jozefrobotnik 31.05.23, 20:00 Proszę o polecajki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Książki 31.05.23, 20:07 Egipcjanin Sinuhe czytałam w zerówce i pamiętam, że mi sie bardzo podobało Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Książki 31.05.23, 21:33 tak- namiętności tam prawie tyle, co w ordo iuris! Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Książki 31.05.23, 20:08 Może parę słów o tym, co lubisz czytać? Ja właśnie kończę "Cukry" Doroty Kotas, czytam na przemian z "Węgry na nowo" Dominika Hejja. Polecam obie. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Książki 31.05.23, 23:20 Właściwie to czytam wszystko, oprócz badziewia w stylu Blani Lipińskiej czy Greya 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 31.05.23, 20:13 Przeczytałam "Czereśnie będą dziczeć" - polecam, bo dobrze napisana z tym, że to tematy przesiedleńcze, więc trzeba lubić. I "Chłopki" się dobrze czyta. A poza tym z moich ostatnich lektur niczego nie polecam, bo jakoś mnie niewiele zachwyciło Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 31.05.23, 20:15 Aha, dziś przytargałam 5 książek papierowych, ale jeszcze nie wiem czy polecam, bo to sane kryminaly a z nimi bywa różnie: nowa Sigdurdardottir, nowy Krajewski, nowa Marklund, nowy Brejdygant i stara Ruth Ware Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Książki 31.05.23, 21:39 A kryminały wolisz "krwawe" (czyli takie z lubością cyzelujace każdy detal zbrodni, tortur et cetera, czy raczej subtelniejsze, gdzie zbrodnia jest, nawet okrutna, ale autor nie zalewa czytelnika flakami wypływającymi z każdej stronnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 31.05.23, 21:44 Nie lubię krwawych. W kryminałach lubię "historię" - czasem o bohaterach, czasem o miejscach a krwawe szczegóły mnie nie interesują. Dlatego na przykład nie zachwycam się Carterem. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Książki 31.05.23, 22:15 Jeśli lubisz retro to polecam twojej uwadze dwa cykle: seria, której bohaterem jest Christian Abell (autor Krzysztof Bochus). Dzieje się w okresie międzywojennym w Gdańsku i ogólnie na Pomorzu. Jest też seria współczesna, o wnuku wspomnianego, ale moim zdaniem zdecydowanie słabsza. I cykl o Adamie Karskim Grzegorza Skorupskiego. Są trzy tomy, autor przymierza się do czwartego. Małomiasteczkowa atmosfera przedwojennego Gostynia świetnie kontrastuje że zbrodnią i właśnie starciem intelektu stróża prawa i przestępcy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Książki 31.05.23, 23:09 A kojarzycie tytuł westernu polecanego przez Magdalenę? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Książki 31.05.23, 20:21 "Rzeszot" Bartosza Sadulskiego. Ma chłop i pióro lekkie i fantazję ułańską . Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Książki 31.05.23, 21:23 "Tajemnice pielęgniarek" Marianny Fijewskiej. Warto przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Książki 31.05.23, 22:00 Polecam ostatnią laureatką Nagrody Nobla w dziedzinie literatury,Annie Ernaux. Włąśnie przeczytałam Bliskich i Lata. Mój tata (my kupujemy książki do wspólnej kolekcji a potem dyskutujemy) jest wręcz jej pisaniem zgorszony- uważa, ze to zaledwie szkic, notatki do prawdziwej książki. A na mnie podziałało. Właśnie ta surowość i oszczędność. Jak dla mnie to spadek po naturalistach francuskich. I taki rodzaj pamięci, w sumie o tym co najważniejsze, urwany i postrzępiony, nosze też w swojej głowie. Czy też sercu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki 31.05.23, 22:37 Ernaux jest świetna, czytałam jak tylko się ukazały jej książki po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Książki 31.05.23, 22:44 Off top - do 4 czerwca można obejrzeć on line mdag.pl/pl/ogladaj-online/20/film/8-mm-cudownych-lat Ciekawy nie tylko z powodu bohaterki ale także z powodu sposobu narracji - prawie zero opinii , tylko zapis tego co się zdarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Książki 01.06.23, 09:45 Catherine Nixey "Ciemniejący wiek". Czytam w opozycji do "Świtu królestw" Dana Jonesa. I, uwaga, odmóżdżacz, ale czyta się świetnie. Agnieszka Siepielska "Topiąc stal". Odpowiedz Link Zgłoś