jackowo.deluxe 11.06.23, 19:20 Jak myslicie, czy dobry smak to zdolnosc nabyta czy wrodzona? [[/b] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Elegancja 11.06.23, 19:23 Elegancja to zdolnosc wrodzona. Dlatego nowobogackich od razu rozpoznasz wśród "starych pieniedzy". Prawdopodobnie wysysa sie ja razem z mlekiem elegancko ubranej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Elegancja 11.06.23, 19:25 Sama sobie przeczysz. Jeśli z mlekiem matki to nabyta. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_11 Re: Elegancja 11.06.23, 20:55 asiairma napisała: > Sama sobie przeczysz. Jeśli z mlekiem matki to nabyta. "z mlekiem matki" znaczy tyle co "w genach". Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Elegancja 11.06.23, 22:14 Wręcz przeciwnie. Znaczy wyrosnąć w danej atmosferze: nasiąknąć przekonaniami, stylem życia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_11 Re: Elegancja 11.06.23, 22:57 panna.nasturcja napisała: > Wręcz przeciwnie. Znaczy wyrosnąć w danej atmosferze: nasiąknąć przekonaniami, > stylem życia itd. Serio? wsjp.pl/haslo/podglad/15652/ktos-wyssal-z-mlekiem-matki-cos/4767066/odziedziczyc Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 06:48 "Odziedziczenie po rodzicach" nie musi oznaczać dziedziczenia genetycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Elegancja 12.06.23, 10:43 Przejęcie czegoś od rodziców nie oznacza genów Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_11 Re: Elegancja 12.06.23, 10:56 panna.nasturcja napisała: > Przejęcie czegoś od rodziców nie oznacza genów Słownik mówi wyraźnie, że w tym powiedzeniu chodzi o przejmowanie cech czy zdolności. A konkretnie - tu: zdolności do poczucia elegancji. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Elegancja 12.06.23, 20:46 po_godzinach_11 napisała: > wsjp.pl/haslo/podglad/15652/ktos-wyssal-z-mlekiem-matki-cos/4767066/odziedziczyc "ktoś odziedziczył jakieś cechu lub zdolności po swoich rodzicach" Nie mam zaufania do tego słownika. Doroszewski podaje co innego. Wyssac coś z mlekiem (matki) «mieć co wpojone od urodzenia, od dzieciństwa»: Szla- chetne zasady, z mlekiem niemal wyssane, mu- siały w rzeczywistym życiu pociągnąć za sobą zgodne zastosowanie. CHOJ. Alkh. II, 263. Tak płynnie rozprawiał łacinie, jakby tę mowę z mlekiem wyssał. RZEW. H. Zamek 302. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Elegancja 11.06.23, 22:29 Wykarmiona butelką, pewnie dlatego poczucie stylu mam po ojcu a nie po mojej eleganckiej matce Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Elegancja 12.06.23, 08:58 Idą ciężkie czasy, może chociaż odziedziczyłam po ojcu dobry wygląd w mundurze Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Elegancja 11.06.23, 19:28 Można sobie wyrobić poczucie smaku, choć nie każdemu się uda. Można się urodzić z wyczuciem i je doszlifować. A czasami się ma taką urodę, że trudno z nią "pracować". A czasami w worku na ziemniaku wygląda się elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Elegancja 11.06.23, 22:15 Urodzić z poczuciem smaku… a coś na potwierdzenie tej bredni? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Elegancja 12.06.23, 11:12 Neurobiolodzy np. z Harvard Medical School opisywali wyniki (powtarzalnych) badań na temat kształtowanego ewolucyjnie poczucia estetyki. Pisał też o tym m.in. prof. Vetulani w swojej książce Mózg: fascynacje, problemy, tajemnice. Ogólnie - dziedzina naukowa, która się tym zajmuje to neuroestetyka - faktem jest za to, że badania nad mózgiem są w fazie dalekiej od ostatecznych odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Elegancja 13.06.23, 08:48 panna.nasturcja napisała: > Urodzić z poczuciem smaku… a coś na potwierdzenie tej bredni? Niekoniecznie bredni, pani Du Barry, pochodzaca z nizin spolecznych, miala wrodzony dobry gust i poczucie smaku (naprawde nie miala sie ich od kogo nauczyc w dziecinstwie i wczersnej mlodosci). Miala nawet lepszy gust niz slynna z dobrego smaku markiza de Pompadour, jej poprzedniczka, pochodzaca z bogatej burzuazji (ktora po pojawieniu sie na dworze krolewskim musiala jednak pewne niewystarczajaco eleganckie rzeczy skorygowac, du Barry nie musiala, umiala sama z siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Elegancja 12.06.23, 05:44 Urodzić? Raczej wychowujesz się w domu, w którym jesteś uczona, także mimochodem i bezwiednie, co to klasą i elegancja. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Elegancja 11.06.23, 19:29 Brakuje odpowiedzi - guzik mnie to obchodzi 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Elegancja 11.06.23, 19:36 To dodaj . Poczucie dobrego smaku to zdolność kredytowa . Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Elegancja 11.06.23, 19:34 Patrzę na jedną aktorkę, żonę pewnego kulturysty i widać, że ona stara się iść w stronę klasycznej elegancji, gdyby była checklista, to praktycznie, poza gąsiennicami i mocnym makijażem, byłoby odhaczone, że klasyka, a efekt i tak jest nie taki. A z drugiej strony mamy taką aktorkę Katarzynę, swojską śląską dziołchę, o ile nie pomyliłam, wystarczyło ją nieco odchudzić, obciąć na króciutko, ubrać elegancko i już rakieta. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Elegancja 11.06.23, 20:17 Okej, googlaj Skrzynecką, to ta pierwsza, tej drugiej zapomniałam nazwiska niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Elegancja 12.06.23, 00:18 Sęk w tym, że ona wygląda lepiej własnie w dłuższych włosach, aa i pochodzi z Limanowej, gdzie tam Śląsk? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Elegancja 12.06.23, 06:57 A, czyli pomyliłam, gdzieś z południa, ale nie Ślązaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Elegancja 11.06.23, 20:22 Ee, myslalam, ze to już ten wątek z Twoimi kreacjami... Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 11.06.23, 20:52 Nie Tamten watek rozgrzeje wiele serc na forum pewnego zimowego dnia🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
jahelena Re: Elegancja 11.06.23, 22:20 Tak, ten sklep na rogu Archer i 49tej rozgrzeje nas. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Elegancja 11.06.23, 23:01 Pol roku się zamierzasz szykować z wątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 00:11 Tak Ale obiecuje ze moj kolejny watek o elegancji wynagrodzi Ci zwloke🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 11.06.23, 20:31 Tak, czytałam, ze amerykańscy naukowcy zidentyfikowali gen elegancji, który wykształcil się na drodze ewolucji. Okazało się, ze w populacji białych Amerykanów jest bardzo skąpo obecny. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 11.06.23, 21:37 O ile pamiętam, to zależało od afrykańskich korzeni. W sensie z którego części kontyntentu byli. Generalnie wyodrębniono też gen dbania o fryzury, gen mody i odpowiedniego malowania się. Wszystkie te geny stworzyła ewolucja - zwykle przeżywali najbardziej nastarani. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Elegancja 11.06.23, 22:43 majenkirr napisała: > A czarnych? > A Chinese-Americans? A Korean-Americans? A Indian-Americans? A Latino-Americans? A Native Americans? A Caribbean-Americans? .... hmmm ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Elegancja 11.06.23, 23:03 Okreslenie "biali Amerykanie" jakoś Ci nie przeszkadzało.. ..hmmm.. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Elegancja 12.06.23, 03:29 Dopisalam sie do Twojego pytania ... zaczynajac od takiego samego "a" albowiem wlasnie sprowadzenie diverse American society/nation do tego mitycznego "genu elegancji" u bialych Amerykanow mi "przeszkodzilo" ... hmmm ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jahelena Re: Elegancja 11.06.23, 22:25 Biali Amerykanie mają pochodzenie z całej Europy, która jest zróżnicowana genetycznie. Cajunowie np. mają geny francuskie, bostończycy irlandzkie, a w Minnesocie jest sporo krwi skandynawskiej. Nowy Jork i New Jersey to mnóstwo Włochów, więc wrodzona elegancja. Wiilamsburg to z kolei szykowne chałaty i ekstrawaganckie pejsy. bene_gesserit napisała: > Tak, czytałam, ze amerykańscy naukowcy zidentyfikowali gen elegancji, który wyk > ształcil się na drodze ewolucji. Okazało się, ze w populacji białych Amerykanów > jest bardzo skąpo obecny. > Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 11.06.23, 23:59 Naprawdę, uderzam się w piersi. Odniosłam się - ironicznie - do założenia autorki wątku, że elegancja może być wrodzona. Nie jestem dobra w biologii, tym bardziej w genetyce, ale wydało mi się to zabawne. Ponieważ hipoteza 'wrodzonej elegancji' oznaczałoby istnienie genu elegancji. Wydało mi się to zabawne i zażartowałam. Nie przyszło mi do głowy, ze ktoś to weźmie na poważnie, biorąc pod uwagę nie tylko genetykę, ale i założenie, że obecność genu elegancji będzie się różnicować rasowo. Z różnych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
jahelena Re: Elegancja 12.06.23, 00:05 Czarni amerykańscy mają słabe poczucie elegancji. Raczej taki tamtejszy odpowiednik cygańskiej mody. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 06:52 jahelena napisała: > Czarni amerykańscy mają słabe poczucie elegancji. Raczej taki tamtejszy odpowie > dnik cygańskiej mody. A są na to jakieś badania? Kto oceniał, na jakiej podstawie, jakiej grupie? Jakie były definicje pojęć? Jakie zmienne? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 00:21 Dlaczego wiec jedni maja dobry smak, a drudzy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Elegancja 12.06.23, 05:46 Domowy kapitał kulturowy, warunki fizyczne, trendy w otoczeniu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 06:03 Nie brak osob, ktore mialy atuty, ktore wymienialas, a mimo tego nie maja dobrego gustu Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Elegancja 12.06.23, 06:10 Lagerfeld: "Elegancja to cecha fizyczna. Jeśli kobieta nie ma jej nago, nie będzie miała jej też ubrana. Isabelle Laflèche, Kocham Paryż 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 06:17 Elegancja to nie tylko ubranie, ale tez dobor mebli, ozdob, roznych dodatkow itd Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 06:56 Masz problem z językiem? Zajrzyj do słownika. Elegancja - dobryry smak w ubiorze i wytworność w sposobie bycia. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 07:10 Sama znasz slabo jezyk wiec mnie nie pouczaj Ponizej przyklad z wielkiego slownika jezyku polskiego “Każda kolejna kompozycja Lutosławskiego jest budowlą o ściśle wyważonej architektonice, klasycznych proporcjach i elegancji w wykończeniu szczegółów.” Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 07:25 Lutosławski nie zajmował się wykończeniami wnętrz, przynajmniej nie za to przeszedł do historii muzyki. Dlatego rozbudowana metafora, która zacytowałaśmoże być myląca. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 07:30 Spieszysz sie z odpowiedziami i moze dlatego piszesz bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 08:55 Możesz mi proszę, umożliwić zrozumienie co takiego bez sensu napisałam? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 15:16 Moze zacznijmy od najprostszych spraw - podstawowej znajomosci jezyka. Fragment z Wielkiego slownika jezyka polskiego: duchowa, sportowa; dyskretna, klasyczna, przedwojenna, przesadna, staroświecka, wrodzona, wyrafinowana, wyszukana elegancja elegancja kobiet, mężczyzn; stroju; budowli, fasady; miasta elegancja w stroju, w ubiorze; w każdym ruchu i geście, w zachowaniu szyk i elegancja zachowanie pełne elegancji pozbawiony elegancji odznaczać się elegancją słynny, znany z elegancji poruszać się z elegancją; ubrany, urządzony z (niedbałą, przesadną) elegancją Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 20:23 Uważam za swój osobisty sukces fakt, ze zajrzałaś do słownika. Porozmawiamy teraz o dziedziczeniu elegancji? Bardzo jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Elegancja 13.06.23, 20:22 A Coco Chanel nie miala tych atutow, a miala dobry gust Mim zdaniem, to jest po prostu cos w rodzaju talentu plastycznego, jedni maja, inni nie, a jak ktos nie ma wrodzonego ANTYtalentu, to jest w stanie sie nauczyc (ale Coco Chanel nie zostanie, do tego trzeba wrodzonego talentu, jak z malarzami-prawie kazdy moze sie nauczyc rysowania, ale do zostania wielkim malarzem potrzeba czegos wiecej). Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 13.06.23, 21:13 to jest w stanie sie nauczyc (ale Coco Chanel nie zostanie, do tego trzeba wrodzonego talentu, jak z malarzami-prawie kazdy moze sie nauczyc rysowania, ale do zostania wielkim malarzem potrzeba czegos wiecej).” Bardzo dyplomatycznie to ujelas🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Elegancja 12.06.23, 00:18 W mojej ocenie nabyta. Aczkolwiek duzo zalezy od wygladu, nie tylko od ubran. Np Joanna Przetakiewicz wyglada we wszystkim nieelegancko, Olejnik tez. I to nie z winy ubran. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 12.06.23, 00:25 Dlaczego wiec tak wielu ludzi nie moze nabyc elegancji pomimo nieraz wieloletnich wysilkow? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 12.06.23, 07:18 Twoje wypowiedzi krążą wokół założenia, że to co trudno modyfikowalne jest wrodzone, a rzeczy łatwe do zmienienia są nabyte społecznie. Cusz, zdaje się, że to nie jest takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Elegancja 13.06.23, 14:46 w mojej ocenie jeśli ktoś ma twarz jak wyżej wymienione panie - a do tego np. niefortunną fryzurę, to żadne ubrania i stylizacje tego nie uratują. jak z prezydentową. albo szydło. no w co by ich nie ubrać będzie źle. elegancja to całość jak w tej całości jakiś puzel nie gra - nie ma ratunku. będzie przaśnie i nieelegancko. dla mnie kluczem jest twarz, włosy, dopiero potem strój. Marietta Żukowska na przykład. no klasa sama w sobie. Boczarska Szapołowska Roma Gąsiorowska Kuna Tam po prostu wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Elegancja 13.06.23, 14:53 To społeczeństwo decyduje co jest eleganckie a co nie, więc wyuczona. Co najwyżej można mieć wrodzony zmysł do pewnej harmonii czyli estetyki ale to co innego niż elegancja. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 13.06.23, 15:12 To społeczeństwo decyduje co jest eleganckie a co nie, więc wyuczona.“ Nie jest tak, i cale szczescie. Bo wiekszosc ludzi niestety nie ma dobrego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Elegancja 13.06.23, 15:27 Oczywiście że tak jest. Społeczeństwo również decyduje kiedy ktoś "nie ma dobrego smaku"- jak widać 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 13.06.23, 15:48 No to nie dojdziemy do porozumienia Dodam tylko, ze brak dobrego smaku nie stanowi wedlug mnie zadnej ujmy. Da sie to przeciez obejsc. Np. ja nie musze sie znac na fizyce, zeby sobie wlaczyc zarowke Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Elegancja 13.06.23, 16:17 Da się - na różne sposoby - ustalić, czy ktoś się zna na fizyce. Natomiast brak dobrego smaku sprawia, że trudno ustalić, czy ktoś ma kompetencje w sprawach dobrego smaku. Dobrze to widać na przykładzie nowobogackich, którzy w swojej estetycznej naiwności często padają ofiarami "specjalistów" od "elegancji". A wychodzi raczej na bogato, a nie elegancko Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Elegancja 13.06.23, 16:25 Dobrze to widać na przykładzie nowobogackich, którzy w swojej estetycznej naiwności często padają ofiarami "specjalistów" od "elegancji". A wychodzi raczej na bogato, a nie elegancko “ To jest powielanie stereotypow Wsrod nowobogackich takze jest spory rozrzut Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Elegancja 13.06.23, 16:51 Wszystko da się obejść. Brak elegancji też, przecież można się na kimś wzorować. A jak sobie odpowiesz "na kim?"i dlaczego właśnie "na tym?"a na innym nie, to wtedy zrozumiesz, że elegancja to jest rodzaj społecznych wzorców. Bo estetyka to co innego, de gustus...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Elegancja 14.06.23, 18:20 Tak, ale normy tej estetyki są w jakimś stopniu odgórnie narzucone. Nie można założyć dowolnego ubrania,na dowolną okazję i być eleganckim, natomiast dowolne ubranie może być ładne ( albo nie). Odpowiedz Link Zgłoś