anilorak174 03.04.23, 15:29 No i mnie wiek dopadł, po badaniu u okulisty wyszło, że potrzebuję okularów do bliży. Do tej pory nie były potrzebne, więc zupełnie nie wiem co dalej. Powinnam z tym kwitkiem od okulisty iść do optyka? Optometrysty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamtrzykotyidwato5 Re: Okulary :( 03.04.23, 15:37 Jeśli bez badania nie wiedziałaś, że potrzebujesz okularów do bliży, to znaczy że jeszcze wcale okularów nie potrzebujesz, bo widzisz całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Okulary :( 03.04.23, 15:55 A jak myślisz po co poszlam do okulisty? Jakbym dobrze widziała to bym nie szła. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Okulary :( 03.04.23, 15:42 Do optyka. Tylko nie idź do żadnych marketowych, bo to dziadostwo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Okulary :( 03.04.23, 15:45 Pomyl sobie, że nobles obliż. Od razu Ci się nastrój poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Okulary :( 03.04.23, 18:04 Do optyka idź po przymierzaj oprawki i zapytaj ile by kosztowała całość ze szkłami. Nie musisz od razu się decydować u pierwszego, możesz odwiedzić kilku. Sieciówki odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Okulary :( 03.04.23, 19:07 Ale w sieciówkach można trafić fajne oprawki za względnie nieduże pieniądze. U optyka różnie z tym bywa. A jeżeli anilorak ma mieć szkła np +1, to w zasadzie nie ma znaczenia większego gdzie je zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary :( 03.04.23, 19:45 Właśnie ostatnio wyceniałam proste okulary do czytania, bez bajerów i w prostych oprawkach :w sieciowce niecałą stówka, u małego optyka 250... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary :( 03.04.23, 19:47 Przy cenie progresow, które zwykle robię w Fiellmanie lokalny optyk też odjechał, ja rozumiem, że w małym punkcie musi być drożej, ale dlaczego ponad 200%? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Okulary :( 04.04.23, 09:25 Kwestia czy chce się mieć okulary tanie, czy dobre i nie niszczące wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Okulary :( 06.04.23, 14:36 Ulubiony argument małych, kosmicznie drogich optyków... a potem okazuje się, ze soczewki kupują w tej samej firmie, co F, tylko dwukrotnie drożej Ale ok, jak chcesz przepłacać, to miej sobie chociaż miłe poczucie, że te tańsze okulary niszczą wzrok Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary :( 03.04.23, 19:30 Do optometrysty możesz pójść, by badanie dla pewności powtórzyć i omówić do czego te okulary potrzebujesz. Ja mam już nieco bardziej zaawansowaną presbyopię i mam mocniejsze okulary do czytania książek i inne do monitra i do prac na wyciągnięcie ręki. Nie zawsze więc najsilniejsze możliwe są te optymalne. Nie kupuj może też najdroższych oprawek, bo wada na początku może dosyć szybko się rozwijać i może być, że szybko będziesz potrzebować mocniejszych. U mnie tak było na początku, a potem wiele lat była stagnacja, tak że pierwsze okulary wyglądają u mnie jak nowe, a te drugie praktycznie się rozpadły. A pierwsze oprawki były też trochę pomyłką, człowiek nie wie dokładnie co mu pasuje i co mu się podoba. Do optyka też możesz pójść. Jeżeli oczy masz symetryczne, znaczy w obu tą samą wadę, to optyk może mieć gotowe okulary do czytania, te są zwykle o wiele tańsze niż te indywidualnie zrobione. W odróżnieniu od wielu nie jestem wrogiem sieciówek. Wręcz przeciwnie, sieciówki mają zwykle niższe ceny, dobry service (wymienią bez problemu, jak coś nie tak) i duży wybór. U prywatnych mniejszych optyków warto zamawiać okulary bardziej skomplikowane, takie, które nosisz cały czas na nosie, z markowymi oprawkami i drogimi szkłami. Pierwsze do czytania w okolicach 1-1,5 dioptrii na plusie, to nie jest żadna filozofia. W sieciówce możesz sprawić sobie nawet 2-3 pary (do domu, do pracy i do torebki na zakupy), bo z doświadczenia wiem, że na początku ciągle się tego zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Okulary :( 03.04.23, 19:32 Czy mialaś zakrapiane oczy? Jak nie to badanie malo warte. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Okulary :( 04.04.23, 00:26 Jak zakrapianie ma sie do badania wzroku? Zrenice sie rozszerza zeby dokladnie obejzec dno oka (pod katem zmian nadcisnieniowych, cukrzycowych, macular degeneration, etc.) a nie zeby dioptrie wyliczyc… Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Okulary :( 04.04.23, 06:42 Nie miałam. Sama zresztą widzę, że źle widzę. Za to jak mi szkła przymierzał w gabinecie to nagle widziałam litery ostro jak brzytwa. Nie dyskutuje z diagnozą, bo pokrywa się z moimi obserwacjami. Umowilam się w lokalnym zakładzie optycznym pod domem, zabieram córkę, żeby mi pomogła w decyzji (uważam, że w każdych okularach wygladam źle - kiedyś przymierzałam różne, córa lepiej oceni 🙂) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Okulary :( 04.04.23, 09:56 Jeżeli jesteś zdania, że w każdych wyglądasz źle,to weź pod uwagę nieoprawione szkła. Są w różnych kształtach i wielkościach. Widać wtedy tylko tak naprawdę zauszniki, które też mogą być z prześwitującego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Okulary :( 06.04.23, 14:49 Zakrapla sie tez, zeby "wylaczyc" akomodacje oka, ale akurat w tym wypaku wydaje sie to zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Okulary :( 06.04.23, 15:18 Po koronie wzrok mi się posypał, wiek też robi swoje mam 45 l. też długo się wzbraniał przed okularami , ale jak przestałam widzieć literki i cyferki na paragonie , to zdecydowałam się. Byłam u okulisty i optyka . Mam do czytania, zupełnie inny komfort , serio. Odpowiedz Link Zgłoś