bywalec_hoteli 14.04.23, 00:31 Mi się podoba akurat ta decyzja eurobiurokratów: www.money.pl/pieniadze/koniec-tajemnicy-wynagrodzenia-to-dobra-wiadomosc-dla-pracownikow-6882026473409440a.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 00:36 bywalec_hoteli napisał: > Mi się podoba akurat ta decyzja eurobiurokratów: > www.money.pl/pieniadze/koniec-tajemnicy-wynagrodzenia-to-dobra-wiadomosc-dla-pracownikow-6882026473409440a.html Chyba kolejny, spory krok z kierunku całkowitego końca UE... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 00:44 widzę, że janusze biznesu już narzekają: "Z kolei Kamil Sobolewski, główny ekonomista Pracodawców RP, zwraca uwagę na inny problem. – Z perspektywy pracodawcy pełna jawność wynagrodzeń ma co najmniej dwa negatywne skutki. Po pierwsze, ułatwia konkurencji "łowienie" najbardziej wartościowych pracowników. Po drugie utrudnia różnicowanie płac pracowników na podobnych stanowiskach w zależności od efektów pracy, które mogą się tym bardziej różnić, im trudniejsza czy mniej schematyczna jest praca – komentuje dla money.pl Sobolewski. Ekspert zauważa, że z perspektywy pracownika skutki jawności wynagrodzeń są zależne od indywidualnej sytuacji danej osoby. Ta, która osiąga sukcesy, pewnie niechętnie udostępni innym dane o swoich zarobkach." www.money.pl/gospodarka/pracodawcy-o-jawnosci-plac-przewazaja-negatywne-skutki-6883491632298944a.html Czyli pracownicy będą mogli bardziej korzystać z konkurencji pracodawców (teraz można było trzymać nieświadomego pracownika za nierynkową stawkę) a także będzie trudniej lepiej płacić różnym pociotkom, protegowanym i włazidupom niż pozostałym pracownikom na takich samych stanowiskach. I kwik? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:10 Wręcz przeciwnie niż pan Sobolewski uważam ze bardziej niechętni ujawnieniu zarobków będą ci których zarobki ni jak sie maja do efektywności pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:13 bywalec_hoteli napisał: > Czyli pracownicy będą mogli bardziej korzystać z konkurencji pracodawców (teraz > można było trzymać nieświadomego pracownika za nierynkową stawkę) a także będz > ie trudniej lepiej płacić różnym pociotkom, protegowanym i włazidupom niż pozos > tałym pracownikom na takich samych stanowiskach. > I kwik? Powiem ci krótko, bo spać idę. Masz dwóch gości na tym samym stanowisku: jeden mierny, przygłupi, coś tam robi, wyrabia 60-75% planu, błędy na porządku dziennym oraz drugiego, prawdziwa torpeda, aktywny, z inicjatywą, pełen pomysłów, sam od siebie poprawia po tym pierwszym. Pierwszemu płacisz 4000 drugiemu 7000. To oczywiste. Przychodzi UE i musisz obu zapłacić 7000. Jak myślisz co się stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:21 Nie musisz placic ale masz obowiązek ujawnić ile płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:29 Nic się nie stanie. Bo pierwszego nikt by nie zatrudnił. Chyba, że to pociotek lub znajomy królika, ale wtedy również nic się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:45 Ale uwierz, że wszyscy mają się za tego drugiego, a nikt nie przyjmie do wiadomości (nawet przy twardych dowodach), że jest tym pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 02:25 A to ich problem, wiedząc ze ich zarobki sa dużo niższe niż innych zatrudnionych na tych samych stanowiskach moga poszukac innego pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:02 Oczywiście, wszystko działa w dwie strony: uważam, że powinnam zarabiać więcej - szukam innego pracodawcy; uważam, że za taką pracę mogę zapłacić conajwyżej tyle, a ta osoba uważa, że to mało to szukam innego pracownika. Gdyby tylko wszyscy byli dorośli i potrafili normalnie odejść jak nie są zadowoleni….. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:58 Przy twardych dowodach zwolnią/nie podpiszą kolejnej umowy i z bańki. A stała nie chroni nawet przed sankcjami za macierzyństwo tym łatwiej wypchną nieefektywnego pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:33 Ty nie musisz im równo płacić, będziesz musiał ujawnić ile płacisz. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:14 asiairma napisała: > Ty nie musisz im równo płacić, będziesz musiał ujawnić ile płacisz. I tyle. Nie przeczytałaś artykułu do końca, prawda? "Mało tego, jeżeli pracownik uzna, że pracodawca nie zastosował wobec niego zasady równego wynagrodzenia, i skieruje sprawę do sądu, to – zgodnie z przepisami krajowymi – właśnie prawodawca będzie musiał udowodnić, że nie doszło do dyskryminacji." Oczywistym jest, że samo ujawnienie jest totalnie bez sensu... i niczemu nie służy! Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 20:21 Oczywiście, że nie przeczytała, tu wiele osób komentuje tytuły lub linki do artykułów zamiast nich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:10 Nie musisz im płacić tyle samo. Jawność zarobków to nie równość zarobków. Natomiast w niektórych przypadkach trzeba będzie uzasadnić z czego wynikają różnice w płacach. I tu boli niektórych pracodawców Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:13 Nie, nie musisz obu zapłacić 7000. Po prostu pojawią się w umowach tzw "premie uznaniowe" ( zresztą już często są ). Zapłacisz obu 4000 i jednemu będziesz dawał premię. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:20 Dokładnie taki system był stosowany w firmie gdzie uważałam, ze zarobki były najbardziej sprawiedliwe. Była siatka plac gdzie wysokosc wynagrodzenia nyła przypisana do stanowiska i momencie naboru pracownik mial jasność na co sie gofzi. Był dodatek stazowy uzaleznipnu od ilości lat przepracowanych w firmie oraz spora premia z czego czesc była ustalona z gory procentowo ale dtuga i to większa była uznanoowa. W momencie gdy pracownik był na l4 i tak z ZUS dostawał średnią z ostatnich 6 miesięcy ajrgo wyznaniowa część premii była dzielona pomiędzy pracowników którzy musieli to w tym czasie zastępować a przy tym mieli wiecej pracy i obowiązków. Oprócz tego były nagrody przyznawane oraz oddział macierzysty za wyjątkowe nakłady i było to wykorzystywane. W tej sytuacji nie było zarzutów gdy kogoś dopadaly problemy zdrowotne lub dziecko chorowało Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 08:20 Czyli ogólnie ludzie dawali się robić w wała, bo do emerytury, kredytu, renty itp. liczy się to, co masz na umowie, a nie premie i dodatki. Zresztą Arwena pisze o czymś innym, bez obciachu uważa, że można po prostu dać człowiekowi pół pensji jako "premię". No jestem ciekawa za co premię może dostać zwykły pracownik biurowy albo np. kadrowa. Bo spora premia np. dla handlowców ma sens, a dla prawników w firmie? Jeśli jeden zrobi na dzień 2 umowy, a drugi 1, ale bardziej skomplikowaną? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 08:15 >Zapłacisz obu 4000 i jednemu będziesz dawał premię. I ten co JUŻ zarabia więcej zgodzi się na obniżenie pensji, tak tak . A ten, co dopiero się rekrutuje na pewno się zgodzi, żeby niemal pół pensji dostawać w premiach, które w żaden sposób nie są gwarantowane i nie wliczają się do dochodu przy obliczaniu zdolności kredytowej. Tak, tak. Lata 90. ci wyraźnie weszły za mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:52 dyzurny_troll_forum napisała: > Masz dwóch gości na tym samym stanowisku: jeden mierny, przygłupi, coś tam robi > , wyrabia 60-75% planu, błędy na porządku dziennym oraz drugiego, prawdziwa tor > peda, aktywny, z inicjatywą, pełen pomysłów, sam od siebie poprawia po tym pier > wszym. Pierwszemu płacisz 4000 drugiemu 7000. To oczywiste. Gwiazda i tak awansuje albo zmieni pracę gdzie będzie zarabiać jeszcze lepiej. Częstszy wg mnie przypadek to że gość A robi z 4k a gość B robi za 7k. Obaj robią podobnie. Pracodawca wykorzystuje pracownika A i to, że on nie wie, że B robi za 7k. Mógłby płacić równo, ale wykorzystuje dla swoich celów niewiedzę A. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:01 Pracodawca, przynajmniej z mojej perspektywy, dba o to by najlepiej zarabiał najlepszy. O dobrych, faktycznie dobrych pracowników nie jest wcale łatwo. Oczywiście są proste prace, łatwiejsze branże. Ale ogólnie pracodawca widzi zależność pomiędzy dobrym pracownikiem a jakością świadczonych usług przez jego firmę. Dobry pracownik jest na wagę złota w mojej branży. Jak chcesz zatrzymać dobrego pracownika to po prostu dajesz mu różne bonusy i dobre (wyższe) wynagrodzenie. Ma się to nijak do osoby zatrudnionej na tym samym stanowisku i niby robiącej to samo. Bo nie chodzi o to, że robi to samo tylko JAK to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:07 Ale nenia, przecież to co piszesz to naprawdę wyższa szkoła jazdy i nie do zrozumienia przez większość osób, które dyskutują nawet z twardymi danymi (np z liczbami). W niektórych branżach jest łatwiej, przy pracy na akord (często produkcja) lub prowizji (np handlowcy). Przy normalnych umowach o pracę większości ludzi nie da się wytłumaczyć, że co prawda są wartościowym człowiekiem, a dla bliskich najwartościowszym, ale dla firmy wartość ich pracy jest np 40% mniejsza niż pracy koleżanki z biurka obok. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:02 To ten 40% mniej szybko by nie pracował Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:12 W twojej branży dba (może to branża IT?) ale w wielu branżach tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:20 Są branże (piszemy nie o państwowych firmach), w których właściciel/menadżer nie dba o rozwój firmy i nie hołubi najlepszych? Nie wierzę. Taka firma istniałaby krótko, bardzo krótko. Problem moim zdaniem leży gdzie indziej - większości wydaje się, że są co najmniej świetni, a jak nie to nikt tego nie widzi. I mają rację - wydaje im się. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:44 jak pracujesz w kilku osobowej firmie to pewnie luzu finansowego na zatrudnianie znajomych za duża pensje za to z minimalnymi umiejętnościami nie ma, ale w dużej firmie czy prywatnej czy państwowej takich przypadków jest całkiem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:26 Wiele jest firm, w których nie tylko menedżer, ale i właściciel płaci tylko wtedy, gdy koniecznie musi. I niekoniecznie dobrze płaci najlepszym, częściej tym, którym musi z innych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:39 irma223 napisała: > Wiele jest firm, w których nie tylko menedżer, ale i właściciel płaci tylko wte > dy, gdy koniecznie musi. To jak każdy - tak, nawet ty płacisz tylko wtedy kiedy musisz, czyli gdy coś potrzebujesz a nie dają tego za darmo. I niekoniecznie dobrze płaci najlepszym, częściej tym, > którym musi z innych powodów. Czyli niby z jakich??? To już za wysoki dla mnie poziom abstrakcji Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:40 Bo jest czyimś znajomym/protegowanym, z kim chcesz mieć dobre układy, bo zna kogoś, kogo znać należy, bo ma dłuższy staż w firmie, bo się zaprzyjaźnił/-a z kierownikiem/-czką, bo potrafi przedstawić czyjąś inną pracę jako swoją, bo robi wrażenie, że pracuje dużo i wydajnie, bo zna stawki na rynku i na rozmowie uzgodnił wyższą stawkę, niż pracuś/szaraczek, który nie wie, ile mógłby zażądać, bo ci go żal. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 15:28 Opisujesz jakąś alternatywną rzeczywistość, ale zaintrygowało mnie jedno: kim jest ktoś kogo należy znać? Pytam serio. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 15:46 Alternatywną rzeczywistość? 90% mojego otoczenia tak wygląda, młodzież z mojej rodziny i otoczenia trafiła na te same układy i układziki. A kto jest kimś, kogo warto znać? To zależy od tego, kogo chce znać dany właściciel czy szef danej firmy czy instytucji. Nigdy tego nie wiesz z góry. Chyba, że jesteś ze swoich lub z branży i wiesz. Ale wtedy to ty odpowiedniego kogoś znasz. Lub potrafisz sprawić wrażenie, że znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:02 Ja naprawdę nie mam pojęcia, kogo powinnam znać, do tej pory nawet nie wiedziałam, że kogokolwiek powinnam. Tak, alternatywną rzeczywistość związana pewnie z miejscem zamieszkania (może z zawodem?). Od ponad 20 lat nie słyszałam aby ktokolwiek z moich znajomych lub ich dzieci oraz znajomych dzieci trafiał w taki kanał jak opisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:39 jeziorowa napisała: > Są branże (piszemy nie o państwowych firmach), w których właściciel/menadżer ni > e dba o rozwój firmy i nie hołubi najlepszych? Nie wierzę. Taka firma istniałab Oczywiście, że są. Wiesz ile osób ciężko pracuje jak mrówka na niskim stanowisku za słabą kasę? Oni nie są gorsi niż ci którzy są wyżej/lepiej zarabiają tylko gorzej się reklamują. Ale dla firmy stanowią większą wartość, choć gorzej płacą. > y krótko, bardzo krótko. Problem moim zdaniem leży gdzie indziej - większości w > ydaje się, że są co najmniej świetni, a jak nie to nikt tego nie widzi. I mają rację - wydaje im się. I dlatego miliony osób w PL które czują się niedoceniane w obecnym miejscu pracy, zmieniają ją, dostają lepszą kasę, nieraz mniej obowiązków i lepsze docenienie. I komu tu wydaje się? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:45 „Ale dla firmy stanowią większą wartość, choć gorzej płacą.” Ale dla twojej firmy czy tylko ci się wydaje, że stanowią większą wartość, ale nie jesteś ani menadżerem ani właścicielem, więc nie masz pojęcia, ale się wypowiesz. Pracownik na niskim stanowisku jest łatwozastępowalny, więc nie dostaje dużego „dodatku” w pensji za „unikatowość” potrzebnych umiejętności. Nie wiem, jak ci lepiej wytłumaczyć, że 2+3 to pięć. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 17:40 No ja pracując w korpo widzę jak ludzie cicho pracujący i ciezko stoją na tym samym stanowisku a głośni i latający robić relacje awansują Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 17:41 Ty Jeziorowa patrzysz z punktu widzenia małej firmy gdzie jest szef-właściciel i pracownicy. W takiej firmie nie ma mowy o awansie. Możesz po prostu więcej zarobić. Ale mnóstwo firm działa inaczej niż twoja, a korporacje maja budżety porównywalne z państwami i one maja inne zasady i jak widzisz mie upadają. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 22:05 Wiesz co bywalec? W moim mieście jest bardzo mało osób w moim wieku z wyższym wykształceniem, które nie pracowały w korpo. Ja w nim też trochę lat przepracowałam i nie wciśniesz mi kitu o biednych skromnych poszkodowanych pracusiach🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 07:42 A ja to w korpo widzę na codzien. Im ktoś głośniej krzyczy ile to robi tym szybciej awansuje, a ci co naprawdę robią jak zaczynali na takim stanowisku kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 09:51 Ale Jeziorowa nie widziała albo juz zapomniała Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:20 Nie, pierwszemu płacisz 7000, bo jest kumplem wujka Heńka lub jest w firmie od tak dawna, że wie o wszystkich twoich dawnych i obecnych przekrętach i ma na ciebie haki. Drugiemu płacisz minimalną krajową, bo jest młody i energiczny i wierzy w przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:40 Przypominam, że początki lat 90-tych XX wieku dawno minęły Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:33 Rozejrzyj się, naprawdę myślisz ze w takim Orlenie czy kghm-ie, bankach sami specjaliści za grube pieniądze zostali zatrudnieni? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 22:06 Ale nie piszemy o państwowych spółkach przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:42 Takie rzeczy może w latach 90. Pamiętaj też, że jak będzie ktoś chciał zapłacić więcej kumplowi wujka Heńka czy szwagrowi drugiego męża ciotki Ziuty to to zrobi. Jak ktoś będzie chciał - znajdzie lukę w przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:34 W wielu firmach działa to tak do czasów zupełnie dzisiejszych. Nie skończyło się to w latach 90-tych. Wtedy się to zaczęło. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 00:58 Bardzo dobrze. Oby z wysokimi karami za nieprzestrzeganie. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:03 Tez mi się podoba pomysł, w krajach skandynawskich funkcjonuje to od lat. Łatwiej negocjować zarobki jak się wie ile zarabiają inni na podobnym stanowisku. Brak przejrzystości systemu wynagrodzeń rodzi zawsze podejrzenia ze płaca nie zawsze powiązana jest z praca tylko relacjami z szefem Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 01:43 Podobne stanowisko to zupełnie co innego niż to samo stanowisko, podobny zakres obowiązków to zupełnie co innego niż ten sam zakres obowiązków, itd. Była kiedyś taka reklama chyba piwa Żywiec „ prawie robi różnicę”. W mojej firmie od zawsze jest jawność wynagrodzeń i wszyscy wiedzą od czego zależy ich wynagrodzenie i że nie ma znaczenia, że skończyli podobne studia jak koleżanka, są podobnego wzrostu, mają podobne imiona, a żołądki to już identyczne. Ale jest mnóstwo firm, w których po wprowadzeniu jawności wynagrodzeń jedynym sposobem na fochy, pretensje i żądania słabych pracowników (oczywiście, każdy uważa, że jest conajmniej dobry). będzie ich zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 02:23 Nawet Jezeli stanowiska sa podobne a nie identyczne to nie ma powodu by jedna osoba zarabiała kilka razy więcej niż druga. Jezeli u ciebie jest jawność zarobków i jej wprowadzenie obyło sie bez wiekszych fochów i masowych zwolnień to dlaczego sądzisz ze w innych firmach będzie inaczej? W wielu firmach nierówności w zarobkach na podobnych stanowiskach wynikaja nie z efektywności pracy tylko z tego ze wieloletniemu pracownikowi płaci sie mniej niż świeżo przyjętemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 07:59 Nie było nagłego wprowadzania tylko tak było zawsze. W firmie, w krócej nagle pan X dowiaduje się, że zarabia o 40% mniej niż pani Y i tak jest od 5 lat najprawdopodobniej albo odejdzie (oby) albo tak się będzie zachowywał, że z hukiem wyleci. Pewnie nierówności płac gdzieśtam wynikają z układów koleżeńsko znajomościowych, ale to raczej tylko w firmach państwowych. Zawsze tak będzie, że osoba słabiej zarabiająca na danym stanowisku będzie twierdziła, że jest conajmniej tak dobra jak osoba najwięcej zarabiająca i minimum taka sama jest jej wartość rynkowa. I pewnie w to wierzy pomimo twardych dowodów, że jest inaczej (tym gorzej dla dowodów😡). Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:56 Ale to "zawdze" miało kiedyś swój początek. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:01 Tak, gdy zatrudniłam pierwszego pracownika, który wiedział ile zarabia i ja wiedziałam ile zarabia. Potem przyszedł drugi i oboje wiedzieli który z nich ile zarabia itd Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:14 Z tym twardymi dowodami to bywa różnie. Osobiście znam przypadek pana Z i pani A. Pracowali na takich samych stanowiskach, identyczny zakres odpowiedzialności, obowiązki, wszystko. Wykształcenie kierunkowe jedno i drugie. Pan Z 20 lat doświadczenia w tej pracy. Pani A - poniżej roku. Kierownik z panem Z żyli trochę jak pies z kotem choć kierownik mówił, że pan Z ma wiedzę, kompetentny, chce mu się. Co mu nie przeszkodziło....zawnioskować o pensję dla pani A...większą niż pan Z miał po tych 20 (!!!) latach. Pan Z interweniował -kierownik mu podwyżki nie da (nie zawnioskuje). Wukazaly się związki zawodowe. Pan Z nie należał to mu powiedzieli, że nie chcą się w to mieszać. To była kropla przelewająca czarę. Pan Z zmienił pracę. Ale serio tak ma to wygladać? Jak co się nie podoba to sobie zmień? Takie tępe libkowe myślenie l. 90 be like??? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:15 71tosia napisała: > W wielu firmach nierówności w zarobkach na podobnych stanowiskach wynikaja nie > z efektywności pracy tylko z tego ze wieloletniemu pracownikowi płaci sie mnie > j niż świeżo przyjętemu. Ja wiem, jak jest w mojej. Też mam zróżnicowanie płac na takich samych stanowiskach. Bo wbrew temu co się pisze na forum, nie zawsze kiepski czy głupi jest wyłącznie szef a pracownicy to sami tytani intelektu, zaradności i pracowitości. Są pracownicy perełki, ale całkiem sporo jest pracowników zwykłych, bez fajerwerków, gdzie go postawisz tam stoi, niechętnych na nauki, z gorszą pamięcią, uwagą, mało samodzielnych, częściej się mylących, ogólnie słabszych od "perełek" itd. Ale praktycznie nikt nie będzie sądził, że pracuje gorzej niż koleżanka/kolega. Więc tak, jawność wynagrodzeń ma sporo zalet, ale nie ma sensu udowadniać, że nie ma też wad. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:55 Jak mogłaś nenia - tak strzelić prawdą między oczy😤😱😳. Swoją drogą - wiesz, że i tak prawie nikt ci nie uwierzy? Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 09:07 jeziorowa napisała: > W mojej firmie od zawsze jest jawność wynagrodzeń i wszyscy wiedzą od czego zal > eży ich wynagrodzenie i że nie ma znaczenia, że skończyli podobne studia jak ko > leżanka, są podobnego wzrostu, mają podobne imiona, a żołądki to już identyczne > . Ale jest mnóstwo firm, w których po wprowadzeniu jawności wynagrodzeń jedynym > sposobem na fochy, pretensje i żądania słabych pracowników (oczywiście, każdy > uważa, że jest conajmniej dobry). będzie ich zwolnienie. Kwestia dojrzałości menedżerów i samych pracowników. Jak ktoś strzela fochy i nie ma refleksji nad jakością własnej pracy, to cóż... zapewne są z nim kłopoty również przy utajnionych płacach. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:36 Dokładnie tak. Miałam podwładną, ktora wymagała szczegolnego nadzoru, wykorzystywała kazdy powod by byc na l4 przedłużals w nieskończoność czego się nie dało ukryć A już szczytem było gdy dopadła nasz dział sytuacja ze niespodziewanie, na cito trzeba było coś zrobić, zostali wszyscy łącznie z dyrekcją... A ona dosłownie wyszła po angielsku... bo i mówiła się że szwagrem na zakupy. Po tym poszła do dyrekcji z pretensjami czemu dostaję niższą premię i nie awansuje. Nie wiem czy bardziej się dziwiłysmy czy śmiałysmy z jej roszczeń Odpowiedz Link Zgłoś
brubba Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:31 Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak to w praktyce ma funkcjonować? I jak się ma do tego RODO? Chodzi mi o to, czy np. ciekawska kuzynka wiedząc, gdzie pracuję, będzie miała możliwość sprawdzenia, ile zarabiam? Kto będzie miał dostęp do tych informacji? Na jakich zasadach? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:36 Raczej będą jawne widełki płacowe na dane stanowisko w danej firmie. Wiec tak, kuzynka pozna ZAKRES Twoich zarobków jak będzie dociekliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:41 auksencja15 napisała: > Raczej będą jawne widełki płacowe na dane stanowisko w danej firmie. > Przy czym do sprecyzowania pozostaje zakres tych widełek. Znam firmę, która ma jawne widełki dla szeregowych pracowników (ale nie dla kadry) i tam maksimum jest trzykrotnością minimum, więc równie dobrze mogłoby ich nie być, bo informacyjnie niewiele wnoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:43 I nie jest podane, za co jesteś w którym miejscu widełek? Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:04 jeziorowa napisała: > I nie jest podane, za co jesteś w którym miejscu widełek? > Nie Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:59 Podejrzewam l, ze tak będzie wyglądać ta implementacja w PL Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:13 Tak, na każde stanowisko będą widełki z rozrzutem od minimalnej do 30 000. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:51 Jak to powiedziała dobra znajoma z branży HR - "to nie są widełki, to są widły Neptuna" Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:48 Ale w sądzie pracy taki pracodawca z widłami będzie się musiał z wideł tłumaczyć, dzis nie koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 18:48 W jednej z firm, w której pracowałam, widełki zachodziły na siebie tak, że młodszy specjalista mógł zarabiać więcej od starszego. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 19:10 Tak jak pisałam to samo w moim poprzednim zakładzie pracy. Starszy referent więcej od specjalisty. Taki panie cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:38 Skończy się jak zawsze, czyli firmy, w przypadku których istotnie ma to znaczenie (bo przy kolesiu pakującym ciastka w cukierni za minimalną – żadnego, i tak wszyscy zarabiają w tej branży minimalną) będą zatrudniać na B2B. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:42 Niekoniecznie, mamy znajomych, którzy zatrudniają ludzi pakujących (nie ciastka). Jedni pakują dziennie 2-3 razy więcej od innych i założę się, że ci inni uznają za absolutną niesprawiedliwość fakt, że tamci zarabiają 2-3 razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 09:01 W końcu usprawiedliwione będzie płacenie mniej kobietom, są mniejsze, wolniejsze, maja mniej siły, traca czas na opiekę nad dziećmi i logistykę domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:05 Jeśli pani w pracy ogarnia logistykę domową to powinna mniej zarabiać od rzetelnych pracowników (abstrahując od tego, że powinna być zwolniona), jeśli pracuje np w magazynie i rozpakuje 2 palety dziennie, a kolega 4 to tak, powinna 2 razy mniej zarabiać. Nie wiem skąd pomysł, że kobiety są wolniejsze (poza biegami i przenoszeniem ciężarów)? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:45 Nie, to wina systemu i społeczeństwa , ze opieka nad dziećmi/logistyka/wizyty lekarskie/l4 na dziecko spada na kobiety. Panom jest wygodnie. Jak za rozpakowanie 4 palet jest najniższa krajowa to proponujesz pani płacić poniżej tego? Mimo braku innych chętnych do takiej roboty? No i oczywiscie, ze kobiety są wolniejsze, są niższe, często chodzą na obcasach w biurze wiec wolniej się poruszają, tez powinny dostawać mniej kasy, bo zamiast pracować to spędzają czas na wolnym chodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:52 Jeszcze jeden aspekt opierdalactwa kobiet - maja okresy, ciąże,, więcej piją wody, więcej sikają = więcej czasu spędzają w kiblu, wiec niższa pensja albo pampers. Nie rozdrabniajmy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:03 Dochodzisz z jednej strony do absurdu: panie w magazynie nie chodzą na szpilkach a praca pań w biurze generalnie nie polega na chodzeniu. Jeśli ktoś nie jest w stanie wyrobić najniższej normy to nie nadaje się do tej pracy, np. wiotka, filigranowa kobietka do żonglowania lodówkami w magazynie. Ja nie mam pretensji do Teatru Wielkiego, że przy moim prawie 180 cm wzrostu nie chcą mnie do baletu albo, że z moim głosem nie chcą mnie do opery albo może zatrudnię się jako programista (co prawda prawie nic nie umiem w tym zakresie, ale koledzy i koleżanki przecież podzielą się wynagrodzeniem, bo bardzo się staram i robię ile potrafię i niech tylko spróbują mnie dyskryminować). Po drugie: jeśli panu, z którym się związałaś jest wygodnie twoim kosztem to miej pretensje tylko do siebie a nie zrzucaj na obcych ludzi konsekwencji swoich wyborów. Jedyną sprawą oczywistą jest to, że kobieta nosi ciążę i rodzi. Wychowanie, logistyka itd to tylko ustalenia między partnerami a nie ciężar dla obcych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:10 Sprowadzam to celowo do absurdu, bo niektóre wpisy takie są. Nie słyszałam, żeby ktoś do składania ciężkich mebli czy tachania lodówek zatrudniał drobne kobiety. Zreszta na magazynach to już coraz więcej robotów. Zdziwisz sie może, ale jestem programistka i juniorów zatrudniamy za dobre kilka tysięcy netto, i to jest bliżej 10 a nie 3, a oni w zasadzie nic nie potrafią. Uczymy ich kilka miesięcy, codziennie poświęcam czas takiej osobie, żeby ja wyuczyć i dziele sie wiedza, żeby mogli więcej i lepiej. Ta wstawka na koniec to nie dotyczy mnie tylko ogółu kobiet w tym kraju, zwłaszcza gorzej sytuowanych, ale to trzeba spojrzeć dalej niż we własna dupe, żeby to zauważyć. System niestety powoduje, ze jest to ciężar dla obcych ludzi, bo składki zusowskie i zdrowotne sie z nieba nie biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:12 Tak, to będzie zajebisty powód, żeby wprowadzić wszystkim jakieś szalone, nie do spełnienia KPI, Ziutek księguje o 1,43% faktur niż Romek, można mu zapłacić mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:17 Nie, rzeczywistość wygląda tak: ziutek księguje prawidłowo o 15% mniej faktur niż Romek, który nie dość, że wykonuje swoją pracę to jeszcze poprawia po Ziutku, który nie rozumie dlaczego zarabia o. 20% mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:47 Sorry, ale brzmisz jak jakaś Januszyna szukająca powodu, żeby ludziom zapłacić mniej za ich prace ale może to tylko wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:54 Czy sie stoi czy się lezy 1000 zł się nalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:02 Powrót to bezpłatnych staży? Stażyści nic nie potrafią, powinni jeszcze dopłacać za naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:27 I cyk, wycena pracy na 0 zł 0 gr. Że niewiele to mogę się zgodzić. Ale nic? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:05 Płacę dobrze swoim pracownikom (niektórzy twierdzą, że bardzo dobrze) ale za wysoką jakość pracy. Za niską jakość pracy nie płacę słabo tylko natychmiast zwalniam ku zadowoleniu rzetelnych pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:24 To czego się obawiasz? Skoro płacisz dobrze a słabych pracownikow nie masz bo ich zwalniasz, nie dyskryminujesz ze względu ma płeć, i wszyscy w firmie zadowoleni to chyba ujawnienie pensji pracownikow nie będzie problemem? Ps naprawdę nie znasz przypadków ze w firmie zatrudnia się z innych niż merytorycznych powodow? Ale szczęściara. Bo nawet ja pracując na uniwersytecie, pare jednak znam Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 22:12 Niczego się nie obawiam, pisałam już, że u mnie są jawne zarobki od. zawsze. Właśnie- pracujesz na uniwersytecie, czyli w „firmie” państwowej, a to jest „inny stan świadomości”, kolejny raz zaznaczam, że ja piszę o firmach prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 14:19 Nie. Będzie płacenie np od akt opracowanych w sądzie. A, że jedne robisz 5 min, drugie 3 h......who cares Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 15:32 vivi86 napisał(a): > Nie. Będzie płacenie np od akt opracowanych w sądzie. A, że jedne robisz 5 min, > drugie 3 h......who cares Ok, tak jak w wielu innych zawodach, np są faktury, które księgujesz 3 minuty, a są takie, które księgujesz 3 godziny, ale takie sprawy się np uśrednia w skali roku, więc wiadomo, że np powinnaś zaksięgować miesięcznie x +/- np 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 15:36 Tylko tego się często nie da tak przewidzieć. Masa rzeczy wychodzi w trakcie Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:05 Wiem, ale jeśli jest np 5 pracowników opracowujących akta w sądzie i 3 opracowuje miesięcznie średnio 100 (nie znam się na tej branży, więc moje liczby są pewnie bez sensu), jeden 140, a jeden 65 i jest tak co miesiąc to możemy wyciągnąć prosty wniosek czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:09 To zależy. Może nie być tak prosto Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:21 (...)i jest tak co miesiąc to możemy wyciągnąć prosty wniosek czy nie? Jeśli akta nie są przydzielane całkowicie losowo, to nie możemy w ciemno wysnuć żadnego wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 22:16 Są przydzielane. Na potrzeby dyskusji upraszczamy podając także proste przykłady, czyli tak: magazynierzy rozpakowują takie same palety z takimi samymi towarami, faktury, akta itd przydzielane są całkowicie losowo itd, Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 07:41 Zapewnimy, że jest ogromna różnica między jednakowymi paczkami czy aktami. Albo papierami przetargowymi. Też znam taka sytuację - jeden facet z działu 3o ok pół roku 1 przetarg, reszta robiła pozostałe (ok 105 rocznie na 7 osób). Bo o n ten przetarg miał wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 12:14 Wiem, że to nie to samo, przecież piszę o uproszczeniu na potrzeby dyskusji. Nie będziemy przecież wypisywać wzorów z wieloma zmiennymi do obliczania efektywności różnych pracowników. Ja też gdy negocjuję kontrakty to jeden może mi zajmować 20 razy więcej czasu niż drugi pomimo tego, że są na podobną wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 12:31 Tylko często jak się upraszcza to zupełnie nie oddaje to rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 12:40 I dlatego w orkiestrze symfonicznej więcej płacimy skrzypkowi, który gra cały koncert, a mało perkusiście od triangla, bo gra tylko pięć minut. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:19 To tak nie działa, często nawet bezwiednie niektórym osobom przełożony dorzuca teoretycznie krótkich "przerywników" (zadzwoń, wyjaśnij, uzgodnij, zweryfikuj), przez co pracownik wykonuje mniej głównej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:43 auksencja15 napisała: > W końcu usprawiedliwione będzie płacenie mniej kobietom, są mniejsze, wolniejsz > e, maja mniej siły, traca czas na opiekę nad dziećmi i logistykę domowa. Opowiem dykteryjkę. Jadę ostatnio odebrać 3x paczki do FedEx, na puncie odbiorów młoda gniewna z pokolenia Z. Najpierw odkryła jedynie 2 z 3 części przesyłki, ale to nic. Po mojej interwencji odnalazła trzecią o wadze ~40 kg. Jako, że był to duży gabaryt to nie leżała na punkcie odbioru tylko na magazynie. I tu zaczął się mały problem, bo ona nie może. Nie może paleciaka obsłużyć, nie umie rampy opuścić, o pomocy w załadunku to w ogóle nie było sensu rozmawiać. Zrobiłem wszystko sam - ciekawe kto by odpowiadał za wpuszczenie klienta na zakład, gdyby przywaliły go paczki na śmierć (1) Uważasz, że uczciwym jest zapłacenie lasce tyle samo co Andrzejowi, 130kg, 130 w klacie, który gdyby był z nią na zmianie i musiałby wykonywać 80% obowiązków? Zresztą, zapewne dlatego laska jest tam sama, bo wszyscy współpracownicy uciekli. Sam bym uciekł. (2) Nie uważasz, ze w imię elementarnej sprawiedliwości społecznej laska powinna mi oddać jakieś 75% swojej stawki godzinowej, bo przecież to ja wykonałem pracę a nie ona? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:08 A to ona odpowiada za działanie firmy czy wlasciciel? Miej do niego pretensje za zatrudnił drobna dziewuszke na stanowisku które wymaga siły fizycznej kulturysty, pewnie będzie miał z czego zwrócić bo przyoszczędził, kobietom generalnie gorzej się płaci niż facetom. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:30 71tosia napisała: > A to ona odpowiada za działanie firmy czy wlasciciel? Miej do niego pretensje z > a zatrudnił drobna dziewuszke na stanowisku które wymaga siły fizycznej kultury > sty, pewnie będzie miał z czego zwrócić bo przyoszczędził, kobietom generalnie > gorzej się płaci niż facetom. Myślę, że FedEx to nie jest firma która przyoszczędza 1500 czy 2500 PLN na stanowisku. Drobną dziewuszkę zatrudniło równouprawnienie płci do spółki z genderyzmem i niedyskryminacyjnym procesem. I tylko my wszyscy musimy się z tym mordować. "Neutralne płciowo mają być także systemy oceny, ogłoszenia o naborze i nazwy stanowisk, a procesy rekrutacji mają być niedyskryminacyjne." Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:33 To właściciel zawalił, dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:22 To właściciel zawalił, dokładnie. No nie do końca, pracownik chyba zna zakres swoich obowiązków? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:28 I co dziewczę 40 kg wagi ma w obowiązki wpisane noszenie palet z ciężkim sprzętem? No to dobrego ma szefa Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 16:43 Obawiam się, że może mieć - tyle, że boi się obsługiwać podnośnika, pomimo, że miała formalne przeszkolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 09:02 Ale ona pewnie wlasnie przez gabaryty tej paczki prawdopodobnie nie miala jej wydawac i dlatego nie mogla jej znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 22:54 kandyzowana3x napisała: > Ale ona pewnie wlasnie przez gabaryty tej paczki prawdopodobnie nie miala jej w > ydawac i dlatego nie mogla jej znalezc. Miała. Wydawanie było uzgodnione ze trzy dni wcześniej, ze trzy poziomy wyżej.... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:20 Przejdą na jakąś minimalną i potem płaca na akord - od spakowanego pudełka/przykręconej śrubki itd Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:57 Niekoniecznie, bo to krzywdzące dla najlepszych, najcenniejszych pracowników. Raczej zwolnią niezadowolonych obiboków i będą szukać lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:49 No nie, bo płacę minimalną ustalasz na podstawie wyników najsłabszego pracownika ( najmniej efektywnego ). I ustalasz, że jest to np 1000 pudełek w miesiącu, za każde powyżej - jest stawka x gr. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:44 akurat w placach pracownikow przy tasmie produkcyjnej to pewnie duzych roznic w placach nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 08:36 Pierwsza katoliczka forum, a jak przoduje w wymyślaniu obejścia prawa Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 08:38 Dla mnie w sumie ok. Wreszcie nastąpi jakaś korelacja ocen pracowniczych z wynagrodzeniem. Nie zmienia to jednak nic w moim życiu, bo pracuje na b2b, b2b zmiany w prawie pracy nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 09:04 No i dobrze, nie rozumiem w ogole oburzenia - jak ktos jest dobry i zarabia sporo to chyba nie ma sie czego wstydzic, jak wymiata to i tak kazdy wie i na odwrót. Uwazam, ze ukrywanie pensji podczas rekrutacji albo podawanie absurdalnych widełek powinno byc zakazane. kazdy kto aplikowal do jakiejs roboty, przeszedl absurdalne rozmowy rekrutacyjne z przyglupiastymi panienkami z "HR' (bo kadrowa ich nazwac nie mozna) a na koniec dowiaduje sie ze zarobi 4000 ale brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:24 Główny problem polega chyba na tym, że wszyscy pracownicy sądzą, że są dobrzy i wymiatają 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:58 A przynajmniej, że wszyscy są na tyle głupi, że nie widzą prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:32 little_fish napisała: > Główny problem polega chyba na tym, że wszyscy pracownicy sądzą, że są dobrzy i > wymiatają 😁 To bardzo podobnie jak z intelektem. Wszystkim się wydaje, że są najostrzejszą kredką w piórniku.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:39 > > To bardzo podobnie jak z intelektem. Wszystkim się wydaje, że są najostrzejszą > kredką w piórniku.... > Zgadza się😀. Gdzieś słyszałam, że najsprawiedliwiej Bóg obdzielił ludzi pieniędzmi i rozumem. Wszyscy uważają, że mają za mało pierwszego, ale za to wystarczająco dużo drugiego.😀 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:58 Jeszcze raz - jawność pensji nie znaczy ich równość ale będziesz wiedzieć czy wg właściciela firmy pracujesz lepiej czy gorzej niż średniak, skoro pensje masz lepsza lub gorsza niż średnia. Sa kraje w UE gdzie różnice płac mężczyzn i kobiet na podobnych stanowiskach sa rzędu 20% (Np Niemcy) , ciekawe jak pracodawcy będą to tłumaczyć ze w wiekszosc pan gorzej pracuje niż panowie Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:00 71tosia napisała: > Jeszcze raz - jawność pensji nie znaczy ich równość ale taki będzie efekt, zwłaszcza przy pracownikach z dłuższym stażem. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:10 Oby oznaczało to właśnie, ze pracownikowi z dużym stażem płaci się co najmniej tyle co stażyście którego ten pracownik szkoli Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:12 Osoba pracująca gorzej niż średniak jest szybko żegnana. Średniacy wiedzą, że zarabiają gorzej niż perełki i wiedzą dlaczego. Ta różne wynagrodzenie kobiet i mężczyzn to za taka samą pracę tej samej jakości (np w księgowości) czy tylko to samo stanowisko i liczba godzin (drastyczna różnica jakości pracy, np. W zawodach wymagających dużej siły fizycznej)? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:47 zgaduje ze najwieksze roznice w placach kobiet i mezczyzn sa w przypadku stanowis kierowniczych (kiedys widzialam takie dane dotyczace bankow i duzych firm), kobiety zwykle 'prosza' o mniej i mniej dostaja. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 09:05 Pracuję w miejscu gdzie jest jawność wynagrodzeń i wiecie co? Wszyscy żyją, mają się dobrze. Stawki są podane już na etapie rekrutacji. Wg pewnego schematu można sobie wyliczyć zarobki każdego pracownika, jeśli ktoś byłby aż tak dociekliwy. Za jak teraz oglądam ogłoszenia o pracę to jestem mocno zdegustowana i nie jestem już tak wyrozumiała dla braku stawek i marnowania czasu firmy i kandydatów... Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:07 Bo stawki są podane na etapie rekrutacji. To jak z małżeństwem otwartym: wchodzisz w takie lub nie jeśli znasz zasady. Gorzej gdy dowiadujesz się po latach, że w takim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 10:50 Ale starzy pracownicy też wiedzą kto ile zarabia, wystarczy wiedzieć kto jest na jakim grade (a to też jest jawne). Przyznam, że jak sobie pomyślę o powrocie do gierek podjazdowych w trakcie rekrutacji "jakie są Pani oczekiwania", "ciekawe kiedy podadzą ile oferują" to nagle mi się moja praca jeszcze bardziej podoba Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 11:01 Też mnie to śmieszy, bo do mnie aplikują kandydaci, którzy mają w opisie stanowiska podane, że oferujemy x podczas okresu próbnego, a potem jeśli obie strony chcą kontynuować współpracę to oferujemy od a do k w zależności od tego, tego i tamtego. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:56 Jest albo nie jest. Albo jest mocno specyficzne. No zachodzące częściowo na siebie widełki. I cyk, starszy referent zarabiający więcej niż specjalista. Obydwaj "przecież mieszczą się w widełkach". Sytuacja z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 12:59 Weź nic nie mów. W 2019 roku mąż dostał maila od firmy rekrutującej, że chcieliby go zaprosić na rozmowę. Odpisał im pytaniem o jakich pieniądzach mówimy, bo jeśli poniżej kwoty X - to będą tylko tracili jego czas. Oni na to, że rozumieją i jak najbardziej zapraszają na rozmowę, kwota X jest do zaakceptowania i żeby podał termin. No to poszedł. Jak doszło do rozmów o pensji - dali kwotę 1/3 mniejszą niż X i że to max co mogą. Gdyby nie lockdown, to mąż zaczynał się zastanawiać czy ich nie szarpnąć za stracony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 13:40 No na pewno by „ich szarpnął”… Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 08:38 Wióry by leciały BTW, w czasie lockdownu sądy działały, mógł szarpać. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 20:51 bywalec_hoteli napisał: > Mi się podoba akurat ta decyzja eurobiurokratów: > www.money.pl/pieniadze/koniec-tajemnicy-wynagrodzenia-to-dobra-wiadomosc-dla-pracownikow-6882026473409440a.html Wiemy wiemy, ty lubisz wiedzieć ile i skąd ma sąsiad 😁 nie musiałbyś zaczepiać i pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Jawność wynagrodzeń 14.04.23, 22:53 Jestem za. Są kraje, w których to działa, normalnie podają stawki w ogłoszeniach. A na ematce całe elaboraty jaki to głupi pomysł, a co przykład, to "lepszy". Gdyby nie było luk w płacach, główne z powodu płci, ta ustawa byłaby zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Jawność wynagrodzeń 15.04.23, 08:45 Mnie tu trochę rozczula przekonanie, że rozwiąże to problem nierówności placowych w firmach. Problem, z którym nie udaje się uporać z pozycji władzy, mając do dyspozycji wszelkie środki kontroli jakimi dysponuje PIP, mając do dyspozycji sądy pracy a nawet równościowe prawo unijne - wszystko to nie pomaga, ale pomoże kiedy wynagrodzenia będą jawne i Januszowi zrobi się głupio. I wtedy oto będę nareszcie mogła pójść do Janusza i powiedzieć że zarabiam mniej od Stasia, a on się zawstydzi i podniesie mi pensję😀 już się nie mogę doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś