obrus_w_paski
04.06.23, 21:03
jak sobie „radzicie” z jedynactwem małych dzieci? Oczywiście nie sugeruje, ze to jest problem, tylko pytam jak wyglądają np wasze długie weekendy, wakacje? Robicie często jakieś „play dates”, staracie się o regularne kontakty z rodzinami z dziecmi w podobnym wieku?
Nie będę miała więcej dzieci i podejrzewam, ze za jakiś czas nasze dziecko będzie tęsknilo za innymi dziecmi np w weekendy czy na wakacjach ( a może nie??). Widzę, ze moich znajomych dzieciatych ekspatow (tj brak kuzynostwa w okolicy) tworzą grupy z rodzicami ze szkol/ dodatkowych zajęć i wyjeżdżają razem na długie weekendy czy nawet na wakacje dzięki czemu dzieci zawierają przyjaźnie, się nie nudzą.
Jako introwertyczka nie mogę sobie wyobrazić siebie na takich wyjazdach, ale z drugiej strony wiem, ze nie powinnam zrzucać odpowiedzialności za socjalizację dziecka tylko na placówkę, chce dac mu jak najwiecej możliwości poznania różnych ludzi, również w czasie wolnym a nie tylko podczas zorganizowanego czasu.
W ciągu tygodnia trudno mi tez znaleźć chwile, żeby sie z kims spotkac… chociaż mam kilka znajomych z dziecmi w podobnym wieku.
Jak to u was wyglada/ wyglądało? Warto sie „postarać”?
Mamy więcej niż jednego potomka uprasza się o wstrzymanie się od komentarzy typu „i dlatego właśnie mam więcej niż jedno”, „uff całe szczęście mnie to nie dotyczy bo mam Więcej niż jedno” itp.