Dodaj do ulubionych

Co to za robak spożywczy?

20.12.22, 10:14
Może ktoś się spotkał z takimi robalami...mąka, kasza, ryż ...mikro robaczki.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 10:22
      Zdjęcie lipne ale wyguglaj żywiaka chlebowca
      • alicjamagdalena Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 10:25
        Wiem bo to jest raczej mikroskopijne zwierzątko
    • geigo Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 13:14
      Zdjęcie nie do identyfikacji, tak na dedukcję obstawiam gryzki.
    • slonko1335 Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 13:22
      Jeżeli to żywiak chlebowiec to szczerze współczuję
      • alicjamagdalena Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 15:40
        Tzn?
        • slonko1335 Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 15:57
          Przenosi się to to do pokoi i zżera książki. Larwy wyglądają zupełnie inaczej niż dorosłe osobniki i pustosza spożywkę. Jak szukasz larw to szukaj gąsienic, dziurek w przyprawach i herbatach, uwielbiają herbaty i przyprawy
          • slonko1335 Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 16:14
            madameedith.com/lifestyle/zywiak-chlebowiec-jak-z-nim-walczyc/
      • snakelilith Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 15:53
        Dlaczego? Znalazłam kiedyś w mące. A właściwie nie w mące, bo zaczęły wyłazić z tej mąki i zobaczyłam dopiero jak przeszły do następnej szafki, gdzie mam porcelanę i były łatwe do rozpoznania, przez te dziurki luftujące w szafce. Pozbycie się było dziecinnie łatwe. Wywaliłam mąkę i pudełko z bułką tartą. Wszystko inne miałam w słoikach, wic tylko przejrzałam i wytarłam ściereczką. Szafki i szuflady wymyłam na wilgotno. Koniec procesu. Acha, zatkałam te dziurki papierem na wszelki wypadek. Do tej pory nie wróciły, a to już dobre kilka lat temu.
        • gaga-sie Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 18:08
          A u mnie odżyły po kilku tygodniach, a wywaliłam wszystko. Zagnieździły mi się w przyprawach, wlazły do ryżu i makaronów, a nawet były w lekach ( miałam jakiś proszek propolisowy). Zrobiliśmy w domu taką akcję wysiedleńczą, że powinny zniknąć. A jakiś czas temu znów to zobaczyłam ( to lata). Teraz z dusza na ramieniu zaglądam w zakamarki szafek i czekam....
          • snakelilith Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 18:18
            Możliwe, że miałam jednak coś innego (nie wnikałam), albo uchwyciłam we wcześniejszej fazie. Ja to miałam tylko w dwóch produktach zbożowych. Do przypraw i herbaty nawet nie dolazły.
          • slonko1335 Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 18:54
            Niestety nawet słoik temu niestraszny bo małe g. bez problemu przeciska się pod nakrętką....tylko w zawetowany i zassany nie wejdzie no ale kto wekuje kasze i ryz...
            • yadaxad Re: Co to za robak spożywczy? 20.12.22, 20:53
              Wek nie musi się "gotować", ciepły też się zassie. Wystarcz podgrzać słoik z suchym w mikrofalówce i zakręcić. Ze sklepu też się drani przynosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka