Dodaj do ulubionych

problemy intymne - nastolatek

09.01.23, 12:39
Moze ematka coś doradzi - mam pod opieką nastolatka (17 lat) i wczoraj mi się pożalił, że "coś" mu się zbiera pod napletkiem, co go niepokoi.
I teraz nie wiem, czy wysłać do lekarza i jakiego (pierwszego kontaktu, dermatolog, urolog), czy coś podawać z pominieciem lekarza, tu problem bo nie wiem, co to jest to "białe coś", czy to grzybica, czy normalne.
Póki co zaleciłam dokładniejszą higienę ( dla wątpiacych info, że nastolatek z tych dbających i myjących się) i obserwowanie, czy to coś chwilowe, czy długoterminowesad

Co zrobiłaby ematka? może jakaś matka chłopca miała do czynienia z takimi problemami?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:42
      17-latek to chlopiec?
      Moze obejrzyj skoro ci pwiedziel 🤣
      • astomi25 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:45
        A dziewczyny maja napletki?🙄
        • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:52
          17-letnie dziewczynki maja np pochwy
          • woman_in_love Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:55
            no nie: pochwy mogą mieć też transseksualni chłopcy
            • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:57
              No fakt, 17-letni zarowni chlopcy jak i dziewczynki
          • astomi25 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:02
            Ty jestes normalna? Z postu startowego wynika ze chodzi o chlopca.
            • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:26
              Od kiedy 17-latek to chlopiec? To raczej chlopak, mlody mezczyzna. Chlopiec to 7-latek.
              • szmytka1 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:30
                No i? Wg polskiego prawa nadal leczy go.pediatra a do lekarza chodzi pod opieką osoby dorosłej. Jak będzie potrzebował operacji, to trafi na chirurgię dziecięcą.
              • astomi25 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:34
                Juz nie masz sie czego czepic?
                Pms masz czy za duzo mgly na wyspach?🙄
                • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:15
                  Nie martw sie o miles, slonce swieci. A czepiac moge sie tego na co mam ochote.
                  • astomi25 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:34
                    Ogolnie to jakos bardzo czesto masz ochote sie czepiac.
                    • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 15:22
                      astomi25 napisała:

> Ogolnie to jakos bardzo czesto masz ochote sie czepiac.
                      >

A ty masz z tym problem 🤣
                • hanusinamama Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:21
                  Wicher w UK wieje ...najma ma migrene widać.
                  Najma zjedz snikersa.
                  • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:25
                    Wicher nie wieje, a migren nie mam. Snikersow nie jadam, dzieki temu nie musze zakladac watkow jak zgubic 5kg 🤣
              • jowita771 Re: problemy intymne - nastolatek 11.01.23, 07:48
                r żeitual2019 napisał(a):

> Od kiedy 17-latek to chlopiec? To raczej chlopak, mlody mezczyzna. Chlopiec to
                > 7-latek.

W poście założycielskim ten nastolatek nie jest określony jako "chłopiec". Przeczytaj jeszcze raz. W ostatnim zdaniu jest pytanie do mam chłopców, bo może jakaś mama np. siedmiolatka może coś doradzić, bo się zetknęła.
    • piataziuta Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:46
      Urolog od razu, no co ty?
    • kotejka Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 12:54
      Mam pod opieką tzn że czyje to dziecko?
      • panna_lila Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:03
        a to ma znaczenie dla rozwiązania tego problemu?
        • kotejka Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:11
          panna_lila napisała:

> a to ma znaczenie dla rozwiązania tego problemu?
          inaczej w tym temacie rozmawiasz z wlasnym synem i z nim do lekarza isc musisz
          z obcym dzieckiem nie pojdziesz
          • panna_lila Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:28
            prywatnie też nie mogę?
            • kotejka Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:30
              panna_lila napisała:

> prywatnie też nie mogę?

no raczej powienien byc prawny opiekun
              prywatnie jednak bardzo zalezy od indywidualnego podejscia
              sadze ze lekarz powinien pomoc a na czas badania zostac z chlopcem sam
              • kotejka Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:32
                serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/735119,nastolatek-u-lekarza-bez-doroslego-opiekuna.html
                • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 15:09
                  Czyli jednak jest w miare normalnie a to przepisy sa niewlasciwie rozumiane.
                  • little_fish Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 19:04
                    To jest kluczowe
                    „Chodzi o tzw. zgodę poinformowaną, a nie ogólną: zarówno młody pacjent, jak i jego rodzic muszą wiedzieć, na co konkretnie się zgadzają, jak będzie przebiegać badanie lub leczenie, jakie wiążą się z nim zagrożenia. Zgodę u lekarza lub w rejestracji można wyrazić pisemnie lub ustnie, tak aby nie wzbudzała wątpliwości."
                    Jeśli rodzic nie pojawi się, to jak ma wyrazić zgodę na konkretne badanie lub leczenie?
                    Ja np wyraziłam zgodę u lekarza na to by syn w przypadku drobnych dolegliwości (typu przedłużające się przeziębienie) mógł przyjść sam. I nie było z tym problemu, bo jak stwierdziła lekarka - dopóki jest nieletni recepta i tak przyjdzie na moje ikp. Więc mam wpływ na leczenie.
                    • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:14
                      Ale wg zalinkowanego tekstu twoja zgoda w przypadku osoby 16-17 lat nie ma znaczenia.
                      • little_fish Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:23
                        No chyba jednak ma
                        "zarówno młody pacjent, jak i jego rodzic muszą wiedzieć, na co konkretnie się zgadzają, jak będzie przebiegać badanie lub leczenie"
                        Dziecko może przyjść samo, jeśli rodzic wcześniej wyrazi zgodę.
                        Może samodzielnie wyrazić zgodę na leczenie. To nie jest jednoznaczne z samodzielną wizytą
                        • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:27
                          Ja pisze o twojej zgodzie lub braku na zabiegi/leczenie

Warto przy tym zaznaczyć, że po ukończeniu 16. roku życia nastolatek ma takie samo prawo do informacji o stanie własnego zdrowia i prowadzonym leczeniu jak osoba dorosła. Może także wyrazić świadomą zgodę na proponowane leczenie nawet mimo braku zgody przedstawiciela ustawowego lub opiekuna faktycznego.
                          Kilkunastoletni pacjent ma również prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec zaproponowanego leczenia, niezależnie od tego, co myśli w tej sprawie jego rodzic lub opiekun prawny. Jeżeli zdania dziecka i opiekuna są rozbieżne, decyzja 16- czy 17-latka jest ważniejsza.
                          • little_fish Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 10:22
                            Mały paradoks. Ma prawo do wyboru leczenia, ale samodzielną wizytę może odbyć za zgodą rodziców. Czyli idę z 26 latkiem do lekarza i od mówi - trzeba wyciąć znamię. Ja mówię "nie" nastolatek się zgadza, zabieg jest przeprowadzony. W drugą stronę (brak zgody nastolatka na leczenie jest trochę trudniej). Ale sam, bez zgody rodziców do tego lekarza pójść nie może.
                            • little_fish Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 10:23
                              Z 16 latkiem oczywiście...
                • alicia033 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 15:29
                  może zdecyduj się na jedną wersję, bo to, co twierdzisz wyżej nie pokrywa się z tym, co zalinkowałaś, mroofka.
    • triss_merigold6 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:02
      W 9 wypadkach na 10 odpowiedź brzmi clotrimazolum. Jeśli nie pomoże to urolog.
      • panna_lila Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:01
        myślałam o tym i po cichu liczyłam, że ktoś to napiszesmile dziękismile
        • nangaparbat3 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 15:27
          A jak to jest ten jeden inny przypadek (skadkolwiek Triss bierze swoje statystyki)?
          Nie ryzykowałabym ani nie brała na siebie odpowiedzialności za zdrowie cudzego dzieciaka.
          • memphis90 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 18:57
            75% statystyk jest kompletnie zmyślonych.
          • 7katipo Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 21:06
            Clotrimazol mu nie zaszkodzi.
      • kornelia_sowa1 Re: problemy intymne - nastolatek 11.01.23, 00:03
        Może lepiej rób już to kopiuj wklej ptzybiksj pieczątki zamiast pisać te farmazony.

Nuda w pracy?
    • alicia033 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:44
      lekarz pierwszego kontaktu
    • berdebul Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 13:58
      Poszłabym zrobić wymaz z posiewem.
      • panna_lila Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:02
        dzięki, tak pokieruję młodego
    • kicifura Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:22
      Niech idzie do lekarza pierwszego kontaktu. Po co kombinować z diagnozami z neta? Coś cię niepokoi z ciałem - idziesz do lekarza. Tak się powinno wdrukować dzieciom, bo potem ludzie przychodzą już po ptakach, a już zwłaszcza faceci.
      • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:27
        Taki watek na forum to kuriozum. Skad to sie w ogole bierze? Ten czlowiek powinien pojsc do lekarza poprostu jesli go cos niepokoi. Zreszta jesli nie chce od razu to Google chyba obsluzyc potrafi?
        • panna_lila Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 14:29
          no własnie chyba przedawkował google, bo mu tam wszystkie choroby świata wyszły
        • ykke Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 18:56
          ritual2019 napisał(a):

> Zreszta jesli nie chce od
          > razu to Google chyba obsluzyc potrafi?

Wg twojego toku myslenia polowa watków nie powinna tu istnieć , bo przeciez jest Google. Jprdl....
          Traktujmy się dobrze, co?
          • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:16
            Przeciez informacje z odpowiednich stron sa zupelnie okey. To nie znaczy ze wystarcza ale czesto naswietla pewne sprawy. Nie mam na mysli tego forum ale sa sensowne strony informacyjne.
    • milin94 Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 15:51
      A to nie mastka czasem?
      • damartyn Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 16:04
        Tez o tym pomyślałam, chociaż on trochę duży na to ale może jest jakaś nieprawidłowość w budowie. Zwykły lekarz rodzinny mu pomoże , znajdź tylko faceta, żeby się chłopak nie krępował i po sprawie.
    • pannagracjanna Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 18:08
      Ja z takim kłopotem u syna udałam się do internisty. W miarę intymnie obejrzał (opiekun musi być w gabinecie), zapisał maść i po problemie.
    • armamagedon Re: problemy intymne - nastolatek 09.01.23, 21:03
      Na pincet wpisów, jeden sensowny. Pod napletkiem zbiera się mastka, w każdym wieku. Pomóż chłopcu, powiedz jak prawidłowo dbać o higiene, czyli odsłonięcie żołędzi, umycie płynem wszystkich zakamarków, spłukanie, odprowadzenie napletka, natomiast weź na spokojnie do urologa, żeby sprawdzić czy napletek jest całkowicie odklejony, nie ma krótkiego wedzidelka czy innych problemów, zwłaszcza jeśli to nowy nabytek (chłopiec). Super, ze ma do Ciebie zaufanie smile
      • kicifura Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:34
        Tiaaa, bardzo sensowna taka diagnoza przez neta na podstawie jednego zdania.
        • ritual2019 Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:46
          🤣
        • armamagedon Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 21:05
          Nie postawiłam rozpoznania. Napisałam, ze mastka zbiera się w każdym wieku, odnosząc się do ilus wpisów na ten temat, napisałam jak myć siusiaka, napisałam, żeby wzięła dziecko do urologa.
          Rozpoznania stawiały forumowe specjalistki, od grzybicy po buk wie co
    • saszanasza Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 00:29
      Przede wszystkim, w przypadku 17 latka wystarczy zgoda na piśmie rodziców dostarczona do przychodni, by ten bez problemów mógł samodzielnie korzystać z usług lekarza POZ. Dałabym mu do reki taką zgodę i zapisała do lekarza pierwszego kontaktu, niech chłopak pójdzie sam. Pokazywanie prącia u lekarza w obecności rodzica uważam za „mało komfortowe”.
      • armamagedon Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 08:45
        Nie, nastolatka z kartką w ręku zbada bez rodzica, w sytuacji innej niż zagrożenie zdrowia i życia, chyba tylko samobójca. Rodzic może złożyć oświadczenie odnośnie do niektórych czynności, ale nie ma zgody „na wszystko”.
        Do ginekologa posyła się nastolatkę z kartka od rodzica?
        • saszanasza Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:34
          armamagedon napisał(a):

> Nie, nastolatka z kartką w ręku zbada bez rodzica, w sytuacji innej niż zagroże
          > nie zdrowia i życia, chyba tylko samobójca. Rodzic może złożyć oświadczenie odn
          > ośnie do niektórych czynności, ale nie ma zgody „na wszystko”.
          > Do ginekologa posyła się nastolatkę z kartka od rodzica?

Nie masz racji:

prawalekarzy.pl/artykuly/jak-postapic-gdy-do-przychodni-zglasza-sie-niepelnoletni-pacjent-bez-opiekuna-65
          enel.pl/informacje-dla-pacjenta/
          • saszanasza Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:34
            enel.pl/informacje-dla-pacjenta/
          • panna.nasturcja Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 18:09
            Przecież w zalinkowanym artykule nie ma opcji dziecka powyżej 16 lat, bez zgody pisemnej opiekuna, nie w sytuacji ratowania życia.
          • armamagedon Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 21:03
            Przeczytaj ze zrozumieniem, co napisałam i zalinkowany artykuł, jako lekarz badający dziecko mam miec pewność, ze zgoda na kartce jest rodzica i nie, w sytuacji innej niż niecierpiąca zwłoki, nie zbadam dziecka z kartka w ręku, chyba ze mam pewność, ze napisał ja rodzic.
            www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.21.1.2.
      • little_fish Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:25
        "Dałabym mu do reki taką zgodę i zapisała do lekarza pierwszego kontaktu" - ale ona nie jest rodzicem...
      • magata.d Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:27
        W gabinetach są parawany. A w temacie wątku, należy iść do lekarza urologa, nawet prywatnie, żeby sprawdził dokładnie, co się dzieje nawet jak to nic poważnego. Całkiem niedawno słyszałam od koleżanki takim przypadku w jej rodzinie: dorosły facet miał tego typu problemy, przez dłuższy czas wstydził się iść do lekarza, infekcja się rozwijała, jak w końcu poszedł, to diagnoza była rak prącia (podobna na skutek nieleczonej stulejki). W tym wątku pewnie nic groźnego, ale lepiej dmuchać na zimne.
    • magata.d Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 09:31
      Myślę, że dla tego nastolatka dobra by by wizyta u lekarza, właśnie dlatego, że oprócz przebadania zwroci uwagę na ważne rzeczy, dotyczące higieny, niepokojących rzeczy w przyszłości, i trochę wyeliminuje wstyd.
    • dwa_kubki_herbaty Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 17:39
      Kup mu linomag do smarowania, zapytaj się czy go swędzi.
      Powiedz żeby poczytał o mastce, może to to.
      Jak nie to niech idzie do lekarza rodzinnego i powie o problemie.
    • kafana Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 18:00
      No oczywiscie ze niech idzie do lekarza
    • panna.nasturcja Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 18:10
      Lekarz.
      • panna.nasturcja Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 18:11
        Jeszcze dodam, że warto uczyć od dziecka i wyrabiać nawyk, że jak coś jest nie tak jak powinno być z naszym ciałem to do konsultacji służy lekarz. Nie internet. Rodzic oczywiście też, ale potem lekarz a nie leczenie tak, jak obce osoby w necie napisały.
        Skąd Wam się biorą te pomysły na leczenie na własną rękę?
    • bergamotka77 Re: problemy intymne - nastolatek 10.01.23, 23:18
      Ale najma ma rację - to młody mężczyzna, prawie pelnoletni a nie dziecko. Może uprawiać seks, złapać weneryka itp.Tylko wizyta u lekarza, żadne rady z netu. I podziwiam że tobie, w sumie obcej osobie o tym powiedział, tak intymnym problemie.
      • little_fish Re: problemy intymne - nastolatek 11.01.23, 07:10
        Ale autorka nigdzie nie pisała, że to dziecko

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka