27.02.23, 10:58
Ja wiem, że jest luty ale to przedostatni dzień, za to sypie mocno śniegiem do tego mròz zapowiadany do połowy marca co najmniej, ja wiem, że to jest jecze zima ale w marcu czesto było już przyjemnie tzn takie plus 10 i słońce (ba nawet w lutym bywało juz tak ciepło kiedyś), tym razem w prognozach dlugoterminwych nie ma szans, po prostu mam dość tej długiej zimy i braku widoków na jakąś odrobinę cieplejszą pogodę mimo, że za 3 tygodnie kalendarzowa wiosna. Nie mam dużych wymagań plus 5 stopni i słońce w pełni by mnie zadowoliło na dzień dzisiejszy. Wierzyć mi się nie chce że luty był cieplejszy 2 stopnie od przeciętnego lutego, ile ta zima jeszcze potrwa? Do tego założę się, że zaraz jak przejdzie zima to od razu zaczną się upały, a delikatne ciepełko gdzie? ech to sobie ponarzekałam smile
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Zima 27.02.23, 11:03
      Oj tak, tez mam nadzieję na prawdziwą wiosnę, a nie przeskok z zimy prosto w pełnię lata.

Ale teraz jest ok. Zimą najbardziej nie lubię śniegowego błota i ślizgawicy, a ten rok jest łaskawy pod tym wzgledem. Reszta ok, uprzyjemniam sobie.
    • snakelilith Re: Zima 27.02.23, 11:53
      Na "delikatne ciepełko" to ja liczę dopiero we wrześniu. Najgorsza jest i tak ta ambiwalencja, zimą człowiek wyczekuje słońca i cieszy się każdym nie szarym dniem, a latem ma ochotę zaszyć się w piwnicy, bo nienawidzę tego parzącego, wysuszającego wszystko na wiór czegoś na niebie.
      • mrsacola Re: Zima 27.02.23, 12:12
        Oj tak, też nienawidzę szczerze upału, wolę już zimę ale dlaczego jest tak mało pomiędzy zimą a latem, przyjemnie ciepły jest tylko tak naprawdę maj wrzesień i październik, kurtkę wiosenno jesienną mam tą samą już kilka lat bo nie ma kiedy jej używać
      • homohominilupus Re: Zima 27.02.23, 15:39
        snakelilith napisała:

> Na "delikatne ciepełko" to ja liczę dopiero we wrześniu. Najgorsza jest i tak t
        > a ambiwalencja, zimą człowiek wyczekuje słońca i cieszy się każdym nie szarym d
        > niem, a latem ma ochotę zaszyć się w piwnicy, bo nienawidzę tego parzącego, wys
        > uszającego wszystko na wiór czegoś na niebie.

O tak. U nas w ogóle nie ma przyjemnej wiosny, tylko z zimnicy i przenikliwego, lodowatego wiatru natychmiast wskakujemy w 30 plus. Tak było rok temu, ten koszmarny upał utrzymywał się od połowy maja do końca września. A ile pozarow bylo! 😕 już się boję co będzie w tym roku.
    • daniela34 Re: Zima 27.02.23, 11:58
      U mnie właśnie zaczęło sypać. Niby wiem, że w lutym i jeszcze marcu taka pogoda jest normalna, ale dziś jest wyjątkowo paskudnie i nie chce mi się nosa wystawiać na zewnątrz.
      • turbinkamalinka Re: Zima 27.02.23, 13:44
        Najgorsze jest to że według "mojej" pogody powyżej 10 stopni będzie dopiero po Świętach sad
      • panna.nasturcja Re: Zima 27.02.23, 14:21
        A u nas jak zwykle nic, ani płatka śniegu, buuu…
    • primula.alpicola Re: Zima 27.02.23, 12:04
      E tam zimno, e tam śnieg, słońce wyszło!!
      Miałam cudowny spacer godzinny spacer i po prostu chłonęłam to cudowne światłobig_grin
      • piataziuta Re: Zima 27.02.23, 12:36
        Co wzięłaś? Ja też chcę!
        • panna.nasturcja Re: Zima 27.02.23, 14:22
          Słońce wzięła smile
          • primula.alpicola Re: Zima 27.02.23, 14:35
            panna.nasturcja napisała:

> Słońce wzięła smile

Tak!!! big_grin
          • piataziuta Re: Zima 27.02.23, 14:50
            panna.nasturcja napisała:

> Słońce wzięła smile

To chyba zagraniczne musiało być. 🙄
            • primula.alpicola Re: Zima 27.02.23, 15:02
              Nieeee, u mnie, środkowa Polskasmile
              • piataziuta Re: Zima 27.02.23, 15:31
                Ochłapy. 🙄
                Ja chcę prawdziwą wiosnę już!
      • kk345 Re: Zima 27.02.23, 12:42
        Skąd wzięłaś słońce? big_grin
        • primula.alpicola Re: Zima 27.02.23, 14:35
          Samo przyszłosmile
    • simply_z Re: Zima 27.02.23, 12:38
      pogielo cie? delikatne ciepelko? od listopada na poludniu Polski jest zimno.
    • bei Re: Zima 27.02.23, 12:46
      Wystarczy odpowiednie ubranie założyć na siebie, i odważyć się wyjść, i wówczas każda pogoda niestraszna! 1-4 stopni na plusie przez kolejne 12 dni ( w dzień)- to b.OK🤩
    • milin94 Re: Zima 27.02.23, 13:00
      Zima może być pod warunkiem, że jest trochę śniegu, minus pięć i słońce. Ta pogoda, którą mamy od tygodni - czyli szaro, buro, ponuro - jest okropna i depresyjna. Jedna z najgorszych zim w moim życiu. W zeszłym roku też wiosny nie było, przymrozki ciągnęły się aż do maja, za to w czerwcu przyszła koszmarna fala upałów, pamiętam, bo byłam akurat w sanatorium, wyjść na zewnątrz się nie dało. Jak ja tęsknię za wiosennym deszczykiem, delikatnym słoneczkiem...ale już od paru dobrych lat w moim rejonie nie ma wiosny.
    • escott Re: Zima 27.02.23, 14:34
      o matko, jak współodczuwam... mam tak dość. I nie, nie chcę mrozu i słońca, chcę ciepło. Nie mam siły do tak długich okresów paskudnej i za zimnej dla mnie pogody.
      • simply_z Re: Zima 27.02.23, 18:31
        To samo
    • gama2003 Re: Zima 27.02.23, 14:42
      Odzwyczajenie to jest.
      Zima potrzebna przyrodzie.

I tak jest byle jaka i czasem słońce, czasem deszcz.
      Ale szczerze wolę tak niz upały. Jestem w stanie funkcjonować, pracować i przemieszczać się bez walki o życie.
      Wiosnę bym chciała długą, do 20 st. A jak znamy życie to nagle przyjdą upały i duchota.
      I wtedy życie traci kompletnie przyjemność, odliczam dni do września.
      A kiedyś kochałam lato ekstatycznie.
      • bruy-ere Re: Zima 28.02.23, 08:12
        Rozumiem Cię, bo mam to samo. Od paru lat nie znoszę lata, wręcz boję się go.
    • ewka.n Re: Zima 27.02.23, 19:08
      "Pani kierowniczko ja to wszystko rozumie! Ja rozumie, że wam jest zimno. Ale jak jest zima, to musi być zimno, tak? Pani kierowniczko takie jest odwieczne prawo natury" wink Ale już bliżej niż dalej smile

A to, że 1 stycznia jeździłam po Warszawie rowerem "na krótki rękawek" wink a na kanałku Żerańskim widziałam ludzi w kajakach i na supach, co w sumie nie dziwne skoro była iście wiosenno-letnia temperatura około 17 stopni, to nie jest normalne.
    • ga-ti Re: Zima 27.02.23, 19:13
      Przynajmniej masz zimę, my mamy listopad już cztery miesiące. Szaro, buro, zimno, mży...
      No z małą przerwą na kilka dni śniegu, tylko tego śniegu to tyle, że nawet trawy porządnie nie przykrył.
    • milin94 Re: Zima 28.02.23, 06:07
      Marzec to w naszym klimacie miesiąc zimowy, niestety. Obstawiam, że do połowy kwietnia będzie zimno.
    • szarmszejk123 Re: Zima 28.02.23, 06:31
      U mnie wiosna 😂
    • bruy-ere Re: Zima 28.02.23, 08:11
      Też widziałam te prognozy.
      Jakoś w tym roku przyroda wróciła do swojej normy, bo cieplejszy luty i marzec, jakie bywały w ostatnich latach to raczej anomalia była, ale oczywiście już się przyzwyczailiśmy.
      A kto pamięta jak wyglądały zimy jeszcze w np. latach 80-ych? Zaczynały się w listopadzie śniegiem i mrozem, i trzymało tak do końca marca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka