Dodaj do ulubionych

Porady dla odchudzającej się

31.07.23, 19:58
Błagam. Jesteście skarbnicą wiedzy i wskazówek
Przeróżnych.
Co może mi, 41 letniej bule pomoc ogarnąć się. Już dietetyk klepnięty, ale co Wam pomaga, nakręca metabolizm, motywuje?
Mnie już chyba nicsad((
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:01
      Juz sie nie opłaca, nie zdazysz do lata.
      Wroc w grudniu, bedzie tu pelno zdrowych postanowien noworocznych
      • ona-26 Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:03
        Nie chcę do latasad od lat mi przybywa. Sądzę ze rok to za mało na początek
        • mid.week Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:28
          Sen pomaga, wyspany organizm ma mniejsze zapotrzebowanie energetyczne. Dla turbo efektu mozna zapasc w sen zimowy, spisz, nie jesz, waga leci.
        • la_felicja Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 17:23
          ona-26 napisała:

> Nie chcę do latasad od lat mi przybywa. Sądzę ze rok to za mało na początek

I bardzo dobre podejście, zaczniesz teraz, to do następnego lata mogą być fajne efekty.
          W każdym momencie opłaca się zacząć - nawet w połowie grudnia. najlepiej tu i teraz, od razu.
          Jedyne, co moim zdaniem nie ma sensu - to zaczynanie od 1 stycznia. To akurat przepis na porażkę
          • suki-z-godzin Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 18:46
            la_felicja napisała:

> Jedyne, co moim zdaniem nie ma sensu - to zaczynanie od 1 stycznia. To akurat p
            > rzepis na porażkę

O tak, zwlaszcza jak do tego dorzuci sie jeszcze kilka innych postanowien typu "bede chodzic wczesniej spac". Z zrzucania 12 kilo robi sie przybranie kolejnych 15.
      • alicia033 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 20:12
        mid.week napisała:

> Juz sie nie opłaca, nie zdazysz do lata.

Jak nie zdąży, jak zdąży?
    • suki-z-godzin Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:09
      Motywuje mnie gdy widzę fitnesowe zaniedbanie ludzi, których nie lubię. Czasem jak mi migną w necie to od razu robię 20 przysiadów.
      Wiem, jestem suką.
      • ona-26 Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:10
        To u mnie chyba odwrotnie😏 mój widok może cieszyć innych
    • marion.marion Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:25
      Mnie motywuje sytuacja, gdyż spodnie zaczynają mnie cisnąć w pasie.
      • marion.marion Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:26
        *gdy
        • mid.week Re: Porady dla odchudzającej się 31.07.23, 20:29
          Dodajmy że nie powinny byc to spodnie męża
    • bezatu2023 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 16:17
      Małe kroczki. Nic na siłe. Jeśli jadłaś np. 5 czekoladek jedz 2 potem 1 potem nic.
      Pij sporo wody.
      Staraj sie codziennie chodzić na spacery ( jesli nie lubisz to też małe kroczki) - 20 minut, 30 minut-40 minut, Potem dołóz jeszcze ćwiczenia. Też od takich maciupcich.
      Nie możesz się głodzić bo efekt odwrotny.
      Powodzenia. I najważniejsze nie katuj się i nie licz, że schudniesz 10 kg w ciągu 6 tygodni. Schudnij 1 kg ( to niecały 1cm) w ciągu miesiąca. I to będzie sukces.
    • no_name33 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 17:03
      ona-26 W
      > motywuje?
      > Mnie już chyba nicsad((

Motywacja jest przereklamowana. Dyscyplina, to jest ważne. Po prostu wstajesz i robisz.
      • panna.nasturcja Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 19:18
        Dyscyplina jest pochodną motywacji, bez niej nie istnieje. Jeśli mówimy o samodyscyplinie.
    • szarmszejk123 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 17:10
      ona-26 napisała:

> ale co W
      > am pomaga, nakręca metabolizm,

Sport

motywuje?

Efekty:p

• bovirag Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 17:17
        Ja nie polegam już na motywacji. Parę tyg temu postanowiłam, że będę biagac. W pierwszym tygodniu z trudem potrafiłam przebiec 90 sekund. Nie miałam żadnej motywacji- postawiłam na dyscyplinę. Biegam gdy mi się nie chce gdy jestem zmeczona, gdy jestem niesczesliwa. Biegam gdy jest deszczowo I gdy jest goraco. Nie ważne. Po prostu przebieram się i idę biegać.
        Schudłam i co najwazniejsze- biegnę 40 minut beż zatrzymywania się!!!!!!
        Motywacja jest przereklamowana, postaw na dyscyplinę. Po prostu rób co postanowiłaś beż względu na samopoczucie czy pogodę. To działa!
        • szarmszejk123 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 17:20
          Nie no, biegać w deszczu i pizgawicyalbo upale 40 stopni to by mi się nie chciało ( a w upale jest to dodatkowo niemądre)
          Na szczęście mam bieżnię:p
        • panna.nasturcja Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 19:19
          Samodyscyplina nie może istnieć bez motywacji, jest jej efektem.
          • skumbrie Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 20:20
            >Samodyscyplina nie może istnieć bez motywacji, jest jej efektem.

G... prawda na szczęście.
    • la_felicja Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 17:19
      Najbardziej mnie motywują pierwsze sukcesy. Dlatego lubię ciężarki - tu szybko widac postępy.
      Poza tym historie starszych ode mnie babek, którym się udało - to znaczy, że ja też mam szansę.

Na pewno najgorsze jest nastawienie "wszystko albo nic" - tzn jak nie dasz rady przerobić całej sesji ćwiczeń np z Youtube- to już się w ogóle nie warto starać. Wręcz przeciwnie - jak nie umiesz robić pompek - to rób łatwiejszą wersję ćwiczenia, ważne, żeby się starać, ważne, żeby bić swoje własne rekordy, a nie od razu ćwiczyć jak zawodowa lekkoatletka.
    • jammer1974 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 19:16
      To zalezy czy masz nadwage czy otylosc.
    • hrabina_niczyja Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 19:22
      Mniej żreć i się ruszać. Zależy też ile się upasłaś, bo wtedy należy też działać inaczej. Jak jest to chorobliwa otyłość to ja bym się zdała na lekarza jednak. Poza tym jak cię stać to dieta pudełkowa i trener osobisty. I prosze darować sobie pierdy o niezdrowym jedzeniu, składnikach itd.
      • jammer1974 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 19:47
        hrabina_niczyja napisała:

> Jak jest to chorobliwa otyłość to ja bym się zdała na lekarza jednak

Pelna zgoda. Otylosc to choroba. Choroby leczy lekarz.
        • hugo43 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 22:40
          Mnie najbardziej zmotywował strach,ze dostanę udaru,zawału itp,a tu dzieci nieletnie.przy 164 ważyłam nawet 78 kg,otyłość brzuszna,no beczka na tyczkach.schudłam 10 kg,do ideału daleko.ćwiczę badz maszeruje codziennie ,mniej jem.ogólnie jestem zadowolona z siebie,ponad rok utrzymuje wagę,obecnie robie atak na kolejne 5 kg😀
          • jammer1974 Re: Porady dla odchudzającej się 01.08.23, 22:56
            Mialam to samo. Problem z nadcisnieniem i grozba udaru. A tu nieletnie dziecko na stanie.
    • czerwonylucjan Re: Porady dla odchudzającej się 02.08.23, 09:15
      Trening silowy, pilates, rower w weekend. Duzo bialka i blonnika oraz wody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka