Dodaj do ulubionych

Refluks u dziecka

06.01.23, 00:27
Czesc Dziewczyny, przy okazji wizyty u laryngologa (ucho) u mojej 14 letniej corki zdiagnozowano refluks...Corka rano pokasluje a potem pochrząkuje w ciągu dnia....Ten refluks niby jest tego przyczyną...Dostala na to leki na 2 miesiace...Teraz czytam w ulotce,ze sa od.18 lat...Kolezanka mnie z kolei postraszyla,ze te leki sa niebezpieczne
...ze obciązaja watrobe itd... Czy ktoras z Was ma moze doswiadczenie w tym temacie? Czy sa moze jakies naturalne srodki? Jakie sa najwazniejsze zalecenia? Tego nie uslyszalam a pewnie dieta jest wazna..
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks u dziecka 06.01.23, 01:31
      Leki na refluks niczego nie leczą, tylko zmniejszają objawy, tak są bardzo szkodliwe, a jeśli się w diecie niczego nie zmieni, to wypadałoby je brać do końca życia.
      Refluks w większości przypadków jest skutkiem stanu zapalnego w układzie pokarmowym, wywołanego alergią pokarmową.
      Idź do alergologa, zrób córce testy skórne pokarmowe i wziewne, a potem wyłączcie alergeny z jedzenia.
      Testy wziewne najlepiej jest robić pod koniec maja lub na początku czerwca, bo zaraz po okresie intensywnego wiosennego pylenia lepiej wychodzą, ale na pokarmy można zrobić teraz. Przed wizytą u alergologa zrób badanie krwi IgE całkowite z oznaczaniem ilościowym i morfologię z rozmazem ręcznym.
      • budyniowatowe Re: Refluks u dziecka 06.01.23, 18:49
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Refluks w większości przypadków jest skutkiem stanu zapalnego w układzie pokarm
        > owym, wywołanego alergią pokarmową.

Nie pisz bzdur. Refluks jest przyczyna niedomykania się dolnego zwieracza żołądka, przepukiliny lub nadwagi czy ciazy (ucisk na zoladek).

Do autorki watku - idz z corka do gastrologa. Powinna miec zrobina gastroskopie aby potwierdzic refluks i ocenic stan zoladkai przelyku. Jezeli sie potwierdzi, ze to refluks to lekarz da Wam wskazowki co do diety i ewentualnie lekarstw. Nie zawsze sa potrzebne i nie trzeba ich ciagle brac. Kazdy przypadek jest inny.
    • fil.lo Re: Refluks u dziecka 06.01.23, 18:33
      Zapewne wiele zależy od przyczyny, ale ja - po wielu różnych lekach i kuracjach, a także po odstawianiu różnych grup pokarmów - ostatecznie pozbyłam się refluksu dzięki aloesowi. Czysty sok z aloesu dodawałam do wody 1-2 łyżeczki na szklankę i wypijałam, najpierw tylko rano, potem rano i wieczorem. Warto spróbować.
    • krwawy.lolo Re: Refluks u dziecka 06.01.23, 18:46
      Nie wiem, jak u Twojej córki, u mnie refluks polega na dysfunkcji mięśnia zamykającego przejście między przełykiem a żołądkiem. Być może sam sobie go rozepchałem łykając wszystko, jak węgierska gęś. Od maleńkości.
      Są dwie drogi, *prazol, albo odpowiednia dieta, minimalizująca kwasy.
      Ja wybrałem tę pierwszą. Nie chcę sobie odmówić alkoholu, czy kawy. smile
    • dwa_kubki_herbaty Re: Refluks u dziecka 06.01.23, 18:48
      Moja mama miała refluks, ogólnie ona jest anty lekowa i wolała skupić się na przyczynach.
      Nie ma refluksu już od 10 lat ale dietę ciągle trzyma bo to dożywocie.
      Mie pija bardzo goracych napoi i np. zup.
      Nie jada lodów i nie pija napoi z lodem. Nie jada mocno kwasnych produktów np. cytrusów, a pomidory w ograniczonej ilosci.
      Jest dlugasna lista, łacznie z odpowiednim pieczywem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka