Dodaj do ulubionych

co byście wybrały

22.03.23, 18:42
Załóżmy, że dostajecie grant/dotację/kasę na dokształcenie się w wybranej dziedzinie. Bez lojalki, żal nie skorzystać. Co byście wybrały? I dlaczego?
Bo ja niestety raz już taką szansę zmarnowałam, wybrałam podyplomówkę, która nic specjalnego mi nie dała. Teraz tak dumam, co by ewentualnie wybrać dla siebie, gdyby okazja się powtórzyła (co jest możliwe).
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:46
      A mozna np. pojechac na jakis professional exchange chocby na Slowacje ... wherever? smile Gdyby byla taka option, no to ja bym tak wybrala. Cheers.
      • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:53
        Takie wymiany są też cudowne (diety zagraniczne!, tzn. przepraszam za cynizm, oczywiście poszerzanie horyzontów i gromadzenie doświadczeń), ale tu chodzi o zdobycie papieru z kwalifikacjami i tylko w Polsce.
    • kozica111 Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:48
      Ja biotechnologię smile
      • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:58
        Hm, też w dość podobnych klimatach myślałam. Ale patrzę na moje wcześniejsze indeksy i prawie wszystkie przedmioty od zera bym musiała rzeźbić, może coś pojedynczego by się udało przepisać. Nawet na ten mój kierunek patrzyłam na 2 uczelniach - pechowo w moim mieście jest bardzo trudny i renomowany, 200 km dalej łatwiejszy (ale dojazdy, na które nie mam czasu).
    • mamtrzykotyidwato5 Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:53
      Wybierz taką, która ci coś da.
      • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 19:00
        Już zawęziłam do tylko takich, które coś dadzą (mądry Polak po szkodzie). Jeden daje fajny papier, ale wymaga ciężkiej orki z niepewnym wynikiem. Drugi jest megaciekawy, wykładowcy, których chciałabym poznać osobiście, ale daleko i papier nieszczególny. Potrzebuję inspiracji ematki.
        • kaki11 Re: co byście wybrały 22.03.23, 20:05
          W tej sytuacji pewnie wybrałabym ten drugi, ale tylko ze względu na swój charakter. Mam dość słomiany zapał i wiem, że dla czegoś co nie wydaje mi się super ciekawe i wymaga ciężkiej pracy szybko straciłabym serce i w efekcie porzuciła. Drugi za to dałby mi satysfakcję więc przynajmniej to bym z niego miała nawet jeśli papier średni. Ja po prostu przy posiadaniu już jakiegoś tam kapitału, który pozwala mi funkcjonować względnie dobrze na rynku, nie bardzo czuję idę wchodzenia w coś co byłby trudne i nie ekstra satysfakcjonujące jednocześnie . No ale nie każdy tak ma.
          • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:11
            Coś w tym jest, co piszesz, dzięki.
            • bi_scotti Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:33
              #2 no question smile
              Megaciekawy z kadra warta poznania, jakis papier jednak bedzie chocby i nieszczegolny wink Que sera sera - nie dasz rady przewidziec czy ten papier #1 bedzie faktycznie az taki fajny po orce, przez ktora przejdziesz gdy tymczasem fun #2, regardless jaki ten papier potem, bedziesz sobie doswiadczac na kazdych zajeciach z bonusem w postaci good profs. Robisz dla siebie cos extra, to nie jest Twoje first rodeo, fun matters! Powaznie mowie smile Good luck z wyborem! Cheers.
              • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:45
                Dobrze gadacie.
    • gr.ruuu Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:59
      Coś z językiem rosyjskim, żeby uporządkować wiedzę i umiejętności. Może studia wschodnie. Albo coś z zakresu bezpieczeństwa.
    • bi_scotti Re: co byście wybrały 22.03.23, 18:59
      Extra jezyk? Taki, ktory potencjalnie sie nada w profession, ktora wykonujesz? I calos zakonczona jakims short super cool intensive course w kraju, w ktorym ten jezyk ... ten-tego ... Papier tez pewnie mozna jakis pozyskac przy okazji smile Cheers.
    • arwena_111 Re: co byście wybrały 22.03.23, 19:26
      A w jakiej dziedzinie działasz? Ja obecnie robię dwie podyplomówki - Zarządzanie Nieruchomościami i Wycena nieruchomości. Pierwsza mi się przyda do pracy ( w sumie głównie papier ), drugi kierunek dobrałam w trakcie - dla przyjemności.
      No i pani doktor wykładająca na drugim kierunku, pochwaliła nam się, że sama zaczęła właśnie studia podyplomowe z Wyceny przedsiębiorstw. Bo osoby umiejące wyceniać przedsiębiorstwa są obecnie bardzo potrzebne.
      • simply_z Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:39
        a możesz po tym zostać oczywiście z praktyką itd rzeczoznawcą majątkowym? myślałam też o tym.
        • arwena_111 Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:44
          Tak, tylko po praktyce jeszcze egzaminy panstwowe
          • simply_z Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:46
            zastanawialam sie tez .
            • arwena_111 Re: co byście wybrały 23.03.23, 09:31
              Ciekawe. I na pewno nie mogą być zupełnie online. Matematyka finansowa, ekonometria i statystyka na miejscu z komputerami. To co kiedyś miałam na studiach i liczyliśmy ręcznie - teraz ogarnia excell. Ale ręcznie trzeba patrzeć też - bo excell czasami dziwnie zaokrągla.
              Ważne jest aby wykładowcy byli też w komisjach państwowych - bo mają duże doświadczenie i podpowiadają co i jak.
    • berdebul Re: co byście wybrały 22.03.23, 19:35
      Zależy jakie pieniądze. Dobrą podyplomówkę, żeby doszlifować skille inżynierskie (jestem po uniwerku, czasem mi to doskwiera) i projektowanie. Ewentualnie kurs języka (chiński by się przydał…).
      • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:42
        No właśnie z tymi dobrymi podyplomówkami krucho albo ja nie umiem szukać.
        • simply_z Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:44
          Ale to chyba dopiero od jesieni?
        • berdebul Re: co byście wybrały 23.03.23, 09:41
          To summer/winter school, jest wiele dobrych i trwają krócej, nastawione na praktykę.
    • marta.graca Re: co byście wybrały 22.03.23, 20:16
      Nie mam zasobów obecnie na żadne dokształcanie.
    • b.bujak Re: co byście wybrały 22.03.23, 20:19
      metaloznawstwo z metalografią - przydatne w mojej pracy
    • niemcyy Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:19
      W razie braku innego pomyslu branzowy angielski albo jakis jezyk nawet dla poczatkujacych, do ktorego mozna dorobic teorie, ze sie przyda zawodowo. Albo programowanie czy cos takiego, zawsze to nowy impuls dla mozgu.
      • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:41
        Studia informatyczne to krew, pot i łzy, aż tak to nie chcęwink
    • biala_ladecka Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:36
      Wybrałabym język, albo job shadowing w jakimś ciekawym branżowo kraju.
      • asfiksja Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:41
        Tylko Polska, tylko studia, nie staże.
    • bergamotka77 Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:38
      Zrobilabym studia z suicydologii smile
      • india-mia21 Re: co byście wybrały 23.03.23, 08:32
        Miałam taki fakultet na studiach 😵‍💫
    • pocieszka Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:52
      Kwalifikacje paramedyka.
    • szaraiwka Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:52
      Poszłabym w coś związanego z zarzadzaniem danymi.
    • alex_vause35 Re: co byście wybrały 22.03.23, 21:59
      Terapia uzależnień. Z osobistych powodów.
    • szara.myszka.555 Re: co byście wybrały 22.03.23, 22:18
      Dokształcam się cały czas, ale nie potrzebuję do tego kasy - wiedza jest wszędzie, za darmo. A "papier" mi nie potrzebny.
    • chococaffe Re: co byście wybrały 23.03.23, 09:38
      Język(i)
      • chococaffe Re: co byście wybrały 23.03.23, 09:44
        p.s. fajna byłaby jeszcze reżyseria dźwięku, ale na to raczej nie mam szans (chodzi o wstępne przygotowanie)
    • abidja Re: co byście wybrały 23.03.23, 12:38
      Ja bym szlifowala jezyk. Z B2 na C1.
      Z naciskiem na slownictwo i terminologie medyczna.
      Lub specjalizacja w opiece paliatywnej.
    • pepsi.only Re: co byście wybrały 23.03.23, 16:36
      A ile tej kasy na dokształcanie? Bo ja to kupiłabym drogie opragramawanie i mocny komputer, żeby ten program obsłużył.
      No i kurs/ szkolenie do tego
      • asfiksja Re: co byście wybrały 23.03.23, 19:28
        Kasy jest na bogato, ale przelewają ją tylko na konto uczelni podane do płatności za studia.
    • anorektycznazdzira Re: co byście wybrały 23.03.23, 18:26
      Jak rany, przecież nie wiem co robisz i co umiesz big_grin
      Ja, czyli DLA SIEBIE, poszłabym na jakiś specjalistyczny kurs analizy danych w R i Python, ale z mojej dziedziny a nie ze wszystkich dziedzin, ogólnie douczyłabym się kodowania.
      Gdybym nie była (ale byłam) to bym poszła na dobrą podyplomówkę z zarządzania.
      Cierpiąc na brak pomysłów i nadmiar czasu- kurs języka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka