09.01.23, 15:15
Czy to możliwe, że jedna osoba przyniosła do domu pluskwy i nie przeszły one na pozostałych domowników?
Bo wierzyć mi się nie chce.
Jakiś czas temu młoda miała nocowanie w szkole. Taka impreza w podstawówce. Dałam jej własny śpiwór i poduszkę, ale spali dodatkowo na szkolnych materacach.
No i od kilku dni na brzuchu i klatce piersiowej czerwone swędzące plamki. Dermatolog uczepiła się tego spania w szkole, i jej zdaniem to ugryzienia pluskiew. W internecie jednak wygląda mi to inaczej, poza tym pluskwy gryza głównie odsłonięte części ciała (stopy, ręce)
Nikt poza młodą objawu nie ma, a przecież żyjemy razem. Przebywam w jej pokoju codziennie. Czasem leżę na jej łóżku i gadamy. Przytulamy się. Chyba też by mnie w końcu jakaś uchlała?

Zaczęłam już szukać nowego materaca. Pościel wygotowana już dawno. Jaśki, przytulanki, dywan wyprowadzony z pokoju. Okolice łóżka wyszorowane
Obserwuj wątek
    • 1maja1 Re: pluskwy 09.01.23, 15:24
      Mozliwe, ze przywlokla cos ze szkoly. Mojej kolezanki maz z podrozy przywiozl w walizce pluskwe, zorientowali sie dopiero jak zaczeli byc gryzieni. Przez kilka dni nie wiedzieli co jest grane, ale w koncu doszli, ze musial przywlec pasazera na gape.
      • homohominilupus Re: pluskwy 09.01.23, 15:48
        Moj znajomy też coś przywlokl z podróży. Masakra i wielkie fuj.
      • szarmszejk123 Re: pluskwy 09.01.23, 15:58
        Dżizas, do dziś pamiętam -a mała byłam- jak mój ojciec wrocił z morza, otworzył torbę a z tej torby wylazł wielki, statkowy karaluch 🤮 nie muszę mówić, że się rozmnożył oczywiście 🤮🤮🤮
        Przypomnialyscie mi tymi pasażerami :p
        • homohominilupus Re: pluskwy 09.01.23, 18:07
          O nie, tylko nie karaluchyyyyy 🤢
          Wszystko zniosę, myszy, węże, pająki,szczury mi niestraszne ale na to paskudztwo mam prawdziwą fobię. Nawet rysunek czy zdjęcie wywołuje u mnie dreszcz obrzydzenia.
          • szarmszejk123 Re: pluskwy 09.01.23, 21:14
            To był duży, wypasiony, jakiś azjatycki karaluch.
            Pozbycie się tego zajeło kilka LAT.
            • memphis90 Re: pluskwy 10.01.23, 12:02
              Twoja wina, bo egzotycznego zwierzątka od tatusia nie włożyłas do terrarium, tylko pozwoliłaś uciec.
              • szarmszejk123 Re: pluskwy 11.01.23, 11:14
                Dobrze, że tatusia za przemyt egzotyków nie zamknęli :p
          • magda.z.bagien Re: pluskwy 15.02.23, 13:43
            Widziałam takie w Wietnamie. Pierwszy wieczór, jakieś stragany z ulicznym jedzeniem, gorąco i mokro jak w saunie. Stoję sobie w sandałach i coś mi przebiega przez nogę. Patrzę, a na chodniku szczególnie w załamaniu krawężników aż się roi. Resztę wyjazdu chodziłam w trekach i do tego skarpety naciągnięte prawie po pachy.
    • wilowka Re: pluskwy 09.01.23, 15:35
      Tak, możliwe. Pluskwy mogą sobie wybrać żywiciela a reszty nie ruszac lub symbolicznie.
    • alpepe Re: pluskwy 09.01.23, 15:45
      Wrzuć fotki, może to półpasiec, a nie ugryzienia?
      • alpepe Re: pluskwy 09.01.23, 15:46
        Półpasiec wygląda nieco jak opryszczka, możesz posmarować zoviraxem czy vratizolinem i zobaczyć, czy jest lepiej.
      • alpepe Re: pluskwy 09.01.23, 15:47
        Aha, moja mama miała książkowego półpaścca, a lekarka tłumaczyła jej, że nie, że to inaczej wygląda.
      • cisco1800 Re: pluskwy 10.01.23, 12:02
        półpasiec raczej nie. Miałam i wyglądał inaczej. Poza tym bolał. U młodej są to pojedyńcze czerwone plamki, bardziej owalne niż okrągłe, rozsiane równomiernie po brzuchu. Jak wróci ze szkoły może zrobię zdjęcie. Świąd nasila się po kąpieli ciepłej
        • alpepe Re: pluskwy 10.01.23, 12:06
          Jak ja miałam, to nie bolał, a swędział. A że świąd się nasila po ciepłej kępieli, to normalne, bo naczynia krwionośne rozszerzone i substancje zapalne się wydzielają w większym stopniu.
    • 1matka-polka Re: pluskwy 09.01.23, 15:56
      Pluskwy mają swoje preferencje, dlatego, jesli mogą, to wybieraja tego żywiciela, ktory im lepiej smakuje, np. gryzą tylko twoją córkę. 🤷‍♀️
      • mania_222 Re: pluskwy 10.01.23, 01:04
        Podobno nie każdy reaguje na ugryzienia pluskiew. Para śpi razem, a tylko jedna osoba pogryziona.

Obecność przywleczonych pluskiew nie ma się nijak do czystości w domu. Można 'zaimportować' w pociągu, komunikacji miejskiej, hotelu lub ktoś odwiedzający może zostawić 'pamiątkę' ze swojego ubrania. Przerabiałam to i walka była ciężka i długa.
    • armamagedon Re: pluskwy 09.01.23, 21:06
      Jeśli pluskwy, dermatolog się upiera, to nie szoruj, nie zmieniaj materaca, tylko ekipa i zamglawianie, żadne domowe półśrodki, bo będziesz się bujać ty i cały pion, jeśli to blok
      • cisco1800 Re: pluskwy 09.01.23, 21:57
        Szukałam własnie dziś tej usługi. I znalazłam. Chyba faktycznie nie ma co się zastanawiać
        • raphidophora_tetrasperma Re: pluskwy 12.01.23, 00:57
          I bardzo dobrze, zamawiaj ekipę. Profilaktyki nigdy za wiele. Współczuję, chyba bym padła na zawał, gdyby mi się w domu robactwo zalęgło.
        • kitty4 Re: pluskwy 15.02.23, 14:12
          Niestety, ale jednorazowo zamgławianie nic Ci nie da. Cykl wykluwania sie pluskwy to około 3 tyg. walczyłam z tym pskudztwem ponad rok i chyba mogłaym napisać doktorat. Poszukaj na Allegro bomb na pluskwy i co najmniej przez 3 m-ce co dwa tygodnie odpalaj taką bombę w pokoju młodej i w innych sypialniach. Przejrzyj załamania materaca, listwy przypodłowgowe (odchyl), obejrzyj plecy półek, odwróć łóżko do góry nogami i bardzo , bardzo szczegółowo obejrzyj. obrazki na ścianach również. Zajrzyj wszędzie tam gdzie jest sucho i ciemno, maleńkie zakamarki wszystkie muszą być wyczyszczone.
          przy odpalaniu bomby trzeba wyjść na parę godzin tak do 3 lub 4 h. I powtarzac te czynności.
          Jeżeli chcesz posłuchać osoby doswiadczonej to ja kupuję bomby Deltacaps Forte. Ale nie musisz tych, możesz sobie znaleźć inne.
          Ekipa jednorazowo będzie Cię kosztowała tyle co zestaw 6 bomb - czyli ja odpalam po jednej na pomieszczenie w którym ktoś śpi.
          Po prostu przelicz sobie.
          • 1matka-polka Re: pluskwy 15.02.23, 14:37
            Durna reklama. Bomby to najgorsze, co mozna zrobic, bo wtedy pluskwy rozpierzchaja sie po calym mieszkaniu, a na poczatku sa tylko w łózku...
            • kitty4 Re: pluskwy 15.02.23, 15:08
              W żadnym wypadku reklama . Ja ich używam i nie mówię że są złe. Używałam też Soltexu (też nie reklama) ale wydawały mi się inne. Tańsze były, ale są obecnie mniej dostępne. . A poza tym błędne jest myślenie że paskudztwo się rozpierzchnie. W całym pokoju wszystko rozkłada się równomiernie.
              • 1matka-polka Re: pluskwy 15.02.23, 15:29
                kitty4 napisała:

> Ja ich używam i nie mówię że są złe.

Nadal ich uzywasz, czyli jednak słaba skutecznośc?
    • mizantropka_20 Re: pluskwy 09.01.23, 21:08
      Ja bym poszła w kierunku świerzbu, mój syn lata temu wrócił w jego towarzystwie z kolonii. Objawy: czerwona swędząca wysypka na brzuchu i piersiach. Nawet nie wiedziałam co to jest, dopiero dermatolog nas uświadomił. Na szczęście nikt z domowników się nie zaraził.
      • cisco1800 Re: pluskwy 09.01.23, 21:57
        W środę kontrolna wizyta. Zobaczymy
    • ophelia78 Re: pluskwy 09.01.23, 22:08
      Ja bym stawiała na swierzb.
      Mialam - nie polecam wink
      Swierzbowiec atakuje wlasnie najpierw brzuch. Drąży sobie tuneliki pod skóra. Swedzi tak ze idzie oszaleć.

Od dermatologa wowcAs dostaliśmy masc (po tubce na domownika). Trzeba było się tum wysmarować od satop do glow (dosłownie- cale ciało od brody w dol) I tak iść spać. Rano wielkie pranie wszystkiego z łóżek.
      I pomogło. To masc taka wlasnie na raz.
      Wada całej procedury to fakt że 1 tubka maści kosztowało ok 150 zl. A schodzi tubka na osobę.
      Ale pomogło.
      • raphidophora_tetrasperma Re: pluskwy 12.01.23, 00:59
        O fu! Po cholerę wlazłam w ten wątek. Skąd to można przywlec?
        • 1matka-polka Re: pluskwy 12.01.23, 08:29
          raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> O fu! Po cholerę wlazłam w ten wątek. Skąd to można przywlec?

Np. z one night stand...
    • picathartes Re: pluskwy 10.01.23, 11:20
      My kiedyś przynieśliśmy z lasu pchłę. Żarła tylko jedno dziecko.

Co ja się pluskiew naszukałam! Nie wiedzieliśmy co to młodego gryzie, i tylko jego, zwierząt w domu nie mamy, więc o pchłach nawet nie pomyśleliśmy. Wszystkie materace z lupą oglądałam, dom, dywany, wszystkie zakamarki, przeszły gruntowne czyszczenie. Nawet pluszaki prałam i w suszarce suszyłam, coby dziadostwo wytłuc.

Kilka dni później wypatrzyłam coś... skaczące. Pchła. Złapałam, zdusiłam (tzn prawie zdusiłam, bo to gie zdusić się nie da), wsadziłam do słoika i... przestało gryźć, problem zniknął.

Okazało się, że jak pchła nie znajdzie właściwego żywiciela (psa czy kota), to z głodu może zacząć gryźć człowieka. I będzie gryzła tylko jednego, bo pchła może mieć tylko jednego żywiciela. Póki nie złapiesz, to może gryźć kilka dobrych miesięcy, zanim zdechnie. Na szczęście na krwi człowieka nie da rady się rozmnożyć.

Może dziecko przywlokło do domu pchłę?
      • cisco1800 Re: pluskwy 10.01.23, 11:58
        omg. Zaraz znajdę miotacz ognia i spalę wszystko
    • kozaki_za_kolano Re: pluskwy 11.01.23, 13:14
      Podrzucę od siebie, że:
      - pluskwy gryzą charakterystycznie, w jednej linii 3 ugryzienia w równych odstępach, jakby po kresce albo w trójkącie. Wiem z doświadczenia, że mają zamiłowanie go geometrii wink
      - ugryzienia pluskwy są piekące i bardzo swędzą, trudno przestać się drapać.
      • abacosa Re: pluskwy 11.01.23, 19:40
        Z jedną linią i geometrią się zgodzę natomiast mnie pogryzienia właśnie charakterystycznie mało swędziały. Pogryziona zostałam w pracy na nocnej zmianie. Nie wiedziałam co to dopóki lekarz nie powiedział.
    • leni6 Re: pluskwy 11.01.23, 19:27
      Jak to pluskwa to przede wszystkim będą kolejne ugryzienia, to że gryzie tylko jedną osobę jest normalne, wychodza tylko w nocy i idę do najbliższego człowieka. Poczekaj na to czy będą kolejne ślady ugryzień.
      • 1matka-polka Re: pluskwy 11.01.23, 19:31
        "wychodza tylko w nocy i idę do najbliższego człowieka."

Głupoty.
    • abacosa Re: pluskwy 11.01.23, 19:36
      Jeśli ugryzienia sa jedne obok drugich a do tego po jakims czasie robia sie takie czubki z kropelką płynu surowiczego lub są czerwonoróżowe to może być to. Masz fotkę?
      • cisco1800 Re: pluskwy 11.01.23, 19:56
        Niestety młodzież nie zezwala na publikację smile byłysmy u dermatologa. Raczej nie pluskwy, nie świerzb, nie półpasiec. Niewiadomoco. Skłaniamy się do alergii kontaktowej. Najwięcej plamek jest na podbrzuszu.
    • konsta-is-me Re: pluskwy 11.01.23, 23:25
      Świerzb jest niesamowicie zaraźliwy, nie ma opcji żeby wszyscy jeszcze go nie mieli.
      Prędzej pluskwy.
      Parę dni to za krótko, na razie są tylko tam ale jak nic nie zrobisz ,mogą być w całym mieszkaniu.
      To z reguły są takie ukąszenia w parach albo 3 obok siebie.
      I wezwij ekipę albo za jakiś czas będziesz musiała kupować nowe łóżka...
      • unikotka Re: pluskwy 11.01.23, 23:39
        Niestety przywiozłam raz pluskwę. Jedną. Wytropiłam, wywaliłam na zbity pysk i problem zniknął. Tak więc nie zawsze trzeba zatrudniać ekipę i wywalać meble 😉
    • 71tosia Re: pluskwy 12.01.23, 00:34
      U znajomych pluskwy były praktycznie we wszystkich mieszkaniach w starej kamienicy, dopiero zagazowanie wszystkich mieszkań tego samego dnia i powtórzenie operacji w niektórych mieszkaniach jeszcze dwukrotnie zlikwidowało problem. Gaz działa tylko na dorosłe osobniki, jaja niszczy temperatura (wysoka i niska) wiec dodatkowo trzeba było meble i wszystkie przestrzenie przylistwowe potraktować parownica. Taka skoordynowana akcja pomogła, pluskwy zniknęły. Wcześniej gdy lokatorzy, kazdy walczył na własna rękę, pluskwy wędrowały od mieszkania do mieszkania przez szyby wentylacjne i hydrauliczne.
      Wiec Jezeli to pluskwy i już się namnożyły to macie spory problem.
      Ps koleżankę w hotelu pogryzły pluskwy tak ze aż spuchła i dostała gorączki, druga kolezanka która spała obok -ani ugryzienia.
    • gundziowa Re: pluskwy 11.02.23, 17:33
      Cześć, jak sytuacja?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka