Dodaj do ulubionych

Naród lubi kulture

03.06.23, 19:57
Tak stwierdzam po przeszukaniu serwisów biletowych.
Niektóre wydarzenia planowane na okres wrzesien-listopad mają wykupione bilety albo zostały resztki w postaci kilku kilkunastu miejsc.
I jak widać spore ceny biletów nie odstraszają.
Obserwuj wątek
    • szansanalans Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 20:19
      Teatry, filharmonie inne wydarzenia np. balet?
      • lajtova Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 20:26
        Dwa pierwsze tak.
        Balet nie wiem bo się nie intersowałam.
        Sprawdziłam BALET DZIADEK DO ORZECHÓW w Warszawie. Trzy spektakle 10.12.2023 minimalne ilości biletów.
        • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 20:27
          Dziadek do Orzechów zawsze był oblegany w grudniu. Szykuj się na 2024smile
          • lajtova Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 20:29
            Nie no. Balet mnie niezbyt interesuje. Sprawdziłam w związku z pytaniem szansylansy.
            • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 20:33
              Ja uważam, że jeżeli możesz jeszcze kupić bilet na cokolwiek parę dni po otwarciu sprzedaży to znaczy, że jest luzik big_grin
              • georgia.guidestones Re: Naród lubi kulture 05.06.23, 23:51
                chococaffe napisała:

> Ja uważam, że jeżeli możesz jeszcze kupić bilet na cokolwiek parę dni po otwarc
                > iu sprzedaży to znaczy, że jest luzik big_grin
                >
                Ja tak samo wink
      • mia_mia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 21:05
        Tak, jest duży problem z kupowaniem biletów w te miejsca, ale wcale nie jestem pewna czy to całkiem źle, bo wraz ze wzrostem popytu wzrosła dostępność, bo powstały nowe miejsca, ale też spada jakość, jak bilety do teatru będzie się jeszcze łatwiej kupować, wręcz jak do kina to trochę to straci z uroku i klimatu.
        • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 21:20
          Dlaczego spada jakość?
    • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 21:39
      Myslalam, ze bedzie o "kulturalnej" przemowie Seweryna do dzieci. Zwalilo mnie z nog.
      • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 21:59
        Tej ukradzionej z prywatnego profilu? Cóż, po zachowaniach piskonfy nic mnie nie szokuje
        • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:04
          chococaffe napisała:

> Tej ukradzionej z prywatnego profilu? Cóż, po zachowaniach piskonfy nic mnie ni
          > e szokuje
          >
          Kierowal te slowa do dzieci, nieokreslonych dzieci. A poza tym, to przeciez czlowiek kultury.
        • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:06
          chococaffe napisała:

> Tej ukradzionej z prywatnego profilu? Cóż, po zachowaniach piskonfy nic mnie ni
          > e szokuje

Zachowanie Seweryna cie nie szokuje? Ja jestem zszokowana i zalamana.
          • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:09
            Niestety, ci których popierasz (bo jak sama piszesz mamy ich "za karę" ) robią potworniejsze rzeczy i ciebie to w ogóle nie szokuje - pełna demoralizacja i przysłowie o belce w oku.To na tyle, eot. szkoda czasu
            • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:15
              chococaffe napisała:

> Niestety, ci których popierasz (bo jak sama piszesz mamy ich "za karę" ) robią
              > potworniejsze rzeczy i ciebie to w ogóle nie szokuje - pełna demoralizacja i pr
              > zysłowie o belce w oku.To na tyle, eot. szkoda czasu
              >

Seweryn jest aktorem. Dla mnie to koniec swiata i polskiej, narodowej kultury.
              • angazetka Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:34
                LOL, że tak skomciam polsko-narodowo.
                • malgosiagosia [...] 03.06.23, 22:38
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • angazetka Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:41
                    Postaraj się bardziej.
                    • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 23:49
                      Dla ciebie? Zaczepiasz infantylnie, to sie odezwe, bo mi ciebie szkoda, ale zebym miala sie wysilac, to juz twoje niedoczekanie.
                      • cranberries1983 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:32
                        U was płacą od wpisu czy za godzine?
              • alfa36 Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 23:58
                A co zrobił?
                • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 00:40
                  www.youtube.com/watch?v=NTaXz4RcKQg
              • pursuedbyabear Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 07:42
                Małgoniu, ty lepiej "Balu w operze" Tuwima ani Bursy nie czytaj, bo dopiero doznasz końca polskiej kultury...

Zostań sobie przy przepisach siostry Anastazji.
                • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 12:01
                  pursuedbyabear napisała:

> Małgoniu, ty lepiej "Balu w operze" Tuwima ani Bursy nie czytaj, bo dopiero doz
                  > nasz końca polskiej kultury...

Ach, to Seweryn poeta jest i swoj wiersz nam deklamowal. Brawo!

• pursuedbyabear Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 17:40
                    Mógłby deklamować klasyka Bursę. Na przykład wiersz o pantofelku.
                    Znasz?
                    Nie?
                    To sobie znajdź.
                    Ostatnie wersy z tego wiersza dedykuję ci z najwyższą serdecznością.
                    • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 18:09
                      pursuedbyabear napisała:

> Ostatnie wersy z tego wiersza dedykuję ci z najwyższą serdecznością.

Serdecznosci sie nie spodziwealam. Bardzo dziekuje. Dziwi mnie, ze moderacja usuwa moje posty bez sladu. Ladnie to tak drogie panie moderatorki?
          • tanebo001 Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 23:52
            I tak był zachowawczy.
      • cranberries1983 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:31
        Proszę panią, forum PiSu jest na innej www.
        • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 12:57
          cranberries1983 napisał:

> Proszę panią, forum PiSu jest na innej www.

Zdaje sie, ze to forum matek. A ty jestes matka?
    • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:10
      No i dobrze, przynajmniej można na mądrzejsze tematy pogadać dotyczące egzystencji i takich różnych .
      • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:19
        klaramara33 napisała:

> No i dobrze, przynajmniej można na mądrzejsze tematy pogadać dotyczące egzysten
        > cji i takich różnych .

To sa wlasnie egzystencjalne tematy. Jak nienawisc zniszczyla polskiego aktora. I Stuhra tez.
        • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:36
          O czym mowa?
          • angazetka Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:38
            www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-06-03/andrzej-seweryn-o-kaczynskim-orbanie-i-trumpie-to-bandyci-trzeba-im-p/
          • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 00:41
            klaramara33 napisała:

> O czym mowa?

www.youtube.com/watch?v=NTaXz4RcKQg
            • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 12:31
              Wprawdzie mocna nie jestem z analizy politycznej sytuacji ale zgodzę się co Seweryn j powiedział, że z Kaczyńskim nie ma srnsu dyskutować i dał upust emocjom.
              • cranberries1983 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 12:37
                A. Seweryn powiedział co wiedział i miał ODWAGĘ pod tym podpisać się.
                Jest obywatelem i ma prawo całowac prezesa po rękach albo krytykowac władzę.
                Jeżeli komuś nie odpowiada ton, to można zablokować tę treść
                • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 12:40
                  No tak ido tego artysta więc artystycznie tak wymownie to przedstawił 😀
                  • malgosiagosia Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 16:39
                    klaramara33 napisała:

> No tak ido tego artysta więc artystycznie tak wymownie to przedstawił 😀

Po prostu czlowiek kultury. Nawet odznaczenie takie dostal.
    • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:25
      Jest jeszcze jedna sprawa. Na wiele imprez, na które kupuje się bilety online, systemy są zablokowane i zawieszone po paru minutach od otwarcia. Serwery nie sa przygotowane do obsługi tak dużej liczby zainteresowanych. O bookujacych botach nie wspominając.
      • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:37
        Lepsze serwery to wyższe ceny.
        • chococaffe Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:39
          Nie sądzę, że takie jest przełożeniesmile
        • angazetka Re: Naród lubi kulture 03.06.23, 22:41
          No bez przesady.
          • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:47
            Oho za darmo dostawia , zintegrują i przetestują. Biznes już sobie odliczy ta "darmowa "usługę w cenie biletu.
            • angazetka Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 16:29
              Jasne, że nie za darmo, ale nie sądzę, by to rzutowało znacząco na ceny biletów.
      • pursuedbyabear Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 07:29
        Tak, słynne 1989 jest tego dobrym przykładem - kupienie biletu jest praktycznie niemożliwe. Z "Korą.Boską" podobnie. Ale mnie to w sumie cieszy, że ludzie się tak rzucają na kulturę, mimo że teatr, opera czy inne takie to jest ostatnimi czasy rozrywka raczej dla tych, że tak powiem, finansowo uprzywilejowanych.
        • kandyzowana3x Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 07:44
          Krakowska opera akurat jest bardzo cenowo przystępna.
          • pursuedbyabear Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 09:38
            Opera tak, ale, hm, nie jest dobra.
            • kandyzowana3x Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 19:09
              Dobra nie jest smile. Ale operetki, komedie itd przyzwoicie rozrywkowe. Ogólnie opera krakowska jest bardzo "inkluzywna" smile.
        • chococaffe Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 09:33
          Myślę, że wiele rzeczy na to wpływa. W największym chyba stopniu odcięcie od tego typu wydarzeń przez dwa lata. Dla części ludzi pewnie jest to też częścią "emigracji wewnętrznej". No i oczywiście zwykła potrzeba. Może też to, że jest więcej wydarzeń, o które warto się "bić"?

Nie potrafię teraz znaleźć artykułu, w którym opisywano problem globalnie - mam na myśli ten techniczny aspekt. Podobno na najbardziej popularne wydarzenia do 'zwykłych ludzi" trafia około 20-50% biletów. Reszta to znajomi królika (przede wszystkim samych artystów) no i przede wszystkim wspomniane boty.

A co do cen. Od paru lat docierają do mnie reklamy jakiejś francuskiej gali w Teatrze Wielkim. Program- trudno o większy szajs, jak na festynie gminnym. Cena..uwaga..1000 PLN za jeden bilet. Kto to kupuje? Nie wiem.
          • chococaffe Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 09:34
            p.s. acha i jeszcze promocję dostałam - jak kupię 10 biletów to dostanę 10% zniżki.
    • renciarka Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:09
      Jasne, że naród lubi kulturę, tylko bilety dotowane są/były przez państwo trochę od dudy strony. Jakiś czas temu (moze nadal jest, nie orientuję się) był szumny rządowy program "Za życiem". Polegał on na tym, że niedowidzące, slabosłyszące babcie z pierwsza grupą wysyłano (dosłownie co miesiąc, więc dużo tego bylo) do teatru. Ja, prosta renciarka z druga grupa, mogłam najwyżej im szczerze pozazdrościć, albo wysupłać ostatnie oszczędności z mojej (nie za dużej wowczas) renty, żeby z nimi pojechać. Jasne, to pięknie i szlachetnie brzmi - "seniorzy w teatrze". Tylko po jaka cholere ma oglądać takiego "Hobbita" babuleńka, która usłyszy może co 15 słowo i zobaczy co 4 scenę (zwłaszcza z loży, albo ostatniego rzedu), a tak naprawdę jej to w ogóle nie interesuje, tylko ktoś zapakował ją na siłę do autokaru, bo projekt trzeba realizować? Jasne, ktoś się zaraz żachnie - "za peło to i tego nie było, brawo pis". Otóż- było. Za peło były takie lata, że był i "internetowy teatr dla szkół", i jakieś (co prawda dość rzadkie, ale zawsze) pojedyncze spektakle w telewizji (również dla młodych). Gdzie to wszystko się podziało, nie wiem sama.

Jak dla mnie, o wiele lepiej (I równie szlachetnie) zabrzmiałoby "młodzi ludzie w teatrze". I tak - właśnie tacy, którzy mają nędzne zasiłki rzędu siedmiuset złotych, czy marne renciny. Nie stosunkowo bogaci dziadkowie pobierający dosyć wysokie emerytury, 500+, 200+ i stale dotowani przez bogate dzieci. Wielu młodych ludzi (zwłaszcza niezamoznych) jest teraz jak gleba, na którą nie pada żadne ziarno! W kółko tylko katują youtuby, Netlixy i Disneye, albo "Koło fortuny" w reżymowej tv. Zresztą tam nie ma żadnej oferty dla nich, czasem na Kulturze coś poleci, ale ilu ludzi zajrzy? Garsteczka. Kurcze, (to temat zresztą na osobny wątek), kiedys byle jaki 25-minutowy program w publicznej uczył więcej, niż teraz całą tygodniowa ramówka. I nie to, że ludzie byli wtedy niepiśmienni i nie mieli internetów 😉 Wtedy nawet naukowiec mógł czegoś się z tv nauczyć. A teraz same "Hotel paradise", "Love island", a w najlepszym razie "Szansa na sukces". Rzyg.
    • cranberries1983 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:27
      pozwolę się nei zgodzić.

Uważam, że jest wprost przeciwnie. Naród lubi nflixa, a problem z dostaniem biletu na ww Wydarzenia, wynika z mikroskopijnej oferty - stąd nie starcza ich na wet dla koneserów.

Marzą mi się teatry pełne ludzi, nawet w tygodniu, którzy ogladają przeróżne spektale, chodzą na wystawy, dla przyjemności. Chętnie z biletami za kawałek ceny dla młodziezy
      Niestety w PL dominuje póki co kanapa z widokiem na TV
      • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:46
        Gdzie nie widzisz pełnych teatrów i ludzi w muzeach?
        • cranberries1983 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:48
          bosh.. zerknij w necie i zobacz na ofertę kulturalną miast zachodnich
          tam jest tego masa!!!
          u nas kultura to kropla w zyciu codziennym
          • klaramara33 Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 11:50
            No to np. Jakie miasto zachodnie do jakiego u nas?
            • alex_vause35 Re: Naród lubi kulture 06.06.23, 12:14
              Berlin lub Lipsk a na przykład Szczecin, Poznań.
              • pursuedbyabear Re: Naród lubi kulture 06.06.23, 12:18
                Poznań jest ubogi kulturalnie?
                Spróbuj zdobyć bilety na "Śmierć Jana Pawła II"...
              • chococaffe Re: Naród lubi kulture 06.06.23, 13:47
                Kiedyś kolega policzył ile jest wydarzeń kulturalnych w weekend w Warszawie. Około 200.
          • konsta-is-me Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 17:57
            Podasz jakieś przykłady,czy operujesz tylko zdaniami "bo na Zachodzie..."?
            I które miasta w Polsce są niby takie ubogie kulturalnie
      • angazetka Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 16:32
        > Marzą mi się teatry pełne ludzi, nawet w tygodniu, którzy ogladają przeróżne spektale, chodzą na wystawy, dla przyjemności.

Sprawdziłam losową cenę biletu w najgorszym miejscu w Teatrze Narodowym. 110 zł. Przypominam też, że teatry (z sensownym repertuarem) są tylko w kilku, kilkunastu miastach. Netfliks kosztuje ile? 45 zł za miesiąc i jest wszędzie.
      • pursuedbyabear Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 17:30
        Ale teatry są pełne ludzi. Ilekroć idę, widzę ludzi na schodach i dostawkach.
        I zdecydowanie nie uważam, by oferta w Polsce była mikroskopijna. Śmiem twierdzić, że mimo kiepskich czasów jest bardzo dobra.

Co nie zmienia faktu, że dzięki wybitnemu ministru kultury i generalnej polityce PiS ceny na wydarzenia kulturalne wzrosły, a wiele miejsc musiało zrezygnować ze zniżek, bo ich po prostu nie stać na obniżanie cen biletów - chyba że przytną na prądzie albo liczbie spektakli.
    • wisniowy_sad Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 14:58
      Masz trochę racji. Za komuny każdy rencista (tzn. każdy, który tego chcial) mógł dostać bardzo tani bilet na spektakl. A teraz to trochę tak, jakby oferować bilety tylko w kołach niewidomych, czy niesłyszących (no chyba, ze aktorzy nauczyliby się migać). A potem lajtova zdziwiona, dlaczego nie ma biletów - bo albo na spektakle masowo chodzą szkoły, albo dziadkowie. I prawie nikt pośrodku. No, czasami na dziecięcy idzie jakiś rodzic z dzieckiem, ale to raczej nisza.

Jak już rząd chce się popisać, raczej mógłby oferować w tego typu programach jakieś ciekawe gry planszowe z nalepka "za życiem" w WTZ, czy ŚDS (często mają ich mało, albo są niekompletne), czy piłeczki sensoryczne do ściskania, bo tego nigdy dosyć. Ale to się w "Wiadomościach" nie sprzeda ładnym obrazkiem. Plus oczywiście płatne, ale symbolicznie bilety do teatrów czy oper (sorry, ale jak taki rencista ma na dzień 40 zł z groszami na przeżycie, lub mniej, i musi za to zjesc, ubrac się, ogrzać, zapłacić za mieszkanie, leki itd, to raczej teatr, przy obecnych cenach biletów, pozostaje marzeniem ściętej głowy).
      • renciarka Re: Naród lubi kulture 04.06.23, 15:54
        Wiśniowa - z tego co widzę na FB lokalnego ŚDS, są tam same wycieczki, których główną atrakcją jest "malowanie twarzy i przejazd dookoła ośrodka terenówką szwagra". Matematyka jest bezlitosna - kilkadziesiąt takich wyjazdów i stać by ich było na wyjazd do Zakopca, a nawet do Berlina (zwłaszcza, że ceny w Berlinie pewnie są porównywalne teraz do tych lokalnych). Ale skoro kadra musi pewnie coś ciągle wpisywać w zeszyt, jakieś aktywności itd, to pewnie jednym wyjazdem na rok, czy na parę lat by się nie zadowolili.
    • 7katipo Re: Naród lubi kulture 06.06.23, 12:22
      Na Męskie Granie spróbuj bilet kupić! 🙄😛

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka