14.03.23, 06:48
Czy eMatka mogłaby mi przybliżyć pojęcie, popierając kilkoma przykładami firm noszących to tajemnicze miano?
Ja posiadam mgliste wyobrażenie o wielkim biurowcu, produkującym hektary prezentacji w powerpoincie i gigatony shitu w excelu, tudzież tony odchodów i siarkowodoru. Niestety nie potrafię do tego obrazu dopasować żadnej nazwy.
Obserwuj wątek
    • noname2021 Re: Korpo 14.03.23, 06:52
      KPMG
      Deloitte
      JP Morgan
      PwC

• joana012 Re: Korpo 15.03.23, 15:07
        noname2021 napisała:

> KPMG
        > Deloitte
        > JP Morgan
        > PwC
        >
        >

EY
    • profes79 Re: Korpo 14.03.23, 07:07
      Wszelkiego rodzaju banki i duże firmy - także produkcyjne - w swojej części biurowo-administracyjnej. Taki Peugeot czy Skoda mimo, że produkują samochody to część administracyjna jak najbardziej mieści się w pojęciu korpo. To samo dotyczy np. sieci handlowych i takiej też części ich działalności.
    • leni6 Re: Korpo 14.03.23, 12:40
      Wszystkie duże banki, ubezpieczyciele, telekomy, firmy audytorskie (np tzw wielka czwórka) i konsultingowe.
      • koronka2012 Re: Korpo 15.03.23, 20:57
        Wiesz banków w spółdzielczych bym jednak nie traktowała w kategoriach korpo… 😉
        Brakuje mi w tym elementu globalnego - korpo ma oddziały po całym świecie
        • sol_13 Re: Korpo 16.03.23, 18:54
          Dlatego napisała duże.
        • tapatik Re: Korpo 21.03.23, 22:10
          koronka2012 napisała:

> Wiesz banków w spółdzielczych bym jednak nie traktowała w kategoriach korpo… 😉
          > Brakuje mi w tym elementu globalnego - korpo ma oddziały po całym świecie

Moim zdaniem akurat ten warunek niekoniecznie musi być spełniony.
          Na przykład Orlen ma oddziały zagraniczne bodajże tylko w Niemczech, a - moim zdaniem - jak najbardziej jest korpo.
          Banki duże - jak najbardziej korpo, małe banki spółdzielcze już nie.
    • krwawy.lolo Re: Korpo 14.03.23, 13:01
      No to się dowiedziałem, że pracuję w korpo. Po 21 latach. smile
    • palacinka2020 Re: Korpo 14.03.23, 18:19
      Rozroznic mozna latwo:
      Mala firma- jak masz jakis pomysl to o nim rozmawiasz ze wspolpracownikami
      Korpo- jak masz jakis pomysl to tworzysz slajd w powerpoincie
      Budzetowka- jak masz jakis pomysl to siedzisz cicho, bo I tak nikogo to nie obchodzi I ci go ubija.
      • mail-na-gazecie Re: Korpo 15.03.23, 09:26
        Lubię to!
      • riki_i Re: Korpo 15.03.23, 11:07
        Spółka skarbu państwa - jedyny pomysł jaki możesz mieć, to pod kogo się podczepić żeby przetrwać. Praca nie jest wymagana.
        • alex_vause35 Re: Korpo 15.03.23, 11:30
          Takoż i spółki miejskie. Dodatkowo idziesz tam, żeby uczestniczyć w bezsensownym wypływie kasy dla krewnych i znajomych królika (nie tego Królika wink).
        • sol_13 Re: Korpo 16.03.23, 18:53
          Nie zgodzę się, moja przyjaciółka pracuje od wielu lat w spółce skarbu państwa i ma dużo więcej roboty niż ja w korpo.
        • tapatik Re: Korpo 21.03.23, 22:12
          riki_i napisał:

> Spółka skarbu państwa - jedyny pomysł jaki możesz mieć, to pod kogo
          > się podczepić żeby przetrwać. Praca nie jest wymagana.

Pracowałem w spółce skarbu państwa i miałem zapierdol.
      • szafireczek Re: Korpo 15.03.23, 15:32
        Kiedyś karty flexi i owocowe czwartki, teraz lunch passy, mini spa, kącik do medytacji, no i hybrydowy tryb i możliwość przyjścia z private pet - może być mini robot Kirobo smile
    • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 11:37
      Masz kilka rodzajow typow biznesow, ale glowne to:
      Prywatna firma. W takiej jak firma bankrutuje to ty z nia
      Spolka z oo . Czyli jak bankrutuje to zarzadzajcy nia nie traca swych prywatnych funduszy bo jest z oo

No i trzecia to korporacja. Wieksze organizacje. Korporacje maja zarzad i nominuja zarządzającego nia ktory otrzymuje pensje. Korporacje maja fundusze firmy w akcjach. Ludzie z zarzadu posiadaja ich wiekszosc. Jest jednak pewne reguly co do ilosci ile moga posiadac a ile musi byc na gieldzie.

To tak pokrótce i nie szczegolowo
      • suki-z-godzin Re: Korpo 15.03.23, 14:27
        ...oraz nie na temat, ale do tego juz sie przyzwyczailismy.
        • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 15:13
          Podaje roznice miedzy firmami a ty Anka jak zwykle nie zrozumialas.
          • suki-z-godzin Re: Korpo 15.03.23, 15:21
            Tiaa.
            Lolo: co w jezyku polskim potocznym znaczy "korpo"
            Princess: robi wyklad o rodzajach spolek big_grin
            • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 16:04
              A ten wpis swiadczy ze nie przeczytalas. Nie mowie o typach spolek. Mowie o typach firm jakie istnieja. Spolka to tylko jeden z typow. Jak na microeconomii wykladaja co to jest korporacja to zawsze mowia jakie sa inne rodzaje firm istnieja. I to jest wazne by zrozumiec co to jest korporacja i jak z prywatnej firmy moze urosnac do korporacji i dlaczego wowczas funkcjonuje inaczej.
              No ale ty humanistka i tego na studiach nie mialas.
              • suki-z-godzin Re: Korpo 15.03.23, 16:33
                Patrz mie na usta:
                POOOOOOTOOOOOCZNY.
                POTOCZNY.
                JĘZYK POTOCZNY. POLSKI.
                • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 17:34
                  Tego " mie" nie rozumiem. To cos z mazowieckiego, oj anka anka...
                  • suki-z-godzin Re: Korpo 15.03.23, 18:23
                    Nie zesraj sie.
                    • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 22:40
                      Anka anka,. dziewczyny juz masz wyrosniete a ty ciagle masz traume pieluchowa....
              • suki-z-godzin Re: Korpo 15.03.23, 16:47
                Zagadka dla Ciebie, bo nic tak nie uczy jak praktyka.

Janek pracuje w Skodzie na linii produkcyjnej.
                Zosia pracuje w Skodzie w dziale finansow.
                Halinka pracuje w Skodzie w magazynie i jezdzi wozkiem widlowym.

O ktorym z naszych bohaterow podczas rozmow przy piwie mowi sie "X pracuje w korpo"?
              • simply_z Re: Korpo 15.03.23, 17:32
                Predzej makroekonomia
                • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 17:37
                  Makroekonomia dotyczy zjawisk na poziomie panstwowym takich jak import, export, bank centralny/ narodowy, kinezjanskie formuly itd, bezrobocie, inflacja, regulacja cen itd

Mikroekonomia wiecej powie o naturze funkcjonowania firm.
                  • simply_z Re: Korpo 15.03.23, 23:38
                    Jestem ekonomistką i tak w ogóle to jeśli chodzi o rodzaje przedsiębiorstw, to był oddzielny przedmiot na ten temat (o ile dobrze pamiętam).
                    • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 23:42
                      Ja nie wiem jakie sa przedmioty na ekonomii w Polsce ale zapewne w rozszerzeniu tez to omawiaja. Ja mialam
                      zajecia z macroeconomics i microeconomics. I u nas to omawiali na micro.
                      • simply_z Re: Korpo 15.03.23, 23:45
                        A tak btw hmm...czy A. to nasza B.?
                        • princesswhitewolf Re: Korpo 16.03.23, 00:00
                          Oczywiście
                          • suki-z-godzin Re: Korpo 16.03.23, 06:32
                            Nawet dwa razy.
                            • teodor-k Re: Korpo 16.03.23, 07:22
                              Następne co matkują facetowi dorosłemu .To jakiś dar od Boga 😊
        • panna.nasturcja Re: Korpo 15.03.23, 18:53
          Na przykład taki Polkomtel, spólka z o.o. Definitywnie korpo.
          Ale to trzeba język polski znać.
          W ogóle jakiś trzeba znać, bo w wczorajszego o bliskich spotkaniach wyszło, że angielski też nie bardzo.
          • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 22:41
            Jak okreslila jedna walac byka laczac regard z for zamiast to. No jesli to jest znawczyni angielskiego na 3 nickach lol
            • fragile_f Re: Korpo 16.03.23, 07:13
              Princess, zrozum wreszcie - nie mam od ponad 10 lat dwóch kont (w tym jedno to matka 3 dzieci), tylko po to żeby Ci udowodnić, że angielski znasz baaaardzo srednio.

To, że w ogóle przyszlo Ci to do głowy swiadczy o jakimś poważnym problemie 🤔
              • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 20:05
                Ona nie ogarnia, nie da jej się wytłumaczyć by odróżniała kto co pisze skoro nie odróżnia ematek piszących tu od kat stale pod tym samym nickiem.
                • fragile_f Re: Korpo 16.03.23, 20:18
                  Też prawda. Dziwne to, przecież sprawdzenie że piszę na forum od kilkunastu lat zajęłoby jej 5 minut.
                  • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 20:31
                    Dla niej ja, Primula, Daniela, Boleynówna, Suki i jeszcze parę nicków to jedna osoba.
                    A sensowne foremki to tani, asma i jackowo.
                    To samo w sobie robi za komentarz.
                    • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 20:32
                      I wszystkie jesteśmy prawniczką, za ktorą ja się podaję na forum.
                • teodor-k Re: Korpo 17.03.23, 03:02
                  panna.nasturcja napisała:

> Ona nie ogarnia, nie da jej się wytłumaczyć by odróżniała kto co pisze skoro ni
                  > e odróżnia ematek piszących tu od kat stale pod tym samym nickiem.
                  Pomału zacznie ogarniać .
          • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 22:51
            Korporacja jako jednostka biznesowa nie jest spolka. A slowo korporacja czyli duza firma w j..polskim to slowo ( sukus szykuj sie bo cie cytuje zlotko) okreslenie po to cz ne. Ale chyba pytanie nie jest o potoczny jezyk tylko faktyczna definicje.
            • panna.nasturcja Re: Korpo 15.03.23, 23:33
              Pytanie jest o „korpo” co jasno wynika z tytułu oraz treści postu.
              Nie o korporację.
              Słowo „korpo” w polskim języku nie funkcjonowało, gdy wyjeżdżałas z Polski, więc po prostu nie znasz jego znaczenia. Potocznego, bo inne znaczenia tego słowa nie istnieje. To nie jest to samo co korporacja.
              • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 23:36
                A nie skrot?
                • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 00:09
                  Nie. To słowo ma swoje znaczenie w języku potocznym, pracę w określonym środowisku, nie ma znaczenia czym jest firma z punktu widzenia prawa przedsiębiorczości.
                  Musi być duża, zatrudniać masę ludzi, praca w korpo oznacza pracę w "biurze", w biurokracji, ale też z tą całą otoczką typu szkolenia motywacyjne, wyjazdy integracyjne, pokój relaksacji i owocowe czwartki (to przykłady, nie konieczność, tylko styl).
                  Jednocześnie to jest na ogół stabilność zatrudnienia, płacenie nadgodzin, przestrzeganie przepisów, bo za duże kary a firma duża i znana.
                  • krwawy.lolo Re: Korpo 16.03.23, 06:47
                    Takie było moje przeczucie. Wyjechałem z Polski w 90 r., kiedy to pojęcie jeśli nawet istniało, nie było powszechnie używane.
                    Moje korpo wybudowało właśnie za pół miliarda ełro kompleks nowych biurowców, do których teraz firma się przeprowadza. W intranecie było coś o Wieczorku Pizzy, to coś w rodzaju owocowego czwartku.
                    Pambuk, jak mię duma rozpiera!
                    • kandyzowana3x Re: Korpo 16.03.23, 07:07
                      Ale to chyba tak z przed pandemi? Teraz do biur chodzi się raz w tygodniu, a parkingi pustoszeją o 15. Na wieczorku z pizza nikogo by już nie było.
                      • krwawy.lolo Re: Korpo 16.03.23, 07:15
                        Oczywiście, że zaplanowano inwestycję jeszcze przed pandemią. Sądzę jednak, że w czasie pandemii zmodyfikowali koncepcję. W każdym razie większa część to biura wiekopowierzchniowe (chyba tak tłumaczy się open space?), z nie przydzielonymi na stałe biurkami. Biurka trzeba sobie rezerwować w intranecie. I tych biurek jest mniej, niż pracowników. Wychodzi się z założenia 40%/60% (homik/biuro).
                      • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 20:07
                        Zależy gdzie. Korpo mojego męża niemal cała chodzi do biur, za wyjątkiem właśnie IT więc on pracuje z domu. Większość znanych mi firm wróciła do pracy w biurach.
                  • teodor-k Re: Korpo 17.03.23, 03:08
                    panna.nasturcja napisała:

> Nie. To słowo ma swoje znaczenie w języku potocznym, pracę w określonym środowi
                    > sku, nie ma znaczenia czym jest firma z punktu widzenia prawa przedsiębiorczośc
                    > i.
                    > Musi być duża, zatrudniać masę ludzi, praca w korpo oznacza pracę w "biurze", w
                    > biurokracji, ale też z tą całą otoczką typu szkolenia motywacyjne, wyjazdy int
                    > egracyjne, pokój relaksacji i owocowe czwartki (to przykłady, nie konieczność,
                    > tylko styl).
                    > Jednocześnie to jest na ogół stabilność zatrudnienia, płacenie nadgodzin, przes
                    > trzeganie przepisów, bo za duże kary a firma duża i znana.
                    To może ty się trochę naucz tych skrótów . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://livemorepomerania.com/korpo-slownik/&ved=2ahUKEwj1_6Oj8OH9AhX1gv0HHVEvDmgQFnoECA0QBQ&usg=AOvVaw3NKOrozTtZocQABQCV13FU
                    • tapatik Re: Korpo 21.03.23, 22:20
                      Teodor, naucz się wreszcie wklejać linki bez goooglowego przedrostka.
                • teodor-k Re: Korpo 16.03.23, 18:10
                  princesswhitewolf napisała:

> A nie skrot?
                  Po co się wdajesz w gadkę Ty osoba wykształcona . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.miejski.pl/slowo-Korpo&ved=2ahUKEwj-qpq69-D9AhWWz4sKHcBTCFkQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw3wQBB_9WBr1LhN53EF1eYr
            • teodor-k Re: Korpo 16.03.23, 07:26

> Korporacja jako jednostka biznesowa nie jest spolka. A slowo korporacja czyli d
              > uza firma w j..polskim to slowo ( sukus szykuj sie bo cie cytuje zlotko) okresl
              > enie po to cz ne. Ale chyba pytanie nie jest o potoczny jezyk tylko faktyczna d
              > efinicje.
              A czy to ważne .Są inne sprawy na które można więcej czasu i energii poświęcać .W takich miejscu ,gdzie robi się ciasno to lepiej odejść ,bo zło góruje i może boleć głowa .Pozdrówka .
            • kandyzowana3x Re: Korpo 16.03.23, 08:51
              >> Korporacja jako jednostka biznesowa nie jest spolka.
              Ze co ? Princess na prawdę nie ma przymusu wypowiadania sie na kazdy temat.
              • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 20:08
                Ona wie lepiej. Wszystko.
                • princesswhitewolf Re: Korpo 17.03.23, 01:22
                  No skoro prawniczka tak powiedziała to cos w tym jest.
                  • fragile_f Re: Korpo 17.03.23, 01:56
                    Jesteś na spektrum autyzmu? Pytam bez złośliwości, Twoje wypowiedzi brzmią jakbys nie kojarzyła co to ironia, sarkazm albo dowcipy.
                    • panna.nasturcja Re: Korpo 17.03.23, 02:15
                      Bo tak jest, nie kojarzy, pisałyśmy o tym wiele razy.
                      A teksty o tym, że ja podaję się za prawnika nie były u niej żartem, ona nie odróżnia mnie od Danieli i Prymuli, wtedy pisała, że ja i primula to jedno, choć żadna z nas nigdy sie nie podawała za prawniczkę i ktokolwiek nas kojarzy na forum wie jakie mamy zawody.
                      Zasadniczo pisanie pod co którymś moim postem jest prześladowaniem oraz wprowadzaniem w błąd innych, ale nich się bawi.
                      Tłumaczyłam wczoraj znaczenie słowa "korpo" jak normalnej osobie, ale nie da się.
                      • panna.nasturcja Re: Korpo 17.03.23, 02:16
                        * pisanie pod moimi postami, że jestem prawnikiem
              • princesswhitewolf Re: Korpo 17.03.23, 01:22
                Kandyzowana to policz ile jest tematow w pierwszej dwudziestce i w ilu sie wypowiadam.
    • bywalec.hoteli Re: Korpo 15.03.23, 11:52
      W twoim kraju jest jakieś 400 globalnych korpo. Np. Siemens, Bosch, Allianz, VW, Basf, Bayer itp.
    • alba27 Re: Korpo 15.03.23, 17:09
      Jak masz meetingi i spotkania na teamach to jest korpo. A i jeszcze owocowe czwartki😄
      • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 17:44
        W żadnej korporacji w jakiej pracowalam nie mialam przyjemnosci doswiadczyc owocowych czwartkow. Moze to mily polski zwyczaj.
        • palacinka2020 Re: Korpo 15.03.23, 20:46
          Pracowalam za granicą i jak najbardziej były owocowe poranki.
          • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 22:39
            No to mialam pecha. Z 5 korpo nie było owocowych porankow. Byly czasem imprezy firmowe.
        • klaramara33 Re: Korpo 16.03.23, 11:40

> W żadnej korporacji w jakiej pracowalam nie mialam przyjemnosci doswiadczyc owo
          > cowych czwartkow. Moze to mily polski zwyczaj.

U mnie w PL w czwartki są śniadania. Niby korpo ale nietypowe ,że zap... jakich mało i bardzo dbają o dobrą atmosferę.
      • trampki_w_kwiatki Re: Korpo 16.03.23, 07:30
        Meetingi na teamsach to mają teraz już wszyscy, nawet januszeksy i niektóre szkoły, spóścizna po lockdownach
        • trampki_w_kwiatki Re: Korpo 16.03.23, 07:31
          Jeny, spuścizna
      • shellyanna Re: Korpo 17.03.23, 06:51
        Nie pracowałam w korpo, a zaliczyłam owocowe czwartki oraz meetingi w teamach.
    • mgla_jedwabna Re: Korpo 15.03.23, 17:40
      Jeśli coś jest rozpoznawalne zawsze i wszędzie, to prawdopodobnie jest to korpo. Taka np. Coca Cola. Inne, już tu podawane, to np. Bosch, Bayer, Peugeot.
    • po-trafie Re: Korpo 15.03.23, 21:22
      Bycie na gieldzie + skladanie sie z wiecej niz jednego podmiotu, najlepiej obecnosc w kilku krajach. Te kilka elementow naklada koniecznosc takich konstruktow reportowania finansowego i zgodnosci z roznymi regulacjami, ze proces decyzyjny wydaje sie jak labirynt.

Np moj pracodawca: zatrudnia wponad 20 krajach na 4 kontynentach, sprzedaje uslugi pewnie w minimum 40 krajach, notowany na amerykanskiej gieldzie, ponad 10 000 pracownikow.
      Korpo wrecz slownikowe.
      • simply_z Re: Korpo 15.03.23, 21:39
        wiemy wiemy,
      • palacinka2020 Re: Korpo 15.03.23, 22:43
        Bycie na gieldzie wcale nie jest wymagane. Taki Mars na gieldzie nie jest. A sprzedaz ma wieksza niz cola.
        • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 22:48
          Bo to nie jest korporacja akcyjna ale prywatna firma
          • panna.nasturcja Re: Korpo 15.03.23, 23:35
            Ale to nie jest pytanie o korporację akcyjną tylko o KORPO. To nie jest to samo. Uwierz ludziom, którzy posługują się językiem polskim na co dzień.
            • princesswhitewolf Re: Korpo 15.03.23, 23:39
              Zwroc uwage na wypowiedzi innych. Dokladnie podaja ta sama definicje co ja ( jak np tutaj po-trafie) i podaja przyklady korporacji
              • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 00:09
                Wyłącznie ona. Reszta podaje zgoła inne definicje.
                • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 00:11
                  Bardziej chodzi o to, co ona pisze dalej. Wielka firma, biurokracja, plany sprzedażowe, rozliczenia, kombinacje.
                  Ale też jak ktoś w tej samej firmie pracuje przy produkcji to nie powie o sobie "pracuję w korpo". Pracownika działu HR w tej samej firmie już to powie. A firma wciąż ta sama.
                  • princesswhitewolf Re: Korpo 16.03.23, 00:40
                    >Ale też jak ktoś w tej samej firmie pracuje przy produkcji to nie powie o sobie "pracuję w korpo".

No bo masz corporate workers czyli office, white collar i masz plant czy production workers. Tak samo to funkcjonuje w angielskim. Ale w sensie organizacyjnym to fabryka jak najbardziej czesc korporacji.
                    • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 00:49
                      O rany, tłumaczę Ci, że jak ktoś używa formy "pracuję w korpo" to ma na myśli określoną rzecz. I nie ma to nic wspólnego ze strukturą formalną firmy/spólki/korporacji.
                      • princesswhitewolf Re: Korpo 16.03.23, 00:53
                        Przeciez o tym pisze pietro wyzej,.
                        • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 01:04
                          Poddaję się.
                          • princesswhitewolf Re: Korpo 16.03.23, 01:14
                            Przeciez chcialas takiej dramy i pawia potem odwinac. To ci sluzem jak zwykle. Szybciutkon migusiem teraz po kolezanki i muuuuuu 🐄🐮
                            Co bys ty zrobila gdybys nie mogla uznac ze znasz idiotow.Jeszcze bys sie zalamala 🤣🤣🤣😛🙆‍♀️
                            • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 01:16
                              Wiesz co?
                              Życzliwie wytłumaczyłam.
                              To, co teraz napisałaś skreśla cię jako dyskutantkę.
                              Pisz co chcesz.
                              • princesswhitewolf Re: Korpo 16.03.23, 01:19
                                >To, co teraz napisałaś skreśla cię jako dyskutantkę

I jak mam zyc, jak zyc teraz? 🤣🤣🤣
                            • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 01:17
                              I chyba znowu ci się foremki pomyliły, bo muuu.. to jednak nie ja (przypominam, że nie jestem również prawnikiem).
                              • princesswhitewolf Re: Korpo 16.03.23, 01:18
                                Dla mnie zawsze zostaniesz moja ukochana prawniczka tego forum ⚖️👩‍⚖️💼
                              • suki-z-godzin Re: Korpo 16.03.23, 06:36
                                Sopoko, ja jestem Anka.

A Princess jest fajna, jej tępota połączona z przekonaniem o wlasnej racji nieustannie dostarcza mi uciechy. Docen, bez takich princessek nie bylo by tyle lolcontentu.

Ciekawi mnie tylko ze inne tez nie zalapaly, pewnie to kwestia wieku.
                                • fragile_f Re: Korpo 16.03.23, 07:24
                                  Zastanawiam się tylko jak się porozumiewa w pracy. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to kalambury.
                                  • suki-z-godzin Re: Korpo 16.03.23, 07:54
                                    Wyobraz ja sobie na zebraniu jak męczy bułę a wszyscy wokół dyskretnie ogladaja instagrama, ziewaja i przewracaja oczami.
                                    • suki-z-godzin Re: Korpo 16.03.23, 07:57
                                      Pytanie bonusowe: jak princess wyjasnilaby pojecie "korposuka" 😂😂😂
                                      • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 16:19
                                        suki-z-godzin napisała:

> Pytanie bonusowe: jak princess wyjasnilaby pojecie "korposuka" 😂😂😂

A to by mogło być ciekawe smile

• fragile_f Re: Korpo 16.03.23, 16:31
                                        <hau hau> na zoomie?
                                • daniela34 Re: Korpo 16.03.23, 11:35
                                  Eee, przepraszam, pani tu nie stała. Ja jestem krowa - anka - prawniczka - grażyny - suki - nasturcja- fragile i piszę sama całe forum mucząc do księżyca na temat tego, że jako humanistki na prawie nie uczyli mnie o spółkach kapitałowych oraz osobowych. Amen
                                  • daniela34 Re: Korpo 16.03.23, 11:36
                                    (aaa, nie wiem, nie jest to dla mnie do końca jasne, czy jestem też snake, ale na wszelki wypadek mogę posyczeć zamiast muczeć- tak co drugi raz)
                                    • teodor-k Re: Korpo 16.03.23, 19:08
                                      Fajny film wczoraj widziałem . Jak po czesku nazywa się film ”Gwiezdne wojny”?
                                      - ”Svetlowe poticzki”.
                                      A po rosyjsku?
                                      - ”Zwiezdnyje igraszki
                                  • panna.nasturcja Re: Korpo 16.03.23, 16:18
                                    Daniela smile
                                    • daniela34 Re: Korpo 16.03.23, 16:23
                                      Ssssssss....
                                    • teodor-k Re: Korpo 16.03.23, 19:24
                                      O hejcie w ujęciu prawnym możemy rozmawiać na dwóch płaszczyznach- prawa karnego i prawa cywilnego. Hejt w ujęciu prawa karnego istnieje wtedy gdy spełnia znamiona czynu zabronionego przez któryś z przepisów kodeksu karnego lub innej ustawy. Hejt w ujęciu prawa cywilnego przybiera postać naruszenia dóbr osobistych. Nie każdy hejt będzie spełniał przedstawione powyżej warunki, a nie każdy niemiły komentarz będzie hejtem. Warto wspomnieć również, iż polskie ustawodawstwo nie posługuje się pojęciem hejtu.Takie coś wyczytałem i to nie jest śmieszne jak odbiegamy od wątku . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.kancelariasmyczek.pl/hejt-w-internecie/&ved=2ahUKEwiigKa8iOH9AhUymIsKHUA1BesQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw00lkKCiLiFL0wq1JHla1yH
                                • teodor-k Re: Korpo 17.03.23, 03:12
                                  suki-z-godzin napisała:

> Sopoko, ja jestem Anka.
                                  >
                                  > A Princess jest fajna, jej tępota połączona z przekonaniem o wlasnej racji nieu
                                  > stannie dostarcza mi uciechy. Docen, bez takich princessek nie bylo by tyle lol
                                  > contentu.
                                  >
                                  > Ciekawi mnie tylko ze inne tez nie zalapaly, pewnie to kwestia wieku.
                                  >
                                  Kiedy ty założyłaś jakiś wątek bo nie pamiętam .Zawsze się wynurzasz z nory ,by coś ogłosić i znikasz.
                                  • suki-z-godzin Re: Korpo 17.03.23, 06:12
                                    Nie zesraj sie.
                              • teodor-k Re: Korpo 16.03.23, 19:07
                                Pracujesz w korpo jesteś niewolnikiem systemu .
          • palacinka2020 Re: Korpo 16.03.23, 11:28
            wedlug ciebie Mars to nie jest korporacja? spytaj lepiej jej pracowników.
    • anorektycznazdzira Re: Korpo 16.03.23, 07:16
      Każda większa firma, posiadająca oddziały, wielopiętrową strukturę, systemy rekrutacji i awansu, a następnie limity do wyrobienia i system ocen. Owocowych czwartków może nie być, ale są dość prawdopodobne.
      • dreg13 Re: Korpo 16.03.23, 18:38
        I wybór - ludmed albo medicover, lanczpasy, piątkowe pogawędki i quizy typu „jakim zwierzęciem byś była w australii”, rozliczenie biletu do teatru raz na pół roku i karta na siłownię, już nie pamietam jak się to nazywa. A, i jeszcze dzień geja, dzień osób z zespołem downa, konkurs na najlepszą kartkę świąteczną i dlaczego zawsze przypadkiem wygrywa dziecko przełożonej („Wiola, wszyscy cię koffamy”) itp. I darmowe podpaski w łazienkach.
        • sol_13 Re: Korpo 16.03.23, 18:49
          Eeej z tego wszystkiego mamy tylko kartę benefit i luxmed😄
        • chococaffe Re: Korpo 16.03.23, 18:56
          dlaczego zawsze przypadkiem wygrywa dziecko przełożonej („

off top - kilka lat temu wybierałam projekt ze zbioru około 50. Jeden się zdecydowanie wybijał na korzyść, więc wybór był jasny. Potem się okazało, że parę filii też go wybrało. To był projekt córki głownego dyrektora. Różnie więc bywa big_grin
    • gris_gris Re: Korpo 16.03.23, 11:34
      To jest w ogole ciekawe jezykowo zjawisko, bo w prawie polskim korporacja to jedno (a raczej nie jedno, jak widac tutaj sip.lex.pl/komentarze-i-publikacje/monografie/korporacja-elementy-konstrukcji-prawnej-369450901), a potocznie jest w Polsce tak, jak wyjasnia wiele osob w tym watku (w praktyce jest to z reguly back office miedzynarodowych firm).
    • sol_13 Re: Korpo 16.03.23, 18:50
      Korporacje w Polsce mamy bodajże od 1990 roku, więc pytanie uważam za lekko głupawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka