Dodaj do ulubionych

Alkoholizm u kobiety

04.08.23, 15:40
W zasadzie to nie wiem, czy coś się zaczyna, na razie nie reaguję, bo w domu u niej nie siedzę i nie wiem ile dokładnie wypija.
Koleżanka, a raczej przyjaciółka jest na zwolnieniu zdrowotnym, praca stresująca, generalnie szuka nowej. Po tym zwolnieniu zdrowotnym od razu ma urlop i wraca do pracy z końcem września. 10 dni temu kupiła butelkę likieru truskawkowego i już go nie ma, a przed chwilą dostaję sms, że zamiast słodyczy kupi likier jajeczny.
Czy coś jest na rzeczy?
Sama koleżanka jest z rodziny niepijącej, natomiast mąż, teściowa i szwagierka lubią drinkować.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:44
      Jestem prawie abstynentką, ale butelka likieru truskawkowego na 10 dni to nie brzmi katastrofalnie.
      Likier jajeczny zamiast słodyczy też nie.
    • gryzelda71 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:45
      Dobry temat. Dawno nie było.
      • andaba Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:47
        Ale nie na topie. Teraz jest sezon na menopauzę.
        • gryzelda71 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:50
          No troszkę zapomniany....
        • alterego72 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 16:21
          Bo ematki się starzeją...
    • kadfael Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:48
      A ten likier to miał pojemność 5-10 litrów? Jeśli tak to faktycznie może jest coś na rzeczy. Jeśli butelka standardowo koło pół litra to wypicie jej przez 10 dni nie jest chyba powodem do niepokoju?
      • berdebul Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:03
        Niepokoić powinna nie ilość, a regularność i potrzeba picia. Można pić mało i być alkoholikiem.
        • alex_vause35 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 20:07
          Od likieru to akurat trudno się odciągnąć i nie będąc alkoholikiem wink. Tak miałam z krupnikiem słony karmel, aż mi się źle zrobiło z przesłodzenia. Od tamtego czasu mam uraz i nie kupuję likierów.
      • 7katipo Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 21:35
        Mnie by tak na ze dwa dni starczyło, może 🤭🤗
    • banicazarbuzem Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:49
      Jakby wypiła to w jeden dzień to byłby problem
      • gryzelda71 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:50
        Chyba z powodu kaca.
      • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:53
        Podtrułaby się lekko tylko.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:06
        Bez przesady, jak robię likier w tm to potrafię wypić bez problemu z pół butelki, a mozna wpowiedziec że praktycznie nie pijam alko, ale likiery robię czasem na prezenty.
        Patrzac po rodzinie i znajomych to tam gdzie pólki uginają się od róznych kolorowych alkoholi tam nałogów brak.
    • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 15:52
      O chorobie alkoholowej można mówić, gdy chory pije regularnie I traktuje alko jako odstresowywacz. Ilość ma drugorzędne znaczenie. Butelka likeru, podejrzewam że pòĺlitrowa na 10 dni to nie jest jeszcze powód do zmartwień, tym bardziej, że nie wiesz, czy ona sama piła, czy może miała jakiegoś towarzysza.
      • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 16:40
        Piła sama, mąż na wyjeździe. Alkohol pije na pewno jako odstresowywacz.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 19:56
        Rosa .Przeczysz sama sobie ,skoro pije codziennie regularnie to tak ma problem ale ze mała butelka 0.5l na 10 dni to znaczy nie ma problemu(?) , nieważne ze 10 dni pije codziennie.
        Tak jeśli pije codziennie 50ml może świadczyć o problemie.
        • stasi1 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 20:23
          Ma problem ale nie alkoholowy
        • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 00:13
          Cóż.. z posta startowego nie wynika, że te pół litra w 10 dni to powtarzalna akcja.
    • kozica111 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 16:58
      Nie lubię słodkich alkoholi wiec się nie wypowiem, mieszanki, likiery brandy, koniaki, piwo precz...
    • cegehana Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:04
      Objawy nie wystarczają do diagnozy alkoholizmu. Raczej diagnozowalabym jakąś skłonność do nadkontroli u Ciebie.
      • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:06
        Zgadzam się.
    • primula.alpicola Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:24
      Likierowi truskawkowemu, ani jajecznemu, nie dałabym rady nawet w 10 miesięcy, jakem forumowa alkoholiczka🤢
      • memphis90 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:36
        O, dobrze wiedzieć, ze nie tylko mnie wykrzywiło wewnętrznie na samą myśl…
      • kropkaa Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 20:11
        Likieru truskawkowego w życiu nie piłam, ale dobry advocat, np. Bols, jest wart grzechu!
      • taniarada Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 11:33
        primula.alpicola napisała:

> Likierowi truskawkowemu, ani jajecznemu, nie dałabym rady nawet w 10 miesięcy,
        > jakem forumowa alkoholiczka🤢
        Co z świństwo pijesz .Ze spirytusu drina .Musimy się kiedyś napić .Czyli Ty będziesz patrzyła ja będę pił 😉
    • livia.kalina Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:47
      Właśnie sobie uświadomiłam, ze w życiu nie spróbowałam żadnego likieru. wyobrażam sobie, ze to bardzo słodkie. warto spróbować?
      • memphis90 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:48
        🤮🤮🤮
        I jeszcze
        🤮🤮🤮
        • nelamela Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:53
          Ostatnio w owadzie było bardzo dobre białe wino i ja osoba niepijaca kupiłam 10 butelek.Stojacy za mną pań coś bąknął o alkoholizmie kobiet.Smialismy się potem z partnerem ze w sumie....to alkoholik ze mnie.
      • lumeria Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 17:54
        Do picia prawie żaden się nie nadaje, ale na lodach niektóre są pyszne 😋
        • pyza-wedrowniczka Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 22:01
          Pyszna też jest kawa z likierem. W sumie taka odrobina do kubka kawy i zejdzie butelka w 10 dni
      • alex_vause35 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 20:10
        Nie słuchaj ich! 🤣🤣🤣
        Słodkie jest dobre!
        Krupnik Słony Karmel, Chopin czekoladowy, dobry adwokat - jeśli chcesz spróbować.
        • memphis90 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 22:17
          Próbowałam Słonego Karmelu, ale zimą. Latem w upał sobie nie wyobrazam…
          • alex_vause35 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 13:03
            W upale to tylko pinacolada...
            Słony karmel zawsze kupuję na Boże Narodzenie.
      • ichi51e Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 22:03
        Dobry likier to słodycz z alkoholem - przypomina czekoladę krem albo toffi. Wypicie na raz litrowej butelki to tak jakbyś zeżarła kilogram czekoladek. No możliwe możliwe tylko nie każdy dałby radę.
      • gaskama Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 22:36
        Raczej nie.
      • livia.kalina Reasumując 04.08.23, 23:12
        Zachęciłyście mnie do lodówsmile
    • aankaa Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 18:57
      W zasadzie to nie wiem, czy coś się zaczyna, na razie nie reaguję, bo w domu u niej nie siedzę i nie wiem ile dokładnie wypija

i tego się trzymaj
    • default Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 21:23
      Nie siedzisz u niej w domu, a wiesz w jakim czasie wypiła likier ? Też smsa Ci przysłała w tej sprawie?
      • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 22:26
        Dzisiaj pisząc wiadomość, że kupuje ajerkoniak dodała że poprzedni likier już wypiła. Wiem kiedy go kupowała, bo mówiła wtedy że przesłodzony. Ale i tak wypiła.
        • livia.kalina Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:11
          Może piła z kimś?
          • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:13
            W domu jest tylko nastolatka, nikogo do siebie nie zapraszała. Zanim padnie pytanie skąd wiem, niestety jestem informowana o przebiegu każdego dnia, łącznie z zakupami
    • gaskama Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 22:34
      W 10 dni wypiła likier? I? Bo nie kumam. Wycięło ci część wątku? Gust ma xujowy. Likier truskawkowy.... ble. Nie dziwne, że aż 10 dni to sączyła.
      • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:06
        Tak, w 10. Ale nie trzeba wypijać likier w tyle dni, u mnie stoi alkohol w lodowce od ponad roku, użyłam go do ciasta. Pić nie potrzebuję. Ona potrzebuje, skoro kupiła kolejny.
        • gaskama Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:10
          Dziwnie się ciebie czyta. Jesteś pewna, że nie podciągasz? Bo nie do końca sprawiasz wrażenie trzeźwej.
          • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:14
            Nie piję w ogóle, nie lubię smaku alkoholu.
            • gaskama Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:15
              Fobia? Popracuj nad tym.
              • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:24
                Uderz w stół… A ja nie lubię smaku alkoholu i nie zamierzam się zmuszać do czegoś, czego nie lubię. Proste.
                • gaskama Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:28
                  Koleżanka chyba też. Skoro pila likier napartkiem, no nie? Jakby lubiła.... likier truskawkowy ... to by go chyba szybciej wypiła.
                  • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:37
                    Ale ja nie twierdzę, że ona jest na pewno alkoholiczką. Jednak nie wyszła ze sklepu bez kolejnego likieru.
                    • gryzelda71 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 11:26
                      Porozmawiałam już z nią? Bo bedziesz mieć ja na sumieniu....
                    • aqua48 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 11:30
                      verena82 napisał(a):

> Ale ja nie twierdzę, że ona jest na pewno alkoholiczką. Jednak nie wyszła ze sk
                      > lepu bez kolejnego likieru.

Jest dorosła i ma prawo kupować alkohol, a z tego co o niej piszesz nie pije go w dużych ilościach ani nie jest uzależniona. Uzależnione natomiast jesteście obie - Ty ze swoją potrzebą kontroli, a ona z potrzebą spowiadania się z każdej swojej czynności. Dajcie sobie trochę oddechu od siebie.
      • schiraz Re: Alkoholizm u kobiety 04.08.23, 23:10
        Fakt, długo piła ale za to regularnie smile Ja jak otworzę wino to też piję je regularnie codziennie aż się nie skończy z reguły zajmuje mi to 2 do 3 dni a wino ma jednak 750 ml pojemności. Likier ma 500 ml (chyba?) to i tak rozbijając to na 10 dni szału w ilości nie ma. Może ta koleżanka ma jak ja - nie lubi wylewać a alkohol wietrzeje od stania otwartym albo przeciwnie - wywaliła to paskudztwo i postanowiła wypróbować inny smak.
    • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 11:18
      Dopiszę na szybko, bo byłam na kawie z koleżanką. No więc do wczorajszego likieru kupiła małą butelkę wódki i wymieszała to wszystko, bo woli jak bardziej czuć alkohol i jej teściowa robiąc sama likier jajeczny daje więcej spirytusu. Po czym dodała, że na szczęście pije rzadko. No nie wiem.
      • gryzelda71 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 11:27
        Ma rację.
        • pyza-wedrowniczka Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 11:42
          W sumie rozumiem koleżankę, bo likier rozcieńczony spirytusem może być bardziej strawny - bo taki kupny (piłam ostatnio Bociana tiramisu - po jednym kieliszku miałam dość) to bardziej cukier niż alkohol, można się pożygać od słodkości.
          • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 12:45
            Ona właśnie też z Bociana kupuje i mówi, że za słodki. A ajerkoniak od Daukiewicza.
    • hippolina Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 14:07
      Butelka likieru na 10 dni to naprawdę nie jest dużo. Rozejrzyj się, ile ludzie piją, rano w sklepie, gdzie kupuję bułki ustawia się kolejka panów budowlańców, małpki i piwsko kupowane są hurtowo. Na wakacjach też - plażowanie rozpoczyna się o 10 od czteropaczku. Ja po likierze chorowałabym, nie cierpię słodkich alkoholi, zresztą mój organizm toleruje tylko wytrawne wino do dziesięciu procent i to w małej ilości.
    • daszka_staszka Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 15:17
      50 ml 30% likieru przez 10 dni a ty już z niej robisz alkoholiczkę? Toż takiej ilości wypitego alkoholu dorosła kobieta nawet nie poczuje.
      • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 15:23
        Dopisałam, że wlała do tego likieru małą butelkę wódki bo wg niej alkohol był za mało odczuwany.
        • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 15:26
          No i?
          Miałam kiedykolwiek do czynienia z aktywnym alkoholikiem?
          • verena82 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 15:31
            Nie, nie znam żadnego alkoholika. Ale wyczytałam, że są fazy tej choroby i od czegoś się zaczyna.
            • gryzelda71 Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 17:50
              Boszenod takich znajomych mnie chron.
      • pyza-wedrowniczka Re: Alkoholizm u kobiety 05.08.23, 17:13
        Likiery maja teraz 17% albo i mniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka