Dodaj do ulubionych

Gdzie wolalybyscie stacjonować

24.06.23, 06:57
Przy morzu, male miasteczko rybackie, żadna piękna promenada..zwyczajna, nawet zaniedbana, ale pogoda fajna i można zjeść rybkę, jednak do miasta przez duże M daleko. Generalnie też lekki syfik na ulicach, no klimat południowych Włoch.
Czy może totalnie przemysłowe miasteczko, o 21 wszyscy już śpią, taka sypialnia, nic szczególnego nie ma wkolo, same autostrady, lasy i generalnie nie ma tam co robić, wszędzie trzeba dojechać, jednak to polnocne Włochy, więc czujesz się bardziej bezpiecznie, komfortowo i czuć porządek.Nie ma tego rozpizdzielu na ulicach. Do miasta przez duże M jakie lubię też daleko.
Byłam i tu i tam..optuje znowu za 1 wersja żeby mnie na chwilę tam wysłali.
Te wszystkie.miasteczka generalnie mnie.oslabiaja, bo są fajne,ale na chwilę a nie na dłuższe mieszkanie. Ja lubię miasta, typu Wrocław, Kraków, Katowice, Gdańsk i nie wiem.. może czas wrócić do Pl. Jak wracam na chwilę do Pl to mam wszystko w zasięgu ręki, od sklepów po galerie, muzea, przychodnie, starówkę. Miasto to miasto..można mieszkać na obrzeżach,ale i tak u nas w Pl miasta mają fajne zaplecza, nie ma problemów z dojazdem.
A te włoskie miasteczka to inna kompletnie bajka.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 09:01
      Jak wracam na chwilę do Pl to mam wszystko w zasięgu ręki, od sklepów po galerie, muzea, przychodnie, starówkę.

To wina komuchów. Wprowadzili za komuny miasta 15-minutowe. To samo komuchy i lewaki chcą zrobić teraz na zachodzie.
      • milva24 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 09:10

>
        > To wina komuchów. Wprowadzili za komuny miasta 15-minutowe.

A żebyś wiedział. Jak sobie popatrzę na moje osiedle budowane od zera w latach 70, to z każdego jego końca do szkoły jest maks 15 min, do przychodni, rynku, "domu towarowego" (dawne galerie handlowewink) takoż.
        • woman_in_love Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 09:16
          wiedziała, a jak nie to mnie wygaś
          • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 13:24
            🤣🤣🤣🤣🤣
            • woman_in_love Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 13:34
              a ty simply czemu mnie jeszcze nie wygasileś? 🤣🤣🤣🤣🤣
        • krwawy.lolo Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 10:40
          Moje było budowane dychę wcześniej. I też do podstawówki było blisko. Nawet do najbliższego liceum było przez wał (teraz jeździ po wale PKM) ze 20 min.
    • 1matka-polka Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 09:01
      Jako oddział wojska? To zeby nie bylo za zimno ani za cieplo, to jest najgorsze.
    • ritual2019 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 09:08
      To niech cie wysla do duzego miasta, we Wloszech tez takie sa.
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 10:07
        Ale nie wyślą..dlatego opcje są takie jakie są.
        • ritual2019 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 10:53
          No to wybierz jedna z opcji. Oczekujesz ze ktos zrobi to za ciebie?
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 13:18
            Nie, nie oczekuje. Zastanawiam się właśnie..
    • alpepe Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 09:15
      1. Mare amore big_grin
    • celandine Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 10:32
      Raczej 1 ale zależy: jaki to region chociaż? Jakie morze? Południe południu nierówne. Ja mieszkam na pd i mi dobrze.
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:49
        To jest Fiumicino, więc cóż..samo Fiumicino plażę tyłka nie urywa,ale obok już autem jak się pojedzie to są dość fajne miejscówki. Wiesz..wszystko przy Fiumicino to takie miasteczka satelity..
        Nie jest to Bari..
        • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 08:15
          Fiumicino to tak sobie, kurde, no nie jest to faktycznie miejsce marzeń i chyba średnio bezpiecznie :p
          A to drugie miejsce to gdzie?:p
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 09:30
            No właśnie mowie..każdemu się wydaje,że morze to Sycylia, Palermo, Bari.. ludziom wydaje się,że to TAM gdzie jeżdżą zazwyczaj na wakacje. Bo przecież mało kiedy ktoś zatrzymuje się w Fiumicino na urlop..
            Oczywiście nie przesadzajmy..rybka jest okz można wokół na dość fajne plaze pojechać..i jest dużo rzeczy fajnych do zwiedzania aczkolwiek to nie jest miasto przez duże M.
            Ta druga miejscowośc na północy to Somma Lombardo. Również mega robotnicze i średnie tyle,że pewnie bardziej bezpiecznie choć cóż..coś za coś. Pogoda jak to w Lombardii średnia na jeża, do morza wogole daleko..
            Wiem,że komuś wydaje się że wybrzydzam itp. nie jestem tam na stałe,ale przelotem może na rok.. więc chyba opcja morza mimo wszystko bardziej sprzyja. Nawet jak przy morzu wyludni się na winter season.. tak myślę.. Nie ma na serio opcji fajnej bo obydwie opcje są bo muszą być.. nawet jak zdecyduje się na miejscowości obok to też to są małe miasteczka. Jedyne to,że FCO daje morze, opcje plaż, port promenadę i fajna pogodę..mimo mankamentów typu śmieci, syfik, do którego trzeba chyba przywyknąćwink
            Północ Włoch daje tylko bezpieczeństwo i w sumie narty ale tylko zima..na które i tak trzeba dojechać.. miejscowość jak sypialnia i zakładam że po pracy nie ma kompletnie co robić.
            • celandine Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 10:43
              Fiumicino jest kiepskie bo to takie beznadziejne miasteczko, ale obok, oprócz Rzymu oczywiście, jest całkiem blisko Ostia, trochę dalej Anzio, jeszcze kawałek w dół Gaeta, która jest piękna, morze tam jest super, są też fajne góry Monti Aurunci, niezwykle widokowe trasy. W ogóle też ładnie jest w środku Lacjum, są góry, park narodowy, fajne miasteczka, jak Arpino miasto Cycerona, Viterbo też ładne. W środku Włoch masz bliżej i do Toskanii i na południe, jeśli lubisz zwiedzać.
              • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 12:34
                Ja wiem..ale ogranicza mnie lotnisko dlatego muszę stacjonować w FCO gdzie nie jest to jakaś superowe opcja. Ale...chyba aż tak źle nie będzie..wink
                Z wszystkim co piszesz, z resztą się zgadzam jak najbardziejwink) piękne morze jak się trochę pojedzie dalej..widokowe tereny, oliwa. Dlatego to do mnie przemawia..że oprócz pracy mogę sobie eksplorować..bo z Lombardii to kiepsko dojeżdżać..za daleko do fajnych terenów.
                Fajniewink
                • celandine Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 14:50
                  Lombardia ma też fatalny klimat, za każdym razem wydaje mi się, że jest tragicznie duszno i nawet bardziej gorąco niż u mnie w Neapolu, bo my chociaż mamy wiatr od morza. Oczywiście cywilizacja bardziej rozwinięta, ale to chyba mój najmniej ulubiony region. Gdybym mogła to w tygodniu mieszkałabym właśnie gdzieś pomiędzy Rzymem a Neapolem koło Gaety najlepiej a w weekendy na zadupiu w górach Abruzzo lub Molise.
                  • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 16:58
                    Otóż to..nic dodać nic ująć. Tak..cywilizacja tam jest,ale cóż..bardzo przemysłowo i trochę powiedziałabym jak w Polsce nie licząc gór i jezior. Pogoda tam też średnia na jeża..wstajesz słońce daje a za dwie h znad Szwajcarii nadciągają chmury.
                    A Neapol uwielbiam! Też brudno,ale mi to nie przeszkadza bo miasto które tętni.
                    Fiumicino też brudno..ale może się przyzwyczaję.
                    • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:25
                      I ludzie tacy średnio przyjemni
                      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 22:07
                        Tak..przez 4 lata w Lombardii sąsiedzi to tylko z widzenia ciao ciao i tyle. Jak ktoś był sympatyczniejszy i rozmowny to zazwyczaj okazało się,że z poludnia. A jestem osoba otwarta na nowe znajomości, chętna do pogadania, nawiązania kontaktu.
    • mikams75 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 10:41
      Jak na chwile to 1. Jak na dluzej to 2 - poczucie bezpieczenstwa wygrywa.
      Przeanalizowalabym jeszcze przy dluzszym pobycie jak wyglada ten dojazd do miasta. Czasem moze byc dalej ale latwiej dojechac niz z miejsc niby blizszych.
      • arista80 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:01
        Opcja, czyli miasteczko nadmorskie, to opcja dobra jedynie na wakacje kiedy są turyści, imprezy i się dużo dzieje. Miałam kiedyś okazję spędzić miesiąc w takim miejscu. Przyjechałam na przełomie sierpnia i września i pamiętam jak z chwilą gdy minął sierpień, miasteczko opustoszało z dnia na dzień i z atrakcyjnej miejscowości stało się zapadłą dziurą. Kilka lat temu pracowałam z Sycylijczykiem, który potwierdził moje słowa. Miasto, w którym on pracuje, w lecie jawi się jako raj na ziemi, a w zimie całkowicie pustoszeje.
        Ja aktualnie mieszkam w centrum Włoch, też w małej miejscowości i osobiście nie narzekam. Miasteczko jest małe, ale położone na granicy dwóch regionów i stąd mam w miarę blisko do innych miejscowości, więc niezależnie czy chcę iść do kina, czy restauracji, nie ma z tym problemu. Jedyne czego mogłabym się czepić to mała oferta kulturalna dla dzieci i młodzieży, bo co innego wyjść na jakiś czas, a co innego jak dziecko trzeba regularnie dowozić na zajęcia do innego miasta albo organizować wolny czas w lecie.
        • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:44
          Ja wiem..o czym Ty mówisz..że nadmorskie pustoszeją ale nie mogę mieszkać gdzieś dalej niż te własnej miasteczka satelity.
        • snakelilith Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:49
          arista80 napisała:

> Miasto, w którym on pracuje, w lecie jawi się j
          > ako raj na ziemi, a w zimie całkowicie pustoszeje.

A co takie turystyczne wioska/miasteczko na połudnu Europy proponują niby w lecie rajskiego oprócz hałasu, głośnej muzyki non stop, podrostków na skuterach, dodatkowego bałaganu, śmieci, chaosu, podpitych turystów w nocy, zapchanych plaż, kolorowych sprzedawców fałszywych rolexów i temperatur, od których odechciewa się życia?

• arista80 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:55
            Bo do tego typu miejscowości latem najczęściej przyjeżdża młodzież, która po prostu chce się bawić, więc głośna muzyka, dyskoteki w połączeniu z gorącym klimatem, morzem i ładnymi widokami to jest coś, co ich przyciąga. Mnie teraz też już nie ciągnie w tego typu miejsca (a przynajmniej nie w środku sezonu letniego), ale jak miałam te 20 lat, to owszem takie nadmorskie miejscowości były dla mnie atrakcyjne.
            • snakelilith Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 12:07
              arista80 napisała:

> Bo do tego typu miejscowości latem najczęściej przyjeżdża młodzież, która po pr
              > ostu chce się bawić,

Thank you, captain obvious.
              Ale jeszcze raz - co w tym jest niby rajskiego? Tym bardziej dla kogoś, kto najwyraźniej nie jest młodzieżą i zamierza tam pracować? Doświadczenie uczy też, że to co przez dwa tygodnie kręci i bawi, na dłuższą metę jest po prostu strasznie męczące, nawet dla większości turystów. A miejscowi zawsze są ambiwalentni - turyści są zwykle źródłem zarobku, więc się ich znosi, ale tak naprawdę są strasznie uciążliwi i wszyscy robią trzy krzyże gdy nadchodzi jesień.

• arista80 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 12:27
                Spytaj się turystów, którzy latem nadciągają tłumnie do tego typu miejsc. Dla ciebie może się to jawić jako koszmar, ale to jest tylko twój punkt widzenia, a jak widać mnóstwo ludzi (głównie młodych) myśli inaczej, bo w tym roku ponoć liczba rezerwacji w tego typu miejscowościach przebiła nawet czasy sprzed pandemii. Z punktu widzenia młodego letniego turysty szukającego rozrywki tego typu miejsca owszem mogą się jawić jako super miejsce, bo ciepło, morze, dużo imprez, ładne krajobrazy dużo zabawy połączonej ze zwiedzaniem. Ale to latem, bo gdy tylko nadchodzi jesień, to turyści wracają do domu, miasta pustoszeją, a dodatkowo miejscowi często zostają bez pracy (ten mój kolega Sycylijczyk opowiadała mi właśnie, że 90% mieszkańców tego miasteczka to pracownicy sezonowi, który jesienią i zimą przechodzą na bezrobocie i/lub podejmują się dorywczych prac). Dlatego sama napisałam, że opcja miejscowość nadmorska może być dobra tylko na lato, bo w zimie wszystko tam zamiera.
                • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 13:32
                  Tak, zgadza się..ale moja miejscowość nadmorska nie jest jakaś tętniąca super życiem,z głośnymi imprezami itp ale na bank zamiera jak wszystko podobne jesienią zimą. Na bank jakby ktoś do mnie przyjechał na tydzień dwa to czułby się zrelaksowany. Ktoś mówił..zmień pracę. Nie mam takiego zamiaru, bo uwielbiam moją pracę..tylko ta lokalizacja miejsca zamieszkania słaba, ale w sumie teraz to,że jestem w miarę blisko morza powoduje,że po pracy mogę się zrelaksować z książką.. niby fajnie, ale tak jak mówię..to przy morzu, dlatego żeby dojechać do miasta to już trochę się jedzie.
                  Miejscowość na północy Włoch to również nic specjalnego bo robotnicza miejscowość, kilka sklepów a wokół autostrady, taka sypialnia,ale czułam się tam o wiele bardziej bezpieczniej( nikt szyb nie wybijał w autach jak to jest w podrzymskich miejscowościach)
                  Ja ta samą pracę przez.dluzszego czasu wykonywałam w Pl, mieszkałam w swoim mieszkaniu, w dużym mieście gdzie jak mówię wszystko miałam pod ręką, wystarczyło wziąć auto i jechać do centrum 10 min. Wszystko dało się załatwić, ale okoliczności teraz rzucily mnie do Włoch. Bardzo lubię klimat włoski, język,ludzi itp aczkolwiek to mieszkanie w tych miasteczkach satelitach powoduje,że myślę o powrocie do Polski...coraz częściej bo nie nadaje się na mieszkanie non stop na tzw zadupiach.
                  Nie da się mieszkac u mnie w centrum miasta we Włoszech, ponieważ wszędzie dojazdy do pracy będą kosmicznie długie. A nie mam też pracy,którą moge wykonywać z domu i obojętne na którą u stawie się do pracy.
                  Ehh gdyby dali opcje Turynu, Bolonii..byłoby super. Miasta nie są kolosalne , można mieszkac trochę obok,ale dojazdy sa lepsze, miasto nie gigant, super do ogarnięcia..no ale mozna pomarzyć. Stąd tak kominie..czy lepiej to morze jeszcze czy ta robotnicza miejscowość na północy gdzie zbytnio nie ma co robić.. niby co morze to morze..pytanie jak długo..
                  • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:05
                    A ty nie robisz czegos zwiazanego z rolnictwem, agronomia etc.?pytam,bo moj znajomy pracuje w tzw. polach, tyle ze pod Bolonia.
                    • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:39
                      Nie, firma lotnicza
                      • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:18
                        przepraszam ze zapytam ale czy jestes w zwiazku z Wlochem?
                        • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:18
                          Związek pracowniczy?wink)
                • snakelilith Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 13:55
                  arista80 napisała:

> Spytaj się turystów, którzy latem nadciągają tłumnie do tego typu miejsc.

Turystów nie muszę pytać, bo ci już napisałam, że dwa tygodnie zabawy może być w czasie wakacji nad ciepłym morzem fajną sprawą, dla kogoś, kto jako młody człowiek chce sę wyrwać z codziennej rutyny i trochę poszaleć. Ale po 3-4 tygodniach zapał do zabawy zwykle maleje i nagle zaczynają przeszkadzać brud, śmieci, robactwo, nieoczyszczane ścieki w morzu, wysokie turystyczne ceny i hałas w nocy. I także upał, bo zaczynamy się pytać, czy tyle słońca na pewno wpłynie korzystnie na naszą skórę. A jak do tego w drugiej połowie lata, gdzieś na południu w wyżartym upałami regionie znow zaczną płonąć lasy i w powietrzu poczujemy dym, to jakoś tak może zatęsknimy się do rzeźkich poranków na północy Europy, bo jakbyś nie zauważyła, nie rozmawiamy tu o wakacjach, a życiu i pracy w takim miejscu, które nie tylko zimą nie jest rajem.

• simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:02
                    Snejk ale nie każdy lubi klimat północnej Europy, serio.
                    • arista80 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:23
                      Snake jakby dokładnie przeczytała, zamiast od razu brać wszystko do siebie personalnie, to by zobaczyła, że de facto piszę dokładnie o tym samym. Autorka podała dwie opcje: miasto nadmorskie czy robotnicze, więc odpisałam, że miasto nadmorskie w zasadzie jest fajne tylko na wakacje, bo potem pustoszeje, ale nie ona, musi od razu zacząć pieklić się i "moja prawda jest najmojsza", bo skoro ona nie lubi południowego klimatu, to nikt nie powinien lubić.
                      • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:13
                        i wszystko musi byc wyszorowane niemiecka chemia bo inaczej i brud i robactwo

hahah
                        • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:26
                          o takjk...ta obsesja z karaluchami wychodzącymi z każdego kąta...
                  • celandine Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:24
                    Ty masz chyba jakiś osobisty problem? Nie wiem, gdzie widziałaś ścieki na południu, gdzie większość plaż ma niebieską flagę i możesz sobie oglądać ryby w przejrzystej wodzie. No chyba, że chcesz się kąpać w porcie Tarentu. Widziałaś kiedyś Vieste, Ostuni, Otranto, Pisciottę, Trani, Marateę? Nie ma tam żadnych śmieci, morze jest piękne i czyste, są liczne zabytki. W Ostuni żyje tak dużo Brytyjczyków na emeryturze i cyfrowych nomadów, że miasteczko jest aktywne cały rok. Mój brat próbuje kupić dom w Abruzji i jest tak dużo Amerykanów, którzy się przeprowadzają, że trudno coś kupić, pewnie za karę tam chcą siedzieć. Tak samo miasteczka wybrzeża Amalfi. A jeśli chodzi o suszę to zagrożone są najbardziej północne Włochy, gdzie zrujnowali koryta rzek i zalali cementem wszystko i stąd teraz gwałtowne powodzie. Apulia i Sycylia mają istotnie mało wody ale tak było od starożytności a nie jest to wcale mniej niż w Polsce. A Molise,Abruzja, Kampania, Kalabria mają ogromny rezerwuar wody w górach, które zajmują cały środek tych regionów przez całe lato są rwące potoki i piękna, bujna roślinność.
                    • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 08:18
                      Molise to moje wymarzone miejsce na starość:p planuje sobie kupić domek w górach i żreć tartufo:p
                      • celandine Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 10:47
                        To możemy razem tam pojechać, bo ja szukam domku, ale sama będę tam mieszkać, moja rodzina absolutnie odmawia. Co prawda dokładnie ostatnio, kiedy tam byłam jebło trzęsieniem w środku nocy i trochę się przestraszyłam.
                        • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 07:32
                          Mój mąż zaczyna się przekonywać, bo ostatnie tygodnie upałów w NL go trochę przeczołgaly a jego siostra właśnie pojechała do domku pośrodku niczego ( mają domki w okolicach Sessano/ Isernia) al fresco 😁
                          • celandine Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 10:01
                            Kurczę, właśnie koło Iserni miałam obczajony domek, ale przestraszyłam się, bo zobaczyłam, że wg mapy sejsmicznej to strefa fioletowa, czyli nawet gorzej niż czerwona. A w międzyczasie mi wykupili go. No i teraz znowu szukam.
                            • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 13:21
                              U rodziny męża te domy to taki trochę kamień niezgody :p sprzedać nie, bo to nieruchomości po pra-przodkach ( piękne, kamienne chatki- małe, po dwie sypialnie i kuchnia z "salonem") i trochę lasu, jak zapytasz każdego z osobna to niee, nikt tego nie chce,daleko, zadupie, nieee, nie chcemy. Ale jak jedno z rodziny wyrazi chęć odkupienia tego od reszty, to nikt się nie zgadza 😂 no a jeździć i tego doglądać trzeba od czasu do czasu i ktoś to musi robić, co tworzy kolejne pole do spięć:p
                              Dlatego mój mąż się od tego odcina i jakby co, to kupimy sobie coś od obcych i kawałek dalej od rodzinnych posiadłości :p
                              • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 13:26
                                Powinna być kość, ale że domki z kamienia to pasuje i kamień niezgodny:p
                      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 12:31
                        Na starość może tak..chociaż wiesz jak to jest.. jak się siedzi sobie w domu i tak marzy to jedno. Potem widzisz miejsce, problemy jakie są z tym związane, że już wcale nie jest tak jak nam się wydaje "że tartufo, wino i dolce Vita" wink) i odechciewa się.
                        Oczywiście,życzę jak najlepiejwink
                        Jednak osobiście..u mnie życie pokazało póki co,że Włochy tam gdzie spędzam i jeżdżę na wakacje to kompletnie inna bajka..od tego gdzie przyszlo mi żyć na codzien.
                        Sama przenigdby takich miasteczek satelit nie wybrałabym do życia.
                        No ale są też jakieś tam strony pozytywne..nie żeby wszystko było na niewink
                        A Italia uwielbiam..ale hmm lepiej tam jako turysta albo wtedy kiedy możesz wybrać sobie miejsce zamieszkania jakie chceszsmile
                        • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:11
                          >otem widzisz miejsce, problemy jakie są z tym związane, że już wcale nie jest tak jak nam się wydaje "że tartufo, wino i dolce Vita" wink) i odechciewa się

opowiadaj o tym wiecej. Dla mnie to absolutnie fascynujace. Czy to nie zalezy od regionu?
                          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:19
                            Oczywiście,że też zależy, ale Ty mówisz,że marzy Ci sie domek na odludziu..a odludzie to cóż..włoskie ,może być bardziej odludne niż nawet polskiewink
                            • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 21:36
                              nie znam polskiego odludzia, od 30 lat tam nie mieszkam
                        • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 07:24
                          Ale ja miejsce już widziałam,rodzina mojego męża ma tam nieruchomości:p
                          Zdarzyło mi się mieszkać w różnych miejscach w IT ( Taranto, Potenza, Vicenza), więc jako-takie pojęcie co mnie czeka mam:p
                          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 14:01
                            Taranto, Potenza to są miasta..i nie byle jakie. Życzyłabym sobie aby tam stacjonowaćwink
                            To żadne zadupia.
                            • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 14:05
                              W samej Potenzy mieszkaliśmy krótko, przenieśliśmy się do Moliterno, można powiedzieć, zadupie, ale przepiękne! Byłam w ciąży i chyba dzięki łazeniu tam uliczkami gora-dol trzymałam kondycję 😂
                              Ale rodzic pojechałam już do Holandii 😂😂😂
                              • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 14:09
                                A jesli chodzi o Taranto, to wolę do życia największe zadupie świata pośrodku niczego od tego przerażającego, chaotycznego, rakotwórczego syfu:p
                                • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 21:44
                                  Coś Ty.. jak już jesteś na takim zadupiu to myślę,że zmieniasz zdanie. Wyobraź sobie akcje porodowa na zadupiuwink) no chyba że za sąsiadkę miałabyś dobra duszę.
                                  Poród i tak byl w Holandiiwink
                                  Mówię Ci..to wszystko zmienia się od pktu siedzeniasmile
                                  • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 27.06.23, 07:33
                                    Z tym porodem to mnie miejscowi wystraszyli, bo termin na koniec stycznia a Moliterno jak śniegiem zasypie to zapomnij że do szpitala dojedziesz :p
          • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 08:16
            Nic, ale ludzie jeżdżą:p
    • mae224 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 10:54
      jak długa chwila?
      chyba 1. ale nie na stałe.
    • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:28
      A moze po prostu wroc do tej Polski? mnie sie bardzo podoba np. Turyn,miasto zyje, a jednoczesnie nie jest tak masakrycznie zatloczone ludem, jak w Krakowie. Gory blisko, zielono...
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:42
        Oczywiście, dla mnie Turyn też fajny bo to jest miasto..nawet jak na obrzeżach mieszkasz jest fajnie bo wszędzie dojedziesz. Jak Bolonia.
        U mnie niestety opcje takie nie wchodzą w grę.. zawsze generalnie opcje są takie peryferyjne no chyba że totalnie pracę zmienię to wtedy robię co chce..ale to też nie wchodzi w grę.
        • arista80 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:43
          A dlaczego nie chcesz zmieniać pracy?
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 14:51
        Zawsze mogę wrócić jak już mnie tak mega wkurzawink
        Uwielbiam Włochy, kuchnie, lifestyle,nawet bardziej południe niż północ..ale co do życia to no właśnie nie wiem.. rozsądek podpowiada mi,że bardziej północ..ale w środkowych Włoszech mam lepszy klimat i więcej rzeczy do zobaczenia, fajne miejsca.. tyle,że to mieszkanie i tam i tu.. sprowadza się zawsze do mieszkania w miasteczkach satelitach.
      • woman_in_love Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 19:10
        ty to zaraz trafisz simply na front wschodni, w związku z sytucją w Rosji big_grin
        • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 21:13
          Nie no spokojniewink)) aż tam nie pocisnewink
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 12:27
        To co mi się podoba to jedno.. a wybór mam tylko dwie opcje..które nie są wspaniałewink
    • kurt.wallander Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 11:29
      Chyba 1. Świeża rybka na codzień nie do pogardzenia.
      • chatgris01 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 19:25
        Przy obecnym skazeniu morz jakakolwiek (swieza czy mrozona) rybka codziennie to samobojstwo cool
      • palacinka2020 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:21
        Swieze ryby dostepne sa nie tyloo nad morzem.
    • jednoraz0w0 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 19:46
      Pierwsza, morze zawsze na propsie i nie potrzebuje do tego żadnych turystów, na plaże w ogóle najbardziej lubię chodzić sama.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 24.06.23, 21:28
      Nad morzem, chociaż jeden plus.
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 12:21
        Myślę podobnie.. lepiej morze niż zadupie otoczone lasami i milion autostrad do Mediolanu
    • ulla_cebulla Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 00:49
      Nie znam ciebie i twoich potrzeb, więc powiem tylko to, co bym osobiście wybrała - morze! Brak turystów i dużego miasta w pobliżu to dla mnie w sumie atut.
    • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 07:57
      Jeśli to Fiumicino, to ja bym brała. Lubię klimat małych miasteczek i lubię przebywać na plażach poza sezonem. Poza tym blisko do Rzymu.
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 09:32
        Tak..Fiumicino. u mnie też póki co lepiej morze , świeże arbuzy i lepsze jedzenie niż w Lombardii.
        Wokół FCO można porobić ciekawe rzeczy, pojeździć do miasteczek, na inne plażę..trochę area doggy,ale do przeżycia chyba.
        • tarantinka Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 10:17
          Przecież masz blisko do Rzymu. Nie rozumiem dylematu.
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 12:20
            Bo i tu i tu to hmm miasteczka tzw satelity..zadupia jak ja to nazywam. Wiec staram się rozkminic gdzie bardziej coś będzie do roboty. Wiesz..52 minut jeździć to średnio, nawet autem..po pracy żeby się zrelaksować. Ja nie jestem kompletnie przyzwyczajona do mieszkania w takich wyoutowanych miejscach.. ale chyba jednak to morze robi swoje..
    • alex_vause35 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 10:51
      Nr 2 zdecydowanie. A do Mediolanu masz 52 minuty samochodem...
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 12:26
        Tak..wiecie jak to jest. Ja nie mówię ,że 52 minuty to katastrofa,ale mieszkając w Pl to wszystko da się ogarnąć nawet bez auta..
        Całe życie mieszkałam w mieście, na osiedlu, ale infrastruktura była i jest super a teraz w tych włoskich mieścinach gdziekolwiek chce się udać to zazwyczaj muszę brać auto..uwielbiam prowadzić, ale uważam zwyczajnie,że nasze warunki polskie są o niebo lepsze. Wokół osiedli budują zawsze fajna infrastrukturę, na upartego nie musisz nigdzie jeździć jak nie chcesz, estetyka miejsca też bije po oczach i robi swoje. Transport u nas w Pl jest cudowny w porownaniu do tego włoskiego. Oczywiście odnoszę się mieszkając na włoskiej prowincji..bo w mieście, nieopodal miasta pewnie byłoby o niebo lepiej,ale muszę mieszkać póki co tam gdzie dają, więc inne opcje nie wchodzą w grę.
        • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:09
          ja tam ci zazdroszcze. Pasjami ogladam Nicki Positano youtube channel.
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:14
            Miło słyszeć.. aczkolwiek wiesz jak jest..wszedsie dobrze gdzie nas nie ma.Ja spróbuję mimo wszystko cieszyć się tym co mam wykorzystać jakoś ten czas..ale ciągnie mnie do miasta jak szlag. Jak wracam do Polski to uhh..wszystko jest w zasięgu ręki, wszystko załatwię..w tych miasteczkach satelitach mega problematyczne.
            • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:34
              a online nie wysylaja?

• nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:35
                smile) online niesmile
        • gris_gris Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 18:25
          nika_1985 napisała:

> Tak..wiecie jak to jest. Ja nie mówię ,że 52 minuty to katastrofa,ale mieszkają
          > c w Pl to wszystko da się ogarnąć nawet bez auta..
          > Całe życie mieszkałam w mieście, na osiedlu, ale infrastruktura była i jest sup
          > er a teraz w tych włoskich mieścinach gdziekolwiek chce się udać to zazwyczaj m
          > uszę brać auto..uwielbiam prowadzić, ale uważam zwyczajnie,że nasze warunki pol
          > skie są o niebo lepsze. Wokół osiedli budują zawsze fajna infrastrukturę, na up
          > artego nie musisz nigdzie jeździć jak nie chcesz, estetyka miejsca też bije po
          > oczach i robi swoje. Transport u nas w Pl jest cudowny w porownaniu do tego wło
          > skiego. Oczywiście odnoszę się mieszkając na włoskiej prowincji..bo w mieście,
          > nieopodal miasta pewnie byłoby o niebo lepiej,ale muszę mieszkać póki co tam gd
          > zie dają, więc inne opcje nie wchodzą w grę.

Wez przestań porównywać jabłka z gruszkami. Juz pincet wątków na ten temat założyłaś. W Polsce na prowincji tez jest kiepski transport, a we Włoszech w miastach tez bardzo dobry. A nawet na włoskiej prowincji lepszy, niz polskiej, bo wszędzie jest jakis (każda gmina zapewnia) a w Polsce juz teraz niekoniecznie.

Co do estetyki, to każdy ma wydać swoje zdanie, bo w życiu nie uznałabym, ze okolice i infrastruktura polskich osiedli przewyższają włoskie odpowiedniki.
          • arista80 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 18:41
            Na włoskich prowincjach transport transportowi nierówny. We Fiumicino nie byłam, ale mój szwagier mieszka z żoną niedaleko Ciampino i oni są zachwyceni. Z jednej strony blisko Rzymu, a z drugiej strony większa cisza, spokój, zieleń. Oboje pracują w Rzymie i jeżdżą kolejką, a ich czas dojazdu nie różni się zbytnio od czasu dojazdu mieszkańców Rzymu do ich domów. Z kolei moje małe miasteczko w Umbrii ma fatalną infrastrukturę i bez samochodu ani rusz, ale jako że mam auto, to nie odczuwam tego jakoś tak bardzo.
            • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:16
              Ciampino to bardzo blisko miasta..rzut beretem, dlatego są zachwyceni. Jeśli pracują w centrum Rzymu to mają super.
              Zazwyczaj te małe miesciny mają właśnie kiepski transport. Ja bez auta też nie dałabym rady.
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:18
            Nie założyłam milion wątków o tym. Zresztą, nie musisz pisać nic.
            Po drugie..chyba nie znasz infrastruktur włoskich miejscowości. Chyba,że mówisz o centrum dużych miast.
            • zielonyjeziorak Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 20:36
              Ja na pewno znam infrastrukturę małych polskich miejscowości, i jest ona beznadziejna, a czasem - nieistniejąca.
              • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 22:09
                No to tu jest podobnie..a powiedziałabym,że może i nawet ciut dwa levele w dół.
                • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 22:39
                  Zalezy gdzie, zdarzyło mi się być w zeszłym roku w miejscowości turystycznej w Pl, z której praktycznie nie było sensownych połączeń do miejscowości, może nie tak znanych (ale bez przesady), odległych o jakieś 20-30km.
                  • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 23:11
                    Tak, i teraz mieszkać tak z rok czasu to można się pochlastac.
                    Nawet auto wiele nie zmienia bo ciągle jest się uwiązanym..jeżdżenie non stoper.
                    Ja przezywalabym katusze
    • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 13:07
      Ja mysle ze to bardzo ale bardzo indywidualne. Mam kolezanke ktora sie dusi w malym cudnym miasteczku na pn Wloch.
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 13:45
        Pewnie jest to indywidualne, oczywiście.Tylko wiesz..ona tam jest na codzien i ja rozumiem to,że sie dusi bo podejrzewam,że wszędzie daleko i samo miasteczko jego centrum to 15 minut chodzenia. Może i piękne aczkolwiek na chwilę, jak ktoś pewnie jest przejazdem. Jak już mieszkasz tam a jeszcze jesteś przyzwyczajona do mieszkania w mieście.. mogą być obrzeża,ale wciąż miasto, które oferuje Ci wszystko z łatwością..to może być bardzo ciężko się przestawić.
        • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 14:42
          No wlasnie. Dla mnie idealnie, dla mojej psiapsi fatalnie.
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 16:59
            To ja mogę sobie rękę podać z Twoją psiapsismile))
            • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:08
              no i super. Dobrze ze ludzie sa rozni i jest diversity, Wyobrazasz sobie jakby wszyscy chcieli mieszkac w malych wioskach i dziabac w ogrodku jak ja? Miasta by wyludnily sie

W zwiazku z korzysciami jakie niesie aglomeracja mieszkam pod duzym, kulkunastomilionowym miastem. Ale za boga ojca bym nie chciala blizej
              • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:12
                Ja wiem wiem..są tacy co uwielbiają małe miesciny a tacy co ciągna do miasta.
                Ja np. mogę na wakacje do leśniczówki pojechać i będę mega zadowolona,ale już do życia to coś więcej muszę mieć. wiesz w Pl ja również nie mieszkam w strickte centrum miasta, ale do centrum mam 10 minut więc jest super. Niestety ja, jak Twoja koleżanka..ani opcja jedna ani druga to nie są miasta. Muszę coś jednak wybrać i jestem skłonna obrac środek Włoch.
                • princesswhitewolf Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 17:33
                  zazdroszcze mozliwosci wyboru. Zazdroszcze wloskich pomidorow, winogrona, cieplych wiosen i jesieni, Czy jestes stewardessa ze musi byc lotnisko?
                  • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 22:15
                    Oj tak, pomidory są super, arbuzy, ciepelko jest.. idealnie żeby trochę się odchudzićwink
                    Wiesz jak jest.. wszędzie serio dobrze gdzie nas nie ma.
                    Nie ma miejsc idealnych, ale zawsze człowiek stara się wybrać sobie jakąś opcje,która będzie mu odpowiadać bardziej. O ile kogoś wysyłają do wielkich miast to zawsze zazwyczaj nawet jak ktoś ich nie lubi to nie jest finalnie zły wybór bo coś chociaż oferują, jest co robić..a te małe miesciny to cóż..
                    Nie, nie jestem stewardessa.
                    Jak wracam z Pl tutaj do nie swojego mieszkania..to też coraz bardziej myślę nad powrotem do kraju za jakiś czas.
                    • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 22:37
                      A potem będziesz tęsknić za powrotem tuwink. Tak to już jest
    • ponis1990 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 25.06.23, 22:22
      Wolałabym opcję 1.
    • chococaffe Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 07:44
      Jeżeli jesteś odporna na upały i klimat/pogoda nie ma znaczenia to wybrałbym miejsce, z którego mogę jak najwięcej "wynieść" (przy założeniu, że opieka medyczna i dostęp do niej jest podobny w obu miejscach). Przede wszystkim językowo, ale nie tylko.
      • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 13:57
        Opieka medyczna..hmm..włoska to hmm zależy jak leżywink) na bank lepiej z nią na północy..aczkolwiek północ hmm..szaro buro ponuro
        • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 14:12
          Gdzie tak niby szaro i buro? bylam kilkakrotnie na polnocy i zadnej burosci to tam nie widzialam.
        • szarmszejk123 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 14:13
          Dlaczego buro? No co ty, żadne buro przecież.
          • nika_1985 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 14:55
            Lombardia jest burasmile tereny przy Garda itp ok,ale wszystko inne to takie często gęsto robotnicze miasteczka.Pogoda się zmienia tak szybko jak wiatr zawieje od Szwajcarii no i pięknych zachodów słońca i niebieskiego nieba jak na lekarstwo..w sumie w ciągu trzech lat chyba dwa razy widziałam, a tak to szarość.
            • simply_z Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 15:12
              Kurcze dziwne, bylam w Lombardii kilka razy i zawsze byla super pogoda O.o
        • chococaffe Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 15:15
          To północsmile Grunt to solidna baza
    • hosta_73 Re: Gdzie wolalybyscie stacjonować 26.06.23, 13:53
      Dla mnie raczej opcja nr 1.
      Po lasach boję się sama chodzić smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka