzega zasad. Dziubdziuś natomiast nadal nie przestrzega. Co robić?
                    • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 22:14
                      Wyciągnąć konsekwencje zgodne z przepisami oświatowymi. Zauważ że u autorki wątku problem z tym ma JEDEN nauczyciel, cala reszta jednak sobie radzi. Może niech poradzi się kolegow po fachu lub dyrekcji jak takie biedny sam jest bezradny...
                      • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 22:23
                        slonko1335 napisała:

> Wyciągnąć konsekwencje zgodne z przepisami oświatowymi.

A jakie to konsekwencje, skoro jesteś taka biegła w przepisach oświatowych?

I pytam serio, bo nie wiem.
                        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 05:32
                          Już było w tym wątku wielokrotnie. Z zadania można zapytać i wystawić odpowiednią ocenę z odpowiedzi za niewyeiazywanie się z obowiązków szkolnych obniża się ocenę z zachowania.
                          • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 06:54
                            No można tylko to raczej strata czasu pozostałych dzieci, bo jak odczytać nienapisane wypracowanie albo podać wyniki nierozwiązanych zadań?
                            • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 07:10
                              Moje dziecko nie pisze wypracowan w domu tylko w szkole na szczęście. Zadanie domowe z takiej matematyki, chemi czy fizyki uczeń może rozwiązać na tablicy reszta klasy sorawdzi czy ma dobrze zrobione przy okazji. Z biologi lub historii można go przepytać i zgodnie z przepisami postawić ocenę za wiedzę i umiejętności.
                              • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 07:33
                                Tylko Twoje dziecko nie jest samo w klasie, jeśli cała klasa będzie rozwiązywać to samo zadanie na tablicy robi się problem, odpytanie 20 osób, które nie odrobiły PD to też strata czasu.
                                • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 08:04
                                  To niech nie odpytuje tylko wstawi punkty ujemne z zachowania lub obniży z neigo ocenę skoro to taki problem. Sam fakt posiadania zadania domowego nie oznacza że uczeń je sam rozwiązał i potrafi je rozwiązać, sama już doszłaś do tego wniosku. Brak zadania ani jego posiadanie nie mówi kompletnie niczego o umiejętnościach i wiedzy ucznia a to one mają byc oceniane
                                  • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 08:10
                                    Obniżanie oceny z zachowania za brak pracy domowej skutkowałoby nagannym u wielu uczniow. Takich zdolnych leni jak twoj np.
                                    • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 08:14
                                      No to by mieli naganne skoro tak wybrali.
                                      • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 09:47
                                        Twoj zalewne tez. A trraz sobie wyobraz jakie byłyby skargi do kuratorium.
                                        Poki co maja 1 z prac domowych, bo tak sobie wybrali.
                                  • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 09:43
                                    Tylko oceny z zachowania nikt nie traktuje poważnie, czyli można zupełnie bez konsekwencji olewać wiele rzeczy i o ile zdolnemu dziecku nic od tego nie ubędzie to inne będą miały problem
                                    • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 09:48
                                      ale zdolnemu ubędzie bardziej bo za obniżone zachowanie jest brak paseczka co ma znaczenie w 8 klasie, a zdolny średnią i tak wyciągnie nawet z np czy 1 za brak zadania..
                                      • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 10:02
                                        Oceny i zachowanie liczą się tylko w 8 klasie, ale w szkołach są nie tylko zdolni uczniowie, chciałabyś mając niezbyt zdolne dziecko, żeby miało w szkole miało przyzwolenia na nic nie robienie?
                                        • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 10:12
                                          Jakie przyzwolenie? szkoła wyciąga przecież konsekwencje za "nicnierobienie", te konsekwencje powinny być zgodne z przepisami a nie z widzimisię nauczyciela. jak nauczyciel uzna, że może dzieciakowi strzelić z linijki za brak zadania lub książki to będzie ok? jestem przekonana, że podziałałoby bardziej od jedynki czy obniżonego zachowania?
                                          • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 10:19
                                            Na niektórych z pewnością!
                                          • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 10:39
                                            Co byś robiła na miejscu nauczyciela? Co na miejscu rodzica mało zdolnego dziecka?
                                            • kocynder Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 11:13
                                              Na miejscu nauczyciela zapewne nie zrobiłaby nic. Na miejscu mamusi mniej zdolnego dziecka awanturowała by się, że szkoła ma obowiązek uczyć i egzekwować.
                                            • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 11:14
                                              Jak mało zdolny uczeń odpisze zadanie od kolegi to raczej niewiele mu to pomoże w rozumieniu przedmiotu ale zadanie ma przecież zrobione. Jeszcze raz nauczyciel ma wyciągać konsekwencje zgodne z przepisami a rodzic robi z małymi zdolnościami swojego dziecka to co on uważa za słuszne. Jakby moje dziecko było mało zdolne z jakiegoś przedmiotu dostałoby każde możliwe wsparcie ode mnie i na pewno na początek poszukałabym gdzie leży problem.
                                              • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 12:27
                                                Mało zdolne dzieci miewają rodziców którym nie zależy na ich edukacji, jeśli dziecko zada sobie trud spisania PD to i tak zrobi więcej niż zdolne, które nic ni zrobiło.
                                                • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 13:56
                                                  No miewają i myslisz ze wtedy przejmują się jedynką za brak zadania domowego ktorego nie chce im się zrobić? To logiczne że zaopiekowane dzieci są na wygranej pozycji i zdolne i mniej zdolne.
                                                  • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 14:32
                                                    Ty przejmujesz się nadmienie, przynajmniej moim zdaniem.
                                                  • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 15:00
                                                    A ty teraz o czym? Bo zdaje się że odpowiadasz na nieprzejmowanie się mało zdolnego dziecka, ktorego edukacje rodzice maja w nosie, tym ze dostanie lacza za brak zadania. Nie nadążasz czy jak?
                                            • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 12:34
                                              Ja jako rodzic "mało zdolnego" dziecka pilnuję żeby robiło to, co może i wywiazywało się z obowiązków. W przypadku starszego (zdolnego) miałam większy luz w tej kwestii. Doskonale sobie zdaję sprawę, że podejście do przedmiotu ma wpływ na ocenę postawy ucznia. Nawet jeśli oficjalnie nikt ocen nie stawia.
                                              Zadanie na szczęście nie jest trudne, ponieważ ten mniej zdolny jest bardziej obowiązkowy.
                                              • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 13:04
                                                To akurat logiczne, mój syn i jego „zdolni” koledzy wiedzą, że nawet bez kiwnięcia palcem będą mieć bardzo dobre oceny, nawet olewając naukę. Akurat u nas trwa wystawianie ocen na semestr i cieszę się, że są wystawiane uczciwie, choć może nie takie jak sobie dzieci wymarzyły, bo uwielbiany pan od hiszpańskiego z 5,5,4 proponuje 4, a zachowanie bez żadnych akcji większych niż gadanie na lekcji (uwag nie było, ale wiem, że to jest możliwe) jest tylko dobre. Ani ja ani syn nie mamy z tym problemu
                                                • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 13:20
                                                  W przypadku mojego zdolnego oceny miałam w nosie, bo wiedzą się spokojnie wybronił. Młodszy musi uważać także na te "niepisane składowe" oceny.
                                                  • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 14:34
                                                    Ale one nie znikną nawet jeśli nie będą w dzienniku.
                                                  • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 18:05
                                                    Wiem, że nie znikną. Natomiast ich obecność w dzienniku w rubryce "osiągnięcia edukacyjne" jest niezgodna z prawem. I o tym jest ten wątek. A nie o tym, czy należy odrabiać zadanie domowe.
                                              • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 14:11
                                                Dokładnie tak. Ja pilnuje polskiego bo mlody jest dys i to polski sprawia mu największą trudnośc Chodzi tez na kirs przygotowawczy z jezyka angielskiego bo ma w szkole 11 nauczyciela angielskiego a w tym roku szkolnym angielski odbyl sie... 8 razy bo pani ciągle ma zwolnienie ale miałam z nią nieprzyjemność już u starszej corki i strata to wielka nie jest bo i tak niczego tych dzieci nie uczy i uczą się w domach, na korkach i na kursach. Matmą nie przejmuje się zupełnie bo wiem że jest z niej świetny.
                                                • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 22:44
                                                  slonko1335 napisała:

> Dokładnie tak. Ja pilnuje polskiego bo mlody jest dys i to polski sprawia mu na
                                                  > jwiększą trudnośc Chodzi tez na kirs przygotowawczy z jezyka angielskiego bo ma
                                                  > w szkole 11 nauczyciela angielskiego a w tym roku szkolnym angielski odbyl s
                                                  > ie... 8 razy bo pani ciągle ma zwolnienie

Może miała dosyć narzekania, jacy nauczyciele są beznadziejni. Ironia. Nie odnosi się do tematu wątku.

• mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 12:38
                                            Cieszę się, że mogę opłacać dziecku edukację gdzie jest jakaś zdrowa równowaga pomiędzy prawami ucznia, nauczyciela i rodzica.
                                            • droch Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 12:59
                                              "Zdrowa równowaga", czyli "nauczyciel przemówił, sprawa zamknięta" big_grin
                                              • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 13:06
                                                W naszej szkole niezadowoleni rodzice głosują portfelem, nikt nie jest skazany na tą szkołę.
                              • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 23:02
                                slonko1335 napisała:

> Moje dziecko nie pisze wypracowan w domu tylko w szkole na szczęście.

A co za różnica?
                                • slonko1335 Re: Pytanie do nauczycielek 24.12.22, 06:59
                                  Hmm wykonuję zadania w czasie pracy albo po niej w swoim wolnym. Co za różnica? No rzeczywiście żadna.
                                  • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 24.12.22, 23:24
                                    Ach, o to chodzi. Zastanawiałam się, co za róznica dla wypracowań, a co za tym idzie, ocen.
                      • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 05:10
                        Moim zdaniem największe problemy mają szczerzy nauczyciele, a nie ci wpisujący ołówkiem swoje komentarze w swoim notesiku.
                • taki-sobie-nick Re: Pytanie do nauczycielek 22.12.22, 21:58
                  Dlatego też proponuję dać dziecku medal, najlepiej ruski, za łamanie zasad. Tam też się odznacza za brak zasad.

Bo media tak mówiły.

Dla ścisłości: nie mam pojęcia, za co odznacza się obecnie u Rosjan. Tak mi się tylko rzuca w oko, jak ematka łatwo kupuje teksty medialne.

• natalia.nat Re: Pytanie do nauczycielek 23.12.22, 19:16
                  alewcale napisała:

>Dlatego też proponuję dać dziecku medal, najlepiej ruski, za łamanie zasad. Tam też się o
                  > dznacza za brak zasad.

A medal z buraka należy się tobie. To nauczyciel łamie zasady, ponieważ nie przestrzega statutu, czyli szkolnego prawa. Bo może. Niestety tutaj nie ma równowagi, bo akurat uczniowie łamiący zasady zawsze otrzymują kary (przewidziane w statucie).
            • cosmetic.wipes Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:02
              Ona nie zna żadnych podstaw. Taka z niej nauczycielka jak z koziej dupy trąbka.
    • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:51
      Tak na logikę to jaką ocenę można postawić uczniowi za PD, której nie można sprawdzić?
      Np za brak podręcznika chyba jest właściwe, tylko opis powinien być zmieniony
      Prace domowe przecież można sprawdzić później, choćby przy sprawdzaniu zeszytu.
      • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:54
        Jakim osiągnięciem edukacyjnym jest posiadanie/brak podręcznika? Czy za posiadanie podręcznika nauczyciel stawia 5?
        • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 08:59
          Brak podręcznika czy ćwiczeń oznacza nieprzygotowania do lekcji, chyba lepsze np. niż jedynka za pracę na lekcji spowodowaną brakiem podręcznika, jeśli w trakcie lekcji był wykorzystywany.
          • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:04
            Można korzystać z podręcznika kolegi. No i czym innym będzie 1 za błędne wykonanie zadania (lub niewykonanie) spowodowane brakiem podręcznika niż 1 na wejściu, bo brak podręcznika.
            Ocenie podlegają wiedza i umiejętności. Posiadanie podręcznika tym nie jest.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:21
              A jeśli uczeń siedzi sam, to jak ma korzystać z podręcznika kolegi?
              • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:29
                Mi w przypadku lektury nauczycielka wyjaśniła, że nie ma możliwości korzystania z książki kolegi (syn przeczytał w wersji elektronicznej i nie miał papierowej za co właśnie złapał nieprzygotowania), bo dzieci dostają zadania do samodzielnego wykonania albo każde dziecko szuka czegoś innego. To samo dotyczy podręczników.
                • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:13
                  Podręczniki występują w wersji elektronicznej. Wystarczy "rzucić" na tablicę multimiedialną lub ekran.
                  • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:28
                    Przecież wiesz, że nie w każdej klasie jest tablica multimedialna, a nawet jak jest to trudno wyświetlać na niej cały rozdział, czy nawet kilka stron.
                  • asia_i_p Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 13:47
                    I zadania polegające na czytaniu dłuższego tekstu po prostu fantastycznie się w ten sposób robi.
            • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:24
              Za brak podręcznika w tej szkole było np, a nie jedynka. Uważam, że np. za brak podręcznika jest adekwatne do sytuacji.
            • spirit_of_africa Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:39
              Uhm. A jak się nie nauczy z podręcznika kolegi i załapie kolejna pałe to rodzice wyskoczą z pretensjami ze nie wiedzieli ze podręcznik jest potrzebny.
        • hanusinamama Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 09:50
          Ok to jest nieprzygotowanie do lekcji. Moze być np?
          • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:07
            Np oczywiście. I co dalej? Tylko informacyjny wpis czy coś za tym idzie?
            • hanusinamama Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:18
              U mnie za 3 np jest gała. Nie uważam, aby to było źle. Dzieciakowi moze się zdarzyć zapomnieć...ale jak ktoś to robi często to dostaje jedynkę.
              Plus za zaangażowanie dostaje się plusy. I teraz te plusy można zmienić na ocenę pozytywną lub sobie zneutralizować np.
              Co wg ciebie nauczyciel moze zrobić? Nie oceniać pracy domowej? Nikt jej robic nie będzie...ok będzie pewna grupka. Dzieci dopilnowane...a co z resztą? Kto tu ucierpi? Bo mam jednak wrażenie ze dzieciak który tych prac domowych nie robi
              • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:33
                A czy nauczyciel ocenia pozytywnie zrobione prace domowe. W sensie jest praca, dostajesz +, trzy plusiki to piątka?
                • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:41
                  Kiedy chodziłam do szkoły i było sprawdzanie pracy domowej osoba, która się zgłaszała lub była wyznaczona do przeczytania dostawała ocenę lub jakiegoś plusa za aktywność.
                  • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:45
                    A dlaczego jedna osoba, skoro zadanie zrobiło 20?
                    • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:10
                      Do odpowiedzi ustnej też uczy się cała klasa, a pytana jest jedna czy dwie, to też niesprawiedliwe?
                • hanusinamama Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:08
                  Tak własnie tak. 3 plusy -5, 5 plusów 6.
                  Mozna tymi plusami zerować np.
                  • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 12:11
                    No to jeszcze w porządku, bo uczeń żeby złapać 1 musiałby mieć więcej braków niż zrobionych prac.
                • fogito Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 19:34
                  Ja stawiam oceny za odrobiną pracę domową. W skali 1-6 😎
        • droch Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:30
          Czy za posiadanie podręcznika nauczyciel stawia 5?

Czemu 5? Powinno być konsekwentnie, skoro brak podręcznika 1, to przyniesienie podręcznika 6. Ale wtedy byłby oburz... big_grin
          • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:33
            W sumie to tak..
          • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:35
            Przecież autorka napisała, że za brak podręcznika jest np (tylko źle opisane), a nie jedynka.
            • little_fish Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 10:42
              Ale w konsekwencji prawdopodobnie będzie z tego 1
              • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 19.12.22, 11:08
                Dziecko, które często nie ma podręcznika nie może w pełni i aktywnie uczestniczyć w lekcji i jedynka za pracę na lekcji nie powinna dziwić. Przecież ta ocena ma niewielką wagę, a jest informacją dla dziecka i rodziców, że jest problem.
                • natalia.nat Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 13:29
                  mia_mia napisał(a):

> Dziecko, które często nie ma podręcznika nie może w pełni i aktywnie uczestnicz
                  > yć w lekcji i jedynka za pracę na lekcji nie powinna dziwić.

Skoro tak, to powinno działać też w drugą stronę. Uczeń zawsze nosi podręcznik, w pełni i aktywnie uczestniczy w zajęciach, a więc szóstka za pracę na lekcji nie powinna dziwić.
                  • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 13:35
                    A kogoś dziwi?
                    • natalia.nat Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 13:42
                      mia_mia napisał(a):

> A kogoś dziwi?

Widocznie dziwi nauczycieli, skoro za noszenie podręcznika nie stawiają szóstek.
                      • mia_mia Re: Pytanie do nauczycielek 21.12.22, 13:47