Dodaj do ulubionych

Najpierw koty teraz psy

22.06.23, 06:32
Był wątek o podejrzanej niebezpiecznej zarazie wśród kotów, teraz znalazłam w sieci informacje że psy też coś dopada.

Co się dzieje? Planeta małp?
Obserwuj wątek
    • suki-z-godzin Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 06:42
      Ale te informacje to jakies wiarygodne info czy ktos na twitterze napisal?
    • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 06:50
      Podejrzane tym bardziej. Info o kotach wszedzie na zasadzie kopiuj-wklej. Najpierw kilkanascie przypadków w Polsce, zaraz juz informacja, ze kilkanascie tylko w Trójmieście. Teraz o psach. Oficjalnych potwierdzeń nie widać.
      • nikki30 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 07:42
        >wszedzie na zasadzie kopiuj-wklej
        Nie na formach weterynaryjnych, gdzie najwybitniejsi specjaliści w zakresie parazytologi, wirusologii , prowadzą statystyki przypadków z całej Polsce, przekazywane przez wetów...Jest tego sporo. Lekarze próbują znaleźć wspólny mianownik. To nie plotka.

>zaraz juz informacja, ze kilkanascie tylko w Trójmieście

to że na tvn24 wypowiedziała się trójmiejska przychodnia nie powoduje, że przypadki pojawiają się tylko w Trójmieście...
        >Oficjalnych potwierdzeń nie widać.

Nieznajomość funkcjonowania służ w tym temacie, jest powszechnawink Inspekcja Weterynaryjna działa przez swoich przedstawicieli jakim są weterynarze. I to weterynarze na zamkniętej grupie ,zrzeszającej praktycznie połowę tej grupy zawodowej w Polsce, podjęli raban, że coś jest nie tak.
        IW działa w zasadzie wtedy, kiedy pojawiają się przypadki chorób ściganych z urzędu, lub przypadki, kiedy dana choroba będzie zagrażać ludziom. IW nie prowadzi w zasadzie statystyk chorób zakaźnych u zwierząt, dlatego tabelki z ilością przypadków prowadzą weterynarze na własną rękę. Widziałam te statystyki u zaprzyjaźnionego weta. Jest coś na rzeczy.
        Sekcje zwłok tych zmarłych zwierząt odbywają się za zgodą właściciela. To właściciel dostanie ich wyniki, nie państwowe służby, nie przychodnia, no chyba, że będzie to np. wścieklizna, wtedy idzie to z urzędu. To właściciel zmarłego zwierzaka może poinformować o wynikach sekcji.
        Wierz mi państwowe służby nie będą się martwić o zdrowie twojego kotka lub pieska pod warunkiem, że nie masz choroby ściganej z urzędu.
        • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:19
          W moim otoczeniu cisza, skoro to takie rozpowszechnione to tym bardziej dla mnie dziwne.
          Poczekamy zobaczymy.
          • gryzelda71 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:23
            Na szczescie moje koty o tym nic nie wiedzą.
          • nikki30 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 11:31
            To jest kilkadziesiąt przypadków, więc aż tak bardzo nie jest to rozpowszechnione, ale coś jest na rzeczy jeśli sława weterynarii podczas kontrolnej wizyty mojego kota, mówi żeby nie wychodzić z nim na spacer i dbać o szczególną higienę w domu. Sam konsultował 10 takich przypadków w tym tygodniu, koty umierały w ciągu 48 h.
            To że w twoim otoczeniu cisza, to raczej nic nie znaczy. Zastosowałam się do zaleceń i tyle.
            • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 11:45
              Moj kot nie wychodzi. Nie za. Ierzam ustawiać strefy dekontaminacyjnej przed wejsciem do mieszkania zwlaszcza, że nie ma pewności co do wirusowego czy baktetyjnego podłoża.
              Jesli mialabym obstawiać to skazona karma (uj wie co tam producenci sypią).
              • nikki30 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 11:53
                Wystarczy nie wchodzić w butach do domu...
                Umiera dużo zwierząt na Barfie. Mało wiesz.Jak zwykle. EOT
                • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 11:59
                  Nie chodzę do "sławy weterynarii" to nie wiem.
                  Butow nie ściągam przed domem tylko w korytarzu.
                • alicia033 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 12:14
                  nikki30 napisała:

> Umiera dużo zwierząt na Barfie.

ale wiesz, że w Polsce mięso podlega badaniu przed dopuszczeniem do obrotu? I nie ma żadnego centralnego magazynu, w którym to mięso mogłoby się zakazić, by potem schodziły (podobno) koty w różnych częściach kraju?
                  Dopracujcie tę teorię bardziej.
                  • nikki30 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 12:46
                    >ale wiesz, że w Polsce mięso podlega badaniu przed dopuszczeniem do obrotu?

Tak i jest tak bezpieczne, że co rusz jakiś kraj UE odmawia dopuszczenia go do obrotu na swoim terenie, i nie tylko Biedronka ostatnio wycofywała cała partię mięsa skażonego listerią...
                    No lodzio miodzio jak to mówią. Możemy czuć się bezpieczniebig_grin Polecam na dziś lekturę strony GIS z ostrzeżeniami publicznymi. Co drugi wpis to właśnie to przebadane przed obrotem mięso. Smacznego. Szczególnie dla kota, który lubi na surowo.
      • mamamisi2005 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 15:07
        www.gdansk.wiw.gov.pl/komunikat/2439
    • woman_in_love Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 07:13
      To spiseg lewaków.

W Irlandii depopulujo miliony krów bo produkujo za dużo CO2.

A w PL depopulujo teraz miliony psów i kotów bo produkujo za dużo goofna na chodnikach i w ogródkach sąsiadów.

• triss_merigold6 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:27
      Teścik czy zażre nowa pandemia.
      • gryzelda71 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:29
        Już jakiś plyn do.deznfekcji podrożał hehe
        • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:41
          Maseczki dla kotów wymyślą
      • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:30
        Tez mam takie wrażenie...
        • triss_merigold6 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:33
          Są wakacje, nie przejdzie.
          • gryzelda71 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 09:44
            Może stawka u weta wzrośnie?
      • majenkirr Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 14:20
        Teścik, a w zasadzie test, juz mieliśmy, ludzie wszystko przełkną wink. Czy to nie w GB był pomysł usypiania kotów i psów w czasie covidowym?
        • bulzemba Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 15:27
          W PL była chryja bo vet z powodu wścieklizny w okolicy wytruł psy w jakiejś popidu.wie. To było lata przed C.
          • majenkirr Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 19:41
            time.com/6259763/uk-considered-killing-cats-pandemic/
            a jednak? wink
    • heca7 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 20:27
      Moja bratanica twierdzi, że te objawy na razie do niczego nie pasują albo wzajemnie się wykluczają. Ona nie miała ani jednego takiego przypadku. A tutaj kotów wychodzących jest mnóstwo.
      • anilorak174 Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 21:00
        Na razie wygkada na rozdmuchane przez media. Konkretów brak, nagłówki straszą a w treści wychodzi ze to pojedyncze przypadki w skali wohewodztwa.
    • mama-ola Re: Najpierw koty teraz psy 22.06.23, 22:14
      Czy ta choroba to raczej wirus, czy raczej od karmy?
      Wiem, ematka nie wróżka, ale może coś wiecie.
      Przeczytałam komunikaty weterynarzy, ale to nie zostało wyjaśnione.
      Nie mam kota, ale mam psa, więc też się martwię (na zapas).
      • nelamela Re: Najpierw koty teraz psy 23.06.23, 10:00
        Tak naprawdę nic nie wiadomo na obecną chwilę. Jestem na tej fb grupie dla weterynarzy więc mogę przekazać że trwają badania.Lekarze praktycy sami się skrzyknęli przekazują sobie praktyczne informacje odnośnie schematów leczenia poszły proby do badań. Podejrzewamy zatrucia jakimiś substancjami stosowanymi w nawozach, środkach ochrony roślin ale nic konkretnego nie można powiedzieć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka