31.05.23, 20:00
Proszę o polecajki smile
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Książki 31.05.23, 20:07
      Egipcjanin Sinuhe

czytałam w zerówce i pamiętam, że mi sie bardzo podobało
      • livia.kalina Re: Książki 31.05.23, 21:33
        tak- namiętności tam prawie tyle, co w ordo iuris!
    • leosia-wspaniala Re: Książki 31.05.23, 20:08
      Może parę słów o tym, co lubisz czytać? Ja właśnie kończę "Cukry" Doroty Kotas, czytam na przemian z "Węgry na nowo" Dominika Hejja. Polecam obie.
      • jozefrobotnik Re: Książki 31.05.23, 23:20
        Właściwie to czytam wszystko, oprócz badziewia w stylu Blani Lipińskiej czy Greya 😅
    • daniela34 Re: Książki 31.05.23, 20:13
      Przeczytałam "Czereśnie będą dziczeć" - polecam, bo dobrze napisana z tym, że to tematy przesiedleńcze, więc trzeba lubić.
      I "Chłopki" się dobrze czyta.
      A poza tym z moich ostatnich lektur niczego nie polecam, bo jakoś mnie niewiele zachwyciło
      • daniela34 Re: Książki 31.05.23, 20:15
        Aha, dziś przytargałam 5 książek papierowych, ale jeszcze nie wiem czy polecam, bo to sane kryminaly a z nimi bywa różnie: nowa Sigdurdardottir, nowy Krajewski, nowa Marklund, nowy Brejdygant i stara Ruth Ware
        • kocynder Re: Książki 31.05.23, 21:39
          A kryminały wolisz "krwawe" (czyli takie z lubością cyzelujace każdy detal zbrodni, tortur et cetera, czy raczej subtelniejsze, gdzie zbrodnia jest, nawet okrutna, ale autor nie zalewa czytelnika flakami wypływającymi z każdej stronnicy?
          • daniela34 Re: Książki 31.05.23, 21:44
            Nie lubię krwawych. W kryminałach lubię "historię" - czasem o bohaterach, czasem o miejscach a krwawe szczegóły mnie nie interesują. Dlatego na przykład nie zachwycam się Carterem.
            • kocynder Re: Książki 31.05.23, 22:15
              Jeśli lubisz retro to polecam twojej uwadze dwa cykle: seria, której bohaterem jest Christian Abell (autor Krzysztof Bochus). Dzieje się w okresie międzywojennym w Gdańsku i ogólnie na Pomorzu. Jest też seria współczesna, o wnuku wspomnianego, ale moim zdaniem zdecydowanie słabsza. I cykl o Adamie Karskim Grzegorza Skorupskiego. Są trzy tomy, autor przymierza się do czwartego. Małomiasteczkowa atmosfera przedwojennego Gostynia świetnie kontrastuje że zbrodnią i właśnie starciem intelektu stróża prawa i przestępcy. smile
              • daniela34 Re: Książki 31.05.23, 22:36
                Dziękuję smile
          • simply_z Re: Książki 31.05.23, 23:09
            A kojarzycie tytuł westernu polecanego przez Magdalenę?
            • daniela34 Re: Książki 31.05.23, 23:13
              Na południe od Brazos
              • simply_z Re: Książki 31.05.23, 23:38
                dzięki
    • pani_tau Re: Książki 31.05.23, 20:21
      "Rzeszot" Bartosza Sadulskiego. Ma chłop i pióro lekkie i fantazję ułańską smile.
    • bazia_morska Re: Książki 31.05.23, 20:45
      "Pogo" Jakuba Sieczko.
    • aqua48 Re: Książki 31.05.23, 21:23
      "Tajemnice pielęgniarek" Marianny Fijewskiej. Warto przeczytać.
    • livia.kalina Re: Książki 31.05.23, 22:00
      Polecam ostatnią laureatką Nagrody Nobla w dziedzinie literatury,Annie Ernaux. Włąśnie przeczytałam Bliskich i Lata.

Mój tata (my kupujemy książki do wspólnej kolekcji a potem dyskutujemy) jest wręcz jej pisaniem zgorszony- uważa, ze to zaledwie szkic, notatki do prawdziwej książki.

A na mnie podziałało. Właśnie ta surowość i oszczędność. Jak dla mnie to spadek po naturalistach francuskich.
      I taki rodzaj pamięci, w sumie o tym co najważniejsze, urwany i postrzępiony, nosze też w swojej głowie. Czy też sercu.
      • daniela34 Re: Książki 31.05.23, 22:37
        Ernaux jest świetna, czytałam jak tylko się ukazały jej książki po polsku.
      • chococaffe Re: Książki 31.05.23, 22:44
        Off top - do 4 czerwca można obejrzeć on line mdag.pl/pl/ogladaj-online/20/film/8-mm-cudownych-lat

Ciekawy nie tylko z powodu bohaterki ale także z powodu sposobu narracji - prawie zero opinii , tylko zapis tego co się zdarzyło
    • pierwszykot Re: Książki 31.05.23, 22:41
      Złota klatka - Camilla Lackberg
    • gulcia77 Re: Książki 01.06.23, 09:45
      Catherine Nixey "Ciemniejący wiek". Czytam w opozycji do "Świtu królestw" Dana Jonesa.
      I, uwaga, odmóżdżacz, ale czyta się świetnie. Agnieszka Siepielska "Topiąc stal".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka