Dodaj do ulubionych

Premenopauza

08.03.23, 19:36
Czy badania profilu hormonalnego w celu stwierdzenia, czy wchodzę w okres okolomenopauzalny, mają sens gdy mam wkładkę hormonalną?
I czy jeśli poziomy hormonów wskażą na premenopauze i jeśli mam dokuczliwe objawy, jest szansa na HTZ? Dodam, że mam 42 lata, ginekolog bez badań twierdzi że to nie to, a objawy typu koszmarny PMS, napady apetytu, otyłość brzuszną lekceważy...chcę iść do endokrynologa, ale raczej z badaniami stąd moje pytanie...
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Premenopauza 08.03.23, 20:09
      Możesz zbadać hormony. Najlepiej w drugiej połowie cyklu, bo wtedy poziom estradiolu jest najlepszy do porównania z normą. Hormonalna wkładka zawiera tylko gestagen i tym dobrze chroni w okresie przed menopauzą przed ewentualną tzw estrogenową dominacją, czyli spadającymi wartościami progesteronu przy jeszcze wysokich estrogenach i wynikającymi z tego częstymi problemami z przerostem endometrium. Efektem są często mocne i długie krwawienia. Wkładka jest wtedy często dobrym wyjściem.
      Ale wkładka nie zmienia wartości estrogenów i nie ma wpływu na punkt ewenatualnej menopauzy. Jeżeli wartości estrogenów są też już spadkowe i masz z tego powodu nieprzyjemne objawy to estradiol jako HTZ może pomóc. Wartości estrogenów mogą w tym czasie ulegać jednak wahaniom, więc dobra byłaby forma estradiolu, którą możesz indywidualnie dozować (np. jednego dnia mniej, innego więcej), np. jako żel transdermalny, a nie tabletka z ścisłą dawką.
      Dopóki gestagenowa wkładka działa, dopóty nie musisz brać dodatkowego progesteronu/gestagenu, ale po wyjęciu wkładki trzeba o tym pamiętać.
      • kozaki_za_kolano Re: Premenopauza 08.03.23, 20:36
        Snake, podepnę się pod pytanie.
        Do kogo idzie się w takiej sprawie? Do gina czy edno?
        • snakelilith Re: Premenopauza 08.03.23, 21:00
          Normalnie do ginekologa. Tego samego, do którego idzie się z problemami ginekologicznymi i po antykoncepcję. Ja nigdy nie byłam w tym celu u endokrynologa, ale nie znam się na polskich standardach. Może jednak być, że nie każdy ginekolog ma aktualną wiedzę na ten temat. Warto popytać koleżanek, który na doświadczenie z HTZ.
          Badanie krwi można zrobić chyba też samej. Najważniejsze parametry to estradiol, progesteron i FSH. Najlepiej na 7 dni przed spodziewaną miesiączką.
          Na dole masz wykres jak zachowują się hormony po mniej więcej 40tce. Progesteron spada jako pierwszy. Estrogeny spadają, ale wolniej i często są do ostatniej miesiączki relatywnie wysokie (i/albo ulegają sporym wahaniom) a FSH rośnie.
          • kozaki_za_kolano Re: Premenopauza 08.03.23, 22:31
            Dzięki, zapytam gina przy okazji rocznej wizyty
        • barbibarbi Re: Premenopauza 08.03.23, 22:01
          Tak, do ginekologa. Ja będąc u endo przy okazji zapytałam o menopauzę i ona powiedziała, że tym zajmuje się ginekolog
      • annna_maria_1985 Re: Premenopauza 08.03.23, 21:02
        Czyli nie czekać z badaniem na 2-5 dzień cyklu? Kurczę, trochę zgłupiałam, bo chce zrobić też inne badania hormonów. Czy jest optymalny dzień żeby wszystkie badania razem ogarnąć?
        • snakelilith Re: Premenopauza 08.03.23, 22:16
          Jeżeli chodzi o przekwitanie, to wartości w drugiej połowie cyklu około 7 dnie przed miesiączką są najbardziej miarodajne, bo estrogeny są wtedy najniższe (można sprawdzić, czy już za niskie), a progesteron najwyższy (jak jest już obniżony to widać to wtedy najlepiej). Badania w pierwszej połowie cyklu dają więcej informacji na temat ewentualnej owulacji i mają znaczenie dla kobiet starających się o dziecko.
          • swinka-morska Re: Premenopauza 09.03.23, 11:15
            To dziwne, bo mi zarówno gin jak i endo kazali zrobić badania estrogenu, prog i FSH na początku cyklu. Badania na potrzeby potwierdzenia premenopauzy.
            • snakelilith Re: Premenopauza 09.03.23, 13:21
              Bardzo dziwne i nie bardzo wiem, co to da, skoro wartości w pierwszej fazie cyklu mają sporą rozpiętość.
    • india-mia21 Re: Premenopauza 08.03.23, 22:26
      Oznacz AMH w dowolnym dniu cyklu
      • snakelilith Re: Premenopauza 08.03.23, 22:38
        AMH nie powie jej wiele na temat wartości estrogenu i czy warto zacząć suplementację. W ogóle tzw. płodność, rezerwa jajnikowa i punkt menopauzy nie ma dla kobiety z zakończonym rozmnażaniem większego znaczenia, bo HTZ służy do złagodzenia objawów, a te mogą pojawić się w różnych fazach przekwitania, przed i po menopauzie.
        • india-mia21 Re: Premenopauza 09.03.23, 04:52
          Wartość AMH odpowie w pewnym stopniu czy autorka wchodzi w okres okołomenopauzalny.
          • snakelilith Re: Premenopauza 09.03.23, 13:30
            Ale to nie ma nic do rzeczy. Jeżeli kobieta po 40 nie ma już planów rozrodczych, a tych pewnie nie ma, inaczej nie stosowałaby spirali, to AMH nic jej nie powie, a co najwyżej może wpłynąć negatywnie na samopoczucie, gdy lekarz zastygmatyzuje ją jako kobietę tracącą płodność (negatywna konotacja menopauzy). A bardziej powinien koncentrować się na sprawdzeniu aktualnego poziomu hormonów i podwyższaniu jej komfortu życiowego przez dostępne środki i czymś takim jest indywidulanie dopasowana HTZ. Niektóre kobiety potrzebują jej na długo przed menopauzą, niektóre dopiero po, a inne nigdy, ale te też zwykle nie mają żadnych objawów (albo postanowiły z nimi żyć).
            • kamire12 Re: Premenopauza 10.03.23, 10:28
              czy możesz polecić książkę na temat pre i menopauzy? ostatnio gin zarzucił mi, że powinnam wiedzieć o hormonach itp. kolejny, który zresztą twierdzi, że qlaira (tab.anty) to jakby htz, albo wstęp do htz.
              i że tab.anty to te same hormony co htz. zgupieć można i chyba muszę się podszkolić. choć mam dość, bo doszkalałam się w raku, wadzie stopy, demencji itd.... jakbym chciała być lekarzem, to bym była. trochę mam dość. ale chyba muszę poczytać, bo brakuje mi argumentów jak rozmawiam z lekarzem.
              czy moze ktoś polecić księżkę (ale po polsku) lub stronę z merytorycznymi opisami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka