Dodaj do ulubionych

Modlin ryanair - porady praktyczne

06.02.23, 06:28
Własciwie nie korzystam z tego lotniska (raz, wieki temu).
Obecnie wysyłam dzieciaka - leci z kilkoma osobami w swoim wieku, pod opieka jednego dorosłego.

Generalnie wiem co i jak spakować, ale mam pytanie techniczne.
Czeka ich trochę spora podróż - oprócz lotu będzie jeszcze transfer do miejsca celowego.
Najprawdopodobniej podczas transferu zatrzymają się na szybki posiłek. Niemniej jednak, kilka godzin bez jedzenia. Nadmienię, że dzieciaki są w fazie jamochłonów.
Lot ok 4 h. Wiadomo, że trzeba byc na lotnisku wcześniej.
Będzie śniadanie, kanapka przed wejściem na lotnisko.
Do samolotu jedzenia nie wniesie.
Chyba, że zakupione po odprawie? Prawda to?
Ma przykazane sobie kupic wodę. (i tak juz jest chory, jak mu powiedziałam, ile kosztuje. Ale kupić ma).
Czy jest możliwość kupna kanapki w strefie? Czy tylko posiłki restauracyjne? Na jaki koszt przygotować dzieciaka, który jest oszczędny? (na szczęście nie skąpy)
Czy w samolocie można kupic coś do jedzenia - ale nie słodycze? Może lepiej przykazac mu, żeby kupił w samolocie?

Dziecko nie jest niemowlęciem - nie przysługuje mu prawo do przewozu żywności.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 06:34
      Dlaczego do samolotu nie wniesie? Ja zawsze wnoszę jakieś kanapki czy coś,bo jedzenie w samolocie jest obrzydliwe.
      • kochamruskieileniwe Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:13
        tak wyczytałam w przepisach ryanairu

żywnośc tylko dla niemowląt.

Mówicie, żeby zrobic mu kanapke do samolotu?
        To by było super wyjście.

• szarmszejk123 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:52
          Zawsze latam z jedzeniem i nigdy nie miałam z tego tytułu żadnych problemów. Jakieś kanapki, banany czy te wymienione niżej pizzerki zawsze przechodziły.
          • damartyn Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 10:43
            Możesz mu dać do jedzenia co chcesz. Płyny do picia musi sobie kupić po odprawie.
        • przepio Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 10:46
          kochamruskieileniwe napisała:

> tak wyczytałam w przepisach ryanairu
          >
          > żywnośc tylko dla niemowląt.

Bo chodzi o mleko modyfikowane. Plyn.
    • zazou123 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 06:36
      Pierwszy raz słyszę o zakazie wnoszenia jedzenia. Napojów tak. Wtedy kupujesz pocie w strefie i w samolocie.
    • la_mujer75 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 06:36
      Myśmy mieli jedzenie w bagażu podręcznym. Bez problemu przechodziliśmy przez odprawy. Wiadomo, nie wolno było mieć butelek z wodą.
      Wodę lepiej kupić na lotnisku niż w samolocie. Przynajmniej do zeszłego roku to się bardziej opłacało.
    • mak_z_figa Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 06:58
      Chyba juz na większości lotnisk jest woda pitna w wyznaczonym miejscu i można nalać za darmo do własnej butelki. Wystarczy więc własny bidon albo butelka po wodzie.
      Do samolotu brałam własne kanapki i musy (tylko trzeba uważać, żeby nie kupić tubki powyżej 100ml, bo raz mi skonfiskowali)
      • chococaffe Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:11
        obawiam się, że musy to płyn i są inne zasady.

Jedzenie może, ale bez jakiegokolwiek związku z płynemsmile
        • mak_z_figa Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:15
          Musy tak jak inne płyny wkładałam do strunowej torebki, ale nie razem z kosmetykami. Raz nie zauważyłam, że mają pojemność 110 ml i wtedy mi zabrali.
      • kochamruskieileniwe Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:15
        a własną butelkę pustą lub bidon przpuszczą?
        mam gdzieś taki bidon hm... "nadmuchiwany"
        tzn wygląda jak termofor, tylko z innego materiału.
        Dac mu - nie wywalą przy bramce?
        • konsta-is-me Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:57
          Pusta przepuszcza.
          Prościej po prostu wziąć pusta butelkę po wodzie ( widać że pusta w środku a w bidonie nie).
        • extereso Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 07.02.23, 19:36
          Nigdy mi nie wywalili.
        • kk345 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 08.02.23, 07:54
          Dlaczego mieliby wyrzucać butelkę czy bidon?
    • eriu Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:08
      Można wnieść jedzenie do samolotu. Byle nie płynne. Ja sobie robię kanapki.
    • kochamruskieileniwe Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:16
      Dzięki za odpowiedzi.
      Zaopatrzę tego swojego jamochłona w jedzenie.
      Nie umrze z głodu przez te kilka godzin big_grin
      • be.a Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:35
        Kup mu pizzerii u nas się sprawdzają na podróż
        • be.a Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 07:35
          Pizzerki 😀
          • imponderabilia22 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 08.02.23, 08:04
            be.a napisała:

> Pizzerki 😀

Buła polana roztopionym, tłustym, ciężkim serem z ciężkostrawnymi grzybami na podróż?
    • jakis.login Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 08:32
      kochamruskieileniwe napisała:

> Ma przykazane sobie kupic wodę. (i tak juz jest chory, jak mu powiedziałam, ile
      > kosztuje. Ale kupić ma).

W automacie chyba 5 czy 6 zł, raczej nie majątek.
      • kochamruskieileniwe Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 08:52
        O jest automat? Czyli zaopatrzyc w drobniaki? Czy mozna kartą?

Jak bylamtam ostatni raz, to w strefie niczego nie bylo...
        • leni6 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 09:30
          Na górze są automaty, ale mi się ostatnio nie udało tam zapłacic kartą, ale może młodzież jest sprytniejsza niż ja. Generalnie jest sklepik na dole, gdzie są różne wody zwykle jakaś w miarę tania (ok 6 zł) często w dwupaku, pozostałe marki w okolicach 10 zł. Na górze jest bar, ale tam jest zwykle duża kolejka i są automaty. Na górze są też toalety, zwykle z mniejszą kolejka niż ta na dole. Uczul dziecko ma to żeby jak ma czas to skorzystało z toalety, bo na szybko to się tego nie da zrobić.
          • kochamruskieileniwe Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 06.02.23, 10:02
            O. Dziękuje pięknie za szczegółowe wskazówki!
    • agniesia331 Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 07.02.23, 17:37
      Wniesie. Polecam Ci np bajgiel kupić w piekarni lub taki suchy placek pita w gruzińskiej. To jest dobre dlugo. Spokojnie wniesie też batonik, kabanosy w małym opakowaniu,chipsy, jagodziankę , owocevsuszone czy cos. No wodę kupić musi ale są niby na chopina są poidełka i wtedy możesz dać pusta butelkę plastikowa by sobie nalał. A na Mofdlin nie wiem czy są poidełka i bym tym raczej syna nie stresowała. Sama zamierzam teraz poszukać tego poidełka na Chopina
    • dwa_kubki_herbaty Re: Modlin ryanair - porady praktyczne 08.02.23, 06:26
      Dajesz dziecku kanapki, moja rodzina jest prowiantowa, do samolutu, wnosi normalnie sniadaniówki, ja kanapki mam i suche przekaski nawet na lot trwajacy 2h - ostatnio nam braklo i kupowalismy w samolocie - średni interes dać za 3 kanpaki + wodę 90 zł - wiecie jak one wygladają.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka