Dodaj do ulubionych

Co to jest apartament?

12.04.23, 04:24
W wątku o hotelach prawie wszyscy śpią w apartamentach, ja zwykle w pokojach, to samo w wakacje wszyscy w apartamentach nad morzem, a zimą w górach, nawet jeśli to dwa pokoje z kuchnią i w standardzie ikei, mieszkanie tak samo tylko w apartamentowcu, nawet jeśli to blok, a mieszkanie ma 80 metrów albo mniej? Czy tylko dla mnie apartament to coś dużego, luksusowego, co tylko dla najbogatszych jest codziennością?
Obserwuj wątek
    • al_sahra Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 05:06
      mia_mia napisał(a):

> Czy tylko dla mnie apartament to coś dużego, luksusowego, co tylko dla najbogatszych
      > jest codziennością?

W tradycyjnej polszczyźnie to właśnie to znaczy, ale może obecnie to jest anglicyzm? Po angielsku “apartment” oznacza po prostu mieszkanie, to może być zarówno 30 m kw na Queensie z karaluchami, jak i penthouse za $40M z widokiem na Central Park.
      • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:39
        Ja całkiem nieźle znam i angielski i polski i w polskim nadal świetnie się ma mieszkanie, pokój, kwatera (może trochę archaiczne), domek😉
        • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:35
          Ale jak szukasz na bookingu to wynajmujesz mieszkanie czy apartament? I szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem problemu.
          Kupowałam mieszkanie w Warszawie które szumnie nazywało sie apartamentem i nazywam je mieszkaniem. Tak samo jak duzo wieksze i znacznie w lepszym standardzie w Łodzi.
          Jak planuje wakacje szukam na bokingu wśród apartamentów ( czy to niezaleznych czy w hotelu).
        • bassino22 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:46
          Na bookingu nie ma terminu mieszkanie. I tyle.
        • memphis90 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:44
          Jak dla mnie (bazując na doświadczeniach turystycznych własnych, które wykształciły u mnie zdolności translatorskie z turystycznego na nasze) to:
          - pokój to pokój w hotelu lub pensjonacie, wszystkie łóżka w jednym pomieszczeniu, być może czajnik, z/bez łazienki
          - kwatera - tez pokój, ale za ściana masz chrapiących gospodarzy, a w tym wynajmowanym poza sezonem mieszkają dzieci gospodarzy, aktualnie wykwaterowane do babki lub na strych, wiec na półkach sa ich książki czy zabawki, ktorych nie wypada ruszać, a łóżko ma dziurę wylezana przez 40 lat przez dziadka (zmarłego rok wcześniej)
          - mieszkanie brzmi jak najem na dłuższy czas - kto chciałby jechać na wakacje i mieszkac w mieszkaniu, w dodatku cudzym??? -10pkt do wakacyjnego relaksu wink
          - apartament to właśnie takie mieszkanie, ale wynajmowane na weekend czy tydzień przez air bnb
          - apartament w hotelu lub pensjonacie to po prostu 2 lub więcej pokoi- dzienny + co najmniej 1 sypialnia
          - domek - wolnostojące cos, dzisiaj już z łazienką i/lub aneksem, aaaaale nie jest to wcale oczywiste; z aneksem lub bez niego
          - jak widzę dzunior Suite, studio, Superior costam - to czytam opis co autor miał na myśli…
          • bi_scotti Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:51
            memphis90 napisała:

> - pokój to pokój w hotelu lub pensjonacie, wszystkie łóżka w jednym pomieszczen
            > iu, być może czajnik, z/bez łazienki

Moze byc (jeszcze gdzies ...) pokoj w hotelu BEZ lazienki? Truly speaking (podroze Bi_scoti po swiecie wink), nawet w krajach ... well ... underdeveloped zawsze jest/byla lazienka - w najgorszym razie "shared" z pokojem obok. No chyba, ze rozszerzamy kategorie "hotel" na hostel badz chalet, badz auberge big_grin Wtedy to faktycznie - juz istnienie jednego prysznica jest bonusem smile Watek moze zaczac rosnac wink Cheers.
            • memphis90 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:08
              O tak, byłam chyba 2 albo 3 lata temu w leśniczówce w Borach Tucholskich. Bardzo fajna leśniczówka, mieli saunę i banię ruską oraz ogniska w cenie (!!!), ale pokoje były w wersji z łazienką lub bez. My akurat mieliśmy bez - czyli trzeba było wyjść poza pokój, ale ostatecznie tylko my z niej korzystaliśmy, bo reszta obsadziła pokoje z łazienkami smile W Szwecji (Polska) spaliśmy z kolei w stodole bez łazienki, łazienek były dokładnie 2 na naszą stodołę i pole namiotowe, drzwi do kabin miały prześwity i widać było tych siedzących w środku 😂 Dramat! Ale wiedzieliśmy, ze będą warunki polowe… Byliśmy tez w hostelu w Pradze - dla odmiany tam w prywatnym pokoju bez zadnych obcych, z łazienką, ale ta łazienka była osobno poza pokojem…

No i raz w Liverpoolu miałam pokój z łazienką, ale za to bez okna!
            • memphis90 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:15
              Próbuje jeszcze znaleźć Protez w Janskich Łaźniach w Czechach, tam tez łazienki były w korytarzu, ale nie wiem, czy jeszcze istnieje… Chyba nie…
              • bi_scotti Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:32
                Nocowalam kiedys w baaaardzo starych dormitories gdzies w US ale juz nawet nie pamietam ktory to byl state (zima, snowstorm, lotnisko in the middle of nowhere, buses do tych dormitories, bo puste & blizej niz jakikolwiek hotel - adventure wink) i tam byly prysznice wylacznie na parterze dla wszystkich (chyba cos 6-8) pieter; WC bylo na kazdym pietrze - classis: panie w prawo, panowie w lewo big_grin No ale te budynki nawet nie udawaly, ze sa hotelami big_grin Podejrzewam, ze to miejsce juz nie istnieje - to byla polowa lat 90tych XX wieku, od tego czasu wymagania students na pewno wzrosly wink Cheers.
            • little_fish Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 18:49
              No nie totalnie bez łazienki oczywiście 😁, ale bez łazienki na wyłączność, do której wchodzi się bezpośrednio z pokoju , to tak. Np hotel w Zamku Czocha ma nie wszystkie pokoje z łazienkami.
    • laokoon Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 05:25
      Niekoniecznie luksusowego. Ale o bardzo dobrym standardzie. Apartamenty z balkonem lub tarasem, do których jeżdżę to najczęściej dwupokojowe mieszkania z aneksem kuchennym wyposażonym w płytę, zmywarkę, mikrofalę, ekspres do kawy, lodówkę, przybory kuchenne, naczynia i sztućce, z przestronną łazienka, czasem jest też pralka. W hotelu aneksu nie ma, a ja z założenia nie wykupuję pobytów z wyżywieniem, bo lubię jeść to, na co mam ochotę i kiedy chcę a nie kiedy mi każą. W Polsce naprawdę jest coraz lepiej z agroturystyką oferującą apartamenty oraz domki, niedawno upolowałam domek na pobyt trzydniowy, wolnostojacy, samodzielny, bez sąsiadów- cała posesja dla ciebie, 110 m, ogrodzona działka, z linia brzegową jeziora, własnym pomostem,
      łódką, stacjonarnym grillem i sauną za trzy tysiące.
      • jakis.login Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:42
        laokoon napisała:
        > Apartamenty z balko
        > nem lub tarasem, do których jeżdżę to najczęściej dwupokojowe mieszkania z anek
        > sem kuchennym wyposażonym w płytę, zmywarkę, mikrofalę, ekspres do kawy, lodówk
        > ę, przybory kuchenne, naczynia i sztućce, z przestronną łazienka, czasem jest t
        > eż pralka.

Czyli zwykłe mieszkania.

> W hotelu aneksu nie ma

Bywają, owszem.

• mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:45
          To samo chciałam napisać, to standardowe wyposażenie mieszkania w Polsce czy wielu innych krajach w XXI wieku.
        • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:49
          Ja jeżdżę do takiego hotelu i tam w domkach jest takie wyposażenie (hotel ma kilka budynków w tym domki, ma też apartamenty, ale tam akurat nie ma kuchni)
          • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:31
            No bez kuchni to się chyba nie nazywa ani apartament ani mieszkanie...
            • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:41
              Jak najbardziej to apartament, kuchnia bywa, ale przecież płacąc za prawdziwy apartament raczej się nie gotuje samemu, przynajmniej ja nigdy się na to nie skusiłamwink
              • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:30
                Co to znaczy płacąc za prawdziwy apartament? Za kazdym razem płacę za wynajęty apartament mam kuchnię. NIgdy się nie zastanawiałam czy on jest prawdziwy.
              • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:30
                Zonk. W niektórych hotelach, w apartamentach, jest kuchnia. 😀 A konkretnie aneks kuchenny. 😀
                • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:36
                  Wydaje mi się ze apartament musi posiadać kuchnię/aneks kuchenny. 2-3 pokojowe "mieszkanie" bez kuchni w hotelu nazywane jest raczej studio.
                  • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:49
                    Pisze o apartamencie w hotelu a nie o „apartamencie” w bloku. Rozumiesz, apartament w hotelu to najbardziej luksusowa wersja noclegu w danym obiekcie. Kilka pokoi i łazienek (min. 2) , salon, stół z krzesłami, sypialnie. Zazwyczaj usytuowany na najwyższym pietrze budynku.

Napisałam do mii, ze w niektórych hotelowych apartamentach są kuchnie i ludzie z nich korzystają. wink
                    • mayaalex Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 12:46
                      a nie - to, co opisujesz to suite a nie apartament. Suite sa najbardziej luksusowe i duze. Apartament ma zazwyczaj wlasnie aneks albo chociaz lodowke/mikrofale.
                      • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 12:51
                        Też tak uważam. Przy czym chodzi mi jedynie o nazwę czy kategorię. Nie co lepsze co gorsze.
                        Apartament posiada kuchnie. Takie też są w hotelach. No ok...aneks kuchenny
                        • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:00
                          Nie ma znaczenia co uważasz - zajrzyj sobie na stronę Marriotta czy innego Sheratonu i zrewiduj swoje poglady, bo apartamenty są najwieksze, położone najwyżej i w ch… drogie.
                          • snakelilith Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:10
                            thank_you napisała:

> Nie ma znaczenia co uważasz - zajrzyj sobie na stronę Marriotta czy innego Sher
                            > atonu

Na polskie warunki możliwe. W Basel Marriott pokoje nazywają się Superior, Deluxe, Club Zimmer, Junior Club Suit, Deluxe Club Suite, Executive Club Suite, Presidential Suite. Nie ma mowy o żadnych apartamentach.
                            • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:21
                              No a o jakich warunkach mowimy? Moze mamy rozważać kambodzanskie czy peruwiańskie? Wątek jest o polskim nazewnictwie, dość śmiesznym zreszta.

W Mariott Warsaw masz zwykle pokoje, executive, rożne rodzaje suite i apartamenty po 200 m.
                      • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 12:58
                        No nie, u nas to troszkę inaczej wyglada i w Polsce w hotelach apartamenty są najbardziej luksusowe i najwieksze.
                      • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:34
                        To w ogóle wzielo sie - tak jak ktoś napisał - z kalki z j. angielskiego. W Warszawie wszystkie mieszkania na sprzedaz to apartamenty, nawet te wielkości chusteczki do nosa.
                        A kiedyś, w Polsce, apartamentem nazywano mieszkanie, które było w budynku wielorodzinnym, o potężnej powierzchni, w dobrej miejscówce itp.
                        Nastąpiła dewaluacja.

Podobnie jest z hotelami - w Polsce, to co najbardziej luksusowe w hotelu, to apartament. I apartament hotelowy nijak ma sie do „apartamentów”, które są de facto mieszkaniami na wynajem krótkoterminowy.
                    • snakelilith Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:02
                      thank_you napisała:

> Pisze o apartamencie w hotelu a nie o „apartamencie” w bloku. Rozumiesz, aparta
                      > ment w hotelu to najbardziej luksusowa wersja noclegu w danym obiekcie. Kilka p
                      > okoi i łazienek (min. 2) , salon, stół z krzesłami, sypialnie. Zazwyczaj usytuo
                      > wany na najwyższym pietrze budynku.

Pomyliło ci się z penthouse. Luksusowe wersje hotelowe nazywają się też suite, a apartament to ekwiwalet samowystarczającego mieszkania, czyli do dziennego pokoju ma oddzielną sypialnię (czasem dwie) i kuchnię. Sam w sobie może być jednak przaśną dziuplą o małym metrażu, z małą wneką kuchenną. Hotele, które nie proponują kuchni w pokojach nie mają apartamentów.
                      • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:19
                        Nie pomyliło mi sie z żadnym penthouse - penthouse jest częścią budynku wielorodzinnego, nie mającego nic wspólnego z obiektem hotelowym.

W Polsce mamy w hotelach apartamenty, czasami jest w nazwie suite ale zawsze poprzedza je „apartament”.
                        • snakelilith Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:17
                          thank_you napisała:

> Nie pomyliło mi sie z żadnym penthouse - penthouse jest częścią budynku wieloro
                          > dzinnego, nie mającego nic wspólnego z obiektem hotelowym.

Penthouse to jest zwykle mieszkanie/apartamenet pod samym dachem, zajmujące całe ostatnie piętro. I oczywiście, że ostatnie piętro w hotelu się tak nazywa, ktoś tu Pretty Woman nie oglądał.
                          • memphis90 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 18:59
                            W filmach (amerykańskich rzecz jasna) to zdaje się nawet nie ma w hotelowej windzie numerka z ostatnim piętrem, tylko wielkie P jak penthouse…
                          • thank_you Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 20:04
                            pl.m.wikipedia.org/wiki/Penthouse_(apartament)
                      • eglantine Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:45
                        snakelilith napisała:

Hotele, które nie pro
                        > ponują kuchni w pokojach nie mają apartamentów.

Czyżby?

turystyka.wp.pl/najbardziej-luksusowe-pokoje-w-polskich-hotelach-6043968286684289g
                      • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:51
                        Kwestia nazewnictwa. W hotelarstwie są także oferowane apartamenty bez kuchni.

www.booking.com/hotel/pl/thewestinwarsaw.pl.html#room_8700923
                        • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:58
                          ilekosztujedom.pl/apartament-typu-suite-co-to-oznacza/
        • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:30
          W hotelu tez mozna miec apartament. Czy tam tez nazywasz to mieszkaniem? Rozumiem, ze boli cie ze ktoś jeździ do apartamentu na wakacje. Specjalnie dla ciebie: jadę na ten weekend do mieszkania. Czy juz ci lepiej?
          • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:43
            W hotelach wynajmuje się pokój, pokoje, pokoje z aneksem, apartament też można, ale tych zwykle jest mało i są nieprzyzwoicie drogie.
            • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:31
              Apartamentów w hotelach jest na szczęście co raz więcej.
              Wynajmuje się w zalezności od potrzeb pokoje, studia lub apartamenty.
          • memphis90 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:53
            >Specjalnie dla ciebie: jadę na ten weekend >do mieszkania
            W domyśle - będę musiała umyć podłogi i łazienkę, ugotować rodzinie obiad i nauczyć się z dzieckiem na sprawdzian. W ogole nie brzmi jak plan urlopowy.

Ale jak powiesz „mam na ten weekend wynajęty apartament” oznacza - jadę sobie z kochankiem i będę siedzieć na tarasie z drinkiem, spoglądając na morze…
        • starczy_tego Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:53
          Opisałaś moje mieszkanie na wynajem! Czyli ja posiadam dwupokojowy apartament 🤔
          • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:05
            Ja mam mieszkanie w nowym dość znanym wieżowcu blisko Wisły w Warszawie, połowa mieszkań wygląda tam tak samo jak moje (widzę w ogłoszeniach) i większość czy nawet wszystkie to apartamenty, duża cześć jest na wynajem krótkoterminowy, a ja nigdy nie myślałam o sobie jako o właścicielu apartamentów na wynajem😀
            • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:17
              Ale w kontekście wyjazdów wakacyjnych "apartament" oznacza mieszkanie i niestety musisz się z tym pogodzić smile
            • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:35
              Ale czy rozumiesz, ze co innego to oancza w kontekcie wyjazdu wakacyjnego czy weekendowego a posiadania czy wynajmowania na stałe? Nie wiem o co masz taki ból dupy?
              Cóż za różnica.
              Pisałam juz ze mam swoje mieszkanie w Warszawie i podobnie jak mieszkania w Łodzi nazywam je mieszkaniami. Jak jadę na wakacje czy weekend i teściowa sie mnie pyta o lokum - mówię, że jadę do apartamentu ( co oznacza osbne mieszkanie czy to w hotelu czy nie).
              Czy jak wynajmuję na wyjazd dom mam go nazywać budką, bo ma 60 m2, podczas gdy mój dom ma 3 razy taki metraż? To jest dom i to jest dom.
      • mdro Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:36
        Eee, trzy tysiące za trzy dni? "Upolowałam"? Cena raczej z tych wyższych, nawet jeśli to majówka.
        • sol_13 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:18
          Tak też na to zwróciłam uwagę, 1000 za dobę, faktycznie okazja😆
    • evee1 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 06:24
      Kiedys w jezyku polskim apartament faktycznie oznaczal luksusowe mieszkanie. Ale w krajach anglosaskich apartament oznacza po prostu mieszkanie, czyli posiada kuchnie, w odroznieniu od pokoju hotelowego. Istnieje jeszcze 'flat', ale to nie ma dobrej konotacji, bo kojarzy sie z blokowiskami o watpliwej reputacji.
      Wydaje mi sie, ze z wiekszym naplywem turystow zagranicznych nazwa apartament zaczela funkcjonowac w turystycznym jezyku polskim, bo tak sie je okresla w miedzynarodowej turystycznym jezyku. Jezyk, istota zywa wink
      • ritual2019 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:32
        Flat i apartment oznaczaja to samo, z tym ze flat jest czesciej uzywane w British English a apartment American English.
        • ritual2019 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:33
          W Polsce to mieszkanie, apartamenty to dla snobujacych sie dla dodania luksusu.
        • ayelen40 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:40
          A luksus to suite.
    • palacinka2020 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:24
      Dla mnie apartament to cos duzego i luksusowego, denerwuje mnie nazywanie mieszkan apartamentami.

Agoturystyka w załozenia nie oferuje apartamentów tylko co najwyżej domek albo dwupokojowe mieszkanie.
      • memphis90 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:55
        Ale jak mieszkanie w agroturystyce…? Mieszkanie to blok jest.
    • gr.ruuu Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:34
      Na rynku usług turystycznych apartament = samodzielna całość do mieszkania, zwykle salon, sypialnia lub killa sypialni, łazienka, kuchnia/aneks kuchenny. "Pokój" to jest na przykład w pensjonacie, czyli są inni goście, apartament jest samodzielny. To typ noclegu, nic nie mówi o standardzie.
      • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:42
        Bo ludzie wolą jeździć do apartamentu niż do mieszkania, a bywając i w mieszkaniach i w apartamentach to jednak różnicę, widać, słychać i czuć.
        • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:54
          A teraz można pouczyć Chorwatów i Hiszpanów że wprowadzają turystów w błąd.

www.hrvatskaapartmani.hr/

www.spainhouses.net/en/sale-apartments-spain.html
          • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:58
            Ja się pytam ludzi którzy mówią po polsku gdzie apartament znaczy to co znaczy.
            • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:13
              W innych krajach "apartament" to też mieszkanie na wynajem. Od luksusowych po całkiem zwyczajne. To samo znaczy po polsku, kiedyś jako synonim luksusu, teraz się zdemokratyzowało.
            • gr.ruuu Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:49
              Znaczy również: samodzielny lokal wynajmowany turystom. Język jest żywy. Bielizna też nie zawsze jest biała.
        • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:29
          Ale aż tak ci to przeszkadza? Nie wiem o co ten ból dupy.
          Wyszukuje na bookingu w zakładce apartamenty..wiec nazywam to apartamentem.
          Swoje własne mam...mieszkania. Nie wazne czy ma 90 metrów, taras czy 50 i balkon. Czy w Łodzi w Warszawie. To dla mnie są mieszkania.
        • kk345 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:40
          mia_mia napisał(a):

> Bo ludzie wolą jeździć do apartamentu niż do mieszkania, a bywając i w mieszkan
          > iach i w apartamentach to jednak różnicę, widać, słychać i czuć.

Zobacz, to jednak bardzo dobrze, ze ten "apartament" jest w Polsce w użyciu, jeszcze nie ma dziesiątej w poświąteczną środę, a ty już poczułaś się lepsza od plebsu. Bezcenne, c'nie?
          • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:50
            Ja zwykle wynajmuję pokój w hotelu, mieszkanie, domek a nie apartament, dlaczego mam się czuć lepsza? W apartamentach mieszkam czasami i to nawet czasem przez przypadek.
            • kk345 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:58
              Wszyscy ci tu się produkują z wyjaśnieniami, ze to nazwa kategorii noclegu a nie jego jakości, a ty przyczepiłaś się do tego luksusu, jak pijany płotu. Co kto lubi, możesz tłuc kolejne posty jak to się ludzie wywyższają tymi biedaapartamentami, jeśli ci to z jakiegoś powodu dobrze robi na ego...

g.ruu dobrze to wyjaśniła, ale nie przyjmujesz jej wpisu do wiadomosci:
              Na rynku usług turystycznych apartament = samodzielna całość do mieszkania, zwykle salon, sypialnia lub killa sypialni, łazienka, kuchnia/aneks kuchenny. "Pokój" to jest na przykład w pensjonacie, czyli są inni goście, apartament jest samodzielny. To typ noclegu, nic nie mówi o standardzie.
              • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:37
                Dokładnie tak to się zanywa czy szukamy noclegu na nocuj_pl czy na bookingu.
    • imponderabilia22 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:49
      Bo fajniej jest powiedzieć znajomym, że się bylo w "apartamencie'' w Karpaczu niż ''na kwaterze'', nawet jeśli wygladaja dokładnie tak samo
      • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 08:53
        No ja też też wolę apartamenty, tylko jak jadę do apartamentu to kieszeń czuje, że to apartament, a nie mieszkanie, pokój, kwatera czy coś w tym stylu.
      • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:27
        Na kwaterę to jadę w góry. Mam 2 pokoje połączone ze sobą +łazienka.
        To jest kwatera.
        Jak jadę do torunia i wynjamuje całe mieszkanie osobne nie jest to kwatera...a przynajmniej ja inaczej rozumiem kwaterę.
        Ale w sumie mi to ryba. Jadę tam gdzie odpowiada mi standard i cena. Zazwyczaj na bookingu wyszukuje w zakładce "apartament"...do nich pisz z objekcjami
    • chicarica Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:07
      Te tzw. apartamenty to za moich czasów nazywało się kwaterami prywatnymi.
      Z wygodą nie ma to wiele wspólnego, opłaca się zapewne bardziej niż hotel jeśli się jedzie z dziećmi i stąd dorabianie filozofii że tak wygodniej i że ktoś tak kocha tę "kawę na tarasie" i nie lubi jak mu się sprząta. Ja jednak wolę hotel, kawa na tarasie przeważnie też jest a do tego lubię jak mi posprzątają i pościelą łóżko.
      • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:25
        Nie no wcale nie ejst bardziej wygodne mieszkanie z 2 sypialniami, wyjsciem do ogrodu czy sporym tarasem niż 4 osobowy pokój.
        Ale spokojnie w hotelach też biorę czasami apartament - raczej dla wygody, bo cena nie ejst niższa.
      • alpepe Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:28
        Raczej nie masz racji, kwatery to były zwykle pokoje z łazienką nawet niekonieniecznie do wyłącznego użytku, a apartament to coś na kształt mieszkania z dobrze wyposażonym aneksem kuchennym i oczywiście łazienką.
      • kk345 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:42
        >Te tzw. apartamenty to za moich czasów nazywało się kwaterami prywatnymi.

Kwatera to byly pokoje w domu, w ktorym mieszkali gospodarze, często ze wspólną łazienką i jeśli to był luksusowy nocleg- z używalnością kuchni.
        • bassino22 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:01
          Dokładnie. Tak wyglądały moje wakacje z rodzicami w latach 80
          • sol_13 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:24
            Zgadza się, ale są też kwatery/pokoje u gospodarzy z własnymi łazienkami i mini aneksami kuchennymi, lub aneksy są na korytarzu.
      • kurt.wallander Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 18:43
        chicarica napisała:

> Te tzw. apartamenty to za moich czasów nazywało się kwaterami prywatnymi.

To nie do końca jest to samo. Kwaterami prywatnymi za moich czasów młodzieńczych nazywało się raczej pokoje w domu mieszkalnym, przeważnie z właścicielem mieszkającym na stałe w części tego domu. W kwaterach przeważnie była wspólna kuchnia dla kilku takich pokoi.

> Z wygodą nie ma to wiele wspólnego,

A co jest niewygodnego w mieszkaniu z kuchnia i łazienką, o metrażu duzo większym niż standardowy pokój hotelowy?

Ja jednak wolę hote
        > l, kawa na tarasie przeważnie też jest a do tego lubię jak mi posprzątają i poś
        > cielą łóżko.
        >
        A to akurat kwestia preferencji. Dla mnie ważniejsze niz obsługa jest większa powierzchnia i wyposażenie bardziej zblizone do wyposażenia domowego.
    • po_godzinach_11 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:09
      Apartament to obszerne luksusowe mieszkanie.
      • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:14
        To jedno ze znaczeń.
    • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:23
      Apartament mówię, jeżeli chodzi o wyjazdy. Na Bookingu własnie tego szukam, tak to jest nazywane.
      Zazwyczaj biorę apartament z 2 sypialniami. NIe przeszkadzają mi meble z Ikei bo ma też takowe w domu smile
      Za to zazwyczaj jest to pewien standard.
      Moje dzieci nie kładły się o północy wiec na wakacjach dla mnie wazne jest abym mogła o tej 20 połozyć dziecko (teraz starsze siedzi dłużej) w osobnej sypialni, a my mozemy sobie pograć w karty, poczytac czy pooglądać TV w pokoju obok. Do hotelu - pokoju 4 osobowego moje jechać na maks weekend.
      Na własność posiadam jednak mieszkania. Co prawda to kupowane w stolicy było okręslone szumnie jako apartament...ale ejst to mieszkanie w nowym bloku. Nic więcej
      • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:32
        Są jeszcze aparthotele, czyli takie z noclegami przystosowanymi do rodzin i częścią kuchenną. Kiedyś spędzaliśmy w takim wakacje w Bułgarii. 80 mkw, duży salon, dwie sypialnie, dwie łazienki i wielki taras.

Gdy dzieci były małe i jeździliśmy jeszcze na wakacyjne wyjazdy zorganizowane, to zawsze szukaliśmy pokoi rodzinnych, czyli 2 pomieszczeń.

W nomenklaturze wyjazdowej funkcjonują jeszcze "studia", czyli odpowiednik kawalerek.
        • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:39
          Ale w PL pokój rodzinny to zazwyczaj 4 osobowy pokój, przy czym czesto łózka są jako dostawka albo kanapa rozkładana.
          • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:41
            Nie ma reguły. W zależy od oferty bp i hotelu. Czasem jest to duże pokój dla 4 osób, czasem dwa pomieszczenia.
            • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:38
              To się zazwyczja nazywa studio. Przynajmniej ja sie tak spotkałam.
              Zdecydowoanie poza PL jest lepsza oferta w hotelach dla rodzin.
              • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:58
                Studio to wakacyjny odpowiednik kawalerki na wynajem. Przynajmniej tak to się opisuje w Chorwacji, Grecji czy Włoszech. Jedno pomieszczenie salon/sypialnia z kuchnią albo aneksem.

Ale nie ma się co spierać o definicje co i jak nazywa się w którym kraju. W każdym razie w kontekście wyjazdów turystycznych i wakacyjnych "apartament" to powszechne określenie na mieszkanie. Natomiast w innych kontekstach apartament może być mieszkaniem o wysokim standardzie.
    • wkswks Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:37
      Wg mnie to mieszkanie, gdzie jest jedna duża przestrzeń z osobną łazienką, ewentualnie z osobną łazienką i osobną kuchnią. Metraż nie ma tu nic do rzeczy. Generalnie jak widzę ogłoszenia o wynajmowaniu apartamentu, to wiem, że chodzi o kawalerkę.
      • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:40
        Czemu jedna duza przestrzeń? My zazwyczaj bierzemy z 2 sypilaniami.
        • niemcyy Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:55
          Mieszkanie bez przestrzeni nazywane apartamentem to jak salon z 12m kwadr. albo z wneka kuchenna.
      • kk345 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 09:43
        >Generalnie jak widzę ogłoszenia o wynajmowaniu apartamentu, to wiem, że chodzi o kawalerkę.
        A to już osobliwa interpretacja...
        • snakelilith Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:14
          Niemiecka interpretacja. W powszechnym językowym użyciu w Niemczech apartament to coś takiego, jak posiadał Jack Lemmon w filmie The Apartment, czyli kawalerka dla jednej osoby. W hotelarstwie apartament jest też zdefiniowny przez DEHOGA, czyli niemiecką hotelarską organizację, jako pokój z oddzielną sypialnią i wnęką kuchenną. O luksusach jest mowa dopiero gdy jest dodatek luxus.
          Miałam coś takiego w czasie studiów, czyli 26 m2, mikro kuchnia jako część "salonu" i jeszcze bardziej mikro łazienka. Wynajmowałam właśnie jako apartament.
          A jak w hotelach (międzynarodowo) chcę czegoś przestronnego z większą liczbą pomieszczeń, to szukam dziś suite, a nie apartamentu, choć suite nie musi mieć kuchni. Apartament jako ekwiwalent mieszkania kuchnię zwykle ma.
          • wkswks Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:34
            Dzięki snake, bo mi się nie chciało tłumaczyć.
          • bi_scotti Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:32
            snakelilith napisała:

> Niemiecka interpretacja. W powszechnym językowym użyciu w Niemczech apartament
            > to coś takiego, jak posiadał Jack Lemmon w filmie The Apartment, czyli kawaler
            > ka dla jednej osoby.

Znaczy sie ... Bachelor albo Studio big_grin Wszystko wszak zalezy od adresu, czy to Berlin by the Spree River, czy np. Berlin w New Hampshire wink
            Super watek - prawie tak entertaining jak dyskusja o twarogu/twarozku tongue_out Cheers.
          • kk345 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:59
            >Niemiecka interpretacja.
            To oczywiste, że w dyskusji o użyciu konkretnego słowa w Polsce rzuca się argument "niemiecka interpretacja" i ściboli pracowicie kilka linijek, opisujących te specyficzne, niemieckie warunki.
            Logiczne, nie widzę luk w rozumowaniu.
            • snakelilith Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:12
              kk345 napisała:

> To oczywiste, że w dyskusji o użyciu konkretnego słowa w Polsce rzuca się argum
              > ent "niemiecka interpretacja" i ściboli pracowicie kilka linijek, opisujących t
              > e specyficzne, niemieckie warunki.
              > Logiczne, nie widzę luk w rozumowaniu.

Dyskutowano tu także znaczenie w anglosaskim świecie, więc się tak nie nadymaj. Zresztą niemiecka interpretacja jest bliższa międzynarodowej. To polskie znaczenie apartamenetu jako czegoś dużego i luksusowego jest dziwne i egzotyczne.
              • kk345 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 20:17
                Jasne, jak zwykle bredzisz nie na temat.
    • sueellen Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:01
      Dla mnie apartamentowiec, to taki blok który ma coś "ekstra" niż same mieszkania. Kiedyś mieszkałam w bloku w którym dla mieszkańców była siłownia, basen i portier 24/7. Do tego balkony na całą długość mieszkania, które spokojnie możnaby nazwać tarasami. W Hiszpanii standardem są bloki z podwórkami typu studnia, tyle ze ta studnia, to zadbany basen i mini park dla mieszkańców.

W hotelu to po prostu salon z sypialnia i łazienka czyli 3 pomieszczenia zamiast dwóch.
      • mia_mia Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:14
        Portier i portiernia to prawie standard w nowych blokach w Polsce, czy potrzebny sprawa dyskusyjna, basenów nie ma z racji na klimat, a wewnętrzne są drogie w utrzymaniu, za to place zabaw to temat rzeka, jedni chcą, inni narzekają, teraz chyba przepisy mają wprowadzić obowiązek.
        • virtualnie Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:21
          Nie to nie jest standard, chyba że przez portiera rozumiesz ochroniarza w budce przy bramie wyjazdowej z osiedla. Bo na pewno standardem nie jest gość w uniformie przy marmurowym kontuarze w hallu kamienicy przy Central Parku.
          • ayelen40 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:24
            To się wtedy konsjerż nazywa raczej.
            • czyscicka Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:19
              >To się wtedy konsjerż nazywa raczej.

Dokładnie tak. Ja mieszkała w takim budynku z concierge i to coś więcej niż człowiek wpuszczający gości - odbiera i przynosi przesyłki, zamawia taksówki, umawia nas z osobami od spraw technicznych, koordynuje dostawę diet itp. itd. Pracują 24/7. Zdarzało się, że concierge pilnował sąsiadce kota podczas wyjazdu, kiedyś nam dziecka jak zaszła potrzeba pojechania z drugim do szpitala. Ochrona była w innym pomieszczeniu i miała trochę inne funkcje. Uwielbiałam to smile
        • sol_13 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:28
          mia_mia napisał(a):

> Portier i portiernia to prawie standard w nowych blokach w Polsce

Bez przesady. Są, ale w budynkach o wyższym standardzie.
      • summerland Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:57
        Teraz na takie lepsze mieszkania to sie mowi condo (od condominium) w Kanadzie, a apartamenty to sa raczej zwykle mieszkania na wynajem.
        • bi_scotti Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 19:43
          Just for the record: condo/condominium to forma wlasnosci; apartment building to rodzaj zabudowy; mozna miec condominium w formie apartment, ale mozna tez miec jako townhouse & vice-versa - mozna rent apartment (np. w czyims condo big_grin) albo townhowse, albo dom, albo .. whatever smile Life.
    • slonko1335 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:21
      w miejscowościach wypoczynkowych wszystko co nie jest pensjonatem czy hotelem jest apartamentem. W Świnoujściu są to nawet stare kawalerki 2 km od morza w bloku z wielkiej płyty na 6 piętrze którym daleko do wystroju ikeiwink
      • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:41
        BO taki jest chyba podział na róznych stronach czy w aplikacjach bukingowych. NIgdy jakoś nie przeszkadzało mi to. Oprócz słowa apartament zwracam też uwagę na lokalizację, wielkość i inne udogodnienia.
        • slonko1335 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 10:56
          noo ostatnio czytam ogłoszeniena fb o apartamencie w Gdyni od 2-17 osób, no to pisze do Pani bo my ze znajomymi czetso wyjęzdżamy a ta mi wyjeżdża, ze ten "apartament" to dwa pokoje zastawione łózkami z jedną łazienka i dostępem do kuchni na zewnątrz apartamentu... no warunki na 17 osób fantastyczne w tym apartamencie ....
          • wkswks Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 12:10
            Fajny byłby wymóg podawania metrażu.
            • hanusinamama Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 12:53
              Zazwyczaj jest. Te bez informacji najlepiej omjać
    • jeziorowa Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:22
      Na portalach rezerwacyjnych apartament często faktycznie oznacza mieszkanie. Wynajęcie pokoju/kwatery oznacza, że nie masz zamkniętej całości z osobnym wejściem. Dla mnie apartament oznacza: dobre miejsce (czyli w mieście np starówkę), przestrzeń (minimum 100-120 m2), minimum 2 łazienki, pełne wyposażenie (a nie wyliczone talerze i 3 garnki).
    • jammer1974 Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 13:26
      Co do hotelow to nie wiem ale w Holandii doskonale rozrozniam czy ktos mieszka w apartamencie ( przestronne, wysoki standart budynku, klatka schodowa udywaniona itp). Mieszkania sa mniejsze a budynki niski standart.
    • anorektycznazdzira Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:36
      Ja to traktuję już jak synonimy. Uważam, że to częściowo wpływ anglizmów, a częściowo dewaluacji słowa z powodu jego nadużywania. Nie mam z tym problemu, że apartament kiedyś był sklejony z luksusem, a dzisiaj już nie jest.
    • princesswhitewolf Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 15:53
      ja nie wiem po polsku ale w British English Flat to Mieszkanie na tym samym pietrze a Apartament jest bardziej luksusowy i czesto na wiecej niz jednym pietrze. I tu jest jeszcze jedna zmienna a mianowicie Maisonette, ktore jest na wiecej niz jednym pietrze ale nie jest w przeciwienstwie do Apartment luksusowe ha ha ha.

Ale roznica zasadnicza jest taka ze w American English nie uzywa sie Flat w ogole tylko Apartament. I tam Apartament moze byc z robakami i w suterenie nawet bo to znaczenie slowa mieszkanie w ogole.
    • czyscicka Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:04
      Definicja apartamentu jest dość spójna - mieszkanie o odpowiedniej wielkości zwykle powyżej 100 m2 (może być też mniejsze), przede wszystkim o wysokości m.in 2,75 m, o odpowiednim układzie najczęściej w kształcie prostokąta i doświetleniu. Do tego dochodzą usługi dodatkowe - concierge, ochrona, te o bardzo wysokim standardzie mają basen i strefę fitness. Po angielsku apartament to po prostu mieszkaniesmile
    • laokoon Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:18
      Oesu, bo to takie nazewnictwo. Wyjmijcie kij z dupy, w Polsce zwykłe pokoje bez aneksu nazywa się pokojami, a z aneksem, kilkupokojowe - apartamentami. Na świecie jest różnie - mój apartament w Japonii miał całe piętnaście metrów kwadratowych. Z łazienką.
      • czyscicka Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 16:20
        >Na świecie jest różnie - mój apartament w Japonii miał całe piętnaście metrów kwadratowych. Z łazienką.

Dokładnie!
    • niemcyy Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 17:38
      Zanim watek przygasnie:
      1. Jak czesto w apartamencie zmieniane sa reczniki?
      2.
      a) Nie szkoda wam planety? A bombelki?
      b) Jestescie brudasami?

smile
    • kurt.wallander Re: Co to jest apartament? 12.04.23, 18:20
      W branży usług noclegowych apartamentem określamy mieszkanie na wynajem krótkoterminowy, w odróżnieniu od pokoju hotelowego czy w pensjonacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka