Dodaj do ulubionych

Pączki Gesslerowej

20.01.23, 15:27
Wybieram się do Warszawy i zamierzam zakosztować odrobinę ''luksusu'' i zjeść paczka od Gesslerowej. Może nawet popiję kawą.
Jadły?
Polecają?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 15:42
      Nie jadły ale lepiej zjedz pączki od Zagoździńskiego smile
      • imponderabilia22 Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 15:51
        Okkk
        • chersona Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 16:26
          Zagoździńskiego średnio polecam. Za dzieciństwa były smaczne, teraz nie widzę w nich nic wyróżniającego - może poza niską ceną, bo faktycznie są dość tanie, jak na cukiernię z tradycjami. Ja polecam pączki z Cukierni Irena na Saskiej Kępie oraz od Vincenta. Kupiłam córce w centrum handlowym i był pyszny.
          • limelight7 Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 18:17
            Przez 4 lata mieszkałam tuż za rogiem, więc jadałam je dość często, bo rzeczywiście tanie i świeżutkie. Ale jakoś nie zapadły mi w pamięć jako wybitnie dobre- po prostu smaczne.
          • magia Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 00:59
            te od Vincenta to pewnoe ze 20zl/szt
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 15:51
        Pod warunkiem, że nie będzie to tłusty czwartek, bo wtedy pół dnia trzeba stać w kolejce. Tak czytałam, ale ich nie jadłam.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 15:52
          Swoją drogą ciekawe, czy faktycznie takie dobre.
          • szara.myszka.555 Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 15:57
            "Swoją drogą ciekawe, czy faktycznie takie dobre."

Mi nigdy nie smakowały, czuć margarynę (z tym się nie kryją, otwarcie o tym mówią).
      • aagnes Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 20:14
        Zagozdzinskie paczki niestety już nie są takie wspaniałe. Zbyt suche.
        Szukam pączków idealnych od lat, kupuje wszędzie gdzie znajdę i nie znalazłam. Będę dozgonnie wdzięczna za cynk gdzie w Warszawie zjem najlepszego pączka.
        • magia Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 01:09
          ja moge sprzedać miejsce, gdzie robia moim zdaniem najlepsze pączki - Stare Babice cukiernia Markiza.
          Robią takie same paczki przynajmniej od 25 lat.
          Na pewno dostarczaja do wielu spożywaczakow w okolicy, noe wiem czy w Wawie tez, trzebaby ich zapytac.
          • aagnes Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 09:42
            Świetnie! Dzięki, do Babic mam rzut beretem.
        • gulcia77 Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 12:43
          W Warszawie to nie pomogę. Ale jakbyś kiedyś wylądowała w Bytomiu, to polecam Klimzę i Gajdzika. Obie cukiernie porównywalne, a pączki genialne, tradycyjne, z chrupiącą otoczką, mięciutkim środkiem i taką ilością nadzienia, że czasem na dekolt poleci. I kosztują około 3 złotych. 😃
    • skumbrie Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 16:00
      Eee tam, idź do Zagoździńskiego albo na Chmielną do Pawłowicza.
    • irisq Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 16:27
      co roku wpadam na rynek Starego Miasta własnie na pączki z fukiera, moim zdaniem są znakomite. Drogie, ale i tak nie wyobrażam sobie zjeść więcej niż jednego. Polecam tez pozostałe przekąski z zimowej budki - boskie!(z wyjątkiem pierogów ruskich - beznedziejne).
    • szafireczek Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 16:37
      Bez odnoszenia się do ceny - polecam Słodko-Słony - te z konfiturą różaną (chociaż z malinową też są bardzo ok).
    • jozefrobotnik Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 17:49
      Jadłam. Śmierdziały mi jajkami, miały taki ohydny posmak żółtek.
      Ale nic dziwnego, skoro na 2 kg mąki jest 30 jajek
    • panna.nasturcja Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 18:00
      Nic od tej pani nigdy nie zjem.
      Pączki w Warszawie najlepsze jakie jadałam są w małej cukierni istniejącej od 1956 roku we Włochach.
      • heca7 Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 18:05
        Gdzie we Włochach?
        • chersona Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 19:17
          pewnie tu:cukierniatrzesniewski.pl/
          • heca7 Re: Pączki Gesslerowej 20.01.23, 20:23
            Dzięki smile Wygląda na to, że w tym roku akurat w Tłusty Czwartek będziemy na nartach a zamawialiśmy pączki do firmy znajdującej się we Włochach u nas, w cukierni w Falenicy. W tym roku będziemy musieli zamówić je gdzie indziej żeby nasz wspólnik nie dygał o 8.00 rano z Ursusa gdzie mieszka do Falenicy i z powrotem tongue_out
            • panna.nasturcja Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 00:55
              Tak, chodzi właśnie o tę na Obrońców Pokoju.
              Rewelacyjne ciasta w tradycyjny stylu.
              Do Ursusa bliziutko a pączki rewelacja.
              • maghdalena33 Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 17:34
                Pączki w tej cukierni popsuły się. Zgadza się, jeszcze parę lat temu były genialne, teraz są za słodkie.
                Dobre ciastka są w Piastowie naprzeciwko stacji kolejowej.
                • panna.nasturcja Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 18:03
                  Moim zdaniem nie, a jem je 50 lat.
    • mia_mia Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 09:47
      Raczej nie, a już stosunek jakość do ceny jest zupełnie beznadziejny.
    • bialyhenio Re: Pączki Gesslerowej 21.01.23, 13:18
      nie wyobrażam sobie jezdzic po dużym mieście w poszukiwaniu paczka
      • afro.ninja Re: Pączki Gesslerowej 22.01.23, 20:51
        Przecież to na mokotowskiej. Bardzo fajna ulica.
        • bialyhenio Re: Pączki Gesslerowej 22.01.23, 21:59
          właśnie widzę jaka fajna 😜
          • afro.ninja Re: Pączki Gesslerowej 23.01.23, 09:38
            Nigdy nie byłeś na Mokotowskiej?!
            • bialyhenio Re: Pączki Gesslerowej 23.01.23, 10:28
              Afro Ninja, lubię Warszawę i schodziłem po niej pieszo wiele kilometrów.
              No ale ulice w centrum Warszawy za bardzo mi się nie podobają.
              Zwykle to jest połączenie wysokich gmachów - kamienice lub komunistyczne budynki, względnie powciskane gdzieś nowe budynki ze szkła i stali, duży ruch samochodowy, mało światła, mało zieleni, dużo betonu i wszechobecna szarość, ponurość. Do tego masa ludzi spieszących się gdzieś tam. Z tego co patrzę to ta Mokotowska wygląda podobnie. Jest inaczej?

W Poznaniu centrum dużo bardziej mi się podoba: ścisłe centrum miasta jest otoczone ulicami z dużym ruchem dookoła a w środku jest centralny rynek + plac wolności, dużo zieleni, fontanny, więcej czasu, większy luz.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/Pozna%C5%84_-_mapa_jednostki_obszarowej_Centrum.png
              • bialyhenio Re: Pączki Gesslerowej 23.01.23, 10:28
                zdjęcie https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/Pozna%C5%84_-_mapa_jednostki_obszarowej_Centrum.png
    • afro.ninja Re: Pączki Gesslerowej 22.01.23, 20:50
      W centrum jest art bakery, pieką na miejscu. Jedne z lepszych pączkow jakie jadłam. Choc ciut za dużo konfitury, choć ta bardzo smaczna.
      Od Gesslerowej jadłam drożdżówkę, byla dobra, ale nie tak by kupić ponownie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka