24.01.23, 10:05
Przypadek omawiany w gronie znajomych: jest sobie uczennica klasy 8. Niezłe osiągnięcia: bez spiny, z marszu średnia coś koło 5,7, konkurs kuratoryjny z chemii i matematyki w toku, indywidualne programy nauczania dla zdolnych, działa w samorządzie uczniowskim, zna 3 języki dość dobrze, gra na instrumencie, koncertuje na małą skalę, sportowo reprezentantka szkoły. W testach IQ początkowo wychodzi jej wynik ponadprzeciętny a ostatnio przeciętny (np. pamięć słuchowa słabo - a przypominam gra na instrumencie i błyskawicznie przyswaja języki obce). Spadek o kilkanaście punktów. Zastanawiam się, jak to możliwe? Nie wydaje się, ze jedzie na opinii, sprawia wrażenie bystrej, ma bardzo obszerną wiedzę ogólną. Może miała przyspieszony rozwój a teraz zwolniła? Ale chyba nie, sukcesy przychodzą nadal. Badający źle przeprowadził test, czy dziewczyna ma zdolności nieuchwytne dla testu? Spotkałyście się z takim rozjazdami w tę stronę? Bo w drugą jestem w stanie sobie wyobrazić- dziecko wybitne ale specyficzne trudności w nauce, jakieś trudne sytuacje hamujące napęd itp. i mamy brak osiągnięć. Gdzie tkwi błąd przy tym braku korelacji wyników i sukcesów?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: IQ 24.01.23, 10:15
      Myślę, że badający źle przeprowadził test.
      • asfiksja Re: IQ 24.01.23, 10:25
        Niekoniecznie, może dziewczynce po prostu nie chciało się rozwiązywać zadań typu "wymień 3 cechy kałuży". Albo ją głowa bolała. To jest badanie, które "wychodzi" tylko przy pełnej współpracy.
    • asfiksja Re: IQ 24.01.23, 10:20
      Nie istnieje korelacja wyników IQ i sukcesów życiowych. Ani wprost, ani odwrotnie. Trzeba się z tym pogodzićwink
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 10:23
        Ok ale piszą, ze osoba ze średnim IQ uczy się zwykle na 3/4 a studia może skończyć z ogromnym wysiłkiem i słabymi wynikami. Może z sukcesem życiowym korelacji nie ma ale z wynikami edukacyjnymi wydawało mi się, że jest. I takie zdziwienie przeżywam.
        • lauren6 Re: IQ 24.01.23, 10:52
          Dziecko inteligentne może mieć olewczy stosunek do nauki i zaległości. To z średnim IQ może być bardzo ambitne i zdeterminowane, żeby osiągać dobre oceny.
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 11:03
            Możliwe, moje dziecko miało słabe oceny przy dobrych wynikach testu, dopiero na studiach zostało docenione (od zawsze uczyło się jak student🙄).
            Tutaj fakt, dziewczyna ambitna ale nie wygląda na przejmująca się stopniami. Nie jest kujonem. Łapie w lot. A to mi zawsze się kojarzyło z byciem bardziej inteligentnym😉
        • triss_merigold6 Re: IQ 24.01.23, 11:21
          Qrfa, co za nieaktualne bzdury.
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 11:25
            Ze niby są korelacje? To nieaktualne? To po kij to badać?
            • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 11:29
              Mi psycholog mówił, że wysokie IQ pomaga w wynikach we wczesnej podstawówce. Im dalej w las tym bardziej liczy się charakter i osobowość (ambicja, wytrwałość w dążeniu do celu, pracowitość).
            • stephanie.plum Re: IQ 24.01.23, 11:40
              żeby badający pracę mieli.
            • asfiksja Re: IQ 24.01.23, 11:46
              >To po kij to badać?
              To jest wymóg diagnostyczny, po prostu taka procedura, że trzeba to w określonych sytuacjach zrobić, np. do orzeczenia.
              • hanusinamama Re: IQ 24.01.23, 12:23
                Tym bardziej bez sensu dzieciakowi, który nie ma problemów...
                • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 12:27
                  No, takie procedury... Lepiej byłoby im, gdyby nie badali. Przypomina mi się ten eksperyment pedagogiczny, gdzie losowo przydzielili dzieci do grup, które określono jako zdolne i te drugie (niezdolne? przeciętne?). Inaczej je traktowali nauczyciele i inne osiągnięcia miały, zależnie od przydziału, nie faktycznego IQ.
                  • yuka12 Re: IQ 24.01.23, 14:10
                    Ee tam IQ. Mój syn ma wysokie IQ i wyniki znacznie gorsze niżby z tego wynikało. Bo ma swoje zainteresowania (jak typowy Aspie), a szkoła go generalnie nudzi. W domu nic nie powtarza, na egzaminy chodzi z marszu.
                    Z drugiej strony córa z bardzo przecięrnym IQ nadrabia pracowitością. I śmiem twierdzić, że jeżeli syn będzie miał nadal tak olewczy stosunek do nauki i obowiązków, to będzie sobie radził w życiu znacznie gorzej niż jego mniej zdolna siostra.
                    • princesswhitewolf Re: IQ 24.01.23, 15:18
                      No wg tego forum to nie istnieje nawet korelacja wynikow w nauce a sukcesem w zyciu zawodowym
        • aandzia43 Re: IQ 24.01.23, 14:10
          szeptucha.z.malucha napisała:

> Ok ale piszą, ze osoba ze średnim IQ uczy się zwykle na 3/4 a studia może skońc
          > zyć z ogromnym wysiłkiem i słabymi wynikami. Może z sukcesem życiowym korelacji
          > nie ma ale z wynikami edukacyjnymi wydawało mi się, że jest. I takie zdziwieni
          > e przeżywam.

Jezu jakie pierdoły sad
      • princesswhitewolf Re: IQ 24.01.23, 15:17
        >Nie istnieje korelacja wyników IQ i sukcesów życiowych

W oparciu o jakie badania naukowe tak twierdzisz?
      • langsam Re: IQ 24.01.23, 19:08
        In 2012, Vanderbilt University psychology researchers found that people with higher IQs tend to earn higher incomes, on average, than those with lower IQs. Past studies have also shown that high IQs are comparably reliable in predicting academic success, job performance, career potential and creativity.

Antonakis says high IQs are particularly notable predictors for success in highly complicated, skilled occupations like physicist, engineer or even neurosurgeon. But don’t worry, he adds: You can still be highly successful without being a Mensa member. These five other skills and traits factor into your career success and overall happiness, too:

Ability to be outgoing and friendly
        Self-confidence
        Being open to new experiences
        Organizational abilities
        Strong communication skills
        Here’s how it all works.
        • langsam Re: IQ 24.01.23, 21:42
          A tu jeszcze badania z 2018 (Our results replicate and extend previous
          findings: high-IQ students scored much better on all academic performance measures, which was corroborated
          by higher levels of motivation and self-efficacy. Consistently with the previous literature, there was a robust
          positive relationship between fluid intelligence in grade 6 and academic performance in grade 9 in the whole
          sample, which was also observed within high-IQ students. Exploratory analyses revealed that IQ moderated the
          association between social background and children's achievement, such that the positive link between parental
          education and achievement levelled off for high-IQ children. The positive association between high-IQ and
          achievement was similar for boys and girls)
          www.lscp.net/persons/ramus/docs/INTELL18B.pdf#S.embed_link-K.C-B.1-L.4.zw
          • asfiksja Re: IQ 24.01.23, 22:14
            O tym właśnie piszę niżej - "academic performance" to właśnie wyniki edukacyjne. Sukces życiowy to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż szóstki w szkole.
        • asfiksja Re: IQ 24.01.23, 21:44
          Zalinkuj badania, nie artykuł z gazety. O ile wiem, to IQ jest dodatnio skorelowane jedynie z wynikami edukacyjnymi i zawodowymi (ale tylko w niektórych zawodach). Z szeroko pojętym sukcesem życiowym niekoniecznie. Jego składnikami mogą być oprócz zarobków i ocen w szkole np. subiektywne zadowolenie z życia, utrzymanie/pomnożenie majątku, sukces reprodukcyjny, relacje społeczne, szacunek środowiska, sieć wsparcia/przyjaźnie/sojusze, wymierne dzieła, dobre samopoczucie psychofizyczne itd.
          • langsam Re: IQ 25.01.23, 02:21
            Osiągnięcia akademickie generalnie przekładają się na parę kwestii, w tym na dochody. Statystycznie naturalnie, nie mówimy o żadnych gwarancjach dla jednostki.
            I nie rozumiem, czemu sobie sama nie wyguglowałaś tego vanderbilta. No, ale skoro nie wyguglowałaś...:

my.vanderbilt.edu/smpy/files/2013/01/Article-PS-Lubinski-et-al-2014-DEC-FINAL.pdf
    • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 10:26
      Tak z ciekawości zapytam po co miała robiony test i to wiele razy?
      Pytam dlatego, że moje dziecko miało test Weschslera robiony wielokrotnie z powodu poważnych problemów zdrowotnych w dzieciństwie. Przeszedł tak chyba z 7 takich testów i każdy wychodził inaczej. Pamiętam, że tak do 6 lat miał zawsze ponadprzeciętny wynik, w wieku 8 spadł na przeciętny - psycholog mnie zresztą wtedy nastraszył, że może zaczynać się jakiś regres rozwoju skoro tendencja spadkowa. Za to wieku lat 10 rozbił skalę i miał jakiś niebotycznie wysoki wynik. Jak zatem widzisz wynik zależy od dnia, samopoczucia dziecka i interpretacji wykonującego.
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 10:38
        No tak. Tam chyba było coś z oceną zdolności do tych programów dla wybitnych i test był konieczny. Jest też taka rozbieżność, ze psycholog ocenił IQ jako przeciętne a pedagog różne zdolności jako wybitne (badanie w innych terminach ). Z tego co wiem, to dziewczynka nie ma żadnych zaburzeń, dys- itp.
        • saszanasza Re: IQ 24.01.23, 11:01
          szeptucha.z.malucha napisała:

> No tak. Tam chyba było coś z oceną zdolności do tych programów dla wybitnych i
          > test był konieczny. Jest też taka rozbieżność, ze psycholog ocenił IQ jako prze
          > ciętne a pedagog różne zdolności jako wybitne (badanie w innych terminach ). Z
          > tego co wiem, to dziewczynka nie ma żadnych zaburzeń, dys- itp.

Poziom IQ bada się specjalistycznymi testami (m.in. Wechslera). Jest to uśredniony wynik różnych typów „kompetencji”. Czy twoja córka miała w ten sposób określony poziom inteligencji?
        • mysiaapysia Re: IQ 24.01.23, 14:11
          Ale np. zdolności słuchowe mogły być ocenione dobrze. Jeżeli dziewczyna nie chodzi do szkoły muzycznej, gdzie systematycznie uczą słuchu, a tylko gra gdzieś w ognisku, to niestety jej zdolności słuchowe są duże niższe niż uczniów szkół muzycznych. Jej równolatkowie są już w szkole muzycznej drugiego stopnia, tam poziom kształcenia słuchu jest już wysoki.
        • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:28
          Pedagog nie ma żadnych kompetencji by to oceniać. Jedyną osobą, której wolno przeprowadzać testy badające inteligencję jest psycholog, tylko on ma prawo uzywać testów i wie jak to robić.
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:31
            Pedagog miał swoje, odrębne testy/próby i do nich się odnosił. W rodzaju specyficzne uzdolnienia matematyczne.
            • hanusinamama Re: IQ 24.01.23, 23:48
              I one były niezbędne aby wesprzeć bardzo zdolne, utalentowane i pracowite dziecko. Cuda Panie
              • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 23:53
                Wg mnie niekonieczne ale widać procedury nie są tak pomyślane.
            • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 00:59
              Ale to nie są testy inteligencji, więc nie można porównywać jabłek z marchewką.
    • kura17 Re: IQ 24.01.23, 10:56
      mialam takiego kolege w liceum - mial super zdolnosci matemaryczne, bardzo bystry, z sukcesami na roznych polach. w testach IQ wychodzilo mu ponizej sredniej - wszyscy bylismy bardzo zdziwieni.
      nadal ma wielkie sukcesy zawodowe - jednak po wyborze opcji politycznej wnosze, ze z IQ dalej slabo ...
      • saszanasza Re: IQ 24.01.23, 11:05
        kura17 napisała:

> mialam takiego kolege w liceum - mial super zdolnosci matemaryczne, bardzo byst
        > ry, z sukcesami na roznych polach. w testach IQ wychodzilo mu ponizej sredniej
        > - wszyscy bylismy bardzo zdziwieni.
        > nadal ma wielkie sukcesy zawodowe - jednak po wyborze opcji politycznej wnosze,
        > ze z IQ dalej slabo ...
        >
        >

jest to niemożliwe, zwłaszcza przy rozbieżności Iq poniżej średniej a ponadprzeciętne zdolności matematyczne.
        • lauren6 Re: IQ 24.01.23, 11:19
          Wśród programistów masz sporą grupę głosujących na Konfę. Inteligencja to tylko jakiś wskaźnik, który mimo wszystko nie mówi czy jest ktoś mądrym człowiekiem
          • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 11:26
            To ja znam jakichś innych programistów, a przewinęłam się przez kupę warszawskich działów IT, gadaliśmy o swoich sympatiach politycznych i nikt nie głosował na konfę. W tym środowisku spotkałam za to sporo ujawnionych LGBT+. Za to kryptowaluciarze to totalni wyborcy konfy.
        • alpepe Re: IQ 24.01.23, 11:26
          Te sławne uzdolnienia wyspowe?
        • cosmetic.wipes Re: IQ 24.01.23, 12:18
          Możliwe. Sawanci z reguły mają IQ poniżej normy, a wymiatają w jednej dziedzinie.
          • triss_merigold6 Re: IQ 24.01.23, 12:33
            Przedział 40-70 ściślej rzecz biorąc, czyli nie pojadą samodzielnie autobusem ale potrafią powiedzieć, że 12 grudnia 1635 r. to był czwartek (strzelam). Czyli są upośledzeni z jedną hiper rozwiniętą, bezużyteczna funkcją.
            • cosmetic.wipes Re: IQ 24.01.23, 14:18
              Tą funkcją może być również granie na instrumentach czy też (najczęściej hiperrealistyczne) malarstwo lub rzeźba.
              Więc nie do końca bezużyteczną.
              • triss_merigold6 Re: IQ 24.01.23, 14:33
                Może być też pamięć fotograficzna. Bez rozumienia co się zapamiętuje, po co, dlaczego etc. masz efekt automatu, skanera.
          • aandzia43 Re: IQ 24.01.23, 14:22
            Sawanci sawantami, to jednak rzadkość. Częściej trafia się połączenie znacznych, ale bez znamion wyrąbango w kosmos geniuszu zdolności w jakiejś dziedzinie z kiepskimi, ale bez upośledzenia wynikami w innej.
          • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:31
            Sawanci to ogromna rzadkość i ni jest to określenie dla osób lekko poniżej średniej inteligencji z umiejętnościami matematycznymi (zasadniczo takie zwierzę nie istnieje).
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 11:05
        O, kurcze😉
      • swiezynka77 Re: IQ 24.01.23, 12:49
        kura17 napisała:

> mialam takiego kolege w liceum - mial super zdolnosci matemaryczne, bardzo byst
        > ry, z sukcesami na roznych polach. w testach IQ wychodzilo mu ponizej sredniej

to bardzo dziwne, bo korelacja testów Iq ze zdolnościami matematycznymi jest b wysoka. miałam grupę kontrolną osób z takimi zdolnościami i wszyscy zakwalifikowali się do Mensy.

natomiast dziewczynka opisana w tytułowym poście może mieć różne zdolności których akurat taki test nie ujawnia. on mierzy tylko jakiś wycinek.
      • jednoraz0w0 Re: IQ 24.01.23, 13:09
        kura17 napisała:

> nadal ma wielkie sukcesy zawodowe - jednak po wyborze opcji politycznej wnosze,
        > ze z IQ dalej slabo ...
        >
        >
        Też mam takiego kolegę!
        • ta Re: IQ 24.01.23, 14:32
          kura17 napisała:
          >jednak po wyborze opcji politycznej w
          > nosze, ze z IQ dalej slabo ...

Jakże prosty test i jakże trafne wyniki daje.
          Bardzo użyteczny.
    • smoczy_plomien Re: IQ 24.01.23, 11:41
      Robiłam za dziecka testy Mensy i również z czasem osiągałam coraz gorsze wyniki. Tam był przelicznik dodający punkty ze względu na młody wiek. Myślę, że jest to źle dobrane i w młodszych latach zawyża wynik.
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 11:52
        Ja lubię być królikiem doświadczalnym🙄 i w czasach szkoły oraz studiów zgłaszałam się na różne badania. Potem jako stara baba raz poszłam na badania do Mensy, żeby zobaczyć, czy mi spadło. I, o dziwo albo zgodnie z założeniami, stabilnie. Zawsze mi wychodziło od tych 15-16 lat do 45 tak + - 1 punkt. Potem już mi chęć zabawy przeszła😉 Dlatego zaskoczyły mnie wahania wyników u tej małolaty. Z drugiej strony, skoro robiła jako 10 latka i 15 - latka, to może być związane z tempem rozwoju (szybszy- przeciętny).
        • smoczy_plomien Re: IQ 24.01.23, 11:57
          Być może. Ja robiłam podobnie jak ta dziewczyna, jako 10-latka i 14-latka.
        • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:34
          Wyników badań inteligencji nie podaje się w punktach, ani badanemu, ani jego rodzicom.
          Jeżeli cokolwiek robiłaś sama to nie były to standaryzowane testy tylko psychozabawy.
          Testów na inteligencję nie wolno kupić ani używać nikomu poza psychologami, jest to dokładnie sprawdzane. Nie wolno ich też nigdzie publikować.
          • ichi51e Re: IQ 24.01.23, 17:35
            I nie powinno się Wechslera wspomnianego wyżej robić częściej niż raz na rok.
            • slonko1335 Re: IQ 24.01.23, 17:38
              U nas nie robi się częściej niż co 2 lata i bardzo tego pilnują.
              • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:00
                No właśnie po to zeby dziecko nie zapamiętywało, nie uczyło się testu.
      • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:32
        Testy mensy są dla dorosłych.
        Testy inteligencji są zasadniczo dokładnie dobrane do wieku osoby badanej, normy też.
        • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:50
          Mensa bada od 16 r.ż. w Pl, w innych krajach badają dzieci i są normy wiekowe.
          • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:01
            Testy badające inteligencję dzieci są nieporównywalne z testami IQ dorosłych, to jest kompletnie co innego.
    • jamnik.ryszard Re: IQ 24.01.23, 11:44
      W statystyce kazdy wynik poddaje sie 'badaniu' czy jest replikowalny czy pojawil sie przypadkiem. Dziewczyna mogla miec zly dzien, nie byla skoncentrowana. Niech zrobi z 10 takich testow i obejrzyjcie rozklad big_grin
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 11:45
        😂podejrzewam, ze ma ciekawsze zajęcia
      • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:35
        Testów na inteligencję nie wolno w ten sposób powtarzać.
        • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:51
          Można powtarzać raz na 2 lata, zdaje się.
          • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:01
            Odpowiadałam osobie piszącej o zrobieniu dziesięciu i porównaniu wyników.
    • slonko1335 Re: IQ 24.01.23, 11:51
      Wystarczy, że dziecko było zbadanie innym testem lub miało gorszy dzień(np. infekcja). Mnóstwo badań ciągle jest przeprowadzanych starym wechslerem...
      • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:36
        Nie, badanie innym wystandaryzowanym testem nie zmienia wyniku IQ.
        • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:52
          Ale mogą być starsze wersję testu z nieaktualnymi normami (jeśli poradnia nie kupiła nowych🙄).
          • hanusinamama Re: IQ 24.01.23, 23:51
            No to robiła poradnia czy pedagog szkolny....
          • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:02
            Poradnia nie może używać testów, które nie mają standaryzacji.
            Właśnie z powodu rozumienia takich rzeczy wolno je robić wyłącznie psychologom, którzy są do tego przeszkoleni.
        • slonko1335 Re: IQ 24.01.23, 16:18
          Zmienia. Wejdź sobie na grupe poradniacy i poczytaj jakie wychodzą wyniki starym wechslerem, nowym a jakie binetem. Rozbieżności są duże. U mnie też to widzą psycholodzy. Oczywiście jest też opcją że wyniki są do d..
          • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:03
            Starym? Nie wolno używać testów, które nie mają dzisiejszej standaryzacji, właśnie dlatego się je standaryzuje na bieżąco co jakiś czas, stara wersja traci prawo bytu wtedy.
            Rety, ludzie nie piszcie jak nie wiecie o czym.
            • slonko1335 Re: IQ 25.01.23, 05:53
              Stary wechsler jest ciągle normalnue w użyciu, nie jest zabronione uzywanie go a ze wychodza inne wyniki..... . Na 10 psychologów u mnie nowym bada ...1 sztuka, cała reszta jedzie starym. 2 osoby dodatkowo robią bineta. Nowy test kosztuje kilka tysięcy, i czas i vheci na przeszkolenie, minie kupa czasu zanim będzie stary na niego wymieniony wszędzie.
    • kamin Re: IQ 24.01.23, 11:54
      Z przeciętnym IQ spokojnie ukończysz podstawówkę z bdb wynikami.
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 11:57
        No, Ok - bdb ale jak dziewczynie uda się zdobyć laureata a jest blisko (to byłoby więcej niż bdb) i pójdzie do top lo, to czy da radę🤔
        • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 12:02
          Wysokie IQ nie ma znaczenia w kontekście wyboru LO. Wystarczy przeciętne nawet w topowej szkole, szczególnie jeśli dziewczynka jest pracowita i lubi się uczyć. Znakomita większość z nas ma przeciętne IQ. Do topowych LO trafiają dzieci inteligentne (wystarczy nawet przeciętnie) i pracowite, nie leniwi geniusze.
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 12:05
            Dobrze wiedzieć. To znaczy, że Mensanie przesadzają😉
            • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 12:09
              ...bo ja widząc to dziecko w akcji, szacowałabym "na oko" IQ wysokie. Zwłaszcza, ze te wyniki przychodzą jej, ot, tak. Znałam kiedyś dziewczynę, co miała średnia prawie 6,0 ale u niej to było wypracowane w picie czoła i łzach u nauczycieli. I tam nie zdziwiłabym się jakby wyszło trochę ponad średnią.
              A ten przypadek burzy mój obraz świata😉
              • hanusinamama Re: IQ 24.01.23, 12:28
                NO zeby sie nie okazało, ze tamtej IQ wyszłoby wyżej.
                Olać!!!! Mam nadzieje, ze dzieciak się nie przejmuje tymi wynikami...tylko by tego brakowało zeby podkopać jej wiarę w siebie durnymi testami
            • triss_merigold6 Re: IQ 24.01.23, 12:17
              To znaczy, że IQ na poziomie MENSY jest bez znaczenia w kontekście ukończenia szkoły średniej i studiów.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: IQ 24.01.23, 13:00
              Tak, przesadzają.
              Wystarczy zrobić kilka, max.kilkanaście takich testów, załapać schematy rozwiązywania, żeby wszystkie pozostałe rozwiązywać z palcem w pupie.
              Bawiliśmy się w to w liceum, wszyscy się nauczyli, ale fakt, że to eksperymentalna klasa mat-fiz była, więc może wszystkie dzieciaki miały większe IQ, niż przeciętne, a może po prostu lubiły matmę i łamigłówki?
              • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:37
                Pojęcia nie masz o czy: piszesz.
                Psychozabawy z gazety to nie są testy IQ.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: IQ 24.01.23, 21:54
                  To oczywiste, że nie są. Skąd ci to przyszło do głowy?
                  Ja nie pisałam ani o zabawach z gazety, ani o testach psychologicznych, tylko o testach z Mensy.
                  • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:05
                    Nie da się nauczyć rozwiązywać testów psychologicznych (nie jednego konkretnego na pamięć, tylko ogólnie typu testów) tak by w sposób istotny statystyczynie podwyższyć wynik określający IQ.
        • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 15:05
          Nie da rady, co więcej - anulują jej tego laureata i wstecznie obniża średnią do max. 4,costam…
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:09
            Wyzlosliwiaj się. Mnóstwo wątków o tym, ze słabe dzieciaki dostają się do top szkół i potem jest płacz.
            • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 16:09
              Zacznijmy od tego, ze ja niespecjalnie wierzę w te opowieści z mchu i paproci, ze dwójkowi uczniowie są sztucznie wyciągani na szóstki, zupełnym przypadkiem doskonale piszą egzaminy, a potem w liceum nie są w stanie ogarnąć podstawy i „potem jest płacz”… Nawet jeśli podstawówka podchodzi łagodnie do oceniania i o szóstkę jest stosunkowo łatwo, to egzaminy są obiektywne, a średni uczeń poradzi sobie nawet w najlepszym liceum, choć może nie na piątki. Jeśli uczeń z paskiem ma mega problemy w liceum - to jak dla mnie jest to dowód na problem z nauczycielem, a nie z uczniem…
              • ga-ti Re: IQ 25.01.23, 00:03
                Mamphis, chyba zacytuję Cię w szkole mego dziecka uncertain
                W podstawówce 5 naciągana, fakt, ale 4 realne, egzamin spoko, wszyscy mówią, że był łatwy, no może. A w liceum z matmą dramat. Na korkach ok, w szkole pomroczność dziecko dopada.
                • milva24 Re: IQ 25.01.23, 09:48
                  W mojej klasie w liceum większość miała 2 i 3, tylko chyba 4 osoby wyższe oceny. Owszem, byliśmy klasą humanistyczną ale z perspektywy czasu- nasza nauczycielka, młoda, zaangażowana, świeżo po studiach, zupełnie nie umiała wytłumaczyć ludziom, którzy jej nie rozumieją.
              • tiffany_obolala Re: IQ 25.01.23, 11:39
                Nauczyciel (podobno ze Staszica), który uczył moje dziecko w liceum (5 w podstawówce, 80 proc na egzaminie), kiedy zaniepokojeni przedstawiliśmy się w szkole, rozpromienił się i powiedział: no tak, doskonale myślenie matematyczne, świetne logiczne, bardzo mądra dziewczyna. Na zdumione pytanie: to dlaczego ma u Pana same pały? - odpowiedział: bo ona jest "szesciolatką", prawda? Jej mózg jeszcze nie dojrzał do zadań abstrakcyjnych, które są w programie. Proszę się nie martwić, do końca drugiej klasy się naprostuje.
                To, że dziecka samoocena szurała po dnie, nikogo nie interesowało.
      • hanusinamama Re: IQ 24.01.23, 12:26
        Ale tu mamy dziekco które z palcem w rzopie ma srednią bardzo wysoką (ok moze szkoła tak ocenami szasta) oraz startuje w trudnych kuratoryjnych konkurasach. Gra na instrumencie i jest wysportowana...
        • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 12:35
          Też się pytałam, czy szkoła szasta ocenami. Okazuje się, ze w klasie "paskowych" są 4 osoby, w innych podobnie. Ale zachęcają do konkursów wszystkich.
        • kamin Re: IQ 24.01.23, 12:44
          A ja znam małego autyste, któremu z.testow IQ wychodzi powyżej przeciętnej. Sukcesów szkolnych z tego powodu nie odnosi, przeciwnie, prawdopobnie pójdzie do szkoły integracyjnej lub nawet specjalnej.
    • rulsanka Re: IQ 24.01.23, 12:10
      Testy IQ sprawdzają umiejętność zdawania testów IQ, a nie inteligencję. W ogóle testy psychologiczne to w dużym stopniu ściema. Psychologia nie jest nauką ścisłą, a traktowana jest jakby była. Pomiar IQ to nie pomiar temperatury.
      • triss_merigold6 Re: IQ 24.01.23, 12:19
        Tym bardziej, że wyjsciowy poziom IQ dziecka może się zmienić o kilkanaście punktów pod wpływem życia w konkretnym środowisku.
        • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 12:21
          No, akurat to dziecko żyje w bogatym kulturalnie środowisku i jeśli już, to spodziewałabym się wzrostu, nie spadku.
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 12:19
        Założenie jest takie, ze jest korelacja między rozwiązywaniem zadań testowych a radzeniem sobie z rozwiązywaniem innych problemów. Tyle, ze czym jest inteligencja? Inteligencja jest to to, co bada test inteligencji🤔
        • triss_merigold6 Re: IQ 24.01.23, 12:34
          Nie ma takiej korelacji.
        • jednoraz0w0 Re: IQ 24.01.23, 13:15
          E, nie. Mam koleżankę ponadprzeciętnie inteligentną, członkinie Mensy, a życiowo (i związkowo i karierowo) jej idzie mocno tak sobie. Ona jest chyba w spektrum autyzmu i nie potrafi w stosunki międzyludzkie i te różne gierki potrzebne w korpo.
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 13:44
            Tak Mensa sama mówi, ze w jej szeregach jest wiele osób ze spektrum. Zresztą ludzie tam sami czasem przyznają, ze szukali sposobu na dowartościowanie się, bo często czuli się nieadekwatnie.
            • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:39
              Mensa bada wyłącznie inteligencję jako zdolność myślenia logicznego, nic więcej.
              Korelacja z życiową zaradnością jest dokładńie zerowa.
              • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:46
                Racja.
        • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:38
          Może poczytaj czym jest inteligencja zanim coś napiszesz?
      • mamtrzykotyidwato5 Re: IQ 24.01.23, 13:04
        rulsanka napisała:

> Testy IQ sprawdzają umiejętność zdawania testów IQ, a nie inteligencję.

Też tak uważam, a rozwiązywania testów można się nauczyć, tylko trzeba poćwiczyć.
        • helka.na.zakrecie Re: IQ 24.01.23, 13:12
          Badanie testem Wechslera to nie, sa, zadania testowe
        • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:41
          Badanie inteligencji u dzieci nie obydwa się za pomocą zadań testowych.
          Badania wykazują, że inteligencji nie można się nauczyć, danie człowiekowi dowolnie dużo czasu na klasyczny test IQ nie poprawia jego wyniku w sposób istotny statystycznie.
    • bene_gesserit Re: IQ 24.01.23, 13:31
      Jest taka moja ulubiona definicja inteligencji - inteligencja to jest to, co badają testy inteligencji.
      Kiedy interesowałam się tematem, bardzo mnie zaskoczyło, że wysokie IQ (czyli dobry wynik w teście) nie ma przełożenia na sukces życiowy. Można mieć przeciętne, a nawet poniżej przeciętne IQ i być człowiekiem sukcesu zawodowo i prywatnie. Można mieć niebotyczne IQ i być kimś skrajnie nieszczęśliwym. Pamiętam artykuł, który analizował życie najinteligentniejszej wtedy, jak wynikało z testów, osoby na świecie - samotnej analityczki danych z depresją.

Jeśli dziewczynka jest ponadprzeciętnie uzdolniona, odnosi sukcesy, jest aktywna intelektualnie i fizycznie, to czemu załamujecie ręce nad wynikami testu? Jakie, do licha, ma on znaczenie? Fetyszyzuje się te wyniki, wiesza dyplomy z mensy na ścianach, licytuje wynikami - a to zwyczajny humbug, na którym spryciarze zbijają kasę. Rodzice dziecka powinni się cieszyć, że mają kogoś takiego pod swoimi skrzydłami, nic więcej.
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 13:41
        Masz rację🙂Cieszą się. Dziecko zdrowe, fajne, szczęśliwe. Tylko matka miała dylemat jak dziecko zapytało ją po powrocie z poradni: "i co, przebiłam Einsteina?" Wiedziała przecież co to za testy i po co tam była. Ta odpowiedziała jej, ze jest super, bo wyniki powyżej średniej (co było prawdą). Ale w kontekście tego LO się radziła, czy nie za wysoko mierzą, czy w pewnym momencie zdolności nie zabraknie.
        • bene_gesserit Re: IQ 24.01.23, 13:56
          W którymś momencie dzieciak dojdzie do swojego limitu.
          Pojawią się pierwsze i kolejne porażki, niepowodzenia. Klęski. Czy mała, nakręcana przez starych i przekonana o tym, że może przebić Einsteina, jest na to przygotowana?

Fajnie, że sky is the limit - fajnie, bo jest jeszcze dzieciakiem i dużo może i bo jest dziewczynką, ale płeć jej jak widać kulturowo nie ogranicza. Idzie jak po swoje, super. Ale co, jeśli się potknie? Zrobi serię głupich blędów? Jak zniesie poczucie klęski, przegraną?

Prowadzenie jej na testy IQ to, bez obrazy dla zapewne świetnych rodziców świetnego dzieciaka - czysty debilizm.
          • heca7 Re: IQ 24.01.23, 14:02
            bene_gesserit napisała:
            Ale co, jeśli się potknie? Zrobi serię głupich blędów?
            > Jak zniesie poczucie klęski, przegraną?
            >

Ja bym raczej zapytała jak zniosą to jej rodzice? wink
            • bene_gesserit Re: IQ 24.01.23, 14:14
              To też, ale dzieciak w tym wieku nie odróżnia jeszcze swoich pragnień od pragnień rodziców. I zrobi wszystko - naprawdę wszystko - żeby ich zadowolić.
              • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 15:08
                Zaręczam Ci, ze moje w tym wieku doskonale odróżniają swoje pragnienia od pragnień mamci… Mamcia właśnie szlocha wewnętrznie, bo uzdolnione artystycznie dziecię kręci nosem na liceum plastyczne…
                • bene_gesserit Re: IQ 24.01.23, 15:13
                  Hehe, kara za sukces wychowawczy smile
                  • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 16:02
                    A tak chciałam mieć artystkę- malarkę!
                    • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 16:04
                      Jak artystka w głębi duszy, to to wyjdzie, cokolwiek będzie robić😉
                • milva24 Re: IQ 24.01.23, 18:30
                  memphis90 napisała:

> Zaręczam Ci, ze moje w tym wieku doskonale odróżniają swoje pragnienia od pragn
                  > ień mamci…

Moje dzieciątka tak mają od zawsze...
        • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 13:56
          Dziwna ta matka, aż by się chciało powiedzieć żeby miała więcej wiary w swoje dziecko. Przypomina mi pewną matkę w mojej rodzinie, która wszystkie sukcesy swojej córki umniejsza (udało jej się, miała fuksa) a porażki podkreśla (po co się pchała na ten konkurs, wiadomo było, że jej się nie uda) co wzbudza moje oburzenie i protest.
          Jakby ten wynik testu z jednego dnia nagle przekreślał osiągnięcia naukowe na przestrzeni lat(udział w konkursach, oceny).
          • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 14:11
            Oj, tam postrzegasz nieznaną osobę przez pryzmat innej, znanej Tobie. Poszli na testy, bo do opinii o specjalnych uzdolnieniach i IPN były wymagane. Rozmowa była luźna o dziecięcy, bez zawodzenia😉
            • bene_gesserit Re: IQ 24.01.23, 14:16
              Pisałaś
              W testach IQ początkowo wychodzi jej wynik ponadprzeciętny a ostatnio przeciętny

Czyli testów było kilka, a ich wyniki porównywane. Brzmi toksycznawo.
              • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 14:41
                Z tego, co wiem: 2 razy - jako 10- latka (w celu uzyskania IPN albo coś z podejrzeniem dysleksji, nie pamiętam) i teraz (prawie 15 lat) coś z programem indywidualnym. Też się dziwię, po co w procedurach drugie testowanie, skoro papiery w poradni są.
                • mysiaapysia Re: IQ 24.01.23, 14:57
                  Akurat moje starsze dziecko miało kilka razy robione testy, najpierw z okazji wcześniejszego pójścia do szkoły, potem z okazji indywidualnego toku na kolejnych poziomach. Za każdym razem w innej poradni (musiała być właściwa miejscowo dla przedszkola, a potem dla SP i LO). Za każdym razem wymagane było nowe badanie. Tylko że tutaj we wszystkich przypadkach wyniki były podobne.
              • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 14:44
                Mam takie samo wrażenie. Konsultacje społeczne i zmartwienie czy na pewno da radę w dobrym LO z powodu jednego testu IQ, który wyszedł co prawda powyżej średniej, ale nie tak wysoko jak zwykle.
                • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:11
                  Cóż zrobić, każdy ma swoje problemy🤷‍♀️
        • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 16:12
          >Ta odpowiedziała jej, ze jest super, bo wyniki >powyżej średniej (co było prawdą). Ale w >kontekście tego LO się radziła, czy nie za >wysoko mierzą,
          Czytam i nie wierzę normalnie… uncertain
    • picathartes Re: IQ 24.01.23, 14:42
      Jesusmaria, ale o co chodzi?
      Nikt nie jest genialny we wszystkim, a nasze mozgi funkcjonują różnie.

Większość ludzi ma dobrą pamięć wzrokową, zdecydowanie mniej słuchową.

Ja mam fotograficzną pamięć jeśli chodzi o tekst pisany i czytam 100 stron na godzinę. We wszystkich testach wyboru ze znajomości materiału na poziomie akademickim zdobywam minimum 85-90%, nawet jeśli - uwaga, bonus! - nie rozumiem pytania ani materiału. Po prostu widzę pytanie i odpowiedzi i wiem, że odpowiedź C czytałam gdzieś w jednej trzeciej książki po lewej stronie w ostatnich kilku linijkach od dołu.
      Zadaj mi za to na egzaminie pytanie otwarte i dostanę taką ocenę, na jaką się faktycznie nauczyłam smile

Podaj mi te same informacje słuchowo - wykład, audiobook, podcast - najprawdopodobniej usnę po kilku minutach i nie jestem w stanie zapamiętać i przetworzyć nawet pięciu zdań. Niestety bardzo podobnie mam w interakcjach z ludźmi, muszę się cholernie skupiać, by wysłuchać choć połowy tego, co ktoś ma do powiedzenia. Jestem beznadziejnym słuchaczem i skupiam się tylko na tym, co ja chcę powiedzieć, niezależnie od tego, jak bardzo się staram robić inaczej 😳

Więcej, nawet jak czytam ośmiolatkowi bajkę, to przeczytam ją płynnie, z aktorską intonacją - za to kompletnie nie będę wiedziała, co czytam 🤣 Po cichu oczywiście czytam ze stuprocentowym zrozumieniem.

IQ mam 146, znam biegle dwa języki obce, gram na pianinie.

Testy IQ są do wyćwiczenia, a inteligencja nimi badana o niczym jeszcze nie wyrokuje. Na inteligencję i sukces człowieka składa się inteligencja emocjonalna + dyscyplina i systematyczność włożona w naukę + praca.
      Jak nie włożysz w naukę pracy ani nie masz dyscypliny, to IQ wysokie w kosmos nie pomoże. Ludzie z wynikiem 20-30 pkt na teście IQ mniej będą mieli większe szanse na sukces niż osoba hyperinteligentna, za to jadąca na tzw opinii i leniwa.

Dajcie święty spokój tej ósmoklasistce.
      • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 14:48
        Już będąc ścisłym 20-30 pkt to głęboki niedorozwój umysłowy (przynajmniej na skali Weschslera), raczej mała szansa na sukces.
        • ania_z_zielonymii Re: IQ 24.01.23, 14:52
          A nie doczytałam słówka „mniej”. No to się zgadzam w całej rozciągłości🙂
          • picathartes Re: IQ 24.01.23, 15:01
            Ano 😉
        • picathartes Re: IQ 24.01.23, 14:59
          Napisałam "Ludzie z wynikiem 20-30 pkt na teście IQ mniej" (w domyśle: OD osoby z wynikiem WAIS 140 IQ)
          czyli mówimy o IQ 110-120 co już jest powyżej przeciętnego.
      • panna.nasturcja Re: IQ 24.01.23, 15:43
        Testy IQ nie są do wyćwiczeńia, wiele badań to jasno pokazało.
        • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 16:17
          Zależy które… Jeśli te bazujące na zagadnieniach matematyczno- logicznych, to można…
          • panna.nasturcja Re: IQ 25.01.23, 01:08
            Nie, nie można. Można nauczyć się rozwiązywać konkretny test.
            Nie można poprawić swojego wyniku IQ w sposób istotny statystycznie, były na to dziesiątki badań.
        • ichi51e Re: IQ 24.01.23, 17:38
          Ależ oczywiscie ze są - wspomniany Wechsler jest tak krótki ze da się go nauczyć na pamięć. Sęk w tym ze mierzy sienie wynik tylko sposób zrobienia testu.
      • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 16:15
        >Jesusmaria, ale o co chodzi?
        Autorka rozkminia czy mała prymuska - laureatka - olimpiady powinna iść do liceum, bo w testach nie wyszedł geniusz, wiec niedajbuk na liceum intelektu zabraknie i „będzie płacz”…
        • mysiaapysia Re: IQ 24.01.23, 18:25
          O ile dobrze zrozumiałam jeszcze nie laureatka i nie olimpiady.
    • memphis90 Re: IQ 24.01.23, 14:46
      A czy nie dlatego u dzieci nie bada się IQ, tylko iloraz rozwoju, badające rozwój w wielu odrębnych aspektach….? Pytanie po co w ogole ten dzieciak ma powtarzane testy?
    • klaramara33 Re: IQ 24.01.23, 15:04
      Widocznie ma dobrą pamięć przecież w polskiej szkole nie wymaga się tak myślenia, a do opanowania matmy i chemii wystarcz przeciętna inteligencja oraz rozwiązywanie zadań.
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:19
        Nie wiem ale matematyki uczy się teraz na poziomie lo, podobnie chemii (albo wyżej, bo niektóre problemy są akademickie) - stąd IPN. Tu już nie tylko pamięć wystarczy. Konstruuje swoje doświadczenia itp. Nauczyciele mówią, ze szybko lapie, rozumie, stawia pytania, na które razem szukają odpowiedzi (bo oni coś na studiach mieli ale nie pamiętają) itp.
      • hanusinamama Re: IQ 24.01.23, 23:30
        Ale juz konkurs kuratoryjny z matmy łatwy nie jest. O myślenia nie wymaga praca 90% osób albo i więcej...
        • mysiaapysia Re: IQ 25.01.23, 10:11
          Nie jest łatwy, ale też bez przesady. Moje młodsze dziecko w 6. klasie było w finale, w 7. miało laureata, teraz w 8. klasie ma luz rekrutacyjny, a nie jest geniuszem. Ot po prostu lubi matmę, szybko kuma, robi dużo zadań z różnych zbiorów, lig zadaniowych itd. Ale np. nigdy nie otwierał jeszcze podręcznika do liceum. W ogóle nie ma potrzeby,. Zadania ze zbiorów i tak są dosyć czasochłonne. A pozwalają poszerzyć wiedzę i świetnie przygotowują do konkursu kuratoryjnego
    • szafireczek Re: IQ 24.01.23, 15:20
      Może długotrwałe skutki pocovidowe? Poza tym, ciekawy jest ten rozrzut aktywności - i oceny z wszystkich przedmiotów i gra na instrumencie + koncerty i reprezentantka szkoły w jakiejś dyscyplinie. No nie martwiłabym się IQ, skoro i tak przy aktywnościach (języki, sport, instrument) wymagających systematycznego ćwiczenia , nawet przy talencie, sukcesy są nadal na każdym polu.
      W sumie, przy takich osiągnięciach to chyba nie ma sensu szukać "zdolności nieuchwytnych dla testu".
      • szeptucha.z.malucha Re: IQ 24.01.23, 15:29
        Może ta zdolność nieuchwytna to po prostu brak specyficznych trudności i zaburzeń? I ciekawość, bo mówi, ze niemal wszystko ją interesuje i jak za coś się bierze, to jej zwykle od razu wychodzi. Stąd trudno jej wytypować jedną dziedzinę i zagłębić się na full.
        • szafireczek Re: IQ 24.01.23, 15:35
          W tym wieku zdolności poznawcze się ładnie rozkręcają i pewnie przyjdzie moment, że któryś kierunek stanie się tym najbliższym. No i najważniejsze, aby zdrowie dopisywało, bo problemy zdrowotne mogą niejednemu podciąć skrzydła.
          • szeptucha.z.malucha