gaskama 09.08.23, 21:42 15 sierpnia za tydzień. A tu trwają wielkie przygotowania do Wielkiej defilady. Przecież na takie popisówki idą setki tysięcy zł. Jak za głębokiej komuny. Ematka będzie oglądała? Duma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Że co??? 09.08.23, 21:43 Nie oglądam oczywiście, ale czy te popisówkinnie odbywają się każdego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Że co??? 09.08.23, 21:49 Defilad wojskowych chyba od lat nie było. Takich z czołgami, maszerującymi wojami. Ale moze mam sklerozę. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Że co??? 09.08.23, 21:51 Co roku są defilady, pikniki wojskowe, pokazy. Normalna sprawa w takie święto Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Że co??? 09.08.23, 21:53 Były, były. Tu filmik zapowiadqjący defiladę MON z 2019 roku m.youtube.com/watch?vaZwY6MqJZ8 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Że co??? 09.08.23, 21:55 Tylko wtedy była na 3 maja ale na 15tego też były Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Że co??? 09.08.23, 22:13 A przed wojną (tą drugą) to dopiero było parad! Na 3 maja, 15 sierpnia, 11 listopada, na święto rezerwistów, zakończenie jakiś tam manewrów itp. A na czele np. sam marszałek Śmigły-Rydz, który potem jako Wódz Naczelny, gdy przyszło co do czego, to śmignął przez Zaleszczyki do Rumunii. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że dziś byłoby tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Że co??? 10.08.23, 10:14 A jaką alternatywę proponujesz dla ewakuacji rządu i dowództwa armii? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Że co??? 09.08.23, 21:56 Jak nie było? Może kowidowo nie było, ale tak to są. Mieszkam akurat tak, że może coś będzie koło mnie jechało, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Że co??? 09.08.23, 22:03 Regularnie się odbywają. Przerwa covidowa była na pewno ale to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Że co??? 09.08.23, 22:49 Oczywiście, że były. Poza covidem. Co roku są. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Że co??? 10.08.23, 02:23 "Dzień Wojska Polskiego jest od 1992 roku .Można spojrzeć do Wikki . Dzień Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, decyzją komunistycznych władz, przestał być dniem wolnym od pracy w 1955 roku. W maju 1989 r. Sejm przywrócił to święto jako dzień ustawowo wolny od pracy . Wcześniej znane jako święto Matki Bożej Zielnej .I to jest najważniejsze święto rybeńki . Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Że co??? 09.08.23, 21:47 Defilada wojskowa to normalna rzecz w dniu wojskowego święta. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Że co??? 09.08.23, 21:48 Pod jakim kamieniem przesiedziałaś ostatnie 8 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Że co??? 09.08.23, 21:51 Czołgi też były? Na taką skalę jak planują? Może wyparłam. Zawsze tydzień z 15 spędzam w głuszy. Jutro też wyjezdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Że co??? 09.08.23, 22:01 Nawet była piesza husaria! Ale podobno ta ma być wyjątkowa. Nawet amerykańskie f35 mieli pomalować w nasze barwy, juz za wczasu Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Że co??? 09.08.23, 22:05 Były. Ostatnia na jakiej byłem była w 2019 i o ile pamiętyam byłą nawet z udziałem kontyngentu USA. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Że co??? 09.08.23, 22:42 Ja byłam w 2018 i były i czołgi i samolotu i przedstawiciele wszystkich państw członkowskich NATO. Tzn. Żołnierze z tychże państw. I jeszcze grupy rekonstrukcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Że co??? 09.08.23, 21:51 Dlaczego osiem? Zawsze były wojskowe obchody Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Że co??? 10.08.23, 07:30 ggrr.ruu napisała: > Dlaczego osiem? Dlatego, że ta rządząca tu od ośmiu lat mafia ma w pompie stan finansów publicznych. Więc tylko Marceli Szpak może dziwić się i oburzać jak w aktualnej sytuacji można tak beztrosko wyrzucać pieniądze w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Że co??? 09.08.23, 21:51 A będzie tryumfalny przejazd zdobycznej rakiety spod Bydgoszczy, szczątek wrażego balona szpiegowskiego i może inscenizacja na ruchomej platformie: co zrobimy białoruskim śmigłowcom jak się jeszcze raz odważą? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Że co??? 09.08.23, 21:56 A niw było 2020, 2021, 2022. Zapomniałam, że ten cyrk lubi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Że co??? 09.08.23, 22:02 No i ? Jest jeszcze święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.Nie zapominaj .Lubię oglądać defilady .Gdy byłem chłopcem chciałem być żołnierzem. Będę 15 zajrzyj na Jasną .Ostatnio prowadzisz kampanię wyborczą 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Że co??? 10.08.23, 02:30 rosapulchra-0 napisała: > 🤣🤣🤣 > Już ok z bioderkiem ? Widać że tak . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Że co??? 10.08.23, 02:01 gaskama napisała: > Poyebalo cie? Nie to ty ciągle tu narzekasz .A będziesz oglądać .Wszystko krytykujesz ostatnio . Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Że co??? 09.08.23, 22:10 W Belgii właśnie była jak co roku 21 lipca. We Francji 14 lipca. U nich też w nostalgii za głęboką komuną? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Że co??? 09.08.23, 22:17 Znalazłam w necie dobra nazwę na to wydarzenie - DEBILADA. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Że co??? 09.08.23, 22:21 Eeee taka defilada to chyba była co roku z pandemiczną przerwą, więc nie specjalnie mnie dziwi. Oglądać pewnie nie będę, chyba że faktycznie zerkniemy jak będzie w tv, ale jakoś nie koniecznie, ale tylko dlatego, że pewnie by mnie znudziła, nie dlatego, że jakoś bardzo jestem przeciw pomysłowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Że co??? 09.08.23, 22:22 Sorry, nie serki tysiące. Miliony! Ekstra. businessinsider.com.pl/wiadomosci/parada-tysiaclecia-rzad-chcial-malowac-amerykanskie-f-35/hyv3q2y Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Że co??? 09.08.23, 23:03 gaskama napisała: > Sorry, nie serki tysiące. Miliony! Ekstra. Z tysięcy serków byłby chyba już większy pożytek, niż z takiego żenującego malowania trawy na zielono: "... narodził się plan, by nad warszawskim niebem przeleciały supernowoczesne myśliwce F-35. Kłopot w tym, że tych maszyn Polska ciągle jeszcze nie ma, a pierwsze samoloty powinny do nas dotrzeć dopiero w 2026 r... Rządowi bardzo zależało na F-35 w polskich barwach na paradzie. Tak bardzo, że pojawiły się prośby do Amerykanów, czy nie dałoby się przemalować maszyn U.S. Air Force, by takie maszyny wzięły udział w paradzie." Niestety nasz największy sojusznik nas zawiódł i pewnie będą sarkania, że to przez krecią robotę demokratów, choć paradoksalnie to trumpowska republikańska szuria nas, tak jak i Ukrainę, nie miałaby problemu sprzedać. A sam Trump też pewnie nie miałby większego problemu z fortem w Polsce "Fiutin" zamiast swojego imienia. Szczęście, że im jakiś pershingów z głowicami do przemalowania też nie dali, bo jeszcze by wyszło jak z granatnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Że co??? 10.08.23, 01:28 As always ... zawsze sie znajdzie podklad muzyczny Cheers. No To Co - Defilady Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Że co??? 10.08.23, 02:55 Są ładniejsze kawałki w tych klimatach. I słowa takie bardziej życiowe... Urszula Sipińska & Partita - Po ten kwiat czerwony (Poland) - Sopot Festival 1968 - GRAND PRIX PRIZE Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Że co??? 10.08.23, 03:29 No to może to. Niejedna się tu zastanawiała na co ta Monika primo-voto Richardson poleciała?! A może on jej po prostu zaśpiewał: Big Zbig Show - Chabry z Poligonu Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Że co??? 10.08.23, 01:46 Nie oglądam bo nie. Od urodzenia a trochę czasu minęło. Nie przeszkadzało mi to miec szacunek do armii jako takiej mimo jej wad i braków ale przez zbyt wiele lat mojego życia byla zależna od polityków Odpowiedz Link Zgłoś