Dodaj do ulubionych

"buty, które same niosą..."

15.04.23, 09:18
Szukam butów do szybkiego chodzenia, z kijkami i bez.
I nie wiem, jakie wziąć. Nie mam ochoty płacić jakiejś strasznej sumy za nie, bo to dość nieregularne marsze (np. nie chodzę jak pada, jak jest bardzo zimno albo jak jestem bardzo zmęczona -czyli w sumie sama nie wiem, kiedy chodzę 😉) ale jednak skuteczne.
Mam kilka par Skechers, są super wygodne i w ogóle, dobre na moją szeroką stopę, ale myślę sobie, że może istnieją buty z większym powrotem energii, z większym odbiciem.
A jeśli Skechers, to który konkretny model? Jest ich tyle, że nie sposób wybrać...
Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • annpierle Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:08
      Się podbiję, bo mi zależy.
      • chococaffe Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:15
        to ja też podbiję
        • annpierle Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:37
          Nnie wiem, czy dla siebie, przez interes, czy dla mnie, z litosci podbijasz, ale i tak Ci podziekuje ! smile
          • chococaffe Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:41
            z czystego egoizmu big_grin
    • alpepe Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:19
      No, masz już mercedesy, ciężko cokolwiek poradzić. Ja mam skechersy z memory foam, ale nie wiem, czy to nie wszystkie mają, takie siateczkowe lżejsze, i tak mi w nich ciepło. Aha, ja chodzę sama z siebie szybko, a czasem nawet przechodzę mimowolnie w trucht i to są buty, które na to pozwalają.
      • annpierle Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:36
        I czy masz poczucie odbicia, jak stawiasz stope? Czy one sa po prostu bardzo wygodne, bardzo, bardzo...?

One rzeczywiscie praktycznie wszystkie maja memory foam, moze masz nazwe modelu? Albo link, alboco? Dziekuje!
        • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:46
          Nie wszystkie skechersy mają piankę memory. Do chodzenia z kijkami mam skechers go trail z wkładką gogamat. To jest właśnie taka bardziej sprężysta wkładka, chodzi mi się w nich super.

Mam też skechersy z wkładką yoga foam, chyba najbardziej sprężysta z tych, które mam, ale to sandały, więc inna kategoria.
        • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 12:50
          Memory foam nie da odbicia, wręcz przeciwnie. To bardziej zależy od podeszwy i konstrukcji buta, żeby był ten efekt że but się jakby rolował na drodze i prawie że sam szedł.
          • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 21:22
            Tak, w piankę memory sypia się „zapada” i ona sama z pewnością nie daje odbicia. Gogamat i yogafoam są sprężyste i pomagają w odbiciu, ale sama podeszwa moich go trail jest taka sprężynująca właśnie. Dla mnie w sam raz i lubię w nich chodzić.
            • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 23:32
              chyba sobie kupie wkladki z memory foam, bo sama wkladka wydaje sie byc fajna, ale buty mi mniej pasuja, wiec wloze sobie wkladke do innych butow i zobacze jak to wplynie a komfort.
      • krwawy.lolo Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 23:27
        Najlepsze buty to takie, że się myśli, że się siedzi, a chodzi.
        • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 03:18
          Tak i dla każdego to mogą być inne buty.
      • mysiulek08 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 06:56
        jesli mercedesa uznac za popularna marke to ok, bo jednak skeczersy do mocnych zadan specjalnych to takie sobie, zeby nie bylo, lubie, nosze sa wygodne, ale do biegania czy intensywnego chodzenia to jednak adizero albo cos w tym stylu
        • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 16:27
          No ja mam skechersy trekkingowe i jak najbardziej nadają się do długiego chodzenia. Po górach w nich chodzę.
    • malaperspektywa Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:37
      Ja mam z Decathlonu evadict i są to najwygodniejsze i najlepsze buty jakie miałam. Stopę nam szeroką i delikatną, wysoką w podbiciu np. w żadne wsuwane bez sznurówek nie wcisnę. Przymierzałam wcześniej przeróżne biegowe, też z tych droższych. Te kupiłam tak na chwilę, zanim zainwestuję w coś droższego, bo nie mogłam się zdecydować i okazały się genialne. Mam je pół roku i nadal je kocham.
    • chococaffe Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:45
      Co prawda nie buty, ale mogę ci polecić klapski do chodzenia z super "odbiciem" - cozi slides. Wiem, że inne firmy też produkują podobne, ale nie wiem czy mają taki sam efekt
      • krwawy.lolo Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 07:00
        Najlepsze laczki we Wszechświecie robi firma KITO.
        • krwawy.lolo Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 07:01
          Japonki znaczy
    • annpierle Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 10:58
      DZiekuje z apolecenia, notuje skrupulatnie i sprawdze spokojnie.
      Jesli macie inne propozycje, jestem ciagle w odbiorze!
    • paola.brunetti Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 12:14
      Kupilam w zeszłym roku buty Mammut, były bardzo drogie, ale trafiłam na zniżkę na Zalando i ostatecznie kupiłam za połowę pierwotnej ceny. Chodzi się w nich bardzo dobrze, mają dobrą amortyzację pod piętą, nie przemakają, a jednocześnie są oddychające, bo nawet przy wysokich temperaturach stopy się specjalnie nie pocą. Chodzę kilka razy w tygodniu na tzw power walks, dość szybko, między 6 a 7 km na godzinę, i lepszych butów jeszcze nie miałam, a wypróbowałam marki takie jak Ecco, Salomon, Geox i kilka innych.
    • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 12:46
      Które sketchersy są takie super wygodne? Zachęcona opiniami na forum przymierzałam kilka par i żadna nie była super wygodna.

Natomiast buty z odbiciem jakie mam to salomony do biegów trailowych. Minus za szybkie zużycie podeszwy. I biegowe asisc, choć odbicie jest mniejsze ale mają świetną amortyzację i spisują się idealnie.
      • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 18:32
        mikams75 napisała:

> Natomiast buty z odbiciem jakie mam to salomony do biegów trailowych.

Który to jest model?
        • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 23:23
          niestety nie znajduje mojego modelu, bo te moje buty juz troche lat maja, ale ten efekt sie czuje od pierwszych krokow po zalozeniu w sklepie, czujesz, ze buty cie jakby poganialy do chodzenia i jestem pewna, ze ktores z nowszych modeli tez tak ma. Trail running - pod tym haslem szukaj. Te moje byly bez goretexu, przewiewne i przemakajace wiec tylko na ladna pogode.
          • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 07:09
            mikams75 napisała:

> efekt sie czuje od pierwszych krokow po zalozeniu w sklepie, czujesz, ze but
            > y cie jakby poganialy do chodzenia i jestem pewna, ze ktores z nowszych modeli
            > tez tak ma.

Ja tak miałam po przymierzeniu skechers I-conik.
            • krwawy.lolo Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 07:12
              I-konik to z ostrogami?
            • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 07:40
              Jeszcze dopiszę, że z najnowszych modeli, najbardziej podobny do I-conik jest model D'lite cousin.
              Ale nie czuję już tego "poganiania", a szkoda.
      • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 21:36
        Mnie się jeszcze nie trafiły niewygodne skechersy, a aktualnie mam 9 par. Od sandałów po zimowe botki. Za to asics mam jedne i nie jestem w stanie w nich chodzić. Moje stopy są zupełnie niekompatybilne z tą ich podeszwą. Kupiłam sobie do chodzenia z kijkami, ale najdalej po pół godzinie marszu dosłownie palą mnie podeszwy.

Buty to bardzo indywidualna sprawa. Moja dobra znajoma też się dziwi, jak ja mogę chodzić w skechersach, skoro są takie niewygodne. Ja się w nich zakochałam. To jedyne buty, które mnie nawet nie obcierają, a z tym miałam problem od dziecka.
        • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 23:30
          Asics ma rozne modele i mnie tez nie wszystkie pasuja ale mam kilka par z ktorymi jestem bardzo kompatybilna. Najwyrazniej mamy zupelnie rozne stopy ale o wygodzie sketchersow czytalam tu na forum juz wielokrotnie. Ja sie troche zrazilam kiedys do tej marki, bo mialam sportowe baleriny, przewiewne z siateczka, i po 2-3 dniach noszenia bez skarpetek zaczely smierdziec i to czyms dziwnym i zadne pranie nie pomoglo. A normalnie inne buty noszone bez skarpetek jakos nie smierdzaly, to kwestia materialu i jakiegos smierdzacego kleju. Ale wygodne byly. Najgorsze bylo to, ze wzielam je na jakis wyjazd, w hotelu nie bylo balkonu i je przywiazywalam za oknem, bo w pokoju by sie nie dalo z nimi wytrzymac. I sie obrazilam na sketchersy na dlugo.
          I tez mam takie stopy, ze mi we wszystkim niewygodnie, zaraz mam cos poobcierane, poodgniatane i cierpie.
          • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 03:39
            Asics mam z podeszwą tego typu, jak na zdjęciu. Nie dosłownie taką samą, bo moje to model sprzed kilku lat, ale chodzi mi o tę „dzieloną” podeszwę pod spodem. U mnie wypada to w takich miejscach, że niesamowicie mnie gniecie. Zaczynam te wszystkie części czuć po chwili chodzenia, a najdalej po półgodzinie palą mnie podeszwy stóp. Zraziłam się do tej marki, a teraz znalazłam buty idealne, więc raczej nie ponowię próby z asics.

Modeli skechersów też jest cała masa, nie wszystkie są z pianką memory. Ja mam w moich butach chyba 4 rodzaje wkładki, ale rozumiem, że ty masz ze skechersami to samo co ja z asics. Ludzie są różni, to i stopy mają różne.
            • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 12:18
              sketchersow ostatnio po sklepach jest mnostwo, mierzylam przerozne i z roznymi wkladkami, mniej i bardziej wygode ale zadne nie byly na tyle wygodne, zeby je kupic. Naromiast pianka memory wydaje sie byc fajna i chyba kupie sobie sama wkladke.
              Spojrzalam na podeszwy moich czterech asiscow - kazda para ma inna podeszwe i zadna nie jest jak ta na zdjeciu.
              • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 16:31
                Ja cię nie namawiam. W końcu ty lepiej wiesz, czy ci skechersy pasują, czy nie. Ja uwielbiam od pierwszego założenia pierwszych butów tej marki. Każda kolejne tylko potwierdzają, że „to jest to”. Nigdy wcześniej nie trafiłam na buty, które by mnie co najmniej na początku nie obtarły, więc póki produkują mam zamiar być wierna.
                • mikams75 Re: "buty, które same niosą..." 16.04.23, 17:19
                  nie ty jedna je pokochalas, mnostwo ludzi sobie chwali i chyba odnosza buty sukces i sprzedaja sie swietnie, bo w sklepach jest ich duzo. Dlatego staralam sie przekonac i mierzylam. Ale moze popatrze na jeszcze jakies inne modele i natrafie na ideal.
    • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 18:08
      Model Skechers, który mnie niósł to ten:
      • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 18:12
        Nie wiem czy jeszcze jest dostępny bo kupowałam 3 lata temu. Niesamowite uczucie, buty autentycznie same niosą smile
        Zero wysiłku z mojej strony, pięta cudownie odbija się od podłoża, gorąco polecam smile
        • annpierle Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 19:13
          Jeszcze pojedyncze pary sa, to tu, to tam (akurat nie moj rozmair). Ogolnie wyglada, ze model zmienil nazwe i pod ta nowa, jest latwo dostepny. Ale ludzie z szeroka stopa sie skarza, ze im za wasko, a ja niestety mam bardzo szeroka sad
          • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 19:19
            U mnie sprawdziły się. Też mam szeroką stopę i haluksy.
            • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 19:21
              A ta nowa nazwa to może D'lite cousin?
              • annpierle Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 19:43
                D'Lites, istotnie. D'Lites Biggest Fan
                • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 20:00
                  annpierle napisała:

> D'Lites, istotnie. D'Lites Biggest Fan

Tych nie mierzyłam. Mierzyłam D'lites Cousin i chyba są ok.
                  Ale np.te różowe (model D'lites) są jednak za wąskie
                  • enty.enty Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 20:02
                    A mierzyłam takie i chyba są ok:
    • daisy Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 21:10
      jedyne buty, w których czułam faktycznie sprężynę pod stopą, to adidasy z solidną podeszwą boost
      skechersy zupełnie nie mają tego efektu
      • eliszka25 Re: "buty, które same niosą..." 15.04.23, 21:39
        Skechersy są bardzo różne. Zwykle sneakersy z pianką memory nie mają. Sportowe buty tej marki jak najbardziej tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka