Dodaj do ulubionych

Polecam do ogrodu

17.04.23, 18:44
Koleus , po prostu kolorowe liście🙂 łatwy w rozmnażaniu i obsłudze . Od jakiegoś czasu przygotowuję sadzonki i w maju przesadzam do ogrodu.
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 18:47
      Śliczne
    • asia-loi Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 18:53
      Koleus rokoko jest ładniejszy. Miałam na balkonie takie jak wkleiłaś jak i rokoko. Z rokoko jet ten problem, że nie umiałam go przetrzymać przez zimę tak, aby nie zgubił kolorów (za mało słońca na słonecznym południowym parapecie w kuchni).
      Miałam taki:

allegro.pl/oferta/koleus-rokoko-kolorowa-pokrzywka-do-tarasow-8731385374
      • abasia0 Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 18:58
        Rokoko nie mam. Jesienią kupiłam odmianę z czarnymi liśćmi ale nie przetrwał.
      • ga-ti Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 19:00
        Zależy, co się komu podoba, mnie te Twoje przypominają jakieś glony wink Abasi ładniejsze wink moja babcia miała w doniczce w domu, zawsze je lubiłam.
      • babcia47 Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 19:07
        Nawet rokoko można rozłożyć przez sadzonki co wogóle jest wskazane przy kolejach A gdy dostanie odpowiednią ilość słońca to kolory wracają. To świetne rośliny tarasowe, balkonowe i ogrodowe. Bardzo łatwo się mnożą przez sadzonki urwanie z pietką i ponorostu osadzone do wilgotnego podłoża lub osadzone do szklanki z wodą gdzie w oczach puszczają korzenie. Ważne jest by nie dopuszczać do kwitnienia i często szczypać końce gałązek. Wtedy ładnie się zageszczają i nie sa widoczne główne, drewniejace pędy. Mozliwe, ze w cieplejszym klimacie i przy nowych odmianach moze nie byc takich wad ale u nas najlepiej w sierpniu ukorzenic nowe rośliny z sadzonek i powtórzyć to wczesna wiosną gdy te przechowywane puszcza nowe pędy. Stare, drewniane, gdy ktoś ma taką ochotę do zabawy można wyprowadzić na formę pienną lub rodzaj bonsai. Kiedyś sporo się bawiłam koleusem i przyznam, że to wdzięczna roślina. Ma tylko duże wymagania co do wody. Straszny pijak i czasem , pojemnikowe wymagały podlewania w dużych ilościach 2x dziennie mimo, ze miały głęboką w podstawkę i stała w niej wodą po podlaniu. W ziemi lub w domu na oknie nie aż tak ale też lubimy wilgoć w ziemi
    • beataj1 Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 19:09
      Od paru lat mam je w ogrodzie. Rosną wielkie i piekne. Zawsze mam przynajmniej 5 donic w różnych miejscach. Lubie je i są wytrzymałe.
    • koronka2012 Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 20:56
      Kocham je tylko udało mi się przechować tylko jeden który w dodatku wyblakł przez zimę…
      Mam nadzieję że jak wystawię na słońce to wróci do swoich oryginalnych barw
      • abasia0 Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 21:18
        Pewnie , że wróci 🙂 zrób sobie z niego nowe sadzonki
    • memphis90 Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 21:49
      To Twój ogród? Śliczne trawy…
    • pepsi.only Re: Polecam do ogrodu 17.04.23, 22:16
      Przyznaję- roślinę znam bardzo dobrze, nawet podoba mi się, ale sama nigdy nie miałam ani w doniczkach, ani na rabatach.
      Dziś akurat rozmawiałam z mężem, że (znów) jestem zawiedziona wyglądem żurawek- może to wreszcie czas pozbyć się żurawek a postawić na koleusy? 🤔🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka