Dodaj do ulubionych

Anonimowość

30.07.23, 03:04
Zdziwiona byłam, jak mało jesteśmy anonimowi.

3 dni temu nagle brak sygnału w tv i internecie z UPC - kablówka.
Dzwonię na BOK z komórki i odzywa się 'wirtualna asystentka' UPC - automat. Wybieram z opcji, że chcę zgłosić awarię, bez podania nazwiska i adresu. Słyszę od automatu - " Po numerze telefonu rozpoznaję, że jest awaria w Szczecinie na ulicy xxx nr yy. awaria będzie usunięta do 17:30".
Cuda!!! Automat i może AI wiedział, kto dzwoni i skąd, bez podawania danych.
Dla mnie to niepokojące.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Anonimowość 30.07.23, 06:44
      Wiedział skąd, nie kto.
    • mama-ola Re: Anonimowość 30.07.23, 08:45
      Skoro firma ma Twój numer komórkowy i inne dane, to co Cię właściwie dziwi?
    • alicia033 Re: Anonimowość 30.07.23, 08:52
      Marceli Szpak dziwi się światu 😂
    • dwa_kubki_herbaty Re: Anonimowość 30.07.23, 08:54
      Błagam, jakbyś zadzwoniła z budki - chyba już nie ma - to bym się zdziwiła, że po głosie cię rozpoznają ;P
      Ale ze swojego telefonu?
      • babcia47 Re: Anonimowość 31.07.23, 02:41
        Hmmm.. moj operator rozpoznaje mnie po głosie
        • kk345 Re: Anonimowość 31.07.23, 11:49
          Który to operator?
    • mid.week Re: Anonimowość 30.07.23, 08:57
      Niepokojące? Musisz miec stalowe nerwy, toz to jak pływanie z rekinem ludojadem w basenie
    • alpepe Re: Anonimowość 30.07.23, 09:20
      Niepokojące to jest, jak czasem sobie rozmawiam z zapętlonym fragmentem rozmowy telefonicznej z moim byłym mężem. Mam wrażenie, że rozmawiam z idiotą, bo cały czas w kółko on mówi to samo, a to nagranie. Po prostu w pewnym momencie urywa się prawdziwa rozmowa, ja sądzę, że on mnie słyszy, on myśli, że koniec rozmowy i się zapętlamy. Wszystkie rozmowy są nagrywane, to jest straszne.
      • simply_z Re: Anonimowość 31.07.23, 23:55
        Ale...jak to?
    • kaki11 Re: Anonimowość 30.07.23, 09:39
      Dzwoniłaś z numeru który masz podany jako kontaktowy w UPS w sumie nie jest to bardzo dziwne, że są wstanie po tym rozpoznać 😉
      • krwawy.lolo Re: Anonimowość 30.07.23, 09:48
        To trochę, jak w dowcipie z początku telefonii komórkowej, kiedy pani odbiera telefon i krzyczy "Zdzicha? Skąd wiedziałaś, że jestem w samie?"
    • szmytka1 Re: Anonimowość 30.07.23, 09:44
      Zazdroszczę, bo w vektrze to mordęga i jeszcze wymagaja weryfikacji numerami klienta, które dawno zagubione i wymagają danych personalnych, składania upoważnień dla domowników do załatwiania takich spraw, bo jak nie, to kij z tobą
      • panna.nasturcja Re: Anonimowość 31.07.23, 03:08
        Przecież ona nie zgłaszała awarii tylko automat ją informował, że w danym rejonie jest awaria, żeby ludzie nie zawracali głowy telefonami.
        • szmytka1 Re: Anonimowość 31.07.23, 11:48
          No właśnie super, a w vectra nie poinformuje cie automat, tylko sama musisz się przebić i poinformować ichz wtedy oni dopiero sprawdzają czy awarie masz w domu, czy w swojej okolicy. Spróbuj kiedyś, a się przekonasz 😅
    • profes79 Re: Anonimowość 30.07.23, 09:48
      Jeżeli masz konto w UPC i masz podany numer do kontaktu to jest to absolutnie normalne; jakby odebrał człowiek to też by mu sie na monitorze wyświetlił numer telefonu i adres przypisanej do niego usługi.
    • ichi51e Re: Anonimowość 30.07.23, 09:55
      Mnie tam zastanawia co myślałaś chcąc zgłosić awarie bez podawania nazwiska i adresu - jak to miało w sumie wyglądać?
      • profes79 Re: Anonimowość 30.07.23, 10:13
        Tam jest przecinek smile
        Po prostu po usłyszeniu "zgłoszenie awarii - wybierz 1" wybrała to 1 i od razu po tym ją poinformowało, że jest awaria i kiedy będzie usunięta.
      • mania_222 Re: Anonimowość 30.07.23, 18:36
        Chciałam, ale nie zdążyłam podać nazwiska i adresu, a automat już odpowiedział.

Niby tak - mają mój numer, ale po naciśnięciu cyferki oznaczającej awarię dostałam odpowiedź w ciągu 5 sekund. Zdziwiło mnie to.
        • babcia47 Re: Anonimowość 31.07.23, 02:47
          Przy zgłaszaniu awarii linii energetycznej system pidaje, ze maja zgłoszona awarie w regionie skąd się dzwoni i w jakim czasie zostanie usunięta zanim zgłosi się operator. Nic dziwnego, że taka opcja jest wprowadzona u operatora, który ma wszystkie twoje dane i zaufany telefon podany w dokumentacji. Nie muszą fatygować pracownika a ty dostajesz informacje i możesz się rozlączyc chyba ze masz wiecej pytan
        • panna.nasturcja Re: Anonimowość 31.07.23, 03:09
          A sądzisz, że jakiś człowiek ręcznie szukał tego numeru w bazie?
          Przecież dla automatu 5 sekund to jest mnóstwo czasu.
    • panna.nasturcja Re: Anonimowość 31.07.23, 03:06
      Przecież firma ma Twój numer, pewnie przez Ciebie sama podany.
    • evening.vibes Re: Anonimowość 31.07.23, 07:19
      mania_222 napisała:
      > Cuda!!! Automat i może AI wiedział, kto dzwoni i skąd, bez podawania danych.

Przecież podałaś te dane podpisując umowę 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka