brenda_bee 21.05.23, 19:39 Jak je znaleźć? Pierwszy raz w życiu posadziłam pomidory. Te zwykłe to jeszcze maluśkie sadzonki ale miniaturka ma ze 30 cm. Jest gęsty i zupełnie nie wiem gdzie szukać wilków i kiedy. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 20:03 Więc. Z łodyżki wyrasta gałązka. I w tym miejscu połączenia gałązki z łodygą zaczyna po jakimś czasie wyrastać kolejna. I to, co wyrasta w narożniku gałązka/łodyga trzeba urwać. Chyba, że to karłowaty-koktajlowy, to nie ruszaj. Tu masz pokazane www.youtube.com/watch?v=RwWPULSMj2k Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 20:08 A tu masz jak wyglądają takie malutkie wilczki: www.youtube.com/watch?v=dnRClvVdyqs Ja w zeszłym roku je zostawiłam, bo myślałam, ze pomidor koktajlowy=zawsze mały krzaczek, taki jak w doniczce i w efekcie miałam szaloną ośmiornicę na cały warzywnik... Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 20:46 A wiesz na pewno, że ten gatunek, który masz trzeba ciąć? Są pomidory samokończące, których nie ma potrzeby ciąć, bo same przestają rosnąć, jak zawiążą się owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 21:03 Bajaja to karłowaty, nic nie urywaj, chyba ze dolne leżące w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 21:10 Karłowy o przewieszającyh się pędach, do wiszących pojemników, albo wysokich doniczek, żeby pędy miały gdzie zwisać. Nie można mu nic urywać. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 20:56 Będziesz wiedziała jak roślina będzie większa. Szybko się zorientujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 21:02 Tym co masz, to niczego nie usuwasz! Co najwyżej liście przerzedzasz. To są pomidory samokonczace, tam owoce będziesz mieć właśnie dlatego, że powstają wilki i pomidor się rozkrzacza. Karzełków nie prowadzisz jak wysokopiennego! Boczne pędy usuwasz odmianom wysokim, zostawiając 2 do 3 pędów. Choć ja mam dobre wyniki pozwalając roślinom rosnac jak chca Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 21:05 Wlasnie ta gestosc sugeruje ze jsst to samokonczacy koktajlowy Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Wilki na pomidorach 21.05.23, 21:21 Bardzo dziękuję za cenne rady😘 Odpowiedz Link Zgłoś