wiosennedni5 27.03.23, 14:16 Moje dziecko dostało wezwanie do sądu jako świadek, jest niepełnoletnie. Sprawa dotyczy osoby z rodziny. Czy może odmówić zeznań? Jeśli tak to kiedy to zrobić? Czy można na odległość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 14:32 Osoby z rodziny tzn kogo bo to dość istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 15:28 Odmawia się przed sądem (wobec sądu) po stosownym pouczeniu. Jeśli to sprawa cywilna to wnoś o zdalne przesłuchanie i od razu odmówi. Możesz też poinformować stronę ktora go zawnioskowała o tym, że chce odmówić, może cofną wniosek o jego przesłuchanie. Jeśli karne to też możesz wnosić o zdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 15:39 Na piśmie do sądu z którego przyszło wezwanie. Do tej sygnatury. Ile dziecię ma lat? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 15:43 14. Ale sprawa za 4 dni. Nie dotrze pismo Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 16:20 Albo zadzwoń do sekretariatu, numer masz na pieczątce. Może któraś ze stron nie poinformowała, że świadek jest małoletni? Poza tym od otrzymania wezwania do terminu rozprawy kusi minąć 7 dni. Jeśli dzisiaj dostałaś września a rozprawa w piątek, to może odmówić z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 18:55 Poinformowałam telefonicznie, że córka odmówi. Pani powiedziała, że musimy przyjechać i musi to powiedzieć przed sądem. Mamy ponad 70 km. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 18:59 No bo musi wobec sądu, co pisałam wyżej. Wysyłaj maila ze wnosisz o przeprowadzenie przesłuchania zdalnie z uwagi na odległość oraz to że córka i tak zamierza odmówić i musiałaby tylko po to się stawić. Dzień przed rozprawą zadzwoń czy macie pozytywną decyzję. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:02 Jeśli będzie pozytywna na mail przyjdzie link - o wyznaczonej na rozprawę godzinie klikacie, łączycie się z sądem i rozpoczyna się przesłuchanie. Sąd odbiera dane córki i poucza o prawie odmowy, córka odmawia, rozłączacie się. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:03 Czy maila mogę wysłać na adres mailowy biura obsługi interesanta? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:04 Na wezwaniu powinien być mail bezpośrednio do wydziału, jeśli nie ma to zadzwoń jutro i poproś o bezpośredni. Tak będzie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:14 Na wezwaniu są tylko numery telefonów. Poszukam na stronie, jak nie znajdę, jutro zadzwonię. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:18 Wiesz, teoretycznie jak w mailu podasz sygnaturę i wyślesz go do biura obsługi to też trafi do wydziału tylko to wszystko trochę dłużej potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:35 Chyba znalazłam prawidłowy na stronie, 6 karny Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:44 Daniela mam takie pytanie jeszcze, jeśli dostałyśmy wezwanie na posiedzenie jawne, to znaczy , że już rozpoczęli sprawę czy na razie jest tylko przesłuchanie świadków? Czy dopiero po tym jest postawienie komuś ewentualnych zarzutów? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 19:58 Musisz przepisac treść (bez nazwiska) wezwania. Bo tak to ja nie wiem. Generanie świadkow wzywa się na rozprawę czyli po przedstawieniu zarzutów i skierowaniu altu oskarżenia do sądu. Ale niektórych małoletnich świadków (w sprawach dot.nietorych przestępstw) przesłuchuje się tylko raz, w postępowaniu przygotowawczym, czasem przed przedstawieniem zarzutów. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:03 * oczywiście pomiń też dane sądu, sygnaturę i kwalifikację prawną Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:10 Sąd Rejonowy wydział karny wzywa Panią do stawiennictwa wraz z małoletnim swiadkiem....w charakterze świadka ... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:11 Stawiennictwa w dniu...na co Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:18 W nagłówki jest wezwanie świadka na posiedzenie jawne. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:19 Opiniodawczy zespół specjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:27 Nie wiem co opinidawczy zespół specjalistów, ale jeśli jest to wezwanie na rozprawę (czyli po przedstawieniu zarzutów i wniesieniu altu oskarzenia) to jest wyraźnie napisane "na rozprawę w sprawie oskarżonego Henryka Nowaka." Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:40 Nic właśnie takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:46 I rozumiem że córka wcześniej nie zeznawała w tej sprawie? To w takim razie to jest najprawdopodobniej przesłuchanie małoletniego przez sąd w postępowaniu przygotowawczym (robi to od razu sąd żeby dziecko przesłuchać tylko raz, minimalizując stres). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 20:52 To jeszcze tylko napiszę zeby bylo absolutnie jasne, że jeżeli to jest taki przypadek to córka ma prawo odmowy zeznań o ile osoba najbliższa jest podejrzana o przestępstwo. Nie jeżeli osoba najblizsza występuje jako pokrzywdzona. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 21:06 Ale skoro nawet nie piszą w jakiej sprawie to jak ma odmówić składania zeznań? My tylko domyślamy się o sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 21:11 Sąd powie, pouczy i zapyta czy chce zeznawać. Ale też uprzedzam że jeżeli to taki przypadek (przesłuchanie małoletniego w toku postępowania przygotowawczego) to najprawdopodobniej nie zgodzi się na zdalną formę. To przesłuchanie w szczególnych warunkach, które nie zawsze da się zdalnie uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
ritana Re: Pytanie do prawniczek 27.03.23, 21:14 właśnie to chciałam napisać. w tzw. niebieskich pokojach nie ma sprzętu do videokonferencji. No i kwestia obecności innych osób, na którą Sąd nie ma wpływu, a chodzi o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś