Dodaj do ulubionych

Muzeum Sztuki Nowoczesnej

14.01.23, 15:37
Jak emamom sie podoba? Przyglądam się na róznych zdjęciach, ale kojarzy mi się z zestawionymi kontenerami mieszkalnymi dla robotników, które widzi się czasami, gdy przejeżdża się w miejscach, gdzie trwa budowa dróg. Albo jak kontener postawiony na czas budowy tego muzeum.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 15:44
      Niepotrzebnie KDT wyburzali; wystarczyło wnętrze przearanżować tongue_out
    • tanebo001 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 16:00
      Fakt mogło być lepiej architektura.muratorplus.pl/galeria/jak-moglo-wygladac-muzeum-sztuki-nowoczesnej-w-warszawie-wyniki-konkursu-architektonicznego-z-2007-r,2966/1035/11533/
    • sandy_cheeks Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 16:39
      W tej chwil wyglada tak, wiec zmieni się głównie rozmiar 😂
      • marzeka11 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:11
        No i też nie podoba mi się.
    • taki-sobie-nick Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:10
      Nieeeeeeeee.
      • taki-sobie-nick Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:12
        nie wspominając o różnych kwestiach związanych ze sztuką nowoczesną...
    • woman_in_love Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:30
      Sztuka nowoczesna skończyła się na Kill 'Em All.

I nie ma co tego promować i ciągnąć nadal w nieskończoność. To tylko reanimacja trupa.
    • taki-sobie-nick Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:33
      Obejrzałam alternatywne projekty i żaden mi się nie podoba. Za wielkie, przeskalowane; dziwaczne, ale bez polotu, a w ogóle ładowanie dodatkowych budynków na Pl. Defilad to absurd.
      • igge Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 16.01.23, 02:39
        O dwa pomniki i tak tam za dużo.
    • dreg13 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:45
      Ocenię, jak zobaczę po ukończeniu.
      investmap.pl/w-centrum-warszawy-przy-palacu-kultury-i-nauki-powstaje-muzeum-sztuki-nowoczesnej-film-wizualizacje.a149686
      Na razie nie zachwyca na żywo. Ja bym to wszystko obsadziła bluszczem i puściła po ścianach. A na dachu zrobiła ogród. Na tym białym tle mogłoby to pięknie wyglądać
      wroclaw.se.pl/zdjecie-z-wroclawia-hitem-internetu-podbija-caly-swiat-aa-TtSc-iFvp-JAXL.html
      • demodee Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 11:50
        > Ja bym to wszystko obsadziła bluszczem i puściła po ścianach. A na dachu zrobiła ogród. Na tym białym tle mogłoby to pięknie wyglądać

A ja bym dała panele fotowoltaiczne. Prąd można by sprzedawać okolicznym firmom po konkurencyjnych cenach, wtedy bilety wstępu mogłyby być za darmo.
        • demodee Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 12:29
          W sumie, to chyba trzeba by przeliczyć ślad węglowy tych paneli vs bluszcz oplatający ściany muzeum.
    • kropkaa Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 22:48
      Z lotu ptaka wygląda dużo lepiej niż na żywo. Zwykła buda.
    • lodomeria Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 23:08
      Nie mam pojęcia, dlaczego akurat ten projekt został wybrany, ale szokujące jest to, że nie ma on żadnego elementu natury/wykorzystania dachu czy innych zewnętrznych elementów jako przestrzeni relaksu, spotkań czy nawet 'ogrodowych' ekspozycji.

I jeszcze jakos ostatnio się wzmagają głosy, żeby wyburzyć Pałac Kultury. To ma być ta wspaniała, nieopresyjna, zachwycająca arychitektura, którą go zastąpimy?
      U mnie w miescie otwarta niedawno galeria sztuki współczesnej wygląda tak (and btw, wstęp do wszelkich państwowych galerii i muzeów jest darmowy, cała frajda w tym, że można przyjsc pooglądać wystawy ale też można sobie przyjsć z dzieckiem, ze znajomymi posiedzieć sobie, spotkać się, można przyjsć z książką i posiedzieć na tarasie, można sobie na kawę wpasć i ją wypić w przepięknych estetycznie okolicznosciach architektury...): https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2022/11/sanaa-sydney-modern-art-gallery-designboom-01.jpg
      • taki-sobie-nick Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 23:52
        Mogę się zgodzić, że macie nad nami przewagę, ale zeby to były przepiękne okolicznosci architektury, to nie.
    • liliawodna222 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 14.01.23, 23:13
      DRAMAT
    • zazou123 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 10:57
      Myślę że wokół jest tyle niespójności architektonicznej że zwykły neutralny klocek się obroni
      • dramatika Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 12:52
        zazou123 napisała:

> Myślę że wokół jest tyle niespójności architektonicznej że zwykły neutralny k
        > locek się obroni

Minimalistyczny klocek potrzebuje właśnie sporego, uporządkowanego terenu. Minimalistyczna sofa w zagraconym salonie z lat 90 też wygląda tak sobie.
      • taki-sobie-nick Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 22:31
        Nie. I tak za dużo tego dobrego w tej okolicy, więc nie widzę potrzeby dodawania tam tego muzeum.
    • dramatika Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 12:51
      Bardzo mi się podoba. Mogliby jednak jakoś uporządkować teren wokół.
      • marzeka11 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:18
        A co się podoba?
    • ewa_mama_jasia Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 12:55
      Nie podoba mi się ani wygląd tego muzeum, ani jego posadowienie. Przed pałacem w tę stronę powinna być wolna przestrzeń. Moim zdaniem oczywiście.
      • droch Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 13:57
        Moim zdaniem, skoro nie można wyburzyć PKiN, to należy go raczej ukrywać niż eksponować.
        • woman_in_love Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 14:01
          PKiN jest ładny - pomimo złych konotacji (ale z kościołami jest ten sam problem) - w związku z czym jak najbardziej należy go eksponować a nie ukrywać
        • marzeka11 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:08
          Coś nie tak jest w tą sztuką nowoczesną- w Bostonie odsłonięto rzeźbę "Uścisk"- pomnik ku czci Martina Luthera Kinga Jr. i jego żony, Coretty Scott King, No ale chyba nie spotkała się ze zrozumieniem- ludzie widzą coś innego- rzeźba kosztowała 10 milionów dolarów big_grin
          www.dailywire.com/news/mlks-the-embrace-statue-unveiled-in-boston-and-people-have-thoughts-hideous-and-depressing
          • dreg13 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:29
            OMG!!! To musielo, MUSIELI zrobic jacyś bardzo podstępni rasiści. Nie wierzę, że ktoś miał przy tym dobre intencje. Wielkie czarne prącie? Serio???
            • marzeka11 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:33
              Serio? Poczytaj, odbiór "rzeźby ku czci" jest tam niesamowity big_grin
            • asia_i_p Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:46
              Moje pierwsze wrażenie to bardziej był człowiek usiłujący podnieść bardzo wielką dupę, która go przytrzasnęła. Co w sumie nawet by pasowało do tematyki.
              • asia_i_p Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:49
                Doprecyzję, bo nie brzmi to dobrze big_grin - mam na myśli walkę z uciskiem.
    • angazetka Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:31
      Dobra, ja do tej pory byłam pewna, że to są te kontenery na czas budowy...
      • marzeka11 Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:34
        angazetka napisała:

> Dobra, ja do tej pory byłam pewna, że to są te kontenery na czas budowy...
        >

Czyli więcej osób ma takie skojarzenia jak ja, gdy zobaczyłam pierwsze zdjęcia.
      • kafana Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 18:36
        Ja tez byłam tam tydzien temu i myślałam ze dopiero coś tam będą stawiać …
    • asia_i_p Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:44
      W sumie mogłoby być gorzej, ale nie bardzo wiem jak.
    • taje Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 16:51
      Zupełnie mi się nie podoba. Czy ta biała elewacja jest czymś obłożona czy to tynk? Bo jak tynk to już mogiła - zaraz będzie brudna i z zaciekami.
    • shellyanna Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 15.01.23, 17:00
      Wkurrrr.a moje oczy. Zasłoniło widok na pkin uncertain wyglada koszmarnie i totalnie nie pasuje w tym miejscu.
    • chococaffe Re: Muzeum Sztuki Nowoczesnej 16.01.23, 16:40
      O dzieki Marzeko - podobno w styczniu Glinski przekazał muzeum miastu Warszawa do zarządzania (wczesniej Ministerstwo)?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka