jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 19.10.23, 19:07 Jak szukać koreańskich na Disney? Po tytułach angielskich nie znajduje. Macie jakąś listę albo są gdzieś w necie dostępne jakieś wyszukiwarki? Mam chwilowo Disneya ale tylko na telewizorze zainstalowany, nic nie umiem znaleźć, strasznie uciążliwe jest szukanie czegokolwiek pilotem w ciemno. Nie widzę filtra po kraju. Jakieś patenty?????? A może jest tylko ja nie gramotna? Albo chociaż podpowiedzcie jakieś konkretne tytuły Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 19.10.23, 19:16 Znalazłam Snowdrop, Zło absolutne i Moving. Co jeszcze i co polecacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 19.10.23, 19:54 Szukaj wg polskich tytułów. Na YT jest grupa K-Netflix i okolice, tam sa równiez informacje o innych platformach, w tym Disneyu. Z tego co znalazłam, możesz szukać: Pani mecenas Gaduła Adepci policyjni Soundtrack od serca W cieniu zbrodni Mój szósty zmysł W szale zemsty Ulotna miłość Gra o wszystko Oko sprawiedliwości Adwokat z powołania Czy to miłość Moja rodzina Zespół ratunkowy Mecenas doktor ....itd. Nie wiem, czy wszystkie powyższe są wciąż dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 19.10.23, 20:13 Jasnoklarowna, jak znalazłaś Snowdrop na polskim Disneyu? U mnie nie ma 🤔. Oprócz tego, co wymieniła Kurt jest jeszcze Adamas Pandora Link Wyścig Szalona miłość Zamiana żyć Miłość i Yakuza Gannibal Itd Nie kojarzę części polskich tytułów, zwłaszcza że są tam razem dramy i jakieś programy tv, i nie tylko koreańskie. Jest kolekcja Filmy i seriale azjatyckie i tam mi się to wszystko wyświetla. A w ogóle bierz się za The Worst of Evil, bo ja tu wprawdzie cichutko i grzecznie czekam 😉, ale emocje mnie rozpierają. Co tam się dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 19.10.23, 21:19 Dzieki dziewczyny, duzo mi ułatwiłyście. Worst nie zaglądam aż wszystkie odcinki nie wyjdą. Przebieram nogami, ale temat nie istnieje do zakończenia emisji . Wielkie nadzieje sobie robię. Podobnie zresztą jak Strong Girl. Udaję że nie ma aż wszystko wypuszczą, i ten nowy z Nam Goong Minem. A jeśli chodzi o Wi Ha Juna to nie wiem czy widziałaś Romans is A Bonus Book, on tam gra SML. Nie bije się z nikim i nie rozrabia. Jak nie on jest na N. Snowdrop wyświetliło mi jak szukałam dostępnych na D ale szukałam po stronach internetowych na laptopie. I mi Wyskoczył opis po polsku, ale z ikonką dzwonka. Więc może w Polsce jeszcze niedostępne. Zaraz sprawdzę na TV. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 19.10.23, 22:01 jasnoklarowna napisała: > Worst nie zaglądam aż wszystkie odcinki nie wyjdą. Przebieram nogami, ale temat > nie istnieje do zakończenia emisji Żeby tylko rozczarowania z tego nie było > A jeśli chodzi o Wi Ha Juna to nie wiem czy widziałaś Romans is A Bonus Book, o > n tam gra SML. Nie bije się z nikim i nie rozrabia. Jak nie on jest na N. Tam go chyba pierwszy raz widziałam. Co najlepsze z dramy pamiętam właśnie jego i jego psa, a wątek głównych baardzo mgliście. > Snowdrop wyświetliło mi jak szukałam dostępnych na D ale szukałam po stronach i > nternetowych na laptopie. I mi Wyskoczył opis po polsku, ale z ikonką dzwonka. > Więc może w Polsce jeszcze niedostępne. Zaraz sprawdzę na TV. No właśnie chyba wciąż nie ma. Tzn. do niczego mi tam niepotrzebny, tylko mnie dziwi, że wszędzie na D jest, a u nas nie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 05:46 Ja ten nowy z Nam Goong Minem niestety zaczelam. Obejrzalam pierwsza czesc i sila sie powstrzymuje zeby drugiej nie ogladac na biezaco. A pierwsza warto bylo. Fabula mi sie bardzo podoba. Jak dla mnie to takie polaczenie Przeminelo z Wiatrem i Potopu, Fajnie napisane role i dobra gra. Zeby nie ulec pokusie ogladania nastepnych odcinkow 'on air' zaserwowalam sobie One Dollar Attorney, Tez dobry ale nie taki jak My Dearest. W miedzy czasie ogladam Oasis na viki.Jestem na trzecim odcinku i niezle mi idzie.Tematyka ta sama co w Youth of May Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 12:38 > W miedzy czasie ogladam Oasis na viki.Jestem na trzecim odcinku i niezle mi idzie.Tematyka ta sama co w Youth of May> No i sie pozniej zmienilo - znaczy fabula zaczyna bardziej przypominac Friend our Legend. ( to chyba Ty mi to polecalas jasnoklrowna). Oasis jest jednak troche"lzejszy". Friend our Legend byl dla mnie przygnebiajacy a Oasis jak na razie dosc bezztresowo sie oglada, A pisze o tym dlatego, ze podoba mi sie tam pare postaci, zwlaszcza drugoplanowych, zagranych swiezo i z polotem. Po raz pierwszy widze Kang Ji-eun i z wielka przyjemnoscia ja ogladam, Sworzyla naprawde fajny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 13:26 Zerknęłam ogląda obiecująco. Dopisuje do listy. Friend chyba Kurt polecała, ona wszystko z Hyun Binem ma obcykane jak żadna z nas. Ale ja z tego okresu też mam perełkę, Endless Love, też jest na Viki. Świetna męska obsada, i świetna jak nigdy rola ogólnie nielubianej Hwang Eum. Polecam bardzo. Choć ciężkie momenty się zdarzają. Film trochę inspirowany prawdziwymi wydarzeniami walki z reżimem. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 17:33 Faktycznie to musiala byc Kurt, bo jesli chodzi o Hyun Bina to to zdecydowanie jestesmy "on the same page" Ta Endless Love dosc czesto mi sie rzucala w oczy, ale do tej pory nawet nie zerknelam. Skoro mowisz, ze dobra to sie za to zabiore. Moze dzieki temu unikne podgladania My Dearest. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.11.23, 11:04 >ja z tego okresu też mam perełkę, Endless Love, też jest na Viki.< No i strzelilas w dziesiatke! Jestem na przedostatnim odcinku. Swietna drama, mimo iz takich typowo politycznych zbytnio nie lubie, Co do obsady w 100% sie zgadzam. zwlaszcza. ze wyjatkowo lubie Jang Kyung Ho (w tym co dotad ogladalam to taki cieply jest ) Role kobiece tez swietne. I jakby oczywistoscia jest, ze nie ma zadnych klisz , anihumoru 'na sile". Jak dla mnie swietny serial,ktory na dodatek dosc przwdziwie pokazuje kulisy i mechanimy polityki(zwlaszcza tamtych czasow). Sa tez swietnie przedstawione relacje osobiste/rodzinne. Dzieki jasnoklarowna za polecenie tego serialu minusy to: przydlugi - 37 odcinkow, i brak 'attention to details' - mam na mysli rekwizyty epoki, zwlaszca ciuchy ( ale moze sie nie znam) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 01.11.23, 13:11 Cieszę się że nie tylko ja się zachwyciłam. Polecam wszędzie bo warto. To jak obsada ci podeszła to polecę jeszcze z głównym Ryu Soo Young serial Love in Sadness. On był tam genialnym psychopatą agresorem. Rewelacyjnie zagrał. Reszta nieważna, ale jego rola zrobiła ten film. Tego nie powinno się nie znać. Ja to chyba na DQ widziałam bo po polsku było. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.11.23, 20:45 poszukam, bo Ryu Soo Young widzialam po raz pierwszy wlasnie w EL. Mnie sie jeszcze general (Cha In Pyo) podobal, moze cos jeszcze z tym aktorem obejrze, bo okazuje sie, ze tez mial sporo glownych rol. A przy okazji zapisywania EL na MDL naszla mnie refleksja, ze naprawde nie powinnam sie sugerowac ocenami (zwlaszcza na viki), bo EL miala rating ponizej 9, a ja na takie zazwyczaj nie zwracam uwagi. A tu - Surprise! Surprise! - taki super serial. Ale z drugiej strony nie powinno to byc dla mnie niespodzianka, bo jak na viki ma sie wlaczone komentarze ( a czasami mam) to widac na czym skupia sie publika, ktora te oceny wystawia. Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 01:29 Ja wchodzę na stronę upflix i tam robię Filtry. Jest dużo możliwości wyszukiwania. A potem na platformie szukam konkretnego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 13:30 Fu.k, znowu. Czytałyście już? Tym razem Lee Sun Kyun (My Mister) oskarżony o udział w aferze narkotykowej. Żeby jeszcze jakieś twarde dragi, ale on trawkę śmiał palić i pewnie poleci w niebyt 😒. Ciekawe co z tego wyjdzie, bo tam więcej zaangażowanych, ale na razie tylko jego nazwisko wypłynęło. Niedługo nie będzie z kim dram oglądać 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 18:50 No no no facet pół roku młodszy ode mnie W Korei strasznie tą trawkę przeżywają Jak T.O.P został przyłapany na paleniu trawki to dostał wyrok w zawieszeniu. Było to już dobre kilka lat temu a nadal na jego kontach w SM i w komentarzach pod artykułami o nim jest wyzywany od "druggie". Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 17:21 Ballerinę na N obejrzałam. Jak ktoś lubi mroczny klimat i krwawą zemstę na skurwysynach to polecam, szczególnie że ten którego ze stołu nie zrzucamy chwilowo mięśnie klaty pokazał. No wyrabia się muskularnie chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 19:02 jasnoklarowna napisała: > Ballerinę na N obejrzałam. > > Jak ktoś lubi mroczny klimat i krwawą zemstę na skurwysynach to polecam, szczeg > ólnie że ten którego ze stołu nie zrzucamy chwilowo mięśnie klaty pokazał. No w > yrabia się muskularnie chłopak. Zaczęłam oglądać ale zanim się rozpędziłam to przyszło info, że kolejny odcinek The Killing Vote wyszedł Więc porzuciłam na chwilkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 20.10.23, 23:28 Ballerinę mam w planach, ale raczej dalszych. Na razie próbuje obejrzeć "Another Miss Oh", zanim usuną z Netfliksa. a tu jeszcze Viki zrobiło promocję - odblokowuje codziennie na 24h jedną dramę, która normalnie jest dost. tylko z Viki Pass. Np. dzisiaj "The Red Sleeve", a jutro bodajże "Our Blooming Youth". Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 09:12 Oj dajcie coś lekkiego i odmóżdżającego. Po Ballerinie wzięłam się za Song of the Bandits i chyba mam przesyt przemocy. Smama Song.... na razie fajna, choć o czasach niewesołych opowiada i jakoś ta przemoc tam jest obecna w tle. Z tego samego niechętnie oglądam filmy z czasów okupacji, zaborów itp. Ale Kim Nam Gil jak wino, z wiekiem coraz lepszy. Pamiętam pierwszy raz widziałam go w serialu kostiumowym z 2009 był młody, chudy, mocno śniady, włosy przylizane, twarz dziwna, tyle że rolę miał fajną. Ale przez te 15 lat kilka jego filmów obejrzałam i takie mam wrażenie że coraz lepiej w każdym wymiarze. A nawiązując do afery z trawką Lee Seon Kyun to czytając natknęła się na wzmiankę nawiązującą do Ah In Yoo. Kiedy w maju było posiedzenie na którym sąd odmówił aresztu dla niego to dostał w głowę butelką od "fana". Tak tam potępiająco podchodzą do kwestii narko. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 10:53 >Oj dajcie coś lekkiego i odmóżdżającego. King the Land Destinied with you Strong Girl Namsoon (mocno odmóżdżające) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 11:51 Kurt widziałam 2 pierwsze a Girl czekam aż skończą emisję by obejrzeć jednym ciągiem. Wogole mam wrażenie że większość polecanych oglądałam bo ja już mam bardzo dużo za sobą. Ale chyba się za tego adwokata z Goong Minem wezmę na zmianę z bandytami z Joseon dla przełamania. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 11:22 > Ale Kim Nam Gil jak wino, z wiekiem coraz lepszy.< Ja niewiele z nim ogladalam ale podobal mi sie w The Fiery Priest i to jest dosc lekka drama, ale pewnie juz ogladalas. Przypomnialo mi sie ze jest tez jako cameo w One the Woman. Bardzo zabawna drama z gatunku odmozdzajacych, Jesli jeszcze nie widzialas, to polecam. no i One dollar Lawyer, tez z gatunku lekkich i zabawnych, dobrze sie ogladalo. Nam Koong Min troche jak w w Good Manager. I fajna fryzure ma Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 11:56 Jeśli znajdziesz gdzieś z 2009 Queen Seon Deok to on tam od pewnego momentu gra dość ważną rolę. Tam go pierwszy raz widziałam i dziwny mi się wydawał. A sam serial długi, oparty na faktach historyk, mogłabym rzec że taki przedsmak Cesarzowej Ki. Choć akcja kilkaset lat wcześniej się dzieje to złych grają częściowo ci sami aktorzy, wątek dziewczyny udającej chłopaka też jest. Widać że oldschoolowa ale oglądało się ok. Ja widziałam dawno na dramaonline. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 11:35 Zerknęłam na swoją listę i wyszło mi, że lekkich i przyjemnych to ja w ogóle jakoś mało oglądałam, większość jednak pełna przemocy albo smutna. A te, które oglądałam to i ty na 100% też. Z selekcji została mi The Package, która moim zdaniem jest taka właśnie leciutka i dobra na oddech, ale też już tu o niej parę razy było więc pewnie też widziałaś. I film Little Forest, który jest idealnie relaksujący. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 21.10.23, 11:50 Dobrze się ogląda Fake It Till You Make It Chińskie i jest na Viki. Łatwo się ogląda, główni nie są dziecinni i naiwni, fajnie ze sobą rozmawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 17:06 Obejrzałam Ballerinę. Mocne, choć dość sztampowa historia. Ten, którego by (prawie) nikt nie zepchnął ze stołu tym razem w roli badassa. I szybko przestaje być ładny Ogólnie ciężki temat ale jedno było wg trochę niedopracowane. Wyobraźcie sobie, że jesteście złodziejem albo kimś kto się włamuje do cudzego domu w celu założenia podsłuchu. I przy drzwiach zdejmujecie obuwie. Chodzicie boso bo przecież tak wam nakazuje zwyczaj. A jakby tak właściciel wrócił niespodziewanie? I co zastanie w przedpokoju? Buty złodzieja! A ty będziesz uciekać boso Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:10 Ona te buty wzięła w rękę żeby ich nie zostawić w przedpokoju i żeby śladów nie porobić. Mnie to nie zdziwiło za bardzo. Ja skończyłam bandycką pieśń, podobało mi się, choć miałam niedosyt na końcu odnośnie kwestii bezpalczastego. Bo zrozumiałam że jego rozmowę o przyszłej żonie i tym co zrobiła podsłuchał ten korpulentny asystent. I nic z tym nie zrobił? nie zareagował w żaden sposób? Ani nie doniósł, ani nie dał do zrozumienia że wie, więc po co tą scenę podsłuchu wstawili? A sam jak potraktował tą informację, rozumiem że nie dał po sobie nic poznać, ale czy coś dalej z tej jego wiedzy wynikło? Czy się nawrócił czy nie, czy do końca życia trzymał w sobie i przeżywał i traktował ją bez żadnej zmiany? Trochę brak jakby kilku scen. Ale ogólnie na tak jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:15 A to jakoś przegapiłam to, że te buty wzięła. Oglądam teraz już ósmy odcinek The Worst Of Evil. No i ML czyli Ji Czang Wok zawsze jak widzi żonę ma minę głodnego szczeniaczka. No niemożliwe, żeby doświadczony gangster tego nie zauważył Zresztą jego żona (ML żona...) nie lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:50 heca7 napisała: > Oglądam teraz już ósmy odcinek The Worst Of Evil. No i ML czyli Ji Czang Wok za > wsze jak widzi żonę ma minę głodnego szczeniaczka. No niemożliwe, żeby doświadc > zony gangster tego nie zauważył Zresztą jego żona (ML żona...) nie lepsza. Może i zauważył, ale pewnie sobie tłumaczy, że ML jest w niej zadurzony bez wzajemności i stąd te tęskne spojrzenia. Zresztą SML sam ma takie klapeczki na oczach, ze czego tu oczekiwać. A skoro ósmy odcinek to już widziałaś rozpaczliwą walkę o życie ML (to przenośnia, nie spojleruję ) i kurczowe trzymanie się poduszki . Tam dopiero miał wzrok maltretowanego szczeniaczka. Chinka rulez. Ale ciii, bo inni jeszcze nie oglądali Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 19:01 Właśnie mąż ogląda jakiś holenderski film o łyżwiarzach i woła do mnie "widziałaś? widziałaś to!" A ja mu na to - daj spokój ja właśnie oglądam lepszą scenę i nie zawracaj mi głowy! Napiszę tylko tyle, że no no no nie spodziewałam się takiej pasji Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:06 Słuchajcie, a czy któraś oglądała Big Mouth? Chciałam zobaczyć póki mam Disneya, uznałam, że jeśli będzie ciekawe, to Lee Jong Suka jakoś zniosę, a tu się okazało, że nie dość, że on, to jeszcze Yoona. Taki duet to chyba dla mnie za dużo. Warto, mimo tej dwójki, spróbować? Wciąga? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:11 Nie przepadam ani za nim ani za nią. Też się zastanawiam czy się zabierać. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:41 To mówisz, że mam lecieć za króliczka doświadczalnego? No nic, zagryzę zęby i spróbuję, a nuż się okaże, że będzie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 18:58 Jak masz ochotę na nieciekawe aktorsko duety, to na Netfliksie jest już "Doona" z Bae Suzy i Pulpetem Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 19:18 kurt.wallander napisała: > Jak masz ochotę na nieciekawe aktorsko duety, to na Netfliksie jest już "Doona" > z Bae Suzy i Pulpetem Oo, Kurt, robisz się złośliwa , ale to nie Pulpet. Ten to główny z My Country: The New Age. Podobni są, fakt, ale ten ma u mnie punkcik wyżej niż Pulpet, chociaż mam wrażenie, że też ich czasami mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 19:26 Serio? Na zdjęciach wygląda jak Pulpet Faktycznie, to różni aktorzy, ale przyznacie, że podobni? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 23.10.23, 10:08 > różni aktorzy, ale przyznacie, że podobni?< Dla mnie to troche tak, jak Junho i Ahn Hyo Seop. Po obejrzeniu ostatnio kilku dram z Ahn Hyo Seop nie moglam sie oprzec wrazeniu, ze jest bardzo podobny do Junho. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 23.10.23, 11:10 No patrz, a dla mnie ci dwaj są zupełnie różni, tu specjalnie wybrałam fotki z podobnym kolorem włosów, skóry i pozą: Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 23.10.23, 11:31 Bo Junho sie usmiecha. albo sobie kaciki ust podrasowal Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 23.10.23, 12:01 Na innych zdjęciach są jeszcze bardziej niepodobni, tu celowo wybrałam takie jak najbardziej zbliżone. Ahn Hyo Seop sprzed kilku lat, bardziej naturalny: Junho w podobnym wieku co Ahn Hyo Seop na zdjęciu wyżej: Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 24.10.23, 06:46 do sadu przez to nie pojdziemy Ja widze podobienstwo, ale upierac sie nie bede Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 22.10.23, 19:30 Poważnie to ML z My Country???? Wyrobił się. Nie poznałabym w życiu! Pewnie dlatego, że skupiałam się wtedy na Jang Hyuku i Woo Do Hwanie Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Oh, My Dearest! 23.10.23, 10:24 No i zlamalam sie, po tygodniu abstynencji od My Dearest, wrocilam. Nie bede nic opowiadac, fabuly ani takich tam, tylko powiem , ze jak dla mnie to najlepsza, jak dotad. rola Nam Koong Mina. No przeszedl samego siebie. Po raz pierwdzy tak naprawde wzruszyl mnie jako cameo w Doctors, a tu po prostu oczu od niego nie moge oderwac ( no i chusteczki w ruchu tez sa). A teraz k..la mam trzy tygodnie czekania . A wiec drogie jego fanki szykujcie sie na uczte. Ale chyba lepiej nie zaczynac zbyt wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Oh, My Dearest! 23.10.23, 10:35 Łączę się w bólu. Co prawda mój ból będzie krótszy niż Twój ból bo tylko trzy dni ale rozumiem co czujesz. Wczoraj dotarłam do dziewiątego odcinka The Worst Of Evil i nie mogę się doczekać końcówki. Podobno ma być za trzy dni. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Oh, My Dearest! 24.10.23, 06:49 za Worst of Evil tez sie chyba zabiore, bo mam na razie Disney+, na ktorym nie planuje zbyt dlugo przebywac. Obejrze, co jest do obejrzenia i adieu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Oh, My Dearest! 25.10.23, 20:09 Niżej polecam Ale jest naprawdę krwawo. Niektóre sceny jak z For The Emperor tylko bez seksu Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.10.23, 20:07 Skończyłam The Worst Of Evil! Super, naprawdę super drama. Obaj główni aktorzy dali radę, FL jak dla mnie bez szału... Cóż mogę napisać, oglądajcie ale nie liczcie nawet na krótkie momenty rozpogodzenia. Cały czas jest krwawo, mrocznie, niebezpiecznie, w oparach dymu i narkotyków. Każdy każdego by zjadł, zabił, zdradził, zadenuncjował. To tylko kwestia pieniędzy. ML miał pewien cel. I tym celem wcale nie było rozbicie szajki dealerów... I ten cel w końcu osiągnął. Ale w zamian coś stracił i to coś bardzo ważnego i cennego. Sam plot całkiem niezły ale dość płytki. W tym sensie, że jakby tak prowadzono inwigilację grup przestępczych to ja rozważam poważnie wejście w ten interes Jak się okazuje wystarczy tylko mieć IQ w normie aby wykiwać policję Że to im się nie posypało najdalej w trzecim odcinku to cud boski... Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.10.23, 20:44 No to jednak nie dla mnie, bo ja, niestety, filmy/seriale traktuje bez odpowiedniego dystansu i sie po takich mrocznych fatalnie czuje. A szkoda, bo obu glownych chetnie bym obejrzala. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 25.10.23, 21:38 W takim razie jednak odpuść bo są sceny rodem z ataku zombie. Gdzie absolutnie wszyscy są unurzani we krwi- ale tak dosłownie unurzani, jakby wpadli do kotła z keczupem. Do tego nikt nie zamazuje już noży. Mam wrażenie, że większość scen kręcona była nocą/wieczorem lub w budynkach co tym bardziej podkreśla mroczność serialu. No i ostatnie odcinki mają coraz bardziej taki...hmmm... dekadencki vibe, taką woń nadchodzącego końca... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 25.10.23, 23:31 A ja tylko chciałam nieśmiało wspomnieć, że jestem w połowie polecanego przez Ciebie Prawnika za dolara i bardzo fajnie się ogląda. Gong Min świetnie gra, ma bardzo plastyczną twarz i taki ciepły głos, no i kędzierzawa fryzura wymiata. Tylko chodzi śmiesznie jak zawsze 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.10.23, 09:21 >Tylko chodzi śmiesznie jak zawsze< a wiesz, nawet sie przygladnelam temu chodzeniu (po tym jak pisalyscie, ze do "The Veil" sie tak napakowal, ze mu sie nogi rozchodza), i dla mnie wygladalo normalnie. Moze trzeba sie jeszcze raz przyjrzec >no i kędzierzawa fryzura wymiata.< poczekaj na scene z lokowka - mnie rozwalila Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.10.23, 12:12 Też skończyłam, ale w nocy już nie miałam siły pisać. Poza tym tak bezspojlerowo to trudno, więc kto ma zamiar oglądać, niech się pospieszy The Worst of Evil to pełnokrwista (baaardzo dosłownie ) drama noir. Trzyma w napięciu od początku do końca, właściwie jeszcze 10 minut przed końcowymi napisami nie wiedziałam jak to rozstrzygną, chociaż finał był zgodny z oczekiwaniami. Wielki plus za niespieprzone zakończenie, żadnego pospiesznego i na siłę zamykania wątków, jak to często bywa, żadnych przeskoków w czasie i innych notorycznych przypadłości ostatnich odcinków dram. Wydźwięk tego zakończenia przypominał mi końcówkę One Ordinary Day. W serialu było trochę naciągniętych wątków, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało w oglądaniu. Raczej czepiłabym się tych hektolitrów krwi, w których nurzają się bohaterowie. Rozumiem, że taki gatunek, ale osobiście wolę może i bardziej sztuczne, ale takie finezyjnie wystylizowane sceny walki. Tu, główna jatka była z pewnością bardziej realistyczna i na pewno też choreograficznie dopracowana do perfekcji, bo właściwie cała nakręcona w jednym ujęciu, ale to po prostu nie dla mnie. Zresztą z tym realizmem też różnie, bo tam trup powinien ścielić się gęsto, a mam wrażenie, że u większości skończyło się na dramowym skaleczeniu wargi Zastanawiam się czy gdyby nie duet JCW/WHJ oglądałoby mi się równie dobrze i nie jestem pewna. Perfekcyjny casting. Historia zresztą też dobra, chociaż cały czas zastanawiałam się czy faktycznie takie działania przeszłyby w policji lat 90. w Korei. Bardzo możliwe, że tak. Bez spojlerów więcej napisać się nie da. W każdym razie polecam. Krwisto jest tylko momentami, można zamknąć oczy . Całość trzyma poziom, i twórcy i aktorzy stanęli na wysokości zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.10.23, 12:29 Bardzo mi brakuje na tym forum funkcji spoilera Właśnie ja też dziś od rana wracam do tego serialu. Duet Ji Chang Wok & Wi Ha Joon perfekcyjny. Ale już ML i jego żona - jak dla mnie chemia na poziome 2/10. Przy tym aktorsko słabo przy leaderach wypadała. Płycizny scenariusza były ale do przełknięcia choć od początku ta akcja była kiepsko zaplanowana. A SML w rzeczywistości nie przeżyłby długo gdyby był tak naiwny Mało realnie wypadła też scena wypadku samochodowego. W pierwszej chwili wszyscy uczestnicy zakrwawieni na twarzach a następnego dnia? Jakby się zacięli przy goleniu Najchętniej podyskutowałabym o zakończeniu Ale jak tu nie spoilerować? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 26.10.23, 14:20 heca7 napisała: > Bardzo mi brakuje na tym forum funkcji spoilera Oj, tak. Wystarczyłaby możliwość pisania na biało i już dałoby się wszystko pięknie ukryć. A TWoE jest bardzo wdzięczny do dyskusji ze swoim relatywizmem moralnym i różnymi ciekawymi wyborami bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 28.10.23, 14:10 Zaczęłam i ja, kończę 1 ep. Na razie fajny, faktycznie klimat mroczny, na razie jeden w zasadzie nieistotny minus, to te stadne walki których nie jestem miłośniczką trwają odrobinę za długo. Ale poza tym....miodzio Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 28.10.23, 23:32 Dobra. Relacja na żywo. Jestem już na 5 odcinku i mogę powiedzieć że świetną decyzją było poczekać aż zakończa emisję. Film trzyma mnie w takim napięciu, że z wielką frajdą oglądam go jednym ciągiem. Bardzo jestem ciekawa zakończenia , jak to rozwiążą. Niezdecydowanym polecam. Sceny na pogrzebie, ta cała sytuacja była kuźwa z kosmosu, tak kuriozalna, nie wiem czy dla was też. Ale poza tym, na razie podoba mi się tam wszystko. I faktycznie główny z żoną tak bezpłciowo jakoś. Ale umówmy się, nie dla romantycznej historii ten serial się ogląda. Lubię takie sensacyjne, a ten wysoko będzie jak się nie popsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 28.10.23, 23:45 Ja właśnie dlatego przerwałam po trzecim odcinku na jakiś czas jak zobaczyłam, że ma być dwanaście a wypuścili dopiero dziewięć I tak się zlitowali i ostatnie trzy odcinki dali jednego dnia... Tak, scena pogrzebu szyta bardzo grubymi nićmi. O tym myślałam pisząc, że jakby tak Koreańczycy prowadzili śledztwa to ja mogę zostać dealerem Będzie jeszcze kilka takich scen gdzie myślałam- no way, nikt w to nie uwierzy/ nikt się na to nie złapie/ to nierealne Wg mnie serial się nie popsuje. Trzyma w napięciu do końca. Do ostatniej chwili. I bardzo jestem ciekawa jak odbierzesz finał... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 20:51 Skończyłam, muszę ochłonąć. Trudne decyzje, ciężkie tematy, ale bardzo mi się podobało. Nie wiem tylko czy właściwie zrozumiałam zrozumiałam co i dlaczego zrobił JI Chang Wook. UWAGA BĘDZIE SPOILER Chyba też się przywiązał do Wi Ha Juna. Ale czemu go nie zablokował tylko wyręczył????? Uffff Muszę coś lekkiego teraz bezwzględnie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 21:10 jasnoklarowna napisała: > UWAGA BĘDZIE SPOILER > > Chyba też się przywiązał do Wi Ha Juna. Ale czemu go nie zablokował tylko wyręc > zył????? Moim zdaniem zablokować absolutnie nie miał szans. A czemu wyręczył? Pewnie ilu widzów tyle interpretacji. Nie chciał żeby FL miała go na swoim sumieniu, w każdym razie nie aż tak bardzo, jak gdyby strzelił sobie w łeb z powodu m.in. jej kłamstw. Może taka przyjacielska przysługa? W końcu SML był katolikiem (chyba?), nie chciał żeby skończył jako samobójca. A może po prostu uznał, że spędzenie reszty życia w pierdlu ze świadomością bycia zdradzonym przez wszystkich najbliższych będzie dla niego trudniejsze niż szybka śmierć? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 21:42 SPOILER!!! Trochę dziwna/niejednoznaczna ta scena była dla mnie... Tzn Wi Ha Joon przyłożył sobie pistolet do skroni prawej a został trafiony w serce. Wg mnie Ji Chang Wok mógł mu wytrącić broń z dłoni a zabił...Nie wiem więc czy jego żona czuje teraz, że ma Wi Ha Joona mniej na sumieniu niż gdyby się sam zastrzelił. Tyle, że jako katoliczka może odetchnąć, że nie popełnił samobójstwa Za to dodatkowo jej mąż stał się zabójcą. Mam przeczucie, że rozstanie małżonków było rezultatem tego incydentu, nie całego śledztwa. Ona będąc policjantem musiała wiedzieć, że JCW nie wykorzystał szansy na uratowanie WHJ. A poza tym chwilkę wcześniej dowiedziała się, że jej prawy i sprawiedliwy mężuś puścił wolno gangstera, który niejednemu odstrzelił łeb A JCW mógł pomyśleć (taka szalona myśl mnie właśnie dopadła), że gangster już wysypał się jego żonie. A co by było dalej?... Poza tym JCW zobaczył emocjonalną reakcję swojej żony na widok WHJ i być może odezwała się w nim "ciemna strona mocy"? Więc jakoś mu nie wierzę i jakoś mu (JCW) nie ufam.. Co do JCW- mam wrażenie, że na początku robił to dla awansu, dla żony, małżeństwa, żeby się przenieść do innej jednostki i oderwać od patologicznego ojca. Wreszcie zaskarbić szacunek szwagrów. A na koniec odszedł całkiem zadowolony z awansem ale bez tego co wcześniej było dla niego najważniejsze. A Chinka? Stworzył z niej potwora i wypuścił gdzieś w świat... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 22:07 SPOILER No właśnie też mi przystrzelenie/wytrącenie pistoletu przyszło do głowy. Mógł spróbować, wolał nie. Różne powody przychodzą mi do głowy, ale żaden przekonywujący do końca. Najbardziej chyba realny to jak na chwilę przed końcowymi scenami akcji jak weszli we dwójkę do mieszkania, to zapytał żony czy po tym wszystkim będą mogli wrócić do tego co było. Chyba znał już odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 22:14 SPOILER nr 2. Taaaak! Jak wchodzili do mieszkania to on już nie był pewien czy da się wrócić do wspólnego życia tak łatwo jak do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 22:07 DALEJ SPOJLERY Mnie się wydaje, ze JCW przeszedł na ciemną stronę mocy dużo wcześniej. Niby żonę jeszcze kochał, ale do Chinki jednak też coś poczuł, niby się przed tym bronił, ale jednak pozbył się wszelkich hamulców. Nie wiem, może wtedy kiedy detektyw spadł z dachu? I tak się miotał coraz bardziej oddalając od swojego dawnego życia i celów. A FL zdała sobie sprawę, że ich małżeństwo wisi na włosku gdy w czasie tej krwawej łaźni zobaczyła do czego jest zdolny. A czarowna randka we czwórkę dopełniła obrazu. Masz rację, że mógł strzelić w rękę WHJ, ale, no właśnie, z jakichś względów uznał, że zabicie go będzie lepsze. Dla FL, dla niego samego, dla WHJ? Ostatecznie to właśnie z nim się pożegnał na cmentarzu, a ostatnia scena podkreśla prawdziwą przyjaźń, która się między nimi zrodziła. Może nie mógł sobie darować, że go zdradził. Że odszedł zadowolony, to bym nie powiedziała, raczej stracił wszystko, a nie zyskał nic. Gdzieś tam wyżej pisałam, że to zakończenie bardzo przypomina mi końcówkę One Ordinary Day: ML niby wygrał, ale zło już się stało, system go wykorzystał i nawet nagrodził, ale on już nigdy nie będzie takim człowiekiem jakim był. Nie wróci do bycia dobrym, fajnym i kochającym chłopakiem. Sorry, że tak trochę bez ładu i składu piszę, ale to takie luźne przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 22:23 Upadek detektywa z dachu pozbawił JCW niewinności. Już kilka razy ten motyw w filmach widziałam. Kiedy zatajenie jednego incydentu, wyciszenie, zamiecenie pod dywan powoduje lawinę dalszych gorszych wypadków. I coraz bardziej nie ma odwrotu. Z drugiej strony ta cała akcja antynarkotykowa była tak dziurawa, że dziwne iż nie zdemaskowali JCW wcześniej Na pewno scena walki między gangami kiedy widzimy JCW w białym garniturze skąpanym we krwi ma duże znaczenie. Powiedziałabym nawet, że to nawiązanie do chrztu. Biały garniturek ale tutaj jest nie chrzest z wody a z krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 29.10.23, 10:56 jasnoklarowna napisała: > Sceny na pogrzebie, ta cała sytuacja była kuźwa z kosmosu, tak kuriozalna, Pierwsze, co pomyślałam gdy zobaczyłam matkę FL w szpitalu, to, że jak by tak teraz umarła, to pogrzeb będzie ciekawy W ogóle uważam, że sekwencja zdarzeń i interakcji między bohaterami jest tam bardzo przewidywalna i w sumie sztampowa, a mimo to trzyma w napięciu do ostatnich minut. Czekanie na kolejne odcinki było trudne, oj trudne. I pomyśleć, że większość swojego życia tak właśnie oglądałam seriale - czekając tydzień na kolejny odcinek o konkretnej godzinie w tv. A teraz wydaje mi się to takie dziwne . Odzwyczaiłam się zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 26.10.23, 19:58 Mam ochotę na dwa filmy (Concrete Utopia i Confidential Assignment 2), ale nie chce mi się samotnie tłuc taki kawał drogi do Kinoteki. Orientujecie się, czy w poprzednich latach po zakończeniu festiwalu można było wykupić dostęp online do filmów? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 26.10.23, 20:13 Ja Confidential Assignment 2 ogladalam online jakies pol roku temu. Chyba na Dramacool, ale glowy nie dam. Pisalan cos o tym w poprzednim watku, ale znalezienie tego wpisu przekracza moje umiejetnosci korzystania z forumowej wyszukiwarki Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 26.10.23, 20:14 Koniecznie chcesz dostęp przez stronę festiwalu? Bo one są na internecie i bez tego. Wprawdzie po angielsku, ale to ci chyba nie robi różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 26.10.23, 20:38 Tak, wolałabym dostęp oficjalny. Nie lubię tych stron z wyskakującymi reklamami. Jakiś czas temu borykałam się z kradzieżą konta na FB przez kogoś z Chin, nie udało mi się odzyskać, założyłam drugie. No nic, na razie kupiłam bilety (córka się skusiła ze mną) na Concrete Utopia, bo jest w niedzielę (na tygodniu trudniej się zgrać). Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 26.10.23, 20:57 kurt.wallander napisała: > No nic, na razie kupiłam bilety (córka się skusiła ze mną) na Concrete Utopia, > bo jest w niedzielę (na tygodniu trudniej się zgrać). Concrete Utopia na pewno zrobi większe wrażenie na dużym ekranie. Wprawdzie nie jest to film stricte katastroficzny, raczej postapo, ale kinowy ekran zdecydowanie lepiej odda jego atmosferę. Ciekawa jestem, czy ci się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 30.10.23, 22:11 Kurt, jak doszłaś, że to ktoś z Chin? Da się takie rzeczy sprawdzić? Masakra z tymi kradzieżami kont, co trochę jakiś włam do kogoś znajomego i rozsyłanie durnych linków. Tylko część po takich akcjach odzyskuje konto. Opiszesz co się wydarzyło, choćby ku przestrodze? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 30.10.23, 22:44 To juz było jakiś czas temu, więc nie pamiętam dokładnie, ale zostało zmienione zdjęcie profilowe i hasło, a strona do odzyskania hasła była po chińsku i nijak nie dało się zmienić na angielski czy polski. Adres e-mail powiązany z kontem był z Chin. Doszłam nawet z pomocą translatora do jakiegoś etapu odzyskiwania konta, ale kiedy FB poprosił o skan dowodu, stwierdziłam, że olewam i zakładam nowe. Kogo się dało, poinformowałam, ze tamto jest już nie moje, żeby wywalili je ze znajomych. Zgłaszanie do FB przeze mnie i przez moich znajomych nic nie dało, tamto konto nie zostało usunięte. No parodia po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: 9. Festiwal Filmów Koreańskich 26.10.23, 20:21 Ja Confidential Assiggnment 2 ogladalam jakies pol roky temu i pisalam o tym w poprzednim watku (6.0). Nawt teraz znalazlam na Dailymo... ale nie moge wklecic linku mo mi wykrywa spam Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Castaway Diva? 28.10.23, 20:12 Któraś oglądała dzisiaj pierwszy odcinek? Sama nie wiem, co o niej myślę. Takie poplątanie z pomieszaniem trochę, w sumie jak to w koreańskich serialach, z jednej strony dużo brutalnego realizmu, z drugiej takie rozwiązania, ze człowiek przewraca oczami ..... A "Doona!" polecam! Dobrze mi sie oglądało, mimo niezbyt lubianej obsady. Za to "Strong Girl Nam-Soon" coraz bardziej mnie męczy i nudzi. Za dużo jest matki tytułowej bohaterki! Ciężko sie patrzy na tę sztuczną twarz....W kontraście babcia, grana przez Kim Hae Sook, wygląda mega naturalnie i ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Castaway Diva? 30.10.23, 21:50 kurt.wallander napisała: > A "Doona!" polecam! Dobrze mi sie oglądało, mimo niezbyt lubianej obsady. > > Za to "Strong Girl Nam-Soon" coraz bardziej mnie męczy i nudzi. Za dużo jest ma > tki tytułowej bohaterki! Ciężko sie patrzy na tę sztuczną twarz....W kontraście > babcia, grana przez Kim Hae Sook, wygląda mega naturalnie i ładnie. Doona u mnie też obejrzana. Taka dziwna ta k-drama, bardzo mocno widać, że Netflix ją robił, a nie koreańska tv. FL paląca papierosy przez długie minuty w prawie każdym odcinku - tego w żadnej k-dramie nie widziałam wcześniej Strong Girl u mnie czeka w kolejce do obejrzenia, ale poczekam aż całość będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Castaway Diva? 30.10.23, 22:50 Utknęłam na 8. odcinku Strong Girl i nie wiem, czy nie rzucę w diabły. Strasznie głupkowata, jak swój własny pastisz, nie wciąga, tytułowej bohaterki jest stosunkowo mało na ekranie, a kiedy jest, to gra jedną miną, Głównie gwiazdorzy Kim Jung Eun jako matka Nam Soon, a ja na nią patrzeć nie mogę, a i jej historia mnie nie ciekawi. Najlepsze są mocno poboczne wątki; babci, brata Nam-soon czy jej wujka, ale nie na tyle, żeby dla nich sie męczyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Castaway Diva? 27.11.23, 22:42 Dzisiaj w końcu dotarłam do pierwszego (i drugiego) odcinka Castaway Diva. Jak na razie podoba mi się. Trochę nierealne tak przeżyć 15 lat na bezludnej wyspie, a szczególnie 15 zim... ale niech im będzie. Taka 30-latka o umyśle nastolatki przypomniała mi inną k-dramę 'Thirty But Seventeen', zobaczymy ile będzie podobieństw... Castaway Diva ma całkiem dobry angielski dubbing na Netflixie, więc dla odmiany wybrałam tą opcję, a raczej mój mąż uprawiający multitasking Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Castaway Diva? 28.11.23, 08:57 tez zaczelam Castaway Diva. Ale po pierwszych 2, czy 3 zaczelo sie robic sztampowo, wiec przerwalam, obejrzalam "Strong Girl..." (do konca, a jakze ale z mieszanymi uczuciami). Chyba wroce do Castaway W miedzyczasie obejrzalam Doone. Podobal mi sie ale bylam zupelnie skonfundowana koncowka, O My Dearest nie wspomne , bo to zupelnie inna inszosc Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Castaway Diva? 28.11.23, 11:16 senin1 napisała: > tez zaczelam Castaway Diva. Ale po pierwszych 2, czy 3 zaczelo sie robic sztamp > owo, wiec przerwalam, obejrzalam "Strong Girl..." (do konca, a jakze ale z mies > zanymi uczuciami). Chyba wroce do Castaway Wróć, to dobry serial, pomimo absurdalnego wątku spędzenia 15 lat na bezludnej wysepce u wybrzeży Korei. Strong Girl, moim zdaniem, straszna kicha, miało być lekko i komediowo, a wyszło cringe'owo. Postaci (poza lubianym przez widzów czarnym charakterem) strasznie zagrane - i nie wiem, czy to wina scenariusza, reżysera, czy aktorów. Ja obwiniam jednak najbardziej scenariusz i reżyserię. Kto kazał FL tak grać? Bo że potrafi inaczej, pokazała w Squid Game i All of Us Are Dead. Dziewczyna wyglądająca na 12 lat i zachowująca się jak max 10-latka mówiąca o spłodzeniu córki - to było niesmaczne. Matka głównej - koszmar, koszmar, koszmar! Zaczynając od wyglądu, kończąc na zachowaniu typu "Dobra pani" Orzeszkowej połączonym z nagminnym łamaniem prawa. Pomysły fabularne typu nie-policjantka przesłuchująca na policji podejrzanego, to juz za dużo nawet jak na Koreę, gdzie bogaty może więcej niż zwykły śmiertelnik. Bezpłciowy główny! W sumie nie dziwię mu się, kto chciałby być w związku erotycznym z kobietą zachowującą się jak kilkulatka, czy wczesna nastolatka? I tez obejrzałam do końca, więc coś mnie tam przy tej dramie trzymało, ale "oglądałam z (rosnącym) wstrętem" > W miedzyczasie obejrzalam Doone. Podobal mi sie ale bylam zupelnie skonfundowan > a koncowka, Końcówka faktycznie taka do pomyślenia. Mnie się podobała taka nieoczywistość, można sobie zinterpretować różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 29.10.23, 21:02 Pamiętacie taką listę "niegrzecznych filmów i dram"? I chyba Call Boy był tam na pierwszym miejscu pod względem niegrzeczności. No więc wczoraj zwiedziona dość enigmatycznym opisem na KissAsian postanowiłam obejrzeć sobie japoński film. Dangerous Drag Of Sex. Pod filmem tylko 3 opinie, mocno ogólne, typu film nie dla każdego Myślałam, że to będzie takie lekko erotyczne bla bla bla z historią w tle. Myliłam się, bardzo się myliłam Powiem tak, Call Boy zdecydowanie spada na miejsce drugie. Film na podstawie mangi i na 100% dla 18+. Szczęka mi opadła już na początku filmu i tak pozostała do końca bo to jest regularne homoseksualne sado-maso! A samej historii głównych bohaterów jest nie wiele więcej niż w zwykłym pornosie Tak więc ostrzegam... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 29.10.23, 21:42 W ramach ostrzeżenia sobie zapisuję. A było tu coś kiedyś o Hit the Spot? To drama, nie film, więc aż tak ostro nie jest, ale jak na kdramę naprawdę zadziwia. Traktuje o seksie i to z kobiecego punktu widzenia i nawet duże kawałki pornosów oglądanych przez bohaterów tam lecą. Zaczęłam jakiś czas temu i jeszcze nie skończyłam, bo aż tak mnie nie wciągnęła, ale sądząc po pierwszych odcinkach to jest całkiem mądra drama o kobiecej seksualności. Dla pruderyjnych Koreanek w ramach instruktażu jak znalazł i chyba nawet taki był jej cel. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 30.10.23, 21:37 Pozostanę przy koreańskich web dramach BL. Dla mnie już ta jedna tajska to było za dużo, Bed Friends się nazywała, główny wątek to było dość zwyczajne 'friends with benefit', niestety jeden z ML miał pecha przyciągać facetów, którzy go seksualnie molestowali. Trzech na 10 odcinków to za dużo za serial, który myślałam, że będzie rozrywką, a nie oglądaniem przestępstw Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.11.23, 08:49 Jeśli nie macie dość krwawych scen i gangsterskich porachunków po The Worst Evil to polecam (jak na razie 6 odcinków, będzie chyba 10) Evilive Tym bardziej jeśli tęskniłyście za ML z Somebody, Kim Young Kwangiem Albo polubiłyście postać złego z Taxi Driver 2- Shin Jae Ha W pewnym sensie serial przypomina TWE ale ciekawi mnie czy nie skończy się inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.11.23, 09:52 Właśnie wczoraj zaznaczyłam go sobie na MDL żeby nie zapomnieć. Ale tym razem twardo postanowiłam nie być durną i poczekać do końca emisji. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 04.11.23, 17:37 Ileż razy sobie obiecuję, że zaczekam aż wyjdzie cały serial Obejrzałam już szósty odcinek Evilive. I tak z grubsza mogę powiedzieć, że to spokojniejsza drama od The Worst Of Evil. Nie ma takich rozbudowanych ustawek, krew nie leje się (aż takimi) strumieniami. Akcja toczy się wolniej. Jak na razie przypomina trochę mieszankę TWOE z For The Emperor Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil... 04.11.23, 09:02 Pamietam, ze ktoraz z was pisala o zamiarze ogladania When the Devil Calls or Name. Bylo to raczej w kotekscie obawy, ze moze byc zbyt mroczne, czy jakis horror. Ja tez tak myslalam , ale ze mam teraz ciag na Jung Kyung Ho to zaczelam i nawet mi sie podoba. Mimo iz w synopsis sa jakies nawiazania do Fausta (mylace w pewnym sensie), jest to raczej typowy rom-com. I nawet niezle sie oglada. Chyba sie to polecenie przyda na odtrurke, bo ostatnio forum ciagle jakimis krwawymi rzezniami stoi a na zachete dodam, ze jest maly bonus, tzn, Jung Kyung Ho w pelnej krasie, nawet bez recznika - znaczy sie zupelnie goly i w absolutnie innym stylu niz dotychczas, wyglada jak piekna 40-latka no to ide ogladac dalej Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil.. 04.11.23, 09:06 To nie ja pisałam Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil.. 04.11.23, 09:47 Ja pisałam w kontekście fajnej muzyki i podwójnej roli. Dla mnie mroczny nie był. Ale kurczę, ze mną coś nie tak chyba bo tego "bez ręcznika" zupełnie nie kojarzę. Fajny też aktor grający diabła . Lubię go, ale rzadko gra. Pierwszy raz w Kain i Abel chyba go widziałam w drugoplanowej roli. Dla mnie romansu tam mało. Ale serial oglądałam już dawno, zaraz po emisji, jak miałam fazę na Kyung Ho. Czyli zaraz po Hartless City. Zupełnie inne role, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil.. 04.11.23, 10:36 jasnoklarowna napisała: > Ja pisałam w kontekście fajnej muzyki i podwójnej roli. Dla mnie mroczny nie by > ł. > Ale kurczę, ze mną coś nie tak chyba bo tego "bez ręcznika" zupełnie nie kojarz > ę. chyba 3 czy 4 odcinek, kiedu ona czysci wanne, a on o tym nie wie > Fajny też aktor grający diabła . Lubię go, ale rzadko gra. Pierwszy raz w Kai > n i Abel chyba go widziałam w drugoplanowej roli. byl tez chyba w The Smile Has Left Yout Eyes > Dla mnie romansu tam mało. ja na poczatkowych odcinkach dopiero jestem i jesli mowie 'typowy rom-com' to mam na mysli cala otoczke, cos jakby klisze z rom-comu - kupowanie dla niej mieszkania i takie tam > Ale serial oglądałam już dawno, zaraz po emisji, ja > k miałam fazę na Kyung Ho. Czyli zaraz po Hartless City. Zupełnie inne role, pr > awda? Zdecydowanie. Ja widze to po Endless Love. Jung Kyun Ho to naprawde dobry aktor, Widzialam go i w Hartless City, w Prison Playbook, i Falling for innocence. Dac mu dobry scenariusz i leciii! Nawet w Crash Course in Romance nie zawiodl (scenariusz za to troche nie wypalil.) Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil.. 04.11.23, 23:36 > Dla mnie romansu tam mało.< Odwoluje ten rom-com. Poszlo w zupelnie innym kierunku niz sie zapowiadalo w poczatkowych odcinkach. Calkiem zacna drama. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil.. 04.11.23, 23:41 Zacna, z "przesłaniem", można powiedzieć po zakończeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Pamietam, ze ktoras pisala o When the Devil.. 05.11.23, 21:38 juz jestem na koncowce. Podoba mi sie w dalszym ciagu. Young Kyung Ho pokazal wielki kunszt aktorski. Jestem pod wrazeniem. I przyszlo mi do glowy, ze mogli by ci Koreanczycy Mistrza i Malgorzate nakrecic - byle trzymali sie dosc wiernie orginalu. Chyba by fajnie wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Oko sprawiedliwości 05.11.23, 09:52 Jak któraś ma Disney to może zerknąć. Oko sprawiedliwości z Jung Hae Jin i Pulpetem. Film dziwny, odjechany, z elementami fantastyki, trochę ale tylko trochę w klimacie skojarzył mi się z Somebody, choć podobieństw jak na lekarstwo. Taki trochę kryminał/thriller z elementami fantastyki. Seksu w zasadzie nie ma, ale w czasie ucieczki Hae In pokazał co nieco i pulpet pod prysznicem też. Krótki, ja jestem po połowie i nadal podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Oko sprawiedliwości 05.11.23, 10:08 jasnoklarowna napisała: > tki, ja jestem po połowie i nadal podoba mi się. Twarda jesteś 😜. Ja wymiękłam już gdy JHI wpychał sobie z powrotem wypadnięte oko. No dobra, jeszcze trochę pociągnęłam ale jednak uznałam, że to nie dla mnie. Zbyt odjechane Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Oko sprawiedliwości 05.11.23, 11:29 A widziałaś "Hometown" na Netfliksie? Mroczne klimaty, sekta, tajemnice z przeszłości, utrata pamięci, manipulowanie ludźmi itp. Nie jest jakoś szczególnie brutalne wizualnie, bardziej stawia na tworzenie nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Oko sprawiedliwości 05.11.23, 13:40 Zerknę. Czasami dla odmiany takie klimaty oglądam, choć miłośniczka wielka nie jestem. Ale czasem trafi się interesująca pozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 05.11.23, 15:58 Kurt, pytanie techniczne: czy jak kupowałaś bilety na festiwal filmów koreańskich dało się wybrać miejsca na sali? Próbuję teraz i przy wszystkich filmach normalnie wyświetla się rozkład wolnych/zajętych miejsc, tylko przy tych festiwalowych nie. Tak w ciemno to średnio mi się to uśmiecha. Wyląduję w pierwszych rzędach i dostanę oczopląsu. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 05.11.23, 22:44 Ja nie kurt, ale odpowiem - trochę nie na temat. Podczas tych pięciu seansów, które widziałam, zauważyłam, że tuż po zgaszeniu świateł ludzie siadali na wolnych miejscach, które im pasowały Na Concrete utopia wybór był najmniejszy, ale w przedostatnim rzędzie też ktoś znalazł 4 wolne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 05.11.23, 23:56 Na seanse festiwalowe miejsca nie są numerowane. Żeby nie wylądować w pierwszym rzędzie lepiej być trochę wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 05.11.23, 23:59 Ja wybieram się jeszcze tylko na Confidential Assignment 2. A ty co widziałaś, i jak oceniasz? Ja zauważam u siebie jakiś problem z filmami koreańskimi - mało co mnie zachwyca (ale muszę przyznać, że bardzo wielu nie widziałam), np. dzisiejszy film, Concrete Utopia, podsumowałam jako "nic odkrywczego". Mam wrażenie, że Koreańczycy sa bardziej kreatywni tworząc seriale.... Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 00:58 kurt.wallander napisała: > Ja wybieram się jeszcze tylko na Confidential Assignment 2. A nie idziesz na Ransomed z Dorocińskim? > A ty co widziałaś, i jak oceniasz? Kupiłam karnet elektroniczny, bo planowałam obejrzeć 8 filmów. Będzie jednak 10. Piątek - Cobweb - sobie odpuściłam, bo nie lubię kina autotematycznego. Wczoraj odebrałam w kasie pakiet biletów do karnetu, a ponieważ obejmowały wszystkie seanse, to poszłam na nieplanowany The Roundup: No Way Out. Dobrze się na nim bawiłam (tak 9,5 na 10), co mnie zaskoczyło. Policyjno-gangsterska komedia z dużą dawką przemocy. Wcześniej tego dnia byłam na Bittersweet life z 2005 r. Gangsterski, motyw zemsty, krew się leje, główny bohater (romantyk, jak się okazało) to twarda sztuka - zabili go i uciekł; kilka razy. Do czasu. Bardziej mi się podobał (jeśli to można powiedzieć o krwawych jatkach), niż nie. Klasyka gatunku chyba. 8,5 na 10. > Ja zauważam u siebie jakiś problem z filmami koreańskimi - mało co mnie zachwyca (ale muszę przyznać, > że bardzo wielu nie widziałam), np. dzisiejszy film, Concrete Utopia, podsumowałam jako "nic odkrywczego". Ja mam tak z filmami w ogóle, nie tylko koreańskimi, ale bardziej z serialami. I dzisiaj sobie uświadomiłam, że kocham kino, filmy , chociaż nie jestem kinomaniaczką. Dziś byłam na trzech seansach. Co do Concrete Utopia wyszłam z takim samym przekonaniem. Nic nowego, odkrywczego. 7,5/10 Smugglers też mnie nie zachwycił, taka sama ocena. Natomiast Next Sohee odebrałam bardzo dobrze. Dramat, który porusza problem staży uczniów średnich szkół zawodowych, ich wypaczonego systemu. Bohaterką jest młoda dziewczyna Sohee, której szkoła załatwiła staż "w poważnej firmie", a faktycznie w call center. Film dzieli się właściwie na dwie części. Pierwsza to historia Sohee, a druga pokazuje dochodzenie upartej policjantki po tragicznej śmierci dziewczyny. Dobrze zagrane, dobrze, przejmująco opowiedziane. Sohee zagrała Kim Shee Eun - nie znam dziewczyny, a wygląda mi na zdolną; policjantkę - Bae Doo Na (Pan Zemsta, Stranger, Baby Broker). Całość oceniłam na 9,5/10. Film zrobił na mnie duże wrażenie, ale nie zostawił nadziei, że coś się w systemie uczniowskich staży zmieni. Jutro robię sobie wolne od kina koreańskiego, a od wtorku do piątku znów będę nawiedzać Kinotekę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 01:12 oldrena1 napisała: > > Natomiast Next Sohee odebrałam bardzo dobrze. Dramat, który porusza prob > lem staży uczniów średnich szkół zawodowych, ich wypaczonego systemu. Bohaterką > jest młoda dziewczyna Sohee, której szkoła załatwiła staż "w poważnej firmie", > a faktycznie w call center. Film dzieli się właściwie na dwie części. Pierwsza > to historia Sohee, a druga pokazuje dochodzenie upartej policjantki po tragicz > nej śmierci dziewczyny. Dobrze zagrane, dobrze, przejmująco opowiedziane. Sohee > zagrała Kim Shee Eun - nie znam dziewczyny, a wygląda mi na zdolną; policjantk > ę - Bae Doo Na (Pan Zemsta, Stranger, Baby Broker). Całość oceniłam na 9,5/10. > Film zrobił na mnie duże wrażenie, ale nie zostawił nadziei, że coś się w syste > mie uczniowskich staży zmieni. Tak go opisałaś, że aż żałuję, że poszłam na niego. Chyba opis organizatora był mniej zachęcający... To do "zobaczenia" w środę na "Confidential Assignment 2". Mam nadzieję, że będę się bawiła równie dobrze co na jedynce. Czy w dni powszednie jest mniej ludzi? Bo dzisiaj chyba wszystkie miejsca były zajęte. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 01:27 kurt.wallander napisała: > To do "zobaczenia" w środę na "Confidential Assignment 2". Mam nadzieję, że będ > ę się bawiła równie dobrze co na jedynce. Do zobaczenia Jedynki nie widziałam, ale może to nie będzie przeszkoda. > Czy w dni powszednie jest mniej ludzi? Bo dzisiaj chyba wszystkie miejsca były > zajęte. Fakt, niemal wszystkie na ostatnim seansie. Nie wiem jeszcze, jak w tym roku. Zaliczyłam tylko sobotę i niedzielę. Na poprzednim festiwalu było różnie. Zależało od filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 10:32 oldrena1 napisała: > Wcześniej tego dnia byłam na Bittersweet life z 2005 r. Gangsterski, motyw zemsty, krew > się leje, główny bohater (romantyk, jak się okazało) to twarda sztuka - zabili go i uciekł; > kilka razy. Do czasu. Bardziej mi się podobał (jeśli to można powiedzieć o > krwawych jatkach), niż >nie. Klasyka gatunku chyba. 8,5 na 10. Będę bronić tego filmu jako czegoś więcej niż tylko gangsterskie zabili go i uciekł (chociaż paradoksalnie oceniłam go niżej niż ty). Lubię A Bittersweet Life za zakończenie, które w parę sekund całkowicie zmienia wymowę całego filmu. Całość ujęta jest w piękną klamrę i z krwawej nawalanki robi się film z całkiem mądrym przesłaniem i z możliwością wielu interpretacji. Nie wiem, czy będzie Wam się chciało przeczytać, bo długie, ale to opinia, którą kiedyś, po obejrzeniu filmu, przeczytałam gdzieś w internecie i która idealnie oddaje moje odczucia: Cała fabuła tego filmu, główny, prawie nieśmiertelny, bohater będący gangsterem mającym pilnować dziewczynę szefa, to marzenia znudzonego menedżera hotelowej restauracji/hotelowego ochroniarza. Facet wiedzie dostatnie, ale nudne życie. "Nudne" w sensie nie filmowe. Czas spędza pewnie nad papierami, albo uśmiechając się do ludzi, których ma po dziurki w nosie. Rutyna. Pewnego dnia ponosi go fantazja i, nad kawą i ciasteczkiem, zaczyna rozmyślać, jak by to było być gangsterem, zabójcą. Wieść filmowe życie. Zakochać się w kimś nieodpowiednim, musieć stawić czoła wszelkim przeciwnościom losu, wychodzić cało z beznadziejnych sytuacji, cierpieć dla tej niespełnionej miłości, właśnie dla niej wypowiedzieć wojnę całemu światu, aż w końcu za nią umrzeć. Być jak Tommy Lee Jones w Ściganym. Po czym okazuje się, że wcale nie jest tak fajnie, że jest trudno i boli, i człowiek zaczyna się zastanawiać: po co mi to było. Albo odwrotnie: budzi się i jedyne co mu pozostaje, to boksując przed lustrem, dalej snuć sny o potędze. Moim zdaniem ostateczna konkluzja jest taka, że lepiej doceniać co się ma, bo poszukując wrażeń można stracić wszystko, łącznie z życiem. To wygląda fajnie na ekranie. Ale na co dzień lepiej mieć spokojny związek i spokojne życie. W myśl powiedzenia: „Uważaj, czego pragniesz, bo może się spełnić." i "Doceń swoje nudne życie, lepiej tak niż nie żyć" A jak chcesz poczuć się bohaterem filmu akcji - obejrzyj sobie film akcji PS.1. Dzięki dziewczyny za info, że miejsca nienumerowane. Powinni to jakoś wyraźniej zaznaczyć, bo sam skrót b.n. przy seansach nie był dla mnie czytelny. PS.2. Concrete Utopia widzę odebrałyśmy podobnie. Też tu wcześniej pisałam, że twórcom nie udało się uniknąć wtórności i że dziwi mnie wybranie go na koreańskiego kandydata do Oscara. Trzymam kciuki za nominację dla naszych Chłopów. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 19:08 otia5 napisała: > oldrena1 napisała: > > > Wcześniej tego dnia byłam na Bittersweet life z 2005 r. Gangsterski, moty > w zemsty, krew > > się leje, główny bohater (romantyk, jak się okazało) to twarda sztuka - z > abili go i uciekł; > > kilka razy. Do czasu. Bardziej mi się podobał (jeśli to można powiedzieć > o > > krwawych jatkach), niż >nie. Klasyka gatunku chyba. 8,5 na 10. > > Będę bronić tego filmu jako czegoś więcej niż tylko gangsterskie zabili go i uc > iekł (chociaż paradoksalnie oceniłam go niżej niż ty). Lubię A Bittersweet Life > za zakończenie, które w parę sekund całkowicie zmienia wymowę całego filmu. [ciach] Dałam taką notę, bo spodobała mi się zabawa konwencją, o czym nie napisałam wcześniej. Rzeczywiście moje słowa o tym filmie mogą zniechęcać do jego obejrzenia. Nie miałam takiej intencji. W każdym razie, wyszłam z seansu z wrażeniem, że scenarzysta i reżyser w jednym puszczał do widza oko. O czym mogą świadczyć choćby sceny z handlarzami bronią. Na plus dodałabym świetne, nastrojowe zdjęcia oraz muzykę. Może być, że przytoczona przez ciebie interpretacja jest słuszna. A może walkę z cieniem można odczytać po jungowsku . Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 21:29 oldrena1 napisała: > eśniej. Rzeczywiście moje słowa o tym filmie mogą zniechęcać do jego obejrzenia > . Nie miałam takiej intencji. Ja też nie miałam absolutnie intencji podważania twojej opinii, po prostu odruchowo, jak czytam o tym filmie, to pierwsze, co przychodzi mi do głowy to końcówka. Przyznaję, że sama oglądałam go wyłącznie dla Lee Byung Huna i to zakończenie niejako "zrobiło" mi film. > Może być, że przytoczona przez ciebie interpretacja jest słuszna. A może walkę > z cieniem można odczytać po jungowsku . Dlatego idę jutro na Ujrzałem diabła, żeby usłyszeć, co sam reżyser ma na ten temat do powiedzenia. Co poeta miał na myśli Może się jakoś odniesie do tego zakończenia. Głównie rozmowa z nim po seansie mnie ciągnie, bo Ujrzałem diabła najchętniej bym sobie darowała. Dla mnie to taka krwawa i epatująca przemocą, bezsensowna zabawa w kotka i myszkę. Jedna scena, ile razy sobie ją przypomnę, przyprawia mnie o mdłości. I to nawet nie coś co zrobił ścigany psychopata, a doprawdy się nie ograniczał, tylko czyn ścigającego go ML. Się nie odzobaczy niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 06.11.23, 22:57 Też mam zamiar iść na Ujrzałem diabła, choć ciągle się zastanawiam, czy udźwignę. No ale spotkanie z reżyserem kusi. Dziś też miało być po A Tale of Two Sisters, ale musiałam sobie darować. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.11.23, 12:03 oldrena1 napisała: > Też mam zamiar iść na Ujrzałem diabła, choć ciągle się zastanawiam, czy udźwignę. Okazuje się, że musiałam zamykać oczy więcej niż raz. Co dziwne podobało mi się bardziej niż gdy oglądałam parę lat temu, chociaż nadal zbyt dobrego zdania o tym filmie nie mam. Ale jednak lepsze niż kiedyś. Spotkanie z reżyserem takie sobie. Wiedząc jak mało ma czasu, mógł odpowiadać krócej i zwięźlej, a on rozwodził nad każdym szczegółem i w rezultacie poruszył niewiele tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 08.11.23, 19:59 Która czeka ze mną w kinie na Confidential Assignment 2? Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.11.23, 20:35 Niestety, dopadł mnie ból i zostałam w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 08.11.23, 22:19 Szkoda. Ja się dobrze bawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 09.11.23, 22:31 Kurt, a jakbys miala porownac Confidential Assignment 2 z jedynka, to jaki werdykt? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 09.11.23, 23:59 Podobnie fajne, brak tylko efektu świeżości, jaki miała jedynka. Ale za to są dwa ciacha, bo jeszcze Daniel Henney Słynną scenę z papierem toaletowym trudno pobić.... Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 10.11.23, 07:57 Mialam podobne wrazenie. Ciacha oczywiscie ...mniam.... Ale spodziewalam sie troche czegos innego, bo w zapowiedziach wygladalo na cos, co dzieje sie Korei Polnocnej. Myslalam, ze bedzie wiecej jakiegos 'plotu' a okazalo sie ze glownie nawalanki. Dobre nawalanki nie sa zle, ale fabula moglaby byc troche bardziej...finezyjna {??). Ale upierac sie nie bede, bo ogladalam z pol roku temu. No i wiadomo, w kinie odbior jest zapewne zupelnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 10.11.23, 12:32 To może być u ciebie kwestia oczekiwań. Ja oczekiwałam komedii sensacyjnej, efektownych nawalanek, przystojnego Hyun Bina - i to dostałam. Po pierwszych scenach przestraszyłam się, że akcja będzie się toczyła w Stanach - to było jedno z moich rozczarowań filmem "Poprzednie życie". Na szczęście nie, i mogłam sobie w myślach mówić "O, byłam tam!" Trochę rozbawiło mnie (może to kwestia tłumaczenia), gdy Yoona mówi w filmie o sobie, że jest nastolatką, gdy w rzeczywistości aktorka jest po trzydziestce No, ale Hyun Bin też gra młodszego, więc niech im będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.11.23, 12:58 Ponieważ wszystkie moje seriale nadal "wychodzą" Zabrałam się za oglądanie tego co od dawna wisiało na liście. I wczoraj padło na Running Man z Shin Ha Kyunem, ML z Evilive. Tylko 10 lat młodszym Jego syna gra tam niejaki Lee Min Ho Ale nie ten Dzieciak (wtedy) wyglądał dla mnie jak młodszy brat Pulpeta. Więc poszłam i zobaczyłam kto zacz. A tam- Lee Min Ho, 1993 (???). Chłopina od urodzenia ma przerąbane. Starzy nazwali go zupełnie przypadkowo tak jak jednego z najpopularniejszych obecnie koreańskich aktorów. Oczywiście nie na cześć bo gwiazdor The Heirs jest 6 lat starszy więc w '93 nosił koszulę w zębach. I w ten sposób niejaki Lee Tae Ri musiał porzucić swoje własne imię żeby nie być mylonym ze starszym kolegą A film polecam. Shin Ha Kyun jest bardzo utalentowanym aktorem, zresztą klon Pulpeta też sobie dobrze radził jak na dwudziestolatka Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 A ja znowu o starociach... 09.11.23, 20:07 Nie wiem czy ktoras z was jeszcze oglada starsze dramy. Ja lubie ich styl wiec jak jest posucha na cos aktualnego to chetnie szperam za czyms ciekawym, No i czekajac na dalsze odcinki My Dearest pobuszowalam troche w starszych dramach z nastawieniem na cos z moimi ulubiencami I znalazlam (jak dla mnie) perelke - I'm Sorry, I Love You z 2004 roku. So Ji Sub i Jung Kyung Ho - jak dla mnie super obsada. Mimo, iz to smutas to naprawde dobrze sie oglada. No to by bylo na tyle, bo musze isc po nowe pudelko chusteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A ja znowu o starociach... 09.11.23, 20:33 O nie, to dla mnie odpada. Po chińskim Stolen Years (2013) wiem, że wszelkie łamiące serce dramy nie są dla mnie. Zbyt długo to potem we mnie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: A ja znowu o starociach... 09.11.23, 22:34 ja tez wole unikac smutasow, ale na ten sie zdecydowalam, bo wiadomo ulubiency. No i czasami lubie sobie poplakac Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: A ja znowu o starociach... 09.11.23, 21:32 Lubię czasem dla zmiany nastroju starsze. Na szybko przypomina mi się Np Cruel Love z 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: A ja znowu o starociach... 09.11.23, 23:14 senin1 napisała: > czekajac na dalsze odcinki My Dearest pobuszowalam troche w starszych dramach > z nastawieniem na cos z moimi ulubiencami I znalazlam (jak dla mnie) perelke - > I'm Sorry, I Love You z 2004 roku. Oooo! Gdzie jest dostępna? Mam ją w 'zaplanowanych', ale jeszcze nie szukałam online. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 01:07 Ja ogladam teraz na Kissasian. Zaczelam na Bilibili, ale jakosc obrazu byla kiepska i ciagle sie zawieszalo. Na kissasian tez jest problem - z reklamami, moj antyvirus wariuje. Moze opcja byloby zarejestrowanie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 02:28 Dzięki. Poczeka chwilkę w kolejce, bo nadrabiam Confidential Assingment. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 15:07 Nie no, poddałam się. Tak mnie wkurza detektyw Kang, że nie mogę obejrzeć Confidential Assignment (1) nawet do połowy. Odkładam na przyszłość, bo widocznie nastrój nie ten. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 07:20 Hmm. Ja na KissAsian nie mam żadnych reklam... Używam uBlock Origin. Jestem zalogowana na stronie KissAsian.lu Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 08:01 > Jestem zalogowana na stronie KissAsian.lu< I w tym pewnie caly szkopul, ze ogladam niezalogowana. Trzeba to skorygowac Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 08:05 Warto się zalogować Nie dzieje się potem nic złego, nie napadają mnie żadne spamy na poczcie itd. Można sobie czasem podyskutować pod filmami. Choć ruch nie jest szczególnie duży. Ale takie dramy jak The Worst Of Evil wzbudzały emocje Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: A ja znowu o starociach... 10.11.23, 08:11 senin1 napisała: > > Jestem zalogowana na stronie KissAsian.lu< > > I w tym pewnie caly szkopul, ze ogladam niezalogowana. Trzeba to skorygowac E, nie. Ja na kissasian, dramacool itp. oglądam nie zalogowana. W życiu na żadnej z tych stron nie miałam konta i wygląda to tak, jak już parę razy tu pisałam. Przy pierwszym naciśnięciu play wyskakuje jakaś reklamowa stronka, którą zamykam (jeśli potencjalnie niebezpieczna to antywirus sam ją blokuje) i potem już cały odcinek oglądam bez żadnych dodatkowych atrakcji. Chyba że przerwę na dłużej, to przy wznowieniu znowu raz pokazuje się reklama. I tyle. Samo oglądanie bez żadnych przerywników. Więc to nie od logowania zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.11.23, 19:51 Dla oczekujących na finał Evilive Już, skończyło się, przynajmniej na KissAsian Został mi jeszcze tylko jeden odcinek The Killing Vote ale tam się tak ślimaczy wydawanie kolejnych jakby producent z reżyserem mieli zatwardzenie W każdym razie można powiedzieć, że obejrzałam "wielką trójkę" I jeśli miałabym ustawić je w kolejności to The Worst Of Evil było najlepsze, zarówno scenariusz, gra aktorska, tempo itd były na wysokim poziomie. Owszem krew się lała wiadrami ale oglądało się sprawnie i trzymało w napięciu. Co do Evilive to sądzę, że ta drama miała zwyczajnego pecha pojawić się chwilę po TWOF. W komentarzach mnóstwo ludzi porównuje je ze sobą z korzyścią dla TWOF. Krwi jest mniej ale konflikty rozwiązuje się podobnie nożami. Scen walki jest też mniej ale ML jest adwokatem, trudno żeby brał udział w czymś takim jak glina pod przykrywką Shin Ha Kyun i Kim Young Kwang to był bardzo dobry duet w każdym razie. Są oczywiście dziury logiczne w scenariuszu ale drugie miejsce zasłużone. I ciekawe studium postaci... The Killing Vote, no niestety trochę dziwny scenariusz. O ile dwie pierwsze dramy trzymają się realiów o tyle TKV zahacza już o troszkę fantastyczny świat (ludzie się tak nie zachowują). Park Hae Jin to jak wiadomo mój ulubieniec, jestem nieobiektywna Park Sung Woong świetnie sobie radzi. Ale FL tragedia, mało kogo wg komentarzy nie irytuje. Do tego serial nie trzyma w napięciu bo kolejne odcinki wychodzą kiedy chcą albo nie Podsumowując Evilive bardzo warto a The Killing Vote jak nie macie co oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 15.11.23, 22:32 O! Dzięki. Mam Evilive w zaplanowanych, z lenistwa czekam na przetłumaczenie wszystkich odcinków na polski i wrzucenie ich na DramaQueen. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 17.11.23, 11:26 Dziś finał My Dearest, więc się biorę za oglądanie. W drodze do Wawy skończyłam 1 odcinek i nic jeszcze nie zaskoczyło, w sensie dopiero się rozkręca akcja. Ale zapowiada się dobrze. Jedyne co mi nie podeszło to początek chyba zdradził trochę rodzaj zakończenia. Nie wiem czy z tą wiedzą będzie się dobrze oglądało. Ale jadę z tym koksem. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.11.23, 20:21 Mnie ie dobrze ogladalo, zwlaszcza pierwsza czesc. Druga niestety ogladalam ongoing i znowu wyzlo na to, ze nalezalo poczekac do zakonczenia emisji, o czym przeciez dokonale wiedzialam Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 17.11.23, 21:52 Jestem na 5. Podoba się, akcja rozwija się powoli, dramę mimo akcji uznaję za taką lekko refleksyjną ze względu na grę głównego. Gong Min gra fajnie, tak spokojnie, bez fajerwerkow za to głosem, uśmiechem, mimiką. Uwielbiam ten rodzaj aktorstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 17.11.23, 22:22 Mnie sie glownie jego gra bardzo podoba, Ale fabula tez jest swietna wg mnie. U mnie ostatni odcinek jutro. Nie moge ie doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.11.23, 10:45 Skonczylam , ale wciaz pochlipuje. i prosze tego nie uwazac z spojler, bo chlipanie moze byc albo ze smutku albo ze wzruszenia. W kazdum razie zakonczenie im sie udalo tym razem, jak i zreszta caly serial Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 20.11.23, 12:37 Ja jestem na 17. Smutno ta ich miłość ma. Ciągle jakieś przeszkody. A serial podoba się. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 20.11.23, 13:27 A ja po Evilive zabrałam się za All About My Romance, tak przynajmniej nazywa się ten serial na KissAsian. Z tym samym aktorem grającym ML tylko 10 lat młodszym Jeśli nie oglądałyście to polecam. Dość lekka, trochę sztampowa drama. Bez jednak większych głupot. Wczoraj skończyłam i przerzuciłam się na coś chińskiego PS: co do The Killing Vote, update. Obejrzałam ostatni odcinek i chyba możecie sobie darować o ile nie jesteście fankami, któregoś z aktorów Jak to mówią, dobrze żarło i zdechło... Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Koreańskie seriale 7.0 26.11.23, 19:03 Dobrze W takim razie sobie daruję Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 21.11.23, 22:24 Skończyłam oglądanie Twinkling Watermelon, serial romantyczny z elementem fantasy - dwójka 18-tków przenosi do roku 1995, gdy 18 lat mają ich rodzice. Na początku serial jest smutny, bo skupia się na życiu biednej rodziny, gdzie 3 osoby są głuche, a najmłodszy, słyszący syn, od dziecka jest ich pośrednikiem z resztą świata. Potem jest radośniej, bo akcja przenosi się prawie 30 lat wcześniej, gdy wszyscy są młodzi, a grupka chłopaków zakłada zespół muzyczny, żeby poderwać najbardziej popularną dziewczynę. Ogólnie przyjemnie się oglądało, nudy nie było, muzyka fajna, para głównych aktorów (ojciec i syn, oboje 18 lat) zagrana super, więc serial to w zasadzie bromance, a dopiero potem romans. Z minusów - wredna macocha, w zasadzie bez wyjaśnienia skąd się wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 27.11.23, 21:13 Kto jeszcze nie widział, to 12 grudnia na Netflix wchodzi "Happiness" z Park Hyungsikiem Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 27.11.23, 21:23 I wreszcie doczekałam się True Beauty na Netfliksie, będzie 11 grudnia - jeszcze nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 27.11.23, 21:39 Przez True Beauty nie przebrnęłam, ale ja ogólnie słabo trawię dramy szkolne. Z Netfliksa znika z kolei Hymn of Death i z tej okazji dzisiaj zaczęłam. Jeszcze wprawdzie nie skończyłam, ale jakoś mnie strasznie rozczarowała ta drama. Temat mi pasował i czasy, więc myślałam, ze mimo tego mamlaka jako ML będzie mi się podobało, no ale jakoś zupełnie nie. Dokończę tylko dlatego, że to 3 odcinki. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 27.11.23, 22:18 Lubię szkolne i lubię patrzeć na Cha Eun Woo, więc myslę, że mnie się może spodobać Hymn of Death obejrzałam już dawno. Nawet mi się podobało, zważywszy, że nie lubię ani ML, ani FL. Ja z kolei wzięłam się za inną dramę, która wkrótce zniknie z Netfliksa, czyli za 11 Days My Prince. Całkiem przyjemna w swoim gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 27.11.23, 22:20 Tylko następcą tronu powinien być Kim Jae Young, a nie ten dzieciak Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 27.11.23, 22:39 kurt.wallander napisała: > Tylko następcą tronu powinien być Kim Jae Young, a nie ten dzieciak Nie wiem co wyżej wstawiłaś, bo mi się linki nie otwierają, ale jeśli Kim Jae Young grał brata FL, to popieram 🙂. Dobrze wyglądał w tym czarnym stroju, a ML w kontraście z nim jeszcze większy dzieciak. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 28.11.23, 00:08 Tak, o niego mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 23:37 Mam Hymn na shortliscie. Jak nie na Netflixie to na Viki gdzies zlapie. U mnie Lee Jong Suk ma pozycje rowna z Lee Junho i Ahn Hyo seop. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 09:26 Jest w razie czego na dramaqueen. Ja akurat za Lee Jong Sukiem nie przepadam, junho to insza inszość. Just Between Lovers z Junho widziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 10:44 dzieki, jeszcze nie. Na razie ogladam e-sport dramy. Ale w kolejce czeka ze 20 innych, ten tez. Dzieki, wrzuce gdzies na poczatek listy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 11:23 Jest na viki. Polecam, choć to nie jest słodki romansik a drama o miłości ludzi po traumie. Junho gra nie ulizanego prezeska tylko dużo bardziej wymagającą rolę. I jest w niej świetny. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 22:25 Just Between Lovers obejrzane. Strasznie smutna drama. Zal bylo na te nieszczęścia patrzec. Ledwo wytrwalam z powodu klimatu. Junho swietny i bardzi naturalny, JinA tez. Warto bylo. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 21:00 Tym razem o filmie. Ostrzę sobie kły na film Ransomed. Opowiada o tajnej operacji odbicia dyplomaty porwanego w libanie.moje klimaty. To tegoroczna koreańska produkcja z częściowo międzynarodową obsadą. Np. Ju Ji Hoon i MARCIN DOROCIŃSKI !!!!. Jeszcze chyba nie miał premiery, przynajmniej u nas, na streamach tez nie widziałam, albo przeoczyłam. Gdyby ktoś coś to dawajcie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 21:17 Był na tegorocznym Festiwalu Filmów Koreańskich. A może trafi do kin? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 23:42 Nie, miałam czas tylko na dwa filmy i wybrałam inne. Dlatego mam nadzieję, że może dadzą do kin? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 09:28 Gdzie widziałaś, zdradzisz coś? Trzyma w napięciu? Jak Dorociński wypadł ? Od czasów Jacka Stronga uważam go za naprawdę zdolnego aktora. Takiego prawdziwego, nie celebrytę. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 10:23 Widziałam na wspomnianym Festiwalu Filmów Koreańskich. Dorociński OK, nie miał okazji zaprezentować pełni swojego talentu , bo ma niedużą rolę (choć znaczącą). Gra szwajcarskiego marszanda, występuje AFAIR w trzech scenach. Film mi się dobrze oglądało, prawie tak dobrze jak Mogadishu. Zgrabnie, interesująco opowiedziana historia, jest parę zwrotów akcji, świetne sceny pościgów samochodowych, jest napięcie - czasem rozładowane zabawną sceną (humor dość subtelny). Główny bohater - dyplomata koreański - budzi sympatię i podziw , naiwny na pierwszy rzut oka, jest odważny i zdeterminowany. Człowiek, znaczy widz, trzyma kciuki za powodzenie akcji i czasem gryzie palce z nerwów . Poza tym widać, że obaj główni aktorzy dobrze się dogadywali. Tę mityczną chemię między nimi czuć. Dałam 9 na 10. Polecam. Mam nadzieję, że wejdzie chociaż do kin studyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 21:39 Jasnoklarowna, nic nie piszesz o My Dearest. Podobal Ci sie, czy moze jednak to nie to? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 22:02 Zostały mi niecałe 3 odcinki. Bardzo mi się podoba, ale mam przeczucie ze końcówka wesoła nie będzie. I te wciąż piętrzące się przeszkody między głównymi mnie trochę przybijają. Potrzebowałam więc zmienić klimat bo muszę się odpowiednio nastawić. Miałam przerywnik Strong Girl który mi się nie podobał i jestem w trakcie chińskiego kryminału To Love. W zasadzie na początku. A że weekend tak jak poprzedni kroi mi się mocno imprezowy to nie wiem kiedy skończę. Ale polecam. Jak zwykle delikatny sposób gry który chyba tylko on potrafi, historia miłości wciąga, tym bardziej że pod górkę mają z nią bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 22:37 ja skonczylam, ale narazie nie bede nic pisac bo moze mi sie jakis spojler wyrwac. Co do gry Nam Gong Mina, to mysle ze jesli nawet scenariusz bylby kiepski, to jego gra twardo trzymalaby widza przy ekranie. Strong Girl tez juz obejrzalam do konca, ale to glownie dlatego, ze przyjejam to jako pastisz wszelkich Super-/Sipider-man'ow i Wonderwoman, czy innych tego typu filmow (ktorych zreszta nie ogladalam) i jakos poszlo. Teraz czekam na ostatnie dwa odcinki Castaway Diva, do ktorego wrocilam dzieki kurt, a w miedzyczasie ogladam calkiem slodka teen drame A Love So Beautiful. Fajna Polecam, jak ktos lubi te klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 30.11.23, 23:56 Ja wzięłam Viki na miesiąc i na pierwszy ogień poszła My Dearest. Fajne, fajne. Zawsze patrzę na obsadę i okazuje się, że postać ze snów z pierwszego odcinka gra ... Lee Junho Co tam jeszcze koniecznie do obejrzenia z nowości na Viki? A Good Day to be a Dog? The Story of Park's Marriage Contract? The Matchmakers? Duty After School? Twinkling Watermelon? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 05:59 okazuje się, że postać ze snów z pierwszego odcinka gra ... Lee Junho smile No to napewno cie zachecilo! A ja go jakos przegapilam. Chyba jeszcze raz obejrze Polece jakies z viki, ale pozniej. Sporo tego jest. Np. 1 % of nothing (or something?), Showtime, Uncle, The Undatables, Curtain Call.. Ale pewnie juz je widzialas Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 08:03 Z tych ktorych nie ma na Netflixie na wiki jest Endless Love z Jung Kyung Ho. Wprawdzie ma slabe oceny ale mnie sie podobala. Jest tam rowniez Falling for Innocence (z tym samym ML), ktora podobala mi sie mniej. Warto tez wspomniec Forest, Hartless City i Moment of Eighteen. Mam nadzieje ze ci cos podejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 11:18 Nic nie oglądałam, dodaję do watchlist. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 13:01 Kurt ja baaardzo Endless Love polecam, pomimo Hwang Eum której chyba nie lubisz. (Ja też).Ale moim zdaniem baaaardzo warto się przełamać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 15:44 Może dam jej szansę, ale gdzieś w ostatniej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 11:17 Oglądałam Endless Love. Całkiem dobra drama, polubiłam ML ale trochę wg skiepscili końcówkę. Tak typowo po koreansku. Podobał mi się outfit ML Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 11:25 Heca jak ty w tym buszu znajdujesz czas i możliwości pisania? Gratuluję wycieczki. Zdjęcia dawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 11:33 Dzięki zdjęcia co i raz wrzucam do wątku "Zanzibar i Serengeti ". Wróciliśmy z safari wczoraj wieczorem i teraz odpoczywamy nad basenem. Mamy internet więc korzystam. Ci masajscy panowie są tutaj na zarobku zaczepiają samotne kobiety i proponują usługi, które w naszym kraju nie są opodatkowane Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 11:37 Największy sklep z pamiątkami (Tanzania) jaki w życiu widziałam. I były ceny! Czyli bez negocjacji. Niektóre przedmioty kosztowały nawet 10 tys euro... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 11:40 Tam na podłodze jest skolopendra 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 12:05 heca7 napisała: > Tam na podłodze jest skolopendra 😱 > Na drugim zdjęciu? To nie skolopendra, to kompletnie niegroźny dwuparzec. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 12:19 Uff. Dzięki byłam przekonana, że to skolopendra a one są jadowite. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 17:24 heca7 napisała: > Uff. Dzięki byłam przekonana, że to skolopendra a one są jadowite. > To tak na przyszłość - łatwo można je odróżnić po kształcie ciała: skolopendry (należące do pareczników) są spłaszczone i mają nogi widoczne po bokach, dwuparce są walcowate z nogami ustawionymi pod ciałem. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 21:47 raz mnie taka ok 12 cm skolopendra uchlala - mieszkalam wtedy w buszu, chyba z tydzien opuchlizna schodzila Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 12:30 Już to wprawdzie w tamtym wątku pisałam, ale i tu dodam: super wycieczka! Oglądanie lwów, słoni itd. w naturze na pewno jest niesamowitym przeżyciem. Baw się dobrze i ciesz ciepełkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 17:09 Super wyjazd! Równiez z przyjemnością oglądam zdjęcia w tamtym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 07:16 kurt.wallander napisała: > Zawsze patrzę na obsadę i okazuje się, że postać ze snów z pierwszego odcinka > gra ... Lee Junho > Oooojjjjjjj I ja go nie rozpoznałam😕 a taka fanka niby jestem.... Nie wiem czemu ale byłam przekonana że to Goong Min. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 11:17 Ja też właśnie, a tu takie zaskoczenie. Muszę wrócić do tych scen Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 19:51 mam subskrypcje Viki. Obarjrzalam na razie tylko 3x You are my Glory z YangYangiem i absolutnie uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 21:55 Mnie chińskie nie podchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 22:22 kurt.wallander napisała: > Co tam jeszcze koniecznie do obejrzenia z nowości na Viki? A Good Day to be a D > og? The Story of Park's Marriage Contract? The Matchmakers? Duty After School? > Twinkling Watermelon? Twinkling Watermelon mogę polecić. A good day to be a dog - mam plan oglądać, ale czekam aż będzie bliżej finału, bo skąpią po 1 odcinku na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 7.0 01.12.23, 22:42 Ostatnio obejrzałam mini dramę (8x25 minut) 'One Day Off'. Główną rolę gra Lee Na Young z 'Romance Is a Bonus Book'. Ale tutaj ma o wiele ciekawszą postać do zagrania. Gra nauczycielkę, która wolny czas spędza na podróżowaniu po Korei, wyjazdy są zwykle jednodniowe. W każdym odcinku inne miejsce i inni ludzie. Sporo ładnych miejsc, dobrego jedzenia i bardzo różnorodne postacie, które spotyka. Serial jest dość melancholijny, ale sporo elementów komediowych też jest. Jest na Viki, ale nie doczekałam się aż zdejmą ograniczenie regionalne więc oglądałam na Kissasian, jakość HD i tłumaczenie OK. Aż szkoda, że nie Netflix w 4K, bo część scen to jak program podróżniczy Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 10:28 bertie napisała: > Ostatnio obejrzałam mini dramę (8x25 minut) 'One Day Off'. Ja też polecam. Bardzo przyjemna drama. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 20:43 Oczywiście, jak to ja, nie wytrzymałam i "napoczęłam" Welcome to Samdalri. Pierwszy odcinek mi się podobał, ma potencjał na fajny romcom. Żeby tylko nie stał się taki beztreściowy jak King the Land. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 21:31 Czekam do końca emisji. Twardo się tego trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 02.12.23, 21:46 No, sama wiesz, że mnie to nie wychodzi . Ale tu stwierdziłam, że to taki gatunek, że można sobie powoli i spokojnie co tydzień oglądać. To chyba będzie coś pomiędzy romcomem a dramą slice of life. Nie sądzę żebym miała paznokcie gryźć z nerwów: co dalej. Poza tym w nic nie jestem ostatnio jakoś bardzo wciągnięta, muszę więc sobie i coś bardziej ekscytującego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 17:07 Poratujta mnie informacją Ściągam ją sobie opornie na telefon z Netflixa to Welcome To Samdalri. Kliknęłam ściągnij 16.. a tu ściągnęło mi WTS Tears Of The Dragon. I zaczęło ściągać następne. Czy ten serial ma podtytuły? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 17:21 Tak, pierwszy to wlasnie Tears of the Dragon ale jak sciaga nastepne? u mnie dopiero pierwszy odcinek dostepny, . Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 17:45 U nas dwa jak się okazuje chyba, że to ma coś wspólnego z miejscem mojego pobytu. Ściągnęło mi dwa i powiedziało, że w moim regionie więcej nie jest dostępne. Ok, mam jeszcze Song Of Bandit i Mad For Each Other. Na powrót wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 18:07 Pewnie kwestia różnicy czasu? U nas chyba o 18.00 dodają kolejne odcinki. W tej chwili są dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 19:15 Jak odpisywalam Hecy to nie sprawdzilam, czy juz jest, ale teraz widze ze jest. No i teraz mam zagwozdke, ogladac, czy czekac na calosc? Niby znam jedyna sensowna odpowiedz, ale .... Otia. czemus mi to zrobila ? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 20:02 senin1 napisała: > sowna odpowiedz, ale .... Otia. czemus mi to zrobila ? Ja niewinna , a poza tym, to tak z czystej sympatii. Z tego co widzę, to co weekend wchodzą po dwa odcinki, ale nie na raz, tylko jeden w sobotę, drugi w niedzielę. Właśnie siadam do drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 7.0 03.12.23, 20:11 Nie widzę co piszecie i nie będę widzieć aż emisję zakończą. NIE DAM SIĘĘĘĘĘ Itego się będę trzymać. A oglądała któraś Oh My Baby ? Ja przypadkiem, bo po pierwsze nie przepadam za Jang Na Rą a po drugie myślałam że to będzie komedyjka o łapance potencjalnych ojców. A otóż nie. To wcale nie komedia. To serial o tym jak pokochało się 2 ludzi którzy prawie nie mogą mieć dzieci mimo że bardzo chcą, przy czym dziewczyna trąbi wszędzie że dziecka pragnie. A facet rzekomo dzieci nienawidzi. Przez to odrzuca ją początkowo. Czas im się kończy A leczenie nie przynosi efektów. Ciekawe jak to się potoczy dalej. Film ciekawy też dlatego, że głównego nie gra jak zazwyczaj piękny chłopiec tylko aktor mniej urodziwy. Za to z URZEKAJĄCO niskim i aksamitnym głosem. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 07.12.23, 19:16 Kurt helpunku! Umiesz ustawić język angielski na mapie Naver w kompie? W telefonie mniej więcej mam i wydaje mi się, że wcześniej w laptopie też miałam, a teraz ni hu hu. Na chromie automatyczny tłumacz tłumaczy co nieco z bocznego panelu, ale z mapy nic. Powiedz, że potrafisz 🙇♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 08.12.23, 00:59 Nie umiem i ogólnie nie rozumiem zachwytów nad Naverem, bo bez znajomości koreańskiego uzywa się go naprawdę ciężko. Niestety, nie pomogę, u mnie córka używała, ale tylko na telefonie, a i tak posiłkowałyśmy się też google maps. I ogólnie Naver odpalany w Europie potrafi wariować, pojawiaja się problemy z logowaniem itp. - jakby lepiej działał, gdy jesteś juz w Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.12.23, 09:58 kurt.wallander napisała: > Nie umiem Szkoda, myślałam, że to jakoś rozgryzłaś. Mnie ogólnie nie korzysta się źle, ale jednak na etapie planowania na komputerze więcej widać. Dałabym sobie rękę uciąć, że wcześniej jakoś ten angielski miałam ustawiony, no i zostałabym pewnie bez ręki. Nawet się zastanawiałam czy nie wypróbować jeszcze Kakao map, bo podobno przyjaźniejsza, ale w Naverze mam już zaznaczone pierdyliard miejsc (z których nie zdołam zobaczyć nawet jednej dziesiątej, ale dzielnie zaznaczam dalej) i zaczynanie od początku na innej mapie mnie przerasta. W ogóle najdokładniejsze wydają mi się jednak mapy Google, ale może faktycznie po przyjeździe na miejsce to się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 08.12.23, 10:59 Proponuję, żebyś zrobiła sobie plan zwiedzania na google maps teraz na komputerze, a później będziesz sobie juz na miejscu wklepywać w Naver, żeby mieć trasę dojazdu czy dojścia najbardziej pewną. Jesli zdecydujesz się na Kakao, to tam chyba musisz mieć koreański numer (czyli SIM z mozliwością domestic calls), żeby hulało. I tez czytałam, że lepiej na kakao nie logować się poza Koreą, bo potrafia jakieś błędy wyskakiwać i później domaga sie jakiejś dziwnej autoryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 08.12.23, 12:14 Ech, powinnam była porównać obie mapy na samym początku i wybrać tę, która mi bardziej pasuje. Teraz już się pewnie będę trzymać tego Navera. Plus mapy googla gdy coś jest niejasne. O tym, że mogą być problemy z zalogowaniem się po wjeździe do Korei, to i odnośnie Navera też czytałam. Coś tam trzeba zmienić w ustawieniach i wtedy jest ok. Może ty od razu miałaś ustawione jak trzeba i dzięki temu obyło się bez niespodzianek. Wklepywanie w Navera jest upierdliwe, więc wolę mieć już pozaznaczane miejsca, potem korzysta się zdecydowanie szybciej i łatwiej. Inna sprawa, że spod moich gwiazdek w niektórych miejscach już mapy nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 13:44 Ja na codzień uzywam google maps, więc to jest dla mnie naturalne "środowisko" mapowe. Więc zdecydowanie wolę najpierw zaznaczac na GM, a później ewentualnie wklepywac w Navera. Z tym, że mam ten komfort, że Navera obsługuje córka, a jej ewentualnie podsyłam nazwę do wklepania w Naver. Naver ogólnie chyba lepiej działa na telefonie niż w komputerze, a ja też zdecydowanie wolę operować na dużym ekranie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 7.0 13.12.23, 19:39 kurt.wallander napisała: > a później ewentualnie wklepywac w Navera. Z tym, że mam ten komfort, że Navera obsługuje córka, a jej Ha, ha, no gdybym miała osobistą wklepywaczkę to może bym na to poszła, ale że muszę sama, to wolę się pomęczyć (przyjemnie zresztą, bo ciągle coś nowego i ciekawego znajduję) teraz, a potem już bezproblemowo klikać w wybraną gwiazdkę. Wszystkiemu nadaję na mapie takie nazwy, żeby od razu wiedzieć o co chodzi i nie zastanawiać się, co też ja tu chciałam zobaczyć. Polecam, bo Naver zrobił mi się dzięki temu tak przejrzysty, jakby w całości był po polsku. Gdyby jeszcze wersja komputerowa była tak funkcjonalna jak telefoniczna, to nie miałabym już zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś