Dodaj do ulubionych

Problemy ze snem u dwunastolatki

29.04.23, 12:35
Córka ma jakieś problemy ze snem od zawsze (po ojcu chyba). Przerobiłyśmyją wszelkie upierdliwości nocne od całych nocy popłakiwania przy ząbkowaniu przez leki nocne, bóle wzrostowe po lunatykowanie. Gdzieś koło 10 roku życia unormowało się na pewien czas. Aktualnie od kilku miesięcy coraz większe problemy z zasypianiem wieczorem i wstaniem rano. Przez to jest wiecznie niewyspana, rano nie ma czasu zjeść śniadania a i tak często się spóźnia do szkoły. Jak zaśnie o 22 (co się rzadko zdarza) to budzi się w środku nocy i przez godzinę czy dwie nie może zasnąć i wychodzi tak samo jak gdy zasypia koło północy, tak czy siak rano ma wielki problem ze wstaniem. Uprzedzam, mam świadomość o zmianach w cyklu snu u nastolatków ale niestety szkoła jest cały tydzień na 8 rano i nie mam wpływu na plan, wstać musi. Po weekendzie będę dzwonić do lekarza rodzinnego, dopominać się skierowania do specjalisty? Może ktoś miał podobny przypadek i coś podpowie
Obserwuj wątek
    • paola.brunetti Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 29.04.23, 13:07
      Może wystarczy melatonina? Mój syn brał przez jakiś czas, ale był wtedy trochę starszy niż Twoja córka, chyba w klasie maturalnej. Też był zawsze typem mało śpiącym. Przyjrzałabym się jej trybowi życia, czy nie siedzi za dużo przed ekranem, czy nie pije dużo herbaty po południu, itd.
      • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 29.04.23, 23:26
        O herbacie nie pomyślałam, dzięki. Już jej powiedziałam, że wieczorami tylko zielona/ owocowa a nie czarna.
        • brenya78 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 00:21
          Jezu, tylko nie zielona. Ona ma bardzo duzo teiny. Ja po tym nie moge spac pol nocy, nawet jak wypije ok poludnia.
          • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 08:49
            Okibig_grin na mnie nic nie działa, kawę mogę wypić pół godziny przed położeniem się spać.
            • danaide2.0 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 08:53
              Phi, ja po wypiciu kawy też padnę, za to jak się po paru godzinach obudzę...
            • towarzyszka_leila Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:47
              Ja też po kawie śpię, za to po herbacie nie ma szans. Ostatnia herbata maks o 17
              • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:54
                Dzięki jeszcze raz, przypilnuję ją z tą herbatą.
              • is-laura Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 11:20
                Ja ostatnia herbatę pije przed południem. Jeśli wypiję później, to nie mogę zasnąć wieczorem, a nawet jeśli zasnę, to wybudzam się w nocy i rano czuję się niewyspana
    • is-laura Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 29.04.23, 13:53
      Byłam takim dzieckiem i nadal jako dorosła mam płytki sen, za to bogaty w marzenia senne. Teraz biorę melatoninę z ziołami. Albo parzę melisę. Może spróbuj z melisą, bo pewnie córka gorzej sypia gdy ma więcej stresu
      • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 29.04.23, 23:29
        Ona się chyba też wieczorem stresuje, że nie zasnęła jeszcze a rano musi wstać. Boję się sama jej bez konsultacji z lekarzem suplementować tę melatoninę, zobaczymy co powie lekarka. Ale z melisą spróbujemy.
        • eriu Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 29.04.23, 23:57
          Zaburzeniami snu zajmuje się psychiatra. Im dłużej się nie leczy tym bardziej się utrwalają.
          • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:13
            eriu napisała:

> Zaburzeniami snu zajmuje się psychiatra. Im dłużej się nie leczy tym bardziej s
            > ię utrwalają.
            >

Wlasnie chcialam to napisac, zeby sie nie szwendac bez sensu po pediatrach, tylko do psychiatry.
            Poza tym bezsennosc to częto objaw problemow psychicznych, lęków i depresji.
            • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:27
              A do psychiatry nie jest potrzebne skierowanie? Czy w ogóle nie ma sensu próbować na NFZ i od razu szukać prywatnie?
              Jak juz pisałam ona w różnej formie problemy ze snem miała od zawsze o czym pediatra wiedziała (pobudki w nocy i niemożność zaśnięcia też już były) I poza "wyrośnie z tego" nic więcej mi nie powiedziano.
              • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:30
                milva24 napisała:

> A do psychiatry nie jest potrzebne skierowanie?

Nie mam pojecia. Chodzilam prywatnie.
              • n-ell Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:58
                Nie jest potrzebne, ale znaleźć termin do psychiatry dzieci i młodzieży na NFZ.. Prywatnie też bywa trudno. Z melatoniną faktycznie uważaj, gdzieś widziałam badania, że może działać depresyjnie. Warto przyjrzeć się diecie (kolacja bez zbóż i wcześnie), melisa do picia, kołdra obciążeniowa dopasowana do wagi, wieczorne wyciszanie - bez tv, ekranów, przygaszone światła. Warto tez zadbać o atmosferę w domu i kontakt z przyrodą. To pomaga u mojej 10 latki, ale nie jest to spektakularny sukces, raczej bywa lepiej i tym staram się cieszyć.
                • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:24
                  Nie testowaliśmy kołdry obciążeniowej, ją się po zaśnięciu podmienia? Tylko córka śpi dość czujnie, jest opcja że jak jej będę zmieniać to się obudzi.
              • eriu Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:24
                Dlatego napisałam o psychiatrze. Nie daj sobie wmówić pediatrze, że to minie i nie trzeba iść do specjalisty. Bo to jest takie „wyrośnie z tego” jak „taka pani uroda” u ginekologa jak jest problem i zamiast znaleźć przyczynę i leczyć to jest planie.
                • eriu Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:24
                  Olanie.
                • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:31
                  Ta nasza pediatra jest z dużym doświadczeniem, dość zaangażowana, na parę kwestii zwróciła mi uwagę wcześniej, miałam do niej zaufanie. Z resztą tak jak już pisałam, córce przeszły i lęki nocne i bóle wzrostowe i lunatykowanie. Ale właściwie to jedne problemy przechodziły w drugie więc tak sobie pomyślałam, że albo coś spróbujemy z tym zrobić teraz albo będziemy się męczyć dalej, i ona i ja.
                  • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:33
                    Rozejrzę się za psychiatrą ale już wiem, ze będzie opór że strony córki bo ona nie lubi chodzić do lekarzy, nawet jak jej coś ewidentnie dolega to trzeba ją zmusić. Obawiam się tego bo o ile u laryngologa czy urologa ja mogę przedstawić temat to z psychiatrą to jednak ona musi współpracować.
    • zbarazowa Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 00:45
      U mnie skuteczniej niż leki pomogły ... audiobooki. Odrywalam się od myśli że jak nie żadne to rano nie wstanę. I zasypiałam.
      Z tym, że musiała to być jakaś znana mi klasyka, żadne nowości.
      • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 08:50
        Audiobook to klasyka od zawsze, nie działa już na nią.
        • runny.babbit Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 09:03
          No to może jakiś biały szum? Albo łagodny środek uspokajający, ona już pewnie jest w błędnym kole pt. Nie mogę zasnąć, bo denerwuję się że nie mogę zasnąć.
    • danaide2.0 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 09:02
      Czy jest zmęczona/śpi w szkole albo po szkole? Ile ma tego snu w ciągu doby i czy odsypia w weekend? Czy z piątku na sobotę czy z piątku na niedzielę też się wybudza?
      Co prawda nie jestem nastolatką, ale jak mam przed sobą stresujący następny dzień to potrafię się wybudzać w nocy albo mieć problem ze snem. Jak u niej z poziomem stresu?
      Jak by funkcjonowała, gdyby wstała wcześniej np. pół godziny? Czy rzeczywiście lepiej jej się wstaje gdy długo śpi czy gdy śpi krócej, porównując te same godziny budzenia (czyli poranne w tygodniu)?
      • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 09:30
        W szkole/po szkole nie śpi. W łóżku w tygodniu zazwyczaj ląduje koło 23-23:30, o północy śpi. Budzona jest o 7, zazwyczaj wstaje ok 7:30 i wtedy na łapu capu się ubiera, szykuje, wypija kakao i wychodzi. Kiedy uda jej się położyć wcześniej, tak ok 22:30 i śpi o 23 rano wstaje szybciej i ma lepszy humor, nie warczy na wszystkich i nawet zdąży coś zjeść. Ale niedawno mi powiedziała, że w te noce budzi się i nie może zasnąć, więc właściwie nie wiem czy śpi dużej. Jeśli chodzi o stres ma pozę olewającej wszystko ale po ostatniej rozmowie wiem, że się jednak denerwuje. Jest roztrzepana po matce i to niestety mimo zdolności do nauki nie sprzyja. W weekendy chodzi spać koło północy i sama z siebie wstaje miedzy 9 a 10, jeśli przeciągnie wieczorne siedzenie do 2 w nocy wtedy przed 11 się nie zwlecze z łóżka. Pilnuję, żeby szła spać koło tej północy bo później się rozregulowuje i jest gorzej w tygodniu. Ona trochę mówi że jej szkoda czasu na sen wieczorem. Poza tym mąż ma bardzo podobnie z tym spaniem, mało kiedy jest wypoczęty bo jak się położy o 22 to się budzi o północy I do 2-3 nie śpi więc trochę to może genetyczne.
        • tromedlov Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:04
          Pamiętaj, że stresu czasem zupełnie nie widać i że on może własnie dawać objawy fizjologiczne. Tak jest u mnie - totalnie nie czuję stresu psychicznego, ale jak odpuści, to moje ciało jest jak po ciężkim treningu. Fakt, ja akurat wtedy padam i śpię, za to u niej może być odwrotnie. Często ludzie sobie nie zdają sprawy, że ten ukryty stres odkłada im się gdzieś po ciele.
          • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:22
            Zapewne tak, ale ona problemy ze snem miała praktycznie od zawsze wiec zupełnie tego nie skojarzyłam z możliwym stresem.
            • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:27
              milva24 napisała:

> Zapewne tak, ale ona problemy ze snem miała praktycznie od zawsze wiec zupełnie
              > tego nie skojarzyłam z możliwym stresem.

I do tej pory nie pomyslalas, zeby zwrocic sie z tym o pomoc do jakiegos specjalisty?
              • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:29
                Specjalistą do którego się zwracałam była pediatra córki i ona twierdziła, że dziecko wyrośnie. A że formy były coraz to inne i faktycznie po pewnym czasie przechodziły wszystko się zgadzało.
                • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:31
                  Aaa, przypomniałam sobie, byłam też z nią u neurologa przy okazji lęków nocnych i też poza kilkoma poradami i stwierdzeniem, że dziecko wyrośnie nic więcej nie sugerowano.
                  • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:35
                    milva24 napisała:

> Aaa, przypomniałam sobie, byłam też z nią u neurologa przy okazji lęków nocnych
                    > i też poza kilkoma poradami i stwierdzeniem, że dziecko wyrośnie nic więcej ni
                    > e sugerowano.

Niestety trafilas na osobniki lekarskie, ktore nie maja pojecia o wplywie psychiki na zdrowie, szkoda ze nie zalecili jeszcze paru klapsow na dupe na lepszy sen🙄
                    • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:37
                      Biorąc pod uwagę co mi ostatnio koleżanka opowiadała po wizycie u ponoć polecanego psychiatry dziecięcego to marne szanse że tym razem trafię lepiej.
                      • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:38
                        milva24 napisała:

> Biorąc pod uwagę co mi ostatnio koleżanka opowiadała po wizycie u ponoć polecan
                        > ego psychiatry dziecięcego to marne szanse że tym razem trafię lepiej.

Szukać do skutku.
                  • pade Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 11:10
                    milva24 napisała:

> Aaa, przypomniałam sobie, byłam też z nią u neurologa przy okazji lęków nocnych
                    > i też poza kilkoma poradami i stwierdzeniem, że dziecko wyrośnie nic więcej ni
                    > e sugerowano.

Może córka odreagowuje dzień w nocy? Może jest wrażliwa i zbiera w ciągu dnia dużo bodźców, które się kumulują (w napięcia) i wybijają w nocy burząc fazy snu?
                    Lęki nocne też wskazywałyby na to, że dziecko mocno przeżywa różne sytuacje (wcale nie musi to być widoczne dla postronnych, samo dziecko też może sobie tego nie uświadamiać), ale nie "przerabia" tych emocji bo je od siebie odsuwa, ignoruje.
                    Drażnią mnie takie recepty "z tego się wyrasta". Owszem, pewne rzeczy same przechodzą, z czasem, ale zazwyczaj są czegoś symptomem, a zignorowane mogą się nawarstwiać.
                    Czy ja dobrze kojarzę, że córka ma adhd? Poleciłabym trening uważności dla dzieci. Kiedyś były dostępne książeczki z ćwiczeniami do uzupełniania o własne przemyślenia, z czego robił się dziennik emocji.
                    A na wieczór trening relaksacyjny. Albo prowadzony, są na youtubie, albo trening jacobsona.
                    Raz, że będzie to bardzo dobry nawyk na przyszłość, dwa, że dzięki niemu wspaniale pozbywa się napięcia z całego dnia.
                    www.google.com/search?tbm=vid&sxsrf=APwXEdeWp91wMHqnuUJrf3C4ucR_QfTRJA:1682845745989&q=relaksacja+dla+m%C5%82odzie%C5%BCy&sa=X&ved=2ahUKEwja3Jr3oNH-AhVQr4sKHV6lDcYQ8ccDegQICxAH&biw=1242&bih=568&dpr=1.1
                    I jeszcze jedno, czy córka ma jakieś zajęcia ruchowe?
                    • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:38
                      Córka ma dwa razy w tygodniu po 1,5 godziny zajęcia taneczne, ale ostatnio się od nich miga. A to ją głowa boli a to noga... Chyba już z nich wyrosła ale ma tam koleżanki i jej szkoda zrezygnować.
                      Z tym adhd to mi forum parę tygodni temu podsunęło, ze możemy mieć obie. Na razie poza wizytą swoją, niezbyt udaną, u psychologa nic z tym nie zrobiłam ale jak już się wybierzemy do psychiatry to poruszę też ten temat. Wcześniej nikt nic takiego nie sugerował ale z tego co dziewczyny na forum pisały adhd u dziewczynek jest dość trudno rozpoznawalne.
                • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:32
                  milva24 napisała:

> Specjalistą do którego się zwracałam była pediatra córki i ona twierdziła, że d
                  > ziecko wyrośnie.

Pediatrzy sa u mnie najnizej w hierarchii lekarzy, wiec taka pomoc mnie nie przekonuje.. .
                  • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:33
                    U Ciebie mogą być kim chcą, ja szkoły medycznej nie kończyłam więc kompetencji lekarzy nie mam w zwyczaju podważać.
                    • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:44
                      milva24 napisała:

> U Ciebie mogą być kim chcą, ja szkoły medycznej nie kończyłam więc kompetencji
                      > lekarzy nie mam w zwyczaju podważać.

Nawet nie chodzi o podwazanie kompetencji, tylko o skutecznosc. Skoro lekarz nie ma pomyslu na terapię, ignoruje problem, to trzeba poszukac kogos, kto ten pomysł bedzie mial...
        • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:15
          "Jeśli chodzi o stres ma pozę olewającej wszystko ale po ostatniej rozmowie wiem, że się jednak denerwuje."

Musicie wiecej z nia rozmawiac, bo ukrywa przed wami swoje emocje.
        • brenya78 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:45
          12latka chodzaca spać po północy i spiaca niewiele jak 7 godzin na dobe to proszenie sie o kloppty. Higiena snu u was lezy i kwiczy. Co ona robi do tej polnocy zamiast relaksowac sie przed snem?
          Twoj maz jesli budzi sie po 2h - znaczy ze cos stymuluje mu uklad nerwowy. To .oe byc stres ale moze byc też późno wypita kawa, herbata, alkohol. I proszę mi nie pisać ze mąż może wypić trzy i bez problemu zaśnie bo działanie jest z opóźnieniem i można zasnąć po kawie i... obudzić się za 2 h i już nie zasnąć.
          Jesteście przebodzcowani.
          • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:52
            Co robi? Lepi, czyta, dzierga, gada do mniewink czasem jej się przypomni, że lekcji nie zrobiła i coś tam na szybko kończy ale coraz rzadziej. Ja męża w kwestii wypotych kaw czy herbat nie pilnuję ale znamy się ponad 20 lat i miał tak od zawsze.
            • 1matka-polka Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 10:58
              milva24 napisała:

> znamy się ponad 20 lat i miał tak od z
              > awsze.

Mozna przerwac tę sztafetę pokoleń.
            • brenya78 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 11:18
              Nie mam doświadczenia ze starszymi dziećmi ale moja 4 latka, jak przegapimy jej zwykłą porę snu, to dostaje "powera" i potem długo nie może zasnąć. Organizm wyciąga jakieś dodatkowe stymulanty i nakręca się. Podobny mechanizm może być u twojej córki - wg mnie północ to koszmarnie zbyt późno dla nastolatki na kładzenie się spać. Zwłaszcza jeśli ona jest po 7h snu poprzedniej nocy. Organizm po prostu włącza 5 bieg, żeby utrzymać się w aktywności. Musicie to zmienić. Jest takie angielskie powiedzenie "sleep begets sleep", czyli sen przyciaga sen. Trzeba dużo spać żeby móc dużo spać. Wbrew pozorom trzeba być wypoczętym a nie zmęczonym żeby dobrze spać.
              • milva24 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 12:22
                Teraz ma tydzień wolnego od szkoły, popracujemy nad szybszym zasypianiem. Faktycznie jej się zdarzało wypijać herbatę przed snem, na mnie nie działa ani teina ani kofeina, mogę się napić i śpię jak zabita więc chyba nie doszacowałam potencjalnego złego wpływu teiny na organizm córki. Na razie zasugeruję jej żeby wieczorem wypijała melisę, może to już da jakąś odczuwalną zmianę.
    • szorstkawelna Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 11:00
      Mój syn miał ostatnio (od paru miesięcy) problemy z zasypianiem. Parę dni temu kupilam ziołowy specyfik "n...sol" z chmielem i walerianą. Daję mu dwie tabletki wieczorem od paru dni i syn jest wyspany. Jestem naprawdę zaskoczona, że tak dobrze to zadziałało.
      • is-laura Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 11:33
        Ostrożnie z tą walerianą. Można ją stosować tylko okazjonalnie, bo działa podobnie do opioidów. Może powodować zaparcia i zaburzać działanie pęcherza moczowego, co w połączeniu z chmielem, który działa moczopędnie, może spowodować zaleganie moczu w pęcherzu i infekcję pęcherza. Niestety piszę na podstawie własnego doświadczenia. Po 2 miesiącach stosowania waleriany nabawiłam się pęcherza neurogennego. Dopiero później doczytałam, że max okres stosowania to 3 tyg, następnie trzeba zrobić przerwę min 2 tyg, a ja brałam bez przerwy.
        • szorstkawelna Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 13:56
          Dziękuję za ostrzeżenie. Jaka dawkę brałaś?
          W tym jego specyfiku jest taki skład:
          • is-laura Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 15:36
            Brałam preparat złożony, 179 mg waleriany w tabletce, jedną tabletkę na noc
            • is-laura Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 15:36
              170
        • pade Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 14:06
          O walerianie:
          "Poza działaniem wyciszającym organizm, waleriana działa także rozkurczająco. Może być więc stosowana w dolegliwościach żołądkowych oraz podczas bolesnych miesiączek. Wpływa dobrze na metabolizm, ma działanie wiatropędne i moczopędne. Dodatkowo wypłukuje piasek z nerek, pomaga w zakażeniach i zapaleniach pęcherza oraz dróg moczowych."
          Skąd info o wpływie waleriany na działanie pęcherza?
          A co do stosowania, to w każdej ulotce jest info, żeby nie przekraczać 4 tygodni codziennego zażywania, po tym czasie należy zrobić 3-4 tygodniową przerwę.
          • is-laura Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 30.04.23, 15:39
            Skąd wiesz że w każdej? Przeczytałaś wszystkie ulotki jakie są na świecie? W mojej nie było o tym ani słowa
    • nostalgia81 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 02.05.23, 00:39
      Zawsze tak miałam, sowa z przesunietym snem do 1-2 w nocy. Potem wyszlo, ze to jeden z objawow ADHD. I tak si sprawa wyjasnila.
    • nostalgia81 Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 02.05.23, 00:40
      Swoja droga Twoja 12 latka spi i 22 a moja 10 latka uncertain o 23 nie zasnie sad Masakra
    • ardzuna Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 02.05.23, 01:22
      Są poradnie zaburzeń snu, ale chyba tylko dla dorosłych. Jeden z najbardziej znanych lekarzy to prof. Wichniak www.rynekzdrowia.pl/Neurologia/Prof-Wichniak-zaburzenia-snu-trzeba-leczyc-jak-najszybciej,237257,208.html
      Melatoniny nie dawaj na własną rękę, jest wskazana tylko w niektórych typach zaburzeń snu.
      A jakie zaburzenia snu ma ojciec młodej?
    • simply_z Re: Problemy ze snem u dwunastolatki 02.05.23, 01:58
      A nie ma krzywej przegrody? wtedy pojawia sie bezdech i slaby sen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka