Dodaj do ulubionych

Daniela😽

29.07.23, 21:40
Przepraszam, że tak wzywam. Ale maliny i cukier bulgocą już półtora godziny (3 kg i 780g cukru, mogę dodać więcej, ale nie chcę przesadzić) i do gęstości, nawet względnej, im daleko. Więc mam nóż na karku.
Tak ma być, czy ta gęstość to taka względna?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Daniela😽 29.07.23, 21:42
      Tzn półtorej, ale po mnie widać, że nie jestem purystką, więc liczę na wyrozumiałość Szanownej.
    • daniela34 Re: Daniela😽 29.07.23, 21:50
      Gęstość nie powinna być względna. Powinny zacząć gęstnieć (mozna zrobic probe talerzyka: talerzuk schlodzic w zamrażalniku, jesli niewielka ilośc gorącego dzemu wylozoba na talerzyk zaczyba tężec, to dzem jest ok) Przy czym 2h bulgotania to zupełnie normalny czas, więc niech jeszcze bulgotają
      Jeśli po 2h będzie nadal rzadki to odstaw do jutra do lodowki i jutro powtórz procedurę.
      Możesz też (ale w niedzielę nie kupisz) dołożyć pektyny owocowej.
      • daniela34 Re: Daniela😽 29.07.23, 21:51
        Przepraszam za koszmarne literówki.
        • extereso Re: Daniela😽 29.07.23, 21:55
          Dziękuję ❤️❤️❤️
          Mnie przepraszać za literówki to przedni żart 😁
    • summerland Re: Daniela😽 29.07.23, 21:50
      Ja wymyśliłam a właściwie skądś skopiowałam taki sposob zeby tak dkugo nie gotować owocow - bo tracą na wartości to po prostu zagotowuje je z cukrem - doprowadzam do wzenia i zlewam ten sok. Potem dodaje znowu troche cukru i gotuje ale krotko i voila jest dżemik! I sok za jednym zamachem
    • extereso Re: Daniela😽 29.07.23, 21:56
      Chciałam się jeszcze pochwalić, że grzecznie zbieram szumowiny, bardzo smaczne.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Daniela😽 30.07.23, 00:33
      Z taką ilością cukru to specjalnie gęste one raczej nie będą. Chyba że po tygodniu gotowania.
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Daniela😽 30.07.23, 00:42
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Z taką ilością cukru to specjalnie gęste one raczej nie będą. Chyba że po tygod
        > niu gotowania.

Niekoniecznie po tygodniu, w zeszłym roku robiłam dżem w podobnych proporcjach i po 5 h był idealny smile
    • extereso Re: Daniela😽 30.07.23, 08:07
      Po 2,5 g całkiem ładnie zgęstniały.
      • daniela34 Re: Daniela😽 30.07.23, 08:31
        No i brawo smile
        • extereso Re: Daniela😽 30.07.23, 08:37
          ❤️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka