mari614 10.06.23, 09:47 Też odcinacie się od osób, które mają za duże problemy, a potem udajecie, że takie zjawiska na świecie nie występują, a nawet gdyby, to Was szczęśliwie ominą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nammkha Re: Ludzie z problemami 10.06.23, 20:28 Tak. Bo to osłabia mnie i moja rodzine. Jeśli te problemy dotyczyłyby przyjaciolki czy kogoś z rodziny to pomagałabym. Uważam że od pomagania w mega dużych kłopotach jest właśnie przyjaciel lub ktoś z najbliższej rodziny. Jesli sprawa dotyczy kogoś z dalszych znajomych to nie mam zazwyczaj zasobów aby pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Ludzie z problemami 10.06.23, 23:56 Zależy, jakie nieszczęście. Mam jedną koleżankę, którą najlepiej określa angielskie powiedzenie "disaster waiting to happen" - czyli pakuje się kobieta w kłopoty na wasne życzenie, przy czym cierpi nie tylko ona, ale też podległe jej istoty, ludzkie i zwierzęce. Odcięłam się od niej, bo na dalszą metę się nie da pomóc - z jednej strony mam ochotę powiedzieć, że skoro podejmuje takie durne decyzje, to dobrze jej tak, z drugiej strony żal mi niewinnych istot, które ponoszą ciężar jej głupich decyzji, a z trzeciej strony - wiem, że jakakolwiek pomoc z mojej strony byłaby tylko doraźna - dałabym jej zastrzyk gotówki, coś to by naprawiło na szybko, ale ona dalej podejmowałaby te głupie, brzemienne w skutki decyzje, które tylko potęgowałyby problemy. Poza tym taka pomoc finansowa to studnia bez dna, raz pomożesz, to już będziesz ciągle finansować naprawianie błędów i ułatwiać beztroski styl życia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ludzie z problemami 11.06.23, 00:07 Zalezy od sytuacji. Unikam meczennic na wlasne zyczenie i jeczek sztuka dla sztuki. Ludziom ktorym znam w trudnej sytuacji zawsze pomagam chocby teraz w tej chwili jednej zajmujac sie jej dzieckiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Ludzie z problemami 11.06.23, 00:10 Nie odcinam się. Mam koleżankę, która- mam takie wrażenie od 20 lat - ma ciągle pod górę. I pracowo, i pieniężnie, rodzinnie i w ogóle. Ostatnio zaczelam się zastanawiać czy ściąga na siebie takie sytuacje, bo to wręcz nieprawdopodobne, żeby tyle rzeczy spotykały jedną osobę. Ale nie rozumiem dlaczego miałabym się od niej odsunąć? Dwa razy pożyczyła ode mnie kasę przez te lata. I oddała w terminie. Wysłuchać zawsze mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Ludzie z problemami 11.06.23, 07:46 Odcinam się od osób pławiących się w swoich problemach i majacych tendencje do bycia drama queen. Odpowiedz Link Zgłoś