Dodaj do ulubionych

Rekrutacja, tym razem light 😊

15.05.23, 21:15
Mieszkam w małym mieście, nie ma u nas rekrutacji elektronicznej i żadnego wspólnego systemu rekrutacji. Do każdej szkoły aplikuje się osobno. I do każdej na innych zasadach 😁
Szkoła A - zgloszenie przez internet, cała reszta normalnie. Wśród dokumentów "życiorys"???
Szkoła B - zgłoszenia normalnie w sekretariacie. Życiorysu nie chcą, za to chcą skrócony odpis aktu urodzenia.
Szkoły C jeszcze nie rozgryzłam, bo mają strasznie zawiłą stronę i zakładkę z rekrutacją.
Zapowiada się wesoły czas
Obserwuj wątek
    • gama2003 Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:17
      Może w C chcą życiorysy rodziców ?

Życiorys 14 latka ?
      • extereso Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:20
        No a co, w podstawówce nad uczono jak pisać.
      • laurielle Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:21
        W 1997 pisalam wlasny. Typu data i miejsce urodzenia, dane i zawody rodzicow (wyksztalcenie, miejsce pracy), ewentualne informacje o osiagnieciach w SP, uzasadnienie wyboru tej klasy i szkoly.
        • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:24
          Boże, to ja jakieś romantyczne wypociny poczyniłam, bo jak to tak suche fakty podawać, coś jak esej o życiu mym😂
          • laurielle Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:28
            Jak do humana, to mogl byc nawet plus wink
            • szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:30
              Tak, do humana
        • little_fish Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:28
          Ale tam jeszcze jest kwestionariusz osobowy, to chyba zawiera te informacje?
          No nic, będzie młodzież pisać...😊
      • little_fish Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 23:51
        "Może w C chcą życiorysy rodziców ?"
        Oby nie drzewo genealogiczne 😉
    • furiatka_wariatka Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:29
      Ja do liceum zdawałam w latach 90tych, i oczywiście, że rekrutacja wyglądała zupełnie inaczej, ale pisanie życiorysu pamiętam smile
      • little_fish Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:33
        Ja w 80 (koniec) i też pamiętam. Ale to przecież w większości przypadków takie bzdury są, że myślałam że już dawno się od tego odeszło. Jak widać, w niektórych miejscach tradycja trwa. Choć nie jest chyba jakoś pieczołowicie kultywowana, bo nie kojarzę, żeby młody wspominał coś o pisaniu życiorysu na lekcjach
        • jednoraz0w0 Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:46
          Pamiętam że tam się pisało ze ma się pochodzenie inteligenckie/robotnicze/chłopskie 🤣
    • mama-ola Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:33
      Mój syn aplikuje tylko do jednej szkoły, do jednej klasy. Trochę mnie martwi ta sytuacja. Nie znam nikogo, kto by tak robił. Chyba mu na siłę i według własnego widzimisię coś podaję, takie myśli mnie nachodzą, już sama nie wiem. Z jednej strony - powinien się dostać tam, gdzie chce, z drugiej strony - tak być bez planu B, C itd.?
      • little_fish Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:36
        Mój starszy też tak zrobił. Za poprzedniej kumulacji w 2019. Plan się powiódł 😊
        Trzymam kciuki, żeby i u Was tak było
        • zwyczajnamatka Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 22:13
          Moja córka tak właśnie chciała zrobić. Jedna jedyna szkoła i jedna jedyna klasa na podaniu. Rwałam włosy z głowy i delikatnie, żeby nie było, że nie wierzę w powodzenie własnego dziecka nagabywalam, żeby coś jeszcze wpisała. W sumie miała wpisanych osiem klas, dla swietego spokoju, ale do końca mówiła, że i tak do innej klasy i szkoły niż pierwszy wybór nie pójdzie. O mało nie osiwialam ze stresu.
          Rano w dniu ogłoszenia list przyjętych obudziłam moją córkę z radosnym "dostałaś się do pierwszego wyboru!!!!", na co moja córka bez cienia emocji i zaspana - mamo, przecież ja ci cały czas mówiłam, że się tam dostanę.
          🤦🏼‍♀️
          Wam także życzę takiego zakończenia.
          • mama-ola Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 23:16
            Dzięki smile Mój syn też twierdzi, że na pewno się dostanie...
        • mama-ola Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 23:15
          little_fish napisała:

> Mój starszy też tak zrobił. Za poprzedniej kumulacji w 2019. Plan się powiódł ?

Mój starszy syn też w sumie tak zrobił, i też w 2019 smile Ale trochę przez nieuwagę tak wyszło.

> Trzymam kciuki, żeby i u Was tak było
          Dziękuję!
      • memphis90 Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 16.05.23, 13:41
        Moja ma jedno liceum i jako backup technikum z tego samego zespołu szkół, z podobnym programem. I liceum plastyczne z osobnym egzaminem. I to wszystko.
    • ga-ti Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 21:43
      W mojej mieścinie też jest 'normalna' rekrutacja do liceum, nie wiem, czy życiorys trzeba pisać wink ale w sumie to nawet nieźle, można o swoich osiągnięciach napisać, również tych nie ujętych w świadectwie, o wolontariacie się rozpisać, o swoich mocnych stronach... no ja to bym się rozwinęła wink

Powodzenia!
      • little_fish Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 15.05.23, 22:21
        Dzięki!
        Rozwinąć się można, czemu nie. Ale w rekrutacji i tak liczą się suche punkty...
    • memphis90 Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 16.05.23, 13:37
      Jak już zaloze prywatną szkole i ogłoszę się dyrektorem, to będę w ankiecie pytać, czy aplikujący mają w domu bidet…
      • little_fish Re: Rekrutacja, tym razem light 😊 16.05.23, 15:15
        😁
        Tylko nie określaj kryterium przyjęcia. Albo zmieniaj znienacka - w jednym roku "manie" bidetu, w drugim "niemanie" 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka