Dodaj do ulubionych

zabrała mi leki

15.01.23, 13:27
jestem po 20. przyjmuje minimalna dawke lekow -chloprothixen- neuroleptyczny, przeciwpsychotyczny. W ramach pomocy z zaburzeniami snu (od strony psychicznej, nerwicowej). Mama zapłaciła za (dobrego) psychiatrę, a teraz zabrała mi leki, które ten przepisał mówiac, ze sie uzaleznie. Krytykuje też moje leki na adhd (za dużo leków przyjmujesz!), a chęć podjęcia pracy przy studiach dziennych uważa za niedorzeczna, skoro ledwo daję radę przy zwykłym życiu i nauce (mimo zdawania). czy takie leki faktycznie uzależniaja, jeśli juz minimalna dawka pomaga i wystarcza?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: zabrała mi leki 15.01.23, 13:51
      Czy twoja matka zauważyła, że jesteś dorosła?
    • eriu Re: zabrała mi leki 15.01.23, 13:55
      Ten lek nie jest uzależniający łatwo to znaleźć w internecie.

Usamodzielnić się jak najszybciej, bo Twoja matka Cię kontroluje i życie Ci ustawia. To nie jest normalne.
      • mama-ola Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:06

> Usamodzielnić się jak najszybciej
        >
        Świetna rada, wuju, ona jest na 1. roku studiów dziennych. Ma je przerwać i iść do pracy byle gdzie, byle jak najszybciej? Z jakiej pracy byle gdzie tylko z maturą się usamodzielni?
        • bergamotka77 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:10
          Skąd wiesz? To twoja córka?
          • kk345 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:02
            Jesli jest "po 20stce" to na którym roku może być, Sherlocku?
            • memphis90 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:35
              2 albo 3, zakładając, ze poszła do szkoły jako 6 latka i nie urodziła się w pierwszych dniach stycznia.
              • panna.nasturcja Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:37
                Dokładnie.
        • ichi51e Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:22
          może znaleźć koleżanki i wynajac razem, rodziców pozwać o alimenty, postarać się o stypendium i jakoś da radę.
        • angazetka Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:42
          Lepiej tak niż żyć z matką, która nie pozwala się jej leczyć.
        • panna.nasturcja Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:31
          Sama pisze, że ma opcję pracy, więc nie musi rzucać studiów.
          A może ma opcję studiów wieczorowych, zaocznych?
          Mamusia zniszczy jej życie, więc warto o nie zawalczyć.
        • eriu Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:37
          Przecież jej nie każę wychodzić z domu za 5 minut z reklamówką z rzeczami. Niech się wyprowadzi jak uzna, że to możliwe. Czy za 2 miesiące czy za rok to dla niej lepiej niż jak będzie uzależniona. od tej kobiety przez następnych kilka lat. Ale im szybciej przerwie te niezdrowe akcje, że matka jej dyktuje jak żyć tym dla niej lepiej. I tak będzie trudno, bo matka na pewno odwalała różne numery już w życiu i się będzie musiała nauczyć różnych normalnych rzeczy, które inni już umieją jak samodzielne decyzje ale warto to zrobić dla siebie i dla swojej przyszłości.
      • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:21
        praca będzie byle gdzie typu gastro/ sklep odziezowy, ewentualnie korepetycje z matematyki, ale obciazajace przy natloku matematyki i tak, a ze studia 30h tygodniowo zajec to lekko nie bedzie, ale wykonalne z tego co patrzę po znajomych, większosc pracuje. mogłabym się wyprowadzić do chłopa, ale to i tak wypada jednak mieć jakiś wkład w zycie, nawet jak tylko czynsz i rachunki, jedzenie to dobrze miec swoje finanse.
        • ichi51e Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:22
          jak się uczysz to alimenty
        • panna.nasturcja Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:32
          Więc wyprowadzaj się jak najszybciej. Plus praca na własne potrzeby.
          Masz szansę na jakieś stypendium?
          Matka Cię zniszczy, uciekaj!
          Może wynajem z koleżankami?
          • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:39
            stypendium cięzko, sportowe moze by wpadlo, ale trzeba pozaliczac wszystko w 1 terminie, a u mnie kiepsko z terminami i organizacja, w sensie adhd dziala brrr jeszcze go nie ujażmiłam.
    • iwles Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:07

Lekarz, który przepisał ci chloprothixen wie, że jednocześnie bierzesz leki na ADHD?
      • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:14
        wie wszystko. dodatkowo nie mam sklonnosci do uzaleznien typu alkohol/narkotyki
        • yadaxad Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:17
          Mama ci kupuje?
          • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:29
            mam druga recepte na resztę leków smile ale jest tu na forum więc będzie wiedzieć. ale jak wyśledzi to mi zabierze i resztę. lekarz rodzinny mi będzie przepisywał, ale to i tak trzeba po kryjomu i to kosztuje więc da się, ale to męczace, tak się chciałam pożalić.
            • angazetka Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:42
              Yyyyyyy. Wyprowadzka z domu na cito. Znaczy wiem, że to może być trudne w realizacji, ale matka, która cię śledzi po forach?
              • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:44
                ja ja śledzę, nie ona mnie.
                • lumeria Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:53
                  > jest tu na forum więc będzie wiedzieć. ale jak wyśledzi to mi zabierze i resztę.
                  > ja ja śledzę, nie ona mnie.

Chyba masz poważniejsze problemy niz napisałaś w poście startowym.
                • iwles Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:56
                  gaba.m.k napisała:

> ja ja śledzę, nie ona mnie.

Po co śledzisz matkę?
                  • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:02
                    to przenosnia, matka nic nie pisze. weszlam bo powiedziala o forum, wie ze też je czytam i tyle
            • nangaparbat3 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:00
              Mama jest tu na forum i Ty na tym forum piszesz? Może to zresztą niezły pomysł, niech czyta.
            • panna.nasturcja Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:34
              Chciałaś się pożalić wiedząc, że matka czyta?
              I wiedz, że zabierze Ci receptę więc specjalnie piszesz o tym na forum?
              Potraktowałam Cię jak dorosłą a Ty jakieś gierki z mamusią prowadzisz?
              To prowadź, na zdrowie, swoje życie marnujesz, nie moje.
        • iwles Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:27

Nie mówię o uzależnieniu, tylko o interakcji leków.
          • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:31
            wie o lekach, wie jakie przyjmuję, jakie dawki wszystko kontroluje lekarz
            • yadaxad Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:38
              Dlaczego wie?
              • yadaxad Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:40
                Nawet jakbyś była ubezwłasnowolniona nie ma prawa ingerować w prowadzenie przez lekarza,
              • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:41
                lekarz wie, matka też wie, bo ojciec po drodze skadstam wykupil z nia bedac, nie chowam ich zreszta, bo nie sadzilam, ze bedzie problem.
                • yadaxad Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:10
                  To masz problem z rodzicami przemocowymi, działającymi na twoją szkodę, poinformuj lekarza i wykup znowu recepty. Robią ci rewizję?
                  • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:52
                    teraz nie, ale w nieodleglej przeszlosci tak. jakby zobaczyli ze cos jest "nie tak" to mysle ze byla by taka opcja rewizji. "usprawiedliwieniem" bylo to co "wyczynialam" typu sexting z ludzmi z neta legalnie, ale przyznam ze robilam inne dramy i wybuchy nastolatkowego gniewu podsycanego niezdiagnozowanym adhd i owczesna depresja.
                    • kk345 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:04
                      No i już przemocowa matka wydaje się po prostu matką, przeczołganą konkretnie przez wybryki córki...
                      • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:10
                        matka jest w porzadku,przyjaznimy się, w sensie duzo zmienila i stara się. ja się zmieniłam i ustatkowałam, ale stare "traumy" się przebijaja i rzutuja. jest to poczucie wlasnej wartosci, poczucie czy jestem w stanie cos zrobic. i tu i teraz jest problem, ktory muszę rozwiazać.
                        • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:15
                          jak masz corkę, nawet psychicznie niestabilna, to lepiej jak ona śpi smile wtedy jest mniej niestabilna wink
                        • yadaxad Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:17
                          Trudno, inni, rodzice mogą nabrać swoich wyobrażeń, a ty rób co masz.
                        • panna.nasturcja Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:36
                          Matka jest w porządku zabierając córce leki przepisane przez lekarza?
                          • eriu Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:42
                            Przecież to jest skrajnie nienormalne. I tylko pokazuje, że problemy dziewczyny nie wzięły się znikąd tylko ze środowiska domowego.
                      • memphis90 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:39
                        I dlatego ta „przeczołgana matka” zabiera leki zapisane przez specjalistę…? Żeby mieć powtórkę z rozrywki??
                        • kk345 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 17:47
                          Znamy wyłącznie relację jednej strony a i z niej już widać, ze temat nie jest czarno-biały. Nigdy nie jest. Tyle.
    • lumeria Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:21
      Porozmawiaj z mama i powiedz, ze jest to bardzo niebezpieczne nagle odstawiać leki (szczególnie leki psychotropowe) bez wiedzy i prowadzenia przez lekarza.

Jesli mama odmówi (a nie ma prawa tego robić!) to zadzwoń do lekarza, opisz sytuację i zapytaj co zrobic. Oni maja doświadczenie z takim zachowaniem rodziny, byc może doradzą, ewentualnie lekarz da Ci nową receptę.
      • jednoraz0w0 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:29
        Na substancje typu stymulanty nie dostanie nowej recepty, chyba, ze zgłosi kradzież na policję, przynajmniej u nas tak jest.
        • lumeria Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:35
          Chloprothixen nie jest stymulantem.

Tak czy inaczej my możemy gdybać, ale to z lekarzem trzeba rozmawiać.
          • jednoraz0w0 Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:30
            Mówię o lekach na ADHD.
    • asia_i_p Re: zabrała mi leki 15.01.23, 14:29
      O lekach rozmawiaj z lekarzem, nie z matką. To, że zapłaciła za psychiatrę, nie oznacza, że może z jego zaleceniami robić co jej się podoba. Nie może ci też zabierać leków, nawet jeśli za nie zapłaciła - na pewno nie jest to w porządku, ale oprócz tego mocno podejrzewam, że jest po prostu nielegalne. Ma obowiązek alimentacji ciebie, dopóki się uczysz, czyli między innymi opłacenia ci leków, kiedy chorujesz, ale to nie robi z niej właścicielki tych leków.

Czy z matką w ogóle da się gadać czy nie bardzo? Panikara czy terrorystka? Czy oba? Masz w rodzinie kogoś, na kim możesz się oprzeć - ojciec, rodzeństwo, babcia, ciotka, kuzynka? Kogoś, z kim mogłabyś porozmawiać i nabrać sił, żeby łagodnie albo niezbyt łagodnie uświadomić matce, że robi coś, czego nie ma prawa robić?

Szukaj pracy jak najbardziej, wytresuj się w ignorowaniu, co ona uważa, w nietłumaczeniu się przed nią nawet w myślach, jak nie będziesz dawała rady, to przechoć na zaoczne, ale zwiewaj stamtąd. Z TOBA prawdopodobnie jest wszystko ok, twój organizm i twoja psychika reagują w zdrowy sposób na czynnik toksyczny jakim jest matka.
    • ichi51e Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:03
      wyprowadź się będziesz brała co zechcesz
    • mgla_jedwabna Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:28
      To pytanie powinnaś zadać lekarzowi, nie forum.
      • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:38
        lekarz nie mowil nic, zapytam jeszcze drugiego, bo akurat idę. Ale i tak mama nie uwierzy, że nie uzalezniaja, bo to emocjonalne dla niej. (mimo ze jest rozsadna na ogol)
        • angazetka Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:43
          Nie ona je bierze.
        • iwles Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:45

Leczysz się u dwóch różnych psychiatrów?
          • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:55
            jeden staly, drugi po diagnozie adhd mial przepisac leki, taki z doswiadczeniem z praca z takimi ludzmi. teraz drugie spotkanie jak poszlo, czy cos zmienic itp.
    • gaba.m.k Re: zabrała mi leki 15.01.23, 15:40
      zabrane zostaly te nasenne, adhdowe mam normalnie dalej
    • panna.nasturcja Re: zabrała mi leki 15.01.23, 16:30
      Jesteś dorosła. Idź do tej pracy, będziesz mogła pójść do psychiatry i wykupić leki bez wiedzy i pomocy matki.
      Na razie zapisz się może na szybko do lekarza pierwszego kontaktu, powiedz mu jaka jest sytuacja, może przepisze Ci te leki jeszcze raz.
      Zapisz się też do psychiatry na nfz, wiem, ze się czeka, ale będziesz już w kolejce na wszelki wypadek na kiedyś tam żeby nie musieć chodzić prywatnie.
      Nie masz szans na wyprowadzkę z domu?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka