Dodaj do ulubionych

Retikulum endoplazmatyczne

• po_godzinach_11 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 08:25
      To jest dramat.
      Szkoła podstawowa powinna rozbudzić w dzieciach ciekawość i dać im informacje o tym jak działa świat oraz dać rożne umiejętności.

Tak sformułowany problem może tylko zniechęcić. Co mają zrobić dzieci słabsze?

Jak dla mnie to cały system szkolny jest do wyzerowania i zorganizowania od nowa.
      • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:03
        Do tego jest rysunek pokazujący co jest co. Oraz tabelka która organella ma jaką funkcję. Nie jest źle przedstawione.
        Wyrwane z kontekstu 3 zdania można tak przedstawić...
    • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:01
      Miałam w klasie LO

<faceplm>
      • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:01
        1.
      • hanusinamama Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:04
        A który jesteś rocznik, bo ja 83 i miała w podstawówce...wiekszosc nie pamieta co było w podstawówce.
        • wapaha Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 10:53
          Jestem starsza ale to nie ma znaczenia bo jeśli miałam w SP to nie pamiętam (choć byłam dobra z biologii) za to już z liceum tak
    • palczak.madagaskarski Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:07
      Yyy, ale ze siateczka wewnątrzplazmatyczna to aparat Golgiego? Byłam przekonana, że to są dwie różne struktury komórkowe, dziwna sprawa.
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:10
        Różne, różne. Jest po przecinku i tyle.
        • palczak.madagaskarski Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:19
          Ok. Bo ten cytat zabrzmiał jak definicja słownikowa szczególnie że potem jest "organellum", czyli liczba pojedyncza, tak jakby była opisywana jedna struktura. No ale może w kontekście, w podręczniku, brzmiało to jakoś inaczej.
    • pampelune Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:15
      triss_merigold6 napisała:

> Retikulum endoplazmatyczne

Piękna nazwa. I jak ją przeczytałam, to od razu poczułam się 25 lat młodsza – wtedy ostatnio o niej słyszałam.
      A w moim liceum jedna szkolna drużyna piłkarska nazywała się "Fragmentacja plechy"!
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:17
        Czekam na protisty.
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:57
          Wklejam materiał, by osoby nie znające zakresu materiału mogły sie wypowiedzieć, a nie spekulować, co jest w podręczniku...

• memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:29
            To żadna protista, to przecież awokado jest !
      • martishia7 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:21
        > A w moim liceum jedna szkolna drużyna piłkarska nazywała się "Fragmentacja plechy"!

Takie luźne skojarzenie - drużyna koszykarska Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie nazywa się "Orły Temidy". Bawi mnie za każdym razem.
    • anglofillka Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 09:48
      Też mam dziecko w 5 klasie SP. Syn pisał niedawno test z biologi, z działu o budowie i czynnościach życiowych organizmów. Na pewno nie było nawet słowa o retikulum endoplazmatycznym, byla podana absolutnie podstawowa budowa komórek.
      Podręcznik Puls życia, wydawnictwo Nowa Era.
      • sferoplast Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:54
        Retikulum endoplazmatyczne to *jest* absolutnie podstawowa budowa komórek.
    • andaba Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:18
      Moja córka w zeszłym roku zażyczyła sobie, żebym ją przepytała z biologii - klasa pierwsza technikum, poziom podstawowy, prawdopodobieństwo wybrania przez kogoś rozszerzonej biologii na maturze jakieś 5%.
      Ja sama maturę z biologii pisałam, piątkę dostałam - obawiam się, że teraz nie dostałabym nawet dopa. Nie wiem po co osobom na profilu informatycznym znajomość tylu węglowodanów takich, śmakich i owakich.
      Założę się, że i tak nikt nic z tego nie pamięta, nawet jak się nauczył (córka się nie nauczyła, za moim pozwoleniem).
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:32
        Materiały dla technikum pokazują, ze omawia się mono, oligo i polisacharydy z przykładami. Cos więcej tam było?
    • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:24
      Polska szkoła właśnie na tym polega, uczysz się o budowie dna bez wiedzy co to sa „reszty kwasowe” i wiązania wodorowe, w chemii o tym co to „nadnapiecie wydzielania wodoru” bez zrozumienia co to jest napięcie etc. Chemii, biologii czy fizyki uczy się nie oglądając najprostszego eksperymentu. Nic dziwnego ze ze szkoły wychodzą kolejne roczniki których wiedza jest zerowa.
      • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 11:34
        > Chemii, biologii czy fizyki uczy się nie oglądając najprostszego eksperymentu.

Wyposażenie pracowni chemicznych, biologicznych i fizycznych kosztuje. Albo dobry mikroskop albo piłki do siatkówki. Z tych drugich korzysta więcej uczniów, rachunek prosty. Gdyby się dało wydzielić szkoły, gdzie wszyscy uczniowie uczyliby się fizyki, chemii, biologii, gdzie wyposażenie pracowni byłyoby używane intensywnie, a przez 10 godzin w tygodniu, to byłaby inna rozmowa. Jedna taka dobrze wyposażona szkoła na gminę - to dałoby się zrobić.
        • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:30
          Brak korelacji między programami poszczególnych przedmiotów oraz uczenie ‚teorii’ bez nawiązywania do życia, doświadczenia i eksperymentu - to jedne z poważniejszych problemów polskiej szkoły. Efekt dzieciaki które potrafią bez zająknięcia się wymienić wszystkie etapy mitozy i mejozy nie potrafią odróżnić w lesie świerku od jodły. A co do eksperymentów, można je robić bez wiekszych kosztów. Ile wg ciebie kosztuje bateria i dwa druciki, co pozwoli pokazać dzieciakom elektrolize wody? Mikroskop szkolny można kupić za kilkaset złotych a taki dziecięcy który pozwoli obserwować np oko pszczoły ledwo za 50zl. Wiele eksperymentów można zobaczyć na YouTube, ilu nauczycieli z tego korzysta?
          No i na koniec - uważasz ze na poziomie szkoły podstawowej potrzebna jest już specjalizacja na tych co chcą uczyc się fizyki i tych co nie chcą? Pomijam pytanie jak dziecko ma wiedzieć ze chce się uczyc fizyki skoro się z nią nie zetknęło? Wg mnie we współczesnym świecie podstawy fizyki, chemii czy biologii powinien znać kazdy.
          • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:19
            >No i na koniec - uważasz ze na poziomie szkoły podstawowej potrzebna jest już specjalizacja na tych co chcą uczyc się fizyki i tych co nie chcą?

Wydawało mi się, że aluzja do tego, że gimnazja miały lepiej wyposażone pracownie, bo tam każda klasa miała fizykę, biologię i chemię oraz było ich mniej niż podstawówek, więc gminom łatwiej było unieść koszt, była dość czytelna.

>Mikroskop szkolny można kupić za kilkaset złotych

To jest koszt 20 piłek. Piłek potrzebują wszyscy od klasy pierwszej do ósmej i to co najmniej trzy razy w tygodniu. Biologii jest znacznie mniej.
            • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:35
              50 zł to koszt 20 piłek? przecież jeden mikroskop może używać kilka osob. W kazdej szkole można zorganizować tak nauke by była ciekawa, im młodsze dzieci tym ciekawiej gdy się widzi, dotyka, buduje. Tyle ze w szkole polskiej jest to niemożliwe smile
    • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:16
      Triss, wygooglaj sobie „animal cell model 7th grade” i zobacz co maja 11-12 latki w innych krajach…
      • triss_merigold6 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 16:26
        Ale ja nie widzę problemu w zrobieniu modelu komórki, aczkolwiek też nie widzę w tym sensu. Bardzo starannie wykonany kawał nikomu nie potrzebnej roboty.
        • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 18:34
          Czyli uczyć się - nie, zrobić model - nie… No to niech Twoje - jak sama napisałaś - ch..ja wiedzą 🤷‍♀️
          • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 19:46
            A po co wiedza o retikulum endoplazmatycznym 10 latkowi, zwłaszcza gdy nie rozumie procesów leżących u podstaw mikrobiologii ( 10 latek nie miał jeszcze chemii i fizyki). Efekt moja córka podsumowała ze nie widzi różnic między nauka biologi i angielskiego - oba przedmioty polegają na nauce słówek smile
            • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 19:48
              71tosia napisała:

> Efekt moja córka podsumowała ze nie widzi różnic między nauka bi
              > ologi i angielskiego - oba przedmioty polegają na nauce słówek smile

jak widać "bystrzacha" po mamusi.
              • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:23
                No cóż w przeciwieństwie do ciebie matołku wiedziała co komentuje
                • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:26
                  71tosia napisała:

> No cóż w przeciwieństwie do ciebie matołku wiedziała co komentuje

ROTFL
            • sferoplast Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:54
              'Retikulum endoplazmatyczne służy do transportu wewnątrzkomórkowego oraz syntezy białek i lipidów' nie wymaga znajomości jakichkolwiek procesów.
              • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:58
                Wymaga znajomosci pojęcia białek i lipidów oraz trzeba wiedzieć jak ten transport się odbywa- inaczej to tylko uczenie się słówek
                • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:25
                  71tosia napisała:

> Wymaga znajomosci pojęcia białek i lipidów oraz trzeba wiedzieć jak ten transpo
                  > rt się odbywa- inaczej to tylko uczenie się słówek

dajesz tośka! dajesz!.
                  Pokazujesz, że nawet podsuniętego pod nos obrazka nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem. CBDU.
                  • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:31
                    Cbdu- brak kultury udowodniłas z pewnością.
                    • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:50
                      71tosia napisała:

> Cbdu- brak kultury udowodniłas z pewnością.

A ty ponownie swój brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
                      • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:57
                        Gdy brakuje komuś argumentów to zawsze pojawia się ten o „czytaniu ze zrozumieniem”. Nie masz nic ciekawego do powiedzenia w tej dyskusji? Przedmioty ścisłe sa wg ciebie dobrze uczone w polskiej szkole? To moze to udowodnij?
                        • alicia033 Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 22:01
                          tośka, mleko się wylało. Napisałaś, co napisałaś, zasłanianie się teraz ogólnikami ci nie pomoże.
                          • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 22:11
                            Czyli znowu brak argumentów…
                • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:28
                  Pojęcia białka i tłuszcze są na stronie 25, jeden rozdział wczesniej. Nie musza znać budowy chemicznej, naprawdę. O siateczce maja wiedzieć tyle, ze jest magazynem dla wyprodukowanych białek.
                  • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:41
                    memphis90 napisała:

> O siateczce maja wiedzieć tyle, ze jest magazynem dla wyprodukowanych białek.

I w ogóle nie szkodzi, że to jest zupełnie bezużyteczne i w dużym stopniu nieprawdziwe uogólnienie?

Naprawdę, zarówno przestrzenna konfiguracja ER jak i jego najróżniejsze funkcje są na tyle skomplikowane, że ich zrozumienie wymaga zarówno dobrej wyobraźni przestrzennej jak i uprzedniej znajomości różnych procesów biochemicznych. Inaczej to będzie albo przekłamanie albo puste słowa, które dla dziecka nic nie będą znaczyć, a tylko obciążać pamięć.
    • alicjamagdalena Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 17:40
      A u nas ambitnie! Rozpoznawanie tkanek na czarnobiałych xerowkach xerowek...trzeba mieć nieźle oko żeby doszukać się która tkanka jest którą....wiedza niezbędna a sposob przekazania wiedzy wybitny.
    • sferoplast Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 20:52
      Cieszę się, że w podstawówce uczyłam się, że jest coś takiego jak retikulum endoplazmatyczne, dzięki temu nie musiałam zacząć studiów biologicznych od poznawania podstawowych pojęć, tylko mogłam zająć się czymś ciekawszym. Pewnie według komentujących tu pań jedyne, czego człowiek powinien się uczyć w szkole to jak się podpisać.
      I ciekawe, że zarzuty o to, że podstawa programowa jest 'bez sensu' są zawsze kierowane przez humanistów w stronę przedmiotów ścisłych i przyrodniczych (które im zapewne nie szły najlepiej). Na rozbiór logiczny zdania jakoś narzekań nie słyszałam.
      No i marni ci humaniści, jeśli dziwują na widok 'trudnego słowa' - bo przecież do tego się sprowadza marudzenie na konieczność nauki o retikulum endoplazmatycznym, bo samo pojęcie retikulum endoplazmatycznego niczym trudnym nie jest.
      • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:03
        Dla biologa cykl krebsa trudny nie jest dla dzieciaka (zdaje się ze ucza go w 1 klasie liceum) który nie zna chemii organicznej (ta jest dopiero pod koniec liceum) jest. To jeden z tych absurdów szkolnej nauki.
        • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:06
          Ps właśnie dlatego ze pracuje w naukach ścisłych to widzę jak bez sensu uczy się przedmiotów ścisłych w szkole.
      • turzyca Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 21:52
        >ciekawe, że zarzuty o to, że podstawa programowa jest 'bez sensu' są zawsze kierowane przez humanistów w stronę przedmiotów ścisłych i przyrodniczych (które im zapewne nie szły najlepiej). >Na rozbiór logiczny zdania jakoś narzekań nie słyszałam.

Od lat narzekam na podstawę programową historii. Oraz na lektury na polskim. I na brak sensownego połączenia między przedmiotami. Nawet w tym wątku pojawiają się oftopy, że historia jest uczona źle, mimo że mamy już lepszą metodykę.
        Na gramatykę narzekać nie będę, oprócz tego że jest za późno wprowadzana, bo to podstawa do nauki języków, kiedyś trzeba ją opanować. Klasy 1-4 są moim zdaniem optymalne. (I można nauczyć gramatyki nie używając początkowo słowa "czasownik".)
        • little_fish Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:29
          O tak. Połączenia polskiego z historią też brakuje. Moje dziecko omawiało "Kamienie na szaniec" w klasie 7, a II WŚ na historii jest w 8. Serio nie można tego było połączyć?
      • al_sahra Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 22:46
        sferoplast napisała:

> Cieszę się, że w podstawówce uczyłam się, że jest coś takiego jak retikulum end
        > oplazmatyczne, dzięki temu nie musiałam zacząć studiów biologicznych od poznawa
        > nia podstawowych pojęć

Ale przecież nie poszłaś z podstawówki od razu na studia (chyba, że nazywasz się Sheldon Cooper), tylko po drodze byłaś w szkole średniej - która jest odpowiednim miejscem do nauki o retikulum endoplazmatycznym.

> I ciekawe, że zarzuty o to, że podstawa programowa jest 'bez sensu' są zawsze k
        > ierowane przez humanistów w stronę przedmiotów ścisłych i przyrodniczych (które
        > im zapewne nie szły najlepiej).

Nie jestem humanistą, a w szkole najlepiej szły mi matematyka i biologia. Niemniej na podstawie rozmów na forum oraz w realu mam podejrzenia, że w nauce biologii w polskiej szkole ciągle jest za dużo trudnej terminologii i niepotrzebnych szczegółów, a za mało uczenia szerszych koncepcji takich jak przemiana materii i energii, genetyczna kontrola procesów biologicznych, ewolucja, biologia systemów itp. Do tego dyskusje na forum (np. o szczepionkach, ale nie tylko) dowodzą powszechnej ignorancji w kwestiach metodologii naukowej i podstaw statystyki.

Z drugiej strony pokazana tu ilustracja z podręcznika przedstawiająca budowę komórki bardzo mi się podobała i jeśli cały podręcznik jest w tym duchu, to jest dobrze.
        • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 23:05
          Tak. W tym duchu. Wkleilam film, gdzie sa wiadomosci o protistach. Chodzi mi o to, ze na filmie widac, co jest w ksiązce na ten temat. Nie o komentarz z filmu mi chodzi. Niestety, podrecznik w sieci jest dostepny we fragmentach. A nie bede kupowac dostępu do pelnej wersji, by moc pokazac zdjęcie na forum.

Dyskutuje tu spro osob, ktore nie mają pojęcia jak wyglada podręcznik, bazując na dramatycznym opisie Triss. A jak widac, w rzeczywistosci dramatu nie ma.
          • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 23:12
            Są do tej książki jeszcze cwoczenia. Z naciskiem na praktyczną wiedzę i doswiadczenia. Rowniez dla dociekliwych.
          • 71tosia Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 12:44
            Dyskutuje tu wiele osob które wiedza jak głupio uczy się w polskiej szkole, bo miały okazje przyjrzeć się edukacji własnych dzieci. W moim przypadku na codzień widzę tez opłakane rezultaty tej edukacji z matematyki, fizyki i chemii wśród studentow i to studentow podobno najlepszej polskiej uczelni.
            • kochamruskieileniwe Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 13:10
              Owszem. Głupio się uczy. Ale - czy to tylko kwestia podręcznika? Mam wrażenie, że nie...
              Jeżeli nauka polega na dyktowaniu definicji do zeszytu - to tak. Jest to głupie uczenie.

Chodziło mi bardziej o to, że w programie (a co za tym idzie w podręczniku) są pewne zagadnienia - które, jak postulują niektóre forumki powinny być uczone. I tak - program przewiduje ich naukę. A postulat forumek, w dużej części wynikają z braku wiedzy co jest w prgramie.

Oczywiście można napisać histeryczny post" Rany, kazą sie uczyć o retikulum endoplazmatycznym, aparaacie g...)
              Tyle tylko, że jest to manipulacja.
              Bo nie zaznaczone zostało w poście założycielskim, że jest to dowiedz się więcej
              ,, czyli dla dociekliwych, chcących poszerzyć wiedzę. a nie dla wszystkich.

Polecam zapoznanie sie ze stroną, jak korzystac z podręcznika suspicious
              flipbook.nowaera.pl/dokumenty/Flipbook/Biologia-Puls-zycia-podrecznik[kl_5][pr_2021]/?_ga=2.197955816.653701442.1671621303-1951038144.1671621303#p=2

Tak. Mam podobne obserwacje jak Ty. od wielu, wielu lat. Pierwsze załamanie przyszło, gdy zlikwidowano egzaminy na studia, a wprowadzono konkurs świadectw. I okazało się, że przyszło nóstwo osób z wiedzą piatkow-szóstkową, ale nie umiejącą kojarzyć i wiązać faktów.
              Najlepsi okazali się ci z przeciętnymi świadectwami, którzy nie przykładali wagi do stopni wink

Nauki przyrodnicze z rozbudowaną chemią, matematyką i fizyką.
    • taje Re: Retikulum endoplazmatyczne 20.12.22, 23:37
      Zupełny absurd jak dla 5. klasy. Jestem absolutnie przekonana, że w systemie brytyjskim, w którym uczą się obecnie moje dzieci, nikt nie oczekiwał podobnego poziomu znajomości szczegółów nie tylko w 5. ale także w 9. klasie. W polskiej szkole nie podoba mi się nacisk na niepotrzebne szczegóły bez objaśnienia kontekstu, w którym te szczegóły funkcjonują. To powoduje, że zastosowanie ma zasada trzech Z. Moim zdaniem nauki przyrodnicze należy uczyć łopatologicznie, wręcz upraszczając - najpierw podstawy, dopiero potem szczegóły i specjalistyczna terminologia. Pięcioklasista nie potrzebuje wiedzieć, co to retikulum ani rybosomy, dobrze, jeśli będzie wiedzieć, czym się różnią eukarionty od prokariontów, a i to bez znajomości szczegółowej terminologii.
      • memphis90 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:37
        >Jestem absolutnie przekonana,
        Na Twoim miejscu bym sie nie zakładała… To są modele wykonane przez brytyjskich 11 latków…
        • taje Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 21:16
          Wiesz, nie wierzyłabym wszystkiemu, co czytasz w sieci. Moje dzieci obecnie chodzą do dwóch różnych szkół w systemie brytyjskim, w żadnej nie było lekcji o budowie komórki z podobną terminologią w klasie 5 czy 6. Starszak, obecnie Year 10 twierdzi, że o budowie komórki, w sposób który zapamiętał, uczyli się dopiero w year 8 (czyli lat 12-13) ale bez takich szczegółów, o których mowa w wątku. W szkole moich dzieci przed year 10 nauki przyrodnicze uczone są jako jeden zintegrowany przedmiot, za to mają mnóstwo praktycznych eksperymentów w laboratorium, czego ja w ogóle nie pamiętam ze swoich czasów w polskiej szkole. I to co mi się podoba, że nacisk jest kładziony na procesy i podejście transdyscyplinarne - na przykład w czasie COVID-u na historii w year 6 dzieci uczyły się o historii medycyny, na matematyce analizowały wykresy dotyczące liczby zachorowań, na plastyce mówili o sztuce protestów ulicznych, na angielskim mieli jakieś lektury dotyczące eksperymentów medycznych etc. W kolejnym roku może mniej tematycznie ale też były tematy przewodnie, np na zajęciach z teatry wystawiali Romeo i Juliet a na historii omawiali Tudorów, science pewnie już w oderwaniu od epoki ale ogólnie bardzo praktyczne transdyscyplinarne podejście. Dużo mogłabym pisać (przed przejściem do szkół brytyjskim moje dzieci uczyły się w systemie polskim więc mam porównanie) ale ja jestem bardzo zadowolona z brytyjskiej metody nauczania.
    • 123zielona123 Re: Retikulum endoplazmatyczne 21.12.22, 20:51
      Byłam korepetytorką biologi do matury. I czasami ta biologia np. wiedza o białkach by się przydała.Np ktoś sobie kupuje kolagen do łykania. a nie wie jak się trawią białka i jak powstają nowe... bo by nie marnował pieniędzy. Albo np o roślinach wytwarzających tlen w nocy. Wystarczy znać trwałość ATP i fotosyntezę, aby wiedzieć,że to bzdura.
      Pełno jest takich informacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka