Dodaj do ulubionych

Lody w Niemczech

22.05.23, 16:01
Nie ma...
Takich jak chce.
Nigdzie...
Poszukuję takich :
Śmietankowych/ waniliowych pokrytych warstwa sorbetu.Sorbetu właśnie a nie tłuszczowej polewy o smaku owocowym.
Same sorbety też odpadają.
W Saksonii.
Kto widział/wie?
Obserwuj wątek
    • konsta-is-me Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:02
      Rzecz jasna,kształt dowolny, to przykład ,żeby pokazać o jak rodzaj mi chodzi.
    • alpepe Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:12
      A w kauflandzie byłaś przy lodówkach i sprawdziłaś ofertę? Akurat takie lody, jak opisałaś, nie moja bajka, ale u mnie w Berlinie wybór jest tak duży, że na pewno coś podobnego tu mają.
      Widzę, że bofrost, ale to nie kupisz w sklepie, ma coś takiego www.bofrost.de/shop/eis_5500/stieleis_5504/frucht-vanille-box.html?ptab=ingredients , czyli pewnie w markecie też możesz kupić tego typu lody.
      • alpepe Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:16
        Schöller ma tu coś takiego www.schoeller.de/himbi/.
      • konsta-is-me Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:25
        W moim Kauflandzie ( dużym,piętrowym) nie ma.
        W Lidlu nie ma.
        W Rewe ani nahkauf nie ma.
        W Aldi nie ma.
        W Edece też nie.
        Może gdzieś online kupię i przysyłają ale jak patrzę na asortyment w Niemczech ogólnie to wątpię chyba.

• alpepe Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:51
          No to zamelduj się na bofrost, niech ci przyjadą z tymi, co zalinkowałam.
        • snakelilith Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 19:57
          Dostaniesz prawdodobnie w każdej budzie na rogu, która nazywa się Kiosk. Tam mają lody marki Langese/ Schoeller, rozpoznasz po takich, albo poodbnych plakatach, bo ten pewnie niżej nie jest aktualny.
          Himbi smakuje super, ale jest jeszcze Solero i Cujamara Split. Te akurat wszystkie znam. Solero jest też w Rewe w multiopakowaniach. Rewe ma też Fruity Vanilla, albo Fruit Mix ale nigdy nie jadłam.
          W Rewe jest też Soja Eis. To wegańskie lody, ale kiedyś kupiłam i naprawdę nie są złe.
    • konsta-is-me Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:28
      Istnieją przenośne lodówki ( nie samochodowe) które by przetrzymały 4 h podróży ? 😂
      Pewnie nie.
      Zdesperowana jestem ,kocham te lody w lecie i ciezko mi się żyje bez nich 😁
      • misiamama Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 16:48
        Nie desperuj, to nie może być lodówka, tylko zamrażarka i to porządna. Można się poważnie pochorować po odmrożonych i ponownie zamrożonych lodach.
      • taniarada Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 18:33
        konsta-is-me napisała:

> Istnieją przenośne lodówki ( nie samochodowe) które by przetrzymały 4 h podróży
        > ? 😂
        > Pewnie nie.
        > Zdesperowana jestem ,kocham te lody w lecie i ciezko mi się żyje bez nich 😁
        Są na allegro i nie tylko samochodowe zamrażalki wbij sobie w Google .Ponad tysiaka kosztują i lepiej .
    • krwawy.lolo Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 20:00
      Za jakie grzechy Pan Nasz zesłał Cię do NRD?
      • snakelilith Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 20:07
        To nie grzechy, to wrodzony masochizm.
        • krwawy.lolo Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 20:13
          Lubiłaś RTL Samstag Nacht?
          • snakelilith Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 20:18
            Już sto lat nie oglądam RTL-u i innych prywatnych telewizji.
      • konsta-is-me Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:14
        Karma chyba ...
        Albo fatum.
    • ayelen40 Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 20:16
      Śmietankowych to w Niemczech chyba w ogole nie znają, co najwyżej jogurtowe.
      • snakelilith Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 20:26
        Sahne Eis to są śmietankowe lody, ale Niemcy lubią wyraźniejszy smak wanilii i takie lody nazywają się tu waniliowe. Mimo tego, nie wszystkie są żółto maślano z wanillią u Magadaskaru, te tańsze smakują często jak o smaku "śmietankowym". Ja kupuję w Rewe coś rodzaju polskiej śnieżynki i choć na opakowaniu jest Bourbon Vanille, to one są w smaku nie waniliowe, a "śmietankowe".
        • ayelen40 Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 22:44
          Zawsze myślałam, że Sahneeis to nie smak, a rodzaj lodów. Sahne, Milch, Sorbet.
          • snakelilith Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 00:47
            I dobrze myślałaś. Tylko Sahneeis o smaku Sahne, to w niemieckim języku masło maślane i nie robi się takich bez wanilii, co automatycznie robi z nich lody waniliowe. Masz co najwyżej Saure Sahne we włoskich lodziarniach, to ma wyraźny smak właśnie śmietany.
      • konsta-is-me Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:10
        Można kupić śmietankowe na gałki czasem, ale w Polsce też praktycznie zanikają (a szkoda).
        • bi_scotti Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:16
          konsta-is-me napisała:

> Można kupić śmietankowe na gałki czasem, ale w Polsce też praktycznie zanikają

Agree - juz i w PL ciezko dostac smietankowe - nigdzie indziej na swiecie NIE MA. Niemcy to w ogole beznadziejne miejsce na lody regardless jaki flavour, sorry, juz Austria lepsza. Obawiam sie, ze przyjdzie czas kiedy uczciwe smietankowe lody beda juz tylko wspomnieniem takich dinosaurs like me sad Straszne czasy nastaly suspicious Cheers.
          • alpepe Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:18
            Lody lawendowe mają zajebiste, z tym, że ja od lat nie jadam lodów, bo wszystkie mi zbyt słodkie.
            • bi_scotti Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:25
              alpepe napisała:

> Lody lawendowe mają zajebiste

Lawendowy to ja lubie creme brule i kiblowy odswiezacz powietrza - lody not so much ale moze przy okazji sprobuje - nalezy dawac szanse wink Cheers.
              • mysiulek08 Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:31
                zrobilam lawendowe wg przepisu ze strony KA, dlugoooo lezaly ...
          • mysiulek08 Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:22
            ha! sama robie 😂 ze smietanki i zoltek, wychodza zarabiste smietankowe, jak za dawnych lat
            • bi_scotti Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:24
              10+ hours samolotem ode mnie do Ciebie - no way zebym sie wlamala do Twojego freezer ... ale mysl jest tongue_out Watch out wink Cheers.
              • mysiulek08 Re: Lody w Niemczech 22.05.23, 23:27
                e tam, co to jest 10h jesli w perspektywie sa lody! prawdziwe lody na solidnej smietance i zoltkach od szczesliwych kur ! porzadna herbate tez dostaniesz

wiatry i deszcze w gratisie 😂
          • snakelilith Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 00:40
            bi_scotti napisała:

> A. Niemcy to w ogole beznadziejne miejsce na lody regardless jaki flavour, sorr
            > y,

Głupoty piszesz bi_scotti. W każdej niemieckiej mieścinie masz przynajmniej jedną lodziarnię prowadzoną przez Włochów i tam dostaniesz dobre gelati. A dobre lody o śmietankowym smaku nazywają się tam Saure Sahne.
            Śmietankowe są też sławne duńskie soft ice, w ogóle Duńczycy mają świetne lody, więc może powinnaś odwiedzić Skandynawię.
            • bi_scotti Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 01:03
              snakelilith napisała:

> Głupoty piszesz bi_scotti. W każdej niemieckiej mieścinie masz przynajmniej jed
              > ną lodziarnię prowadzoną przez Włochów i tam dostaniesz dobre gelati. A dobre l
              > ody o śmietankowym smaku nazywają się tam Saure Sahne.
              > Śmietankowe są też sławne duńskie soft ice, w ogóle Duńczycy mają świetne lody,
              > więc może powinnaś odwiedzić Skandynawię.

I'm ALWAYS right w temacie "Snake" big_grin
              bi_scotti
              Re: A co Wam się podoba w Polsce?
              20.08.22, 13:52
              Snejk, jestes niezawodna! Amazing, w swiecie, ktory wciaz przypomina, ze nothing is forever & nothing is reliable/stable, Ty jedna jestes jak skala - one can always rely ...
              tongue_out Unbelievable! big_grin
              Cheers.
              • snakelilith Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 01:24
                bi_scotti napisała:

> Snejk, jestes niezawodna!

Niezawodna to jest ty w twoim kauderwelschu (sprawdź w słowniku, jak nie wiesz co to oznacza).
                Ale ciekawa jestem na jakiej to ty podstawie oceniasz lody w Niemczech. Przejeżdżałaś w 1987 roku przez Berlin i ktoś zafundował ci Domino w waflu, płowa tania wanilina, połowa z tłustą polewą o smaku czekoladowopodobynm za markę 50 z budy? Bo ja myślałam kiedyś też Holendrzy jedzą tylko bottermelk zitrone, które przy cytrynie nawe nie stało, duży błąd jak się okazało po bliższym poznaniu kraju.

• mysiulek08 Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 01:33
                  Snake ciagle w formie jadowitej 🤣🤣
                  • snakelilith Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 01:44
                    Ciesz się, że nie skomentowałam waszych słodko pierdzących planów przelecenia dwóch konytentów w celu zjedzenia porcji lodów, które robi moja przeceniona na 15 euro maszyna z Aldi. W składzie najprostsze składniki z supermarketu, a smak śmietankowy uzyskuje się nie dodając wanilii do bazowego przepisu lodów waniliowych. Co tłumaczy zresztą popularność śmietankowych lodów w PRLu, wanilia była deficytowym artykułem.
                    • mysiulek08 Re: Lody w Niemczech 23.05.23, 01:49
                      coz, jesli cie stac tylko na przeceniona maszynke z aldi i najprostsze (najtansze) skladniki to nic na to nie poradze 🤔 a jak Bi bedzie miala kaprys to i na lody przyleci, ty jej nie zabronisz 🤣🤣

paaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka